Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
1. Datele personale care fac obiectul prelucrarii automate a datelor vor fi:
a) obtinute si prelucrate intr-o maniera echitabila si in conformitate cu legislatiile nationale ale Partilor;
b) stocate in scopuri precise si legitime si nu vor fi utilizate intr-un mod incompatibil cu aceste scopuri;
c) adecvate, relevante si nu vor fi exagerate fata de scopurile pentru care au fost stocate;
d) exacte si, acolo unde este necesar, actualizate;
e) pastrate intr-o forma care sa permita identificarea persoanelor incriminate, numai pentru perioada necesara scopului pentru care au fost stocate datele respective.
2. Datele personale care dezvaluie starea de sanatate sau viata sexuala nu pot fi prelucrate automat, daca legislatia nationala a Partilor nu prevede masuri de securitate adecvate. Aceeasi dispozitie se aplica datelor personale referitoare la condamnarile penale.
3. Vor fi luate masuri de securitate adecvate pentru protectia datelor personale stocate in fisiere automate de date impotriva distrugerii neautorizate sau pierderii accidentale, precum si impotriva accesului, modificarii sau difuzarii neautorizate.
4. Orice persoana poate avea dreptul:
a) sa fie informata despre existenta unui fisier personal automatizat de date, scopurile sale principale, precum si identitatea, rezidenta si principalul loc de desfasurare a activitatii persoanei care controleaza fisierul;
b) sa obtina, la intervale rezonabile si fara intarzieri sau cheltuieli ex cesive, confirmarea faptului ca datele personale referitoare la ea sunt stocate in fisiere automatizate de date, precum si comunicarea acestor date intr-o forma inteligibila;
c) sa obtina, dupa caz, rectificarea sau stergerea acestor date, daca ele au fost prelucrate contrar prevederilor legislatiei nationale pentru aplicarea principiilor de baza expuse la pct. 1 si 2 din aceasta Completare;
d) sa obtina o modificare, daca nu se respecta o solicitare de comunicare sau, dupa caz, o comunicare, rectificare sau stergere, la care se face referire la paragrafele b) si c).
5. Nu se admite nici o exceptie de la prevederile pct. 1, 2 si 4 ale prezentei Completari, cu exceptia cazului in care ele se inscriu in limitele definite in acest punct.
6. Se permite derogarea de la prevederile pct. 1, 2 si 4 ale prezentei Completari, atunci cand aceasta derogare este prevazuta de legea Partii si constituie o masura necesara intr-o societate democratica in interesul:
a) protejarii securitatii statului, sigurantei publice, intereselor financiare ale statului sau al stoparii infractiunilor;
b) protejarii datelor care fac obiectul drepturilor si libertatilor altora.
7. Prin lege pot fi prevazute restrictii privind exercitarea drepturilor specificate la pct. 4 paragrafele b), c) si d) din prezenta Completare, in legatura cu fisierele automate de date personale folosite in scopuri statistice sau pentru cercetari stiintifice, cand, in mod evident, nu exista vreun risc de incalcare a intimitatii persoanelor la care se refera datele.
8. Nici una dintre prevederile prezentei completari nu va fi interpretata ca limitand sau afectand posibilitatea unei Parti de a acorda persoanelor la care se refera datele o protectie mai mare decat cea stipulata in prezenta Completare.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: