Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezentul cod deontologic cuprinde normele de conduitã moralã şi profesionalã obligatorii, în legãturã cu exercitarea drepturilor şi îndatoririlor medicului ca profesionist, faţã de pacienţi şi faţã de ceilalţi medici dentişti.
ART. 2
Prezentul cod deontologic are rolul:
a) de a promova o relaţie de încredere între medicul dentist şi pacient;
b) de a promova un comportament profesional-deontologic între membrii echipei medicale;
c) de a defini abaterile de la disciplina de corp profesional;
d) de a apãra reputaţia corpului medicilor dentişti şi libera practicã a profesiei de medic dentist;
e) de a garanta secretul profesional.
ART. 3
Prevederile prezentului cod deontologic sunt obligatorii pentru toţi membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România şi pentru toţi medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene care practicã medicina dentarã în România.
ART. 4
Toţi membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România au drepturi egale.
ART. 5
(1) Medicul dentist are obligaţia de a apãra drepturile fundamentale ale profesiei şi prestigiul acesteia.
(2) Medicul dentist are libertatea alegerii investigaţiilor, manoperelor de diagnostic şi tratament şi a prescripţiilor medicale pe care urmeazã sã le aplice pacientului.
ART. 6
Medicul dentist trebuie sã îşi perfecţioneze cunoştinţele profesionale prin forme de educaţie medicalã continuã pe tot parcursul activitãţii sale profesionale.
ART. 7
Medicul dentist nu trebuie sã accepte exercitarea profesiei în condiţii susceptibile de a compromite calitatea actului medical şi securitatea pacientului.
ART. 8
Medicul dentist angajat în una dintre formele de exercitare a profesiei nu trebuie sã accepte un contract care prevede retribuirea bazatã exclusiv pe norme de productivitate sau alte dispoziţii, care au drept consecinţã afectarea calitãţii actului medical.
ART. 9
Medicul dentist nu trebuie sã efectueze tratamente şi/sau sã formuleze prescripţii medicale în domenii care depãşesc competenţa sa profesionalã.
ART. 10
Medicul dentist are datoria de a-şi trata pacienţii dupã normele profesionale medico-dentare recunoscute de Colegiul Medicilor Dentişti din România şi incluse în ghidurile de practicã medicalã sau în tratatele de specialitate recunoscute de societãţile ştiinţifice de profil.
ART. 11
Pentru investigaţiile paraclinice şi planul de tratament, medicul este obligat sã cearã consimţãmântul informat al pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia.
CAP. II
Relaţia dintre medicul dentist şi pacient
ART. 12
(1) Medicul dentist trateazã fãrã discriminare pacienţii şi are o atitudine corectã faţã de aceştia.
(2) Cu excepţia cazurilor de urgenţã, medicul dentist are dreptul de a refuza un pacient din motive profesionale sau personale.
(3) Se considerã urgenţã medico-dentarã situaţia în care pacientul are nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru controlul durerii, infecţiei sau sângerãrii.
ART. 13
(1) Este indicat ca medicul dentist sã prezinte pacientului în prealabil un deviz estimativ.
(2) Este interzisã reducerea onorariilor în scopul atragerii clientelei.
(3) Medicul dentist poate acorda şi îngrijiri medicale gratuite.
ART. 14
În situaţia în care se impune o consultare interdisciplinarã între medicul dentist curant şi alt medic, sunt admisibile tarife distincte.
ART. 15
În situaţia în care este imposibil sã obţinã consimţãmântul pacientului sau al reprezentantului legal al acestuia, medicul dentist poate sã acorde numai îngrijirile medico-dentare de urgenţã.
ART. 16
Medicul dentist va respecta secretul profesional.
ART. 17
Mass-media nu are dreptul sã intre în cabinetul de medicinã dentarã decât cu acordul medicului.
ART. 18
Garantarea directã sau indirectã a unui act medical este interzisã.
ART. 19
Medicul dentist care participã la cercetãri biomedicale trebuie sã vegheze ca studiul sã nu lezeze încrederea pacientului şi sã nu afecteze continuitatea tratamentului.
ART. 20
(1) Medicul dentist trebuie sã întocmeascã pentru fiecare pacient documente de evidenţã primarã.
(2) Documentele trebuie pãstrate în arhivã timp de 5 ani. O copie a acestor documente se poate elibera conform prevederilor legale in vigoare.
ART. 21
Medicul dentist nu trebuie sã expunã pacientul unui risc nejustificat în investigaţiile sau actele terapeutice efectuate.
CAP. III
Relaţiile dintre medici
ART. 22
(1) În relaţiile intercolegiale medicul dentist trebuie sã îşi trateze confraţii aşa cum ar dori el însuşi sã fie tratat de ceilalţi.
(2) Medicii dentişti trebuie sã menţinã între ei relaţii colegiale. Ei au datoria de a lua apãrarea unui coleg acuzat pe nedrept.
(3) Constituie abatere disciplinarã blamarea şi defãimarea colegilor în faţa pacientului, a personalului sanitar, precum şi orice expresie sau act capabil sã zdruncine încrederea pacientului în medicul curant şi autoritatea acestuia.
ART. 23
(1) În cazul unor divergenţe apãrute între colegi, medicii dentişti vor face eforturi pentru reconciliere. Dacã problemele nu se rezolvã, se vor adresa conducerii colegiului din care fac parte pentru rezolvarea acestora, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
(2) În cazul în care medicul se va adresa mass-mediei înainte de a fi soluţionatã problema la nivelul colegiului, aceasta va constitui abatere disciplinarã.
(3) Medicii dentişti care consultã împreunã un pacient au datoria de a evita în timpul sau ca urmare a unei consultaţii sã discute în contradictoriu ori sã se denigreze reciproc în faţa pacientului sau a familiei acestuia.
ART. 24
(1) Medicul dentist nu are dreptul sã se pronunţe cu privire la tratamentele altui coleg, decât dacã sãnãtatea pacientului este pusã în pericol.
(2) Face excepţie de la prevederile alin. (1) medicul expert, în situaţiile prevãzute de lege.
ART. 25
Deturnarea pacienţilor sau tentativa este interzisã.
ART. 26
(1) Când mai mulţi medici dentişti colaboreazã la examinarea sau tratamentul unui pacient, aceştia trebuie sã se informeze reciproc.
(2) Fiecare medic dentist îşi asumã responsabilitatea manoperelor medicale efectuate.
ART. 27
Medicul dentist trebuie sã îşi încurajeze şi sã îşi susţinã colegii mai tineri.
ART. 28
Medicii dentişti, în cursul raporturilor lor profesionale cu colegi de alte specialitãţi, trebuie sã respecte independenţa profesionalã a acestora.
CAP. IV
Reclama şi publicitatea
ART. 29
(1) Reputaţia medicului dentist trebuie sã se sprijine doar pe competenţã şi demnitate, fãrã contribuţia reclamei de orice fel.
(2) Profesia de medic dentist nu trebuie practicatã ca o activitate comercialã.
ART. 30
(1) Într-un anuar sau în alte publicaţii ori pe site web sunt autorizate sã aparã numai urmãtoarele indicaţii:
a) numele, prenumele medicului dentist şi sediul, numãrul de telefon, numãrul de fax, programul de consultaţii ale cabinetului de medicinã dentarã;
b) specialitatea/competenţa, gradul profesional.
(2) Orice alte date şi informaţii publicate sunt considerate publicitate şi sunt interzise.
ART. 31
(1) Sunt interzise editarea şi distribuirea de broşuri publicitare în legãturã cu activitatea profesionalã.
(2) Sunt interzise reclama comercialã şi publicitatea personalã, inclusiv în interesul unor terţi.
(3) Medicii dentişti nu pot face reclamã şi nu pot susţine reclama de orice fel, inclusiv în interesul unor terţi, pentru medicamente sau bunuri medicale de consum, cu excepţia situaţiilor în care acestea sunt menţionate în cuprinsul unor articole sau studii de specialitate.
ART. 32
Orice consultaţie efectuatã în afara cabinetului de medicinã dentarã legal autorizat este interzisã.
ART. 33
Medicul dentist poate sã participe la programe/ acţiuni cu caracter de educaţie pentru sãnãtate, iniţiate de Ministerul Sãnãtãţii şi Colegiul Medicilor Dentişti din România sau alte organisme autorizate în acest sens, utilizând pentru aceasta numai date confirmate ştiinţific.
ART. 34
Este interzis orice acord neprincipial cu alţi medici, farmacişti sau personal auxiliar în scopul creşterii numãrului de pacienţi.
ART. 35
Colaborarea cu presa scrisã şi audiovizualã trebuie fãcutã doar în scopul informãrii publicului în legãturã cu problemele medicinii dentare. Prioritate se acordã subiectelor de interes public şi nu persoanei medicului dentist.
ART. 36
(1) Medicii dentişti pot furniza informaţii profesionale prin internet, situaţie în care trebuie sã dea dovadã de sinceritate, corectitudine şi demnitate.
(2) La publicarea unui site web, medicii dentişti trebuie sã se asigure cã respectivul conţinut nu cuprinde informaţii de naturã înşelãtoare sau comparativã.
(3) Toate informaţiile de pe site-ul web trebuie sã fie reale, obiective şi uşor verificabile.
(4) Orice încãlcare a acestor dispoziţii constituie abatere disciplinarã.
CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 37
(1) Medicul dentist care din diverse motive nu mai profeseazã sau pãrãseşte ţara este obligat sã anunţe în scris în termen de 30 de zile colegiul medicilor dentişti judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, care va informa Colegiul Medicilor Dentişti din România. Colegiul Medicilor Dentişti din România confirmã retragerea medicului din colegiu.
(2) Medicii dentişti care îşi schimbã domiciliul sau orice alte date de identificare ori în cazul cãrora intervin modificãri în situaţia profesionalã sunt obligaţi sã anunţe colegiul din care fac parte, în caz contrar fapta constituie abatere disciplinarã.
ART. 38
Consiliile colegiilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti vor aduce la cunoştinţa tuturor membrilor prezentul cod deontologic.
ART. 39
Nerespectarea de cãtre medicul dentist a obligaţiilor prevãzute de prezentul cod deontologic se sancţioneazã conform legilor şi regulamentelor în vigoare.
ART. 40
Prezentul cod deontologic va intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: