Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
──────────
Aprobat prin ORDINUL nr. 3.263 din 19 august 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 886 din 8 septembrie 2022.
──────────
Preambul
Patrimoniul arheologic, aşa cum este definit în articolul 1 al Convenţiei europene pentru protecţia patrimoniului arheologic (revizuită), adoptată la Valetta la 16 ianuarie 1992, ratificată prin Legea nr. 150/1997, reprezintă o sursă a memoriei colective europene şi un instrument de studiu istoric şi ştiinţific. Arheologia este studiul şi interpretarea acestui patrimoniu în beneficiul societăţii în ansamblul ei. Arheologii sunt interpreţii şi administratorii acestui patrimoniu, în numele semenilor lor.
ART. 1
Dispoziţii generale
(1) Codul deontologic al arheologilor stabileşte standardele de conduită a acestora, conforme cu rolul profesiei şi cu scopul protejării patrimoniului arheologic.
(2) Obiectul acestui cod îl reprezintă stabilirea normelor de conduită pentru arheologii din România, pe care aceştia să le urmeze în îndeplinirea responsabilităţilor lor atât faţă de comunitate, cât şi faţă de colegii de profesie.
(3) Prezentul cod se aplică arheologilor atestaţi de Ministerul Culturii, înscrişi în Registrul arheologilor din România.
ART. 2
Scopul şi rolul profesiei de arheolog
(1) Întreaga activitate profesională a arheologului este dedicată exclusiv identificării, cercetării, conservării, protejării şi valorificării patrimoniului cultural şi natural.
(2) Activitatea arheologilor vizează în mod expres şi prioritar patrimoniul arheologic, respectiv siturile arheologice, bunurile mobile şi contextul din care acestea provin.
ART. 3
Obligativitatea normelor de conduită profesională
(1) Toate lucrările arheologice trebuie să se realizeze în spiritul convenţiilor, tratatelor şi reglementărilor internaţionale privind patrimoniul arheologic, pe care statul român le-a ratificat sau acceptat, şi cu respectarea legislaţiei naţionale.
(2) Arheologii trebuie să depună toate diligenţele şi să se asigure că orice lucrare pe care o execută sau decizie profesională pe care o iau respectă toate standardele, obligaţiile profesionale şi regulile de conduită specifice.
(3) Arheologii trebuie să asigure efectuarea de investigaţii care să îndeplinească cele mai înalte standarde profesionale şi ştiinţifice, în conformitate cu standardele şi procedurile specifice, în toate cazurile, fără excepţie.
(4) Arheologii au obligaţia să se perfecţioneze continuu, în concordanţă cu dezvoltarea cunoaşterii şi a metodologiei din domeniul lor de specializare şi din domeniile tehnicilor de lucru în teren, conservării şi diseminării informaţiei, precum şi din alte domenii înrudite.
(5) Înaintea începerii realizării fiecărei săpături arheologice este obligatorie conceperea unui proiect de cercetare arheologică, cu respectarea standardelor specifice aprobate.
(6) Înainte de punerea în practică a unui proiect de cercetare arheologică, arheologii trebuie să se asigure că au fost luate toate măsurile pentru depozitarea şi gestionarea potenţialelor descoperiri în spaţii care întrunesc condiţiile corespunzătoare de conservare şi securitate, în măsura atribuţiilor.
(7) Toate săpăturile arheologice trebuie să asigure condiţiile unei înregistrări corespunzătoare, într-o formă inteligibilă şi cât mai durabilă.
(8) Înainte de punerea în practică a unui proiect de cercetare arheologică, arheologii trebuie să se asigure că au fost luate toate măsurile privind condiţiile de arhivare a înregistrărilor cercetării arheologice, în măsura atribuţiilor ce le revin.
ART. 4
Obligativitatea normelor de conduită etico-morală
(1) Arheologii au obligaţia să cunoască legislaţia în vigoare din domeniul lor de activitate şi din domenii conexe acestuia şi să îşi desfăşoare activitatea într-un cadru legal.
(2) Arheologii nu trebuie să se angajeze în proiecte de cercetare arheologică pentru care nu au pregătirea necesară, nu sunt instruiţi sau pregătiţi adecvat ori nu au experienţa necesară.
(3) Arheologii trebuie să participe direct, în mod nemijlocit, la efectuarea săpăturilor desfăşurate pe şantierul arheologic, fără a le fi permis să fie implicaţi, în acelaşi timp, în lucrările specifice desfăşurate pe mai multe şantiere arheologice.
(4) Arheologii trebuie să formuleze puncte de vedere potrivit principiului protejării patrimoniului arheologic şi nu se vor implica în probleme şi în situaţii care le depăşesc cunoştinţele sau competenţa.
(5) Arheologii trebuie să se abţină de la a da naştere oricărui conflict de interese.
(6) Arheologii nu se vor angaja să facă o cercetare arheologică pentru care nu sunt competenţi, nu sunt corect echipaţi, nu au personal suficient sau nu au experienţa necesară.
(7) Arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociat cu activităţi legate de traficul ilicit de bunuri culturale de patrimoniu, antichităţi sau opere de artă, conform Convenţiei asupra măsurilor ce urmează a fi luate pentru interzicerea şi împiedicarea operaţiunilor ilicite de import, export şi transfer de proprietate al bunurilor culturale, adoptată de Conferinţa generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură la Paris la 14 noiembrie 1970, la care România a aderat prin Legea nr. 79/1993.
(8) Arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociat cu activităţi efectuate cu detectorul de metale, fără autorizarea de către Ministerul Culturii, conform legii.
(9) Arheologii nu se vor angaja şi nu vor permite ca numele lor să fie asociat cu activităţi cu impact negativ asupra patrimoniului arheologic sau care urmăresc un profit comercial ilegal, obţinut direct din patrimoniul arheologic sau ca urmare a exploatării acestuia.
(10) Arheologii au responsabilitatea de a atrage atenţia, în scris, autorităţilor competente asupra ameninţărilor la adresa patrimoniului arheologic, prin distrugerea, jefuirea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice, inclusiv din cauza uzului ilegal al detectorului de metale, şi cu privire la traficul ilegal de bunuri culturale de patrimoniu, antichităţi, şi să facă uz de toate mijloacele legale aflate la dispoziţia lor pentru a se asigura că autorităţile competente iau măsuri în astfel de cazuri.
(11) Arheologii nu au dreptul de a deţine bunuri aparţinând patrimoniului arheologic sau istorico-documentar, aşa cum sunt acestea definite de legislaţia în vigoare.
(12) Arheologii trebuie să se asigure că informaţia arheologică este înregistrată integral şi necenzurat.
(13) Arheologii trebuie să susţină în faţa autorităţilor, investitorilor şi a publicului beneficiile actului de cercetare arheologică şi de susţinere financiară a acesteia.
(14) În activitatea de coordonare a tuturor cercetărilor arheologice, arheologii trebuie să respecte legislaţia în vigoare privind condiţiile de angajare, securitate la incendiu, securitate şi sănătate în muncă.
(15) În toate etapele cercetării arheologice, arheologii sunt obligaţi să respecte prevederile legale referitoare la evitarea oricăror forme de discriminare.
ART. 5
Publicarea şi diseminarea rezultatelor activităţilor de cercetare arheologică
(1) Arheologii au dreptul de a publica rezultatele cercetărilor arheologice de care răspund, analizând şi tratând cu profesionalism solicitările de informaţii privind cercetarea arheologică.
(2) Arheologii vor depune toate eforturile ca rezultatele cercetărilor arheologice să fie publicate şi valorificate, în măsura în care acestea nu contravin legislaţiei privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
(3) Arheologii trebuie să elaboreze şi să facă accesibile comunităţii arheologice, în ansamblul ei, rapoarte adecvate ale tuturor cercetărilor arheologice, în cel mai scurt timp, dar nu mai mult de un an de la realizarea cercetării arheologice respective, prin medii de publicare convenţionale şi/sau electronice adecvate.
(4) Pentru o mai bună receptare a activităţilor de cercetare, arheologii vor lua măsuri active pentru a informa publicul larg asupra rezultatelor, scopurilor şi metodelor arheologiei, în general, şi asupra unor proiecte individuale, în particular, utilizând toate tehnicile de comunicare posibile.
ART. 6
Dreptul de proprietate intelectuală
(1) Publicarea studiilor elaborate de către alţi arheologi fără permisiunea scrisă a deţinătorilor drepturilor de autor asupra acestora este interzisă şi va fi sancţionată în conformitate cu legislaţia în vigoare privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
(2) Informaţiile cuprinse în studiile sau rapoartele de cercetare arheologică pot face obiectul utilizării de către terţi, numai în limitele şi cu respectarea prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 7
Nerespectarea normelor de conduită
Arheologii răspund în cazul nerespectării normelor de conduită profesională, cuprinse în prezentul cod deontologic, competenţa de analizare şi de soluţionare a faptei respective aparţinând, după caz, Comisiei Naţionale de Arheologie sau Comisiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor în Domeniul Arheologiei, organism fără personalitate juridică ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: