Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
──────────
Aprobat prin ORDIN nr. 4.043 din 22 martie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 359 din 17 aprilie 2024.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezentul cod reglementează cu titlu general cu privire la prevenţia şi sancţionarea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din România.
(2) Scopul prezentului cod este de a preveni replicarea în România a evoluţiilor negative înregistrate în alte ţări în urma faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi de a combate atitudinile şi comportamentele care conduc la astfel de fapte.
ART. 2
(1) Xenofobia, radicalizarea şi discursul instigator la ură sunt încălcări directe ale principiilor libertăţii, democraţiei, ale respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi ale statului de drept, principii pe care se întemeiază Uniunea Europeană şi care sunt comune statelor membre.
(2) Instituţiile de învăţământ superior au responsabilitatea de a asigura un mediu universitar fără stereotipuri, intoleranţă şi discriminare şi de a stabili obiective, respectiv de a lua măsuri prin care să fie prevenite şi combătute xenofobia, radicalizarea şi discursul instigator la ură.
ART. 3
Activităţile instituţiilor de învăţământ superior privind prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură se subsumează, în totalitatea lor, următoarelor principii, a căror respectare este esenţială şi obligatorie:
a) principiul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului - toate activităţile desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură se desfăşoară cu respectarea prevederilor convenţiilor şi tratatelor internaţionale privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, la care România este parte;
b) principiul legalităţii - activităţile se desfăşoară în baza legii şi în conformitate cu aceasta;
c) principiul prevenirii - presupune că întreaga activitate desfăşurată trebuie să asigure prevenirea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, atât printr-o bună cooperare între instituţiile şi organizaţiile implicate, cât şi printr-o coordonare eficientă a implementării măsurilor la nivelul instituţiei de învăţământ superior;
d) principiul parteneriatului public-privat - presupune cooptarea societăţii civile în activităţile concrete de implementare a măsurilor de prevenire şi combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, precum şi consultarea membrilor comunităţii academice în cadrul procesului decizional;
e) principiul proporţionalităţii - presupune că niciuna dintre acţiunile întreprinse nu trebuie să depăşească nivelul necesar pentru realizarea obiectivelor stabilite.
CAP. II
Aspecte privind prevenţia xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură
ART. 4
(1) Instituţiile de învăţământ superior încurajează membrii comunităţii universitare să creeze şi să întreţină un climat etic favorabil dezvoltării de relaţii armonioase, raţionale şi echilibrate, care garantează manifestarea personalităţii, în spiritul colegialităţii şi al respectului reciproc.
(2) Membrii comunităţii universitare care asistă sau împotriva cărora sunt îndreptate faptele asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură sunt încurajaţi să le raporteze şi să solicite sprijin comisiei de etică din cadrul instituţiei de învăţământ superior.
ART. 5
La nivelul instituţiei de învăţământ superior se iau măsuri pentru prevenirea, identificarea, analizarea şi soluţionarea situaţiilor asociate faptelor de antisemitism, xenofobie, radicalizare şi discurs instigator la ură, înainte ca acestea să devină o problemă pentru instituţia de învăţământ superior. În acest sens, instituţia de învăţământ superior poate organiza periodic activităţi de evaluare anonimă a experienţei membrilor comunităţii universitare, în vederea identificării faptelor interzise în spaţiul universitar.
CAP. III
Sancţionarea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură
ART. 6
În spaţiul universitar sunt interzise următoarele fapte:
a) promovarea simbolurilor identitare, imaginilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob;
b) promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război;
c) promovarea unor idei, simboluri sau doctrine care susţin şi promovează regimuri cu caracter totalitar, antisemit, extremist, fascist, iredentist, rasist, şovinist sau xenofob, dovedite a încălca drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, cu excepţia situaţiei în care acestea sunt conţinute de o disciplină/un material de studiu;
d) activităţile membrilor comunităţii universitare care presupun radicalizarea şi promovarea discursului instigator la ură.
ART. 7
(1) Orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior cu privire la săvârşirea unei fapte prevăzute la art. 6.
(2) În cazul în care la nivelul instituţiei de învăţământ superior se constată săvârşirea uneia/unora din faptele prevăzute la art. 6, comisia de etică universitară se autosesizează şi are obligaţia de a analiza şi soluţiona sau, în cazul în care soluţionarea excedă sferei de competenţă, de a sesiza organele abilitate ale statului, conform prevederilor legale.
ART. 8
Pe perioada desfăşurării analizei sesizării/ autosesizării, persoana împotriva căreia a fost formulată beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
CAP. IV
Dispoziţii finale
ART. 9
Instituţiile de învăţământ superior încurajează desfăşurarea activităţilor sub imperiul diversităţii opiniilor de natură ştiinţifică formulate în mediul academic şi sprijină gândirea critică în acest context.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: