Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CIRCULARA nr. 7 din 25 februarie 2005 privind masurile care trebuie luate de catre institutiile de credit/Trezoreria Statului pentru aplicarea Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 196 din 8 martie 2005
Având în vedere dispoziţiile <>art. 2 din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.840/2004 pentru aprobarea Precizãrilor referitoare la unele mãsuri care trebuie luate pentru punerea în aplicare a <>Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale şi ale <>art. 44 alin. (2) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã,
în temeiul prevederilor <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare,
Banca Naţionalã a României emite prezenta circularã.
ART. 1
(1) Începând cu luna mai 2005, Banca Naţionalã a României va alimenta instituţiile de credit cu moneda nouã, în baza unor convenţii încheiate cu acestea.
(2) Pentru însemnele monetare noi ce urmeazã a fi ridicate de la Banca Naţionalã a României pânã la data de 1 iulie 2005, instituţiile de credit vor constitui garanţii la dispoziţia Bãncii Naţionale a României constând din titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice şi/sau certificate de depozit emise de Banca Naţionalã a României, din emisiunile care nu sunt scadente în perioada pentru care sunt constituite garanţiile. Acestea vor fi evaluate la valoarea actualizatã din ziua anterioarã datei de constituire. Garanţiile vor acoperi în procent de 100% valoarea bancnotelor şi monedelor noi ridicate de la Banca Naţionalã a României, valoare actualizatã la momentul încheierii contractului de garanţie dintre instituţia de credit şi Banca Naţionalã a României.
(3) Noile bancnote şi monede cu care vor fi alimentate instituţiile de credit înaintea datei de 1 iulie 2005 vor fi evidenţiate în contabilitatea acestora, extrabilanţier, în contul 9981 "Alte valori primite".
(4) În baza garanţiilor constituite potrivit alin. (2), instituţiile de credit vor putea utiliza la efectuarea plãţilor noile bancnote şi monede începând cu data de 1 iulie 2005.
(5) În data de 4 iulie 2005 se vor deconta operaţiunile de ridicare de numerar în monedã nouã, inclusiv comisioanele aferente acestora, prin iniţierea de mesaje de platã în sistemul ReGIS de cãtre instituţiile de credit.
ART. 2
(1) Banca Naţionalã a României va pune în circulaţie, în perioada 1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006, însemne monetare sub forma noilor bancnote şi monede, în mod treptat, efectuând plãţi şi încasãri în ambele emisiuni. Sucursalele Bãncii Naţionale a României nu vor efectua, la solicitarea instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului, schimb de bancnote şi monede bune din vechea emisiune cu bancnote şi monede din noua emisiune.
(2) Instituţiile de credit/Trezoreria Statului vor efectua în perioada 1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006 plãţi şi încasãri în numerar în ambele monede. Ele vor efectua în continuare verificarea însemnelor monetare din vechea emisiune primite prin încasãri, repunerea în circulaţie a celor corespunzãtoare şi depunerea la Sucursalele Bãncii Naţionale a României a celor uzate.
ART. 3
(1) Pentru adaptarea ATM-urilor şi a altor echipamente de procesat numerar în vederea utilizãrii noilor însemne monetare, specificaţiile tehnice ale noilor monede şi bancnote şi specimenele vor fi prezentate de cãtre Banca Naţionalã a României instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului începând cu luna martie 2005.
(2) Pânã la 30 iunie 2005 sumele înscrise pe bonurile eliberate de ATM-uri, ASV-uri, POS-uri sau afişate pe ecranele acestora vor fi exprimate în moneda veche, iar începând cu data de 1 iulie 2005, în monedã nouã, indiferent dacã operaţiunile se efectueazã cu însemne monetare vechi sau noi.
ART. 4
Dupã încetarea puterii circulatorii a vechilor însemne monetare, în perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2009, se va putea efectua preschimbarea acestora prin sucursalele Bãncii Naţionale a României sau prin instituţiile de credit numite prin ordin al guvernatorului Bãncii Naţionale a României, fãrã percepere de comisioane.
ART. 5
Pentru noua monedã naţionalã ce va intra în circulaţie la data de 1 iulie 2005, conform standardului ISO 4217 privind codurile internaţionale ale valutelor, se va folosi codul de monedã: RON 946 minor unit 2 (1 leu = 100 de bani).
ART. 6
(1) La contabilizarea operaţiunilor şi la întocmirea raportãrilor periodice şi a situaţiilor financiare anuale instituţiile de credit/Trezoreria Statului, dupã caz, vor avea în vedere urmãtoarele:
a) pânã la data de 30 iunie 2005 instituţiile de credit/Trezoreria Statului vor ţine contabilitatea în monedã veche. Registrele de contabilitate, formularele financiar-contabile comune pe economie, cele privind taxa pe valoarea adãugatã, precum şi alte registre, situaţiile şi jurnalele de evidenţã se vor întocmi în monedã veche;
b) raportãrile contabile, prudenţiale şi oricare alte raportãri ale instituţiilor de credit cãtre Banca Naţionalã a României pentru data de 30 iunie 2005 se vor întocmi în monedã veche;
c) începând cu data de 1 iulie 2005 toate raportãrile cãtre Banca Naţionalã a României, inclusiv situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar al anului 2005, se vor întocmi în monedã nouã, la nivel de leu, fãrã subdiviziunile leului, prin rotunjire;
d) la data de 1 iulie 2005 instituţiile de credit/Trezoreria Statului vor realiza conversia în moneda nouã a soldurilor iniţiale, a rulajelor şi soldurilor finale cuprinse în balanţa de verificare la 30 iunie 2005. Toate bunurile, drepturile şi obligaţiile exprimate sau evaluabile în moneda veche, nãscute anterior datei de 1 iulie 2005, vor fi convertite în moneda nouã, inclusiv ratele neachitate la termen, restante, în sold la 30 iunie 2005.
(2) Rãspunderea pentru corectitudinea conversiei revine administratorului sau altei persoane care are obligaţia administrãrii instituţiei respective.
(3) Începând cu data de 1 iulie 2005 contabilitatea instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului se va ţine în moneda nouã, denumitã, potrivit legii, leu, cu subdiviziunea acestuia, banul.
(4) Operaţiunea de conversie a sumelor existente la data de 30 iunie 2005 în moneda nouã se va efectua de cãtre instituţiile de credit/Trezoreria Statului, astfel:
a) fie prin rotunjirea sumelor în monedã veche la ordinul sutelor, în plus pentru valori mai mari de 50 inclusiv, respectiv în minus pentru valori mai mici de 50, urmatã de împãrţirea la 10.000 (zece mii) a sumelor astfel rezultate;
b) fie prin împãrţirea sumelor în monedã veche la 10.000 (zece mii), urmatã de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obţinute la a doua zecimalã (banul), prin adaos sau lipsã, astfel: suma rezultatã în urma împãrţirii ce depãşeşte 0,0050 lei noi inclusiv se rotunjeşte la 0,01 lei noi, iar suma mai micã de 0,0050 lei noi se rotunjeşte la 0 (zero) lei noi;
c) pentru efectuarea operaţiunii de conversie se vor avea în vedere şi prevederile (altele decât cele referitoare la metoda de conversie) enunţate la pct. A.4 din Precizãrile referitoare la unele mãsuri care trebuie luate pentru punerea în aplicare a <>Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.840/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.247 din 23 decembrie 2004.
(5) La regularizarea diferenţelor rezultate din conversie se procedeazã astfel: diferenţele rezultate din conversia elementelor de activ şi a celor de pasiv se preiau în contul 3799 "Alte conturi de regularizare". La data de 31 decembrie 2005 soldul contului 3799 "Alte conturi de regularizare" se trece pe cheltuieli sau venituri, respectiv în conturile 6497 "Alte cheltuieli diverse de exploatare" ori 7497 "Alte venituri diverse din exploatare", dupã caz.
ART. 7
La întocmirea documentelor justificative şi financiar-contabile, instituţiile de credit/Trezoreria Statului, dupã caz, vor avea în vedere urmãtoarele aspecte:
a) începând cu data de 1 iulie 2005 facturile şi toate documentele justificative şi financiar-contabile vor fi întocmite în moneda nouã. De asemenea, registrele de contabilitate, registrele privind T.V.A., orice alte registre sau jurnale utilizate de cãtre instituţiile de credit, precum şi documentele generate de aplicaţiile informatice ale acestora vor fi întocmite în monedã nouã;
b) începând cu data de 1 iulie 2005 toate formularele emise de instituţiile de credit/Trezoreria Statului, care conţin simbolizarea monedei naţionale prin codul ROL, vor face referire la codul alocat pentru leul nou, RON.
ART. 8
(1) În evidenţa contabilã valorile înscrise în facturi şi în alte documente emise în monedã veche anterior datei de 30 iunie 2005 şi primite dupã data de 1 iulie 2005 vor fi convertite în monedã nouã, în temeiul <>art. 5 alin. (1) din Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, cu modificãrile ulterioare.
(2) În perioada 1 martie 2005 - 30 iunie 2006 comisioanele şi tarifele practicate de cãtre instituţiile de credit vor fi afişate la sediile acestora, la locul de prestare a serviciilor, atât în monedã veche, cât şi în monedã nouã.
(3) Sumele înscrise pe instrumentele de platã de debit, respectiv cecuri, cambii şi bilete la ordin, care, în baza unor convenţii încheiate între semnatari înaintea datei de 1 iulie 2005, se aflã în posesia beneficiarilor şi urmeazã a fi introduse spre decontare dupã aceastã datã, vor fi convertite conform raportului prevãzut la <>art. 1 alin. (1) din Legea nr. 348/2004 , cu modificãrile ulterioare, de cãtre instituţiile de credit, pe rãspunderea posesorului instrumentului de platã în cauzã.
(4) Începând cu data de 1 iulie 2005, toate plãţile între instituţiile de credit, între acestea şi Banca Naţionalã a României, precum şi a celor în relaţia cu Trezoreria Statului vor fi efectuate în monedã nouã.
(5) Pe tot parcursul perioadei în care moneda veche are putere circulatorie, respectiv pânã la data de 31 decembrie 2006, soldul registrului de casã va fi evidenţiat în monedã nouã. Prezentarea componenţei soldului de casã se va face în funcţie de structura numerarului existent, respectiv în moneda nouã şi moneda veche, dupã caz.
Situaţia numerarului existent în casele de circulaţie ale instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului la finele fiecãrei luni va fi prezentatã cantitativ şi valoric, pe fiecare cupiurã, totalul general fiind exprimat în monedã nouã, la nivel de ban.
ART. 9
Cursurile în lei ale valutelor publicate de Banca Naţionalã a României în lista cursurilor pieţei valutare vor fi cotate cu 4 zecimale (de exemplu, 1 EUR = n,zzzz RON).
ART. 10
În perioada 1 martie 2005 - 30 iunie 2006 instituţiile de credit vor afişa cursurile de schimb de vânzare/cumpãrare pentru valutele convertibile şi substitutele de numerar atât în monedã veche, cât şi în monedã nouã.
ART. 11
Pentru adaptarea aplicaţiilor informatice ale instituţiilor de credit/Trezoreriei Statului, zilele de 30 iunie şi 1 iulie 2005 vor fi zile nebancare. În acest sens, Banca Naţionalã a României va emite precizãri privind decontarea transferurilor de fonduri, care sã prevadã cã decontarea transferurilor de fonduri între instituţiile de credit, între acestea şi Banca Naţionalã a României, precum şi a celor în relaţia cu Trezoreria Statului se va finaliza în vechea monedã pânã pe 29 iunie 2005 inclusiv. Decontãrile aferente operaţiunilor din ultima zi bancarã a lunii iunie 2005 vor fi efectuate în aceeaşi zi.
ART. 12
Prevederile din prezenta circularã se aplicã de cãtre instituţiile de credit/Trezoreria Statului, dupã caz, de sucursalele Bãncii Naţionale a României, precum şi de sucursalele din România ale instituţiilor de credit strãine.
GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU
Bucureşti, 25 februarie 2005.
Nr. 7.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: