Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CIRCULARA nr. 3 din 27 februarie 2004 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile de creditare si de depozit acordate de aceasta bancilor
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 202 din 8 martie 2004
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2), <>art. 5 şi 6 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 50 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Banca Naţionalã a României emite prezenta circularã.
ART. I
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţã monetarã efectuate de Banca Naţionalã a României şi facilitãţile de creditare şi de depozit acordate de aceasta bãncilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 5 aprilie 2000, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. În tot cuprinsul regulamentului denumirea "bãnci" va fi înlocuitã cu expresia "bãnci şi case centrale ale cooperativelor de credit".
2. La articolul 1, litera p) se modificã şi dupã litera q) se introduce litera r), dupã cum urmeazã:
"p) valoarea nominalã a certificatului de depozit cu discont valoarea de rãscumpãrare la scadenţã a certificatului de depozit;
..................................................................................
r) deţinãtor - proprietarul înregistrat al unui certificat de depozit emis de Banca Naţionalã a României."
3. La articolul 2, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Participanţii eligibili cu care Banca Naţionalã a României desfãşoarã operaţiuni de piaţã monetarã şi cãrora le acordã facilitãţi permanente sunt bãncile, persoane juridice române, sucursalele din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, şi casele centrale ale cooperativelor de credit, care îndeplinesc urmãtoarele criterii de eligibilitate:
- în cazul bãncilor, persoane juridice române, şi al caselor centrale ale cooperativelor de credit, constituirea de rezerve minime obligatorii şi încadrarea în prevederile reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind indicatorii de solvabilitate;
- în cazul sucursalelor din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, constituirea de rezerve minime obligatorii şi certificarea, cel puţin anual, de cãtre autoritatea de supraveghere bancarã din ţara de origine a încadrãrii bãncii strãine de care aparţin în prevederile reglementãrilor de prudenţã bancarã în vigoare în ţara respectivã."
4. La articolul 2, dupã alineatul (2) se introduc alineatele (3) şi (4) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Pentru participarea la operaţiunile de piaţã monetarã în lei pe baze bilaterale efectuate de Banca Naţionalã a României, bãncile şi casele centrale ale cooperativelor de credit trebuie sã dispunã de un sistem operaţional specific tip REUTERS, BLOOMBERG etc., echipamente specifice pentru plãţi şi comunicaţii (sistem de înregistrare a convorbirilor telefonice, telex, SWIFT, fax etc.).
(4) Pentru participarea la operaţiunile de piaţã monetarã ale Bãncii Naţionale a României ce implicã tranzacţii cu valute (swap-uri valutare), casele centrale ale cooperativelor de credit trebuie sã deţinã autorizaţia de intermediar pe piaţa valutarã interbancarã eliberatã de Banca Naţionalã a României."
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Activele eligibile pentru tranzacţionare şi pentru garantare sunt titlurile de stat, certificatele de depozit emise de Banca Naţionalã a României, precum şi alte categorii de active eligibile negociabile, stabilite în baza unei hotãrâri a Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României."
6. La articolul 9, prima liniuţã va avea urmãtorul cuprins:
"- prin licitaţie - baze multilaterale competitive, în cazul tranzacţiilor prevãzute la art. 7 lit. a), b), d), e) şi f); aceste tranzacţii pot fi efectuate şi prin proceduri bilaterale baze bilaterale, cu excepţia celor prevãzute la art. 7 lit. b) şi d);"
7. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Certificatele de depozit emise de Banca Naţionalã a României reprezintã obligaţii ale acesteia faţã de deţinãtorii acestor instrumente şi sunt tranzacţionabile. Caracteristicile emisiunilor de certificate de depozit sunt stabilite prin proceduri de lucru şi sunt valabile atât pentru operaţiunile pe piaţa primarã, cât şi pentru operaţiunile pe piaţa secundarã.
(2) Certificatele de depozit sunt denominate în monedã naţionalã şi sunt emise în formã dematerializatã.
(3) Certificatele de depozit sunt emise cu discont, la o valoare inferioarã valorii nominale (valoarea cu discont) şi sunt rãscumpãrate la scadenţã la valoarea nominalã; diferenţa dintre valoarea la care sunt emise şi valoarea nominalã reprezintã dobânda plãtitã la scadenţã, aferentã sumei plãtite de cãtre deţinãtor la emisiune. Rata dobânzii aplicatã este rata dobânzii simple, cu convenţia NUMĂR DE ZILE/360."
8. Dupã articolul 12 se introduc articolele 12^1 şi 12^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 12^1. - (1) Piaţa primarã a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României cuprinde totalitatea operaţiunilor legate de emiterea certificatelor de depozit.
(2) Participanţii pe piaţa primarã a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României sunt participanţii eligibili definiţi la art. 2.
Art. 12^2. - (1) Piaţa secundarã a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României cuprinde totalitatea operaţiunilor de vânzare, de cumpãrare şi alte operaţiuni cu certificate de depozit aflate în circulaţie, libere de sarcini.
(2) Operaţiunile pe piaţa secundarã cu certificate de depozit emise de Banca Naţionalã a României se vor efectua în interiorul termenului de scadenţã, de la data emisiunii şi pânã la data limitã de tranzacţionare (douã zile lucrãtoare anterioare datei scadenţei).
(3) Participanţii pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României sunt bãncile şi casele centrale ale cooperativelor de credit."
9. La articolul 30, liniuţa a 8-a va avea urmãtorul cuprins:
"- elementele de identificare a titlurilor de stat/certificatelor de depozit, dacã este cazul;"
10. La articolul 31, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Bãncile şi casele centrale ale cooperativelor de credit vor transmite ofertele prin modalitãţi considerate acceptabile de cãtre Banca Naţionalã a României, precum letric, telex cifrat, SWIFT, poştã electronicã etc."
11. La articolul 32, liniuţa a 7-a se modificã şi se introduce liniuţa a 8-a, cu urmãtorul cuprins:
"- elementele de identificare a titlurilor de stat/certificatelor de depozit, dacã este cazul;
- data decontãrii (emisiunii), pentru emisiunea de certificate de depozit."
ART. II
Prezenta circularã intrã în vigoare în termen de 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isãrescu
Bucureşti, 27 februarie 2004.
Nr. 3.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: