Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CIRCULARA nr. 18 din 14 iulie 2000 privind punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedei din aur cu valoarea nominala de 5.000 lei
EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 345 din 25 iulie 2000
ART. 1
În conformitate cu prevederile <>Legii nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 45/1998 privind abilitarea Bãncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale pretiose, aprobatã prin <>Legea nr. 244/1998 , Banca Nationala a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 1 august 2000, o moneda din aur cu valoarea nominalã de 5.000 lei, dedicata aniversarii a 400 de ani de la unirea Tarii Româneşti, Transilvaniei şi Moldovei sub Mihai Viteazul.
ART. 2
Caracteristicile monedei sunt urmãtoarele:
- forma: rotunda;
- metal: aur;
- titlu: 999/1.000;
- calitate: proof;
- greutate: 31,105 g;
- diametru: 35 mm;
- margine: neteda;
- anul emisiunii: 2000.
Aversul monedei prezintã o compoziţie grafica realizatã pe doua suprafeţe semisferice, una de culoare alba (lucioasa-proof) în stanga şi alta de culoare închisã (mata) în dreapta.
Pe suprafata lucioasa, în centru, este redata stema României. Valoarea nominalã "5.000 LEI" şi inscripţia "ROMÂNIA" sunt amplasate pe marginea suprafeţei semisferice, prima dispusã circular, iar cea de a doua vertical. Deasupra stemei României este gravat anul emisiunii "2000".
Pe suprafata mata este redat sigiliul lui Mihai Viteazul, cu care s-a validat un hrisov dat de Cancelaria domneascã din Iaşi la 27 iulie 1600.
Sigiliul reprezintã stemele celor trei tari româneşti unite sub domnia lui Mihai Viteazul, şi anume acvila valahica, capul de bour al Moldovei şi leii afrontati ai Transilvaniei.
Reversul monedei: în centru este reprodus portretul voievodului Mihai Viteazul. Domnitorul este prezentat în semiprofil, imbracat în mantie imblanita, cu caciula şi surguci. În plan secund sunt reproduse turlele bisericii manastirii Mihai Voda de pe malul Dambovitei, din Bucureşti, ctitorita de Mihai Viteazul pe când era mare dregator.
Inscripţia "400 ANI DE LA UNIREA TARII ROMÂNEŞTI, TRANSILVANIEI ŞI MOLDOVEI SUB MIHAI VITEAZUL" este înscrisã circular, urmând circumferinta monedei. În dreptul portretului domnitorului sunt înscrişi, unul sub altul, anii care marcheaza evenimentul aniversar-"1600-2000".
ART. 3
Monedele din aur din aceasta emisiune, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate inseriat, redactat în limbile romana şi engleza, semnat de guvernatorul Bãncii Naţionale a României şi de casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.
Monedele din aur puse în circulaţie de Banca Nationala a României pot fi achiziţionate în scop numismatic de persoanele fizice şi juridice interesate, deţinerea şi circulaţia acestora fiind permise potrivit <>art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 45/1998 , aprobatã prin <>Legea nr. 244/1998 .
ART. 4
Monedele din aur cu valoarea nominalã de 5.000 lei - emisiunea 2000, dedicate aniversarii a 400 de ani de la unirea Tarii Româneşti, Transilvaniei şi Moldovei sub Mihai Viteazul, au putere circulatorie pe teritoriul României. Grafica monedelor este protejata prin înregistrare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci din România. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
ART. 5
Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur cu valoarea nominalã de 5.000 lei - emisiunea 2000 se realizeazã prin ghiseele sucursalelor Bãncii Naţionale a României.
GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE
A ROMÂNIEI,
EMIL IOTA GHIZARI
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: