Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul prevederilor <>art. 33 şi 39 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale Hotãrîrii Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, adoptatã în şedinţa acestuia din 12 februarie 1997, de anulare a plafoanelor zilnice în lei şi în valuta stabilite pentru casele/punctele de schimb valutar,
se stabilesc urmãtoarele:
I. Prevederile articolului 6 din <>Regulamentul nr. 2/1996 cu privire la operaţiunile cu numerar şi prevederile capitolului II din Normele metodologice nr. 4 privind aplicarea prevederilor <>art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind întãrirea disciplinei financiar-valutare, emise de Banca Nationala a României şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 34 din 16 februarie 1996, îşi înceteazã valabilitatea începînd cu data publicãrii prezentei circulare în Monitorul Oficial al României.
II. Punctele 13, 14 şi 15 ale capitolului III din Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 94 din 18 mai 1995), cu modificãrile ulterioare, se modifica şi vor avea urmãtorul cuprins:
"13. Casele de schimb valutar şi societãţile bancare pot sa-şi stabileascã cursurile de schimb, atît cele de cumpãrare, cît şi cele de vînzare, în mod liber. Pentru schimbul valutar pe baza de cãrţi de credit şi cecuri de cãlãtorie se pot stabili cursuri de schimb valutar diferite fata de cele practicate pentru numerar.
Cursurile de schimb valutar pot fi modificate în cursul aceleiaşi zile lucrãtoare, cu condiţia afişãrii listei cursurilor în vigoare şi înregistrãrii corespunzãtoare în toate documentele ce stau la baza operaţiunilor de schimb valutar.
14. Listele cursurilor de vînzare/cumpãrare pentru valutele, cecurile de cãlãtorie şi cãrţile de credit vor fi afişate, la loc vizibil, pe perioada programului zilnic de lucru. Afişarea listei cursurilor de schimb valutar se face fãrã includerea comisionului, acesta urmînd sa fie evidenţiat separat. Listele de cursuri de schimb valutar, semnate de persoanele împuternicite de conducerea casei de schimb valutar/societãţii bancare, purtind ştampila punctului de schimb valutar/societãţii bancare şi avînd specificatã perioada valabilitãţii cursurilor de schimb valutar, se vor pãstra ca documente justificative, urmînd ca la sfîrşitul zilei de lucru sa fie anexate la registrul tranzacţiilor.
Casele/punctele de schimb valutar şi societãţile bancare vor stabili cursurile de schimb valutar astfel încît sa poatã efectua orice tranzacţie (cumpãrare sau vînzare de valuta), solicitatã de clienţi, cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
Refuzul de efectuare a unei tranzacţii (fie cumpãrare, fie vînzare de valuta) de cãtre o casa/punct de schimb valutar se sancţioneazã în conformitate cu prevederile pct. 23.
15. Pentru operaţiunile de schimb valutar se pot incasa comisioane numai în lei. Comisioanele practicate vor fi evidentiate distinct în listele de cursuri de schimb valutar. Procentul de comision aplicat asupra cursului de vînzare va fi egal cu cel aplicat cursului de cumpãrare."
III. Normele privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României (anexa nr. 4 la Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare), cu modificãrile ulterioare, vor fi republicate în Monitorul Oficial al României.
IV. Prezenta circulara intra în vigoare începînd cu data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
p. GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
VLADIMIR SOARE
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: