Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
1. Recipientele pentru substanţe sau preparate periculoase utilizate la locul de muncã, definite conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, recipientele utilizate pentru depozitarea acestora, precum şi conductele care sunt la vedere şi conţin ori transportã astfel de substanţe sau preparate periculoase trebuie sã fie prevãzute cu etichete (pictograme sau simboluri pe fond colorat), prevãzute de respectiva ordonanţa de urgenţã.
1.1. Prevederile pct. 1 nu se aplicã recipientelor folosite la locul de muncã pentru o perioadã scurtã de timp şi recipientelor al cãror conţinut se schimbã frecvent, cu condiţia sã se ia mãsuri alternative adecvate care garanteazã acelaşi nivel de protecţie, în special pentru informarea şi/sau instruirea lucrãtorilor.
1.2. Etichetele prevãzute la pct. 1 pot fi:
a) înlocuite cu panourile de avertizare prevãzute în anexa nr. 2, preluându-se aceeaşi pictogramã sau acelaşi simbol;
b) completate cu informaţii suplimentare, ca de exemplu numele şi/sau formula substanţei sau ale preparatului periculos şi detalii privind riscul;
c) completate sau înlocuite cu panouri pentru transportul substanţelor sau preparatelor periculoase, în cazul transportului recipientelor la locul de muncã.
2. Semnalizarea trebuie sã fie amplasatã în urmãtoarele condiţii:
a) pe partea/pãrţile vizibilã/vizibile;
b) sub formã rigidã, autocolantã sau pictatã.
3. Caracteristicile intrinseci prevãzute la pct. 1.4 din anexa nr. 2 şi condiţiile de utilizare prevãzute la pct. 2 din anexa nr. 2 privind panourile de semnalizare de aplicã, dacã este cazul, etichetãrii prevãzute la pct. 1 din prezenta anexã.
4. Fãrã a aduce atingere prevederilor pct. 1, 2 şi 3, etichetele utilizate pe conducte trebuie amplasate vizibil, în vecinãtatea locurilor care prezintã cele mai mari pericole, cum ar fi vanele şi punctele de racordare, şi la distanţe aproximativ egale.
5. Suprafeţele, sãlile sau incintele utilizate pentru depozitarea substanţelor sau a preparatelor periculoase în cantitãţi mari trebuie sã fie semnalizate printr-un panou de avertizare corespunzãtor. Aceste panouri trebuie sã fie dintre cele enumerate la pct. 3.2 din anexa nr. 2 sau marcate în conformitate cu pct. 1 din prezenta anexã.
Face excepţie cazul în care ambalajele sau recipientele sunt etichetate corespunzãtor, ţinându-se seama de prevederile pct. 1.5 din anexa nr. 2 referitoare la dimensiuni.
Depozitarea mai multor substanţe sau preparate periculoase poate fi indicatã prin panoul de avertizare "pericol general".
Panourile sau etichetele menţionate anterior trebuie sã fie plasate, dupã caz, în apropierea suprafeţei de depozitare sau pe uşa de acces la depozitul respectiv.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: