Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXE din 11 iulie 2024  referitoare la sistemele de sancţiuni aferente intervenţiilor cu caracter compensatoriu din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, gestionate prin Sistemul integrat de administrare şi control, aplicabile cererilor de plată depuse începând cu anul 2024    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ANEXE din 11 iulie 2024 referitoare la sistemele de sancţiuni aferente intervenţiilor cu caracter compensatoriu din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, gestionate prin Sistemul integrat de administrare şi control, aplicabile cererilor de plată depuse începând cu anul 2024

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 694 bis din 17 iulie 2024
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 286 din 11 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 694 din 17 iulie 2024.
──────────
    ANEXA 1

                  Sistemul de sancţiuni aferent intervenţiei
                DR-01 "Agro-mediu şi climă pe pajişti permanente"
    A. Sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor
        Dacă diferenţa dintre suprafaţa declarată pentru plată şi suprafaţa determinată la nivelul unei grupe de culturi (grupă de plată) este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafaţa determinată va fi considerată egală cu suprafaţa declarată. Acest paragraf nu se aplică în cazul în care diferenţa reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală declarată pentru plată.
        Dacă în ceea ce priveşte o grupă de culturi (grupă de plată), suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafaţa determinată sau cu o suprafaţă mai mare de 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafaţa determinată, plata se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade de 1,5 ori diferenţa constatată.
        Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafaţa determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupa de culturi în cauză.

    B. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, inclusiv a cerinţelor specifice şi a cerinţelor de bază relevante angajamentelor

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Codul │Tipul sancţiunii │
│sancţiunii│ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de 5%│
│1 │din valoarea sprijinului pe│
│ │pachet*) pe anul respectiv │
│ │de angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │20% din valoarea │
│2 │sprijinului pe pachet*) pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │50% din valoarea │
│3 │sprijinului pe pachet*) pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │75% din valoarea │
│4 │sprijinului pe pachet*) pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │100% din valoarea │
│5 │sprijinului pe pachet*) pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │100% din valoarea │
│ │sprijinului pe pachet*) pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament, iar, în plus, │
│6 │beneficiarul este obligat │
│ │să returneze toţi banii │
│ │primiţi pe pachetul │
│ │respectiv până în acel │
│ │moment (pentru anii │
│ │anteriori). │
├──────────┴───────────────────────────┤
│*) Sancţiunea se aplică pe variantă. │
└──────────────────────────────────────┘

        Sistemul de sancţiuni este unul progresiv: în cazul în care în primul an a fost aplicată o sancţiune (de exemplu nivelul 1), iar în al doilea an este constatat acelaşi grad de nerespectare a condiţiei, atunci pentru anul 2 se va aplica sancţiunea următoare (de exemplu nivelul 2).
        Sancţiunea se aplică pentru fiecare condiţie nerespectată în parte. Dacă în cadrul unei variante ale unui pachet nu sunt îndeplinite mai multe condiţii, beneficiarului i se aplică pe varianta respectivă cea mai mare sancţiune dintre sancţiunile aplicate pentru fiecare condiţie în parte.
        În cazul nivelului 6 al sancţiunilor pentru nerespectarea cerinţelor specifice, recuperarea sumelor acordate beneficiarului până la momentul respectiv nu presupune şi aplicarea sancţiunilor de supradeclarare; angajamentul rămâne în desfăşurare.
        La stabilirea nivelului sancţiunilor s-a ţinut seama de gravitatea, amploarea şi durata (persistenţa) neconformităţilor.
        Angajamentele fiind multianuale, reducerile, excluderile şi recuperările se aplică sumelor deja plătite în anii precedenţi pentru angajamentul respectiv, cu excepţia următoarelor situaţii în care:
     ● suprafaţa aflată sub angajament se reduce cu până la 3% inclusiv faţă de suprafaţa angajată în primul an de angajament => Nu se recuperează sumele plătite anterior, plata se efectuează pentru noua suprafaţă, iar angajamentul iniţial continuă pentru suprafaţa redusă până la finalizarea perioadei asumate la data semnării, conform prevederilor art. 20, lit b) din OMADR 107/2024 privind implementarea măsurilor şi intervenţiilor compensatorii de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi din Planul strategic PAC 20232027, începând cu anul 2024;
     ● suprafaţa parcelei aflate sub angajament se micşorează sau parcela îşi modifică amplasamentul ca urmare a înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare => Nu se recuperează sumele acordate în campaniile anterioare, în campania curentă nu se aplică sancţiuni de supradeclarare şi angajamentul rămâne în desfăşurare pentru suprafaţa rezultată până la finalizarea angajamentului iniţial, conform prevederilor art. 30 alin. (3) din HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, cu modificările şi completările ulterioare;
        ● suprafaţa parcelei aflată sub angajament devine neeligibilă (suprafaţa parcelei scade sub dimensiunea minimă eligibilă de 0,3 ha) sau, ca urmare a diminuării suprafeţei parcelelor, suprafaţa totală a fermei scade sub 1 ha, ca urmare a înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare => Nu se recuperează sumele acordate în campaniile anterioare, în campania curentă nu se aplică sancţiuni de supradeclarare şi angajamentul se închide, conform prevederilor art. 30 alin. (3) din HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, cu modificările şi completările ulterioare;
     ● beneficiarul demonstrează, în sensul art. 59 alin. (5) lit. c) din Regulamentul (UE) nr. 2021/2116, că nu este răspunzător pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligaţii care rezultă din aplicarea normelor privind scheme de sprijin compensatoriu de mediu şi climă, în cazul în care suprafeţele sunt incluse, pe perioada de derulare a angajamentelor, în zonele cu protecţie strictă din parcurile naţionale şi naturale, stabilite în baza prevederilor art. 22 alin. (2) din OUG nr. 57/2007, => Nu se aplică sancţiuni administrative, angajamentele se închid fără recuperarea sumelor acordate pentru anii de cerere anteriori, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 107/2024.

        Respectarea cerinţelor specifice notate cu (P) generează pierderi de venituri şi costuri suplimentare.

┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Condiţii de eligibilitate generale, definite conform fişei │
│intervenţiei în Planul Strategic PAC (PS PAC) │
│2023-2027 │
├──────────────────────────────────────┬────────────────────────┤
│Condiţii de eligibilitate │Sancţiune │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │deschiderea │
│ │angajamentului pe │
│ │parcela care nu │
│ │îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul │
│ │derulării angajamentului│
│ │nu se îndeplineşte │
│ │această condiţie │
│ │(parcela declarată are │
│ │altă localizare, │
│ │respectiv într-un UAT │
│ │neeligibil), │
│ │angajamentul pe parcela │
│Parcelele agricole solicitate sunt │respectivă se închide, │
│situate în zonele eligibile delimitate│aceasta este exclusă de │
│în PS PAC 2023-2027 la nivel de UAT │la plată în campania în │
│pentru pachetele 1, 3.1, 3.2, 6 şi │curs şi se recuperează │
│9.2. │sumele primite anterior,│
│ │cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de │
│ │supradeclarare. │
│ │Nu se recuperează sumele│
│ │plătite anterior, în │
│ │cazul în care parcelele │
│ │aflate sub angajament │
│ │trec într-o UAT │
│ │neeligibilă în urma │
│ │actualizării Sistemul de│
│ │identificare a │
│ │parcelelor agricole │
│ │(LPIS) şi nu se aplică │
│ │sancţiuni de │
│ │supradeclarare. │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │deschiderea de │
│Angajamentele aplicabile pe pajiştile │angajamente pentru │
│permanente, bazate pe lucrări manuale │suprafeţele agricole │
│(varianta 2 a P1 şi varianta 1 a P3.1,│care depăşesc pragul │
│P3.2, P6 şi P9.2) se pot aplica pe o │stabilit. │
│suprafaţă de maximum 150 ha. │Suprafaţa nu poate fi │
│ │majorată în anii │
│ │următori de angajament. │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nu se permite │
│Angajamentele aplicabile pe pajiştile │deschiderea de │
│permanente, bazate pe lucrări cu │angajamente pentru │
│utilaje uşoare (varianta 3 a P1 şi │suprafeţele agricole │
│varianta 2 a P3.1, P3.2, P6 şi P9.2) │care depăşesc pragul │
│se pot aplica pe o suprafaţă de │stabilit. │
│maximum 200 ha. │Suprafaţa nu poate fi │
│ │majorată în anii │
│ │următori de angajament. │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │deschiderea │
│ │angajamentului pe │
│ │parcela care nu │
│ │îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul │
│Suprafaţa agricolă pentru care se │derulării angajamentului│
│solicită deschiderea angajamentului │nu se îndeplineşte │
│este localizată pe teritoriul │această condiţie, │
│României, identificabilă în Sistemul │angajamentul se închide,│
│integrat de administrare şi control │este exclus de la plată │
│(IACS) şi având o categorie de │beneficiarul care nu │
│utilizare eligibilă. │îndeplineşte această │
│ │condiţie în campania în │
│ │curs şi se recuperează │
│ │sumele primite anterior,│
│ │cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de │
│ │supradeclarare pentru │
│ │anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │deschiderea │
│ │angajamentului dacă nu │
│ │se îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul │
│ │derulării angajamentului│
│ │nu se îndeplineşte │
│ │această condiţie, │
│Suprafaţa minimă a fermei deţinută de │angajamentul se închide,│
│beneficiar este de 1 ha. │este exclus de la plată │
│ │beneficiarul care nu │
│ │îndeplineşte această │
│ │condiţie în campania în │
│ │curs şi se recuperează │
│ │sumele primite anterior,│
│ │cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de │
│ │supradeclarare pentru │
│ │anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │deschiderea │
│ │angajamentului pe │
│ │parcela care nu │
│ │îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul │
│ │derulării angajamentului│
│ │nu se îndeplineşte │
│ │această condiţie, │
│Parcela minimă eligibilă este de 0,3 │angajamentul pe parcela │
│ha. │respectivă se închide, │
│ │este exclusă de la plată│
│ │parcela care nu │
│ │îndeplineşte această │
│ │condiţie în campania în │
│ │curs şi se recuperează │
│ │sumele primite anterior,│
│ │cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de │
│ │supradeclarare pentru │
│ │anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Semnarea angajamentelor, beneficiarul │ │
│se angajează să: │ │
│- menţină angajamentul de agromediu │ │
│pentru o perioadă de 5 ani de la data │ │
│semnării acestuia, │ │
│- respecte cerinţele de bază relevante│ │
│la nivelul suprafeţelor aflate sub │Nu se permite │
│angajament, │deschiderea │
│- respecte cerinţele specifice │angajamentului. │
│variantelor pentru care aplică, │ │
│- ţină o evidenţă a activităţilor │ │
│agricole corelate cu implementarea │ │
│cerinţelor de agromediu (de bază şi │ │
│specifice la nivelul suprafeţelor │ │
│aflate sub angajament). │ │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Este/sunt exclusă (e) de│
│ │la plată parcela(ele) │
│ │care nu îndeplineşte(sc)│
│ │această condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul │
│ │derulării angajamentului│
│ │nu se îndeplineşte │
│ │această condiţie, │
│ │angajamentul pe parcela │
│Beneficiarul se angajează să menţină │(ele) respectivă(e) se │
│pe întreaga perioadă a angajamentului │închid(e), este/sunt │
│o încărcătură de minim 0,3 UVM/ha pe │exclusă(e) de la plată │
│suprafaţa angajată. │parcela(ele) care nu │
│ │îndeplineşte(sc) această│
│ │condiţie în campania în │
│ │curs şi se recuperează │
│ │sumele primite anterior,│
│ │cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de │
│ │supradeclarare pentru │
│ │anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├──────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Este exclusă de la plată│
│ │parcela pe care nu se │
│ │menţine angajamentul pe │
│Angajamentele în cadrul pachetelor 1, │întreaga perioadă şi se │
│3.1, 3.2, 6 şi 9.2 se aplică la nivel │recuperează sumele │
│de parcelă agricolă, neexistând │primite anterior, cu │
│posibilitatea schimbării parcelelor pe│aplicarea sancţiunilor │
│perioada angajamentelor. │de supradeclarare pentru│
│ │anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
│ │Angajamentul se închide.│
├──────────────────────────────────────┴────────────────────────┤
│Cerinţe de bază relevante obligatorii la nivelul suprafeţelor │
│aflate sub angajament, definite conform │
│fişei intervenţiei din PS PAC 2023-2027 │
├─────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│Cerinţe GAEC si SMR relevante (Bunele │ │
│condiţii agricole şi de mediu - GAEC şi/sau │ │
│Cerinţele legale în materie de gestionare - │ │
│SMR - cerinţele obligatorii pentru fermieri │ │
│sunt descrise în Ordinul ministrului │ │
│agriculturii şi dezvoltării rurale, al │Se aplică │
│ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi │următoarelor │
│al preşedintelui ANSVSA nr. 54/570/32/2023 │pachete │
│pentru punerea în aplicare a normelor privind│ │
│condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor │ │
│sub formă de plăţi directe şi al unor │ │
│intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare │ │
│rurală începând cu anul 2023, cu modificările│ │
│şi completările ulterioare) │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 2 (cerinţele 1.b, 1.c, 1.g, 1.h, 2) │P1, P3.1, P3.2, │
│ │P6, P9.2 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 3 (cerinţele 1.a, 1.b, 2.a, 2.b, 2.c) │P1, P3.1, P3.2, │
│ │P6, P9.2 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 4 (cerinţele 1.a, 1.b, 2.a, 2.b, 2.c) │P1, P3.1, P3.2, │
│ │P6, P9.2 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 7 (cerinţele a, b, c, d) şi │P1, P3.1, P3.2, │
│ │P6, P9.2 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 8 (cerinţa d) │P1, P3.1, P3.2, │
│ │P6, P9.2 │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Cerinţe de bază stabilite prin legislaţia │Se aplică │
│naţională │următoarelor │
│ │pachete │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Interzicerea folosirii fertilizatorilor │ │
│neautorizaţi pentru vânzare - Ordinul │ │
│ministrului agriculturii şi dezvoltării │ │
│rurale, al ministrului mediului şi pădurilor │ │
│şi al ministrului sănătăţii nr. 94/1.378/ │ │
│1.071/2010 pentru modificarea şi completarea │ │
│Regulamentului privind organizarea şi │P1, P3.1, P3.2, │
│funcţionarea Comisiei interministeriale │P6, P9.2 │
│pentru autorizarea îngrăşămintelor în vederea│ │
│înscrierii în lista îngrăşămintelor │ │
│autorizate cu menţiunea RO-INGRĂŞĂMANT, │ │
│pentru utilizarea şi comercializarea în │ │
│România, aprobat prin Ordinul ministrului │ │
│agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului │ │
│şi al ministrului sănătăţii nr. 6/22/2004. │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Este permisă utilizarea numai a acelor │ │
│produse de protecţie a plantelor care au fost│ │
│autorizate pentru vânzare şi numai în │ │
│conformitate cu instrucţiunile de utilizare -│ │
│Hotărârea Guvernului nr. 1.559/2004 privind │ │
│procedura de omologare a produselor de │ │
│protecţie a plantelor în vederea plasării pe │ │
│piaţă şi a utilizării lor pe teritoriul │P1, P3.1, P3.2, │
│României, cu modificările şi completările │P6, P9.2 │
│ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 │ │
│privind fabricarea, comercializarea şi │ │
│utilizarea produselor de uz fitosanitar │ │
│pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi │ │
│buruienilor în agricultură şi silvicultură, │ │
│aprobată cu modificări prin Legea nr. 85/ │ │
│1995, cu modificările şi completările │ │
│ulterioare. │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Limitarea cantităţii de îngrăşăminte care │ │
│poate fi utilizată pe terenurile agricole, │ │
│perioadele de interdicţie pentru utilizarea │ │
│îngrăşămintelor, obligaţia de a urma un plan │ │
│de fertilizare (Programul de acţiune │P1, P3.1, P3.2, │
│împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din │P6, P9.2 │
│surse agricole - Ordin comun al ministrului │ │
│mediului, apelor şi pădurilor şi ministrului │ │
│agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 165/ │ │
│333/2021 │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Conservarea habitatelor naturale şi a │ │
│speciilor de floră şi faună sălbatică (OUG │P1, P3.1, P3.2, │
│nr. 57/2007, cu modificările şi completările │P6, P9.2 │
│ulterioare). │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Se aplică │
│Activitatea minimă │următoarelor │
│ │pachete │
├─────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Menţinerea pajiştilor permanente într-o stare│ │
│care sa le facă adecvate pentru păşunat sau │ │
│pentru cultivare, fără acţiuni pregătitoare │ │
│care să depăşească folosirea metodelor şi │ │
│utilajelor agricole obişnuite, prin │ │
│asigurarea a cel puţin unei activităţi │ │
│agricole anuale, precum recoltarea vegetaţiei│ │
│prin cosit şi/sau îndepărtarea vegetaţiei │ │
│invazive sau prin păşunat. │P1, P3.1, P3.2, │
│În cazul suprafeţelor ocupate cu pajişti │P6, P9.2 │
│permanente situate la altitudini de peste │ │
│1.800 m, menţinute în mod natural într-o │ │
│stare adecvată pentru păşunat, activitatea │ │
│minimă constă în păşunat, cu asigurarea unei │ │
│încărcături minime de 0,3 UVM/ha, în perioada│ │
│de păşunat, cu animalele pe care beneficiarul│ │
│le deţine; având în vedere că o alternativă │ │
│neproductivă nu se poate desfăşura la │ │
│altitudini de peste 1.800 m. │ │
├─────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│Respectarea cerinţelor de bază relevante │
├───────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────┤
│ │Condiţia de │ │
│Cerinţe de bază relevante │aplicare a │Sancţiune │
│ │sancţiunii │ │
├───────────┬───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Parcela se │
│ │ │ │respinge la │
│ │ │ │plată, │
│ │ │ │angajamentul │
│ │ │ │rămâne în │
│ │ │ │vigoare, │
│ │ │ │beneficiarului i │
│ │ │ │se aplică │
│ │ │ │sancţiuni de │
│ │ │Nerespectarea│supradeclarare şi│
│ │Respectarea SMR │standardelor │sancţiuni pentru │
│ │relevante, în urma │obligatorii │nerespectarea SMR│
│ │neconformităţii │relevante pe │relevante │
│ │unor elemente care │o parcelă │specifice │
│ │se verifică la │care se află │fiecărui pachet │
│ │nivel de parcelă. │sub │conform │
│ │ │angajament │Sistemului de │
│ │ │ │sancţiuni pentru │
│ │ │ │condiţionalitate,│
│ │ │ │aprobat prin │
│ │ │ │Ordin MADR nr. │
│ │ │ │393/2023. │
│ │ │ │Sumele acordate │
│Respectarea│ │ │în anii │
│SMR │ │ │precedenţi nu se │
│relevante │ │ │recuperează. │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Parcela se │
│ │ │ │respinge la │
│ │ │ │plată, │
│ │ │Nerespectarea│angajamentul │
│ │ │standardelor │rămâne în │
│ │ │obligatorii │vigoare, │
│ │ │relevante pe │beneficiarului i │
│ │Respectarea SMR │o parcelă │se aplică │
│ │relevante, în urma │care se află │sancţiuni de │
│ │neconformităţii │sub │supradeclarare şi│
│ │unor elemente care │angajament, │sancţiuni pentru │
│ │se verifică la │concomitent │nerespectarea SMR│
│ │nivel de │cu │relevante │
│ │exploataţie │nerespectarea│specifice │
│ │ │cerinţei │fiecărui pachet │
│ │ │specifice │conform │
│ │ │relevante pe │Sistemului de │
│ │ │acea parcelă │sancţiuni pentru │
│ │ │ │condiţionalitate,│
│ │ │ │aprobat prin │
│ │ │ │Ordin MADR nr. │
│ │ │ │393/2023. │
├───────────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Sumele acordate │
│ │ │ │în anii │
│ │ │ │precedenţi nu se │
│ │ │ │recuperează. │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │standardelor │ │
│ │ │obligatorii │Se sancţionează │
│ │ │relevante pe │conform │
│ │ │o parcelă │Sistemului de │
│ │ │care se află │sancţiuni pentru │
│ │ │sub │condiţionalitate,│
│ │ │angajament, │aprobat prin │
│ │ │dar este │Ordin MADR 393/ │
│ │ │respectată │2023. │
│ │ │cerinţa │ │
│ │ │specifică │ │
│ │ │relevantă │ │
├───────────┴───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea│Parcela se │
│ │cerinţelor de│respinge de la │
│ │bază │plată, │
│ │stabilite │angajamentul │
│ │prin │rămâne în │
│Respectarea cerinţelor de bază │legislaţia │vigoare, │
│stabilite prin legislaţia │naţională şi/│beneficiarului i │
│naţională şi/sau a activităţii │sau a │se aplică │
│minime │activităţii │sancţiuni de │
│ │minime pe o │supradeclarare. │
│ │parcelă care │Sumele acordate │
│ │se află sub │în anii │
│ │angajament │precedenţi nu se │
│ │ │recuperează. │
├───────────────────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│Respectarea cerinţelor specifice ale angajamentelor, definite │
│conform fişei intervenţiei din │
│PS PAC 2023-2027 │
├───────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────┤
│Cerinţe specifice ale │Condiţia de │ │
│angajamentelor │aplicare a │Sancţiune │
│ │sancţiunii │ │
├───────────────────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 1 - Pajişti cu înaltă valoare naturală (HNV) │
├───────────┬───────────────────┬─────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │30% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│Cerinţe │ │este mai mare│ │
│comune │ │de 30% şi mai│ │
│pentru: │ │mică sau │3 │
│Varianta │Utilizarea │egală cu 60% │ │
│1.1 │fertilizanţilor │din suprafaţa│ │
│Pajişti cu │chimici şi a │totală de │ │
│înaltă │pesticidelor este │pajişte │ │
│valoare │interzisă. (P) │aflată sub │ │
│naturală │ │angajament │ │
│(HNV) │ │prin acest │ │
│Varianta │ │pachet. │ │
│1.2 │ ├─────────────┼─────────────────┤
│Lucrări │ │Nerespectarea│ │
│manuale pe │ │cerinţei pe │ │
│pajişti cu │ │parcele a │ │
│înaltă │ │căror │ │
│valoare │ │suprafaţă │ │
│naturală │ │este mai mare│ │
│permanente │ │de 60% din │4 │
│utilizate │ │suprafaţa │ │
│mixt prin │ │totală de │ │
│cosit şi │ │pajişte │ │
│păşunat │ │aflată sub │ │
│Varianta │ │angajament │ │
│1.3 - │ │prin acest │ │
│Lucrări cu │ │pachet. │ │
│utilaje │ ├─────────────┼─────────────────┤
│uşoare │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Utilizarea │ │ │
│ │tradiţională a │Nerespectarea│ │
│ │gunoiului de grajd │cerinţei │2 │
│ │este permisă până │ │ │
│ │în echivalentul a │ │ │
│ │maximum 50 kg N ├─────────────┼─────────────────┤
│ │s.a./ha (această │ │ │
│ │cantitate poate fi │Repetiţie │3 │
│ │crescută, numai │ │ │
│ │pentru suprafeţele │ │ │
│ │pentru care există ├─────────────┼─────────────────┤
│ │amenajamente │ │ │
│ │pastorale în │A 2-a │ │
│ │vigoare, până la │repetiţie/ │6 │
│ │cantitatea optimă │intenţie │ │
│ │calculată, │ │ │
│ │ │ │ │
├───────────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │prevăzută în │ │ │
│ │amenajamentul │ │ │
│ │pastoral). │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Păşunatul se │Nerespectarea│ │
│ │efectuează cu │cerinţei │2 │
│ │maximum 1 UVM/ha │ │ │
│ │(încărcătura de ├─────────────┼─────────────────┤
│ │animale poate fi │Repetiţie │3 │
│ │crescută până la │ │ │
│ │încărcătura optimă ├─────────────┼─────────────────┤
│ │calculată, │A 2-a │ │
│ │prevăzută în │repetiţie/ │6 │
│ │amenajamentul │intenţie │ │
│ │pastoral). │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│1 │
│ │Pajiştile inundate │cerinţei │ │
│ │nu vor fi păşunate ├─────────────┼─────────────────┤
│ │mai devreme de două│Repetiţie │2 │
│ │săptămâni de la ├─────────────┼─────────────────┤
│ │retragerea apelor. │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
├───────────┴───────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 1 - Pajişti cu înaltă valoare naturală (HNV) - │
│variantele 1.2 si 1.3 │
├───────────┬───────────────────┬─────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │15% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│Varianta │ │suprafaţă │ │
│1.2 │Lucrările cu │este mai mare│ │
│Lucrări │utilaje mecanizate,│de 15% şi mai│ │
│manuale pe │cositul si strânsul│mică sau │3 │
│pajişti cu │fânului, nu sunt │egală cu 30% │ │
│înaltă │permise pe │din suprafaţa│ │
│valoare │suprafaţa aflată │totală de │ │
│naturală │sub angajament, cu │pajişte │ │
│permanente │excepţia celor │aflată sub │ │
│utilizate │operate cu forţă │angajament │ │
│mixt prin │animală (P) │prin acest │ │
│cosit şi │ │pachet. │ │
│păşunat │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 30% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
├───────────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │15% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │Cositul si strânsul│suprafaţă │ │
│ │fânului se poate │este mai mare│ │
│ │efectua cu utilaje │de 15% şi mai│ │
│ │mecanizate de mică │mică sau │3 │
│Varianta │capacitate (utilaje│egală cu 30% │ │
│1.3 - │cu lamă scurtă şi │din suprafaţa│ │
│Lucrări cu │viteză mică de │totală de │ │
│utilaje │deplasare), fiind │pajişte │ │
│uşoare │interzisă │aflată sub │ │
│ │utilizarea │angajament │ │
│ │utilajelor grele pe│prin acest │ │
│ │suprafeţele aflate │pachet. │ │
│ │sub angajament. (P)├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 30% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
├───────────┼───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │30% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │Cositul este permis│căror │ │
│ │începând cu data de│suprafaţă │ │
│ │1 iulie (pentru │este mai mare│ │
│ │terenurile situate │de 30% şi mai│ │
│ │în UAT cu │mică sau │3 │
│ │altitudini medii │egală cu 60% │ │
│ │mai mari sau egale │din suprafaţa│ │
│ │cu 600 m) sau │totală de │ │
│ │începând cu data de│pajişte │ │
│Cerinţe │15 iunie (pentru │aflată sub │ │
│specifice │terenurile situate │angajament │ │
│comune │în UAT cu │prin acest │ │
│pentru │altitudini medii │pachet. │ │
│variantele │mai mici de 600 m).├─────────────┼─────────────────┤
│1.2 şi 1.3 │(P) │Nerespectarea│ │
│ale │ │cerinţei pe │ │
│pachetului │ │parcele a │ │
│1 │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Masa vegetală │Nerespectarea│ │
│ │cosită trebuie │cerinţei │1 │
│ │adunată de pe │ │ │
│ │suprafaţa pajiştii ├─────────────┼─────────────────┤
│ │aflate sub │Repetiţie │2 │
│ │angajament nu mai │ │ │
│ │târziu de două ├─────────────┼─────────────────┤
│ │săptămâni de la │A 2-a │ │
│ │efectuarea │repetiţie/ │5 │
│ │cositului. │intenţie │ │
│ │ │ │ │
├───────────┴───────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 3.1 - Pajişti importante pentru Crex-crex │
├───────────┬───────────────────┬─────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │30% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 30% şi mai│ │
│ │Cositul se │mică sau │3 │
│ │realizează începând│egală cu 60% │ │
│ │cu data de 1 │din suprafaţa│ │
│ │august, indiferent │totală de │ │
│ │de modul de │pajişte │ │
│ │utilizare a │aflată sub │ │
│ │pajiştilor. (P) │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │50% din │1 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │Cositul se va ├─────────────┼─────────────────┤
│ │realiza dinspre │Nerespectarea│ │
│ │interiorul parcelei│cerinţei pe │ │
│ │spre exteriorul │parcele a │ │
│ │acesteia. │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 50% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │2/3 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│2 │
│ │Păşunatul este │cerinţei │ │
│ │permis cu maximum ├─────────────┼─────────────────┤
│ │0,7 UVM pe hectar │Repetiţie │3 │
│ │începând cu data de├─────────────┼─────────────────┤
│ │1 august. │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │15% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │Lucrările cu │prin acest │ │
│ │utilaje mecanizate,│pachet │ │
│ │cositul şi strânsul├─────────────┼─────────────────┤
│ │fânului, nu sunt │Nerespectarea│ │
│ │permise pe │cerinţei pe │ │
│ │suprafaţa │parcele a │ │
│ │pajiştilor aflate │căror │ │
│ │sub angajament, cu │suprafaţă │ │
│ │excepţia celor │este mai mare│ │
│ │operate cu forţă │de 15% şi mai│ │
│ │animală (pentru │mică sau │3 │
│ │varianta 3.1.1) sau│egală cu 30% │ │
│ │lucrările, cositul │din suprafaţa│ │
│ │si strânsul │totală de │ │
│ │fânului, se pot │pajişte │ │
│ │efectua cu utilaje │aflată sub │ │
│ │mecanizate de mică │angajament │ │
│ │capacitate (cosit │prin acest │ │
│ │cu utilaje cu lama │pachet │ │
│ │scurtă si viteză ├─────────────┼─────────────────┤
│ │mică de deplasare),│Nerespectarea│ │
│ │fiind interzisă │cerinţei pe │ │
│ │folosirea │parcele a │ │
│ │utilajelor grele │căror │ │
│ │(pentru varianta │suprafaţă │ │
│ │3.1.2). (P) │este mai mare│ │
│ │ │de 30% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│Varianta │ │Nerespectarea│ │
│3.1.1 - │ │cerinţei pe │ │
│lucrări │ │parcele a │ │
│manuale pe │ │căror │ │
│pajişti │ │suprafaţă │ │
│importante │ │este mai mică│ │
│pentru Crex│ │sau egală cu │ │
│crex │ │50% din │2 │
│Varianta │ │suprafaţa │ │
│3.1.2 - │ │totală de │ │
│lucrări cu │ │pajişte │ │
│utilaje │ │aflată sub │ │
│uşoare pe │ │angajament │ │
│pajişti │ │prin acest │ │
│importante │Sunt interzise │pachet. │ │
│pentru Crex│acţiunile care să ├─────────────┼─────────────────┤
│crex │conducă la │Nerespectarea│ │
│ │accelerarea │cerinţei pe │ │
│ │drenajului natural │parcele a │ │
│ │al pajiştilor │căror │ │
│ │aflate sub │suprafaţă │ │
│ │angajament. │este mai mare│ │
│ │ │de 50% din │3 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │30% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 30% şi mai│ │
│ │ │mică sau │3 │
│ │Utilizarea │egală cu 60% │ │
│ │fertilizanţilor │din suprafaţa│ │
│ │chimici şi a │totală de │ │
│ │pesticidelor este │pajişte │ │
│ │interzisă. (P) │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Utilizarea │Nerespectarea│2 │
│ │tradiţională a │cerinţei │ │
│ │gunoiului de grajd ├─────────────┼─────────────────┤
│ │este permisă până │Repetiţie │3 │
│ │în echivalentul a ├─────────────┼─────────────────┤
│ │maximum 40 kg N │A 2-a │ │
│ │s.a./ha (0,7 UVM/ │repetiţie/ │6 │
│ │ha). (P) │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │50% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │O bandă, lată de 3 │angajament │ │
│ │metri, cu o │prin acest │ │
│ │suprafaţă totală de│pachet. │ │
│ │cel puţin 3% din ├─────────────┼─────────────────┤
│ │suprafaţa aflată │Nerespectarea│ │
│ │sub angajament, va │cerinţei pe │ │
│ │fi lăsată necosită │parcele a │ │
│ │pe cel puţin o │căror │ │
│ │margine a fiecărei │suprafaţă │ │
│ │parcele (poate fi │este mai mare│ │
│ │cosită după data de│de 50% din │3 │
│ │1 septembrie). (P) │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Masa vegetală │Nerespectarea│ │
│ │cosită trebuie │cerinţei │1 │
│ │adunată de pe │ │ │
│ │suprafaţa pajiştii ├─────────────┼─────────────────┤
│ │aflate sub │Repetiţie │2 │
│ │angajament nu mai │ │ │
│ │târziu de două ├─────────────┼─────────────────┤
│ │săptămâni de la │A 2-a │ │
│ │efectuarea │repetiţie/ │5 │
│ │cositului. │intenţie │ │
│ │ │ │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│1 │
│ │Pajiştile inundate │cerinţei │ │
│ │nu vor fi păşunate ├─────────────┼─────────────────┤
│ │mai devreme de două│Repetiţie │2 │
│ │săptămâni de la ├─────────────┼─────────────────┤
│ │retragerea apelor. │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │Nu vor fi realizate│Nerespectarea│1 │
│ │însămânţări de │cerinţei │ │
│ │suprafaţă sau │ │ │
│ │supraînsămânţări ├─────────────┼─────────────────┤
│ │(se pot face │ │ │
│ │însămânţări cu │Repetiţie │2 │
│ │specii din flora │ │ │
│ │locală doar în ├─────────────┼─────────────────┤
│ │cazurile în care │ │ │
│ │unele suprafeţe │A 2-a │ │
│ │sunt afectate │repetiţie/ │5 │
│ │accidental). │intenţie │ │
│ │ │ │ │
├───────────┴───────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 3.2 - Pajişti importante pentru Lanius minor si Falco │
│vespertinus │
├───────────┬───────────────────┬─────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │30% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 30% şi mai│ │
│ │ │mică sau │3 │
│ │ │egală cu 60% │ │
│ │Cositul este permis│din suprafaţa│ │
│ │până la data de 1 │totală de │ │
│ │iulie. (P) │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│2 │
│ │ │cerinţei │ │
│ │Păşunatul se ├─────────────┼─────────────────┤
│ │efectuează cu │Repetiţie │3 │
│ │maximum 1 UVM/ha. ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │15% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │Lucrările cu │prin acest │ │
│ │utilaje mecanizate,│pachet. │ │
│ │cositul şi strânsul├─────────────┼─────────────────┤
│ │fânului, nu sunt │Nerespectarea│ │
│ │permise pe │cerinţei pe │ │
│ │suprafaţa │parcele a │ │
│ │pajiştilor aflate │căror │ │
│ │sub angajament, cu │suprafaţă │ │
│ │excepţia celor │este mai mare│ │
│ │operate cu forţă │de 15% şi mai│ │
│ │animală (pentru │mică sau │3 │
│ │varianta 3.2.1) sau│egală cu 30% │ │
│ │lucrările, cositul │din suprafaţa│ │
│ │si strânsul │totală de │ │
│ │fânului, se pot │pajişte │ │
│ │efectua cu utilaje │aflată sub │ │
│ │mecanizate de mică │angajament │ │
│ │capacitate (cosit │prin acest │ │
│ │cu utilaje cu lama │pachet. │ │
│ │scurtă si viteză ├─────────────┼─────────────────┤
│ │mică de deplasare),│Nerespectarea│ │
│ │fiind interzisă │cerinţei pe │ │
│ │folosirea │parcele a │ │
│ │utilajelor grele │căror │ │
│ │(pentru varianta │suprafaţa │ │
│ │3.2.2) (P) │este mai mare│ │
│ │ │de 30% din │4 │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│Varianta │ │repetiţie/ │6 │
│3.2.1 - │ │intenţie │ │
│lucrări ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│manuale pe │Utilizarea │Nerespectarea│2 │
│pajişti │tradiţională a │cerinţei │ │
│importante │gunoiului de grajd ├─────────────┼─────────────────┤
│pentru │este permisă până │Repetiţie │3 │
│Lanius │in echivalentul a ├─────────────┼─────────────────┤
│minor şi │maximum 50 kg N │A 2-a │ │
│Falco │s.a./ha(1 UVM/ha). │repetiţie/ │6 │
│vespertinus│(P) │intenţie │ │
│Varianta ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│3.2.2 - │ │Nerespectarea│ │
│lucrări cu │ │cerinţei pe │ │
│utilaje │ │parcele a │ │
│uşoare pe │ │căror │ │
│pajişti │ │suprafaţă │ │
│importante │ │este mai mică│ │
│pentru │ │sau egală cu │ │
│Lanius │ │30% din │2 │
│minor şi │ │suprafaţa │ │
│Falco │ │totală de │ │
│vespertinus│ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 30% şi mai│ │
│ │ │mică sau │3 │
│ │Utilizarea │egală cu 60% │ │
│ │fertilizanţilor │din suprafaţa│ │
│ │chimici şi a │totală de │ │
│ │pesticidelor este │pajişte │ │
│ │interzisă. (P) │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mare│ │
│ │ │de 60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă │ │
│ │ │este mai mică│ │
│ │ │sau egală cu │ │
│ │ │50% din │2 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │O bandă, lată de 3 │angajament │ │
│ │metri, cu o │prin acest │ │
│ │suprafaţă totală de│pachet. │ │
│ │cel puţin 3% din ├─────────────┼─────────────────┤
│ │suprafaţa aflată │Nerespectarea│ │
│ │sub angajament, va │cerinţei pe │ │
│ │fi lăsată necosită │parcele a │ │
│ │pe cel puţin o │căror │ │
│ │margine a fiecărei │suprafaţă │ │
│ │parcele (poate fi │este mai mare│ │
│ │cosită după data de│de 50% din │3 │
│ │1 septembrie). (P) │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte │ │
│ │ │aflată sub │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4 │
│ │ ├─────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├───────────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Masa vegetală │Nerespectarea│ │
│ │cosită trebuie │cerinţei │1 │
│ │adunată de pe │ │ │
│ │suprafaţa pajiştii ├─────────────┼─────────────────┤
│ │aflate sub │Repetiţie │2 │
│ │angajament nu mai │ │ │
│ │târziu de două ├─────────────┼─────────────────┤
│ │săptămâni de la │A 2-a │ │
│ │efectuarea │repetiţie/ │5 │
│ │cositului. │intenţie │ │
│ │ │ │ │
│ ├──────────────────┬┴─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │1 │
│ │Pajiştile inundate│cerinţei │ │
│ │nu vor fi păşunate├──────────────┼─────────────────┤
│ │mai devreme de │Repetiţie │2 │
│ │două săptămâni de ├──────────────┼─────────────────┤
│ │la retragerea │A 2-a │ │
│ │apelor. │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├──────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Nu vor fi │ │ │
│ │realizate │Nerespectarea │1 │
│ │însămânţări de │cerinţei │ │
│ │suprafaţă sau │ │ │
│ │supraînsămânţări ├──────────────┼─────────────────┤
│ │(se pot face │ │ │
│ │însămânţări cu │Repetiţie │2 │
│ │specii din flora │ │ │
│ │locală doar în ├──────────────┼─────────────────┤
│ │cazurile în care │ │ │
│ │unele suprafeţe │A 2-a │ │
│ │sunt afectate │repetiţie/ │5 │
│ │accidental. │intenţie │ │
│ │ │ │ │
├───────────┴──────────────────┼──────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 6 - Pajişti │(Maculinea sp.) │
│importante pentru fluturi │ │
├───────────┬──────────────────┼──────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 30% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │ │
│ │ │30% şi mai │ │
│ │ │mică sau egală│3 │
│ │Utilizarea │cu 60% din │ │
│ │fertilizanţilor │suprafaţa │ │
│ │chimici şi a │totală de │ │
│ │pesticidelor este │pajişte aflată│ │
│ │interzisă. (P) │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │ │
│ │ │60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│Varianta │ ├──────────────┼─────────────────┤
│6.1 - │ │Repetiţie │3/4/5 │
│lucrări │ ├──────────────┼─────────────────┤
│manuale pe │ │A 2-a │ │
│pajişti │ │repetiţie/ │6 │
│importante │ │intenţie │ │
│pentru ├──────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│fluturi │Utilizarea │Nerespectarea │2 │
│(Maculinea │tradiţională a │cerinţei │ │
│sp.) │gunoiului de grajd├──────────────┼─────────────────┤
│Varianta │este permisă pană │Repetiţie │3 │
│6.2 - │in echivalentul a ├──────────────┼─────────────────┤
│lucrări cu │maximum 40 kg. N │A 2-a │ │
│utilaje │s.a./ha (0,7 UVM/ │repetiţie/ │6 │
│uşoare pe │ha). (P) │intenţie │ │
│pajişti ├──────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│importante │ │Nerespectarea │ │
│pentru │ │cerinţei pe │ │
│fluturi │ │parcele a │ │
│(Maculinea │ │căror │ │
│sp.). │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 30% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mare de 30% şi│ │
│ │ │mai mică sau │3 │
│ │ │egală cu 60% │ │
│ │Cositul este │din suprafaţa │ │
│ │permis începând cu│totală de │ │
│ │26 august. (P) │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │ │
│ │ │60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
├───────────┴┬─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 15% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │Lucrările cu │sub angajament│ │
│ │utilaje │prin acest │ │
│ │mecanizate, │pachet. │ │
│ │cositul şi ├──────────────┼─────────────────┤
│ │strânsul fânului,│Nerespectarea │ │
│ │nu sunt permise │cerinţei pe │ │
│ │pe suprafaţa │parcele a │ │
│ │pajiştilor aflate│căror │ │
│ │sub angajament, │suprafaţă este│ │
│ │cu excepţia celor│mai mare de │ │
│ │operate cu forţă │15% şi mai │ │
│ │animală (pentru │mică sau egală│3 │
│ │varianta 6.1) sau│cu 30% din │ │
│ │lucrările, │suprafaţa │ │
│ │cositul şi │totală de │ │
│ │strânsul fânului,│pajişte aflată│ │
│ │se pot efectua cu│sub angajament│ │
│ │utilaje │prin acest │ │
│ │mecanizate de │pachet. │ │
│ │mică capacitate ├──────────────┼─────────────────┤
│ │(cosit cu utilaje│Nerespectarea │ │
│ │cu lama scurtă şi│cerinţei pe │ │
│ │viteză mică de │parcele a │ │
│ │deplasare), fiind│căror │ │
│ │interzisă │suprafaţă este│ │
│ │folosirea │mai mare de │ │
│ │utilajelor grele │30% din │4 │
│ │(pentru varianta │suprafaţa │ │
│ │6.2). (P) │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │2 │
│ │Păşunatul este │cerinţei │ │
│ │permis cu maxim ├──────────────┼─────────────────┤
│ │0,7 UVM/ha │Repetiţie │3 │
│ │începând cu 26 ├──────────────┼─────────────────┤
│ │august. │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 50% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │Sunt interzise │pachet. │ │
│ │acţiunile care să├──────────────┼─────────────────┤
│ │conducă la │Nerespectarea │ │
│ │accelerarea │cerinţei pe │ │
│ │drenajului │parcele a │ │
│ │natural al │căror │ │
│ │pajiştilor aflate│suprafaţă este│ │
│ │sub angajament. │mai mare de │ │
│ │ │50% din │3 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4 │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Masa vegetală │Nerespectarea │ │
│ │cosită trebuie │cerinţei │1 │
│ │adunată de pe │ │ │
│ │suprafaţa ├──────────────┼─────────────────┤
│ │pajiştii aflate │Repetiţie │2 │
│ │sub angajament nu│ │ │
│ │mai târziu de ├──────────────┼─────────────────┤
│ │două săptămâni de│A 2-a │ │
│ │la efectuarea │repetiţie/ │5 │
│ │cositului. │intenţie │ │
│ │ │ │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Pajiştile │Nerespectarea │1 │
│ │inundate nu vor │cerinţei │ │
│ │fi păşunate mai ├──────────────┼─────────────────┤
│ │devreme de două │Repetiţie │2 │
│ │săptămâni de la ├──────────────┼─────────────────┤
│ │retragerea │A 2-a │ │
│ │apelor. │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Nu vor fi │ │ │
│ │realizate │Nerespectarea │1 │
│ │însămânţări de │cerinţei │ │
│ │suprafaţă sau │ │ │
│ │supraînsămânţări ├──────────────┼─────────────────┤
│ │(se pot face │ │ │
│ │însămânţări cu │Repetiţie │2 │
│ │specii din flora │ │ │
│ │locală doar în ├──────────────┼─────────────────┤
│ │cazurile când │ │ │
│ │unele suprafeţe │A 2-a │ │
│ │sunt afectate │repetiţie/ │5 │
│ │accidental). │intenţie │ │
│ │ │ │ │
├────────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 9.2 - Pajişti permanente importante ca zone de hrănire│
│pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) │
├────────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 30% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │ │
│ │ │30% şi mai │ │
│ │ │mică sau egală│3 │
│ │ │cu 60% din │ │
│ │Cositul este │suprafaţa │ │
│ │permis începând │totală de │ │
│ │cu 1 iulie. (P) │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │ │
│ │ │60% din │4 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 50% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │Minim 10% - maxim│prin acest │ │
│ │15% din suprafaţa│pachet. │ │
│ │fiecărei parcele ├──────────────┼─────────────────┤
│ │aflată sub │Nerespectarea │ │
│ │angajament │cerinţei pe │ │
│ │trebuie menţinută│parcele a │ │
│ │necosită, cositul│căror │ │
│ │acestora fiind │suprafaţă este│ │
│ │permis începând │mai mare de │ │
│ │cu 1 octombrie. │50% din │3 │
│ │(P) │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4 │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 30% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │Lucrările cu │sub angajament│ │
│ │utilaje │prin acest │ │
│ │mecanizate, │pachet. │ │
│ │cositul si ├──────────────┼─────────────────┤
│ │strânsul fânului,│Nerespectarea │ │
│ │nu sunt permise │cerinţei pe │ │
│ │pe suprafaţa │parcele a │ │
│ │pajiştilor aflate│căror │ │
│ │sub angajament cu│suprafaţă este│ │
│ │excepţia celor │mai mare de │ │
│ │operate cu forţă │30% şi mai │ │
│ │animală (pentru │mică sau egală│3 │
│ │varianta 9.2.1) │cu 60% din │ │
│ │sau lucrările, │suprafaţa │ │
│ │cositul si │totală de │ │
│ │strânsul fânului,│pajişte aflată│ │
│ │se pot efectua cu│sub angajament│ │
│ │utilaje │prin acest │ │
│ │mecanizate de │pachet. │ │
│ │mică capacitate ├──────────────┼─────────────────┤
│ │(cosit cu utilaje│Nerespectarea │ │
│ │cu lama scurtă si│cerinţei pe │ │
│ │viteză mică de │parcele a │ │
│ │deplasare), fiind│căror │ │
│ │interzisă │suprafaţă este│ │
│Varianta │folosirea │mai mare de │ │
│9.2.1 - │utilajelor grele │60% din │4 │
│lucrări │(pentru varianta │suprafaţa │ │
│manuale pe │9.2.2) (P) │totală de │ │
│pajişti │ │pajişte aflată│ │
│importante │ │sub angajament│ │
│pentru │ │prin acest │ │
│acvila │ │pachet. │ │
│ţipătoare │ ├──────────────┼─────────────────┤
│mică (Aquila│ │Repetiţie │3/4/5 │
│pomarina) │ ├──────────────┼─────────────────┤
│Varianta │ │A 2-a │ │
│9.2.2 - │ │repetiţie/ │6 │
│lucrări cu │ │intenţie │ │
│utilaje ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│uşoare pe │ │Nerespectarea │ │
│pajişti │Utilizarea │cerinţei. │2 │
│importante │tradiţională a │ │ │
│pentru │gunoiului de ├──────────────┼─────────────────┤
│acvila │grajd este │Repetiţie │3 │
│ţipătoare │permisă până în │ │ │
│mică (Aquila│echivalentul a ├──────────────┼─────────────────┤
│pomarina) │maxim 40 kg N │A 2-a │ │
│ │s.a./ha (0,7 UVM/│repetiţie/ │6 │
│ │ha). (P) │intenţie │ │
│ │ │ │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │2 │
│ │ │cerinţei │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3 │
│ │Păşunatul se ├──────────────┼─────────────────┤
│ │efectuează cu │A 2-a │ │
│ │maxim 0,7 UVM/ha.│repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │Pajiştile │Nerespectarea │1 │
│ │inundate nu vor │cerinţei │ │
│ │fi păşunate mai ├──────────────┼─────────────────┤
│ │devreme de două │Repetiţie │2 │
│ │săptămâni de la ├──────────────┼─────────────────┤
│ │retragerea │A 2-a │ │
│ │apelor. │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │Nu vor fi │Nerespectarea │ │
│ │realizate │cerinţei │1 │
│ │însămânţări de │ │ │
│ │suprafaţă sau │ │ │
│ │supraînsămânţări.├──────────────┼─────────────────┤
│ │Se pot face │ │ │
│ │însămânţări cu │Repetiţie │2 │
│ │specii din flora │ │ │
│ │locală doar în │ │ │
│ │cazurile când ├──────────────┼─────────────────┤
│ │anumite porţiuni │ │ │
│ │de pajişte │A 2-a │ │
│ │degradează sau │repetiţie/ │5 │
│ │sunt afectate │intenţie │ │
│ │accidental. │ │ │
│ │ │ │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 50% │2 │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │Este interzis │Nerespectarea │ │
│ │drenajul │cerinţei pe │ │
│ │parcelelor aflate│parcele a │ │
│ │sub angajament │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │ │
│ │ │50% din │3 │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală de │ │
│ │ │pajişte aflată│ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4 │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
│ ├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mică sau │2 │
│ │ │egală cu 30% │ │
│ │ │din suprafaţa │ │
│ │ │totală aflată │ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │ │
│ │ │30% şi mai │3 │
│ │Utilizarea │mică sau egală│ │
│ │fertilizanţilor │cu 60% din │ │
│ │chimici şi a │suprafaţa │ │
│ │pesticidelor este│totală aflată │ │
│ │interzisă. (P) │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a │ │
│ │ │căror │ │
│ │ │suprafaţă este│ │
│ │ │mai mare de │4 │
│ │ │60% din │ │
│ │ │suprafaţa │ │
│ │ │totală aflată │ │
│ │ │sub angajament│ │
│ │ │prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
├────────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┤
│Cerinţe specifice comune pentru pachetele 1, 3.1, 3.2, 6.1, │
│6.2, 9.2 │
├────────────┬─────────────────┬──────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei prin │ │
│ │ │lipsa │ │
│ │ │caietului de │ │
│ │ │agro-mediu │ │
│ │ │pentru anii │ │
│ │ │precedenţi, în│1 │
│ │ │cazul în care │ │
│ │ │a fost │ │
│ │ │controlat şi a│ │
│ │ │avut caietul │ │
│ │ │de agro- mediu│ │
│ │ │în anii │ │
│ │ │precedenţi │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei prin │ │
│ │ │lipsa/ │ │
│ │ │necompletarea/│ │
│ │ │prezentarea │ │
│ │ │incompletă a │ │
│ │ │caietului de │ │
│ │ │agro-mediu │ │
│ │ │pentru anii │ │
│ │ │precedenţi, în│2 │
│ │ │cazul în care │ │
│ │ │nu a fost │ │
│ │ │controlat în │ │
│ │Ţinerea evidenţei│anii │ │
│ │activităţilor │precedenţi şi │ │
│ │agricole corelate│nu prezintă │ │
│ │cu implementarea │caietul de │ │
│ │cerinţelor de │agro-mediu │ │
│ │bază şi specifice│pentru anii │ │
│ │la nivelul │precedenţi. │ │
│ │suprafeţelor ├──────────────┼─────────────────┤
│ │aflate sub │Nerespectarea │ │
│ │angajament │cerinţei prin │ │
│ │ │lipsa/ │ │
│ │ │necompletarea/│ │
│ │ │prezentarea │ │
│ │ │incompletă a │ │
│ │ │caietului de │ │
│ │ │agro-mediu │3 │
│ │ │pentru anul în│ │
│ │ │curs, în cazul│ │
│ │ │în care exista│ │
│ │ │caietul de │ │
│ │ │agro-mediu în │ │
│ │ │anii │ │
│ │ │precedenţi. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea │ │
│ │ │cerinţei prin │ │
│ │ │lipsa/ │ │
│ │ │necompletarea/│ │
│ │ │prezentarea │ │
│ │ │incompletă a │4 │
│ │ │caietului de │ │
│ │ │agro-mediu │ │
│ │ │pentru anul în│ │
│ │ │curs şi anii │ │
│ │ │precedenţi. │ │
│ │ ├──────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a │ │
│ │ │repetiţie/ │6 │
│ │ │intenţie │ │
└────────────┴─────────────────┴──────────────┴─────────────────┘


    C. Sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor
        În cazul în care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa dintre suprafaţa totală declarata în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3% din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau a sprijinului în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea se reduce cu până la 3% în funcţie de gravitatea omisiunii, astfel:
    - dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 1%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 2%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 3%.

        În cazul în care diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul nu va fi sancţionat.

    D. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţionalităţii
     Fermierii ce solicită plăţi pentru angajamente în cadrul DR-01 au obligaţia de a respecta pe întreaga exploataţie şi pe parcursul întregului an calendaristic, normele de condiţionalitate aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu anul 2023, cu modificările şi completările ulterioare.
     În cazul în care se constată nerespectarea de către beneficiari a normelor de condiţionalitate, se vor aplica sancţiuni administrative în conformitate cu Sistemul de sancţiuni pentru nerespectarea normelor de condiţionalitate aprobat prin Ordinul MADR nr. 393/2023 privind aprobarea Sistemului de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate începând cu anul de cerere 2023.


    ANEXA 2

    Sistemul de sancţiuni aferent intervenţiei
    DR-02 "Agromediu şi climă pe terenuri arabile"
    A. Sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor
         Dacă diferenţa dintre suprafaţa declarată pentru plată şi suprafaţa determinată la nivelul unei grupe de culturi (grupă de plată) este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafaţa determinată va fi considerată egală cu suprafaţa declarată. Acest paragraf nu se aplică în cazul în care diferenţa reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală declarată pentru plată.
         Dacă, în ceea ce priveşte o grupă de culturi (grupă de plată), suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafaţa determinată sau cu o suprafaţă mai mare de 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafaţa determinată, plata se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade de 1,5 ori diferenţa constatată.
        Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafaţa determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupa de culturi în cauză.

    B. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, inclusiv a cerinţelor specifice şi a cerinţelor de bază relevante angajamentelor

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Codul │Tipul sancţiunii │
│sancţiunii│ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de 5%│
│1 │din valoarea sprijinului pe│
│ │pachet pe anul respectiv de│
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │20% din valoarea │
│2 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │50% din valoarea │
│3 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │75% din valoarea │
│4 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │100% din valoarea │
│5 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │100% din valoarea │
│ │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament, iar, în plus, │
│6 │beneficiarul este obligat │
│ │să returneze toţi banii │
│ │primiţi pe pachetul │
│ │respectiv până în acel │
│ │moment (pentru anii │
│ │anteriori). │
└──────────┴───────────────────────────┘

        Sistemul de sancţiuni este unul progresiv: în cazul în care în primul an a fost aplicată o sancţiune (de exemplu nivelul 1), iar în al doilea an este constatat acelaşi grad de nerespectare a condiţiei, atunci pentru anul 2 se va aplica sancţiunea următoare (de exemplu nivelul 2).
        Sancţiunea se aplică pentru fiecare condiţie nerespectată în parte. Dacă în cadrul unui pachet nu sunt îndeplinite mai multe condiţii, beneficiarului i se aplică pe pachetul respectiv cea mai mare sancţiune dintre sancţiunile aplicate pentru fiecare condiţie în parte.
        În cazul nivelului 6 al sancţiunilor pentru nerespectarea cerinţelor specifice, recuperarea sumelor acordate beneficiarului până la momentul respectiv nu presupune şi aplicarea sancţiunilor de supradeclarare; angajamentul rămâne în desfăşurare.
        La stabilirea nivelului sancţiunilor s-a ţinut seama de gravitatea, amploarea şi durata (persistenţa) neconformităţilor.
        Angajamentele fiind multianuale, reducerile, excluderile şi recuperările se aplică sumelor deja plătite în anii precedenţi pentru angajamentul respectiv, cu excepţia următoarelor situaţii în care:
        ● suprafaţa aflată sub angajament se reduce cu până la 3% inclusiv faţă de suprafaţa angajată în primul an de angajament => Nu se recuperează sumele plătite anterior, plata se efectuează pentru noua suprafaţă, iar angajamentul iniţial continuă pentru suprafaţa redusă până la finalizarea perioadei asumate la data semnării, conform prevederilor art. 20, lit b) din OMADR 107/2024 privind implementarea măsurilor şi intervenţiilor compensatorii de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi din Planul strategic PAC 20232027, începând cu anul 2024;
        ● suprafaţa parcelei aflate sub angajament se micşorează sau parcela îşi modifică amplasamentul ca urmare a înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare => Nu se recuperează sumele acordate în campaniile anterioare, în campania curentă nu se aplică sancţiuni de supradeclarare şi angajamentul rămâne în desfăşurare pentru suprafaţa rezultată până la finalizarea angajamentului iniţial, conform prevederilor art. 30 alin. (3) din HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, cu modificările şi completările ulterioare;
        ● suprafaţa parcelei aflată sub angajament devine neeligibilă (suprafaţa parcelei scade sub dimensiunea minimă eligibilă de 0,3 ha) sau, ca urmare a diminuării suprafeţei parcelelor, suprafaţa totală a fermei scade sub 1 ha, ca urmare a înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare=> Nu se recuperează sumele acordate în campaniile anterioare, în campania curentă nu se aplică sancţiuni de supradeclarare şi angajamentul se închide, conform prevederilor art. 30 alin. (3) din HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, cu modificările şi completările ulterioare;
     ● beneficiarul demonstrează, în sensul art. 59 alin. (5) lit. c) din Regulamentul (UE) nr. 2021/2116, că nu este răspunzător pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligaţii care rezultă din aplicarea normelor privind scheme de sprijin compensatoriu de mediu şi climă, în cazul în care suprafeţele sunt incluse, pe perioada de derulare a angajamentelor, în zonele cu protecţie strictă din parcurile naţionale şi naturale, stabilite în baza prevederilor art. 22 alin. (2) din OUG nr. 57/2007, => Nu se aplică sancţiuni administrative, angajamentele se închid fără recuperarea sumelor acordate pentru anii de cerere anteriori, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 107/2024.

        Respectarea cerinţelor specifice notate cu (P) generează pierderi de venituri şi costuri suplimentare.

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Condiţii de eligibilitate generale, definite conform fişei intervenţiei în │
│Planul Strategic PAC (PS PAC) │
│2023-2027 │
├────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┤
│Condiţii de eligibilitate │Sancţiune │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului pe parcela care │
│ │nu îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ ├───────────────────────────────┤
│ │Dacă pe parcursul derulării │
│ │angajamentului nu se │
│ │îndeplineşte această condiţie │
│ │(parcela declarată are altă │
│ │localizare, respectiv într-un │
│ │UAT neeligibil), angajamentul │
│Parcelele agricole solicitate sunt situate │pe parcela respectivă se │
│în zonele eligibile delimitate în PS PAC │închide, aceasta este exclusă │
│2023-2027 la nivel de UAT pentru pachetele │de la plată în campania în curs│
│5, 7, 9.1 şi 10. │şi se recuperează sumele │
│ │primite anterior, cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de supradeclarare.│
│ │Nu se recuperează sumele │
│ │plătite anterior, în cazul în │
│ │care parcelele aflate sub │
│ │angajament trec într-o UAT │
│ │neeligibilă în urma │
│ │actualizării Sistemului de │
│ │identificare a parcelelor │
│ │agricole (LPIS) ) şi nu se │
│ │aplică sancţiuni de │
│ │supradeclarare. │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Plata se acordă pentru │
│ │suprafaţa diminuată, se aplică │
│ │sancţiuni de supradeclarare │
│Angajamentele în cadrul pachetelor 4, 5 şi 7│pentru campania în curs şi se │
│sunt condiţionate de menţinerea valorii │recuperează sumele primite │
│suprafeţei pe toată perioada de angajament, │anterior, cu aplicarea │
│parcelele pe care se aplică cerinţele putând│sancţiunilor de supradeclarare │
│fi schimbate de la un an la altul. │pentru diferenţa dintre │
│ │suprafaţa angajată şi suprafaţa│
│ │diminuată, pentru anii │
│ │anteriori ai angajamentului │
│ │curent. │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Este exclusă de la plată │
│ │parcela pe care nu se menţine │
│ │angajamentul pe întreaga │
│Angajamentele în cadrul pachetulelor 9.1 şi │perioadă şi se recuperează │
│10 se aplică la nivel de parcelă agricolă, │sumele primite anterior, cu │
│neexistând posibilitatea schimbării │aplicarea sancţiunilor de │
│parcelelor pe perioada angajamentelor. │supradeclarare pentru anii │
│ │anteriori ai angajamentului │
│ │curent. │
│ │Angajamentul se închide. │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului pe parcela care │
│ │nu îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul derulării │
│Suprafaţa agricolă pentru care se solicită │angajamentului nu se │
│deschiderea angajamentului este localizată │îndeplineşte această condiţie, │
│pe teritoriul României, identificabilă în │angajamentul se închide, este │
│Sistemul integrat de administrare şi control│exclus de la plată beneficiarul│
│(IACS) şi având o categorie de utilizare │care nu îndeplineşte această │
│eligibilă. │condiţie în campania în curs şi│
│ │se recuperează sumele primite │
│ │anterior, cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de supradeclarare │
│ │pentru anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului dacă nu se │
│ │îndeplineşte această condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul derulării │
│ │angajamentului nu se │
│ │îndeplineşte această condiţie, │
│Suprafaţa minimă a fermei deţinută de │angajamentul se închide, este │
│beneficiar este de 1 ha. │exclus de la plată beneficiarul│
│ │care nu îndeplineşte această │
│ │condiţie în campania în curs şi│
│ │se recuperează sumele primite │
│ │anterior, cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de supradeclarare │
│ │pentru anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului pe parcela care │
│ │nu îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul derulării │
│ │angajamentului nu se │
│ │îndeplineşte această condiţie, │
│ │angajamentul pe parcela │
│Parcela minimă eligibilă este de 0,3 ha. │respectivă se închide, este │
│ │exclusă de la plată parcela │
│ │care nu îndeplineşte această │
│ │condiţie în campania în curs şi│
│ │se recuperează sumele primite │
│ │anterior, cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de supradeclarare │
│ │pentru anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Terenurile arabile eligibile pentru pachetul│Nu se permite deschiderea │
│9.1 nu trebuie să fi fost pajişti permanente│angajamentului pe parcela care │
│începând cu anul 2021 │nu îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
├────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┤
│Semnarea angajamentelor: │ │
│- Beneficiarul se angajează să menţină │ │
│angajamentul de agromediu pentru o perioadă │ │
│de 5 ani de la data semnării acestuia. │ │
│- Beneficiarul se angajează să respecte │ │
│cerinţele de bază relevante la nivelul │ │
│suprafeţelor aflate sub angajament. │ │
│- Beneficiarul se angajează să respecte │Nu se permite deschiderea │
│cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu│angajamentului. │
│pentru care aplică, la nivelul suprafeţelor │ │
│aflate sub angajament. │ │
│- Beneficiarul se angajează să ţină o │ │
│evidenţă a activităţilor agricole corelate │ │
│cu implementarea cerinţelor de agro-mediu │ │
│(de bază şi specifice la nivelul │ │
│suprafeţelor aflate sub angajament). │ │
├────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┤
│Cerinţe de bază relevante obligatorii la nivelul suprafeţelor aflate sub │
│angajament, definite conform │
│fişei intervenţiei din PS PAC 2023-2027 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────┤
│Cerinţe GAEC si SMR relevante (Bunele condiţii agricole şi│ │
│de mediu - GAEC şi/sau Cerinţele legale în materie de │ │
│gestionare - SMR - cerinţele obligatorii pentru fermieri │ │
│sunt descrise în Ordinul ministrului agriculturii şi │ │
│dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor şi │Se aplică │
│pădurilor şi al preşedintelui ANSVSA nr. 54/570/32/2023 │următoarelor │
│pentru punerea în aplicare a normelor privind │pachete │
│condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de │ │
│plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru │ │
│dezvoltare rurală începând cu anul 2023, cu modificările │ │
│şi completările ulterioare) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 2 (cerinţele 1.b, 1.c, 1.g, 1.h, 2) │P4, P7, P9.1, P10│
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 7 (cerinţele a, b, c şi d) │P7, P9.1, P10 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│SMR 8 (cerinţa d) │P7, P9.1, P10 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│GAEC 5 (cerinţa 2) │P5 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│GAEC 6 (cerinţa 1) │P4, P7 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│GAEC 7 (cerinţa 1) │P5, P7, P9.1, P10│
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│GAEC 8 (cerinţele 1.a şi 1.b) │P9.1, P10 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Se aplică │
│Cerinţe de bază stabilite prin legislaţia naţională │următoarelor │
│ │pachete │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Interzicerea folosirii fertilizatorilor neautorizaţi │ │
│pentru vânzare - Ordinul ministrului agriculturii şi │ │
│dezvoltării rurale, al ministrului mediului şi pădurilor │ │
│şi al ministrului sănătăţii nr. 94/1.378/1.071/2010 pentru│ │
│modificarea şi completarea Regulamentului privind │ │
│organizarea şi funcţionarea Comisiei interministeriale │P4, P7, P9.1 şi │
│pentru autorizarea îngrăşămintelor în vederea înscrierii │P10 │
│în lista îngrăşămintelor autorizate cu menţiunea │ │
│RO-ÎNGRĂŞĂMÂNT, pentru utilizarea şi comercializarea în │ │
│România, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, │ │
│pădurilor, apelor şi mediului şi al ministrului sănătăţii │ │
│nr. 6/22/2004. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Este permisă utilizarea numai a acelor produse de │ │
│protecţie a plantelor care au fost autorizate pentru │ │
│vânzare şi numai în conformitate cu instrucţiunile de │ │
│utilizare - Hotărârea Guvernului nr. 1.559/2004 privind │ │
│procedura de omologare a produselor de protecţie a │ │
│plantelor în vederea plasării pe piaţă şi a utilizării lor│ │
│pe teritoriul României, cu modificările şi completările │P7, P9.1 şi P10 │
│ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 privind │ │
│fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz│ │
│fitosanitar pentru combaterea bolilor, dăunătorilor şi │ │
│buruienilor în agricultură şi silvicultură, aprobată cu │ │
│modificări prin Legea nr. 85/1995, cu modificările şi │ │
│completările ulterioare. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Respectarea cantităţii de îngrăşăminte ce pot fi utilizate│ │
│pe terenurile agricole, perioadele de interdicţie pentru │ │
│utilizarea îngrăşămintelor, obligaţia de a urma un plan de│P4, P7, P9.1 şi │
│fertilizare (Programul de acţiune împotriva poluării cu │P10 │
│nitraţi proveniţi din surse agricole - Ordin comun al │ │
│ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi ministrului │ │
│agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 165/333/2021 │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Se aplică │
│Activitatea minimă │următoarelor │
│ │pachete │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│Întreţinerea terenurilor arabile prin cultivare şi/sau │ │
│prin îndepărtarea vegetaţiei cel puţin o dată pe an pe │P4, P5, P7, P9.1 │
│terenul arabil, cu excepţia suprafeţelor împădurite prin │şi P10 │
│măsurile finanţate prin PNDR 2007-2013 sau 2014-2020 sau │ │
│PNS. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│Respectarea cerinţelor de bază relevante │
├────────────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────────┤
│ │Condiţia de │ │
│Cerinţe de bază relevante │aplicare a │Sancţiune │
│ │sancţiunii │ │
├────────────────────────────┬───────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Parcela se │
│ │ │ │respinge la │
│ │ │ │plata, │
│ │ │ │angajamentul │
│ │ │ │rămâne în │
│ │ │ │vigoare, │
│ │ │ │beneficiarului i │
│ │ │ │se aplică │
│ │Respectarea │ │sancţiuni de │
│ │GAEC/SMR │Nerespectarea│supradeclarare şi│
│ │relevante, în │standardelor │sancţiuni pentru │
│ │urma │obligatorii │nerespectarea │
│ │neconformităţii│relevante pe │GAEC/SMR │
│ │unor elemente │o parcelă │relevante │
│ │care se │care se află │specifice │
│ │verifică la │sub │fiecărui pachet, │
│ │nivel de │angajament │conform │
│ │parcelă. │ │Sistemului de │
│ │ │ │sancţiuni pentru │
│ │ │ │condiţionalitate,│
│ │ │ │aprobat prin │
│ │ │ │Ordin MADR nr. │
│ │ │ │393/2023. │
│ │ │ │Sumele acordate │
│ │ │ │în anii │
│ │ │ │precedenţi nu se │
│ │ │ │recuperează. │
│ ├───────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │Parcela se │
│ │ │ │respinge la │
│ │ │ │plata, │
│ │ │ │angajamentul │
│ │ │ │rămâne în │
│Respectarea │ │ │vigoare, │
│GAEC/SMR │ │Nerespectarea│beneficiarului i │
│relevante │ │standardelor │se aplică │
│ │Respectarea │obligatorii │sancţiuni de │
│ │GAEC/SMR │relevante pe │supradeclarare şi│
│ │relevante, în │o parcelă │sancţiuni pentru │
│ │urma │care se află │nerespectarea │
│ │neconformităţii│sub │GAEC/SMR │
│ │unor elemente │angajament, │relevante │
│ │care se │concomitent │specifice │
│ │verifică la │cu │fiecărui pachet, │
│ │nivel de │nerespectarea│conform │
│ │exploataţie │cerinţei │Sistemului de │
│ │ │specifice │sancţiuni pentru │
│ │ │relevante pe │condiţionalitate,│
│ │ │acea parcelă │aprobat prin │
│ │ │ │Ordin MADR nr. │
│ │ │ │393/2023. │
│ │ │ │Sumele acordate │
│ │ │ │în anii │
│ │ │ │precedenţi nu se │
│ │ │ │recuperează. │
│ ├───────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea│ │
│ │ │standardelor │ │
│ │ │obligatorii │Se sancţionează │
│ │ │relevante pe │conform │
│ │ │o parcelă │Sistemului de │
│ │ │care se află │sancţiuni pentru │
│ │ │sub │condiţionalitate,│
│ │ │angajament, │aprobat prin │
│ │ │dar este │Ordin MADR 393/ │
│ │ │respectată │2023. │
│ │ │cerinţa │ │
│ │ │specifică │ │
│ │ │relevantă │ │
├────────────────────────────┴───────────────┼─────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea│Parcela se │
│ │cerinţelor de│respinge la │
│ │bază │plată, │
│ │stabilite │angajamentul │
│ │prin │rămâne în │
│Respectarea cerinţelor de bază stabilite │legislaţia │vigoare, │
│prin legislaţia naţională şi/sau a │naţională şi/│beneficiarului i │
│activităţii minime │sau a │se aplică │
│ │activităţii │sancţiuni de │
│ │minime pe o │supradeclarare. │
│ │parcelă care │Sumele acordate │
│ │se află sub │în anii │
│ │angajament │precedenţi nu se │
│ │ │recuperează. │
├────────────────────────────────────────────┴─────────────┴─────────────────┤
│Respectarea cerinţelor specifice ale angajamentelor, definite conform fişei │
│intervenţiei din │
│PS PAC 2023-2027 │
├────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────┤
│Cerinţe specifice ale │Condiţia de aplicare a │Sancţiune │
│angajamentelor │sancţiunii │ │
├────────────────────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 4 (1) - Culturi verzi │
├────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a respectat │ │
│ │perioada de semănare sau nu a│ │
│ │semănat nicio cultură verde, │ │
│ │pe parcele a căror suprafaţă │1 │
│ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │egală cu 3% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a respectat │ │
│ │perioada de semănare sau nu a│ │
│ │semănat nicio cultură verde, │ │
│ │pe parcele a căror suprafaţă │2 │
│ │cumulată este mai mare de 3% │ │
│ │şi mai mică sau egală cu 15% │ │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a respectat │ │
│ │perioada de semănare sau nu a│ │
│ │semănat nicio cultură verde, │ │
│ │pe parcele a căror suprafaţă │3 │
│ │cumulată este mai mare de 15%│ │
│ │şi mai mică sau egală cu 30% │ │
│Semănarea următoarelor │din suprafaţa totală de teren│ │
│culturi(*): mazăre, │arabil aflată sub angajament │ │
│măzăriche, muştar, rapiţă, │prin acest pachet. │ │
│sulfină, ghizdei, trifoi, ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│lucernă, fasole, soia, │Nerespectarea cerinţei - │ │
│linte, lupin, năut, │beneficiarul nu a respectat │ │
│fasoliţă, bob, sparceta se │perioada de semănare sau nu a│ │
│va realiza până la 15 │semănat nicio cultură verde, │ │
│octombrie în unităţile │pe parcele a căror suprafaţă │4 │
│administrativ-teritoriale │cumulată este mai mare de 30%│ │
│(UAT) cu altitudine medie de│şi mai mică sau egală cu 60% │ │
│până la 600 m, respectiv │din suprafaţa totală de teren│ │
│până la 30 septembrie în UAT│arabil aflată sub angajament │ │
│cu altitudine medie de peste│prin acest pachet. │ │
│600 m. (P) ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│(*) pot fi cultivate singure│Nerespectarea cerinţei - │ │
│sau în amestecuri de specii │beneficiarul nu a respectat │ │
│din listă; în cazul │perioada de semănare sau nu a│ │
│amestecurilor în cultură a │semănat nicio cultură verde, │ │
│speciilor din listă cu alte │pe parcele a căror suprafaţă │5 │
│specii, trebuie menţinută o │cumulată este mai mare de 60%│ │
│pondere predominantă a │din suprafaţa totală de teren│ │
│speciilor din listă care să │arabil aflată sub angajament │ │
│le facă identificabile în │prin acest pachet. │ │
│cultură. ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│Semănarea culturilor verzi │Nerespectarea cerinţei - │ │
│trebuie realizată în │beneficiarul a semănat dar nu│ │
│perioada 1.08 - 30.09/15.10,│a respectat în totalitate sau│ │
│în funcţie de altitudinea │nu a respectat deloc plantele│ │
│medie a UAT. │utilizate drept culturi │ │
│În cazul în care semănarea │verzi, pe parcele a căror │1 │
│culturilor verzi se │suprafaţă cumulată este mai │ │
│realizează pe altă parcelă │mică sau egală cu 3% din │ │
│decât cea indicată în │suprafaţa totală de teren │ │
│cererea de plată, │arabil aflată sub angajament │ │
│beneficiarul are obligaţia │prin acest pachet. │ │
│de a notifica APIA cu ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│privire la acest aspect în │Nerespectarea cerinţei - │ │
│termen de 10 zile │beneficiarul a semănat dar nu│ │
│calendaristice de la │a respectat în totalitate sau│ │
│înfiinţare, dar nu mai │nu a respectat deloc plantele│ │
│târziu de 20.09. În cazul │utilizate drept culturi │ │
│nedepunerii notificării în │verzi, pe parcele a căror │2 │
│termen, parcela respectivă │suprafaţă cumulată este mai │ │
│nu contribuie la respectarea│mare de 3% şi mai mică sau │ │
│cerinţei. │egală cu 15% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a semănat dar nu│ │
│ │a respectat în totalitate sau│ │
│ │nu a respectat deloc plantele│ │
│ │utilizate drept culturi │ │
│ │verzi, pe parcele a căror │3 │
│ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │mare de 15% şi mai mică sau │ │
│ │egală cu 30% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a semănat dar nu│ │
│ │a respectat în totalitate sau│ │
│ │nu a respectat deloc plantele│ │
│ │utilizate drept culturi │ │
│ │verzi, pe parcele a căror │4 │
│ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │mare de 30% şi mai mică sau │ │
│ │egală cu 60% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a semănat dar nu│ │
│ │a respectat în totalitate sau│ │
│ │nu a respectat deloc plantele│ │
│ │utilizate drept culturi │ │
│ │verzi, pe parcele a căror │5 │
│ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │mare de 60% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3/4/5/6 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────┬───────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul distruge mecanic│ │
│ │ │cultura verde, dar nu │ │
│ │ │respectă perioada de │ │
│ │ │distrugere pe │1 │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 3% din suprafaţa │ │
│ │ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │ │sub angajament. │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul distruge mecanic│ │
│ │ │cultura verde, dar nu │ │
│ │ │respectă perioada de │ │
│ │ │distrugere pe │2 │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │ │cumulată este mai mare de 3% │ │
│ │ │şi mai mică sau egală cu 15% │ │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul distruge mecanic│ │
│ │ │cultura verde, dar nu │ │
│ │ │respectă perioada de │ │
│ │Cazul 1: │distrugere pe │3 │
│ │Dacă cultura │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │verde este │cumulată este mai mare de 15%│ │
│ │menţinută pe │şi mai mică sau egală cu 30% │ │
│ │timpul iernii, │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │de la semănare,│arabil aflată sub angajament.│ │
│ │până la ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │distrugerea │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │mecanică în │beneficiarul distruge mecanic│ │
│ │primăvara │cultura verde, dar nu │ │
│ │anului următor │respectă perioada de │ │
│ │anului de │distrugere pe │ │
│ │cerere, atunci │parcele a căror suprafaţă │4 │
│ │distrugerea │cumulată este mai mare de e │ │
│ │mecanică a │30% şi mai mică sau egală cu │ │
│ │culturii verzi │60% din suprafaţa totală de │ │
│ │se va face în │teren arabil aflată sub │ │
│ │perioada 1-31 │angajament. │ │
│ │martie anul ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │următor anului │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │de cerere. În │beneficiarul distruge mecanic│ │
│ │cazul în care │cultura verde, dar nu │ │
│ │nu poate să │respectă perioada de │ │
│ │distrugă │distrugere pe │5 │
│ │mecanic cultura│parcele a căror suprafaţă │ │
│ │verde în │cumulată este mai mare de 60%│ │
│ │această │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │perioadă, din │arabil aflată sub angajament.│ │
│ │cauza ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │condiţiilor │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │climatice │beneficiarul nu distruge │ │
│ │nefavorabile │mecanic cultura verde pe │ │
│ │(zăpadă sau │parcele a căror suprafaţă │1 │
│ │băltirea apei),│cumulată este mai mică sau │ │
│ │beneficiarul │egală cu 3% din suprafaţa │ │
│ │are obligaţia │totală de teren arabil aflată│ │
│ │de a notifica │sub angajament. │ │
│ │APIA cu privire├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │la acest aspect│Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │până cel târziu│beneficiarul nu distruge │ │
│ │la data de 31 │mecanic cultura verde pe │ │
│ │martie şi de a │parcele a căror suprafaţă │2 │
│Cultura │distruge │cumulată este mai mare de 3% │ │
│înfiinţată │cultura verde │şi mai mică sau egală cu 15% │ │
│trebuie să │imediat ce │din suprafaţa totală de teren│ │
│fie distrusă│condiţiile │arabil aflată sub angajament.│ │
│mecanic │climatice îi ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│(fiind │vor permite, │Nerespectarea cerinţei - │ │
│posibilă │dar nu mai │beneficiarul nu distruge │ │
│inclusiv │târziu de data │mecanic cultura verde pe │ │
│încorporarea│de 15 aprilie. │parcele a căror suprafaţă │3 │
│în sol) până│ │cumulată este mai mare de 15%│ │
│cel târziu │ │şi mai mică sau egală cu 30% │ │
│la 31 │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│martie. (P) │ │arabil aflată sub angajament.│ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul nu distruge │ │
│ │ │mecanic cultura verde pe │ │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │4 │
│ │ │cumulată este mai mare de 30%│ │
│ │ │şi mai mică sau egală cu 60% │ │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul nu distruge │ │
│ │ │mecanic cultura verde pe │ │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │5 │
│ │ │cumulată este mai mare de 30%│ │
│ │ │şi mai mică sau egală cu 60% │ │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │2/3/4/5/6 │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
│ ├───────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul menţine cultura │ │
│ │ │verde pentru o perioadă mai │ │
│ │ │scurtă de 2 luni de la │ │
│ │ │înfiinţare pe parcele a căror│1 │
│ │ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │ │mică sau egală cu 3% din │ │
│ │ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul │ │
│ │ │menţine cultura verde pentru │ │
│ │ │o perioadă mai scurtă de 2 │ │
│ │ │luni de la │ │
│ │ │înfiinţare pe parcele a căror│2 │
│ │ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │ │mare de 3% şi mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 15% din suprafaţa │ │
│ │ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │ │sub angajament. │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul │ │
│ │ │menţine cultura verde pentru │ │
│ │ │o perioadă mai scurtă de 2 │ │
│ │ │luni de la │ │
│ │ │înfiinţare pe parcele a căror│3 │
│ │ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │ │mare de 15% şi mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 30% din suprafaţa │ │
│ │ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │ │sub angajament. │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Cazul 2: │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │Dacă cultura │beneficiarul │ │
│ │verde este │menţine cultura verde pentru │ │
│ │distrusă │o perioadă mai scurtă de 2 │ │
│ │mecanic în │luni de la │ │
│ │toamna anului │înfiinţare pe parcele a căror│4 │
│ │de cerere, │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │atunci este │mare de e 30% şi mai mică sau│ │
│ │urmată │egală cu 60% din suprafaţa │ │
│ │obligatoriu de │totală de teren arabil aflată│ │
│ │o cultură de │sub angajament. │ │
├────────────┤toamnă care să ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │fie menţinută │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │pe timpul │beneficiarul menţine cultura │ │
│ │iernii. Cultura│verde pentru o perioadă mai │ │
│ │verde trebuie │scurtă de 2 luni de la │ │
│ │să fie │înfiinţare pe parcele a căror│5 │
│ │menţinută pe │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │teren cel puţin│mare de 60% din suprafaţa │ │
│ │2 luni de la │totală de teren arabil aflată│ │
│ │semănare, apoi │sub angajament. │ │
├────────────┤să fie distrusă├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │mecanic cu │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │condiţia să se │beneficiarul nu distruge │ │
│ │înfiinţeze o │mecanic cultura verde pe │ │
│ │altă cultură de│parcele a căror suprafaţă │1 │
│ │toamnă în │cumulată este mai mică sau │ │
│ │cursul lunii │egală cu 3% din suprafaţa │ │
│ │octombrie │totală de teren arabil aflată│ │
│ │astfel încât să│sub angajament. │ │
├────────────┤asigure ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │acoperirea │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │solului până la│beneficiarul nu distruge │ │
│ │finalul lunii │mecanic cultura verde pe │ │
│ │februarie. │parcele a căror suprafaţă │2 │
│ │ │cumulată este mai mare de 3% │ │
│ │ │şi mai mică sau egală cu 15% │ │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
├────────────┤ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul nu distruge │ │
│ │ │mecanic cultura verde pe │ │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │3 │
│ │ │cumulată este mai mare de 15%│ │
│ │ │şi mai mică sau egală cu 30% │ │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
├────────────┤ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul nu distruge │ │
│ │ │mecanic cultura verde pe │ │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │4 │
│ │ │cumulată este mai mare de 30%│ │
│ │ │şi mai mică sau egală cu 60% │ │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
├────────────┤ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul nu distruge │ │
│ │ │mecanic cultura verde pe │ │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │5 │
│ │ │cumulată este mai mare de 30%│ │
│ │ │şi mai mică sau egală cu 60% │ │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament.│ │
├────────────┤ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │2/3/4/5/6 │
├────────────┤ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────┴───────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a asigurat │ │
│ │acoperirea solului în │ │
│ │perioada de acoperire pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │1 │
│ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │egală cu 3% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a asigurat │ │
│ │acoperirea solului în │ │
│ │perioada de acoperire pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │2 │
│ │cumulată este mai mare de 3% │ │
│ │şi mai mică sau egală cu 15% │ │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│Asigurarea acoperirii │Nerespectarea cerinţei - │ │
│solului în perioada │beneficiarul nu a asigurat │ │
│decembrie-februarie: │acoperirea solului în │ │
│- Cazul 1: cu cultura verde,│perioada de acoperire pe │ │
│- Cazul 2: cu o cultură de │parcele a căror suprafaţă │3 │
│toamnă înfiinţată după │cumulată este mai mare de 15%│ │
│cultura verde atunci când │şi mai mică sau egală cu 30% │ │
│cultura verde a fost │din suprafaţa totală de teren│ │
│distrusă mecanic în toamna │arabil aflată sub angajament │ │
│anului de cerere, după ce a │prin acest pachet. │ │
│fost menţinută cel puţin 2 ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│luni pe teren. │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a asigurat │ │
│ │acoperirea solului în │ │
│ │perioada de acoperire pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │4 │
│ │cumulată este mai mare de 30%│ │
│ │şi mai mică sau egală cu 60% │ │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a asigurat │ │
│ │acoperirea solului în │ │
│ │perioada de acoperire pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │5 │
│ │cumulată este mai mare de 60%│ │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3/4/5/6 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │egală cu 50% din suprafaţa │1 │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│Utilizarea fertilizanţilor │pachet. │ │
│chimici este interzisă, doar├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│fertilizanţii organici │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│putând fi utilizaţi înaintea│parcele a căror suprafaţă │ │
│înfiinţării culturilor │cumulată este mai mare de 50%│2 │
│verzi. │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 5 - Adaptarea la efectele schimbărilor climatice │
├────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a respectat │ │
│ │plantele utilizate drept │ │
│ │culturi de primăvară cu │ │
│ │hibrizi/soiuri cu precocităţi│1 │
│ │diferite, dar nu le-a │ │
│ │cultivat în proporţii egale, │ │
│ │cu depăşirea unui procent mai│ │
│ │mare de 10% şi mai mic sau │ │
│ │egal cu 30%. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a respectat │ │
│ │plantele utilizate drept │ │
│ │culturi de primăvară cu │ │
│ │hibrizi/soiuri cu precocităţi│2 │
│ │diferite, dar nu le-a │ │
│Pentru fiecare cultură de │cultivat în proporţii egale, │ │
│primăvară (porumb, sorg, │cu depăşirea unui procent de │ │
│floarea-soarelui, soia) │30%. │ │
│angajată pe suprafaţa ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│cultivată se vor utiliza │Nerespectarea cerinţei - │ │
│concomitent, în proporţii │beneficiarul a semănat fără a│ │
│egale (+/- 10%), cel puţin 2│respecta plantele utilizate │ │
│hibrizi/soiuri cu │drept culturi de primăvară │ │
│precocităţi diferite │sau hibrizi/soiuri cu │ │
│(timpurii sau semi-timpurii │precocităţi diferite, pe │2 │
│şi semi-tardivi sau │parcele a căror suprafaţă │ │
│tardivi). │cumulată este mai mică sau │ │
│ │egală cu 50% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a semănat fără a│ │
│ │respecta plantele utilizate │ │
│ │drept culturi de primăvară │ │
│ │sau hibrizi/soiuri cu │3 │
│ │precocităţi diferite, pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │cumulată este mai mare de 50%│ │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament.│ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3/4 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a arat │ │
│ │suprafeţele angajate (nu a │ │
│ │utilizat metode de lucrare │ │
│ │minimă) pe parcele a căror │1 │
│ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │mică sau egală cu 30% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a arat │ │
│ │suprafeţele angajate (nu a │ │
│ │utilizat metode de lucrare │ │
│ │minimă) pe parcele a căror │ │
│Este permisă utilizarea │suprafaţă cumulată este mai │2 │
│metodelor de lucrare minimă │mare de 30% şi mai mică sau │ │
│a solului (minimum tillage),│egală cu 60% din suprafaţa │ │
│fiind interzis aratul │totală de teren arabil aflată│ │
│suprafeţelor angajate. (P) │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a arat │ │
│ │suprafeţele angajate (nu a │ │
│ │utilizat metode de lucrare │ │
│ │minimă) pe parcele a căror │3 │
│ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │mare de 60% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3/4 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie /intenţie │6 │
├────────────────────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 7 (1) - Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca│
│cu gât roşu (Branta ruficollis) │
├────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a respectat │ │
│ │data limită de însămânţare │ │
│ │sau nu a respectat în │ │
│ │totalitate/deloc culturile de│ │
│ │toamnă impuse, pe parcele a │1 │
│ │căror suprafaţă cumulată este│ │
│ │mai mică sau egală cu 3% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a respectat │ │
│ │data limită de însămânţare │ │
│ │sau nu a respectat în │ │
│ │totalitate/deloc culturile de│ │
│ │toamnă impuse, pe parcele a │2 │
│ │căror suprafaţă cumulată este│ │
│ │mai mare de 3% şi mai mică │ │
│ │sau egală cu 10% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│Însămânţarea culturii de ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│toamnă (grâu, orz, secară, │Nerespectarea cerinţei - │ │
│triticale, rapiţă) trebuie │beneficiarul nu a respectat │ │
│finalizată înainte de data │data limită de însămânţare │ │
│de 15 octombrie. │sau nu a respectat în │ │
│În cazul în care semănarea │totalitate/deloc culturile de│ │
│culturilor de toamnă se │toamnă impuse, pe parcele a │3 │
│realizează pe altă parcelă │căror suprafaţă cumulată este│ │
│decât cea indicată în │mai mare de 10% şi mai mică │ │
│coloana aferentă culturilor │sau egală cu 15% din │ │
│de toamnă pentru pachetul 7 │suprafaţa totală de teren │ │
│din cererea de plată, │arabil aflată sub angajament │ │
│beneficiarul are obligaţia │prin acest pachet. │ │
│de a notifica APIA în termen├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│de 10 zile calendaristice de│Nerespectarea cerinţei - │ │
│la înfiinţare, dar nu mai │beneficiarul nu a respectat │ │
│târziu de 20.09. În cazul │data limită de însămânţare │ │
│nedepunerii notificării în │sau nu a respectat în │ │
│termen, parcela respectivă │totalitate/deloc culturile de│ │
│nu contribuie la respectarea│toamnă impuse, pe parcele a │4 │
│cerinţei. │căror suprafaţă cumulată este│ │
│ │mai mare de 15% şi mai mică │ │
│ │sau egală cu 20% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul nu a respectat │ │
│ │data limită de însămânţare │ │
│ │sau nu a respectat în │ │
│ │totalitate/deloc culturile de│ │
│ │toamnă impuse, pe parcele a │5 │
│ │căror suprafaţă cumulată este│ │
│ │mai mare de 20% şi mai mică │ │
│ │sau egală cu 30% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3/4/5/6 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a înfiinţat │ │
│ │cultură de porumb numai pe o │1 │
│ │suprafaţă mai mare sau egală │ │
│ │cu 15% şi mai mică de 20% din│ │
│ │suprafaţa totală angajată. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a înfiinţat │ │
│ │cultură de porumb numai pe o │2 │
│În fiecare an de angajament,│suprafaţă mai mare sau egală │ │
│la nivelul suprafeţei totale│cu 10% şi mai mică de 15% din│ │
│angajate, se va înfiinţa │suprafaţa totală angajată │ │
│minim 20% porumb ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a înfiinţat │ │
│ │cultură de porumb numai pe o │ │
│ │suprafaţă mai mică de 10% din│3 │
│ │suprafaţa totală angajată sau│ │
│ │nu a înfiinţat deloc cultură │ │
│ │de porumb │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3/4 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a înfiinţat │ │
│ │culturi de toamnă numai pe o │2 │
│ │suprafaţă mai mare sau egală │ │
│ │cu 20% şi mai mică de 30% din│ │
│ │suprafaţa totală angajată. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a înfiinţat │ │
│În fiecare an de angajament,│culturi de toamnă numai pe o │3 │
│la nivelul suprafeţei totale│suprafaţă mai mare sau egală │ │
│angajate, se va înfiinţa │cu 10% şi mai mică de 20% din│ │
│minim 30% culturi de toamnă │suprafaţa totală angajată │ │
│(grâu, orz, secară, ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│triticale, rapiţă) │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a înfiinţat │ │
│ │culturi de toamnă numai pe o │ │
│ │suprafaţă mai mică de 10% din│4 │
│ │suprafaţa totală angajată sau│ │
│ │nu a înfiinţat deloc culturi │ │
│ │de toamnă │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │3/4/5 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │cumulată reprezintă cel mult │1 │
│ │50% din suprafaţa totală de │ │
│ │teren arabil aflată sub │ │
│ │angajament prin acest pachet.│ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│Porumbul va fi recoltat │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│începând cu data de 15 │parcele a căror suprafaţă │ │
│septembrie. │cumulată reprezintă peste 50%│2 │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a aplicat │ │
│ │pesticide în afara perioadei │ │
│ │permise pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │2 │
│ │mică sau egală cu 30% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a aplicat │ │
│ │pesticide în afara perioadei │ │
│ │permise pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │3 │
│ │mare de 30% şi mai mică sau │ │
│ │egală cu 60% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a aplicat │ │
│ │pesticide în afara perioadei │ │
│ │permise pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │4 │
│ │mare de 60% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│Pesticidele şi │pachet. │ │
│îngrăşămintele nu pot fi ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│folosite în perioada │Nerespectarea cerinţei - │ │
│cuprinsă între însămânţarea │beneficiarul a aplicat │ │
│culturii de toamnă şi 28 │îngrăşăminte în afara │ │
│februarie. (P) │perioadei permise pe parcele │ │
│ │a căror suprafaţă cumulată │2 │
│ │este mai mică sau egală cu │ │
│ │30% din suprafaţa totală de │ │
│ │teren arabil aflată sub │ │
│ │angajament prin acest pachet.│ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a aplicat │ │
│ │îngrăşăminte în afara │ │
│ │perioadei permise pe parcele │ │
│ │a căror suprafaţă cumulată │3 │
│ │este mai mare de 30% şi mai │ │
│ │mică sau egală cu 60% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a aplicat │ │
│ │îngrăşăminte în afara │ │
│ │perioadei permise pe parcele │ │
│ │a căror suprafaţă cumulată │4 │
│ │este mai mare de 60% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │3/4/5 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a efectuat │ │
│ │lucrări agricole şi/sau │ │
│ │păşunat în perioada interzisă│ │
│ │pe parcele a căror suprafaţă │2 │
│ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │egală cu 50% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│Se interzic lucrările │pachet. │ │
│agricole şi păşunatul pe ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│suprafaţa angajată, în │Nerespectarea cerinţei - │ │
│perioada 15 noiembrie - 28 │beneficiarul a efectuat │ │
│februarie. │lucrări agricole şi/sau │ │
│ │păşunat în perioada interzisă│ │
│ │pe parcele a căror suprafaţă │3 │
│ │cumulată este mai mare de 50%│ │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │3/4 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a folosit metode│ │
│ │de alungare în perioada │ │
│ │interzisă pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │1 │
│ │mică sau egală cu 50% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│Este interzisă folosirea ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│metodelor de alungare a │Nerespectarea cerinţei - │ │
│păsărilor în perioada │beneficiarul a folosit metode│ │
│cuprinsă între 15 noiembrie │de alungare în perioada │ │
│şi 28 februarie. │interzisă pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │2 │
│ │mare de 50% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 9.1 (1) - Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru │
│acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) │
├────────────────────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │egală cu 50% din suprafaţa │1 │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│Cultivarea rapiţei, a ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│porumbului şi a florii- │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│soarelui este interzisă. │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │cumulată este mai mare de 50%│2 │
│ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a menţinut │ │
│ │suprafaţa necultivată de │ │
│ │1015% pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │2 │
│ │mare sau egală cu 60% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a menţinut │ │
│ │suprafaţa necultivată de │ │
│ │1015% pe parcele a căror │ │
│Minimum 10% - maximum 15% │suprafaţă cumulată este mai │3 │
│din suprafaţa fiecărei │mare sau egală cu 30% şi mai │ │
│parcele aflate sub │mică de 60% din suprafaţa │ │
│angajament va rămâne │totală de teren arabil aflată│ │
│necultivată. (P) │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a menţinut │ │
│ │suprafaţa necultivată de │ │
│ │1015% pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │4 │
│ │mică de 30% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │3/4/5 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │egală cu 50% din suprafaţa │1 │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│Suprafaţa necultivată va fi │sub angajament prin acest │ │
│amplasată astfel încât │pachet. │ │
│suprafaţa compactă cultivată├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│să nu depăşească 4 ha, iar │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│lăţimea benzilor care vor fi│parcele a căror suprafaţă │ │
│înfiinţate în acest scop nu │cumulată este mai mare de 50%│2 │
│va fi mai mică de 3 m. │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a menţinut │ │
│ │suprafaţa nerecoltată de │ │
│ │1015% pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │2 │
│ │mare sau egală cu 60% din │ │
│ │suprafaţa totală de teren │ │
│ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a menţinut │ │
│ │suprafaţa nerecoltată de │ │
│ │1015% pe parcele a căror │ │
│Minimum 10% - maximum 15% │suprafaţă cumulată este mai │3 │
│din suprafaţa parcelei va │mare sau egală cu 30% şi mai │ │
│rămâne nerecoltată, iar │mică de 60% din suprafaţa │ │
│cultura va rămâne în │totală de teren arabil aflată│ │
│picioare până la finalul │sub angajament prin acest │ │
│lunii februarie. (P) │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a menţinut │ │
│ │suprafaţa nerecoltată de │ │
│ │1015% pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │4 │
│ │mică de 30% din suprafaţa │ │
│ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │sub angajament prin acest │ │
│ │pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │3/4/5 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a utilizat │ │
│ │fertilizanţi chimici şi/sau │ │
│ │pesticide pe parcele a căror │2 │
│ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │mică sau egală cu 30% din │ │
│ │suprafaţa totală aflată sub │ │
│ │angajament prin acest pachet.│ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a utilizat │ │
│ │fertilizanţi chimici şi/sau │ │
│ │pesticide pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │3 │
│Utilizarea fertilizanţilor │mare de 30% şi mai mică sau │ │
│chimici şi a pesticidelor │egală cu 60% din suprafaţa │ │
│este interzisă. (P) │totală aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a utilizat │ │
│ │fertilizanţi chimici şi/sau │ │
│ │pesticide pe parcele a căror │4 │
│ │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │mare de 60% din suprafaţa │ │
│ │totală aflată sub angajament │ │
│ │prin acest pachet. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │3/4/5 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │beneficiarul a arat/discuit │ │
│ │pajiştile pe parcele a căror │ │
│ │suprafaţă cumulată este mai │1 │
│ │mică sau egală cu 30% din │ │
│ │suprafaţa totală de pajişte │ │
│ │din cadrul fermei. │ │
│Este interzis aratul sau ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│discuitul pajiştilor │Nerespectarea cerinţei - │ │
│existente în cadrul fermelor│beneficiarul a arat/discuit │ │
│care au angajamente în │pajiştile pe parcele a căror │ │
│derulare. │suprafaţă cumulată este mai │2 │
│Suprafaţa neconformă pentru │mare de 30% şi mai mică sau │ │
│care se aplică sancţiunea │egală cu 60% din suprafaţa │ │
│pentru nerespectarea │totală de pajişte din cadrul │ │
│cerinţei specifice se │fermei. │ │
│raportează la suprafaţa ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│totală de pajişte permanentă│Nerespectarea cerinţei - │ │
│pe care ar fi trebuit să o │beneficiarul a arat/discuit │ │
│deţină beneficiarul în │pajiştile pe parcele a căror │ │
│campania în curs. │suprafaţă cumulată este mai │3 │
│ │mare de 60% din suprafaţa │ │
│ │totală de pajişte din cadrul │ │
│ │fermei. │ │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │Repetiţie │2/3/4 │
│ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
├────────────────────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────┤
│Pachetul 10 - Refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de │
│păsări comune asociate terenurilor agricole │
├────────────┬───────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul a menţinut │ │
│ │ │suprafaţa compactă fixă │ │
│ │ │necultivată de 10-15% pe │ │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │2 │
│ │O suprafaţă │cumulată este mai mare sau │ │
│ │compactă fixă │egală cu 60% din suprafaţa │ │
│ │de minimum 10% │totală de teren arabil aflată│ │
│ │- maximum 15% │sub angajament prin acest │ │
│ │din suprafaţa │pachet. │ │
│ │fiecărei ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │parcele este │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │menţinută │beneficiarul a menţinut │ │
│ │necultivată │suprafaţa compactă fixă │ │
│ │timp de 4 ani │necultivată de 10-15% pe │ │
│ │din perioada │parcele a căror suprafaţă │3 │
│ │angajamentului.│cumulată este mai mare sau │ │
│ │Această │egală cu 30% şi mai mică de │ │
│ │suprafaţă va fi│60% din suprafaţa totală de │ │
│ │doar cosită/ │teren arabil aflată sub │ │
│ │păşunată anual │angajament prin acest pachet.│ │
│ │după 1 august. ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │În ultimul an │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │de angajament │beneficiarul a menţinut │ │
│ │suprafaţa │suprafaţa compactă fixă │ │
│ │respectivă va │necultivată de 10-15% pe │ │
│ │fi arată. │parcele a căror suprafaţă │4 │
│ │(P) │cumulată este mai mică de 30%│ │
│ │Perioada în │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │care trebuie să│arabil aflată sub angajament │ │
│ │se desfăşoare │prin acest pachet. │ │
│ │anual cositul/ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │păşunatul │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │suprafeţei │beneficiarul nu a cosit/ │ │
│ │compacte fixe │păşunat după 1 august │2 │
│ │este 1 august -│suprafaţa compactă fixă │ │
│ │30 septembrie, │necultivată (se aplică pentru│ │
│ │în corelare cu │primii 4 ani de angajament) │ │
│ │perioada în ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │care este │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │obligatoriu să │beneficiarul a cosit/păşunat │ │
│ │se desfăşoare │înainte de 1 august suprafaţa│3 │
│ │cel puţin o │compactă fixă necultivată (se│ │
│ │activitate │aplică pentru primii 4 ani de│ │
│ │minimă pentru │angajament) │ │
│ │menţinerea ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │eligibilităţii │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │la plată. (art.│beneficiarul nu a arat │ │
│ │29 din OMADR │suprafaţa compactă fixă │3 │
│ │nr. 107/2024) │necultivată în ultimul an de │ │
│ │ │angajament │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
│ ├───────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │ │beneficiarul a menţinut cele │ │
│ │ │două suprafeţe compacte │ │
│ │ │necultivate, începând cu 1 │ │
│ │Două suprafeţe │octombrie, pe parcele a căror│2 │
│ │compacte │suprafaţă cumulată este mai │ │
│ │necultivate, │mare sau egală cu 60% din │ │
│ │fiecare de │suprafaţa totală de teren │ │
│ │minimum 10% - │arabil aflată sub angajament │ │
│ │maximum 15% din│prin acest pachet. │ │
│ │suprafaţa ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │totală │Nerespectarea cerinţei - │ │
│ │angajată, pot │beneficiarul a menţinut cele │ │
│ │fi mutate de la│două suprafeţe compacte │ │
│ │un an la altul │necultivate, începând cu 1 │ │
│ │la nivelul │octombrie, pe parcele a căror│ │
│ │suprafeţei │suprafaţă cumulată este mai │3 │
│ │totale angajate│mare sau egală cu 30% şi mai │ │
│ │(dată de suma │mică de 60% din suprafaţa │ │
│Minimum 30% │suprafeţelor │totală de teren arabil aflată│ │
│până la │parcelelor │sub angajament prin acest │ │
│maximum 40% │angajate). │pachet. │ │
│din │Aceste ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│suprafaţa │suprafeţe vor │Nerespectarea cerinţei - │ │
│aflată sub │fi înfiinţate │beneficiarul a menţinut cele │ │
│angajament │pe o perioadă │două suprafeţe compacte │ │
│trebuie să │de 1 an, │necultivate, începând cu 1 │ │
│fie │începând cu │octombrie, pe parcele a căror│4 │
│necultivată.│toamna fiecărui│suprafaţă cumulată este mai │ │
│Procentul │an de │mică de 30% din suprafaţa │ │
│minim de 30%│angajament. La │totală de teren arabil aflată│ │
│se va │nivelul acestor│sub angajament prin acest │ │
│împărţi │suprafeţe sunt │pachet. │ │
│astfel (fără│interzise ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│a se depăşi │lucrările │Nerespectarea cerinţei - │ │
│procentul │agricole pe o │beneficiarul a efectuat │ │
│maxim de │perioadă de 1 │lucrări agricole pe cele două│ │
│40%): │an, inclusiv │suprafeţe compacte │ │
│ │arătura de │necultivate: │ │
│ │toamnă, cu │- după 1 octombrie în │ │
│ │excepţia │situaţia în care suprafeţele │3 │
│ │cositului sau │necultivate se mută de la un │ │
│ │păsunatului │an la altul; │ │
│ │care sunt │- în afara perioadei 1-30 │ │
│ │permise după 1 │septembrie în situaţia în │ │
│ │august. │care suprafeţele necultivate │ │
│ │(P) │nu se mută de la un an la │ │
│ │ │altul. │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
│ ├───────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │ │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │ │cumulată este mai mică sau │ │
│ │ │egală cu 30% din suprafaţa │2 │
│ │ │totală de teren arabil aflată│ │
│ │ │sub angajament prin acest │ │
│ │ │pachet. │ │
│ │Pe cele 3 ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │suprafeţe de │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │minimum 10% - │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │maximum 15% │cumulată este mai mare de 30%│ │
│ │lăsate │şi mai mică sau egală cu 60% │3 │
│ │necultivate în │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │fiecare an, nu │arabil aflată sub angajament │ │
│ │se vor aplica │prin acest pachet. │ │
│ │îngrăşăminte ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │chimice sau │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │pesticide. (P) │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │ │cumulată este mai mare de 60%│4 │
│ │ │din suprafaţa totală de teren│ │
│ │ │arabil aflată sub angajament │ │
│ │ │prin acest pachet. │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Repetiţie │3/4/5 │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
│ ├───────────────┼─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │Este interzis │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │aratul sau │cumulată este mai mică sau │1 │
│ │discuitul │egală cu 30% din suprafaţa │ │
│ │pajiştilor │totală de pajişte din cadrul │ │
│ │existente în │fermei. │ │
│ │cadrul fermelor│ │ │
│ │care au ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │angajamente în │ │ │
│ │derulare. │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │Suprafaţa │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │neconformă │cumulată este mai mare de 30%│2 │
│ │pentru care se │şi mai mică sau egală cu 60% │ │
│ │aplică │din suprafaţa totală de │ │
│ │sancţiunea │pajişte din cadrul fermei. │ │
│ │pentru │ │ │
│ │nerespectarea ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │cerinţei │ │ │
│ │specifice se │Nerespectarea cerinţei pe │ │
│ │raportează la │parcele a căror suprafaţă │ │
│ │suprafaţa │cumulată este mai mare de 60%│3 │
│ │totală de │din suprafaţa totală de │ │
│ │pajişte │pajişte din cadrul fermei. │ │
│ │permanentă pe │ │ │
│ │care ar fi ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │trebuit să o │ │ │
│ │deţină │Repetiţie │2/3/4 │
│ │beneficiarul în│ │ │
│ │campania în ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │curs. │ │ │
│ │ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
│ │ │ │ │
├────────────┴───────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────┤
│Cerinţe specifice comune pentru pachetele 4, 5, 7, 9.1 si 10 │
├────────────┬───────────────┬─────────────────────────────┬─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei prin │ │
│ │ │lipsa caietului de agro-mediu│ │
│ │ │pentru anii precedenţi, în │ │
│ │ │cazul în care a fost │1 │
│ │ │controlat şi a avut caietul │ │
│ │ │de agro-mediu în anii │ │
│ │ │precedenţi │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei prin │ │
│ │ │lipsa/necompletarea/ │ │
│ │ │prezentarea incompletă a │ │
│ │ │caietului de agro-mediu │ │
│ │ │pentru anii precedenţi, în │2 │
│ │Ţinerea │cazul în care nu a fost │ │
│ │evidenţei │controlat în anii precedenţi │ │
│ │activităţilor │şi nu prezintă caietul de │ │
│ │agricole │agro-mediu pentru anii │ │
│ │corelate cu │precedenţi │ │
│ │implementarea ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │cerinţelor de │Nerespectarea cerinţei prin │ │
│ │agro-mediu │lipsa/necompletarea/ │ │
│ │ │prezentarea incompletă a │ │
│ │ │caietului de agro-mediu │3 │
│ │ │pentru anul în curs, în cazul│ │
│ │ │în care exista caietul de │ │
│ │ │agro-mediu în anii precedenţi│ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │Nerespectarea cerinţei prin │ │
│ │ │lipsa/necompletarea/ │ │
│ │ │prezentarea incompletă a │4 │
│ │ │caietului de agro-mediu │ │
│ │ │pentru anul în curs şi anii │ │
│ │ │precedenţi │ │
│ │ ├─────────────────────────────┼─────────────────┤
│ │ │A 2-a repetiţie/intenţie │6 │
└────────────┴───────────────┴─────────────────────────────┴─────────────────┘


    (1) Anul de angajament pentru pachetele 4, 7 şi 9.1 se consideră încheiat atunci când au fost îndeplinite toate obiectivele angajamentului pentru pachetul respectiv, astfel:
    - pentru pachetul 4 angajamentul se finalizează după efectuarea distrugerii mecanice a culturii verzi (fiind posibilă inclusiv încorporarea în sol) în perioada 1 - 31 martie a anului următor anului de cerere,
    – pentru pachetul 7 angajamentul se finalizează după data de 28 februarie a anului următor anului de cerere, dată până la care este interzisă aplicarea de îngrăşăminte şi pesticide, efectuarea de lucrări agricole şi păşunatul şi utilizarea metodelor de alungare a păsărilor,
    – pentru pachetul 9.1 angajamentul se finalizează după data de 28 februarie a anului următor anului de cerere, dată până la care este interzisă recoltarea unei suprafeţe de 10% din suprafaţa parcelei.


    C. Sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor
        În cazul în care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa dintre suprafaţa totală declarata în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3% din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau a sprijinului în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafaţă cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea se reduce cu până la 3% în funcţie de gravitatea omisiunii, astfel:
    - dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 1%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 2%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 3%.

        În cazul în care diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul nu va fi sancţionat.

    D. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţionalităţii
        Fermierii ce solicită plăţi pentru angajamente în cadrul DR-02 au obligaţia de a respecta pe întreaga exploataţie şi pe parcursul întregului an calendaristic normele de condiţionalitate aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu anul 2023, cu modificările şi completările ulterioare.
     În cazul în care se constată nerespectarea de către beneficiari a normelor de condiţionalitate, se vor aplica sancţiuni administrative în conformitate cu Sistemul de sancţiuni pentru nerespectarea normelor de condiţionalitate aprobat prin Ordinul MADR nr. 393/2023 privind aprobarea Sistemului de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate începând cu anul de cerere 2023.


    ANEXA 3

    Sistemul de sancţiuni aferent intervenţiei
    DR-03 "Agromediu şi climă - Creşterea animalelor de fermă
    din rase locale în pericol de abandon"
    A. Sancţiuni administrative în ceea ce priveşte animalele declarate
        Dacă în urma controalelor administrative şi/sau în urma controalelor la faţa locului se constată neconformităţi, valoarea sprijinului cuvenit se reduce în baza unui procent calculat prin împărţirea numărului de animale nedeterminate la numărul de animale determinate.
        Dacă numărul de animale nedeterminate este de maximum 3, nu se aplică nici o penalizare, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determinate.
        În cazul în care numărul de animale nedeterminate este mai mare de 3 sau în cazul în care numărul de efective solicitate este mai mic decât numărul de efective maxim pentru care nu se aplică penalizare (maximum 3), valoarea sprijinului pentru anul de cerere în cauză, se reduce astfel:
    a) cu 2,5% dacă procentul stabilit mai sus nu depăşeşte 10%;
    b) cu 5% dacă procentul stabilit mai sus este mai mare de 10%, dar nu mai mare de 20%;
    c) cu 10% dacă procentul stabilit mai sus este mai mare de 20%, dar nu mai mare de 30%;
    d) cu 15% dacă procentul stabilit mai sus este mai mare de 30%, dar nu mai mare de 40%;
    e) cu 20% dacă procentul stabilit mai sus este mai mare de 40%, dar nu mai mare de 50%;
    f) dacă procentul stabilit mai sus este mai mare de 50% nu se acordă sprijinul la care ar fi

    avut dreptul beneficiarul pentru anul de cerere în cauză

    B. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, inclusiv a cerinţelor specifice şi a cerinţelor de bază relevante angajamentelor

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Codul │Tipul sancţiunii │
│sancţiunii│ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│1 │2,5% din valoarea │
│ │sprijinului pe rasă pe anul│
│ │respectiv de angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de 5%│
│2 │din valoarea sprijinului pe│
│ │rasă pe anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│3 │10% din valoarea │
│ │sprijinului pe rasă pe anul│
│ │respectiv de angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│4 │15% din valoarea │
│ │sprijinului pe rasă pe anul│
│ │respectiv de angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│5 │20% din valoarea │
│ │sprijinului pe rasă pe anul│
│ │respectiv de angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │100% din valoarea │
│ │sprijinului pe rasă pe anul│
│ │respectiv de angajament, │
│6 │iar, în plus, beneficiarul │
│ │este obligat să returneze │
│ │toţi banii primiţi pe rasă │
│ │până în acel moment (pentru│
│ │anii anteriori). │
└──────────┴───────────────────────────┘

        Sistemul de sancţiuni este unul progresiv: în cazul în care în primul an a fost aplicată o sancţiune (de exemplu 1), iar în al doilea an se identifică aceeaşi condiţie nerespectată, atunci pentru anul 2 se va aplica sancţiunea următoare (de exemplu 2).
        Sancţiunea se aplică pentru fiecare condiţie nerespectată în parte. Dacă nu sunt îndeplinite mai multe condiţii, beneficiarului i se aplică cea mai mare sancţiune dintre sancţiunile aplicate pentru fiecare condiţie în parte.
        La stabilirea nivelului sancţiunilor s-a ţinut seama de gravitatea, amploarea şi durata (persistenţa) neconformităţilor.
        În cazul angajamentelor multianuale, reducerile, excluderile şi recuperările se aplică sumelor deja plătite în anii precedenţi pentru angajamentul respectiv.
        Sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, inclusiv a cerinţelor specifice şi a cerinţelor de bază relevante angajamentelor aferente DR-03:

┌─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Condiţii de eligibilitate generale, definite conform │
│fişei de intervenţiei în Planul Strategic PAC (PS │
│PAC) 2023-2027 │
├──────────────────────────────────────┬──────────────────┤
│Condiţii de eligibilitate │Sancţiune │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │deschiderea │
│ │angajamentului │
│ │pentru animalele │
│ │care nu │
│ │îndeplinesc acest │
│ │criteriu. │
│ │Dacă pe parcursul │
│ │perioadei de │
│Beneficiarul deţine femele de │derulare a │
│reproducţie de rasă pură locală în │angajamentului se │
│pericol de abandon din speciile şi │constată că │
│rasele prevăzute în PNS, înscrise în │această condiţie │
│secţiunea principală a registrului │nu mai este │
│genealogic al rasei. │îndeplinită, se va│
│ │închide │
│ │angajamentul pe │
│ │DR-03 pentru rasa │
│ │respectivă şi se │
│ │vor recupera toţi │
│ │banii primiţi │
│ │pentru │
│ │angajamentul │
│ │încheiat pentru │
│ │rasa respectivă. │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │deschiderea │
│ │angajamentului │
│ │pentru animalele │
│ │care nu │
│ │îndeplinesc acest │
│ │criteriu. │
│ │Dacă pe parcursul │
│ │perioadei de │
│ │derulare a │
│ │angajamentului se │
│ │constată că │
│ │această condiţie │
│Nu sunt eligibile pentru plăţi în │nu mai este │
│cadrul acestui pachet ecvideele │îndeplinită, se va│
│utilizate preponderent în scopuri │închide │
│sportive sau recreative. │angajamentul │
│ │pentru rasa din │
│ │specia ecvidee │
│ │pentru care nu s-a│
│ │respectat condiţia│
│ │şi se vor recupera│
│ │toţi banii primiţi│
│ │pentru ecvideele │
│ │respective cu │
│ │aplicarea │
│ │sancţiunilor │
│ │administrative în │
│ │ceea ce priveşte │
│ │animalele │
│ │declarate. │
├──────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Semnarea angajamentelor: │ │
│- Beneficiarul se angajează să menţină│ │
│angajamentul pentru o perioadă de 5 │ │
│ani, de la data semnării acestuia; │ │
│- Beneficiarul se angajează să │ │
│respecte cerinţele de bază relevante │Nu se permite │
│şi cerinţele specifice pentru │deschiderea │
│animalele angajate; │angajamentului. │
│- Beneficiarul se angajează să ţină o │ │
│evidenţă a activităţilor agricole │ │
│corelate cu implementarea cerinţelor │ │
│de bază şi specifice la nivelul │ │
│efectivelor aflate sub angajament │ │
├──────────────────────────────────────┴──────────────────┤
│Cerinţe de bază relevante obligatorii la nivelul │
│animalelor aflate sub angajament, definite conform │
│fişei intervenţiei din PS PAC 2023-2027 │
├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cerinţele de bază stabilite prin legislaţia naţională. │
├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. Obligaţia ca animalele să fie înscrise în registrul │
│genealogic al rasei respective: │
│- bovine: art. 18 Legea zootehniei nr. 32/2019, cu │
│modificările şi completările ulterioare; │
│- ovine şi caprine: art. 18 Legea zootehniei nr. 32/2019,│
│cu modificările şi completările ulterioare; │
│- ecvidee: art. 6 lit. a din Legea calului nr. 389/2005, │
│cu modificările şi completările ulterioare; │
│- suine: art. 18 Legea zootehniei nr. 32/2019, cu │
│modificările şi completările ulterioare. │
│2. Obligaţia identificării animalelor: │
│- bovine: OUG nr. 113/2002 privind identificarea şi │
│înregistrarea bovinelor în România; │
│- ovine şi caprine, porcine şi ecvidee: OUG nr. 23/2010 │
│privind identificarea şi înregistrarea suinelor, │
│ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi pentru │
│modificarea şi completarea unor acte normative; │
│- suine: art. 2 alin. (6) lit. c) din Norma │
│sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de │
│identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, │
│caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi │
│renilor aprobată prin Ordinul ANSVSA nr. 208/2022. │
│3. Obligaţia ca animalele să fie cuprinse în Programul │
│acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi │
│eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de │
│la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia │
│mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, │
│suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, aprobat │
│prin Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013. │
├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Activitate minimă │
├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Producţia de produse agricole, care include acţiuni │
│precum creşterea animalelor, reproducţia animalelor │
│(activitatea agricolă). │
├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Respectarea cerinţelor de bază relevante │
├────────────────────────────┬─────────────┬──────────────┤
│ │Condiţia de │ │
│Cerinţe de bază │aplicare a │Sancţiune │
│ │sancţiunii │ │
├──────────────┬─────────────┼─────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Animalele │
│ │ │ │pentru care nu│
│ │ │ │se respectă │
│ │ │ │cerinţele de │
│ │ │ │bază se │
│ │ │ │resping la │
│ │ │Nerespectarea│plată, │
│ │ │cerinţei de │angajamentul │
│ │1.1 Obligaţia│bază │rămâne în │
│ │ca animalele │stabilite │vigoare, │
│ │să fie │prin │beneficiarului│
│ │înscrise în │legislaţia │i se aplică │
│ │registrul │naţională │sancţiuni │
│ │genealogic al│pentru │administrative│
│ │rasei │animalele │în ceea ce │
│ │respective. │aflate sub │priveşte │
│ │ │angajament │animalele │
│ │ │ │declarate. │
│ │ │ │Sumele │
│ │ │ │acordate în │
│ │ │ │anii │
│ │ │ │precedenţi nu │
│ │ │ │se │
│ │ │ │recuperează. │
│ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Animalele │
│ │ │ │pentru care nu│
│ │ │ │se respectă │
│ │ │ │cerinţele de │
│ │ │ │bază se │
│ │ │ │resping la │
│ │ │Nerespectarea│plată, │
│ │ │cerinţei de │angajamentul │
│ │ │bază │rămâne în │
│ │ │stabilite │vigoare, │
│ │1.2 Obligaţia│prin │beneficiarului│
│ │identificării│legislaţia │i se aplică │
│ │animalelor. │naţională │sancţiuni │
│1. │ │pentru │administrative│
│Cerinţele de │ │animalele │în ceea ce │
│bază stabilite│ │aflate sub │priveşte │
│prin │ │angajament │animalele │
│legislaţia │ │ │declarate. │
│naţională: │ │ │Sumele │
│ │ │ │acordate în │
│ │ │ │anii │
│ │ │ │precedenţi nu │
│ │ │ │se │
│ │ │ │recuperează. │
│ ├─────────────┼─────────────┼──────────────┤
│ │1.3 Obligaţia│ │ │
│ │ca animalele │ │ │
│ │să fie │ │ │
│ │cuprinse în │ │ │
│ │Programul │ │Animalele │
│ │acţiunilor de│ │pentru care nu│
│ │supraveghere,│ │se respectă │
│ │prevenire, │ │cerinţele de │
│ │control şi │ │bază se │
│ │eradicare a │ │resping la │
│ │bolilor la │ │plată, │
│ │animale, a │Nerespectarea│angajamentul │
│ │celor │cerinţei de │rămâne în │
│ │transmisibile│bază │vigoare, │
│ │de la animale│stabilite │beneficiarului│
│ │la om, │prin │i se aplică │
│ │protecţia │legislaţia │sancţiuni │
│ │animalelor şi│naţională │administrative│
│ │protecţia │pentru │în ceea ce │
│ │mediului, de │animalele │priveşte │
│ │identificare │aflate sub │animalele │
│ │şi │angajament. │declarate. │
│ │înregistrare │ │Sumele │
│ │a bovinelor, │ │acordate în │
│ │suinelor, │ │anii │
│ │ovinelor, │ │precedenţi nu │
│ │caprinelor şi│ │se │
│ │ecvideelor, │ │recuperează. │
│ │aprobat prin │ │ │
│ │Hotărârea │ │ │
│ │Guvernului │ │ │
│ │nr. 1.156/ │ │ │
│ │2013 │ │ │
├──────────────┴─────────────┼─────────────┼──────────────┤
│ │ │Animalele │
│ │ │pentru care nu│
│ │ │se respectă │
│ │ │activitatea │
│ │ │minimă se │
│ │ │resping la │
│ │ │plată, │
│ │ │angajamentul │
│ │ │rămâne în │
│ │ │vigoare, │
│2. Respectarea cerinţelor de│Nerespectarea│beneficiarului│
│bază privind activitatea │activităţii │i se aplică │
│minima │minime │sancţiuni │
│ │ │administrative│
│ │ │în ceea ce │
│ │ │priveşte │
│ │ │animalele │
│ │ │declarate. │
│ │ │Sumele │
│ │ │acordate în │
│ │ │anii │
│ │ │precedenţi nu │
│ │ │se │
│ │ │recuperează. │
├────────────────────────────┴─────────────┴──────────────┤
│Respectarea cerinţelor specifice ale angajamentelor, │
│definite conform fişei intervenţiei din │
│PS PAC 2023-2027 │
├──────────────┬───────────────────────────┬──────────────┤
│Cerinţe │Condiţia de aplicare a │ │
│specifice │sancţiunii │Sancţiune │
│angajamentului│ │ │
├──────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │1 │
│ │ │Animalele │
│ │ │pentru care nu│
│ │ │a fost │
│ │ │respectat │
│ │ │Programul de │
│ │ │ameliorare │
│ │ │sunt excluse │
│ │ │de la plată │
│ │ │pentru anul în│
│ │ │curs. │
│ │ │Animalele care│
│ │Nerespectarea cerinţei în │nu respectă │
│ │cazul unui procent de │cerinţele │
│ │animale mai mic sau egal cu│specifice care│
│ │5% din numărul total de │decurg din │
│ │animale cuprins în │angajament nu │
│ │Programul de ameliorare şi │pot fi │
│ │solicitat în cadrul │folosite la │
│ │angajamentului │înlocuire, în │
│ │ │cazul în care │
│ │ │efectivul de │
│ │ │femele aflate │
│ │ │sub angajament│
│ │ │s-a redus din │
│ │ │cauze cum ar │
│ │ │fi │
│ │ │îmbolnavirea, │
│ │ │sacrificarea, │
│ │ │moartea sau │
│ │ │vânzarea │
│ │ │animelelor. │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │2 │
│ │ │Animalele │
│ │ │pentru care nu│
│ │ │a fost │
│ │ │respectat │
│ │ │Programul de │
│ │ │ameliorare │
│ │ │sunt excluse │
│ │ │de la plată │
│ │ │pentru anul în│
│ │ │curs. │
│ │ │Animalele care│
│ │Nerespectarea cerinţei în │nu respectă │
│ │cazul unui procent mai mare│cerinţele │
│ │de 5% şi mai mic sau egal │specifice care│
│ │cu 20% din numărul total de│decurg din │
│ │animale înscris în │angajament nu │
│ │Registrul genealogic al │pot fi │
│ │rasei şi solicitat în │folosite la │
│ │cadrul angajamentului │înlocuire, în │
│ │ │cazul în care │
│ │ │efectivul de │
│ │ │femele aflate │
│ │ │sub angajament│
│ │ │s-a redus din │
│ │ │cauze cum ar │
│ │ │fi │
│ │ │îmbolnavirea, │
│ │ │sacrificarea, │
│ │ │moartea sau │
│ │ │vânzarea │
│ │ │animelelor. │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │3 │
│ │ │Animalele │
│ │ │pentru care nu│
│ │ │a fost │
│ │ │respectat │
│ │ │Programul de │
│ │ │ameliorare │
│ │ │sunt excluse │
│ │ │de la plată │
│ │ │pentru anul în│
│ │ │curs. │
│ │ │Animalele care│
│ │Nerespectarea cerinţei în │nu respectă │
│ │cazul unui procent mai mare│cerinţele │
│ │de 20% şi mai mic sau egal │specifice care│
│ │cu 50% din numărul total de│decurg din │
│ │animale cuprins în │angajament nu │
│ │Programul de ameliorare şi │pot fi │
│ │solicitat în cadrul │folosite la │
│ │angajamentului │înlocuire, în │
│ │ │cazul în care │
│ │ │efectivul de │
│ │ │femele aflate │
│ │ │sub angajament│
│ │ │s-a redus din │
│Beneficiarul │ │cauze cum ar │
│respectă │ │fi │
│programul de │ │îmbolnavirea, │
│ameliorare al │ │sacrificarea, │
│societăţii de │ │moartea sau │
│ameliorare │ │vânzarea │
│recunoscute de│ │animelelor. │
│ANZ în baza ├───────────────────────────┼──────────────┤
│art. 4 din │ │4 │
│Regulamentul │ │Animalele │
│(UE) 2016/1012│ │pentru care nu│
│privind │ │a fost │
│ameliorarea │ │respectat │
│animalelor │ │Programul de │
│ │ │ameliorare │
│ │ │sunt excluse │
│ │ │de la plată │
│ │ │pentru anul în│
│ │ │curs. │
│ │ │Animalele care│
│ │Nerespectarea cerinţei în │nu respectă │
│ │cazul unui procent mai mare│cerinţele │
│ │de 50% din numărul total de│specifice care│
│ │animale cuprinse în │decurg din │
│ │Programul de ameliorare şi │angajament nu │
│ │solicitat în cadrul │pot fi │
│ │angajamentului │folosite la │
│ │ │înlocuire, în │
│ │ │cazul în care │
│ │ │efectivul de │
│ │ │femele aflate │
│ │ │sub angajament│
│ │ │s-a redus din │
│ │ │cauze cum ar │
│ │ │fi │
│ │ │îmbolnavirea, │
│ │ │sacrificarea, │
│ │ │moartea sau │
│ │ │vânzarea │
│ │ │animelelor. │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │2/3/4/5 │
│ │ │Animalele │
│ │ │pentru care nu│
│ │ │a fost │
│ │ │respectat │
│ │ │Programul de │
│ │ │ameliorare │
│ │ │sunt excluse │
│ │ │de la plată │
│ │ │pentru anul în│
│ │ │curs. │
│ │ │Animalele care│
│ │ │nu respectă │
│ │ │cerinţele │
│ │ │specifice care│
│ │Repetiţie │decurg din │
│ │ │angajament nu │
│ │ │pot fi │
│ │ │folosite la │
│ │ │înlocuire, în │
│ │ │cazul în care │
│ │ │efectivul de │
│ │ │femele aflate │
│ │ │sub angajament│
│ │ │s-a redus din │
│ │ │cauze cum ar │
│ │ │fi │
│ │ │îmbolnavirea, │
│ │ │sacrificarea, │
│ │ │moartea sau │
│ │ │vânzarea │
│ │ │animelelor. │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │6 │
│ │ │Animalele │
│ │ │pentru care nu│
│ │ │a fost │
│ │ │respectat │
│ │ │Programul de │
│ │ │ameliorare │
│ │ │sunt excluse │
│ │ │de la plată │
│ │ │pentru anul în│
│ │ │curs. │
│ │ │Animalele care│
│ │ │nu respectă │
│ │ │cerinţele │
│ │ │specifice care│
│ │A-2-a repetiţie /Intenţie │decurg din │
│ │ │angajament nu │
│ │ │pot fi │
│ │ │folosite la │
│ │ │înlocuire, în │
│ │ │cazul în care │
│ │ │efectivul de │
│ │ │femele aflate │
│ │ │sub angajament│
│ │ │s-a redus din │
│ │ │cauze cum ar │
│ │ │fi │
│ │ │îmbolnavirea, │
│ │ │sacrificarea, │
│ │ │moartea sau │
│ │ │vânzarea │
│ │ │animelelor. │
├──────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │ │ │
│Beneficiarul │Beneficiarul nu a respectat│ │
│menţine pe o │obligaţia de a notifica │ │
│perioadă de 5 │Agenţia de Plăţi cu privire│ │
│ani numărul de│la reducerea efectivului │ │
│animale femele│angajat în termen de 15 │1 │
│adulte de │zile lucrătoare de la data │ │
│reproducţie de│producerii evenimentului de│ │
│rasă pură │ieşire din efectiv însoţită│ │
│prevăzut la │de documentele │ │
│deschiderea │justificative │ │
│angajamentului│ │ │
│(verificarea ├───────────────────────────┼──────────────┤
│se face │ │ │
│anual), precum│Nerespectarea cerinţei de │ │
│şi │menţinere a numărului de │ │
│descendenţii │animale / nerespectarea │ │
│femele de rasă│obligaţiei de a reface │ │
│pură, necesari│efectivul de femele adulte │ │
│pentru │de reproducţie de rasă │ │
│înlocuirea │pură, prin trecere de la │ │
│acestor │tineret sau prin cumpărare │1 │
│animale până │în maximum 6 luni de la │ │
│la sfârşitul │momentul notificării în │ │
│angajamentului│cazul unui procent de │ │
│(verificarea │animale mai mic sau egal cu│ │
│se face în │5% din numărul total de │ │
│ultimul an de │femele adulte de │ │
│angajament); │reproducţie prevăzut la │ │
│dacă efectivul│deschiderea angajamentului │ │
│angajat se │ │ │
│reduce, ├───────────────────────────┼──────────────┤
│datorită unor │ │ │
│cauze cum ar │Nerespectarea cerinţei de │ │
│fi │menţinere a numărului de │ │
│îmbolnăvirea, │animale / nerespectarea │ │
│sacrificarea, │obligaţiei de a reface │ │
│moartea sau │efectivul de femele adulte │ │
│vânzarea │de reproducţie de rasă │ │
│animalelor, │pură, prin trecere de la │ │
│beneficiarul │tineret sau prin cumpărare │2 │
│are obligaţia │în maximum 6 luni de la │ │
│de a notifica │momentul notificării în │ │
│Agenţia de │cazul unui procent mai mare│ │
│Plăţi şi de a │de 5% şi mai mic sau egal │ │
│reface │cu 20% din numărul total de│ │
│efectivul de │femele adulte de │ │
│femele adulte │reproducţie prevăzut la │ │
│de reproducţie│deschiderea angajamentului │ │
│de rasă pură, │ │ │
│prin trecere ├───────────────────────────┼──────────────┤
│de la tineret │ │ │
│sau prin │Nerespectarea cerinţei de │ │
│cumpărare; în │menţinere a numărului de │ │
│cazul în care │animale / nerespectarea │ │
│efectivul de │obligaţiei de a reface │ │
│animale adulte│efectivul de femele adulte │ │
│de rasă pură │de reproducţie de rasă │ │
│nu se va │pură, prin trecere de la │ │
│reface în │tineret sau prin cumpărare │3 │
│maximum 6 luni│în maximum 6 luni de la │ │
│de la momentul│momentul notificării în │ │
│notificării, │cazul unui procent mai mare│ │
│sprijinul va │de 20% şi mai mic sau egal │ │
│fi redus │cu 50% din numărul total de│ │
│proporţional │femele adulte de │ │
│(P)(1). │reproducţie prevăzut la │ │
│ │deschiderea angajamentului │ │
│ │ │ │
├──────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei de │ │
│ │menţinere a numărului de │ │
│ │animale / nerespectarea │ │
│ │obligaţiei de a reface │ │
│ │efectivul de femele adulte │ │
│ │de reproducţie de rasă │ │
│ │pură, prin trecere de la │ │
│ │tineret sau prin cumpărare │4 │
│ │în maximum 6 luni de la │ │
│ │momentul notificării în │ │
│ │cazul unui procent mai mare│ │
│ │de 50% din numărul total de│ │
│ │femele adulte de │ │
│ │reproducţie prevăzut la │ │
│ │deschiderea angajamentului │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Repetiţie (beneficiarul nu │2/3/4/5 │
│ │reface efectivul) │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │A-2-a repetiţie Intenţie │6 │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei de a│ │
│ │deţine, până la finalul │ │
│ │perioadei de angajament, │ │
│ │numărul de descendenţi │ │
│ │femele de rasă pură │1 │
│ │necesari pentru înlocuire │ │
│ │în cazul unui procent de │ │
│ │animale mai mic sau egal cu│ │
│ │5% din numărul acestora │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei de a│ │
│ │deţine, până la finalul │ │
│ │perioadei de angajament, │ │
│ │numărul de descendenţi │ │
│ │femele de rasă pură │2 │
│ │necesari pentru înlocuire │ │
│ │în cazul unui procent mai │ │
│ │mare de 5% şi mai mic sau │ │
│ │egal cu 20% din numărul │ │
│ │acestora │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei de a│ │
│ │deţine, până la finalul │ │
│ │perioadei de angajament, │ │
│ │numărul de descendenţi │ │
│ │femele de rasă pură │3 │
│ │necesari pentru înlocuire │ │
│ │în cazul unui procent mai │ │
│ │mare de 20% şi mai mic sau │ │
│ │egal cu 50% din numărul │ │
│ │acestora │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei de a│ │
│ │deţine, până la finalul │ │
│ │perioadei de angajament, │ │
│ │numărul de descendenţi │ │
│ │femele de rasă pură │4 │
│ │necesari pentru înlocuire │ │
│ │în cazul unui procent mai │ │
│ │mare de 50% din numărul │ │
│ │acestora │ │
├──────────────┼───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei prin│ │
│ │lipsa/necompletarea/prezent│ │
│ │area incompletă a caietului│ │
│ │de agro-mediu pentru anii │1 │
│ │precedenţi, în cazul în │ │
│ │care a fost controlat şi a │ │
│ │avut caietul de agro-mediu │ │
│ │în anii precedenţi │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei prin│ │
│ │lipsa/necompletarea/prezent│ │
│ │area incompletă a caietului│ │
│ │de agro-mediu pentru anii │ │
│Beneficiarii │precedenţi, în cazul în │2 │
│ţin o evidenţă│care nu a fost controlat în│ │
│a │anii precedenţi şi nu │ │
│activităţilor │prezintă caietul de │ │
│agricole │agro-mediu pentru anii │ │
│corelate cu │precedenţi │ │
│implementarea ├───────────────────────────┼──────────────┤
│cerinţelor de │Nerespectarea cerinţei prin│ │
│agro-mediu. │lipsa/necompletarea/prezent│ │
│ │area incompletă a caietului│ │
│ │de agro-mediu pentru anul │3 │
│ │în curs, în cazul în care │ │
│ │exista caietul de │ │
│ │agro-mediu în anii │ │
│ │precedenţi │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │Nerespectarea cerinţei prin│ │
│ │lipsa/necompletarea/prezent│ │
│ │area incompletă a caietului│4 │
│ │de agro-mediu pentru anul │ │
│ │în curs şi anii precedenţi │ │
│ ├───────────────────────────┼──────────────┤
│ │A-2-a repetiţie/intenţie │6 │
└──────────────┴───────────────────────────┴──────────────┘


    (1) espectarea cerinţelor specifice notate cu (P) generează pierderi de venituri şi costuri suplimentare.

    C. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţionalităţii
        Fermierii care solicită plăţi pentru angajamente în cadrul DR-03 au obligaţia de a respecta la nivelul întregii exploataţii şi pe parcursul întregului an calendaristic normele privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu anul 2023, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu anul 2023, cu modificările şi completările ulterioare.
     În cazul în care se constată nerespectarea de către beneficiari a normelor de condiţionalitate, se vor aplica sancţiuni administrative în conformitate cu Sistemul de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 393/2023 privind aprobarea Sistemului de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate începând cu anul de cerere 2023.


    ANEXA 4

                           Sistemul de sancţiuni aferent intervenţiilor
                          DR-04 "Agricultură ecologică - conversie" şi
                       DR-05 "Agricultură ecologică - menţinerea certificării"
    A. Sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor

    (1) Sancţiuni administrative pentru supradeclararea suprafeţelor.
    a) Dacă diferenţa dintre suprafaţa declarată pentru plată şi suprafaţa determinată la nivelul unei grupe de culturi (grupă de plată) este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafaţa determinată va fi considerată egală cu suprafaţa declarată. Acest paragraf nu se aplică în cazul în care diferenţa reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală declarată pentru plată.
    b) Dacă în ceea ce priveşte o grupă de culturi (grupă de plată), suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafaţa determinată sau cu o suprafaţă mai mare de 2 ha, dar mai mică sau egală cu 20% din suprafaţa determinată, plata se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade de 1,5 ori diferenţa constatată.
    c) Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafaţa determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupa de culturi în cauză.


    B. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, inclusiv a cerinţelor specifice şi a cerinţelor de bază relevante angajamentelor

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Codul │Tipul sancţiunii │
│sancţiunii│ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de 5%│
│1 │din valoarea sprijinului pe│
│ │pachet pe anul respectiv de│
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │20% din valoarea │
│2 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │50% din valoarea │
│3 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │75% din valoarea │
│4 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │100% din valoarea │
│5 │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament. │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │Se aplică o sancţiune de │
│ │100% din valoarea │
│ │sprijinului pe pachet pe │
│ │anul respectiv de │
│ │angajament şi, în plus, │
│6 │fermierul este obligat să │
│ │returneze toţi banii │
│ │primiţi pe pachetul │
│ │respectiv până în acel │
│ │moment (pentru anii │
│ │anteriori)*). │
├──────────┴───────────────────────────┤
│*) În cazul pachetelor 1, 2 şi 5 din │
│cadrul fiecărei intervenţii, │
│sancţiunea de nivel 6 va avea │
│următorul cuprins: "Se aplică o │
│sancţiune de 100% din valoarea │
│sprijinului pe pachet pe anul │
│respectiv şi, în plus, fermierul este │
│obligat să returneze toţi banii │
│primiţi pe parcelele afectate până în │
│acel moment (pentru anii anteriori)." │
└──────────────────────────────────────┘

        Sistemul de sancţiuni este unul progresiv: în cazul în care în primul an a fost aplicată o sancţiune (de exemplu nivelul 1), iar în al doilea an este constatat acelaşi grad de nerespectare a condiţiei, atunci pentru anul 2 se va aplica sancţiunea următoare (de exemplu nivelul 2).
        Sancţiunea se aplică pentru fiecare condiţie nerespectată în parte. Dacă în cadrul unui pachet nu sunt îndeplinite mai multe condiţii, fermierului i se aplică pe pachet cea mai mare sancţiune dintre sancţiunile aplicate pentru fiecare condiţie în parte.
        În cazul nivelului 6 al sancţiunilor pentru nerespectarea cerinţelor specifice, recuperarea sumelor acordate fermierului până la momentul respectiv nu presupune şi aplicarea sancţiunilor de supradeclarare. Angajamentul rămâne în desfăşurare.
        La stabilirea nivelului sancţiunilor s-a ţinut seama de gravitatea, amploarea şi durata (persistenţa) neconformităţilor.
        Angajamentele fiind multianuale, reducerile, excluderile şi recuperările se aplică sumelor deja plătite în anii precedenţi pentru angajamentul respectiv, cu excepţia următoarelor situaţii în care:
        ● suprafaţa aflată sub angajament se reduce cu până la 3% inclusiv faţă de suprafaţa angajată în primul an de angajament => Nu se recuperează sumele plătite anterior, plata se efectuează pentru noua suprafaţă, iar angajamentul iniţial continuă pentru suprafaţa redusă până la finalizarea perioadei asumate la data semnării, conform prevederilor art. 20, lit b) din OMADR 107/2024 privind implementarea măsurilor şi intervenţiilor compensatorii de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi din Planul strategic PAC 2023-2027, începând cu anul 2024;
        ● suprafaţa parcelei aflate sub angajament se micşorează sau parcela îşi modifică amplasamentul ca urmare a înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare => Nu se recuperează sumele acordate în campaniile anterioare, în campania curentă nu se aplică sancţiuni de supradeclarare şi angajamentul rămâne în desfăşurare pentru suprafaţa rezultată până la finalizarea angajamentului iniţial, conform prevederilor art. 30 alin. (3) din HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, cu modificările şi completările ulterioare;
        ● suprafaţa parcelei aflată sub angajament devine neeligibilă (suprafaţa parcelei scade sub dimensiunea minimă eligibilă de 0,3 ha) sau, ca urmare a diminuării suprafeţei parcelelor, suprafaţa totală a fermei scade sub 1 ha, ca urmare a înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare=> Nu se recuperează sumele acordate în campaniile anterioare, în campania curentă nu se aplică sancţiuni de supradeclarare şi angajamentul se închide, conform prevederilor art. 30 alin. (3) din HG nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, cu modificările şi completările ulterioare;
     ● beneficiarul demonstrează, în sensul art. 59 alin. (5) lit. c) din Regulamentul (UE) nr. 2021/2116, că nu este răspunzător pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligaţii care rezultă din aplicarea normelor privind scheme de sprijin compensatoriu de mediu şi climă, în cazul în care suprafeţele sunt incluse, pe perioada de derulare a angajamentelor, în zonele cu protecţie strictă din parcurile naţionale şi naturale, stabilite în baza prevederilor art. 22 alin. (2) din OUG nr. 57/2007, => Nu se aplică sancţiuni administrative, angajamentele se închid fără recuperarea sumelor acordate pentru anii de cerere anteriori, în conformitate cu prevederile OMADR nr. 107/2024.

        Respectarea cerinţelor specifice notate cu (P) generează pierderi de venituri şi costuri suplimentare.

┌──────────────────────────────────────────────┐
│Condiţii de eligibilitate, definite conform │
│fişelor intervenţiilor în Planul Strategic PAC│
│(PS PAC) 20232027 │
├───────────────┬──────────────────────────────┤
│Condiţii de │Sancţiune │
│eligibilitate │ │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului pe parcela care│
│ │nu îndeplineşte această │
│ │condiţie. │
│ │Dacă pe parcursul derulării │
│ │angajamentului nu se │
│Sunt eligibile │îndeplineşte această condiţie │
│terenurile │şi beneficiarul nu face dovada│
│agricole din │continuării practicilor │
│categoriile de │agriculturii ecologice pe │
│folosinţă │suprafeţele angajate (prin │
│încadrate ca │depunerea certificatului, │
│terenuri │respectând perioada de │
│arabile │conversie) şi a respectării │
│(pachetele 1, 2│celorlalte condiţii specifice │
│şi 5), livezi │menţinerii suprafeţei în │
│(pachetul 3), │sistem ecologic de agricultură│
│vii (pachetul │pe perioada rămasă de │
│4) şi pajişti │angajament, angajamentul pe │
│permanente │parcela respectivă se închide,│
│(pachetul 6)(2)│aceasta este exclusă de la │
│ │plată pentru anul in curs şi │
│ │se recuperează sumele primite │
│ │anterior, cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de supradeclarare│
│ │pentru anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│Beneficiarul │Nu se permite deschiderea │
│este │angajamentului. │
│utilizatorul │Dacă pe parcursul derulării │
│unei suprafeţe │angajamentului nu se │
│agricole │îndeplineşte această condiţie,│
│localizate pe │angajamentul se închide, │
│teritoriul │beneficiarul este exclus de la│
│României, │plată în campania în curs şi │
│identificabilă │se recuperează sumele primite │
│în Sistemul │anterior, cu aplicarea │
│integrat de │sancţiunilor de supradeclarare│
│administrare şi│pentru anii anteriori ai │
│control (IACS).│angajamentului curent. │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului. │
│ │Dacă pe parcursul derulării │
│ │angajamentului nu se │
│Suprafaţa │îndeplineşte această condiţie,│
│minimă agricolă│angajamentul se închide, │
│deţinută de │beneficiarul este exclus de la│
│fermier este de│plată în campania în curs şi │
│1 ha. │se recuperează sumele primite │
│ │anterior, cu aplicarea │
│ │sancţiunilor de supradeclarare│
│ │pentru anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│Beneficiarul │Nu se permite deschiderea │
│este │angajamentului. │
│înregistrat, în│Dacă pe parcursul derulării │
│fiecare an │angajamentului nu se │
│pentru care │îndeplineşte această condiţie,│
│solicită │angajamentul se închide, │
│sprijin, │beneficiarul este exclus de la│
│conform │plată în campania în curs şi │
│prevederilor │se recuperează sumele primite │
│legale, ca │anterior, cu aplicarea │
│operator în │sancţiunilor de supradeclarare│
│agricultura │pentru anii anteriori ai │
│ecologică. │angajamentului curent. │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului pe parcela care│
│Parcela minimă │nu îndeplineşte această │
│solicitată │condiţie. │
│pentru plată │Dacă pe parcursul derulării │
│este de 0,3 ha │angajamentului se constată că │
│(0,1 ha pentru │nu este îndeplinită această │
│vii şi livezi, │condiţie, angajamentul pe │
│arbuşti │parcela respectivă se închide,│
│fructiferi, │parcela este exclusă de la │
│hamei, │plată în campania în curs şi │
│pepiniere │se recuperează sumele primite │
│pomicole şi │anterior, cu aplicarea │
│viticole). │sancţiunilor de supradeclarare│
│ │pentru anii anteriori ai │
│ │angajamentului curent. │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│Angajamentele │Este exclusă de la plată │
│se aplică la │parcela pe care nu se menţine │
│nivel de │angajamentul pe întreaga │
│parcelă │perioadă şi se recuperează │
│agricolă, │sumele primite anterior, cu │
│neexistând │aplicarea sancţiunilor de │
│posibilitatea │supradeclarare pentru anii │
│schimbării │anteriori ai angajamentului │
│parcelelor pe │curent. Angajamentul se │
│perioada │închide. │
│angajamentelor.│ │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│Parcelele │ │
│agricole │ │
│utilizate ca │ │
│pajişti │ │
│permanente │ │
│pentru care se │ │
│află în │ │
│derulare un │ │
│angajament de │ │
│agro-mediu şi │ │
│climă nu sunt │ │
│eligibile │Nu se permite deschiderea │
│pentru │angajamentului pe parcele care│
│sprijinul │au în derulare angajamente de │
│acordat prin │agro-mediu şi climă aplicabile│
│varianta 6.1 a │pe pajişti permanente în │
│Pachetului 6. │cadrul M10/DR-01. │
│Pachetul 6 - │Dacă pe parcursul derulării │
│varianta 6.1 │angajamentului nu se │
│aplică la nivel│îndeplineşte această condiţie,│
│naţional, pe │parcela este exclusă de la │
│parcelele │plată. │
│agricole │ │
│utilizate ca │ │
│pajişti │ │
│permanente care│ │
│nu au în │ │
│derulare │ │
│angajamente de │ │
│agro- mediu şi │ │
│climă în cadrul│ │
│Măsurii 10/ │ │
│intervenţiei │ │
│DR-01 │ │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│ │Nu se permite deschiderea │
│ │angajamentului pe parcele care│
│Pachetul 6 - │nu au în derulare angajamente │
│varianta 6.2 se│de agro- mediu şi climă │
│aplică în │aplicabile pe pajişti │
│combinaţie cu │permanente în cadrul M10/ │
│angajamente de │DR-01. │
│agro-mediu şi │Dacă pe parcursul derulării │
│climă │angajamentului nu se │
│aplicabile pe │îndeplineşte această condiţie,│
│pajişti │parcela este exclusă de la │
│permanente în │plată. │
│cadrul Măsurii │Nu se recuperează sumele │
│10/intervenţiei│plătite anterior, în cazul în │
│DR-01, în │care parcelele aflate sub │
│zonele │angajament trec într-o UAT │
│eligibile │neeligibilă în urma │
│aferente │actualizării Sistemului de │
│acestora. │identificare a parcelelor │
│ │agricole (LPIS) şi nu se │
│ │aplică sancţiuni de │
│ │supradeclarare. │
├───────────────┼──────────────────────────────┤
│Semnarea │ │
│angajamentelor,│ │
│beneficiarul se│ │
│angajează să: │ │
│DR-04: menţină │ │
│angajamentul pe│ │
│o perioadă de │ │
│maximum 2 ani │ │
│(pentru culturi│ │
│anuale , furaje│ │
│perene si │ │
│pajisti)/3 ani │ │
│(pentru culturi│ │
│perene altele │ │
│decât furajele)│ │
│de la data │ │
│semnării şi să │ │
│menţină │ │
│certificarea │ │
│suprafeţelor │ │
│care au făcut │Nu se permite deschiderea │
│obiectul │angajamentului dacă acesta nu │
│angajamentului │a fost semnat. │
│pe o perioadă │În cazul constatării repetării│
│de cel puţin 5 │anului de conversie sau │
│ani de la │prelungirii perioadei de │
│momentul │conversie angajamentul se │
│semnării │închide, este exclusă de la │
│angajamentului.│plată parcela care nu │
│(1) │îndeplineşte această condiţie │
│DR-05: menţină │în campania în curs şi se │
│angajamentul pe│recuperează sumele primite │
│o perioadă de 5│anterior cu aplicarea │
│ani de la data │sancţiunilor de supradeclarare│
│semnării │pentru anii anteriori ai │
│acestuia │angajamentului curent. │
│DR-04 si DR-05:│Dacă nu se menţine │
│- respecte │angajamentul pe o perioadă de │
│cerinţele de │cel puţin 5 ani de la momentul│
│bază relevante │semnării, angajamentul se │
│la nivelul │închide, este exclusă de la │
│suprafeţelor │plată pentru anul în curs │
│aflate sub │parcela care nu îndeplineşte │
│angajament, │această condiţie şi se │
│- respecte │recuperează sumele primite │
│cerintele │anterior cu aplicarea │
│specifice │sancţiunilor de supradeclarare│
│agriculturii │pentru anii anteriori ai │
│ecologice pe │angajamentului curent. │
│suprafeţele │ │
│agricole care │ │
│fac obiectul │ │
│angajamentului,│ │
│pe toată │ │
│perioada de │ │
│desfăsurare a │ │
│acestuia, │ │
│- ţină o │ │
│evidenţă a │ │
│activităţilor │ │
│agricole │ │
│corelate cu │ │
│implementarea │ │
│angajamentelor │ │
│(de bază si │ │
│superioare la │ │
│nivelul │ │
│suprafeţelor │ │
│aflate sub │ │
│angajament). │ │
├───────────────┴──────────────────────────────┤
│Cerinţe de bază relevante obligatorii la │
│nivelul suprafeţelor aflate sub angajament, │
│definite conform │
│fişelor intervenţiilor din PS PAC 2023-2027 │
├──────────────────────────────────────────────┤
│Cerinţe GAEC si SMR relevante (Bunele condiţii│
│agricole şi de mediu - GAEC şi/sau Cerinţele │
│legale în materie de gestionare - SMR - │
│cerinţele obligatorii pentru fermieri sunt │
│descrise în Ordinul ministrului agriculturii │
│şi dezvoltării rurale, al ministrului │
│mediului, apelor şi pădurilor şi al │
│preşedintelui ANSVSA nr. 54/570/32/2023 pentru│
│punerea în aplicare a normelor privind │
│condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub│
│formă de plăţi directe si al unor intervenţii │
│si măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu│
│anul 2023, cu modificările si completările │
│ulterioare) │
├──────────────────────────────────────────────┤
│SMR 2 (cerinţele 1.b, 1.c, 1.d) │
├──────────────────────────────────────────────┤
│Cerinţe de bază stabilite prin legislaţia │
│naţională │
├──────────────────────────────────────────────┤
│Fitosanitar - OG nr. 4/1995, cu modificările │
│si completările ulterioare: │
│- utilizarea produselor de protecţie a │
│plantelor se poate face numai în scopurile │
│pentru care au fost omologate si numai în │
│conformitate cu instrucţiunile de utilizare. │
├──────────────────────────────────────────────┤
│Folosirea îngrăsămintelor: │
│- Ordin comun MAPAM/MS nr. 6/22/2004 pentru │
│aprobarea Regulamentului privind organizarea │
│şi funcţionarea Comisiei interministeriale │
│pentru autorizarea îngrăşămintelor în vederea │
│înscrierii în lista îngrăşămintelor │
│autorizate, cu menţiunea RO-ÎNGRĂŞĂMÂNT, │
│pentru utilizarea şi comercializarea în │
│România, cu modificările si completările │
│ulterioare - interzicerea folosirii │
│îngrăsămintelor neautorizate pentru utilizare │
│si comercializare. │
├──────────────────────────────────────────────┤
│Alte cerinţe obligatorii relevante prevăzute │
│în legislaţia naţională: │
│- Agricultură ecologică - Ordinul MADR nr. 45/│
│2022 - Operatorii care desfăşoară activitatea │
│de producţie în sistem ecologic au obligaţia │
│de a-si înregistra activitatea la direcţiile │
│pentru agricultură judeţene si a municipiului │
│Bucuresti, si de a se supune controlului unui │
│organism de control aprobat. │
├──────────────────────────────────────────────┤
│Activitatea minimă │
├──────────────────────────────────────────────┤
│- întreţinerea terenurilor arabile prin │
│cultivare si/sau prin îndepărtarea vegetaţiei │
│cel puţin o dată pe an pe terenul arabil, cu │
│excepţia suprafeţelor împădurite prin măsurile│
│finanţate prin PNDR 20072013 sau 2014-2020 sau│
│PNS. │
│- întreţinerea culturilor permanente prin: │
│- lucrări de întreţinere specifice │
│plantaţiilor pomicole, viticole, pepiniere, │
│hameisti (tăieri de formare a coroanei, tăieri│
│în verde, tăieri în uscat) │
│- lucrări de întreţinere între rândurile de │
│plante si între plante pe rând (o cosire │
│anuală a vegetaţiei ierboase si/sau lemnoasă │
│spontană). │
│- menţinerea pajistilor permanente într-o │
│stare care să le facă adecvate pentru păşunat │
│sau pentru cultivare, fără acţiuni │
│pregătitoare care să depăsească folosirea │
│metodelor si utilajelor agricole obisnuite, │
│prin asigurarea a cel puţin unei activităţi │
│agricole anuale, precum recoltarea vegetaţiei │
│prin cosit si/sau îndepărtarea vegetaţiei │
│invazive sau prin păsunat. │
├──────────────────────────────────────────────┤
│Respectarea cerinţelor de bază relevante │
├───────────────┬──────────────┬───────────────┤
│ │Condiţia de │ │
│Cerinţe de bază│aplicare a │Sancţiune │
│ │sancţiunii │ │
├───────────────┼──────────────┼───────────────┤
│ │ │Parcela se │
│ │ │respinge la │
│Respectarea │ │plată, │
│cerinţelor de │ │angajamentul │
│bază (stabilite│Nerespectarea │rămâne în │
│prin legislaţia│cerinţelor de │vigoare, │
│naţională si/ │bază pe │beneficiarului │
│sau a │parcela aflată│i se aplică │
│activităţii │sub angajament│sancţiuni de │
│minime si/sau │ │supradeclarare.│
│SMR relevant) │ │În plus, pentru│
│ │ │nerespectarea │
│ │ │SMR relevant se│
│ │ │aplică │
├───────────────┴──────────────┴───────────────┤
│Respectarea cerinţelor specifice ale │
│angajamentelor, definite conform fişelor │
│intervenţiilor din PS │
│PAC 2023-2027 │
├───────────────┬──────────────┬───────────────┤
│Cerinţe │Condiţia de │ │
│specifice │aplicare a │Sancţiune │
│ │sancţiunii │ │
├───────────────┼──────────────┼───────────────┤
│ │ │Suprafaţa care │
│ │ │nu îndeplineşte│
│ │ │cerinţa este │
│ │Diferenţa │exclusă din │
│ │între │angajament şi │
│ │suprafaţa │de la plată │
│ │solicitată şi │pentru anul în │
│ │cea │curs, se aplică│
│ │certificată │sancţiuni │
│ │este mai mică │pentru │
│ │sau cel mult │supradeclarare │
│ │egală cu 30% │atât pentru │
│ │din suprafaţa │anul în curs │
│ │totală în │cât şi pentru │
│ │cadrul │anii anteriori │
│ │angajamentului│ai │
│Beneficiarii │pentru │angajamentului │
│DR-04 si DR-05 │pachetele │curent. Se │
│trebuie să │intervenţiei. │recuperează │
│respecte │ │sumele primite │
│practicile │ │anterior pentru│
│specifice │ │suprafaţa │
│agriculturii │ │respectivă. │
│ecologice pe ├──────────────┼───────────────┤
│suprafeţele │ │1 │
│agricole care │ │Suprafaţa care │
│fac obiectul │ │nu îndeplineşte│
│angajamentului,│Diferenţa │cerinţa este │
│pe toată │între │exclusă din │
│perioada de │suprafaţa │angajament şi │
│desfăşurare a │solicitată şi │de la plată │
│acestuia. (P) │cea │pentru anul în │
│ │certificată │curs, se aplică│
│ │este mai mare │sancţiuni │
│ │de 30% şi cel │pentru │
│ │mult egală cu │supradeclarare │
│ │60% din │atât pentru │
│ │suprafaţa │anul în curs │
│ │totală │cât şi pentru │
│ │solicitată în │anii anteriori │
│ │cadrul │ai │
│ │angajamentului│angajamentului │
│ │pentru │curent. Se │
│ │pachetele │recuperează │
│ │intervenţiei │sumele primite │
│ │ │anterior pentru│
│ │ │suprafaţa │
│ │ │respectivă. │
├───────────────┼──────────────┼───────────────┤
│ │ │2 │
│ │ │Suprafaţa care │
│ │ │nu îndeplineşte│
│ │ │cerinţa este │
│ │Diferenţa │exclusă din │
│ │între │angajament şi │
│ │suprafaţa │de la plată │
│ │solicitată şi │pentru anul în │
│ │cea │curs, se aplică│
│ │certificată │sancţiuni │
│ │este mai mare │pentru │
│ │de 60% din │supradeclarare │
│ │suprafaţa │atât pentru │
│ │totală │anul în curs │
│ │solicitată în │cât şi pentru │
│ │cadrul │anii anteriori │
│ │angajamentului│ai │
│ │pentru │angajamentului │
│ │pachetele │curent. Se │
│ │intervenţiei │recuperează │
│ │ │sumele primite │
│ │ │anterior pentru│
│ │ │suprafaţa │
│ │ │respectivă. │
│ ├──────────────┼───────────────┤
│ │Repetiţie │2/3 │
│ ├──────────────┼───────────────┤
│ │Intenţie │6 │
├───────────────┼──────────────┼───────────────┤
│DR-04: │ │ │
│Beneficiarii │ │ │
│intervenţiei │ │ │
│trebuie să │ │ │
│menţină │ │ │
│certificarea │ │ │
│suprafeţelor │ │ │
│care au făcut │ │ │
│obiectul │ │Angajamentul se│
│angajamentului │ │închide. Se │
│pentru │Nerespectarea │recuperează │
│conversia la │cerinţei │sumele primite │
│metodele de │ │anterior. │
│agricultură │ │ │
│ecologică │ │ │
│pentru o │ │ │
│perioadă de cel│ │ │
│puţin 5 ani de │ │ │
│la momentul │ │ │
│semnării │ │ │
│angajamentului │ │ │
│respectiv (P) │ │ │
├───────────────┼──────────────┼───────────────┤
│ │ │Angajamentul se│
│ │ │închide, se │
│ │ │recuperează │
│ │ │sumele primite │
│ │ │anterior. Se │
│ │ │aplică │
│ │ │sancţiuni │
│ │ │pentru │
│ │ │supradeclarare │
│ │ │pentru anii │
│ │ │anteriori ai │
│ │ │angajamentului │
│ │ │curent. │
│ │ │În cazul în │
│ │ │care │
│DR-05: │ │beneficiarul a │
│Beneficiarii │ │avut anterior │
│intervenţiei │ │angajament │
│trebuie să │ │pentru │
│menţină │ │conversie │
│angajamentul │ │pentru care nu │
│pentru │Nerespectarea │a expirat │
│agricultură │cerinţei │perioada de 5 │
│ecologică │ │ani de │
│pentru perioada│ │menţinere a │
│de 5 ani de la │ │angajamentului │
│data semnării │ │initial şi │
│acestuia. (P) │ │pentru care │
│ │ │trebuie să │
│ │ │demonstreze │
│ │ │menţinerea │
│ │ │certificării, │
│ │ │se recuperează │
│ │ │sumele primite │
│ │ │şi se aplică │
│ │ │sancţiuni │
│ │ │pentru │
│ │ │supradeclarare │
│ │ │pentru │
│ │ │angajamentul │
│ │ │aferent │
│ │ │intervenţiei │
│ │ │DR-04 sau sub- │
│ │ │măsurii 11.1. │
├───────────────┼──────────────┼───────────────┤
│Pentru DR-04 si│ │ │
│DR-05 P6: In │Nerespectarea │ │
│cazul │cerinţei │2 │
│pajiştilor │ │ │
│permanente │ │ │
│pentru care se ├──────────────┼───────────────┤
│încheie │ │ │
│angajamente, se│Repetiţie │3 │
│asigură pe │ │ │
│toată perioada │ │ │
│angajamentului ├──────────────┼───────────────┤
│o încărcătură │ │ │
│minimă de │Intenţie │6 │
│animale de 0,3 │ │ │
│UVM/ha. │ │ │
├───────────────┼──────────────┼───────────────┤
│ │Nerespectarea │ │
│ │cerinţei prin │ │
│ │lipsa │ │
│ │caietului de │ │
│ │agricultură │ │
│ │ecologică │ │
│ │pentru anii │ │
│ │anteriori ai │ │
│ │angajamentului│1 │
│ │curent, în │ │
│ │cazul în care │ │
│ │a fost │ │
│ │controlat şi a│ │
│ │avut caietul │ │
│ │de agricultură│ │
│ │ecologică în │ │
│ │anii │ │
│ │precedenţi │ │
│ ├──────────────┼───────────────┤
│ │Nerespectarea │ │
│ │cerinţei prin │ │
│ │lipsă/ │ │
│ │necompletare/ │ │
│ │prezentar e │ │
│ │incompletă a │ │
│ │caietului de │ │
│ │agricultură │ │
│ │ecologică │2 │
│ │pentru anii │ │
│ │anteriori ai │ │
│ │angajamentului│ │
│ │curent, în │ │
│ │cazul în care │ │
│ │nu a fost │ │
│Beneficiarii │controlat în │ │
│ţin o evidenţă │anii │ │
│a activităţilor│precedenţi │ │
│agricole ├──────────────┼───────────────┤
│corelate cu │Nerespectarea │ │
│implementarea │cerinţei prin │ │
│angajamentelor │lipsă/ │ │
│ │necompletare/ │ │
│ │prezentar e │ │
│ │incompletă a │ │
│ │caietului de │ │
│ │agricultură │ │
│ │ecologică │ │
│ │pentru anul în│3 │
│ │curs, în cazul│ │
│ │în care există│ │
│ │caietul de │ │
│ │agricultură │ │
│ │ecologică în │ │
│ │anii anteriori│ │
│ │ai │ │
│ │angajamentului│ │
│ │curent │ │
│ ├──────────────┼───────────────┤
│ │Nerespectarea │ │
│ │cerinţei prin │ │
│ │lipsă/ │ │
│ │necompletare/ │ │
│ │prezentar e │ │
│ │incompletă a │ │
│ │caietului de │4 │
│ │agricultură │ │
│ │ecologică │ │
│ │pentru anul în│ │
│ │curs şi anii │ │
│ │anteriori ai │ │
│ │angajamentului│ │
│ │curent │ │
│ ├──────────────┼───────────────┤
│ │A 2-a │ │
│ │repetiţie/ │6 │
│ │intenţie │ │
└───────────────┴──────────────┴───────────────┘


    (1) În conformitate cu prevederile art. 23 din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 107/ 2024 privind implementarea măsurilor şi intervenţiilor compensatorii de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi din Planul strategic PAC 2023-2027.

    (2) În conformitate cu prevederile art. 24 din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 107/ 2024 privind implementarea măsurilor şi intervenţiilor compensatorii de mediu şi climă din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi din Planul strategic PAC 2023-2027, începând cu anul 2024.

    C. Sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor
        În cazul în care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3% din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau a sprijinului în cadrul intervenţiilor de sprijin pe suprafaţă cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea se reduce cu până la 3% în funcţie de gravitatea omisiunii, astfel:
    - dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 1%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 2%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 3%.

        În cazul în care diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul nu va fi sancţionat.

    D. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţionalităţii
        Fermierii care solicită plăţi pentru angajamente privind agricultura ecologică au obligaţia de a respecta pe întreaga exploataţie agricolă şi pe parcursul întregului an calendaristic, normele de condiţionalitate aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu anul 2023, cu modificările şi completările ulterioare.
        În cazul în care se constată nerespectarea de către beneficiari a normelor de condiţionalitate, se vor aplica sancţiuni administrative în conformitate cu Sistemul de sancţiuni pentru nerespectarea normelor de condiţionalitate aprobat prin Ordinul MADR nr. 393/2023 privind aprobarea sistemului de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate începând cu anul de cerere 2023.


    ANEXA 5

                       Sistemul de sancţiuni aferent intervenţiilor
                    DR-09 "Zone afectate de constrângeri naturale - Zona Montană",
                    DR-10 "Zone afectate de constrângeri naturale semnificative" şi
                      DR-11 "Zone afectate de constrângeri naturale specifice"
    A. Sancţiuni pentru supradeclararea suprafeţelor
        Dacă diferenţa dintre suprafaţa declarată pentru plată şi suprafaţa determinată la nivelul unei grupe de culturi (grupă de plată) este mai mică sau egală cu 0,1 ha, suprafaţa determinată va fi considerată egală cu suprafaţa declarată. Acest paragraf nu se aplică în cazul în care diferenţa reprezintă mai mult de 20% din suprafaţa totală declarată pentru plată.
        Dacă în ceea ce priveşte o grupă de culturi (grupă de plată), suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 3% din suprafaţa determinată sau cu o suprafaţă mai mare de 2 ha, dar mai mic sau egal cu 20% din suprafaţa determinată, plata se calculează pe baza suprafeţei determinate, din care se scade de 1,5 ori diferenţa constatată.
        Dacă suprafaţa declarată pentru plată depăşeşte suprafaţa determinată cu un procent mai mare de 20% din suprafaţa determinată, pentru anul în cauză nu se acordă nicio plată pentru grupa de culturi în cauză.

    B. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor de eligibilitate

┌──────────────────────┬───────────────┐
│Condiţii de │Sancţiune │
│eligibilitate │ │
├──────────────────────┼───────────────┤
│Beneficiarul │Nu se permite │
│sprijinului trebuie să│deschiderea │
│se încadreze în │angajamentului.│
│categoria fermier │Este exclus de │
│activ, conform art. │la plată │
│16-25 din Ordinul │aplicantul care│
│ministrului │nu îndeplineşte│
│agriculturii şi │această │
│dezvoltării rurale nr.│condiţie. │
│106/2024. │ │
├──────────────────────┼───────────────┤
│Beneficiarul este │ │
│utilizatorul unei │ │
│suprafeţe agricole │ │
│localizate pe │ │
│teritoriul României, │ │
│identificabilă în │Nu se permite │
│Sistemul integrat de │deschiderea │
│administrare şi │angajamentului.│
│control (IACS), │Este exclus de │
│încadrată în zone cu │la plată │
│constrângeri naturale │aplicantul care│
│eligibile pentru │nu îndeplineşte│
│DR-09, DR-10 şi DR-11,│această │
│delimitate conform │condiţie. │
│prevederilor art. 32 │ │
│(3) din Regulamentul │ │
│(UE) nr. 1.305/2013, │ │
│şi se înregistrează la│ │
│APIA cu suprafaţă │ │
│agricolă. │ │
├──────────────────────┼───────────────┤
│Suprafaţa minimă a │ │
│fermei este de 1 ha, │ │
│iar parcelele │ │
│eligibile au │ │
│dimensiunea minimă de │ │
│0,3 ha (în cazurile │Nu se permite │
│prevăzute de │deschiderea │
│condiţiile specifice │angajamentului.│
│schemei unice de plată│Este exclusă de│
│pe suprafaţă, în cazul│la plată │
│anumitor tipuri de │parcela care nu│
│culturi, suprafaţa │îndeplineşte │
│minimă a parcelei │această │
│poate să fie de cel │condiţie. │
│puţin 0,1 ha - pentru │ │
│vii, livezi, arbuşti │ │
│fructiferi, hamei, │ │
│pepiniere pomicole şi │ │
│viticole, sere şi │ │
│solarii). │ │
├──────────────────────┼───────────────┤
│ │Nu se permite │
│ │acordarea │
│ │sprijinului │
│ │dacă nu a fost │
│ │semnat │
│ │angajamentul │
│ │anual. │
│Beneficiarul se │Se exclude de │
│angajează, pe baze │la plată │
│anuale, să îşi │beneficiarul │
│continue activitatea │care nu │
│agricolă pe terenurile│desfăşoară │
│agricole situate în │activitate │
│zonele afectate de │agricolă pe │
│constrângeri naturale.│terenurile │
│ │agricole │
│ │angajate │
│ │situate în │
│ │zonele │
│ │eligibile │
│ │desemnate în PS│
│ │2023-2027. │
└──────────────────────┴───────────────┘


    C. Sancţiuni pentru nedeclararea tuturor suprafeţelor
        În cazul în care, pentru un anumit an, un beneficiar nu declară toate suprafeţele, iar diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mare de 3% din suprafaţa totală declarată, valoarea totală a plăţilor directe pe suprafaţă şi/sau a sprijinului în cadrul intervenţiilor privind plăţile pe suprafaţă cuvenite beneficiarului pentru anul în care s-a constatat nedeclararea se reduce cu până la 3% în funcţie de gravitatea omisiunii, astfel:
    - dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 3%, dar mai mic sau egal cu 30% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 1%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 2%;
    – dacă suma suprafeţelor parcelelor nedeclarate reprezintă un procent mai mare de 50% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul va fi sancţionat cu un procent de 3%.

        În cazul în care diferenţa dintre suprafaţa totală declarată în cererea de plată, pe de o parte, şi suma dintre suprafaţa declarată şi suprafaţa totală a parcelelor nedeclarate, pe de altă parte, este mai mică sau egală cu 3% din suprafaţa totală declarată, beneficiarul nu va fi sancţionat.

    D. Sancţiuni pentru nerespectarea condiţionalităţii
        Beneficiarii care solicită plăţi pentru angajamente în cadrul DR-09, DR-10 şi DR-11 au obligaţia de a respecta pe întreaga exploataţie şi pe parcursul întregului an calendaristic normele privind condiţionalitatea aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală începând cu anul 2023, cu modificările şi completările ulterioare.
     În cazul în care se constată nerespectarea de către beneficiarii a normelor de condiţionalitate, se vor aplica sancţiuni administrative în conformitate cu Sistemul de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 393/2023 privind aprobarea Sistemului de sancţiuni administrative pentru condiţionalitate începând cu anul de cerere 2023.


                                     -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016