Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 96 din 5 ianuarie 2000  ARTICOLE DIVERSE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 96 din 5 ianuarie 2000 ARTICOLE DIVERSE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

ARTICOLE DIVERSE

Note de Capitol.
1. - Acest Capitol nu cuprinde:
a) creioanele pentru machiaj sau cosmetice (Capitolul 33);
b) articolele de la Capitolul 66 (de exemplu parti de umbrele sau de bastoane);
c) imitatiile de bijuterii (pozitia nr. 71.17);
d) partile si furniturile de uz general, in sensul Notei 2 de la Sectiunea XV, din metale comune (Sectiunea XV) si articolele similare din material plastic (Capitolul 39);
e) articolele de la Capitolul 82 (articole de taiat), cu manere sau parti din materiale pentru taiat sau presat. Prezentate separat, aceste manere si partile lor sunt clasificate la pozitiile nr. 96.01 sau 96.02;
f) articolele de la Capitolul 90 (rame de ochelari de la pozitia nr. 90.03) tragatoarele de desen (pozitia nr. 90.17), perii de tipul celor utilizate in medicina, in chirurgie, in stomatologie sau medicina veterinara, (de exemplu, pozitia nr. 90.18);
g) articolele de la Capitolul 91 (de exemplu carcase de ceasuri si pendule, cutiile de pendule si de orologii).
h) instrumentele muzicale, parti si accesorii ale acestora (Capitolul 92);
i.j) articolele de la Capitolul 93 (arme si parti de arme);
k) articolele de la Capitolul 94 (de exemplu mobilier, articole de iluminat);
l) articolele de la Capitolul 95 (de exemplu jucarii, jocuri, articole sportive);
m) articolele de la Capitolul 97 (obiectele de arta, de colectie sau de antichitate).
2. - In sensul pozitiei nr. 96.02, prin materiale vegetale sau minerale de fasonat, slefuit, modelat se inteleg:
a) semintele tari, samburii, cojile, nucile si materiile vegetale similare utilizate pentru taiat (de exemplu: nucile de corozo si palmier "doum");
b) chihlimbar (ambra artificiala) si spuma de mare, naturale sau reconstituite ca si gagatul si materialele minerale analoge cu gagatul.
3. - In sensul pozitiei nr. 96.03, se considera a fi fire si pamatufuri pregatite pentru confectionarea periilor, numai firele si pamatufurile, nemontate, din par de animale, fibre vegetale sau alte materiale, pregatite sa fie utilizate fara a fi divizate pentru fabricarea periilor sau articolelor similare, sau care nu necesita, in aceste scopuri, decat o prelucrare minora cum ar fi egalizarea lungimilor sau ascutirea extremitatilor.
4. - Articolele acestui Capitol, altele decat cele de la pozitiile nr. 96.01 pana la 96.06 sau 96.15 compuse total sau partial din metale pretioase, din metale placate sau suflate cu metale pretioase, din pietre pretioase sau semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite, sau avand perle naturale sau de cultura, sunt cuprinse in acest Capitol. Raman clasificate in acest Capitol articolele de la pozitia nr. 96.01 pana la 96.06 sau 96.15 care sunt prevazute cu simple garnituri sau accesorii de minima importanta de metale pretioase, sau de placari sau suflari de metale pretioase, cu perle naturale sau de cultura, de pietre pretioase sau semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde materialele de taiat, slefuit sau modelat (inclusiv produsele finite) unele articole de periat, de mercerie, de scris, de birou, pentru fumatori, pentru toaleta si diferite alte obiecte care nu sunt clasificate in alte pozitii ale Nomenclaturii.
Articolele clasificate la pozitiile nr. 96.07 pana la 96.14 si 96.16 pana la 96.18 pot sa fie din orice material, inclusiv metale pretioase, placate sau suflate cu metale pretioase, pietre pretioase, sintetice sau reconstituite, sau care au perle naturale sau de cultura. Totodata, articolele cuprinse la pozitiile nr. 96.01 pana la 96.06 si 96.15 pot avea simple accesorii sau garnituri de minima importanta in aceste materii.

96.01 - FILDES, OS, CARAPACE DE BROASCA TESTOASA, COARNE DE ANIMALE, CORAL, SIDEF SI ALTE MATERIALE DE ORIGINE ANIMALA PREGATITE PENTRU FASONAT (SCULPTAT), PRELUCRATE SI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE (INCLUSIV PRODUSELE OBTINUTE PRIN TURNARE).
9601.10 - Fildes prelucrat si obiecte de fildes
9601.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde materialele de origine animala, altele decat cele vizate la pozitia nr. 96.02, prelucrate in esenta prin taiere sau debitare. Cea mai mare parte pot fi turnate.
Sunt considerate ca prelucrate in sensul acestei pozitii, materialele care sunt supuse la prelucrari care depasesc simpla preparare prevazuta pentru fiecare dintre ele in diferitele pozitii aferente materiei prime (vezi Notele explicative de la pozitiile nr. 05.05 pana la 05.08). Sunt clasificate la aceasta pozitie foile, placile, inelele, bucatile sau piesele de fildes, de os, de carapace de broasca testoasa, de corn de animale, de coarne cazute de animale, de coral, de sidef etc., decupate in forma determinata (inclusiv patrat sau dreptunghi), lustruite sau altfel prelucrate prin turnare, gaurire, frezare, strunjire etc. Sunt excluse din aceasta pozitie articolele care sunt posibil de recunoscut ca fiind parti de articole descrise in orice alta pozitie din Nomenclatura. Este cazul clapelor de pian si al placilor de la patul pustii pentru arme, care sunt clasificate respectiv la pozitiile nr. 92.09 si 93.05. Spre deosebire de aceasta, raman clasificate aici materialele prelucrate care nu sunt posibil de recunoscut ca parti ale articolelor. Este cazul saibelor sau discurilor simple, placilor sau baghetelor pentru incrustatii, placutelor destinate fabricarii clapelor de pian etc.
Se includ aici, din momentul in care sunt prelucrate sub forma de articole:
I) Fildesul. Se considera aici ca fildes, ca de altfel in toate Sectiunile Nomenclaturii, materia prima furnizata de coltii de elefant, hipopotam, de morsa, de narval, de mistret, de coarne de rinocer, ca si dintii tuturor animalelor (vezi Nota 3 de la Capitolul 5).
II) Osul, constituit din partile solide si dure ale corpului unui mare numar de animale si care se prelucreaza aproape exclusiv prin taiere.
III) Carapacele furnizate aproape exclusiv de broastele testoase de mare. De culoare galbena, bruna sau negricioasa, ele pastreaza la rece formele pe care pot sa le primeasca la cald datorita maleabilitatii si ductibilitatii.
IV) Coarnele de animale provenind de pe fruntea rumegatoarelor. Cornitele sau oasele interioare ale coarnelor, nu sunt utilizate ca materie de taiat sau de format si folosesc aproape in exclusivitate la fabricarea gelatinei.
V) Coralul natural, care nu este altceva decat scheletul de calcar al unui polip marin, si coralul reconstituit.
VI) Sideful, substanta stralucitoare cu reflexii irizate, care constituie interiorul unora dintre cochilii si care sufera particularitatea de a parea ondulat la suprafata, chiar daca suprafata sa este perfect neteda.
VII) Copitele, unghiile, ghearele si ciururile.
VIII) Fanoanele de balene sau de alte mamifere marine.
IX) Tuburile de pene.
X) Cochiliile de crustacee si moluste.
Aceasta pozitie cuprinde:
A) Materiile de origine animala, pregatite pentru fasonat (sculptat), prelucrate
Materialele mentionate in titlul pozitiei sunt clasificate aici in masura in care au fost supuse la o prelucrare superioara curatirii sau razuirii, sau unei simple crestari, destinate sa elimine partile inutilizabile, sectionarii (uneori urmata de o rabotare grosiera) si in unele cazuri, albirii, aplatizarii, debavurarii sau crestarii.
In felul acesta, carapacea care nu a suferit o prelucrare superioara celei de indreptare si de egalizare a foilor (ceea ce constituie receptia, deoarece carapacea bruta este trimisa din lucrarile originare aproape in exclusivitate in forma de foi de grosime destul de neregulata, bombate) este exclusa (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 05.07 partea B)). Coralul natural simplu curatat de crusta sa ramane clasificat la pozitia nr. 05.08.
Sunt cuprinse in acest grup, oricare ar fi forma lor, articolele obtinute prin formare (turnare) fie pornind de la carapace in foi, placi sau unghii, fie pornind de la materialele reconstituite obtinute pornind de la pulbere sau de la deseuri de materiale de taiat de la aceasta pozitie.
Carapacea poseda proprietatea de a se suda ea insasi sub influenta caldurii fara ajutorul unui agent. Aceasta proprietate este pusa in valoare la prelucrarea articolelor pentru a obtine, prin suprapunere de foi subtiri, a unor placi relativ groase. In ceea ce priveste coarnele, pot nu numai sa imbatraneasca ci si sa se intinda sub actiunea caldurii, si chiar sa fie aduse la starea de pasta, ceea ce permite sa se prelucreze ca o carapace, prin turnare (corn numit inmuiat).
Raman clasificate la aceasta pozitie discurile, lustruite sau nu, care nu prezinta caracterul de ebose de butoane (vezi din acest punct de vedere Nota explicativa de la pozitia nr. 96.06) si perlele numite de Jerusalim (care sunt perle neregulate de sidef, simplu gaurite, nelustruite, necalibrate si care nu au fost supuse la nici un fel de alta prelucrare), chiar insirate provizoriu.
B) Articolele din materiale de origine animala fasonate (sculptate), de la aceasta pozitie.
Printre articolele care sunt cuprinse in aceasta pozitie, se pot mentiona:
1) Tabacherele de trabuce sau de tigari, tabacherele de tutun, pudrierele, cerceii, parti de fermoare, cutiile pentru rujuri.
2) Monturile si manerele de articole tip de perii, prezentate separat.
3) Cutiile, cofretele, bombonierele, cutiile protectoare de ceasuri.
4) Manerele de scule, de cutite, de furculite, de lame de ras, etc. de la Capitolul 82, prezentate izolat.
5) Cutitele de taiat hartia, dispozitivele de deschis scrisori, semnele de carte.
6) Ramele pentru tablouri, picturi etc.
7) Copertile de carti.
8) Obiectele de utilizare religioase.
9) Crosetele si acele de tricotat.
10) Obiectele de ornament, cum ar fi bibelourile, articole diferite, articole sculptate altele decat cele de la pozitia nr. 97.03.
11) Incaltatoarele.
12) Articolele pentru servicii de masa, cum ar fi port-cutitele, linguritele si inelele pentru servete.
13) Coarnele si coarnele cazute de la animale pentru decorare (trofee etc.).
14) Cameele si literele altele decat cele care constituie articolele de bijuterie.
Sunt, de asemenea, cuprinse aici articolele obtinute pornind de la cochilii si articolele, de exemplu periutele de dinti, tuburile de pene pentru interiorul tigaretelor, obtinute pornind de la tevile de pene prelucrate. Din contra, tevile de pene simplu taiate in lungime, fara alta prelucrare, sunt clasificate la pozitia nr. 05.05; tevile de pene care sunt supuse la o prelucrare ce le fac susceptibile sa fie utilizate ca flotoare pentru pescuitul cu undita sunt clasificate la pozitia nr. 95.07.
Articolele placate sau incrustate cu materiale de origine animala raman clasificate la aceasta pozitie daca elementul de placare sau incrustare da unui produs obtinut caracteristica sa principala. Acesta este cazul cutiilor, etuiurilor si cutiilor de lemn, placate sau incrustate, de exemplu cu fildes, cu os, cu sidef sau cu coarne de animale.
Sunt intre altele, excluse de la aceasta pozitie:
a) articolele de la Capitolul 66, in mod special manetele, manerele, capetele si alte parti de umbrele de ploaie, umbrele de soare, bastoane etc.
b) Oglinzile de sticla inramate (pozitia nr. 70.09).
c) Articolele de materiale de taiat de origine animala care constau in parte din metale pretioase, din placari sau suflari cu metale pretioase, de pietre pretioase sau semipretioase naturale sintetice sau reconstituite. sau care comporta perle naturale sau de cultura (Capitolul 71). Cu toate acestea, articolele de aceasta categorie raman clasificate la aceasta pozitie atunci cand metalele pretioase, placarile sau suflarile cu metale pretioase, perlele naturale sau de cultura, pietrele pretioase sau semipretioase naturale, artificiale sau reconstituite nu constituie decat simple garnituri sau accesorii de minima importanta (de exemplu initiale, monograme, bucle, verigi).
d) Imitatiile de bijuterii (pozitia nr. 71.17).
e) Articolele de la Capitolul 82 (produsele, articolele de cutitarie, tacamurile de masa) cu manere sau parti din materiale de taiat sau de format. Prezentate izolat, aceste manere, manse sau parti sunt clasificate la aceasta pozitie.
f) Articolele de la Capitolul 90, cum sunt binoclurile, ramele de ochelari, lornioanele, mastile si articolele asemanatoare si partile de monturi etc.
g) Articolele de la Capitolul 91 (ceasornicarie) cum sunt carcasele de ceasuri, cutiile si dulapurile de pendule si de alte aparate de ceasornicarie; cutiile protectoare de ceasuri sunt clasificate la aceasta pozitie.
h) Articolele de la Capitolul 92, cum sunt instrumentele muzicale si partile lor (cornuri de vanatoare, clape de pian sau de acordeoane, cuie de intins coardele, sevaletele etc.).
i.j) Articolele de la Capitolul 93, in mod special partile de arme.
k) Articolele de la Capitolul 94 (de exemplu mobile, aparatele de iluminat).
l) Articolele de la Capitolul 95 (de exemplu jucarii, jocuri, articole sportive).
m) Articolele de la pozitia nr. 96.03 (in mod special articolele pentru periat) si de la pozitia nr. 96.04. cu toate acestea, monturilor si manerele, prezentate izolat, sunt clasificate la aceasta pozitie.
n) Articolele de la pozitiile nr. 96.05. 96.06, 96.08. 96.11 sau 96.13 pana la 96.16, in mod special butoanele si ebosele de butoane, penarele, pipele, port-tigaretele si suporturi de trabuce, ca si capetele, tevile si alte piese detasate, periile.
o) Articolele de la Capitolul 97, cum sunt articolele originale de sculptura si arta statuara, articole pentru colectiile de zoologie.

96.02 - MATERIALE VEGETALE SAU MINERALE DE FASONAT, PRELUCRATE, SI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE; ARTICOLE FORMATE SAU MODELATE DIN CEARA, DIN PARAFINA, DIN STEARINA, DIN GUMA SAU RASINI NATURALE, DIN PASTE PENTRU MULAJE SI ALTE ARTICOLE MULATE SAU MODELATE, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE; GELATINA NEINTARITA PRELUCRATA, CU EXCEPTIA CELEI DE LA POZITIA NR. 35.03 SI ARTICOLE DIN GELATINA NEINTARITA.
Pentru interpretarea termenului prelucrat, dispozitiile de la cel de al doilea paragraf de la Notele explicative de la pozitia nr. 96.01 sunt aplicabile mutatis mutandis la aceasta pozitie (vezi de exemplu din acest punct de vedere, de asemenea, Notele de la pozitiile nr. 14.04, 15,21, 25.30, 27.14, 34.04, 34.07, 35.03).

I. - MATERIALE VEGETALE SAU MINERALE DE FASONAT, PRELUCRATE, SI ARTICOLE DIN ACESTE MATERIALE
A) Materialele vegetale pentru fasonat, prelucrate.
Din acest grup fac parte materialele vegetale pentru fasonat de tipul celor vizate la Nota 2 a) de la acest Capitol. Aici se clasifica corozo (adesea denumit, fildes vegetal), migdalele de palmier doum si nucile similare de la alti palmieri (nucile de Tahiti, nucile de Palmira etc.) cojile de nuca de cocos, semintele soiului de trestie Canna indica numite seminte de balisier, semintele de Abrus (numit arbore de matanii), samburii de curmale si de masline, semintele de palmier piassava si semintele de roscove.
Sunt, de asemenea, incluse aici articolele obtinute prin formarea pulberilor, din materiale vegetale pentru fasonat.
B) Materialele minerale pentru fasonat, prelucrate.
Aceasta grupa se refera la materialele minerale pentru fasonat, prelucrate, de tipul celor mentionate in Nota 2b) de la acest Capitol.
Aceasta pozitie nu cuprinde produsele urmatoare care sunt clasificate la pozitia nr. 25.30:
1●) Bucatile brute de spuma de mare sau de ambra (chihlimbar)
2●) Spuma de mare reconstituita si ambra (chihlimbarul) reconstituite obtinute pornind de la resturile de spuma de mare naturala si de la resturile de ambre prin aglomerarea sau mularea sub forma placilor, placutelor, inelelor, batoanelor si alte forme asemanatoare, care nu depasesc faza simplei formari.
C) Articole de materiale vegetale sau minerale pentru fasonat +.
Sub rezerva excluderilor mentionate mai jos, sunt clasificate la acest grup articolele din materiale vegetale sau minerale pentru fasonat cum sunt:
1●) Obiectele de ornament (statuete, de exemplu)
2●) Articolele marunte, cum ar fi cutii, cutiute si etuiuri.
Discurile, lustruite sau nu, care nu prezinta caracterul de ebose de butoane (vezi din acest punct de vedere Nota explicativa de la pozitia nr. 96.06).

II. - ARTICOLE FORMATE SAU SCULPTATE IN CEARA, PARAFINA, STEARINA, GUME SAU RASINI NATURALE, PASTE DE MODELAT SI ALTE ARTICOLE FORMATE SAU SCULPTATE NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE, GELATINA NEINTARITA PRELUCRATA SI LUCRARI DE GELATINA NEINTARITA
Acest grup cuprinde, pe de o parte, un ansamblu de articole formate sau sculptate in diferite materiale, care nu sunt clasificate sau specificate la alte pozitii ale Nomenclaturii (cum ar fi articolele de materiale plastice de la Capitolul 39, de ebonita de la Capitolul 40 etc.) si pe de alta parte, gelatina neintarita prelucrata si produsele din acest material (altele decat articolele de la pozitia nr. 35.03 si de la Capitolul 49).
Prin mulaje din aceste materiale se inteleg obiectele obtinute in forma dorita pentru utilizarea lor. Nu sunt clasificate aici materialele simplu mulate sub forma blocurilor, cuburilor, placilor, barelor, batoanelor etc., chiar daca ele au fost presate in timpul formarii.
Sub rezerva excluderilor mentionate mai jos, sunt legate in mod special de acest grup. 1) Lucrarile turnate din ceara, cum ar fi:
1●) Fagurii artificiali din ceara
2●) Mulajele de ceara utilizate in galvanoplastie
3●) Imitatiile de flori, frunze sau fructe, obtinute dintr-o singura bucata prin mulare sau mai curand prin asamblare, altfel decat prin procedeele de obtinere a unor articole de aceste categorii clasificate la pozitia nr. 67.02 (legare, lipire sau procedee asemanatoare).
4●) Busturile, capetele, figurinele si statuetele, dar cu excluderea articolelor de felul celor utilizate ca manechine (vezi din acest punct de vedere Nota explicativa de la pozitia nr. 96.18) si obiectele originale de arta sculpturala (pozitia nr. 97.03).
5●) Perlele de ceara
6●) Tevile in forma de T care constau dintr-o compozitie pe baza de ceara, utilizate ca suporturi in unele operatii chirurgicale.
7●) Imitatiile din ceara pentru bomboane, tabletele de ciocolata si alte articole pentru expozitii de marfuri.
8●) Tampoanele obturatoare din ceara cu suport de vata destinate sa se aseze in urechi
9●) Benzile de ceara imbracate intr-o banda din material textil, destinate sa obtureze fisurile de modele de lemn pentru topitorie.
2) Articolele din parafina si in particular, recipiente pentru acidul fluorhidric.
3) Articolele din stearina
4) Articolele din colofoniu, ca, de exemplu, colofoniu pentru arcusurile de viori.
5) Articolele din copal, care constau in general din imitatii de lucrari de chihlimbar.
6) Articolele din paste de modelat si in mod special imitatiile de flori sau de plante, obtinute dintr-o singura bucata prin modelare, figuri, statuete si alte obiecte de ornament.
7) Articolele obtinute pornind de la faina sau amidon, aglomerate cu ajutorul gumei, apoi date cu lac (imitatii de flori, de fructe, obtinute dintr-o singura bucata prin formare, statuete etc.).
8) Foile de gelatina neintarita taiate altfel decat in forma patrata sau dreptunghiulara; foile decupate de forma patrata sau dreptunghiulara chiar daca suprafata lor este prelucrata, sunt clasificate la pozitia nr. 35.03 si in unele cazuri (cartile postale) la Capitolul 49 (vezi din acest punct de vedere Nota explicativa de la pozitia nr. 35.03). Articolele de gelatina neintarita cuprind in mod special:
1●) Discurile mici pentru fixarea capetelor de cozi pentru biliard (procedee).
2●) Capsulele pentru produsele farmaceutice si combustibil de brichete.

Articolele placate sau incrustate cu materiale vegetale sau minerale de fasonat cu sau fara materiale de format (turnat) raman clasificate la aceasta pozitie daca elementul de placare sau incrustare da produsului obtinut caracteristica sa principala. Este cazul cutiilor, a tocurilor si lazilor, de lemn, placate sau incrustate cu materiale vizate in titlul de la aceasta pozitie.

Dispozitiile de la Nota explicativa de la pozitia nr. 96.01 privitoare la enumerarea produselor excluse de la aceasta pozitie sunt si aici aplicabile punct cu punct.
Sunt, intre altele, excluse de la aceasta pozitie.
a) Ceara pentru sigilii, pentru birou sau pentru sticle (pozitia nr. 32.14 sau 34.04).
b) Lumanari, candele, festile si articole asemanatoare, de ceara, parafina, stearina (pozitia nr. 34.06).
c) Pastele de modelat, inclusiv cele prezentate pentru amuzamentul copiilor, ca si compozitiile numite ceara pentru stomatologie prezentate in seturi, in ambalaje pentru vanzare cu amanuntul sau sub forma de placi, potcoave sau orice alte forme asemanatoare (pozitia nr. 34.07).
d) Pastele pentru reproduceri grafice, role de imprimerie sau utilizari asemanatoare, pe baza de gelatina (pozitia nr. 38.24).
e) Articolele mulate (turnate) in turba (pozitia nr. 68.15).
f) Modelele concepute pentru demonstratii (pozitia nr. 90.23).

96.03 - PENSULE SI PERII, CHIAR CONSTITUIND PARTI DE MASINI, DE APARATE SAU DE VEHICULE, MATURI MECANICE PENTRU FOLOSIRE MANUALA, ALTELE DECAT CELE CU MOTOR, OBIECTE DE ABSORBIT SAU DE CURATAT PRAFUL, FIRE SI PAMATUFURI PENTRU PERII; TAMPOANE SI RULOURI PENTRU VOPSIT, RACLETE DE CAUCIUC SAU DE MATERIALE ELASTICE SIMILARE.
9603.10 - Maturi si perii din nuiele sau alte materiale vegetale legate intre ele, cu sau fara manere
- Perii de dinti, perii si pensule pentru barbierit, pentru par, pentru gene sau pentru unghii si alte perii pentru toaleta personala, inclusiv astfel de perii care constituie parti de aparate:
9603.21 - - Perii de dinti, inclusiv periile pentru proteze dentare
9603.29 - - Altele
9603.30 - Pensule si perii pentru artisti, pensule de scris si pensule similare pentru aplicarea produselor cosmetice
9603.40 - Perii si pensule pentru pictat, pentru badijonat, pentru zugravit, pentru lacuit sau asemanatoare (altele decat pensulele de la pozitia nr. 9603.30), tampoane si role de vopsit
9603.50 - Alte perii si pensule care constituie parti de masini, de aparate sau de vehicule
9603.90 - Altele

A. - MATURILE SI MATURICILE CONSTITUITE DIN NUIELE SAU ALTE MATERIALE SI LEGATE IN MANUNCHIURI, CU SAU FARA COZI
Acest grup se refera la articolele, cu sau fara cozi, utilizate in principal pentru maturarea solului (strazilor, curtilor, grajdurilor etc.) podelelor, apartamentelor sau vehiculelor. Sunt in general formate, fie dintr-un singur fascicul de materiale vegetale (nuiele, paie etc.) stranse cu ajutorul unei legaturi brute, fie dintr-unul sau mai multe manunchiuri groase de paie, de stuf sau de trestie, unite intre ele pentru a forma intr-o oarecare masura miezul si pe care este dispus un strat de paie mai lungi si mai bine reunite intre ele cu ajutorul firelor textile care pot sa constituie, in plus, un ornament. In general, aceste articole sunt montate pe un maner.
Unele sperietori de muste cu aceleasi caracteristici, dar fabricate din fibre usoare si suple, sunt de asemenea incluse aici.
Materialele utilizate pentru fabricarea maturilor si a maturicilor despre care este vorba, constau in general din nuiele de mesteacan, de nuc, de arbusti, de paie, de sorg, de mei, de camelina etc. de fibre de aloe, de cacao, de palmier (de pissava, in mod special), de sarazin etc.

B. - ARTICOLE PENTRU PERIAT
Acest grup cuprinde un numar mare de articole, de compozitie variabila si de forme diferite, folosite in esenta la diferite utilizari casnice pentru curatare, pentru toaleta sau pentru aplicarea culorilor, a cleiurilor si a produselor lichide si in unele activitati industriale (curatire, lustruire etc.).
Denumirea perii este rezervata pentru articolele constituite din fibre sau filamente in general suple si elastice fixate in smocuri mici, pe aceeasi placa sau corp. Maturile perii sunt articole de tipul periilor montate si destinate sa fie adaptate la manere lungi. Denumirea pensule se aplica cel mai special la articolele care constituie un fascicul de peri sau de fibre fixati la capatul unui maner scurt (sau coada) cu sau fara adaugare a unei verigi metalice, a carei utilizare principala este aplicarea culorilor. Acesti termeni nu au aceeasi semnificatie in toate tarile, ca de exemplu ceea ce este denumit cu numele de perie intr-o anume tara este denumit ca pensula in alta; la fel termenul de perie este adesea utilizat pentru a califica articolele montate in felul pensulelor.
Denumirea articole de periat, in sensul acestui grup, se refera de asemenea la periile de cauciuc sau de materiale plastice, realizate dintr-o singura piesa.
Materialele cel mai adesea utilizate pentru fabricarea articolelor de mai sus sunt foarte diferite. Acestea constau din:
A) Materialele de origine animala: par de porc sau de porc mistret; fire de par de cal sau de bou, par de capra, de bursuc, de jder, de sconcs, de dihor, fibre de coarne de animale sau fanoane de balene; tije de pene.
B) Materialele de origine vegetala: radacini de pir, istle (sau tampico), fibre de cocos (coir) sau pissava, alfa (specie de planta graminee), panicule de sorg sau de bambus despicat.
C) Filamente sintetice sau artificiale (de exemplu nylon sau matase artificiala, viscoza).
D) Fire metalice (otel, alama, bronz etc.) sau din materiale diferite: fire sau ata de bumbac sau de lana; fibre de sticla.
Principalele materialele utilizate pentru confectionarea monturilor, sunt: lemnul, materialul plastic, osul, coarnele de animale, fildesul, scoica, ebonita, unele metale (otelul, aluminiul, alama etc.). Pentru fabricarea unora dintre perii (perii circulare pentru masini si perii pentru maturi speciale) se utilizeaza de asemenea pielea, cartonul, pasla sau tesaturile. Tijele de pene se folosesc de asemenea pentru montarea unora dintre pensule.
Sunt de asemenea cuprinse aici articolele de periere in care metalele pretioase, (placarea sau suflarea cu metale pretioase), perlele naturale sau de cultura, pietrele pretioase, semipretioase naturale, sintetice sau reconstituite nu constituie decat simple garnituri sau accesorii de minima importanta (initiale, monograme, margini etc.).
Sunt clasificate la Capitolul 71 articolele pentru periat care contin perle naturale sau de cultura, pietre pretioase sau semipretioase (naturale, sintetice sau reconstituite), metale pretioase sau sunt placate sau suflate cu metale pretioase, care nu au un rol secundar.
Printre articolele din acest grup, sunt mentionate:
1) Periile de dinti, inclusiv periile de proteze dentare.
2) Periile sau pensulele de barba (pamatufurile de barbierit).
3) Periile pentru toaleta (pentru cap, pentru barba, pentru mustata, pentru gene, pentru unghii, pentru vopsit etc.) inclusiv pamatufurile (maturicile) pentru coafori sau periile pentru gat.
4) Periile de cauciuc sau de material plastic turnate dintr-o singura bucata, pentru toaleta mainilor, pentru chiuveta etc.
5) Periile pentru imbracaminte, pentru palarii, pentru incaltaminte, pentru piepteni.
6) Periile de menaj (de spalat sau curatat, pentru vesela, pentru chiuvete de spalat vasele, pentru chiuvete, pentru mobile, pentru radiatoare, periile pentru strangerea firimiturilor etc.).
7) Maturile perii si alte perii pentru curatirea solului, a parchetului si pardoselei.
8) Periile speciale pentru caroserii de automobile, din material textil, chiar impregnate cu produse de intretinere.
9) Periile pentru masajul si toaleta animalelor (cai, caini etc.).
10) Perii pentru gresarea armelor, bicicletelor etc.
11) Periile pentru discuri de pickupuri ca si pensulele-perii care se fixeaza la bratul instrumentului in vederea curatirii automate a discului.
12) Periile pentru curatirea caracterelor de la masinile de scris si a caracterelor de imprimerie.
13) Periile pentru degresarea bujiilor, curatirea bateriilor, pieselor metalice de sudat, etc.
14) Periile pentru indepartarea muschiului si a ramurilor imbatranite ale arborilor si arbustilor.
15) Periile pentru imprimarea la sablon, chiar cu rezervor de cerneala si dispozitiv pentru reglarea scurgerii.
16) Periile si pensulele (rotunde sau plate) pentru faiantari, zugravi, tamplari, pentru artistii-pictori etc., cum ar fi periile pentru spalarea vopselelor vechi, pentru badijonat, pentru lipit hartiile de la tapet; periile si pensulele pentru lacuirea mobilelor, ramelor, cadrelor etc., periile, pensulele pentru vopsirea cu ulei, cu acuarela, pentru ceramica etc., pensulele de birou.
Apartin de asemenea de acest grup:
I) Pamatufurile pentru curatirea sticlelor si alte articole de periere montate pe sarme metalice in general rasucite: la dispozitive de spalare a sticlelor, curatitoarele de conducte, pamatufurile pentru curatirea sticlelor de la lampi, pamatufurile de carpe pentru tevi, pamatufurile de carpe pentru curatirea interiorului tevilor de pusca, revolvere, pistoale, pamatufuri de carpe si somoioage pentru instrumentele de muzica, etc.
II) Periile care constituie elementele de masina, cum ar fi periile pentru dotarea masinilor de maturat; periile pentru masinile din filatura si tesatorie, pentru masinile-unelte (de macinat, de gaurit sau de lustruit), pentru masinile si aparatele de morarit, pentru masinile de papetarie, pentru orologerie si pentru bijuterii, pentru masinile si aparatele utilizate in industriile de tabacit (argasit) de blanarie, de fabricare a incaltamintei.
Periile pentru aparatele electrocasnice (masini pentru ceruit parchetul, masinile de ceruit, aspiratoarele de praf, de exemplu).
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Monturile sau manerele de perii sau de pensule (regimul materiei constitutive).
b) Discurile si tampoanele de lustruit, din materiale textile (pozitia nr. 59.11).
c) Panglicile pentru garniturile cadrelor (pozitia nr. 84.48).
d) Dischetele concepute pentru curatarea cititorilor de dischete in materialul informatic (pozitia nr. 84.73)
e) Articolele de tipurile specific utilizate in medicina, in stomatologie si in medicina veterinara (pensule pentru laringe, periile dentare destinate sa fie montate pe un scaun dentar etc. (pozitia nr. 90.18).
f) Articolele de periere care au caracter de jucarii (pozitia nr. 95.03).
g) Pufuri si pamatufuri pentru aplicarea pudrei si aplicarea altor cosmetice sau produse de toaleta (pozitia nr. 96.16).

C. - MATURI MECANICE PENTRU UTILIZARE MANUALA, ALTELE DECAT CELE CU MOTOR
Acest grup cuprinde un ansamblu de articole destinate pentru curatirea covoarelor care se compun, in general, dintr-o cutie montata pe roti (care contine una sau mai multe perii cilindrice actionate prin miscarea rotilor), prevazuta cu un maner, utilizata manual.
Maturile cu motor sunt excluse de la aceasta pozitie (pozitia nr. 84.79).

D. - MATURI CU FRANJURI; MATURI DIN PENE
Maturile cu franjuri ("mops"-uri) sunt constituite dintr-un smoc de cordoane de materiale textile sau de fibre vegetale montate pe un maner. Aceste articole sunt utilizate pentru curatirea solului, pentru spalarea veselei etc.
Maturile din pene sunt constituite dintr-un smoc de pene montate pe un maner si sunt utilizate pentru indepartarea prafului de pe mobile, etajere, vitrine etc.

E. - FIRE SI PAMATUFURI PREGATITE
In termenii de la Nota 3 de la acest Capitol, sunt considerate ca fiind fire si pamatufuri pregatite, in sensul acestui grup, smocurile de peri, de fibre vegetale, de filamente sintetice sau artificiale etc., nemontate, care sunt gata sa fie utilizate fara a fi divizate, pentru fabricarea pensulelor sau a articolelor similare, sau care nu necesita, in acest scop, decat sa fie completate cu prelucrari putin importante, precum ascutirea sau egalizarea extremitatilor.
Sunt excluse manunchiurile si alte produse similare asemanatoare sub care pot sa se prezinte in comert periile, fibrele vegetale sau altele care nu au primit nici un fel de prelucrare pregatitoare pentru perii, ca si asamblarile de peri sau de fibre pregatite pentru fabricarea periilor, dar care trebuie sa fie subdivizate in smocuri mai mici destinate pentru montare, in placile de perii.
Pamatufurile pregatite clasificate aici sunt specifice pentru utilizarea ca perii (sau pensule) pentru barba si ca pensule sau perii de vopsit sau de desenat.
In general, smocurile (sau capetele) de fibre sunt inmuiate la una din extremitati si pe o patrime aproximativ din lungimea lor, intr-un lac sau strat de acoperire destinat sa le reuneasca intr-un fascicul compact; rumegusul de lemn presarat pe stratul de acoperire este utilizat adesea pentru intarirea acestui suport. Atunci cand aceste smocuri sunt montate pe veriga (in general metalica) sunt clasificate la partea B de mai sus.
De asemenea, sunt clasificate aici pamatufurile pregatite al caror par sau fibre, in loc sa fie lipite sau acoperite la baza sunt puternic fixate prin orice alt mijloc (legatura etc.). Faptul ca unele capete pregatite trebuie, dupa, fixarea pe manere, sa fie supuse la o completare a finisarii (rotunjirea extremitatii, ascutirea pentru a da fibrelor supletea necesara etc.) este fara influenta asupra clasificarii in acest grup.

F. - TAMPOANE SI RULOURI DE VOPSIT; RACLETE DE CAUCIUC SAU DE MATERIALE ELASTICE SIMILARE
Rulourile de vopsit constau dintr-o rola in general prevazuta cu blana de oaie sau cu alt material, montata pe un maner.
Tampoanele de vopsit se compun dintr-un suport de suprafata plan, in general de material plastic, pe care a fost fixat un strat de materiale textile, de exemplu; aceste articole pot avea un maner.
Racletele sunt utilizate (ca si maturile) pentru curatirea suprafetelor umede si sunt in general constituite din benzi de material plastic, de cauciuc suplu sau de pasla prins intre doua lame de lemn sau de metal etc. sau fixate pe o matura de lemn sau de metal.
Cu toate acestea, acest grup nu cuprinde articolele care constau dintr-una sau mai multe role montate pe un maner si utilizate in laboratoarele fotografice (pozitia nr. 90.10).

96.04 - SITE SI CIURURI, UTILIZATE MANUAL.
Sub numele de site manuale si de ciururi manuale, se denumesc articolele constituite dintr-o panza sau alta retea cu ochiuri mai mult sau mai putin stranse, fixate pe un cadru (in general de lemn sau metal) cu sectiunea patrata sau circulara si care sunt folosite pentru a separa, in functie de grosimea lor, materiale de granulatii diferite.
Materialele cel mai obisnuit folosite pentru fabricarea de panze pentru funduri de site si de ciururi din aceasta pozitie sunt: perii de animale,monofilamentele sintetice sau artificiale, firele de matase, firele trase, firele metalice (de fier, de otel, de alama etc.).
Printre sitele si ciururile clasificate aici, sunt mentionate:
Sitele de cenusi menajere, de nisip, de mranita, de seminte, pentru faina, site pentru menaj (de faina, de exemplu) site de laborator pentru incercari de finete ale cimenturilor, nisipurilor de formare, ingrasamintelor, fainii de lemn (rumegus) etc. (inclusiv cele care intra unele in altele in seturi si site de precizie pentru pietrele pretioase sau semipretioase (de diamante, de exemplu).
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Ciururile care constituie prin ele insele articole fixe (de exemplu, gratarele sau grilajele pentru pamant, care stau pe sol si care sunt clasificate, in general la pozitia nr. 73.26).
b) Picuratoarele simple (de exemplu de branza) sau strecuratoarele, constituite dintr-un recipient cu fund de tabla perforata, palniile cu dispozitiv filtrant, sitele sau jghiaburile de lapte, sitele pentru trecerea vopselelor, laptelui de var, fierturile anticriptogamice etc. (Capitolul 73 in general).
c) Ciururile destinate sa fie montate pe masini si aparate (de mori mecanice, pentru utilizare agricola, pentru cernerea pietrelor, minereurilor etc.) aceste ciururi fiind, conform cu Nota 2 de la Sectiunea XVI, de clasificat ca parti ale masinilor, adica, de regula generala, in aceeasi pozitie cu masinile la care sunt exclusiv sau in principal destinate (pozitia nr. 84.37 sau 84.74 de exemplu).

96.05 - SETURI PERSONALE DE TOALETA, DE VOIAJ, DE CROITORIE, PENTRU CURATIREA INCALTAMINTEI SAU A HAINELOR.
Aceasta pozitie se refera la unele seturi de voiaj, compuse fie din articole distincte care sunt clasificate la diferitele pozitii din Nomenclatura, fie din diferite articole care sunt clasificate la aceeasi pozitie.
Aceasta pozitie cuprinde in mod special:
1) Trusele (seturile) de toaleta, prezentate intr-un toc din piele, din tesatura sau din material plastic, care contin, de exemplu, cutii de material plastic turnat, perii, un pieptene, foarfeci, o penseta, o pila de unghii, o oglinda, un toc pentru aparatul de ras, scule de manichiura.
2) Seturile de articole pentru cusut, prezentate intr-un toc din piele, din tesatura sau din material plastic, care contin, de exemplu foarfecile, un metru, un dispozitiv pentru trecerea firului prin gaura acului, acele si firul de cusut, ace de siguranta, un degetar, nasturi si capse.
3) Trusele pentru curatirea pantofilor, prezentate intr-un toc de piele, de tesatura, de material plastic sau de carton acoperit cu material plastic care cuprind, de exemplu, perii, o cutie sau un tub de crema si o carpa de curatit, din material textil.
Pozitia cuprinde, seturile distribuite de companiile de transport aeriene pasagerilor (pe durata zborului sau pana la destinatie pentru aceia ale caror bagaje nu sunt disponibile), constand dintr-un sac de panza continand articole de tipul celor enumerate la paragrafele 1, 2, 3 de mai sus, de exemplu produse cosmetice, de parfumerie sau de toaleta, servetele din vata de celuloza dar si articole confectionate din materiale textile cum sunt pijamale, tricouri, pantaloni, sorturi. Articolele acestui set se clasifica dupa regimul lor propriu.

96.06 - NASTURI, BUTONI SI CAPSE, FORME PENTRU NASTURI SI ALTE PARTI ALE ACESTORA; EBOSE DE NASTURI.
9606.10 - Capse si butoni folositi prin presare si partile lor
- Nasturi:
9606.21 - - Din mase plastice, neacoperiti cu materiale textile
9606.22 - - Din metale obisnuite, neacoperiti cu materiale textile
9606.29 - - Altele
9606.30 - Formele pentru nasturi si alte parti de nasturi; ebose de nasturi
Aceasta pozitie cuprinde nasturii pentru imbracaminte, lenjerie etc., inclusiv cei care folosesc pentru podoaba, oricare ar fi materialul din care sunt constituiti.
Sunt exclusi de aici si cuprinsi la Capitolul 71 - nasturii complet sau partial din metale pretioase sau placati ori suflati cu metale pretioase, din perle naturale sau de cultura, din pietre geme sau din pietre sintetice sau reconstituite (cu exceptia cazului in care aceste metale nu depasesc rolul de simple garnituri sau accesorii de minima importanta).
Principalele materiale textile folosite in fabricarea nasturilor sunt metalele comune, lemnul, fildes vegetal, palmier-dom, osul, coarnele de animale, materialele plastice, ceramice, sticla, ebonita, cartonul presat, pielea (naturala sau reconstituita), fildesul, scoicile, sideful etc., sau mai curand combinarea acestor materiale; nasturii pot fi acoperiti cu material textil.
Dintre tipurile de nasturi se pot mentiona:
A) Nasturii cu gauri si nasturii cu piciorus care pot avea diverse forme, in functie de utilizare (lenjerie, imbracaminte, incaltaminte etc.).
Nasturii cu forma mai mult sau mai putin sferica se deosebesc de perlele de aceeasi forma prin aceea ca gaura pentru firul de retinere se afla pe o coarda de sfera si nu pe unul dintre diametre.
La unii nasturi cu piciorus, acesta nu consta intr-un ochi pentru a trece firul, ci dintr-o scoaba mobila cu resort care permite sa se fixeze nasturele de imbracaminte fara ajutorul cusaturii; intr-un alt sistem, piciorusul separat de nasture intra in acesta prin presiune.
B) Butonii, formati din doua sau mai multe parti si inchisi prin presiune. Se deosebesc cei care, prevazuti cu o gaura, sunt cusuti, si cei care pot fi nituiti (butonii pentru manusi, de exemplu).
Butonii prezentati, fixati din loc in loc pe o panglica textila raman clasificati aici.
Sunt clasificate la aceasta pozitie:
1) Formele pentru nasturi. Este vorba despre partea interioara sau carcasa nasturilor, destinata sa fie acoperita cu tesatura, cu hartie, cu piele etc. Pentru a fi clasificate aici aceste articole, de asemenea numite mulaje pentru nasturi, trebuie sa fie recunoscute ca fiind destinate pentru fabricarea nasturilor. Formele pot sa fie de lemn, de radacina de iris etc., dar cele mai raspandite sunt de metal; acestea din urma au doua parti: o cochilie pe care va fi intinsa tesatura si un soclu destinat sa fie introdus in interiorul cochiliei, mentinand tesatura.
2) Alte parti ale nasturilor sau ale butonilor care pot fi recunoscute, cum ar fi piciorusele pentru nasturii-singuri, suporturile de infrumusetare etc.
3) Ebosele de nasturi, care se caracterizeaza diferit in functie de aceeasi materie folosita.
1●) In cazul materialelor stantate, sunt considerate ebose toate articolele care ies dintr-un sablon de nasturi si care nu sunt inca utilizabili ca nasturi; nu trebuie, in general, decat sa fie debavurati, gauriti si lustruiti.
2●) Daca este vorba despre articolele metalice ambutisate, sunt admise ca ebose cele doua parti constitutive (cochilii si socluri, uneori denumite preparat pentru nasturi) destinate sa fie introduse una in alta.
3●) In ceea ce priveste materialele prelucrate (sidef, fildes artificial, lemn etc.) constituie ebose articolele care au fost supuse la o prelucrare, cum ar fi adancirea, bombarea, gaurirea, lustruirea, care le fac posibil de recunoscut, ca fiind destinate pentru fabricarea nasturilor. Din contra, un pion simplu taiat, decupat sau lustruit fara nici o alta prelucrare, nu poate sa fie considerat ca ebosa de nasturi si urmeaza regimul prelucrarilor materiei constitutive.
Aceasta pozitie nu cuprinde butonii de mansete (pozitiile nr. 71.13 sau 71.17).

96.07 - FERMOARE SI PARTILE LOR.
- Fermoare:
9607.11 - - Cu agrafe de metale obisnuite
9607.19 - - Altele
9607.20 - Parti
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Fermoarele gata de folosire, de orice dimensiune si pentru orice utilizare (imbracaminte, incaltaminte, articolele de marochinarie etc.).
Cea mai mare parte a fermoarelor sunt constituite din doua panglici de material textil, pe care sunt fixate agrafe din metal, din material plastic sau din alte materiale, care se angreneaza unele in altele sub actiunea unui cursor. Exista de asemenea fermoare alcatuite din doua panglici din material plastic, fiecare dintre aceste panglici avand pe una dintre marginile sale un profil particular, care se introduce, sub actiunea unui cursor, in profilul corespunzator al celeilalte panglici.
2) Partile fermoarelor, cum ar fi agrafele, cursoarele, piesele terminale, panglici de toate lungimile prevazute cu agrafe.

96.08 - STILOURI SI PIXURI CU BILA; STILOURI SI MARCATOARE CU VARF DE PASLA SAU ALTE VARFURI POROASE; STILOURI CU PENITA SI ALTE STILOURI; TRAGATOARE PENTRU DESEN; CREIOANE MECANICE; TOCURI PENTRU PENITE SI ARTICOLE SIMILARE; PARTI (INCLUSIV CAPACE SI AGATATORI) ALE ACESTOR ARTICOLE, CU EXCEPTIA CELOR DE LA POZITIA NR. 96.09).
9608.10 - Stilouri si pixuri cu bila
9608.20 - Stilouri si marcatoare cu varful din fetru sau din alte materiale poroase
- Stilouri cu penita si alte stilouri:
9608.30 - - De desenat cu cerneala de China (tus)
9608.39 - - Altele
9608.40 - Creioane mecanice
9608.50 - Seturi de articole care sunt formate din doua sau mai multe articole de la subpozitiile precedente
9608.60 - Cartuse de schimb (rezerve) pentru stilouri sau pixuri cu bila, asociate cu varful lor
- Altele:
9608.91 - - Penite de scris si varfuri pentru penite
9608.99 - - Altele
Sunt clasificate la aceasta pozitie articolele de mai jos:
1) Stilouri si pixuri cu bila, care constau intr-o teaca asemanatoare cu cea a creioanelor obisnuite, dar in care mina este inlocuita cu o bila si, in general, un tub de cerneala.
2) Stilouri si marcatoare cu varful din fetru sau cu alte varfuri poroase.
3) Celelalte stilouri (toc-rezervor) cu cartus, cu pompa, cu presiune etc. (indiferent ca sunt sau nu prevazute cu penita).
4) Tragatoare pentru desen.
5) Creioane mecanice cu una sau mai multe mine, chiar cu mine de schimb continute in interior.
6) Toc cu una sau mai multe piese (cu sau fara capac, cu sau fara penita).
7) Port-creion, port-carbune pentru desen si capete de creion.

PARTI
Sunt cuprinse aici partile de articole de mai sus, care nu sunt cuprinse in alta parte in Nomenclatura. Printre acestea, se pot enumera:
Penitele de scris de toate tipurile, ca si ebosele decupate dupa un contur care aminteste de forma penitelor, agrafele, cartusele de schimb, prevazute cu varful lor pentru stilou sau pix cu bila, varfurile cu bila sau de fetru (pentru stilouri marcatoare), tuburile, corpurile de stilouri si de creioane mecanice, mecanismele de umplere, de scoatere si de introducere a penitei sau a minei, rezervoarele cu cerneala, din cauciuc sau din alte materiale, acoperitoarele de protectie a varfurilor, capete de schimb pentru stilouri (care cuprind penita, dispozitiv de alimentare si inel), varfuri pentru penite (bile mici de aliaje de platina sau unele aliaje de tungsten, destinate sa constituie varful penitelor si care impiedica uzura lor rapida).
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) cartusele de cerneala pentru stilouri (pozitia nr. 32.15).
b) Bilele de otel pentru stilouri sau creioane cu bile (pozitia nr. 73.26 sau 84.82).
c) Tragatoarele de linii (pozitia nr. 90.17).
d) Minele (pozitia nr. 96.09).

96.09 - CREIOANE (ALTELE DECAT CREIOANELE DE LA POZITIA NR. 96.08) MINE, CREIOANE PASTEL, CARBUNE PENTRU DESEN, CRETA DE SCRIS SAU DE DESENAT SI CRETA PENTRU CROITORIE.
9609.10 - Creioane cu mina si creioane pastel protejate de un invelis rigid
9609.20 - Mine pentru creioane sau creioane mecanice
9609.90 - Altele
Aceste articole pot sa se prezinte sub doua forme:
A) Descoperite sau acoperite cu o banda simpla protectoare de hartie (este vorba despre crete, creioane de carbune, mine, pasteluri si unele creioane).
B) Cu o teaca protectoare de lemn sau de material plastic sau formata din mai multe straturi de hartie infasurate in spirala (este vorba despre creioanele propriu-zise).
Compozitia minelor pentru creioane, crete, pasteluri, etc., este variabila in functie de destinatia lor.
Printre principalele articole care sunt clasificate la aceasta pozitie, se pot enumera:
1) Creioanele numite de 'bdardezie╗, din ardezie naturala sau artificiala.
2) Batoane de creta naturala alba (obtinute prin taiere sau decupare).
3) Cretele artificiale, preparate, pe baza de sulfat de calciu sau de sulfat si de carbonat de calciu, adesea aglomerate cu coloranti.
4) Creioanele de carbune obtinute prin calcinarea lemnului de carbune.
5) Creioanele pastel foarte moi pe baza de argila, de creta, de colorant, de guma lac, de ceara, de alcool si de terebentina.
6) Creioanele cu toc (cu miezul incastrat intr-un invelis rigid).
7) Minele pentru creioane si creioane mecanice, pe baza de argila si de grafit pentru culoarea neagra; de argila, de creta sau de ceara si de oxizi metalici sau de coloranti de origine minerala pentru minele colorate; de argila vopsita cu violet de anilina sau de fucsina pentru copiere etc.
8) Creioanele litografice, pe baza de ceara, de sapun, de grasime si de negru de fum.
9) Creioanele "ceramice" pe baza de grasimi, de ceara, de unt de cacao si de culori vitrifiabile.
Creioanele pot sa fie prevazute cu o guma sau cu alte accesorii.
Sunt, de asemenea, cuprinse aici cretele de croitorie (constituite, in realitate, din steatita).
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Creta bruta (pozitia nr. 25.09).
b) Creioanele medicale (antimigrene etc.) (pozitia nr. 30.04).
c) Creioanele pentru machiaj sau de toaleta (de exemplu creioanele pentru sprancene, creioanele hemostatice) (pozitiile nr. 33.04 sau 33.07).
d) Cretele de biliard (pozitia nr. 95.04).

96.10 - PLACI DE ARDEZIE SI TABLE PENTRU SCRIS SAU DESEN, CU SAU FARA RAMA.
Sunt clasificate aici articolele de tip special utilizate pentru scris sau desen cu ajutorul creionului de ardezie, a cretei, sau a marcatoarelor cu varf de fetru sau cu varf poros (ardezii de scolari, table de clasa, table sau pancarte pentru afisarea preturilor sau a altor inscriptii temporare etc.).
Aceste articole, chiar inramate, pot sa fie de ardezie sau de ardezina (ardezie artificiala) sau formate dintr-un suport din oricare material (lemn, carton, azbociment, tesatura etc.), acoperit pe una sau doua fete cu o pulbere de ardezie (tablouri de ardezie, de exemplu), cu un lac special sau cu o foaie de material plastic.
Tablele sau ardezia pot sa contina inscriptii permanente (linii, caroiaje, liste de marfuri etc.) sau sa fie combinate cu bile pentru folosinta copiilor.
Ardeziile care nu sunt gata pentru folosire sunt excluse de la aceasta pozitie (pozitiile nr. 25.14 sau 68.03).

96.11 - STAMPILE MANUALE DE DATARE, SIGILARE, NUMEROTARE, TIMBRARE SI ARTICOLELE SIMILARE (INCLUSIV APARATE PENTRU IMPRIMAREA ETICHETELOR); MATRITE TIPOGRAFICE SI IMPRIMATOARE TIPOGRAFICE CU MATRITE MANUALE.
Aceasta pozitie cuprinde dispozitivele de datare, de sigilare, de numerotare, de timbrare si articole similare, manuale, ca si matritele tipografice si dispozitivele de imprimare cu matrite tipografice manuale. Sunt clasificate aici numai aparatele manuale care nu au nici soclu, nici dispozitiv de fixare (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 84.72).
Printre aceste articole sunt mentionate:
1) Sigiliile pentru ceara de sigiliu, cu sau fara amprenta, cu sau fara maner.
2) Stampilele de toate tipurile, cu sau fara amprenta, cu sau fara dispozitiv de aplicat cerneala in mod automat; stampilele de datare, stampilele multiformula, stampilele pentru etichetare, stampilele paginatoare, chiar automate, stampilele cu role, stampilele de buzunar (inclusiv tocul protector, si tamponul de aplicare a cernelii cu care sunt prevazute).
3) Matritele tipografice concepute pentru a primi caracterele mobile; unele dintre aceste matrite pot avea o amprenta fixa (matrite de posta, in care nu se schimba decat indicatiile de data, de exemplu).
4) Mici seturi pentru imprimarea manuala (care nu au caracter de jucarii), care grupeaza intr-un cofret o matrita, caractere mobile, un cleste si un tampon de aplicare a cernelii.
5) Clestii care contin un dispozitiv imprimator sau stantator, pentru tichete, chiar cu poanson si totalizator.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Clestii de sigilat, de insemnat si clestii de marcat vitele (pozitia nr. 82.03).
b) Fiare de marcat cu ajutorul focului sau prin lovire (pozitia nr. 82.05).
c) Litere, cifre si alte caractere pentru masini de imprimerie, nemontate (pozitia nr. 84.42), celelalte litere, cifre si caractere nemontate care urmeaza regimul materiei constitutive.
d) Presele lovitura de pumn pentru imprimare uscata si in relief (pozitia nr. 84.72).
e) Aparatele care imprima ora si data (pozitia nr. 91.06).

96.12 - PANGLICI PENTRU MASINI DE SCRIS SI PANGLICI SIMILARE, IMPREGNATE CU TUS SAU CERNEALA, SAU ALTFEL PREGATITE PENTRU A LASA AMPRENTE, CHIAR MONTATE PE BOBINE SAU IN CARCASE; TUSIERE, CHIAR IMPREGNATE, CU SAU FARA CUTIE.
9612.10 - Panglici
9612.20 - Tusiere
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Panglicile cu cerneala, chiar montate pe bobine sau in cartuse, pentru masinile de scris, de calculat, si toate masinile care contin un dispozitiv de imprimare prin intermediul unei asemenea panglici (bascule automate, tabulatoare, teleimprimatoare etc.).
Sunt clasificate la aceasta pozitie panglicile, chiar impregnate cu cerneala, pentru barografe, termografe etc. Aceste panglici au in general dispozitive de prindere metalice sau care folosesc pentru imprimarea unei curbe ce materializeaza miscarea acului aparatului inregistrator.
Panglicile sunt, cel mai adesea, tesute din material textil, dar pot fi de material plastic sau de hartie. Pentru a fi clasificate la aceasta pozitie ele trebuie sa fie imbibate in cerneala sau pregatite in vederea lasarii de amprente (impregnate daca este vorba despre panglici din material textil sau unse, daca este vorba de panglici din material plastic sau din hartie, cu o substanta coloranta, cerneala etc.).
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Rolele de hartie carbon sau de alte hartii de copiat cifre se monteaza pe masina de calculat, case inregistratoare etc. atunci cand vrem sa obtinem un al doilea exemplar al benzii imprimate. Aceste role, care nu pot sa fie utilizate ca panglici de masina de scris, sunt in general mult mai late (mai mult de 3 cm) si sunt cuprinse la Capitolul 48.
b) Panglicile care nu au fost impregnate, acoperite, unse etc. in scopul de a lasa o amprenta; aceste panglici pot fi cuprinse, in functie de materia constitutiva, la Capitolul 39, la Sectiunea XI etc.
c) Bobinele goale (regimul materiei constitutive).
2) Tusierele pentru cerneala sau tus, impregnate sau nu, pentru dispozitive manuale de stampilare, dispozitive de datare etc.. Ele sunt, in general formate, din fetru, din tesatura sau alt material absorbant fixat pe un suport (adesea in forma de cutie) din lemn, din metal sau din material plastic.
Rolele manuale, de impregnat cu cerneala, sunt excluse de la aceasta pozitie si urmeaza regimul materiei constitutive.

96.13 - BRICHETE SI ALTE APRINZATOARE (ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 36.03), CHIAR MECANICE SAU ELECTRICE, SI PARTILE LOR, ALTELE DECAT PIETRELE SI FITILELE.
9613.10 - Brichete de buzunar, cu gaz, nereincarcabile
9613.20 - Brichete de buzunar, cu gaz, nereincarcabile
9613.30 - Brichete de masa
9613.80 - Alte brichete si aprinzatoare
9613.90 - Parti
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Brichetele si aprinzatoarele mecanice.
Se disting diferite tipuri mecanice de brichete si de aprinzatoare, cele mai obisnuite sunt prevazute cu un dispozitiv care produce o scanteie, cel mai adesea prin frecarea unei rotite zimtate pe o piatra (de ferocerium in general).
2) Brichete si aprinzatoarele electrice.
Aceste aparate sunt alimentate cu curent electric fie prin retea, fie printr-o baterie; unele aparate din aceasta categorie produc o scanteie, altele contin o rezistenta incalzitoare adusa la incandescenta.
3) Brichetele si aprinzatoarele chimice.
In aceste aparate, un catalizator (in general filament de platina), este adus la incandescenta printr-o reactie catalitica, in prezenta unui gaz.
4) Brichetele si aprinzatoare nemecanice.
Unul dintre tipurile de astfel de aparate se compune dintr-un invelis mic care contine un rezervor de combustibil si o bara care se poate misca (elementul care trebuie frecat) la capatul caruia este fixat un varf de otel. Prin frecarea varfului de otel pe o piatra fixata in exteriorul invelisului, se obtine o scanteie care aprinde un material inflamabil adus in apropierea varfului de otel.
Brichetele si aprinzatoarele de mai sus, pot sa fie concepute pentru a fi purtate in buzunar, pentru a fi puse pe o masa sau chiar pentru a fi fixate pe un perete, montate pe un resou etc.; aprinzatoarele pentru vehicule sunt de asemenea cuprinse aici.
Clasificarea brichetelor sau aprinzatoarelor combinate cu alt obiect (port-tigaret, cutie de pudra, ceas, in general cu afisaj numeric, calculator electronic, de exemplu), este facut de Regulile generale interpretative.
Sunt clasificate la aceasta pozitie, partile care pot sa fie recunoscute ca fiind ale acestora (invelitori exterioare, rotite zimtate, rezervoare de combustibil pline sau goale etc.).
Sunt totusi excluse, aprinzatoarele de la pozitia nr. 36.03, pietrele (pozitia nr. 36.06), si fitilele (pozitiile nr. 59.08 sau 70.19) ca si combustibilii lichizi in recipiente de tipurile utilizate pentru alimentarea sau reincarcarea brichetelor sau aprinzatoarelor (fiole, flacoane, bidoane etc.) (pozitia nr. 36.06. in general).

96.14 - PIPE (INCLUSIV CAPETE DE PIPE), PORT-TIGARI, PORT-TIGARETE SI PARTILE LOR.
9614.20 - Pipe si capete de pipe
9614.90 - Altele
Aceasta pozitie se refera la:
1) Pipele complete pentru fumatori, de toate sorturile si de toate felurile, realizate din una sau mai multe bucati (pipe drepte, pipe curbe, calumete, ciubuce, narghilele etc.).
2) Capetele de pipe.
3) Port-tigarile si port-tigaretele.
4) Ebosele, blocuri mici de lemn sau de radacina de arbust schitate brut si care nu pot sa foloseasca decat la fabricarea pipelor.
Materialele cele mai frecvent folosite in fabricarea pipelor, port-tigaretelor, port-tigarilor, capetelor si tevilor sunt: pamant ars, ceramica, lemn (merisor, ciresi, par etc.), radacina de iarba-neagra, ambra, spuma de mare, copal, fildes, sidef, ebonita, steatit, argila.
Intra in aceasta pozitie, in afara de capete si de tevi, partile urmatoare: capace de pipe, cupe absorbante, piese interioare (inclusiv cartusele filtrante) etc.
Sunt excluse din aceasta pozitie accesoriile articolelor de mai sus, cum ar fi dispozitivele de curatat pipele, de spalat pipe etc., care urmeaza regimul lor propriu.

96.15 - PIEPTENI DE COAFAT SAU DE PRINS IN PAR, AGRAFE SI ARTICOLE SIMILARE; ACE DE PAR; BIGUDIURI, ONDULATOARE DE PAR, SI ARTICOLE SIMILARE PENTRU COAFURA, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 85.16 SI PARTI ALE ACESTORA.
- Piepteni de coafat, piepteni de prins in par, agrafe si articole similare:
9615.11 - - Din cauciuc intarit sau din material plastic
9615.19 - - Altele
9615.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Piepteni de coafat sau de toaleta de toate felurile (piepteni fini, piepteni de buzunar, de descurcat parul, de indepartare a grasimii etc.) inclusiv pieptenii pentru animale.
2) Pieptenii de prins in par de toate tipurile, care folosesc ca podoaba sau la mentinerea coafurii.
3) Agrafele de par si articolele similare care folosesc la mentinerea coafurii sau ca podoaba.
Aceste articole sunt confectionate din material plastic, fildes, os, corn de animale, carapace, metal obisnuit etc..
4) Acele de par, de tip obisnuit.
5) Cleme pentru par, ondulatoare, bigudiuri si articole similare pentru coafura, altele decat cele de la pozitia nr. 85.16, chiar echipate cu material textil sau din piele sau care au dispozitive din cauciuc sau din alte materiale.
Aceste articole sunt, in general, din metale comune sau din material plastic.
Cele care sunt in intregime din metale pretioase sau placate ori suflate cu metale pretioase, sau partial din aceste materiale, din perle naturale sau de cultura, din pietre pretioase sau semipretioase (naturale, artificiale sau din sintetice), in masura in care nu constituie accesorii sau garnituri de importanta minima, sunt clasificate in Capitolul 71.
Sunt excluse de la aceasta pozitie cordelutele din materiale textile (Sectiunea XI).

96.16 - SPRAY-URI PULVERIZATOARE DE TOALETA, MONTURILE LOR SI CAPETELE DE MONTURI; PUFURI PENTRU PUDRA SAU PENTRU APLICAREA ALTOR PRODUSE COSMETICE SAU DE TOALETA.
9616.10 - Spray-uri pulverizatoare de toaleta, monturile lor si capetele de monturi
9616.20 - Pufuri de pudra sau pentru aplicarea unor produse cosmetice sau de toaleta.
Aceasta pozitie se refera la:
1) Spray-uri pulverizatoare cu parfum, briantina etc., pentru toaleta, fie ca sunt de masa, de coafor sau de buzunar. Aceste articole sunt constituite dintr-un flacon (sau rezervor) din sticla, material plastic, metal sau alte materiale, pe care este insurubata montura; aceasta din urma are un cap care contine o duza si un sistem pneumatic cu para (adesea garnisit cu materiale textile) sau cu piston.
2) Monturile spray-urilor.
3) Capetele de monturi pentru spray-uri.
4) Pufurile pentru toaleta, pentru cremele de piele, pentru machiaj, pentru pudrarea parului sau perucilor etc., utilizate pentru aplicarea produselor cosmetice (pudra de orez, farduri, talc etc.) oricare ar fi materialele din care sunt formate (puf de gasca, de lebada sau de strut, piele, pufuri, catifele sau plus, burete etc.) si indiferent daca au sau nu maner sau accesorii de fildes, de scoica, de os, de material plastic, de metale comune, de metale pretioase, placate ori suflate cu metale pretioase.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Flacoanele sau rezervoarele (corpurile de vaporizatoare) prezentate izolat (care urmeaza regimul materiei constitutive).
b) Perele de cauciuc (pozitia nr. 40.14).
c) Aparatele pulverizatoare de la pozitia nr. 84.24.
d) Distribuitoarele si vaporizatoarele de parfum de la pozitia nr. 84.76.

96.17 - TERMOSURI SI ALTE RECIPIENTE IZOTERME MONTATE, LA CARE IZOLAREA SE FACE PRIN VID; PARTI ALE ACESTORA (ALTELE DECAT RECIPIENTUL DE STICLA DIN INTERIOR).
Se includ in aceasta pozitie:
1) Termosurile si alte recipiente izotermice similare cum ar fi borcanele, recipientele, carafele etc., folosite pentru mentinerea la temperatura constanta, un anumit timp, a lichidelor, alimentelor sau a altor produse. Aceste articole sunt constituite dintr-un flacon cu pereti dubli, in general din sticla, intre care se face vid, si dintr-un invelis exterior de protectie (din metal, din material plastic sau din alt material) cu sau fara adaos de hartie, piele, asemanatoare cu pielea etc. Spatiul intre flacon si invelis poate sa fie umplut cu materiale izolante (fibre de sticla, pluta sau fetru). In cazul termosurilor, adesea, capacul poate sa fie utilizat ca pahar.
2) Invelisurile, paharele si capacele din metal sau din material plastic etc., care se adapteaza la invelisuri.
Recipientele de sticla prezentate izolat, sunt clasificate la pozitia nr. 70.12.

96.18 - MANECHINE SI ARTICOLE SIMILARE; AUTOMATE SI SCENE ANIMATE PENTRU DECORAREA VITRINELOR.
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Manechine utilizate in croitorie.
Este vorba despre reprezentari apropiate de corpul omenesc, utilizate pentru a usura ajustarea articolelor de imbracaminte in timpul fabricarii. In general, aceste articole sunt limitate la trunchi. Sunt fabricate prin mulare, din hartie presata, din ipsos, din material plastic etc. Unele sunt facute din materiale de impletit, cum ar fi stuful, rachita si trestia. Figurile formate sunt, in mod obisnuit, acoperite cu materiale textile si montate pe un picior care permite sa se regleze inaltimea.
2) Alte manechine si articole similare.
Este vorba despre reprezentari ale corpului omenesc sau ale partilor acestuia (cap, trunchi, picioare, brate, maini), in principal utilizate pentru prezentarea vesmintelor, coafurilor, a ciorapilor, manusilor etc. aceste articole sunt fabricate cu materialele mentionate la paragraful de mai sus, cele care reprezinta corpul omenesc in intregime sunt, in mod obisnuit, prevazute cu membre articulate, care sa permita luarea unor atitudini diferite, pictorii si sculptorii se folosesc de ele, de asemenea, pentru a drapa vesmintele in vederea lucrarilor lor artistice, aceste articole sunt utilizate in invatamantul medical, pentru a antrena studentii in aplicarea bandajelor, atelelor si altor aparate.
Sunt excluse de aici siluetele sau pancartele-indicatoare, adesea utilizate pentru prezentarea unora dintre articole, dar mai frecvent pentru a indica directia. Ele sunt, cel mai adesea, din lemn, din carton sau din metal si urmeaza regimul materiei constitutive.
3) Automatele si scenele animate pentru decorarea vitrinelor.
Aceste articole, care sunt intotdeauna animate, se prezinta sub diferite forme: reprezentari ale corpurilor omenesti, ale animalelor sau ale aparatelor de toate felurile, utilizate pentru prezentarea si publicitatea la expozitii. Sunt fabricate din toate materialele si functioneaza in general electric sau mecanic. Desi pot adesea sa suscite prin ele insele interes, ele sunt in principal destinate sa atraga atentia, prin metode noi, asupra prezentarii marfurilor sau articolelor particulare in expozitii. Forma lor poate sa varieze in functie de natura articolelor sau a serviciului pentru care este destinata publicitatea. Ele reprezinta nu numai un mijloc de prezentare atragator, dar pot sa ilustreze, in unele cazuri, cu ajutorul miscarilor concepute in acest scop, calitatea, modul de functionare etc., ale articolelor prezentate.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Modelele demonstrative (pozitia nr. 90.23).
b) Papusile si jucariile (Capitolul 95).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016