Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 82 din 5 ianuarie 2000  UNELTE SI SCULE, ARTICOLE DE CUTITARIE SI TACAMURI, DIN METALE COMUNE; PARTI ALE ACESTOR ARTICOLE, DIN METALE COMUNE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 82 din 5 ianuarie 2000 UNELTE SI SCULE, ARTICOLE DE CUTITARIE SI TACAMURI, DIN METALE COMUNE; PARTI ALE ACESTOR ARTICOLE, DIN METALE COMUNE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

UNELTE SI SCULE, ARTICOLE DE CUTITARIE SI TACAMURI, DIN METALE COMUNE; PARTI ALE ACESTOR ARTICOLE, DIN METALE COMUNE

Note de Capitol.
1. - Cu exceptia lampilor de sudura, a forjelor portative, a discurilor abrazive cu batiu, a seturilor de manichiura sau de pedichiura, precum si a articolelor de la pozitia nr. 82.09, acest Capitol cuprinde numai articolele prevazute cu lama sau cu parte prelucratoare:
a) din metal comun;
b) din carburi metalice sau din metaloceramice;
c) din pietre pretioase sau semipretioase naturale, sintetice sau reconstituite, pe suport din metal comun, din carburi metalice sau din metaloceramice;
d) din materii abrazive pe suport din metal comun, cu conditia ca dintii, muchiile sau alte parti taioase cu care articolele sunt prevazute sa nu-si fi pierdut functia proprie in urma aplicarii pulberilor-abrazive.
2. - Partile din metale comune ale articolelor din acest Capitol sunt clasificate impreuna cu acestea, cu exceptia partilor mentionate in mod special si a suporturilor de scule pentru sculele de mana de la pozitia nr. 84.66. Sunt, totusi, excluse, in toate cazurile, din acest Capitol, partile si furniturile de uz general conform prevederilor Notei 2 a acestei Sectiuni.
Sunt excluse din acest Capitol capetele, pieptenii, contrapieptenii, lamele si cutitele aparatelor de barbierit sau de tuns electrice (pozitia nr. 85.10).
3. - Seturile compuse dintr-unul sau mai multe cutite de la pozitia nr. 82.11 si dintr-un numar cel putin egal de articole de la pozitia nr. 82.15, se clasifica la pozitia nr. 82.15.

CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde un ansamblu de articole metalice, de scule sau de tacamuri, care sunt excluse din Capitolele precedente ale Sectiunii XV, care nu corespund notiunii de masini si aparate (electrice sau nu) de la Sectiunea XVI (vezi cele ce urmeaza) si care nu constituie instrumente de la Capitolul 90 sau articole de la pozitiile nr. 96.03 sau 96.04.
Capitolul cuprinde:
A) De la pozitiile nr. 82.01 pana la 82.05, cu cateva exceptii (panze de ferastrau, in special), ceea ce de obicei se numeste utilaj de mana, adica obiectele utilizate pentru executarea manuala a unor munci.
B) La pozitia nr. 82.06 sculele de la cel putin doua dintre pozitiile nr. 82.02 pana la 82.05, conditionate in seturi pentru vanzarea cu amanuntul.
C) La pozitia nr. 82.07, sculele interschimbabile destinate sa fie adaptate pe masinile sau pe utilajele de mana de la pozitiile precedente, la pozitia nr. 82.08, cutitele si lamele cu tais pentru masini sau pentru aparate mecanice si, la pozitia nr. 82.09, plachetele, baghetele, acele si obiectele similare pentru scule, nemontate.
D) De la pozitiile nr. 82.10 pana la 82.15, un ansamblu de produse, bine definite in sine, constituind scule sau ustensile pentru anumite profesii, dar avand, in egala masura, o intrebuintare foarte generala in activitati casnice, pentru servitul mesei, pentru bucatarie, pentru toaleta etc.
Sculele din acest Capitol corespund, in principiu, criteriului de a putea fi manipulate cu mana libera in cursul utilizarii lor, chiar daca au dispozitive mecanice simple, cum sunt manivelele, angrenajele, pistoanele, arborii cu surub (surubul lui Arhimede), levierele sau altele similare. Ele se clasifica, dimpotriva, la Capitolul 84, daca prezinta un dispozitiv permitand fixarea lor pe o masa, pe un perete etc, sau daca, din cauza greutatii lor, a dimensiunilor lor sau a fortei necesare pentru actionarea lor, ele trebuie sa fie asezate pe o fundatie si comporta, in consecinta, o placa de asezare, un batiu, un soclu sau un suport similar.
Astfel, o masina de gaurit de mana, zisa porburghiu, pe care muncitorul o sprijina, pentru a se folosi de ea, pe pieptul sau, este clasificata la pozitia nr. 82.05, cu toate ca aceasta scula functioneaza cu ajutorul unei manivele si al unui angrenaj; daca dimpotriva, acest dispozitiv este fixat - asa cum se intampla de multe ori - pe un suport sau un batiu, atunci este vorba de o masina de gaurit mecanica de la pozitia nr. 84.59. In acelasi mod, un foarfece pentru metale, tinut in mana in timpul operatiei, este clasificat la pozitia nr. 82.03, in timp ce foarfecele cu levier sprijinit pe sol cu ajutorul unui soclu, al unei placi de sprijinire sau al unui batiu este clasificat la pozitia nr. 84.62.
Aceasta regula are totusi si exceptii in cele doua sensuri, care rezulta din insasi natura anumitor articole. Astfel, de exemplu, menghinele, pietrele abrazive cu batiu de mana si forjele portabile sunt clasificate la pozitia nr. 82.05 unde sunt expres mentionate. Situatia este aceeasi pentru aparatele mecanice (rasnitele de cafea, presle de piureu, tocatoarele de carne etc.) de la pozitia nr. 82.10 care, chiar in interiorul acestui Capitol sunt supuse, in privinta clasificarii lor, unor dispozitii particulare (vezi Nota explicativa corespunzatoare). In sens invers, se clasifica la Capitolul 84 aparatele manuale, cum sunt aparatele destinate pulverizarii sau dispersarii lichidelor sau a materialelor sub forma de pulbere (pozitia nr. 84.24), sculele pneumatice utilizate manual (pozitia nr. 84.67), aparatele de birou pentru perforat si capsat (pozitia nr. 84.72) - altele decat pistoletele cu arc pentru agrafat -, in cazul carora ar fi greu de spus, sau cel putin in cazul celor care au dimensiuni foarte reduse, daca se sprijina pe un batiu sau pe o placa de asezare.

Pentru a fi clasificate in acest Capitol, articolele vizate mai sus trebuie sa aiba, ca regula generala, partea lucratoare (sau lama) din indiferent care metal comun, din carburi metalice (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 28.49) sau din metaloceramice (vezi Nota explicativa a pozitiei nr. 81.13), chiar daca montura (sau manerul), care poate fi din alt material (lemn, material plastic etc.), predomina in greutate, cum ar fi, de exemplu, cazul unei rindele cu corpul din lemn si cutitul din otel.
Sunt, de asemenea, cuprinse in acest Capitol articolele a caror parte lucratoare este din pietre pretioase sau semipretioase, naturale (diamant negru, in special), sintetice sau reconstituite, pe suport din metal comun, din carburi metalice sau din metaloceramice, precum si acelea a caror parte lucratoare este din metal comun echipat sau acoperit cu abraziv.
Aceste reguli prezinta unele exceptii pentru articolele mentionate specific in textul pozitiilor (forjele portative si pietrele abrazive cu batiu de mana, de exemplu). Pietrele abrazive si articolele similare pentru ascutit, polizat, rectificat, taiat sau decupat, constituite in intregime sau in parte din abrazive naturale sau artificiale, chiar cu parti (miezuri, tije, carcase etc.) din alte materiale, sau prevazute cu axurile lor, dar fara batiu, sunt clasificate la pozitia nr. 68.04; in stadiul actual al tehnicii, sculele echipate cu abrazive, apartinand de acest Capitol, nu constituie o clasa foarte importanta (vezi Notele explicative ale pozitiilor nr. 82.02 si 82.07).
Sculele interschimbabile, din metal comun, pentru masini-unelte sau utilaje de mana, care sunt excluse din acest Capitol datorita naturii partii lor lucratoare, sunt clasificate, in general, dupa materialul constitutiv al partii lor lucratoare (in special din cauciuc: Capitolul 40; din piele: Capitolul 42; din blanarie: Capitolul 43; din pluta: Capitolul 45; din tesatura: Capitolul 59; din ceramica: pozitia nr. 69.09). Periile pentru masini se clasifica la pozitia nr. 96.03).
Partile din metale comune ale articolelor acestui Capitol, care pot fi recunoscute ca atare (monturi ale ferastraielor de mana, cutite de rindea etc.) sunt clasificate impreuna cu aceste articole, in afara cazului in care ele sunt mentionate in mod special. Totusi, cuiele, suruburile, buloanele, niturile, arcurile (pentru foarfece de gradinar, de exemplu), lanturile si celelalte parti si furnituri de uz general in sensul Notei 2 a Sectiunii XV, chiar daca pot fi recunoscute ca parti ale unor scule, nu sunt clasificate in acest Capitol si urmeaza regimul lor propriu (Capitolele 73 pana la 76 si 78 pana la 81).
Articolele de cutitarie si celelalte articole de la pozitiile nr. 82.08 pana la 82.15 pot avea simple garnituri sau accesorii de minima importanta, cum sunt virolele, ecusoanele: incrustatiile etc., din metal pretios sau din materiale placate sau dublate cu metal pretios. Aceleasi articole, avand parti importante din aceste metale - manerul sau lama, de exemplu - sau avand perle naturale sau de cultura, pietre pretioase sau semipretioase, naturale, sintetice sau reconstituite, in orice proportii, se clasifica, dimpotriva, la Capitolul 71; totusi, articolele de acest fel la care numai partea lucratoare este echipata sau acoperita cu pietre pretioase sau semipretioase, raman clasificate aici.

Sunt, printre altele, excluse din acest Capitol:
a) Sculele, foarfecele si celelalte articole de cutitorie, de tipul celor utilizate in medicina, in chirurgie, in tehnica dentara sau in tehnica veterinara (pozitia nr. 90.18).
b) Sculele si celelalte articole constituind, in mod evident, jucarii (Capitolul 95).

82.01 - UNELTE MANUALE, CAZMALE, HARLETE, LOPETI, TARNACOAPE, SAPE, SAPALIGI, FURCI, GREBLE SI RACLETE; SECURI, TOPOARE, BARDE, COSOARE DE GRADINA SI UNELTE SIMILARE CU TAIS; FOARFECE DE GRADINAR, DE ORICE TIP; SECERI SI COASE, CUTITE PENTRU FAN SAU PENTRU PAIE, FOARFECE PENTRU GARDURI VII, PENE PENTRU SPART LEMNE SI ALTE UNELTE AGRICOLE, HORTICOLE SAU FORESTIERE, MANUALE.
8201.10 - Cazmale, harlete si lopeti
8201.20 - Furci
8201.30 - Tarnacoape, sape, sapaligi, furci, greble si raclete
8201.40 - Securi, topoare, barde si unelte similare cu tais
8201.50 - Foarfece de gradinar (inclusiv foarfece pentru pasari de curte) actionate cu o singura mana
8201.60 - Foarfece pentru garduri vii, foarfece de gradinar si unelte similare, actionate cu doua maini
8201.90 - Alte unelte agricole, horticole sau forestiere, manuale
Aceasta pozitie se refera la un ansamblu de unelte manuale utilizate in special pentru activitati agricole, horticole sau forestiere, dar dintre care unele servesc, in egala masura, si la alte intrebuintari (la terasament, la lucrari in mine, in cariere, la intretinerea drumurilor, la sarpanta, in menaj, de exemplu).
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Cazmalele, harletele si lopetile, inclusiv harletele si lopetile de carbune pentru menaj, lopetile si cazmalele speciale (pentru camping, pentru armata etc.).
2) Furcile.
3) Tarnacoapele, sapele, sapaligile, greblele si racleti, inclusiv greblele de facut curatenie, sapaligile mici, uneltele de plivit, plivitoarele si sapatoarele multiple de mana.
4) Serurile, topoarele, bardele si uneltele similare cu tais, inclusiv toporasele, ciocanele de sacrificat, teslele, cosorasele, cangele, cutitele de taiat maracini si cutitele de abator.
5) Foarfecele de gradinar (inclusiv foarfecile pentru pasari de curte) manevrate cu o singura mana. Acestea sunt articole formate, in general, din doua brate mobile in jurul unei axe amplasate aproximativ la trei sferturi din lungimea lor si purtand, de cele mai multe ori, unul o lama taietoare convexa, iar celalalt o contra-lama concava; la celalalt capat, ele nu se termina prin inele, fapt care le diferentiaza in mod obisnuit de foarfecele de la pozitia nr. 82.13.
Foarfecele de gradinar au aproape intotdeauna un arc, care face ca bratele sa se indeparteze unul de celalalt cand nu sunt presate, si o inchizatoare cu carlig sau cu etrier metalic, permitand deschiderea sau inchiderea foarfecelor foarte usor, cu o singura mana. Aceste articole au caracteristica de a fi manevrate cu o singura mana si de a avea o putere de taiere mare.
Sunt cuprinse aici, in special: foarfecele de gradinar sau de horticultor; foarfecele mici pentru flori sau pentru fructe, foarfecele pentru culesul strugurilor, zise egrenoare, cu lame drepte si prelungi etc.
Dimpotriva, nu sunt considerate foarfeci de gradinar de la aceasta pozitie, acele foarfeci ale caror lame sunt similare cu cele ale foarfecilor de gradinar, dar ale caror brate se termina in inele si care sunt mentionate in Nota explicativa a pozitiei nr. 82.13.
6) Foarfecele pentru garduri vii, foarfecele de gradinar si celelalte unelte similare manevrate cu doua maini; printre acestea pot fi citate foarfecele pentru elagajul arborilor, foarfecele pentru viticultori, instrumentele de curatat arborii de omizi si foarfecele de tuns iarba.
7) Alte unelte agricole, horticole sau forestiere, manuale, cum sunt secerile si coasele, cutitele de taiat fan sau paie de orice fel, semanatoarele de mana, plantatoarele, transplantatoarele, uneltele de razuit scoarta copacilor, spatulele de indepartat scoarta, uneltele de cules fructe, tesalele, penele pentru spart lemne, uneltele de rotit trunchiurile necojite (carlige, dalti sau tarnacoape), uneltele (tocatoarele) de taiat gazonul si foarfecele de tuns oile.
Toate aceste scule pot fi prevazute sau nu cu maner.
Sunt, de asemenea, cuprinse aici partile din metale comune pentru aceste scule, daca pot fi recunoscute ca atare.
Sunt, de asemenea, excluse de la aceasta pozitie:
a) Clestii pentru marcat vitele (pozitia nr. 82.03).
b) Penele de cariera si nicovalele de batut coasele (pozitia nr. 82.05).
c) Cosorasele de podgorean care se pot inchide si cutitele de altoit (pozitia nr. 82.11).
d) Tavalugii, cilindrii, grapele, masinile de tuns gazonul si instrumentele agricole similare, deplasate cu mana (Capitolul 84).
e) Pioletii de alpinism (pozitia nr. 95.06).

82.02 - FERASTRAIE MANUALE; PANZE DE FERASTRAU DE ORICE FEL (INCLUSIV FREZELE - FERASTRAU SI PANZELE NEDANTURATE PENTRU TAIERE).
8202.10 - Ferastraie de mana
8202.20 - Panze de ferastrau banda (ferastrau - panglica)
- Panze de ferastrau circular (inclusiv freza - ferastrau):
8202.31 - - Cu partea activa din otel
8202.39 - - Altele, inclusiv parti
8202.40 - Lanturi de ferastrau cu lant taietor, zise taietoare
- Alte panze de ferastrau:
8202.91 - - Panze de ferastrau drepte, pentru prelucrarea metalelor
8202.99 - - Altele
Aceasta pozitie cuprinde:
A) Ferastraiele manuale, pentru taierea lemnului, a metalului, a pietrelor sau a oricaror alte materiale, de uz profesional sau casnic.
Principalele tipuri de ferastrau din aceasta categorie sunt: ferastraiele cu cadru sau cu coarda (cu montura din lemn sau metal si intinzator); ferastraiele cu maner, de tip comun (ferastraie coada de vulpe, ferastraie cu spate, ferastraie de mana etc.); ferastraiele mari, zise passe-partout, avand de cele mai multe ori un maner la fiecare extremitate; ferastraiele in forma de cutit (pliabile sau nu) pentru gradinari sau mineri; ferastraiele speciale (ferastraie de traforaj) pentru ceasornicari sau bijutieri; ferastraiele universale sau cu panze multiple; ferastraiele articulate pentru camping, pentru armata etc.; ferastraiele pentru placaj; ferastraiele combinate cu o cutie cu santuri, formand un ansamblu inseparabil (in acest caz, ferastraul trebuie sa joace rolul principal).
B) Panzele de ferastrau, de orice fel, pentru ferastraie de mana sau pentru masini si pentru orice material. Dintre acestea, pot fi mentionate:
1) Panzele de ferastrau-panglica (ferastrau - banda) sau ferastraiele fara sfarsit, utilizate in principal la prelucrarea mecanica a lemnului.
2) Panzele de ferastrau circular (inclusiv ferastraiele-freza sau frezele circulare de transat). Acestea din urma se deosebesc de frezele propriu-zise prin raportul dintre grosime si diametru, care este mai mic decat la aceste freze si prin dantura lor, care este executata numai pe periferie ca la un ferastrau circular, in timp ce frezele au, in general, dinti pe fete, sau dinti concavi ori convecsi.
3) Lanturile de ferastrau cu lant taietor, zise taietoare, avand o dantura care le face proprii folosirii ca ferastraie (de exemplu, pentru abataj sau pentru tronsonarea lemnului) si ai caror, dinti au, adesea, insertate elemente din carburi metalice sau din metaloceramice.
4) Panzele drepte de ferastrau, inclusiv panzele pentru ferastraie zise pile-ferastrau (lame rotunde taiate in genul pilelor, si efectuand o adevarata decupare).
5) Panzele drepte nedanturate pentru taierea pietrelor, fie formate cu ciocanul sau cu masina pentru a le face perfect plane, fie ondulate, cu conditia ca sa fie perforate la extremitati sau altfel prelucrate in vederea montarii lor.
6) Panzele circulare (discuri) nedanturate, pentru taierea metalelor, operand prin diferenta dintre punctul de topire al metalului ferastraului si cel al metalului de taiat.
Sunt, de asemenea, cuprinse la aceasta pozitie, ebosele pentru panze de ferastrau. Sunt considerate ca atare, cu conditia sa fie danturate, benzile taiate sau nu la lungime si discurile avand un orificiu central permitand fixarea lor pe arborele de transmisie. Aceste articole sunt, in general, din otel avand un continut mare de carbon.
Panzele de ferastrau pot fi cu dantura decupata odata cu lama insasi sau, cum este cazul in special al anumitor ferastraie circulare, cu dinti sau cu segmente aplicate. Dintii pot fi in intregime din metal comun sau din metal comun acoperit cu carburi metalice, cu diamante (diamant negru, cel mai des) sau cu pulberi abrazive. Dintii pot fi, de asemenea, inlocuiti fie cu diamante, fie cu elemente confectionate din carburi metalice, aceste diamante sau elemente fiind fixate la periferia lamei.
Totusi, discurile nedanturate, din metal comun captusite sau acoperite cu abrazive, pentru transarea sau tronsonarea marmurei, a cuartului, a sticlei etc., se clasifica la pozitia nr. 68.04; aceeasi situatie o au si discurile de trantat sau tronsonat, a caror periferie este captusita cu o serie de elemente discontinue confectionate din pulbere de diamant aglomerata sau din materiale abrazive (vezi Nota explicativa corespunzatoare).
Partile metalice ale ferastraielor de mana (monturi, arcuri, coarde, manere, intinzatoare etc.), precum si dintii si segmentele metalice aplicate, raman clasificate la aceasta pozitie, chiar, daca sunt prezentate izolat.
Sunt, in afara de acestea, excluse de la aceasta pozitie:
a) Cablurile din otel zise sarme elicoidale, in general cu trei capete, servind la taierea pietrelor (pozitia nr. 73.12).
b) Lanturile, zise taietoare, pentru mortezarea lemnului (pozitia nr. 82.07).
c) Ferastraiele de mana cu motor incorporat (pozitiile nr. 84.67 sau 85.08).
d) Ferastraiele muzicale (pozitia nr. 92.08).

82.03 - PILE, RASPELE, CLESTI (CHIAR PENTRU TAIAT), PATENTE, PENSETE, FOARFECE DE TAIAT METALE, UNELTE DE TAIAT TEVI, UNELTE DE TAIAT BULOANE, POANSOANE, PREDUCELE SI UNELTE SIMILARE, DE MANA.
8203.10 - Pile, raspele si unelte similare
8203.20 - Clesti (chiar pentru taiat), patente, pensete si unelte similare
8203.30 - Foarfece de taiat metale si unelte similare
8203.40 - Unelte de taiat tevi, unelte de taiat buloane, poansoane, preducele si unelte similare
Aceasta pozitie cuprinde urmatoarele scule de mana:
A) Pile, raspele si unelte similare (inclusiv pilele-raspel) de orice forma (plate, rotunde, semi-rotunde, patrate, triunghiulare, ovale etc.) si de orice dimensiune, pentru metale, pentru lemn sau pentru alte materiale.
B) Clesti (chiar pentru taiat), patente, pensete si unelte similare, cum ar fi:
1) Clesti de plumbuit si sigilat, clesti de marcat vitele, clesti pentru tuburi si racorduri de tuburi, de pus sau de scos stifturi si dibluri, clesti pentru ceaprazuirea ferastraielor, de pus capse etc.
2) Clesti (clesti obisnuiti, de potcovit, de forja etc.).
3) Clestisori si pensete (de ceasornicar, de florar, de filatelist etc.) si pensete de depilat.
4) Clesti de scos cuie si clesti de scos agrafe, lucrand ca o penseta.
C) Foarfece pentru metale si unelte similare, inclusiv cele utilizate pentru decuparea metalelor in folii, sarme etc., cum sunt foarfecele de tinichigiu, de zincar, de sobar etc.
D) Unelte de taiat tevi, unelte de taiat buloane, poansoane, preducele si unelte similare, cum sunt:
1) Uneltele zise taietoare de tevi, taietoare de buloane, taietoare de lanturi, taietoare de cabluri si altele similare, cu cutit-disc, inclusiv cele care au forma de cleste.
2) Preducelele, poansoanele de orice fel, pentru facut butoniere, pentru perforat cartele sau bilete (fara dispozitiv de imprimare sau de stantare a datei sau a altor caractere (pozitia nr. 96.11)), pentru decupat garnituri (din piele, din pasla etc.), daca aceste articole functioneaza ca un cleste sau prin baterea cu ciocanul etc.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Preducelele, poansoanele si pilele pentru masini-unelte, precum si pilele rotative (pozitia nr. 82.07).
b) Pilele de unghii si clestii (sau foarfecele) de unghii (pozitia nr. 82.14).
c) Clestisorii de zahar si cele similare, avand caracterul articolelor de la pozitia nr. 82.15.
d) Foarfecele pentru metale avand caracterul de masini-unelte (pozitia nr. 84.62), precum si perforatoarele de birou avand un soclu pentru a fi asezate pe o mobila, sau un dispozitiv de fixare (pozitia nr. 84.72).
e) Aparatele de compostat bilete (pozitia nr. 96.11).

82.04 - CHEI DE STRANGERE MANUALE (INCLUSIV CHEILE DINAMOMETRICE); BUCSE DE STRANGERE SI MANSOANE INTERSCHIMBABILE, CU SAU FARA MANER.
- Chei de strangere manuale:
8204.11 - - Fixe
8204.12 - - Reglabile
8204.20 - Bucse de strangere si mansoane interschimbabile, cu sau fara maner
Aceasta pozitie cuprinde urmatoarele unelte manuale:
1) Chei de strangere manuale de orice fel (fixe, cu zimti, cu cremaliera, cu bucse, cu pipa, cu falci, in forma de coarba etc.), chei pentru biciclete si automobile, chei de strans tuburi (cu lant), inclusiv cheile dinamometrice.
2) Bucse de strangere si mansoane interschimbabile, cu sau fara maner, inclusiv partea de coada si de prelungire.

82.05 - UNELTE SI SCULE MANUALE (INCLUSIV DIAMANTELE PENTRU TAIAT GEAMURI) NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE; LAMPI DE SUDURA SI SIMILARE; MENGHINE, CLEME DE STRANGERE SI SIMILARE, ALTELE DECAT CELE CARE CONSTITUIE ACCESORII SAU PARTI DE MASINI UNELTE; NICOVALE; FORJE PORTABILE; POLIZOARE CU BATIURI, MANUALE SAU CU PEDALA.
8205.10 - Unelte de gaurit, de filetat sau de tarodat
8205.20 - Ciocane, baroase si maiuri
8205.30 - Rindele, dalti si unelte similare de taiat pentru prelucrarea lemnului
8205.40 - Surubelnite
- Alte scule si unelte de mana (inclusiv diamantele pentru taiat geamuri):
8205.51 - - De uz gospodaresc
8t05.59 - - Altele
8205.60 - Lampi de sudura si similare
8205.70 - Menghine, cleme de strangere si similare
8205.80 - Nicovale; forje portative; polizoare cu batiuri, manuale sau cu pedala
8205.90 - Seturi de articole de la cel putin doua dintre subpozitiile de mai sus
Aceasta pozitie cuprinde, independent de anumite unelte nominalizate expres, toate celelalte unelte de mana, precum si sculele de mana, cu exceptia celor clasificate fie la alte pozitii ale acestui Capitol, fie in alte parti ale Nomenclaturii (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol).
Se clasifica aici un numar foarte mare de unelte de mana, chiar cu dispozitive mecanice simple, cum sunt manivelele si angrenajele. Aceste unelte constau din:
A) Unelte de gaurit, de filetat sau de tarodat, cum sunt coarbele, portburghiele, burghiele, clichetele, coliviile de filiera, clupele pentru tarodat. Sculele interschimbabile (burghie, sfredele, cuzineti de filiere, tarozi etc.) destinate a fi montate pe utilaje, se clasifica la pozitia nr. 82.07.
B) Ciocane (de forjar, de cazangiu, de dulgher, de potcovar, de lucrator de cariera, de taietor de piatra, de geamgiu etc.), baroase si maiuri, ciocane cu coada lunga, ciocane de buciarda rustice; se clasifica aici si ciocanele, la care un capat joaca rolul de tarnacop, de furca de scos cuie etc. (ciocane de pavator, de zidar sau de faiantar, de exemplu).
C) Rindele, dalti si unelte similare de taiat pentru prelucrarea lemnului, cum sunt gealaul, rindeaua, rindeaua de fasonat, faltuitorul, penitele de gravat, daltile crucise, razuitoarele, raschetele (sau cutitasele de razuit) pentru parchet si de tipul celor utilizate de dulgheri, tamplari, ebenisti, butoieri, sabotiori, sculptori sau gravori in lemn.
D) Surubelnite (obisnuite, automate etc.).
E) Alte scule si unelte de mana (inclusiv diamantele pentru taiat geamuri).
Grupa cuprinde:
1) O serie de obiecte (cu exceptia celor ce functioneaza mecanic in sensul pozitiei nr. 82.10 - vezi Nota explicativa corespunzatoare) inrudite cu articolele de menaj sau de uz casnic de la pozitia nr. 73.23, dar la care functia de unealta este preponderenta, chiar daca au o lama taietoare, cum sunt:
Fiarele de calcat (cu gaz, cu petrol, cu carbune etc., cu exceptia fiarelor de calcat electrice, care se clasifica la pozitia nr. 85.16), fiarele de coafat, decapsulatoarele de sticle, deschizatoarele simple de conserva (inclusiv cheile), spargatoarele de nuci, tirbusoanele, incaltatoarele, pietrele de ascutit (pietre de menaj, pietre de macelar) si altele, tocilele pentru cutite, ruletele de patiserie, formele de decupat aluatul, razatoarele (de branza etc.), taietoarele de legume cu lama oblica, tocatoarele cu lame circulare, rindelele de cascaval, uneltele de format untul, taietoarele de oua, clestii de gheata, presele pentru piureu, frigaruile, carligele, lopetile si vatraiele de sobe, clestii pentru brichete sau pentru jar etc.
2) Sculele speciale pentru ceasornicari, cum sunt uneltele de prins pietrele sau de nituit rotile; de echilibrat balansiere, estrapadele, uneltele de pivotat, de reglat.
3) Diamantele pentru taiat geamuri, inclusiv taietoarele de sticla circulare cu diamant montat pe o rigla gradata si creioanele cu varf de diamant pentru scriere pe sticla. Diamantele prezentate izolat se clasifica la pozitia nr. 71.02.
4) Uneltele speciale pentru fierari si potcovari, cum sunt raclele, matritele (pentru cuie etc.), poansoanele, stantele si contrastantele.
5) Uneltele pentru mine si santiere, cum sunt barele de mina, clestii cu levier, foarfecele pentru taietorii de piatra, brosele pentru piatra, penele de cariera.
6) Uneltele pentru tamplari, tocilari, cimentieri, ipsosari, vopsitori etc., cum sunt mistriile, polizoarele, spatulele, racletele, carligele, acele tocilarilor, netezitoarele, rulourile cimentarilor, cutitele-palete, taietoarele de sticla cu molete, cutitele de chituit sau de dechituit pentru geamgii.
7) Uneltele diverse, cum sunt uneltele de scobit copita inainte de potcovit, uneltele cu varf curb de scrijelit piele sau lemn, cutitele de potcovar, uneltele de curatat picioarele si foarfecele cu saboti pentru potcovari; acele de gravat, buterolele si uneltele de scos nituri; uneltele de smuls cuie (altele decat cele functionand in maniera clestilor, care se clasifica la pozitia nr. 82.03), ciocanele de nituit, extractoarele de cuie spintecate, clestii de debalotat; uneltele de demontat pneuri: sulele fara ureche; poansoanele de tapiter, de legator etc.; fiarele de sudat; fiarele de marcat cu foc si poansoanele de marcat; zgarieturile pentru metale cu partea lucratoare din metal; sculele pentru formarea ceaprazelor la ferastraie; cutiile cu sant pentru tamplari, fara ferastrau; uneltele de sondat (pentru verificare, prelevare de probe etc.); maiurile de batut sau de pavat; uneltele de curatat pietrele de polizor; aparatele de cercuit ambalaje, altele decat cele de la pozitia nr. 84.22 (vezi Nota explicativa corespunzatoare); micile aparate cu arc pentru agrafat, zise pistolete (pentru ambalare, pentru tapitat, pentru lucrari cu ipsos etc.); uneltele de nituit (pistolete), de fixat tampoane, cepuri etc:, functionand cu ajutorul unui cartus detonant; vergele pentru sticlari, suflaiele de suflat cu gura; biurete si seringi de gresat, chiar cu pompa (piston) si surub al lui Arhimede.
F) Lampi de sudura sau de lipit si altele similare de tipul celor cu gazeificare (inclusiv lampile similare de decapat, de marcat la cald ambalajele din lemn sau pentru demararea motoarelor semi-diesel). Aceste articole se caracterizeaza prin faptul ca fie au propriul rezervor de carburant (petrol, benzina, de exemplu), echipat cu o pompa, fie functioneaza cu ajutorul unei incarcaturi (butelii) de gaz. In anumite cazuri, extremitatea becului de sudura poate fi echipata cu un fier de sudat. Nu sunt, in schimb, clasificate aici masinile si aparatele cu gaz pentru sudura (pozitia nr. 84.68).
G) Menghine, dispozitive de strangere, crivale de dulgher si altele similare cu diferite sisteme de mana, de tipul celor ce se fixeaza, in general, pe un banc de montaj sau pe o masa, pentru tamplari, lacatusi, armurieri, ceasornicari etc., cu exceptia celor se constituie parti sau accesorii ale unor masini (ale masinilor unelte, in special). Sunt clasificate, de asemenea, la aceasta grupa menghinele de planse si piesele de utilaje, jucand acelasi rol ca menghinele de mana propriu-zise, precum si clamele, carligele si ghearele bancurilor de montaj.
Aceste menghine pot avea falcile prevazute cu alte materiale decat metalul (lemn, fibre textile etc.), care impiedica deteriorarea piesei de prelucrat.
Sunt, totusi, excluse de la aceasta pozitie dispozitivele de fixare cu ventuza, constituite dintr-o montura, dintr-un maner, dintr-un levier destinat sa creeze o depresiune, din metale comune, si din cupe de cauciuc destinate sa fie adaptate momentan pe un obiect in vederea deplasarii acestuia din urma (pozitiile nr. 73.25, 73.26, 76.16, de exemplu).
H) Nicovale; forje portabile; polizoare cu batiu, de mana sau cu pedala.
Grupa cuprinde:
1) Nicovalele (inclusiv nicovalele cu doua coarne) de orice dimensiuni si pentru orice utilizari: pentru fierari, pentru ceasornicari sau bijutieri, pentru cizmari (inclusiv nicovalele sau formele pentru batut incaltamintea), nicovalele mici pentru batut secerile etc.
2) Forjele portabile, echipate, in general, cu un ventilator si uneori cu o menghina, de tipul celor utilizate pentru atelierele mici, santierele de constructie sau lucrarile publice.
3) Polizoarele cu batiu (chiar din lemn), de mana sau cu pedala. Polizoarele mecanice sunt clasificate la Capitolele 84 sau 85. In ceea ce priveste polizoarele prezentate separat, ele urmeaza regimul lor propriu (pozitia nr. 68.04).
Uneltele comportand metal, dar a caror parte lucratoare este din cauciuc, piele, pasla etc., urmeaza regimul materialului constitutiv (Capitolele 40, 42, 59 etc.).
Independent de excluderile deja mentionate mai sus, nu sunt cuprinse la aceasta pozitie:
a) Acele de cusut si celelalte articole de la pozitia nr. 73.19.
b) Uneltele interschimbabile de tipul celor mentionate mai sus, cum sunt lamele de surubelnita, daltile in cruce, acele de gravat, buterolele etc., de tipul celor utilizate pentru prelucrari cu masini, cu unelte pneumatice sau electromecanice sau cu alte unelte de mana, mecanice sau nu (pozitia nr. 82.07).
c) Aparatele de mana pentru proiectarea, dispersarea sau pulverizarea materialelor lichide sau sub forma de pulbere, de la pozitia nr. 84.24.
d) Port-sculele pentru utilaje de mana (pozitia nr. 84.66).
e) Uneltele pneumatice, hidraulice sau cu motor neelectric incorporat, pentru utilizare manuala (pozitia nr. 84.67).
f) Uneltele electromecanice (cu motor incorporat) pentru utilizare manuala (pozitia nr. 85.08).
g) Uneltele constituind instrumente de trasat, de masurat, de verificat sau de control in sensul Capitolului 90 (trasatoare, varfuri de trasat si poansoane de marcat, calibre, loje etc.).

82.06 - UNELTE DE LA CEL PUTIN DOUA DIN POZITIILE NR. 82.02 PANA LA 82.05, PREZENTATE IN SETURI PENTRU VANZAREA CU AMANUNTUL.
La aceasta pozitie sunt clasificate seturile de unelte apartinand de cel putin doua dintre pozitiile nr. 82.02 pana la 82.05, cu conditia ca ele sa fie prezentate in ambalaje pentru vanzarea cu amanuntul (cutii din material plastic, cutii de scule metalice, de exemplu).
Printre seturile apartinand de aceasta pozitie, pot fi mentionate:
1) seturile de unelte de lacatuserie, cuprinzand diferite bucse, chei fixe, chei tubulare, surubelnite, pensete, de exemplu;
2) combinatii simple, cum sunt seturile de chei de strangere si surubelnite.
Se clasifica la aceasta pozitie seturile ingloband unelte de importanta secundara, apartinand de alte pozitii sau de alte Capitole ale Nomenclaturii, cu conditia ca ele sa-si pastreze caracterul esential de seturi de unelte de la cel putin doua dintre pozitiile nr. 82.02 pana la 82.05.

82.07 - UNELTE INTERSCHIMBABILE PENTRU UTILAJE DE MANA, MECANICE SAU NU, SAU PENTRU MASINI-UNELTE (DE EXEMPLU DE AMBUTISAT, DE STANTAT, DE POANSONAT, DE TARODAT, DE FILETAT, DE GAURIT, DE ALEZAT, DE BROSAT, DE FREZAT, DE STRUNJIT, DE INSURUBAT) INCLUSIV FILIERELE PENTRU ETIRAREA SAU FILAREA (EXTRUDAREA) METALELOR, PRECUM SI SCULELE DE FORARE SAU DE SONDARE.
- Unelte pentru forare sau pentru sondare:
8207.13 - - Cu partea activa din metaloceramice
8207.19 - - Altele, inclusiv partile
8207.20 - Filiere pentru etirarea sau filarea (extrudarea) metalelor
8207.30 - Unelte pentru ambutisat, stantat sau pentru poansonat
8207.40 - Unelte pentru tarodat sau filetat
8207.50 - Unelte pentru gaurit
8207.60 - Unelte pentru alezat sau brosat
8207.70 - Unelte pentru frezat
8207.80 - Unelte pentru strunjit
8207.90 - Alte unelte interschimbabile
In timp ce pozitiile precedente ale Capitolului se refera, in principal (cu cateva exceptii, cum sunt panzele de ferastrau), la unelte de mana in general complete sau care trebuie numai sa fie prevazute cu un maner pentru a putea fi direct folosite pentru anumite activitati, aceasta pozitie cuprinde o grupa importanta de unelte interschimbabile cu care este practic imposibil sa se efectueze, in starea data, o anume prelucrare si care sunt destinate a fi adaptate, dupa caz:
A) unei scule de mana, mecanice sau nu (portburghiu, coarba, colivie pentru filiere etc.),
B) unor masini-unelte de la pozitiile nr. 84.57 pana la 84.65 sau apartinand de pozitia nr. 84.79 prin aplicarea Notei 7 a Capitolului 84.
C) unor unelte sau masini-unelte de la pozitiile nr. 84.67 si 85.08, in vederea realizarii, pe metale, pe carburi metalice, pe lemn, pe piatra, pe ebonita, pe anumite materiale plastice sau pe alte materiale dure, a unor operatii de ambutisare, stantare, poansonare, tarodare, alezare, filetare, frezare, mandrinare, taiere, strunjire, perforare, mortezare, trefilare etc, sau chiar de simpla insurubare.
Aceasta pozitie cuprinde, in afara acestora, sculele destinate a fi adaptate la masini de foraj sau de sondare de la pozitia nr. 84.30.
Matritele, preducelele, sfredelele si celelalte unelte interschimbabile pentru masini sau aparate, altele decat cele vizate mai sus, sunt, dimpotriva, clasificate ca parti ale masinilor sau aparatelor carora le sunt destinate.
Dupa caz, uneltele din aceasta pozitie sunt fie dintr-o singura piesa, fie compuse.
Uneltele dintr-o singura piesa, formate in intregime din acelasi material, sunt, in general, constituite din oteluri aliate sau din otel avand un continut ridicat de carbon.
Uneltele compuse sunt formate dintr-una sau mai multe parti lucratoare din metal comun, din carburi metalice sau din metaloceramice, din diamante sau din alte pietre pretioase sau semipretioase, fixate pe un suport din metal comun fie intr-o maniera permanenta prin sudura sau prin sertisare, fie intr-o maniera demontabila. In acest ultim caz, unealta este compusa dintr-un corp din metal comun, dintr-una sau mai multe parti lucratoare (lama, placheta, graunte) fixate pe corp cu ajutorul unui dispozitiv de fixare cuprinzand in special o brida, un surub de strangere sau un dispozitiv de fixare cu pana, si, daca este cazul, un sfaramator de aschii.
Se clasifica aici, de asemenea, uneltele cu parti abrazive, cu conditia ca sa reprezinte unelte ai caror dinti, muchii sau alte parti retezatoare sau taietoare nu si-au pierdut functia proprie prin faptul ca le-au fost adaugate pulberi abrazive, altfel spus functia de unelte care ar putea lucra ca atare, fara interventia acestor pulberi. De fapt, cea mai mare parte a uneltelor abrazive o constituie polizoarele si articolele similare de la pozitia nr. 68.04 (vezi Nota explicativa corespunzatoare).
Aceasta pozitie cuprinde, in special, articolele urmatoare:
1) Uneltele de foraj sau de sondare, cum sunt forezele, coroanele si burghiele pentru gauri de impuscare.
2) Filierele pentru etirarea sau extrudarea metalelor, cum sunt matritele (sau filierele) pentru presa de filat metale.
3) Unelte de ambutisat, de stantat sau de poansonat, cum sunt poansoanele si matritele pentru ambutisarea sau stantarea la rece a metalelor in folii sau in benzi; matritele de forjare; poansoanele si matritele de stantat.
4) Unelte de tarodat sau de filetat, cum sunt tarozii, filierele, cuzinetii de filiere, pieptenii de filetat.
5) Unelte de perforat, cum sunt burghiele (elicoidale, de centrat etc.), sfredelele etc.
6) Unelte de alezat sau de brosat.
7) Unelte de frezat, cum sunt frezele (cu dantura dreapta, cu dantura elicoidala, cu dantura alternanta sau conica), frezele-cutit pentru taiat angrenaje etc.
8) Unelte de strunjit.
9) Alte unelte interschimbabile, cum sunt:
a) Uneltele de ajustat, de rabotat, sau de rectificat.
b) Uneltele de mortezat, de slefuit, de canelat, de rindeluit etc, lemnul, precum si lanturile taietoare de mortezat lemnul.
c) Uneltele de malaxat, de amestecat, de agitat etc, produsele pentru pictura, lipiciurile, mortarul, chitul si pastele de tencuit.
d) Lamele de surubelnita si de buterola.
Filierele si celelalte scule pentru masini, devenite radioactive, raman cuprinse la aceasta pozitie.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Sculele comportand metal, dar avand partea lucratoare din cauciuc, piele, pasla etc., care urmeaza regimul materialului constitutiv (Capitolele 40, 42, 59 etc.).
b) Panzele de ferastrau de orice fel (pozitia nr. 82.02).
c) Cutitul rindelelor si uneltelor similare (robanc, gealau, rindea de fasonat etc.) (pozitia nr. 82.05).
d) Cutitele si lamele taietoare pentru masini si aparate mecanice (pozitia nr. 82.08).
e) Plachetele, baghetele, varfurile si obiectele similare pentru scule, nemontate, constituite din metaloceramice (pozitia nr. 82.09).
f) Filierele pentru extrudarea fibrelor sintetice sau artificiale (pozitia nr. 84.48).
g) Port-piesele si port-sculele (chiar pentru utilaje de mana), precum si filierele cu declansare automata (pozitia nr. 84.66).
h) Filierele pentru masini de fabricat fibre de sticla (pozitia nr. 84.75).
i.j) Periile (metalice sau altele) constituind elemente de masini (pozitia nr. 96.03).

82.08 - CUTITE SI LAME TAIETOARE PENTRU MASINI SAU PENTRU APARATE MECANICE.
8208.10 - Pentru prelucrarea metalelor
8208.20 - Pentru prelucrarea lemnului
8208.30 - Pentru aparate de bucatarie sau pentru masini folosite in industria alimentara
8208.30 - Pentru masini agrirole, horticole sau forestiere
8208.90 - Altele
La aceasta pozitie sunt clasificate cutitele si lamele taietoare, de forma patrata sau dreptunghiulara, circulara sau de alta forma, destinate a fi montate pe masini sau pe aparate mecanice. Ea nu cuprinde, dimpotriva, cutitele taietoare si piesele taietoare pentru uneltele de mana de la pozitiile nr, 82.01 pana la 82.05 (cutitele rindelelor, de exemplu).
Sunt clasificate aici, in special, cutitele si lamele taietoare:
1) pentru prelucrarea metalelor:
a) Cutitele si lamele care nu sunt montate direct pe masini, dar sunt fixate pe sculele utilizate impreuna cu aceste masini (de exemplu, lamele pentru freze si alezoare).
b) Lamele pentru foarfece de mana (cu levier, cu ghilotina) sau, pentru masini-unelte de decupat metalele in folii; sarme, bare etc.
2) pentru prelucrarea lemnului:
a) Cutitele si lamele pentru masini de rabotat lemnul sau pentru masini pentru prelucrarea lemnului similare.
b) Cutitele si lamele pentru masini mecanice de derulat si transat lemnul.
3) pentru aparate de bucatarie sau pentru masini folosite in industria alimentara, cum sunt cutitele si lamele pentru aparate mici sau masini de menaj, de macelarie, de mezelarie, de brutarie etc. (tocatoare de carne, taietoare de legume, masini de taiat paine, sunca etc.).
4) pentru masini agricole, horticole sau forestiere, de exemplu, cutitele si lamele pentru masinile de taiat radacini, de tocat paie etc. sau pentru masini de tuns gazonul; lamele si segmentele pentru seceratoare sau cositoare, cu exceptia fierului de plug, a discurilor plugurilor sau a grapelor etc.
5) pentru alte masini, cum sunt:
a) Cutitele si lamele pentru masini pentru despicarea si egalizarea pieilor si cutitele, chiar de forma speciala, pentru impodobit pielea.
b) Cutitele si lamele pentru aparate sau pentru masini de taiat sau de retezat hartia, tesaturile, materialele plastice in foi etc., pentru masini de tocat tutunul etc.

82.09 - PLACUTE, BAGHETE, VARFURI SI OBIECTE SIMILARE PENTRU SCULE, NEMONTATE, DIN METALOCERAMICE.
Articolele clasificate la aceasta pozitie sunt, in general, prezentate in placute sau in piese de forme diverse (baghete, varfuri, pastile, inele, de exemplu) si poseda o duritate mare la rece si la cald si o rezistenta foarte inalta la incovoiere.
Datorita acestor calitati particulare, articolele astfel realizate au intrebuintari foarte numeroase in confectionarea sculelor - pe care sunt aplicate prin sudura, lipire sau strangere - care, in urma vitezei lor mari de taiere, sunt utilizate pentru prelucrarea metalelor si a altor materiale dure (scule de strunjit, freze, filiere de etirare, burghie etc.). Aceste articole pot sa fi fost taiate sau nu, sau altfel preparate pentru a constitui elemente de scule, dar pentru a fi clasificate la aceasta pozitie ele nu trebuie sa fie montate. Montate pe scule, ele se clasifica la pozitiile proprii ale sculelor si, in special, de pozitia nr. 82.07.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Carburile metalice nesinterizate, in starea pura (pozitia nr. 28.49).
b) Amestecurile de carburi metalice sub forma de pulbere, preparate, dar nesinterizate (pozitia nr. 38.24).
c) Placutele, baghetele, varfurile si obiectele similare din ceramica, pentru scule (pozitia nr. 69.09).
d) Ajutajele pentru masini cu jet de nisip si alte parti ale masinilor, rezistente la uzura prin frecare, din metaloceramice (Capitolul 84).

82.10 - APARATE MECANICE ACTIONATE MANUAL, CU O GREUTATE DE MAXIM 10 KG, UTILIZATE PENTRU PREPARAREA, CONDITIONAREA SAU SERVIREA ALIMENTELOR SAU BAUTURILOR.
Aceasta pozitie cuprinde aparatele mecanice neelectrice, actionate in general manual, avand o greutate maxima de 10 kg, intrebuintate pentru prepararea, conditionarea sau servirea alimentelor sau a bauturilor.
In sensul acestei pozitii, un aparat este considerat mecanic, daca poseda mecanisme, cum sunt manivelele, angrenajele, dispozitivele cu surubul lui Arhimede, pompele; dimpotriva, un simplu levier sau un simplu piston de refulare nu se considera, prin ele insele, dispozitive mecanice antrenand clasificarea in aceasta pozitie, cel putin daca aparatul nu este conceput pentru a fi fixat pe o mobila, pe un perete etc. sau pentru a fi asezat pe o fundatie, caz in care el poseda o placa de asezare, un soclu, un batiu etc.
Aparatele clasificate aici sunt, in general, articole care apartin, in mod normal, fie de pozitia nr. 82.05, fie de Capitolul 84, dar care satisfac concomitent conditiile urmatoare:
1) Greutatea lor nu depaseste 10 kg.
2) Prezinta un dispozitiv mecanic.
Intra, in mod special, la aceasta pozitie, daca satisfac conditiile susmentionate, articolele de mai jos:
Rasnitele de cafea sau de condimente, aparatele de macinat legume, masini mici de tocat si transat carnea (tocator de carne si altele similare), de macinat carnea, de ras cascaval, de taiat sau de decojit legume sau fructe (inclusiv cele de taiat cartofi), de taiat paine (inclusiv cutitele cu soclu), de fabricat aluaturi alimentare, de scos samburii din fructe (cu exceptia aparatelor simple cu arc, de mana), de infundat si capsulat sticle, de desfacut cutii de conserve, deschizatoare mecanice de cutii (cu exceptia aparatelor simple de deschis cutii de la pozitia nr. 82.05), putineii de batut untul, serbetierele, batatoarele de maioneza, de frisca si de oua, formele pentru inghetata zise portionere, presele de fructe, de suc de carne, aparatele de scos dopul din sticle si sfaramatoarele de gheata.

82.11 - CUTITE (ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA 82.08) CU LAMA TAIETOARE SAU ZIMTATI, INCLUSIV COSOARE CARE SE INCHID, SI LAMELE LOR (+).
8211.10 - Seturi
- Altele:
8211.91 - - Cutite de masa cu lama fixa
8211.92 - - Alte cutite cu lama fixa
8211.93 - - Cutite, altele decat cele cu lama fixa, inclusiv cosoarele care se inchid
8211.94 - - Lame
8211.95 - - Manere din metale comune
Sunt clasificate la aceasta pozitie cutitele de orice fel, cu lama taietoare lisa sau dantelata, cu exceptia cutitelor si lamelor taietoare de la pozitia nr. 82.08 si a anumitor unelte sau articole denumite si cutite, care sunt mentionate in mod explicit sau implicit la alte pozitii ale acestui Capitol (de exemplu cutitele pentru fan sau pentru paie de la pozitia nr. 82.01 si celelalte articole mentionate mai jos in lista excluderilor).
Sunt clasificate aici, in mod special:
1) Cutitele nepliabile, de masa, de orice fel, inclusiv cutitele de decupat si cutitele de desert; ele pot avea manere si lame formate dintr-o singura piesa de metal (cutite monobloc) sau pot sa aiba un maner aplicat (din metal comun, din lemn, din corn, din material plastic etc.).
2) Cutitele nepliabile, de bucatarie, profesionale sau altele, avand, in general, o executie mai putin ingrijita decat cele din categoria precedenta; printre aceste cutite, pot fi mentionate:
Cutitele de macelar sau de mezelar; cutitele pentru legatorie sau pentru cartonat; cutitele pentru tabacari, pentru blanari, pentru marochineri, pentru selari sau pentru cizmari (inclusiv transetele cu sau fara maner); cutitele apicultorilor sau gradinarilor; cutitele, sabiile si cutitele-pumnal de vanatoare; cutitele de cercetas; cutitele de deschis stridii; cutitele de descojit legume sau fructe.
3) Cutitele pliabile, cosorasele si bricegele de buzunar de orice fel, cu maner din metal comun, din lemn, din corn, din material plastic etc., printre care pot fi mentionate urmatoarele:
Cutitele si bricegele uzuale de buzunar, cutitele de voiaj sau de camping, cutitele de sport sau de vanatoare etc., toate aceste articole fiind prevazute cu o lama, sau cu doua, sau cu mai multe lame sau alte piese (poanson, tirbuson, surubelnita, foarfece, deschizator de conserve etc.); cutitele-cosor cu lama care se inchide (de buzunar) pentru agricultori sau gradinari, precum si cutitele de altoire, altoitoarele gen cutit etc.
4) Cutitele cu mai multe lame interschimbabile, chiar daca aceste lame sunt amplasate in maner.
Sunt, de asemenea, clasificate aici, lamele destinate fabricarii articolelor de cutitarie mentionate mai sus, chiar daca sunt brute de la matritat, curatite de bavura lor, polizate sau complet prelucrate, precum si manerele din metale comune ale articolelor de la aceasta pozitie.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Bricegele pentru gradinari, care nu se inchid si cutitele de abator ("macetele") (pozitia nr. 82.01).
b) Articolele de cutitarie de la pozitia nr. 82.14.
c) Cutitele speciale pentru peste si cutitele pentru unt (pozitia nr. 82.15).

Note explicative de subpozitie.
Subpozitia nr. 8211.10
Sfera de cuprindere a subpozitiei nr. 8211.10 este limitata la seturile de cutite diferite sau la seturile in care cutitele predomina, ca numar, fata de celelalte articole.

82.12 - BRICE SI APARATE DE RAS, SI LAMELE LOR (INCLUSIV EBOSELE IN BENZI).
8212.10 - Brire si aparate de ras
8212.20 - Lame pentru aparatele de ras cu protectie (inclusiv ebosele in benzi)
8212.90 - Alte parti
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Bricele si aparatele de ras de tip comun, cu maner, inclusiv lamele lor, chiar nefinisate, precum si manerele lor din metale comune.
2) Aparatele de ras mecanice zise "cu protectie", precum si partile lor din metale comune si lamele lor, chiar nefinisate.
3) Aparatele de ras cu protectie, din material plastic, prezentate impreuna cu lamele lor.
Sunt clasificate, de asemenea, aici aparatele de ras mecanice actionate cu mana, functionand in mod similar aparatelor de ras electrice, precum si lamele, cutitele, pieptenii, contrapieptenii si capetele lor.
Sub termenii de ebose in benzi, clasificate de asemenea aici, sunt desemnate benzile de otel de lungime nedeterminata, perforate, calite sau nu, pentru fabricarea lamelor aparatelor de ras cu protectie, precum si benzile in care a fost deja trasata, la intervale regulate, forma lamelor, acestea din urma detasandu-se la o presare usoara.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Aparatele de ras cu protectie, din materiale plastice, prezentate fara lamele lor (pozitia nr. 39.24).
b) Masinile de ras electrice, precum si capetele, pieptenii, contrapieptenii, lamele si cutitele acestora (pozitia nr. 85.10).

82.13 - FOARFECE CU DOUA BRATE SI LAMELE LOR.
Foarfecele de la aceasta pozitie sunt formate din doua lame (sau brate), uneori dantelate, amplasate in X astfel incat pivoteaza in jurul unui surub sau unui stift. Ele se caracterizeaza si prin faptul ca fiecare brat se termina printr-un inel destinat sa faciliteze actiunea degetului mare sau a unui alt deget, care imprima miscarea lamelor taietoare. Bratele pot fi dintr-o singura piesa sau cu lame aplicate.
In mod exceptional, foafecele cu doua brate pot fi in forma de V si sa comporte un singur inel fix pe unul dintre brate, celalalt brat fiind dirijat prin presiunea unui alt deget. Acesta este cazul, in special, al anumitor foarfece utilizate in industria textila.
Sunt clasificate aici, in special:
1) Foarfecele de tip comun, pentru uz casnic (croitorie, birou, bucatarie etc.), cu lame plate, rotunde etc.
2) Foarfecele pentru profesionisti, cum sunt foarfecele pentru croitori (inclusiv foarfecele speciale pentru butoniere), foarfecele pentru coafori (inclusiv cele pentru filarea parului), foarfecele pentru pasmanterie, pentru finisarea pielii, pentru manusarie, pentru selari, pentru palarieri etc.
3) Foarfecele pentru pielite si pentru unghii, de orice fel, chiar cu laturi formand pile, pentru particulari si manichiuriste.
4) Micile foarfece de buzunar sau pentru brodat, chiar pliabile; foarfecele pentru flori, pentru taiat boabele de struguri, pentru taiat trabucurile.
5) Foarfecele speciale pentru dantelarea esantioanelor, pentru marcarea vitelor, pentru taiat copita vitelor, foarfecele cu joc dublu al bratelor (4 lame), servind la prelevarea benzilor de tesatura, foarfecele de gradinar formate din doua lame dintre care una este concava, iar cealalta convexa, dar care sunt terminate in inele caracteristice pentru articolele de la aceasta pozitie (pentru taiat foile, de exemplu).
Lamele foarfecelor, chiar nefinisate, sunt, de asemenea, clasificate aici.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Foarfecele de tuns oile si similare, precum si foarfecele pentru agricultura sau horticultura, ale caror brate nu se termina in inele, cum sunt foarfecele pentru garduri vii, precum si foarfecele de gradinar (inclusiv foarfecele pentru pasari de curte) manevrate cu o singura mana (pozitia nr. 82.01).
b) Foarfecele speciale de taiat copitele, pentru porcovari (pozitia nr. 82.05).

82.14 - ALTE ARTICOLE DE CUTITARIE (DE EXEMPLU MASINI DE TUNS, SATARE DE MACELARIE SAU DE BUCATARIE, CUTITE DE GHILOTINA, CUTITE DE TRANSAT SAU DE TOCAT, CUTITE DE TAIAT HARTIE); INSTRUMENTE SI SETURI DE INSTRUMENTE PENTRU MANICHIURA SAU PEDICHIURA (INCLUSIV PILELE DE UNGHII).
8214.10 - Cutite de taiat hartie, cutite de deschis scrisori, cutite de razuit, ascutitori de creioane si lamele lor
8214.20 - Instrumente si seturi de instrumente pentru manichiura sau pentru pedichiura (inclusiv pilele de unghii)
8214.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde, in special:
1) Cutitele de taiat hartia (inclusiv penitele speciale de decupat), cutitele de deschis scrisori, cutitele de razuit (razuitoare-briceag si altele), micile ascutitoare pentru creioane si lamele lor (cu exceptia aparatelor mecanice de ascutit creioane, pentru birouri, care se fixeaza pe o masa, de exemplu, si care sunt clasificate la pozitia nr. 84.72).
2) Instrumentele si seturile de instrumente pentru manichiura sau pentru pedichiura (inclusiv pilele de unghii). Printre acestea pot fi mentionate pilele de unghii (drepte sau pliabile), daltitele concave de indepartat pielita, razuitoarele de unghii, cutitele de taiat bataturile, daltitele pentru extras bataturile, spatulele ascutite pentru taiat si indepartat pielita de pe unghii, clestii pentru unghii si taietoarele de unghii.
Seturile de instrumente pentru manichiura sau pedichiura sunt prezentate in cutii, tocuri, truse etc. si pot cuprinde foarfece sau alte obiecte, cum sunt lustruitoarele de unghii si pensetele de depilat care, luate fiecare in parte, ar urma regimul lor propriu.
3) Masinile de tuns, manuale, neelectrice.
Masinile de tuns electrice, cu motor incorporat, sunt clasificate la pozitia nr. 85.10; masinile de tuns mecanice, montate, in general, pe un trepied, cu transmisie flexibila si actionate cu ajutorul unei manivele, pentru tunderea animalelor, se clasifica la pozitia nr. 84.36.
Aceasta pozitie cuprinde, de asemenea, partile masinilor de tuns manuale, precum si pieptenii, contrapieptenii si capetele aparatelor de tuns mecanice de la pozitia nr. 84.36.
4) Satarele de macelarie sau de bucatarie, cutitele de ghilotina, cutitele de transat sau de tocat, un ansamblu de articole manevrate cu o mana sau cu doua maini, neavand forma obisnuita de cutit si utilizate in macelarii, mezelarii si in bucatarie pentru taierea oaselor, a carnii si a altor alimente.

82.15 - LINGURI, FURCULITE, POLONICE, SPUMIERE, PALETE PENTRU PRAJITURI, CUTITE SPECIALE PENTRU PESTE SAU PENTRU UNT, CLESTI PENTRU ZAHAR SI ARTICOLE SIMILARE.
8215.10 - Seturi care contin cel putin un obiect argintat, aurit sau platinat
8215.20 - Alte seturi
- Altele:
8215.91 - - Argintate, aurite sau platinate
8215.99 - - Altele
Aceasta pozitie cuprinde, in special:
1) Lingurile de orice fel, inclusiv linguritele mici pentru mustar sau pentru sare.
2) Furculitele de orice fel: furculite de tip comun, furculite de decupat, furculite de intepat carnea, furculite pentru desert, furculite pentru pentru stridii, furculite pentru pentru melci, furculite cu maner lung pentru prajitul painii.
3) Polonicele si spumierele confectionate in forma de polonic (spumiere pentru legume, pentru prajit etc.).
4) Paletele (sau spatulele) pentru peste, paletele pentru patiserie (pentru tarte etc.), pentru capsuni, pentru sparanghel, pentru inghetata.
5) Cutitele speciale (netaietoare) pentru peste sau pentru unt.
6) Clestii pentru zahar de orice fel (chiar taietori), clestii pentru prajituri, pentru aperitive, pentru sparanghel, pentru melci, pentru carne, pentru inghetata.
7) O serie de alte articole pentru servirea mesei, cum sunt manerele de jigou, furculitele pentru homari.
Aceste articole pot sa fie confectionate dintr-o singura piesa din metal comun sau din metal comun cu maner aplicat (din metal comun, din lemn, din material plastic etc.).
In conformitate cu Nota 3 a Capitolului, sunt, de asemenea, clasificate aici seturile compuse dintr-un cutit sau din mai multe cutite de la pozitia nr. 82.11 si dintr-un numar cel putin egal de articole care se clasifica la aceasta pozitie.
Aceasta pozitie nu cuprinde foarfecele pentru pasari de curte sau pentru homari, functionand similar foarfecelor de gradinar manevrate cu o singura mana sau foarfecelor cu doua brate (pozitiile nr. 82.01 sau 82.13).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016