Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ARTICOLE DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL
Note de Capitol.
1. - In acest Capitol, termenul fonte defineste produsele, obtinute prin turnare, in care fierul predomina, in greutate, in comparatie cu celelalte elemente si care nu corespund compozitiei chimice a otelurilor, mentionata in Nota 1 d) a Capitolului 72.
2. - In acceptiunea acestui Capitol, termenul sarma inseamna produse obtinute la cald sau la rece, a caror sectiune transversala, de forma oarecare, nu depaseste 16 mm in cea mai mare dimensiune a sa.
CONSIDERATII GENERALE
Acest Capitol cuprinde, la pozitiile nr. 73.01 pana la 73.24, un anumit numar de articole bine determinate si, la pozitiile nr. 73.25 si 73.26, un ansamblu de articole neincluse in Capitolele 82 sau 83 si care nu se clasifica la alte Capitole ale Nomenclaturii, din fonta (asa cum este ea definita in Nota 1 a acestui Capitol), din fier sau din otel.
Pentru aplicarea acestui Capitol, se considera ca:
1) Tuburi si tevi
Produsele tubulare concentrice cu sectiune constanta, cu un singur gol inchis, pe intreaga lor lungime si al caror profil exterior si interior au aceeasi forma. Tuburile si tevile din otel au o sectiune in principal circulara, ovala, patrata sau dreptunghiulara. Ele pot avea, in afara de aceasta, o sectiune in forma de triunghi echilateral sau de poligon convex regulat. Se considera, de asemenea, ca tuburi si tevi, produsele cu o sectiune alta decat circulara, prezentand unghiuri rotunjite pe intreaga lor lungime, ca si tuburile cu extremitati supraingrosate. Ele pot fi polizate, imbracate, curbate (inclusiv serpentinele), filetate si mansonate sau nu, perforate, ingustate, evazate, conice sau echipate cu flanse, coliere sau inele.
2) Profile tubulare
Produse tubulare care nu corespund definitiei de mai sus, si, in particular, cele al caror profil exterior si interior nu au aceeasi forma.
Dispozitiile Consideratiilor generale ale Notelor explicative de la Capitolul 72 se aplica mutatis mutandis si produselor din acest Capitol.
73.01 - PALPLANSE DIN FIER SAU DIN OTEL, CHIAR PERFORATE SAU CONFECTIONATE DIN ELEMENTE ASAMBLATE; PROFILE OBTINUTE PRIN SUDARE, DIN FIER SAU DIN OTEL.
7301.10 - Palplanse
7301.20 - Profile
Palplansele sunt constituite fie din profile obtinute prin laminare, tragere, ambutisare, indoire la presa sau prin formare pe masini cu role, fie prin asamblari (prin nituire, sudura, sertizare, de exemplu) ale elementelor laminate. Palplansele sunt caracterizate prin posibilitatea lor de a se adapta unele la celelalte prin simpla imbinare sau chiar prin simpla suprapunere a partilor lor longitudinale; in acest scop profilele sau asamblarile sunt prevazute, cel putin pe partile lor longitudinale, cu dispozitive de racordare (nervuri, borduri, carlige, gheare, de exemplu).
Printre palplansele de la aceasta pozitie, pot fi mentionate:
1) Palplansele-corniere sau palplansele de colt care sunt palplanse destinate sa fie colturi; sunt utilizate, in acest scop, fie palplanse indoite, fie palplanse taiate longitudinal, elementele astfel obtinute fiind apoi sudate sau nituite pentru a forma un unghi.
2) Palplansele de racordare, care sunt profile cu trei sau patru brate permitand realizarea de compartimente.
3) Palplansele de legatura, care sunt profile la care forma sectiunii permite utilizarea lor pentru racordarea unor palplanse de tipuri diferite.
4) Palplansele-canale si palplansele-coloane, care sunt adancite astfel incat sa se realizeze o legatura intre ele, dar nu sunt imbinate prin forta. Palplansele-canale au o forma ondulata. Palplansele-coloane sunt constituite din doua palplanse sudate.
Palplansele sunt utilizate, in general, pentru construirea de panouri despartitoare in terenuri afanate, acvifere sau imersate, in cadrul realizarii lucrarilor de geniu civil, cum sunt barajele, digurile sau transeele.
Sunt, de asemenea, clasificate aici, profilele obtinute prin sudare. Pentru aceste produse, dispozitiile Notelor explicative ale pozitiei nr. 72.16 se aplica mutatis mutandis.
Aceasta pozitie exclude:
a) Profilele tubulare obtinute prin sudare, de la pozitia nr. 73.06.
b) Asamblarile de palplanse (de exemplu chesoanele) lipsite de gheare exterioare permitand racordarea lor la alte elemente (pozitia nr. 73.08).
73.02 - MATERIALE DE CONSTRUCTIE PENTRU LINIILE FERATE, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL: SINE, CONTRASINE SI CREMALIERE, ACE SI INIMI DE MACAZ, MACAZURI SI ALTE ELEMENTE DE INCRUCISARE SAU DE SCHIMBARE DE CALE, TRAVERSE, ECLISE DE IMBINARE, CUZINETI, PENE DE FIXARE, PLACI DE BAZA, PLACI DE ASEZARE, PLACI DE STRANGERE, PLACI SI BARE DE ECARTAMENT SI ALTE PIESE SPECIAL CONCEPUTE PENTRU ASEZAREA, IMBINAREA SAU FIXAREA SINELOR.
7302.10 - Sine
7302.20 - Traverse
7302.30 - Ace si inimi de macaz, macazuri si alte elemente de incrucisare sau de schimbare de cale
7302.40 - Eclise de imbinare si placi de baza
7302.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde produsele siderurgice, care intra in constructia liniilor ferate de orice fel (cai ferate, linii de tramvai, cai Decauville etc.).
1) Sinele sunt profile obtinute prin laminare la cald. Ele se prezinta in toate dimensiunile si cuprind sinele cu patina, cu ciuperca dubla (de forma aplatizata sau rotunda), cu sant longitudinal, cu glisiera (pentru tramvaie electrice), sinele conducatoare etc.
Acest termen se aplica tuturor sinelor de tipurile utilizate in mod normal pentru instalarea de linii ferate, oricare ar fi destinatia lor reala (pentru transportoare aeriene, aparate de ridicat etc.). Sunt dimpotriva excluse articolele care nu corespund caracteristicilor sinelor propriu-zise pentru cai ferate (cai de rulare pentru aparate transportoare, pentru ascensoare, pentru usi culisante etc.).
Contrasinele sunt sine speciale, care se asociaza sinelor in vederea impiedicarii deraierii la traversarea liniilor si in curbe.
Cremalierele sunt sine speciale utilizate pentru caile in panta abrupta. Ele sunt compuse in particular, din doua bare intre care sunt nituite traverse astfel incat sa se formeze cavitati in care se angreneaza dintii rotii dintate amplasata sub locomotiva; uneori cremaliera este formata din simple sine dintate.
Aceste trei sortimente de sine pot fi drepte, curbate sau perforate cu gauri destinate aplicarii unor buloane.
2) Macazurile, acele si inimile de macaz, si celelalte elemente de traversare sau de schimbare de cale, care pot fi obtinute prin turnare in forme sau prin alte procedee, sunt dispozitive destinate sa fie plasate in intersectii ale cailor ferate.
3) Traversele sunt destinate sa sustina sinele si sa le mentina paralele. Ele sunt profile de forma speciala (in general cu o sectiune in forma de U sau de omega cu aripi foarte scurte), care au suferit o ambutisare dupa laminare. Ele pot fi, de asemenea, formate prin asamblarea mai multor elemente nituite sau sudate si pot prezenta perforatii, nervuri, pot fi echipate cu cuzineti sau cu placi de asezare sau chiar cu cutii complete pentru fixarea sinelor.
4) Eclisele de imbinare sunt produse laminate la cald, forjate sau turnate in profile variate (eclise plate, eclise cu umar, corniere etc.) utilizate pentru racordarea sinelor. Ele pot fi perforate.
5) Cuzinetii, confectionati in general din fonta, servesc la fixarea sinelor cu ciuperca dubla pe traverse; ei sunt fixati pe spatiul de amplasare prin tirfoane sau buloane.
Penele mentin sina in cuzinet.
Placile de asezare permit fixarea sinelor cu patine pe traverse. Ele protejeaza pe acestea din urma si sunt fixate la locul lor prin crampoane, buloane, tirfoane, varfuri sau - in cazul traverselor din otel - prin sudare.
Placile de strangere, denumite uneori eclise de strangere sau gheare de strangere, sunt piese servind, de asemenea, la fixarea sinelor cu patina. Prinse prin buloane de traverse, ele strang puternic patina sinei pe aceasta din urma.
Pozitia cuprinde si alte dispozitive rigide pentru fixarea sinelor, obtinute prin indoirea unei bare de otel, astfel incat sa rezulte forma aproximativa de L, al carei brat scurt se sprijina pe patina, iar cel lung (tija), cu capat usor aplatizat dar nu ascutit; este fixat in traversa gaurita anterior.
Pozitia cuprinde, de asemenea, dispozitivele nerigide de fixare a sinelor. Aceste dispozitive sunt fabricate din otel pentru arcuri si ele fixeaza sina pe traversa sau pe placa de asezare. Forta de strangere este obtinuta printr-o deformare a elementelor de fixare, fata de forma lor initiala. In general, un adaos sau un dispozitiv de izolare din cauciuc sau din material plastic este plasat intre elementul de fixare si sina sau intre elementul de fixare si traversa.
6) Placile si barele de ecartament sunt piese servind la fixarea sinelor si la mentinerea lor in pozitie paralela.
Anumite bare si corniere de ecartament sunt destinate sa fie prinse cu suruburi pe traverse din lemn perpendicular pe acestea, pentru a preveni, in anumite puncte, o deformare a caii.
7) Printre alte elemente de fixare pentru sine, sunt, de exemplu, dispozitivele care sunt fixate pe sine cand acestea sufera o deformare longitudinala. Ele se sprijina pe traversa si eventual pe placa de asezare pentru evitarea acestei deplasari longitudinale.
Pozitia nu cuprinde:
a) Tirfoanele, buloanele, piulitele, niturile, cuiele etc., utilizate pentru fixarea elementelor care servesc la construirea cailor ferate (pozitiile nr. 73.17 si 73.18).
b) Caile asamblate, placile turnante, tampoanele de cap de linie, elementele de gabarit, sistemele pentru macaz si cele similare (pozitia nr. 86.08).
73.03 - TUBURI, TEVI SI PROFILE TUBULARE, DIN FONTA.
Pozitia se refera la tuburi, tevi si profile tubulare fabricate din fonta, asa cum este ea definita in Nota 1 a acestui Capitol.
Ele se obtin fie in formele uzuale utilizate in topitorie, fie prin turnare centrifugala. In acest din urma caz, fonta lichida este turnata intr-un cilindru orizontal antrenat intr-o miscare rapida de rotatie; forta centrifuga preseaza lichidul pe peretele formei, unde se solidifica.
Produsele clasificate in aceasta pozitie pot fi drepte sau curbe si corpul lor poate fi neted sau prevazut cu aripioare. Dupa modul de asamblare ele pot fi ori cu imbinare, ori cu flanse complete sau cu flanse fixate prin sudura sau prin suruburi. Pentru a le usura asamblarea, tevile cu imbinare prezinta la una dintre extremitati o evazare destinata sa permita introducerea extremitatii opuse a unei alte tevi. Tevile cu flanse sunt prevazute pe fiecare extremitate a lor cu borduri perpendiculare pe corpul tevii, care permit asamblarea cu ajutorul unor buloane, piulite sau coliere. Tevile cu capete netede sau filetate sunt destinate sa fie asamblate cu ajutorul unor mansoane, inele sau coliere.
Sunt, de asemenea, cuprinse aici tuburile, tevile si profilele tubulare prevazute pe lungimea lor cu un orificiu sau cu una sau mai multe ramificatii de derivatie si cele care au fost acoperite cu mase plastice, cu bitum, cu zinc, de exemplu.
Tuburile si tevile acestea sunt utilizate, in cea mai mare parte, la canalizarea apei cu presiune joasa sau medie, la distribuirea gazelor cu presiune joasa, ca tevi de coborare a apelor pluviale de pe acoperisuri in colector sau la drenaj.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Accesoriile de tevarie, din fonta, clasificate la pozitia nr. 73.07.
b) Tuburile, tevile si profilele tubulare transformate in elemente de produse determinate, care urmeaza regimul lor propriu, de exemplu pe cel al elementelor de radiatoare pentru incalzirea centrala (pozitia nr. 73.22), pe cel al organelor de masini si aparate (Sectiunea XVI) etc.
73.04 - TUBURI, TEVI SI PROFILE TUBULARE, FARA SUDURA, DIN FIER SAU DIN OTEL (+).
7304.10 - Tuburi si tevi de tipul celor utilizate pentru conducte de petrol sau conducte de gaze
- Tuburi si tevi de cuvelaj sau de productie si prajini de foraj, de tipul celor utilizate pentru extractia petrolului sau a gazelor:
7304.21 - - Prajini de foraj
7304.29 - - Altele
- Altele, cu sectiune circulara, din fier sau din oteluri nealiate:
7304.31 - - Trase sau laminate la rece
7304.39 - - Altele
- Altele, cu sectiunea circulara, din oteluri inoxidabile:
7304.41 - - Trase sau laminate la rece
7304.49 - - Altele
- Altele, cu sectiunea circulara, din alte oteluri aliate:
7304.51 - - Trase sau laminate la rece
7304.59 - - Altele
7304.90 - Altele
Tuburile, tevile si profilele tubulare din aceasta pozitie pot fi obtinute prin diferite procedee:
A) Laminare la cald a unei produs intermediar, care poate fi un lingou laminat si decojit, o tagla sau un fier rotund obtinut prin laminare sau prin turnare continua. Acest procedeu cuprinde etapele urmatoare:
1) o strapungere a produsului intermediar, executata intr-un laminor cu cilindri inclinati (procedeul Mannesmann), cu discuri sau cu mandrina conica permitand sa se obtina o ebosa tubulara, a carei grosime si al carei diametru exterior sunt superioare, iar lungimea este inferioara celei a produsului final;
2) o laminare la cald pe mandrina:
- fie intr-un elongator cu trei cilindri oblici (procedeele Assel sau Transval), utilizata in special pentru fabricarea tuburilor pentru rulmenti, fie intr-un elongator cu doi cilindri oblici si cu discuri de ghidare (procedeul Diescher), fie intr-un elongator planetar cu trei cilindri oblici;
- fie intr-un laminor continuu cu mai multe colivii pe o mandrina libera (procedeul "free floating") sau retinuta (procedeurile Neuvel sau Dalmine);
- fie intr-un laminor cu "pas de pelerin";
- fie intr-un laminor Stiefel;
- fie intr-un banc impingator prin etirari succesive printr-o serie de filiere;
- fie intr-un laminor reducator-tragator. In acest din urma caz, tubul obtinut este deja un tub finit.
B) Filare la cald prin extruziunea unui fier rotund intr-o presa, fie sub sticla (procedeul Ugine Sejournet), fie sub un alt lubrifiant. Acest procedeu cuprinde, de fapt, operatiunile urmatoare: strapungere, expansiune sau nu si filare.
Operatiunile definite mai sus, sunt urmate de operatiuni de finisare:
- fie la cald: in acest caz tubul brut trece, dupa ce a fost reincalzit, intr-un calibrator-reducator, tragator sau nu, iar apoi intr-o masina de indreptat tevi;
- fie la rece pe mandrina, prin tragere pe un banc sau prin laminare pe laminor cu "pas de pelerin" (procedeele Mannesmann sau Megaval). Aceste procedee permit sa se obtina, pornind de la tuburi laminate sau filate la cald, utilizate drept ebose, tuburi cu diametre si grosimi mai mici decat cele obtinute prin procedeele la cald (se precizeaza ca procedeul Transval permite sa se obtina direct tuburi de grosime mica), ca si tuburi cu tolerante reduse in privinta diametrului si a grosimii. Operatiunile la rece permit si obtinerea unor grade diferite de finisare a suprafetei, in special obtinerea "suprafetei glasate" (tuburi cu un grad de rugozitate mic), necesare de exemplu, pentru cricurile si vinciurile pneumatice si pentru cilindrii hidraulici.
C) Mulare sau centrifugare.
D) Ambutisare, la presa, a unui disc plasat deasupra unei forme tubulare, ebosa astfel obtinuta fiind apoi etirata la cald.
E) Forjare.
F) Strapungerea barelor pline prin gaurire urmata de o operatie de finisare, prin tragere sau laminare (excluzand barele tubulare pentru foraj de la pozitia nr. 72.28).
In ceea ce priveste deosebirile intre conducte si tevi pe de o parte si profile tubulare pe de alta parte, se au in vedere Consideratiile generale ale acestui Capitol.
Produsele acestei pozitii pot sa fi fost acoperite cu material plastic sau cu vata de sticla asociata cu bitum, de exemplu.
Tuburile cu aripioare longitudinale, transversale sau elicoidale si profilele tubulare, cum sunt tuburile cu aripioare longitudinale integrale obtinute prin filare la presa, raman clasificate aici.
Produsele acestei pozitii cuprind in special tuburile pentru conducte de petrol sau conducte de gaze, tevile de cuvelaj, de productie si de foraj, de tipul celor utilizate la extractia petrolului sau a gazelor, tuburile pentru incalzitoare, supraincalzitoare, schimbatoare de caldura, condensatoare, cuptoare de rafinarie, incalzitoare de apa pentru centrale electrice, tuburile galvanizate sau brunate (zise tuburi de gaze) pentru vapori sub presiune inalta sau medie sau pentru distributia apei in imobile, ca si tuburile pentru retele de distributie urbana a apei si a gazelor. Ele sunt utilizate, de asemenea, pentru fabricarea unor componente de autovehicule sau de masini, a coliviilor pentru rulmentii cu bile, a rolelor cilindrice sau conice, sau chiar pentru rulmentii cu ace sau pentru alte utilizari mecanice, pentru schelarie, pentru sarpante metalice si constructia de cladiri.
Aceasta pozitie nu cuprinde:
a) Tuburile si tevile din fonta (pozitia nr. 73.03), precum si cele din fier sau din otel cuprinse la pozitiile nr. 73.05 sau 73.06.
b) Profilele tubulare din fonta (pozitia nr. 73.03), precum si cele din fier sau din otel cuprinse la pozitia nr. 73.06.
c) Accesoriile de tevarie din fier sau din otel (pozitia nr. 73.07).
d) Tevile flexibile din fier sau otel, chiar prevazute cu accesoriile lor (inclusiv burdufurile termostatice si compensatoarelor de dilatatie) (pozitia nr. 83.07).
e) Tuburile izolatoare (pozitia nr. 85.47).
f) Conductele, tevile si profilele tubulare fasonate, constituind in mod evident elemente de articole determinate, care urmeaza regimul lor propriu, de exemplu elemente de constructie (pozitia nr. 73.08), elemente de radiatoare pentru incalzirea centrala (pozitia nr. 73.22), colectoare de esapament pentru motoarele cu explozie (pozitia nr. 84.09) sau alte organe de masini si aparate de la Sectiunea XVI, tobe (silentioase) si tevi de esapament pentru vehicule de la Capitolul 87 (pozitiile nr. 87.08 si 87.14, de exemplu), tije de sa si piese pentru cadre de bicicleta (pozitia nr. 87.14).
Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 7304.10, 7304.21 si 7304.29
Sunt clasificate la aceste subpozitii articolele de acest fel, oricare ar fi normele sau specificatiile tehnice carora le corespund (de exemplu, normele Institutului American al Petrolului (API) 5 L sau 5 LU pentru tuburile pentru conducte de petrol sau conducte de gaze, 5A, 5AC sau 5AX pentru tevile de cuvelaj sau de productie si pentru prajinile de foraj.
Subpozitiile nr. 7304.31, 7304.39, 7304.41, 7304.49, 7304.51 si 7304.59)
Pentru a deosebi produsele obtinute la rece de celelalte produse clasificate la aceste subpozitii se are in vedere Partea IV B, al doilea paragraf de la Consideratiile generale ale Capitolului 72.
73.05 - ALTE TUBURI SI TEVI (SUDATE SAU NITUITE, DE EXEMPLU), CU SECTIUNE CIRCULARA, CU UN DIAMETRU EXTERIOR CARE DEPASESTE 406,4 MM, DIN FIER SAU DIN OTEL (+).
- Tuburi si tevi de tipul celor utilizate pentru conducte de petrol sau de gaze:
7305.11 - - Sudate longitudinal sub flux
7305.12 - - Altfel sudate longitudinal
7305.19 - - Altele
7305.20 - Tuburi si tevi de cuvelaj de tipul celor utilizate pentru extractia petrolului sau a gazelor
- Altele, sudate:
7305.31 - - Sudate longitudinal
7305.39 - - Altele
7305.90 - Altele
Tuburile si tevile acestei pozitii sunt obtinute, de exemplu, prin sudarea sau nituirea produselor laminate plate, formate in prealabil in vederea obtinerii unei ebose cu sectiune circulara neinchisa.
Aceste ebose cu sectiune circulara pot fi obtinute:
- actionand, longitudinal sau elicoidal, in mod continuu, cu ajutorul unor role pentru produsele laminate plate rulate, sau
- actionand longitudinal, in mod discontinuu, cu ajutorul unei prese sau a unei masini de rulat pentru produse laminate plate nerulate.
In cazul articolelor sudate, marginile de contact sunt sudate fie fara aport de metal, prin scanteiere, rezistenta sau inductie electrica, fie cu arc electric sub flux cu aport de metal si flux sau gaz protector impotriva oxidarii. In ceea ce priveste produsele obtinute prin nituire, marginile de contact sunt imbinate dupa acoperire, prin nituri.
Tuburile si produsele clasificate la aceasta pozitie pot fi acoperite cu materiale plastice, cu vata de sticla asociata cu bitum, de exemplu.
Aceasta pozitie cuprinde, in special, tuburile pentru conducte de petrol sau conducte de gaze, tuburile de cuvelaj de tipul celor utilizate in extractia petrolului, tuburile pentru transportul carbunelui sau a altor materiale solide, tuburile pentru piloni si stalpi ca si conductele fortate, livrate in general fretate.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Tuburile, tevile si profilele tubulare de la pozitiile nr. 73.03, 73.04 sau 73.06.
b) Accesoriile de tevarie, din fier sau din otel, de la pozitia nr. 73.07.
c) Tuburile si tevile constituind in mod evident elemente ale unor articole determinate, care urmeaza regimul lor propriu.
Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 7305.11, 7305.12, 7305.19 si 7305.20
Dispozitiile Notei explicative a subpozitiilor nr. 7304.10, 7304.21 si 7304.29 sunt aplicabile mutatis mutandis acestor subpozitii.
Subpozitia nr. 7305.11
Prezenta subpozitie cuprinde tuburile fabricate pornind de la tole de otel prin formare cu presa, sau cu masina de roluit si prin sudare cu arc electric cu aport de metal si cu un flux protector impotriva oxidarii metalului in momentul topirii.
Dupa sudare ramane o supraingrosare a metalului, zis cordon de sudura, care este net vizibila pe suprafata exterioara a tubului finit.
Subpozitia nr. 7305.12
Aceasta subpozitie cuprinde in principal tuburile fabricate, pornind de la rulouri de otel prin formare continua pe masini cu role si sudare electrica prin rezistenta sau prin inductie fara aport de metal. Nu rezulta nici o supraingrosare de metal pe tubul finit.
73.06 - ALTE TUBURI, TEVI SI PROFILE TUBULARE (SUDATE, NITUITE, BROSATE, SAU CU MARGINI SIMPLU APROPIATE, DE EXEMPLU), DIN FIER SAU DIN OTEL (+).
7306.10 - Tuburi si tevi de tipul celor utilizate pentru conducte de petrol sau de gaze
7306.20 - Tuburi si tevi de cuvelaj sau de productie de tipul celor utilizate pentru extractia petrolului sau a gazelor
7306.30 - Altele, sudate, cu sectiune circulara, din fier sau din oteluri nealiate
7306.40 - Altele, sudate, cu sectiune circulara, din oteluri inoxidabile
7306.50 - Altele, sudate, cu sectiune circulara, din alte oteluri aliate
7306.60 - Altele, sudate, cu sectiune alta decat circulara
7306.90 - Altele
Dispozitiile Notei explicative de la pozitia nr. 73.05 se aplica mutatis mutandis articolelor din aceasta pozitie.
Se clasifica, de asemenea, la aceasta pozitie:
1) Tuburile sudate prin forjare, zise "tuburi sudate prin apropiere".
2) Tuburile si tevile cu margini apropiate, adica tuburile sau tevile ale caror margini se ating si care sunt cunoscute sub denumirea de "tuburi reimbinate". Totusi, produsele prezentand pe intreaga lor lungime o fanta deschisa sunt considerate drept profile clasificate la pozitiile nr. 72.16, 72.22 sau 72.28.
3) Tuburile si tevile, la care jonctiunea marginilor de contact este facuta cu agrafe.
Anumite tuburi si tevi sudate longitudinal, de la aceasta pozitie, pot sa fi suferit o tragere sau o laminare la cald sau la rece, operatii care permit reducerea diametrului si grosimii lor, ca si a tolerantelor lor dimensionale. Operatiunile la rece permit si obtinerea unor grade diferite de finisare a suprafetei, in special obtinerea suprafetei oglinda, mentionata in Nota explicativa a pozitiei nr. 73.04.
In ceea ce priveste deosebirea intre tuburi si tevi, pe de o parte, si profile tubulare, pe de alta parte, vezi Consideratii generale ale acestui Capitol.
Aceasta pozitie cuprinde, in special, tuburile pentru conducte de petrol sau conducte de gaz, tuburile de cuvelaj si de productie de tipul celor utilizate pentru extractia petrolului sau a gazelor, tuburile pentru cazane, supraincalzitoare, schimbatoare de caldura, condensatoare, incalzitoare de apa pentru centrale electrice, tuburile galvanice sau negre (zise tuburi de gaz) pentru abur de presiune inalta sau medie sau pentru distribuirea apei in imobile, ca si tuburile pentru retelele de distributie urbana a apei si a gazelor. Aceste tuburi sunt utilizate si pentru fabricarea partilor de automobile si de masini, a cadrelor de bicicleta, a carucioarelor pentru copii sau la confectionarea schelelor, a esafodajelor tubulare si la constructia de cladiri. "Tuburile reimbinate" sunt utilizate drept cadre metalice pentru mobila, de exemplu.
In afara de acestea sunt incluse aici si tuburile, tevile si profilele tubulare acoperite cu materiale plastice sau vata de sticla asociata cu bitum, de exemplu, ca si tuburile cu aripioare longitudinale, transversale sau elicoidale.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Tuburile si tevile din fonta (pozitia nr. 73.03), ca si cele din fier sau otel de la pozitiile nr. 73.04 sau 73.05.
b) Profilele tubulare din fonta (pozitia nr. 73.03), ca si cele din fier sau din otel de la pozitia nr. 73.04.
c) Accesoriile de tevarie din fier sau din otel (pozitia nr. 73.07).
d) Tevile flexibile din fier sau din otel, chiar prevazute cu accesoriile lor (inclusiv burdufurile termostatice si compensatoarelor de dilatare) (pozitia nr. 83.07).
e) Tuburile izolatoare (pozitia nr. 85.47).
f) Tuburile, tevile si profilele tubulare fasonate constituind in mod evident articole ale unor produse determinate, care urmeaza regimul lor propriu, de exemplu elementele de constructie (pozitia nr. 73.08), elementele de radiatoare pentru incalzirea centrala (pozitia nr. 73.22), colectoarele de esapament de la motoarele cu explozie (pozitia nr. 84.09), sau alte organe de masini si aparate de la Sectiunea XVI, tobe (silentioase) si tevile de esapament pentru vehicule de la Capitolul 87 (pozitiile nr. 87.08 si 87.14, de exemplu), tije de sa si piesele pentru cadrele de bicicleta (pozitia nr. 87.14).
Nota explicativa de subpozitii.
Subpozitiile nr. 7306.10 si 7306.20
Dispozitiile Notei explicative a subpozitiilor nr. 7304.10, 7304.21 si 7304.29 sunt aplicabile mutatis mutandis si acestor subpozitii.
73.07 - ACCESORII DE TEVARIE (RACORDURI, COTURI, MANSOANE, DE EXEMPLU) DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL.
- Turnate:
7307.11 - - Din fonta nemaleabila
7307.19 - - Altele
- Altele, din oteluri inoxidabile:
7307.21 - - Flanse (bride)
7307.22 - - Coturi, curbe si mansoane, filetate
7307.23 - - Accesorii pentru sudat cap la cap
7307.29 - - Altele
- Altele:
7307.91 - - Flanse (bride)
7307.92 - - Coturi, curbe si mansoane, filetate
7307.93 - - Accesorii pentru sudat cap la cap
7307.99 - - Altele
Aceasta pozitie cuprinde un ansamblu de articole din fonta, din fier sau din otel, destinate in mod special pentru racordarea sau imbinarea, intre ele, a doua tevi sau elemente tubulare sau a unei tevi cu un alt dispozitiv, sau la obturarea anumitor elemente de tevarie, cu excluderea anumitor obiecte care, cu toate ca sunt destinate montarii tuburilor si tevilor (de exemplu, colierele sau flansele fixate in pereti pentru sustinerea tevilor, colierele de strangere servind la fixarea tevilor suple pe elemente rigide, cum sunt tuburile, robinetele, racordurile etc.), nu fac parte integranta din aceasta pozitie (pozitia nr. 73.25 sau 73.26).
Racordarea sau imbinarea se efectueaza:
- fie prin suruburi pentru accesoriile din fonta sau din otel filetate,
- fie prin sudare cap la cap sau prin sudare dupa imbucare sau introducere, pentru racordurile de sudat din otel. In cazul sudarii cap la cap, extremitatile accesoriilor si tuburilor sunt taiate in unghi drept sau sanfrenate,
- fie prin contact pentru accesoriile amovibile din otel.
Printre accesoriile de tevarie cuprinse aici pot fi mentionate flansele plate sau colierele forjate, coturile si curbele, piesele de reductie, teurile, crucile si dopurile, mansetele de sudat cap la cap, racordurile de capat, racordurile distribuitoare cu ramificatii multiple, racordurile similare pentru balustrade tubulare, suruburile de rapel, masoanele si mufele, racordurile de imbinare, sifoanele, rondelele cu umar pentru tuburi, garniturile de strangere si colierele.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Colierele si celelalte dispozitive concepute special pentru asamblarea elementelor unei constructii (pozitia nr. 73.08).
b) Articole simple de bulonerie si surubarie (altele decat articolele filetate enumerate mai sus) susceptibile sa intre in montajul unor elemente de tevarie (pozitia nr. 73.18).
c) Burdufurile termostatice si compensatoarele de dilatare (pozitia nr. 83.07).
d) Colierele sau flansele de fixare vizate deja mai sus, ca si dopurile pentru tuburi chiar filetate comportand un inel, un carlig etc., asa cum sunt cele pentru fixarea unei conducte de spalare (pozitia nr. 73.26).
e) Stuturile sau racordurile echipate cu dispozitive de robinetarie (pozitia nr. 84.81).
f) Piesele de racordare, cu izolatie proprie, pentru tuburi izolatoare (pozitia nr. 85.47).
g) Racordurile pentru cadre de bicicleta sau de motocicleta (pozitia nr. 87.14).
73.08 - CONSTRUCTII SI PARTI DE CONSTRUCTII (PODURI SI ELEMENTE DE PODURI, PORTI DE ECLUZA, TURNURI, PILONI, STALPI, COLOANE, SARPANTE, ACOPERISURI, USI SI FERESTRE SI TOCURILE LOR, PERVAZURI SI PRAGURI, OBLOANE, BALUSTRADE, DE EXEMPLU), DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL, CU EXCEPTIA CONSTRUCTIILOR PREFABRICATE DE LA POZITIA NR. 94.06; TABLE, TOLE, BARE, PROFILE, TEVI SI PRODUSE SIMILARE, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL, PREGATITE IN VEDEREA UTILIZARII LOR IN CONSTRUCTII.
7308.10 - Poduri si elemente de poduri
7308.20 - Turnuri si piloni
7308.30 - Usi, ferestre si tocurile lor, pervazuri si praguri
7308.40 - Materiale de schelarie, de cofraj, de sustinere sau de sprijinire
7308.90 - Altele
Pozitia cuprinde, in principal, ceea ce in mod conventional se cheama constructii metalice, chiar incomplete, si partile de constructie. Constructiile in sensul acestei pozitii sunt caracterizate prin faptul ca, o data asezate in obiectiv, raman in principiu fixe. Aceste produse sunt confectionate in general din table, din placi, din bare, din tevi, din profile diverse din fier sau din otel, sau din elemente din fier forjat sau din fonta turnata, perforate, ajustate sau asamblate cu nituri sau buloane, sau prin sudura autogena sau electrica, uneori in asociere cu articole incluse in alta parte, cum sunt panzele metalice, grinzile cu zabrele, tolele si benzile desfasurate de la pozitia nr. 73.14. Sunt, de asemenea, considerate parti ale unei constructii colierele si celelalte dispozitive special concepute pentru asamblarea elementelor de constructie cu forma tubulara sau cu alta forma. Aceste coliere si celelalte dispozitive sunt in general prevazute cu proeminente avand gauri filetate, in care vor fi introduse, in momentul montajului, suruburile de strangere care servesc la fixarea acestor dispozitive pe elementele de constructie.
In afara de articolele enumerate in titlul pozitiei, aceasta cuprinde si:
Turnurile de extractie pentru puturi de mina; stalpii si stalpii ajustabili sau telescopici, grinzile tubulare, barnele extensibile de cofraj, esafodajele tubulare si materialele similare; estacadele, digurile si pontoanele de avansare in mare, suprastructurile farurilor, catargele, bocaporturile, chepengurile etc., de nave, portile rulante, catargele T.S.F., imprejmuirile mormintelor, imprejmuiri pentru cladiri, pentru terenurile de joaca si altele similare, ramele pentru horticultori si florari, rafturile de dimensiuni mari destinate a fi montate si fixate permanent in magazine, ateliere, depozite si alte locuri de stocare a marfurilor; boxele si ieslele de grajduri etc; bare de securitate pentru autostrazi, fabricate pornind de la table sau de la profile.
Se clasifica aici, de asemenea, si toate elementele, cum sunt produsele laminate plate, benzile late, barele, profilele, tuburile etc., care au suferit o prelucrare (perforare, incovoiere, crestare, in special) prin care au dobandit caracterul de element de constructie.
Aceasta pozitie mai cuprinde fierul zis torsadat format din doua sau mai multe bare laminate rasucite impreuna si care sunt utilizate in general ca armatura pentru beton armat sau precomprimat.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Palplansele executate din elemente asamblate (pozitia nr. 73.01).
b) Panourile de cofraj destinate turnarii betonului, avand caracterul de forme (pozitia nr. 84.80).
c) Asamblarile metalice constituind in mod evident parti sau organe de masini (Sectiunea XVI).
d) Asamblarile metalice de la Sectiunea XVII, asa cum sunt materialele fixe ale cailor ferate si aparatele de semnalizare din pozitia nr. 86.08, sasiurile de locomotive si de automobile (Capitolul 86 si 87) si constructiile metalice apartinand de Capitolul 89.
e) Rafturile amovibile si etajerele (pozitia nr. 94.03).
73.09 - REZERVOARE, TANCURI, CUVE SI RECIPIENTE SIMILARE PENTRU ORICE FEL DE MATERII (CU EXCEPTIA GAZELOR COMPRIMATE SAU LICHEFIATE), DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL, CU O CAPACITATE DE PESTE 300 L, FARA DISPOZITIVE MECANICE SAU TERMICE, CHIAR CAPTUSITE SAU IZOLATE TERMIC.
Aceste recipiente mari fac parte in general din utilajele fixe (de depozitare sau altele) ale unitatilor industriale (fabrici de produse chimice, de vopsele, uzine de gaz, fabrici de bere, distilerii, rafinarii etc.) sau ale altor instalatii (locuinte, magazine etc.). Ele cuprind recipientele pentru orice material, cu excluderea totusi a gazelor comprimate sau lichefiate. Recipientele destinate sa contina aceste gaze se clasifica la pozitia nr. 73.11, indiferent de capacitatea lor. Recipientele prevazute cu dispozitive mecanice sau termice, cum sunt serpentinele de abur, agitatoarele, refrigeratoarele, rezistentele electrice etc., se clasifica la Capitolul 84 sau 85.
Totusi, rezervoarele incluse aici pot fi prevazute, sub rezerva dispozitiilor de mai jos, referitoare la recipientele cu pereti dubli si cu fund dublu, cu robineti, valve, indicatoare de nivel, supape de siguranta, manometre si aparate similare.
Rezervoarele pot fi deschise sau inchise, captusite in interior cu ebonita, cu material plastic sau chiar cu alt metal decat fierul sau otelul, pot fi prevazute cu o captuseala din material calorifug (azbest, vata de zgura, fibre de sticla etc.), chiar daca aceasta captuseala este protejata la randul ei printr-un invelis de tabla, de exemplu.
Se clasifica, de asemenea, la aceasta pozitie recipientele cu pereti dubli si cu fund dublu, cu conditia ca ele sa nu contine dispozitive pentru circularea lichidelor sau gazelor in spatiul inelar, caz in care ele se clasifica la pozitia nr. 84.19.
Printre recipientele clasificate la aceasta pozitie pot fi mentionate:
Rezervoarele de petrol, de benzina sau de uleiuri grele, cuvele pentru inmuiat orzul in atelierele de maltifiere, cuvele de fermentatie pentru lichide (vin, bere etc.), cuvele de decantare sau de limpezire pentru orice lichid, cuvele pentru calirea sau recoacerea pieselor metalice, rezervoarele de apa (casnice sau industriale), inclusiv rezervoarele de expansiune (sau de dilatare) pentru instalatii de incalzire centrala, recipientii pentru materiale solide etc.
Sunt, de asemenea, excluse din aceasta pozitie, cadrele si containerele special concepute si echipate pentru unul sau mai multe moduri de transport (pozitia nr. 86.09).
73.10 - REZERVOARE, BUTOAIE, BIDOANE, CUTII SI RECIPIENTE SIMILARE PENTRU ORICE FEL DE MATERII (CU EXCEPTIA GAZELOR COMPRIMATE SAU LICHEFIATE), DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL, CU O CAPACITATE CARE SA NU DEPASEASCA 300 L, FARA DISPOZITIVE MECANICE SAU TERMICE, CHIAR CAPTUSITE SAU IZOLATE TERMIC.
7310.10 - Cu o capacitate de min 50 l
- Cu o capacitate sub 50 l:
7310.21 - - Cutii care se inchid prin sudare sau prin sertizare
7310.29 - - Altele
In timp ce pozitia precedenta se refera la recipientele din fonta, din fier sau din otel, cu o capacitate care depaseste 300 l, facand parte, in general, din echipamentul fix (de depozitare sau altele) al unitatilor industriale sau al altor instalatii, aceasta pozitie cuprinde numai recipientele cu o capacitate care nu depaseste 300 l, utilizate in mod normal in traficul comercial pentru transportarea si asamblarea marfurilor si fiind susceptibile de a fi usor, ca si anumite recipiente fixe.
Daca sunt de dimensiuni mari, aceste recipiente sunt utilizate pentru transportarea si ambalarea produselor, cum sunt gudronul, uleiurile vegetale sau minerale, laptele, alcoolul, latexul, soda caustica, carbura de calciu sau alte produse chimice, materiale colorante etc; cei de dimensiuni mai mici - si in special cutiile - servesc mai ales la ambalarea bunurilor alimentare (unt, lapte, bere, suc de fructe, conserve, biscuiti, ceai, dulciuri etc.) sau a altor produse, cum sunt tutunul, tigaretele, tigarile si medicamentele.
Recipientele in cauza - in particular butoaiele, bidoanele de transport - pot fi fretate (sau intarite), prevazute cu accesorii destinate sa faciliteze rularea sau manipularea lor, cu cepuri si cu dopuri (filetate sau nu) sau cu alte sisteme de inchidere (capace cu sarniere, vergele etc.) necesare pentru umplere si golire.
Apartin, de asemenea, de aceasta pozitie recipientele cu pereti dubli si cu fund dublu, cu conditia ca sa nu fie concepute astfel incat sa contina dispozitive de circulare a lichidelor sau gazelor in spatiul inelar, caz in care se clasifica la pozitia nr. 84.19.
Sunt, de asemenea, excluse din aceasta pozitie:
a) Articolele de la pozitia nr. 42.02.
b) Bidoanele, cutiile si recipientii similari avand caracterul unor articole de menaj si de economie casnica, in particular cutiile de lapte, de condimente si numite cutii pentru biscuiti (pozitia nr. 73.23).
c) Cutiile pentru tigarete, cutiile pentru pudra, cutiile pentru scule si pentru articolele similare avand caracterul de obiecte personale sau articole profesionale (pozitia nr. 73.25 sau 73.26).
d) Casele de bani, seifurile, casetele de securitate si articolele similare (pozitia nr. 83.03).
e) Articolele de la pozitia nr. 83.04.
f) Cutiile avand caracterul de obiecte de ornament (pozitia nr. 83.06).
g) Cadrele si containerele concepute in mod special si echipate pentru unul sau mai multe moduri de transport (pozitia nr. 86.09).
h) Buteliile izolante si celelalte recipiente izotermice montate, de la pozitia nr. 96.17.
73.11 - RECIPIENTE PENTRU GAZE COMPRIMATE SAU LICHEFIATE, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL.
Este vorba aici de recipiente de orice capacitate, utilizate pentru transportarea sau depozitarea gazelor comprimate sau lichefiate (heliu, oxigen, argon, hidrogen, acetilena, anhidrida carbonica, gaz butan etc.).
Unele, de forma in general cilindrica (tuburi sau butelii), sunt rezistente si incercate la presiuni inalte. Pot fi fara sudura sau cu fund sudat, formate din doua parti sudate dupa sectiunea mediana sau eventual sudate dupa generatoarea cilindrului, cele doua calote putand fi, in acest din urma caz, de asemenea sudate dupa corp. Altele, constituie dintr-un rezervor interior si unul sau mai multe invelisuri intre care, in vederea realizarii unei izolatii termice avansate, poate fi pus un material izolant, poate fi realizat vid de un nivel oarecare, poate fi rezervat un spatiu pentru un lichid criogen, sunt concepute pentru anumite gaze lichefiate, care se mentin fie la presiune atmosferica, fie la o presiune joasa.
Aceste recipiente pot sa aiba dispozitive de comanda, de reglare sau de masurare, cum sunt supapele, robinetii, manometrele, indicatoarele de nivel etc.
Unele dintre ele - cela care sunt concepute pentru furnizarea unui lichid sau a unui gaz, sunt prevazute cu o serpentina fixata pe peretele interior al invelisului si in care vaporizarea gazului lichefiat se efectueaza exclusiv sub influenta temperaturii atmosferice.
Sunt excluse de la aceasta pozitie acumulatoarele de abur (pozitia nr. 84.04).
73.12 - TOROANE, CABLURI, TRESE, PARAME, ODGOANE, SARMA IMPLETITA SI ARTICOLE SIMILARE, DIN FIER SAU DIN OTEL, NEIZOLATE ELECTRIC
7312.10 - Toroane si cabluri
7312.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde cablurile, de orice dimensiune, obtinute prin suprapunerea si rasucirea stransa a doua sau mai multe fire de fier sau de otel sau a doua sau mai multe elemente obtinute astfel (toroase). Cu conditia ca ele sa-si mentina caracterul de articol din fire din fier sau din otel, aceste cabluri pot avea o inima din material textil (canepa, iuta etc.) sau pot sa fie acoperite cu textile, cu material plastic etc.
Cablurile sunt in mod normal de sectiune rotunda, dar aceasta pozitie le include, de asemenea, si pe cele de sectiune patrata sau dreptunghiulara, compuse din fire sau torone impletite (trese).
Toate aceste articole pot fi, ori de lungime nedeterminata, ori taiate la lungime si echipate cu garnituri sau piese terminale, cum sunt carligele, portcarligele, inelele, papuci de cablu, piesele de strangere, piesele de atasat, tamburi de cablu etc. (cu conditia ca ele sa nu dobandeasca prin aceasta echipare cracterul unui articol cuprins in alta parte), sau chiar prezentate sub forma de cabluri de incarcare sau cu una sau mai multe ramuri, sau sub forma de cabluri pentru nave.
Aceste articole sunt utilizate in numeroase industrii, in mine, in cariere, in marina etc., pentru ridicarea cu macaraua, cu troliul, cu palanul, cu ascensorul etc., pentru imprejmuiri etc. Aceste cabluri, zise fire elicoidale, (in general cu trei capete), servesc, de asemenea, la taierea pietrelor.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Torsadele de fier sau de otel cu doua capete, pentru imprejmuiri, cu rasucire slaba, fara tepi, ca si sarma ghimpata din fier sau din otel (pozitia nr. 73.13).
b) Cablurile si articolele similare izolate electric (pozitia nr. 85.44).
c) Cablurile de frana, cablurile de acceleratie si cablurile similare recunoscute ca fiind destinate vehiculelor automobile din Capitolul 87.
73.13 - SARMA GHIMPATA DIN FIER SAU DIN OTEL; TORSADE, GHIMPATE SAU NU, DIN SARMA SAU DIN BENZI DE FIER SAU DE OTEL, DE TIPUL CELOR UTILIZATE PENTRU IMPREJMUIRI.
Aceasta pozitie cuprinde articolele utilizate pentru imprejmuiri, constand din:
1) Sarme de fier sau de otel corespunzand specificatiilor din Nota 2 a acestui Capitol, destul de slab rasucite si armate, la intervale apropiate, cu ghimpi sau cu fragmente de tabla; aceste articole constituie adevarata sarma ghimpata.
2) Banda de fier sau de otel, de latime mica, plata si decupata (in forma de dinti de fierastrau, in special), care poate inlocui sarma ghimpata propriu-zisa.
3) Banda de fier sau de otel, de latime mica, rasucita (de forma elicoidala grosiera); aceste articole pot fi sau nu echipate cu tepi.
4) Torsade simple fara tepi, cu spire foarte lejere si putin apropiate, confectionate din doua sarme de fier sau de otel corespunzand specificatiilor Notei 2 a acestui Capitol si destinate in mod evident sa serveasca ca imprejmuire.
Se clasifica aici si articolele utilizate pentru imprejmuiri, formate din fire de fier sau de otel imbinate (retele de protectie, capre cu sarma ghimpata si similare) si fixate uneori pe stalpi din lemn sau metal.
Firele si benzile utilizate sunt in general galvanizate sau acoperite in alt mod (plastifiate, de exemplu).
Sunt excluse din aceasta pozitie articolele pentru imprejmuiri prezentand caracteristicile amintite in Nota explicativa a pozitiei nr. 73.12.
73.14 - PANZE METALICE (INCLUSIV PANZELE CONTINUE SAU FARA SFARSIT), GRILAJE, PLASE SI ZABRELE, DIN SARMA DE FIER SAU DE OTEL; TABLE SI BENZI DESFASURATE, DIN FIER SAU DIN OTEL (+).
- Panze metalice tesute:
7314.12 - - Panze metalice continue sau fara sfarsit, pentru masini, din oteluri inoxidabile
7314.13 - - Alte panze metalice continue sau fara sfarsit, pentru masini
7314.14 - - Alte panze metalice tesute, din oteluri inoxidabile
7314.19 - - Altele
7314.20 - Grilaje, plase si zabrele, sudate in punctele de intersectie, din sarma cu dimensiunea maxima a sectiunii transversale de min 3 mm si ale caror ochiuri au o suprafata de cel putin 100 cm^2
- Alte grilaje, plase si zabrele, sudate in punctele de intersectie:
7314.31 - - Zincate
7314.39 - - Altele
- Alte panze metalice, grilaje, plase si zabrele:
7314.41 - - Zincate
7314.42 - - Acoperite cu material plastic
7314.49 - - Altele
7314.50 - Table si benzi desfasurate
A. - PANZE METALICE (INCLUSIV PANZELE CONTINUE SAU FARA SFARSIT), GRILAJE, PLASE SI ZABRELE
Grupa inglobeaza o serie de articole obtinute prin intreteserea, manuala sau mecanica, sau prin cele doua procedee combinate, a sarmelor de fier sau otel, intr-un mod apropiat de cel aplicat in cazul materialelor textile (tesaturi cu urzeala si batatura, tricotaje etc.).
Se clasifica aici, de asemenea, panzele, grilajele, plasele si zabrelele confectionate cu ajutorul unor sarme de fier sau otel, intretesute sau nu, sudate la punctele de intersectie sau fixate in aceste puncte prin innodare sau cu ajutorul unei sarme independente.
Prin sarma de fier sau de otel trebuie sa se inteleaga, conform Notei 2 a acestui Capitol, produsele obtinute la cald sau la rece, la care dimensiunea maxima a sectiunii transversale, de forma oarecare, nu depaseste 16 mm, de exemplu lamele sau fasiile avand aproximativ forma de fire plate obtinute prin decupare din benzi sau table.
Articolele vizate mai sus servesc unor scopuri foarte variate: operatiuni de spalare, uscare si filtrare a numeroase substante; confectionarea de imprejmuiri, de dulapioare pentru alimente, de retele de protectie impotriva insectelor, de aparatoare pentru masini, de site si ciururi, de somiere, de scaune etc.; constructia de transportoare si de rafturi; ca armaturi de materiale de constructie pentru plansee, acoperiri, despartituri etc.
Ele se prezinta, in special, fie sub forma de rulouri, fie sub forma de panouri decupate, de forma patrata sau dreptunghiulara sau nu, fie sub forma de panza continua sau fara sfarsit, sau chiar sub forma de foi duble.
B. - TABLE SI BENZI DESFASURATE
Tablele si benzile desfasurate sunt fabricate pornind de la table sau de la benzi pe care sunt practicate, cu ajutorul unor masini speciale ce efectueaza simultan ambele operatii, incizii paralele care se desfac apoi astfel incat sa se obtina ochiuri regulate avand, in general, forma de romburi apropiate.
Datorita ridigitatii si a soliditatii lor mari, aceste articole pot sa inlocuiasca panzele metalice si tablele perforate pentru numeroase utilizari: imprejmuiri, aparatoare pentru masini, plansee pentru poduri rulante sau pasarele, armaturi pentru diferite materiale de constructie (beton, ciment, ipsos, sticla etc.) etc.
Sunt excluse din aceasta pozitie articolele fabricate cu panze metalice, grilaje, plase si zabrele, care sunt cuprinse in alte pozitii ale acestui Capitol, ca si cele care se clasifica la alte Capitole, si in special:
a) Tesaturile din sarme de metal pentru imbracaminte, mobilier sau utilizari similare (pozitia nr. 58.09).
b) Panzele, grilajele, plasele si zabrelele inglobate in anumite materiale, si in special in materiale plastice, azbest sau sticla (sticla armata) (respectiv Capitolele 39, 68 si 70), panzele sau zabrelele avand parti din argila arsa si destinate pentru constructii (caramizi cu fire) (Capitolul 69), ca si foile de hartie intarite cu panza sau retea metalica, cum sunt foile de hartie gudronata pentru acoperisuri (Capitolul 48). Raman, totusi, cuprinse aici panzele, grilajele, plasele si zabrelele simplu scufundate intr-un material plastic (chiar daca ochiurile sunt obturate cu acest material) si panzele, grilajele, plasele si zabrelele lipite sau fixate pe hartie, cum sunt cele utilizate pentru betonul armat, ca armaturi pentru tavane, pentru pereti despartitori etc.
c) Panzele, grilajele, plasele si zabrelele transformate in piese sau in organe de masini, in special prin anexarea unor dispozitive, care urmeaza regimul lor propriu (Capitolul 84, in special).
d) Panzele, grilajele, plasele si zabrelele montate sub forma de site sau ciururi de mana (pozitia nr. 96.04).
Note explicative de subpozitii.
Subpozitiile nr. 7314.12, 7314.13, 7314.14 si 7314.19
Sunt in mod exclusiv considerate ca panze metalice tesute, articolele din sarma de fier de genul panzelor, fabricate asemanator cu tesaturile din textile, cu ajutorul a doua sisteme de sarme care se incruciseaza sub un unghi drept.
Panzele metalice prezinta, in general, o tesatura tip panza: ele pot fi, totusi, cu tesatura incrucisata sau cu alta tesatura. Batatura, care leaga dintr-o parte in cealalta a urzelii, este formata dintr-un fir continuu. Panzele metalice sunt fabricate pe razboaie de tesut cu mers continuu. Legatura firelor in punctele de incrucisare poate fi intarita (legatura cu ajutorul unui fir independent, de exemplu). Tesaturile de acest fel pot fi constituite din fire relativ distantate, producand un anumit efect de grilaj cu deschideri patrate. Cele cu ondulatii sunt formate din fire ondulate; incrucisarea firelor asigura o anumita ridigitate datorita ondulatiilor care se intrepatrund; altele, fabricate cu ajutorul firelor drepte, sunt in continuare presate; deformatiile, imprimate in fire la punctul lor de incrucisare, asigura legatura solida a ansamblului.
Panzele metalice se pot prezenta sub forma de rulouri sau in panouri taiate la lungime sau decupate in orice forma; marginile acestora din urma pot fi sudate sau lipite.
73.15 - LANTURI, LANTISOARE SI PARTILE LOR, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL.
- Lanturi cu zale articulate si partile lor:
7315.11 - - Lanturi cu role
7315.12 - - Alte lanturi
7315.19 - - Parti
7315.20 - Lanturi antiderapante
- Alte lanturi si lantisoare:
7315.81 - - Lanturi cu zale cu elemente de legatura
7315.82 - - Alte lanturi, cu zale sudate
7315.89 - - Altele
7315.90 - Alte parti
Aceasta pozitie cuprinde lanturile si lantisoarele din fonta (cel mai des, din fonta maleabila), din fier sau din otel, indiferent de dimensiuni, de modul de fabricatie si nici, in general, dupa destinatia lor.
Dupa modul lor de fabricatie, lanturile pot fi cu zale dintr-o singura piesa, adica nearticulate (lanturi cu zale forjate, turnate, sudate, decupate din tabla, formate din sarme rasucite, cu sau fara elemente de legatura), cu zale articulate, adica cu axe, tuburi, role sau nituri de articulare (lanturi cu role, lanturi cu dinti zise silentioase, lanturi Gall si altele similare) sau lanturi cu bile.
Sunt clasificate aici, in special:
1) Lanturile de transmisie de orice tip (pentru aparate de ridicat, pentru vehicule etc.).
2) Lanturile de ancora, lanturile de amaraj (pentru nave, pentru butoaie, pentru lemne necojite etc.), lanturile de tractiune de orice fel, lanturile si lantisoarele de legare (pentru vite, pentru caini etc.), lanturile antiderapante pentru automobile.
3) Lanturile pentru somiere metalice, lanturile de actionare prin tragere (pentru chiuvete, pentru closete etc.).
Lanturile din aceasta pozitie pot fi echipate cu piese terminale sau cu accesorii, cum sunt carligele, inchizatorile, teurile, rotitele, inelele simple, inelele cu fanta etc. Ele pot fi, de asemenea, de lungime nedeterminata sau taiate la lungime, chiar daca, in acest din urma caz, ele sunt concepute in mod evident pentru utilizari determinate.
Sunt, de asemenea, cuprinse aici partile de lanturi sau de lantisoare din fonta, din fier sau din otel, care pot fi recunoscute ca atare: role, axe, tuburi si alte piese de articulare, zale etc.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Lantisoarele, cum sunt lantisoarele pentru ceasornice, pentru brelocuri etc., avand caracterul de imitatii de bijuterii in sensul pozitiei nr. 71.17.
b) Lanturile zise de taiere, avand o dantura sau alte organe, care le asigura aptitudinea de a servi ca fierastrau si lanturile de frezat lemnul etc. (Capitolul 82), ca si anumite piese de masini in care lantul nu joaca decat un rol secundar, cum sunt lanturile cu cupe, cu lobi, lanturile cu cupe, cu lobi, lanturile cu clesti pentru masinile textile (rame uscatoare) etc.
c) Dispozitivele de siguranta cu lanturi, pentru inchiderea usilor (pozitia nr. 83.02).
d) Lanturile de masurare topografica (pozitia nr. 90.15).
73.16 - ANCORE, ANCORE CU GHEARE SI PARTILE LOR, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL.
Ancorele din aceasta pozitie se refera numai la articolele destinate sa mentina pe loc navele de orice tonaj, platformele de foraj, geamandurile, balizele, minele flotante, cu excluderea celorlalte obiecte denumite uneori ancore, dar care sunt utilizate in alte scopuri, de exemplu pentru fixarea pietrelor de zidarie sau a schelariilor pe peretii edificiilor.
Ancorele pot fi prevazute sau nu cu o traversa de ancora sau cu o piesa transversala, chiar din lemn, si pot avea brate mobile sau fixe.
Sub denumirea de ancora cu gheare se desemneaza ancorele mici, avand mai mult de doua brate (in general, patru), neprevazute cu traverse de ancora si utilizate nu numai ca ancorele propriu-zise, la ambarcatiunile mici, ci si pentru a facilita abordarea navelor, pentru recuperarea obiectelor cazute pe fundul apei si eventual pentru a fixa un punct de prindere pe arbori, pe stanci etc.
Partile de ancore si de ancore cu gheare, care pot fi recunoscute ca atare, se clasifica de asemenea la aceasta pozitie.
73.17 - CUIE, TINTE, PIONEZE, CRAMPOANE CU VARF, AGRAFE ONDULATE SAU CU MARGINI TAIATE OBLIC SI ARTICOLE SIMILARE, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL, CHIAR CU CAP DIN ALTE MATERIALE, CU EXCEPTIA CELOR CU CAP DIN CUPRU.
Aceasta pozitie cuprinde:
A) Cuiele, tintele si articolele similare de orice fel, obtinute in principal prin metodele urmatoare:
1) Prin presare la rece, pornind de la o sarma de fier sau otel de grosimea dorita. Articolele obtinute prin acest procedeu (tintele zise de trefilare) au un cap plat sau bombat; totusi se fabrica si tinte fara cap, ascutite la un capat sau la ambele capete. Se pot obtine, de asemenea, si cuie zise cu tija redusa prin taierea oblica a tijei.
2) Prin forjare manuala sau cu masina. Prin aceasta metoda, o tija de fier de grosimea dorita este incalzita, ascutita prin ciocanire, apoi este format capul prin stantare intr-o matrita de cuie.
3) Prin decupare din tabla. Se porneste, in general, de la ebose debitate in prealabil prin poansonare sau taiere cu foarfeca din foi si se finiseaza apoi, daca este cazul, mecanic sau manual.
4) Prin laminarea la cald a unei bare intre cilindrii cu amprente formand in acelasi timp capul si varful (laminoare de cuie).
5) Prin ambutisarea capului pornind de la un disc mic de metal cu incorporarea simultana a varfului obtinut in prealabil. Acest procedeu este de obicei utilizat pentru obtinerea unor cuie cu cap emisferic de tipul cuielor de tapiterie.
6) Prin turnare, prin procedeele obisnuite ale turnatoriilor.
Exista o mare varietate de articole, printre care pot fi citate:
Cuiele zise "de Paris", pentru tamplarie, dulgherie etc.; cuiele de turnatorie; cuiele de geamgiu; cuiele de cizmar; clamele (calaretii) si agrafele din sarma indoita in forma de etrier si ascutite la ambele extremitati, pentru inramare, imprejmuire, instalatii electrice (in acest din urma caz articolele pot fi izolate) etc.; celelalte agrafe neprezentate in barete; cuiele-surub cu tija in general patrulatera torsionata si ascutita la varf, fara cap crestat; cuisoarele de cizmarie, tapiterie etc.; cuiele si crampoanele de armat incaltamintea; cuiele si scoabele pentru tablouri, oglinzi inramate, spaliere etc.; cuiele pentru potcovirea animalelor si cuiele sau crampoanele antiderapante pentru animale, fara filet; coltarele (triunghiurile) mici si obiectele similare, in general din fier lucios, pentru fixarea geamurilor; cuiele de decoratiune pentru tapiterii, cuiele pentru marcarea traverselor de cale ferata etc.
B) Diferite articole speciale de tipul cuielor, cum sunt:
1) Crampoanele forjate, destinate asamblarilor, cu tija in general patrata sau prismatica, ale caror extremitati cu varf ascutit sunt curbate in unghi drept, cum sunt scoabele de dulgherie, scoabele de fixare in zid pentru tamplarie, ca si cuiele de dimensiuni mari destinate fixarii sinelor pe traverse ca inlocuitoare ale tirfoanelor etc.
2) Agrafele confectionate din benzi de otel ondulate, la care una dintre margini este dantelata sau taiata oblic, in bucati sau taiate la lungime, pentru asamblarea pieselor din lemn.
3) Pitoanele si carligele din fier forjat, de sectiune patrata sau rotunda, sau din banda stantata, ascutite la un capat, celalalt capat fiind curbat in forma de inel sau de unghi drept, destinate a fi fixate in pereti pentru a sustine sau a suspenda diferite obiecte etc.
4) Pionezele de toate felurile pentru desen, birou etc., cu cap plat sau bombat.
5) Tintele sau dintii pentru echiparea masinilor care servesc la prelucrarea materialelor textile, asa cum sunt acele sau dintii cardelor, ale daracelor, si ale altor masini similare.
Tintele, cuiele si celelalte articole mentionate mai sus, compuse dintr-o tija din fonta, fier sau otel pe care este fixat cu cap din alt metal comun (cu exceptia cuprului si a aliajelor de cupru) sau din alt material (portelan, sticla, lemn, cauciuc, materiale plastice etc.), ca si produsele de genul celor nichelate, cuprate, aurite, argintate, lacuite etc. sau acoperite cu un alt material, raman clasificate in aceasta pozitie.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Pitoanele si carligele cu filet, ca si suruburile false neascutite la varf si suruburile false cu tija ascutita si cap crestat (pozitia nr. 73.18).
b) Aparatoarele pentru tocurile de incaltaminte, cu sau fara tinte, carligele pentru tablouri din metal decupat, care se fixeaza in perete prin ace, ca si agrafele din sarma pentru curele de transmisie si de transport (pozitia nr. 73.26).
c) Tintele, cuiele etc., cu tija din fier sau din otel si cap din cupru (pozitia nr. 74.15).
d) Agrafele prezentate in bareta (de birou, pentru tapiterie, de exemplu) (pozitia nr. 83.05).
e) Cuiele de intins corzile pianelor (pozitia nr. 92.09).
73.18 - SURUBURI, BULOANE, PIULITE, TIRFOANE, CARLIGE FILETATE, NITURI, CUIE SPINTECATE, STIFTURI, PIROANE, PENE, SAIBE, INELE (INCLUSIV SAIBELE SI INELELE ELASTICE, DE SIGURANTA) SI ARTICOLE SIMILARE, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL (+).
- Articole filetate:
7318.11 - - Tirfoane
7318.12 - - Alte suruburi pentru lemn
7318.13 - - Carlige si pitoane filetate
7318.14 - - Suruburi autofiletante
7318.15 - - Alte suruburi si buloane, chiar cu piulitele, saibele sau inele lor
7318.16 - - Piulite
7318.19 - - Altele
- Articole nefiletate:
7318.21 - - Saibe si inele elastice, de siguranta si alte saibe si inele de blocare
7318.22 - - Alte saibe si inele
7318.23 - - Nituri
7318.24 - - Cuie spintecate, stifturi, piroane si pene
7318.29 - - Altele
A. - SURUBURI PENTRU METAL, SURUBURI PENTRU LEMN, BULOANE, PIULITE SI TIRFOANE
Toate aceste articole sunt in mod normal filetate in starea finita, cu exceptia anumitor buloane, care pot fi fixate uneori cu ajutorul unui stift, de exemplu. Ele permit sa se asambleze, intre ele, doua sau mai multe piese, asa incat sa fie posibila demontarea lor ulterioara fara a le deteriora.
Buloanele si suruburile pentru metal sunt de forma cilindrica si filetul lor este foarte strans si putin inclinat; ele sunt fie cu cap necrestat (cu laturi) - manevrarea lor se realizeaza atunci cu ajutorul unei chei - fie cu cap crestat sau prezentand o adancitura (amprenta) pentru manevrare. Primele se caracterizeaza, in general, prin faptul ca tija lor nu este filetata pe intreaga ei lungime si ca orificiul in care ele vor penetra nu este filetat el insusi in prealabil, spre deosebire de ceea ce se practica pentru suruburile pentru metal; in plus, buloanele sunt stranse printr-o piulita, caz care se intalneste doar rareori la suruburile pentru metal.
Buloanele si suruburile pentru metal de toate felurile sunt clasificate aici, oricare ar fi forma si destinatia lor, inclusiv cele de forma speciala, cum sunt buloanele in U (buloanele cu bride), buloanele fara cap constand din tije cilindrice filetate la o extremitate sau pe intreaga lungime, diblurile, constituite dintr-o tija filetata la cele doua extremitati.
Piulitele sunt articole complementare, destinate sa fixeze buloanele in piesele asamblate; ele pot fi cu laturi, cu urechi, fluture etc. si sunt de cele mai multe ori filetate pe intreaga lor grosime; ele sunt utilizate uneori impreuna cu contrapiulite.
Sunt clasificate, de asemenea, in aceasta grupa si ebosele de buloane si de piulite, constand in general din articole nefiletate.
Suruburile pentru lemn difera de buloanele si de suruburile pentru metal prin forma lor tronconica si prin faptul ca sunt prevazute cu un filet taietor care trebuie, prin rotire, sa-si croiasca drum prin material. In plus, suruburile pentru lemn sunt prevazute, in majoritatea cazurilor, cu un cap crestat sau prezentand o adancitura (amprenta) pentru manevrare si sunt intrebuintate intotdeauna fara piulita.
Tirfoanele sunt suruburi pentru lemn de dimensiuni mari, cu cap patrat sau hexagonal, necrestat, intrebuintate pentru a fixa sinele de cale ferata pe traversele de lemn sau pentru a asambla piese de dulgherie sau alte piese mari din lemn.
In categoria suruburilor trebuie sa fie mentionate printre altele suruburile autofiletante, denumite si suruburi Parker sau suruburi pentru tabla, care seamana cu suruburile de lemn prin capul lor crestat si capatul lor ascutit sau tronconic. Aceste suruburi au filetul cu muchii aschietoare, ceea ce le permite, la fel ca in cazul suruburilor pentru lemn, sa-si poata forma, ele insele, locasul propriu in materialul in care patrund (metale in placi cu grosime mica, marmura, ardezie, ebonita, materiale plastice etc.).
Sunt clasificate aici de asemenea si suruburile false neascutite la varf (cu cap crestat sau nu) si suruburile false cu tija ascutita la varf si cap crestat. Filetul lor este foarte inclinat; de cele mai multe ori, ele sunt introduse in material cu ajutorul unui ciocan, dar ele nu pot fi scoase decat cu ajutorul unei surubelnite.
Sunt excluse din aceasta grupa:
a) Cuiele-surub cu tija patrulatera torsionata si ascutita, fara cap crestat (pozitia nr. 73.17).
b) Dopurile metalice filetate si cepurile filetate (pozitia nr. 83.09).
c) Mecanismele (denumite uneori surub) servind la transmiterea miscarii sau la executarea unei prelucrari efective, care constituie in realitate organe de masini, de exemplu, suruburile lui Arhimede (suruburi transportoare), suruburile preselor, mecanismele de inchidere a supapelor si robinetilor etc. (Capitolul 84).
d) Cuiele de intins coardele pianelor, ca si obiectelor, ca si obiectele filetate similare constituind piese detasate ale unor instrumente muzicale (pozitia nr. 92.09).
B. - CARLIGE SI PILOANE FILETATE
Aceste articole servesc la suspendarea sau fixarea altor obiecte, ca si pitoanele si carligele de la pozitia nr. 73.17, dar ele se doesebesc de acestea din urma prin tija lor filetata.
C. - NITURI
Niturile se deosebesc de produsele descrise mai sus prin absenta filetului; ele sunt in general de forma cilindrica si au un cap plat sau bombat.
Niturile sunt intrebuintate pentru asamblarea intre ele, intr-o maniera nedemontabila, a pieselor metalice in constructia schelelor, a recipientelor mari, a navelor etc.
Niturile tubulare sau cu tija crestata pentru toate utilizarile se clasifica la pozitia nr. 83.08, in timp ce niturile partial goale raman clasificate la aceasta pozitie.
D. - STIFTURI SI PENE
Stifturile, cu tija crestata sau nu, se fixeaza in orificii practicate in arbori, axe, buloane etc., cu scopul de a impiedica deplasarea acestora fata de obiectele la care sunt adaptate.
Penele sunt utilizate in scopuri similare, dar ele sunt in general mai rezistente si au dimensiuni mai mari. Ele se fixeaza fie in orificii, la fel ca stifturile (in acest caz ele au de multe ori forma conica), fie in canelurile sau fantele practicate in arbori, axe etc. In acest din urma caz, penele pot avea diferite forme: de potcoava, tronconica, prismatica etc.
Inelele de rezemare se prezinta sub forme diferite, mergand de la cea a unui simplu inel crestat, pana la profile foarte complexe (cu ochete sau scobituri pentru montarea lor cu ajutorul unor piese speciale). Ele sunt destinate, oricare ar fi forma lor, sa fie asezate intr-un locas, fie in jurul unui ax, fie in interiorul unui orificiu cilindric, cu scopul de se opune miscarii laterale a unei piese sau a unui organ.
E. - SAIBE
Saibele constau din discuri mici, in general destul de subtiri, prevazute cu o gaura la mijloc, care se interpun intre piulita si aceea dintre piesele asamblate, care este mai apropiata de ea, in scopul protejarii acestei piese. Ele pot fi, in special, inchise, despicate (saibe de tipul Grower, de exemplu), curbate sau bombate, cu lamele partial decupate (saibe evantai) sau chiar compuse din doua trunchiuri de con foarte aplatizate. Saibele descrise mai sus, altele decat saibele inchise, sunt numite elastice, pentru ca joaca rolul unui resort.
Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 7318.12
Termenul "surub" nu cuprinde carligele si pitoanele cu filet. Acestea se clasifica la pozitia nr. 7318.13.
Subpozitia nr. 7318.14
Aceasta subpozitie cuprinde suruburile Perker (suruburi pentru tabla), descrise in Nota explicativa a pozitiei nr. 73.18, partea A - paragraful opt.
73.19 - ACE DE CUSUT, ACE DE TRICOTAT, ANDRELE, CROSETE, ACE DE BRODAT SI ARTICOLE SIMILARE, PENTRU FOLOSIRE MANUALA, DIN FIER SAU DIN OTEL; ACE DE SIGURANTA SI ALTE ACE DIN FIER SAU DIN OTEL, NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE.
7319.10 - Ace de cusut, de stopat sau de brodat
7319.20 - Ace de siguranta
7319.30 - Alte ace
7319.90 - Altele
A. - ACE DE CUSUT, ACE DE TRICOTAT, ANDRELE, CROSETE, ACE DE BRODAT SI ARTICOLE SIMILARE
Aceasta pozitie cuprinde un anumit numar de articole din fier sau otel, utilizate pentru executarea, cu mana, a operatiilor de cusut, de tricotat, de brodat, de navadit, de tapiserie si alte operatii similare.
Se clasifica aici, in special:
1) Acele de orice fel (de cusut, de tesut, de brodat, de confectionat ambalaje, de confectionat saltele, de legatorie, de vele, de tapitat, de cizmarie sau sulele cu urechi cu extremitatea triunghiulara, pentru piele, pentru tapitat etc.).
2) Acele de tricotat, care sunt ace lungi fara gaura, cu care se lucreaza impletituri de mana.
3) Acele groase de petrecut sireturi (sau de tras sireturi) de orice fel (cu bucla pentru strangerea cu sireturi a mingiilor, de exemplu rotunde, plate etc.), acele de ceaprazarie si acele de tras panglici.
4) Crosetele, un fel de brose sau ace efilate spre varf, formand un carlig; aceste articole servesc la fabricarea tesaturii cunoscuta sub numele de crosetata.
5) Sulele pentru brodat, servind la perforarea tesaturii in operatiunea de brodare.
6) Suveicile (sau acele speciale) de mana, ascutite la o extremitate sau la ambele extremitati, pentru confectionarea fileului (tesatura cu ochiuri innodate).
Unele dintre articolele vizate mai sus sunt prevazute, uneori, cu un maner.
Sunt clasificate aici si articolele de tipul celor simplu ebosate, in particular acele cu tije ascutite la varf, inca neprevazute cu urechile lor, acele cu ureche dar neascutite nepolizate, sulele si acele de petrecut sireturi destinate a fi prevazute cu maner.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Sulele fara ureche folosite de cizmari si de selari etc., poasoanele (pentru tapiterie, pentru legatorie, pentru birouri si pentru magazine etc.) (pozitia nr. 82.05).
b) Acele si articolele similare pentru activitatile de confectionat tricotaje, dantele, broderii, pasmanterie etc. (pozitia nr. 84.48), ca si acele pentru masini de cusut (inclusiv masinile de cusut talpa incaltamintei) (pozitia nr. 84.52).
c) Acele pentru cititoarele fonografice (pozitia nr. 85.22).
d) Acele pentru medicina, pentru chirurgie, pentru tehnica dentara sau pentru tehnica veterinara (pozitia nr. 90.18).
B. - ACE DE SIGURANTA SI ALTE ACE NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE
Aceasta grupa cuprinde toate categoriile de ace a caror tija sau parte principala este din fier sau din otel. Capul lor sau alte parti accesorii pot fi dintr-un alt metal comun, din sticla, din email, din materiale plastice etc., cu conditia ca sa nu fie vorba de articole de podoaba si cu conditia ca obiectul sa-si pastreze caracterul de articol din fier sau din otel. Ea cuprinde, in special:
1) Acele de siguranta.
2) Acele cu gamalie, de tipuri obisnuite.
Se clasifica, de asemenea, aici, acele fara cap pentru brose si pentru insigne, chiar cu o articulatie cu un mic surub de fixare a brosei (coada brosei) si acele de palarie, tijele lungi si subtiri pentru fixat etichete, tijele lungi si subtiri pentru entomologi si articolele similare.
Sunt excluse din aceasta pozitie:
a) Acele de cravata, insignele, acele de palarie si articolele similare constituind obiecte de podoaba (pozitia nr. 71.17).
b) Pionezele (pozitia nr. 73.17).
c) Baretele si brosele pentru coafura; acele de par; clemele de coafura, ondulatoarele si bigudiurile si articolele similare pentru coafura (pozitiile nr. 85.16 sau 96.15).
73.20 - ARCURI SI FOI DE ARCURI, DIN FIER SAU DIN OTEL.
7320.10 - Arcuri cu foi si foile lor
7320.20 - Arcuri elicoidale
7320.90 - Altele
Aceasta pozitie se refera la arcurile din fier sau din otel, de toate felurile, de toate dimensiunile si pentru toate utilizarile, cu exceptia arcurilor de orologerie de la pozitia nr. 91.14.
Prin arcuri se intelege piese metalice prezentandu-se sub forma de lamele, de sarme sau de bare dispuse intr-o maniera care le permite sa suporte, datorita montajului lor si a elasticitatii materialului din care au fost confectionate, deformari uneori considerabile si sa revina apoi la forma lor initiala, fara ca rezistenta lor sa fie compromisa.
Dupa forma elementului care le compune, se disting in general:
A) Arcurile cu lamele simple sau suprapuse, intrebuintate in special pentru constituirea suspensiilor elastice ale vehiculelor de toate felurile (locomotive, vagoane, automobile, vehicule comune etc.).
B) Arcurile elicoidale, care contin urmatoarele doua categorii importante:
1) Arcurile elicoidale propriu-zise (arcuri de compresiune, de tractiune sau de torsiune, in special) constituite din sarme sau bare de sectiune rotunda sau dreptunghiulara si utilizate in special in materialul de transport, in masini etc.
2) Arcurile in spirala, formate din sarme, bare sau table de sectiune dreptunghiulara sau ovala, infasurate in spirale conice sau tronconice si utilizate in principal ca amortizoare de soc in atelajul vagoanelor si in tampoane, pentru foarfeci de gradinar, masini de tuns si articole similare.
C) Arcurile spirale plate si arcurile plate, utilizate in dispozitivele de montat mecanice, in inchizatoare etc.
D) Arcurile avand forma de disc sau de inel (de tipul celor utilizate pentru tampoanele de cale ferata etc.).
Arcurile pot fi echipate cu bride cu scoaba (in particular in cazul arcurilor cu lamele), cu buloane si alte dispozitive de atasare.
Se clasifica, de asemenea, aici lamelele separate ale arcurilor cu lamele.
Sunt excluse, in afara de acestea, de la aceasta pozitie:
a) Arcurile pentru betele sau manerele de umbrela sau parasolar (pozitia nr. 66.03).
b) Saibele indoite si celelalte inele destinate sa functioneze ca un arc (pozitia nr. 73.18).
c) Arcurile transformate in dispozitive de inchidere automata a usilor (pozitia nr. 83.02), in organe de masini (Sectiunea XVI) sau aparate si instrumente ale Capitolelor 90 si 91, pentru a nu da decat aceste exemple.
d) Amortizoarele si barele de torsiune din Sectiunea XVII.
73.21 - SOBE DE INCALZIT, CAZANE CU VATRA, MASINI DE GATIT, CUPTOARE (INCLUSIV CELE CE POT FI UTILIZATE SUPLIMENTAR SI LA INCALZIREA CENTRALA), GRATARE BARBECUE, PLACI RADIANTE, RESOURI CU GAZE, PLITE DE INCALZIT MANCAREA SI APARATE NEELECTRICE SIMILARE, PENTRU UZ CASNIC, PRECUM SI PARTILE LOR, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL.
- Aparate de gatit si plite de incalzit:
7321.11 - - Cu combustibili gazosi sau cu gaz si cu al(i combustibili
7321.12 - - Cu combustibili lichizi
7321.13 - - Cu combustibili solizi
- Alte aparate:
7321.81 - - Cu combustibili gazosi sau cu gaz si cu alti combustibili
7321.82 - - Cu combustibili lichizi
7321.83 - - Cu combustibili solizi
7321.90 - Parti
Aceasta pozitie cuprinde un ansamblu de aparate care satisfac simultan conditiile urmatoare:
1) sa fie concepute pentru producerea si utilizarea caldurii in scopuri de incalzire si de gatit;
2) sa functioneze cu ajutorul unor combustibili solizi, lichizi sau gazosi, excluzand deci utilizarea energiei electrice ca sursa energetica;
3) sa fie utilizate in mod normal in domeniul casnic sau pentru camping.
Aceste aparate pot fi recunoscute, dupa tipul lor, cu ajutorul uneia sau mai multor caracteristici, cum sunt: dimensiuni, aspect, putere calorica maxima, capacitatea vetrei in cazul combustibililor solizi, marimea rezervorului daca sunt utilizati combustibili lichizi. Aceste caracteristici trebuie sa fie apreciate prin faptul ca importanta functiei asigurate de aparatele considerate, nu trebuie sa o depaseasca pe cea necesara pentru a satisface necesitatile sau exigentele unei gospodarii.
Aceasta pozitie cuprinde, in special:
1) Sobele, caloriferele, semineurile si gratarele cu foc liber pentru incalzirea apartamentelor, ca si gratarele de bucatarie.
2) Radiatoarele pentru aceleasi utilizari, cu gaze, cu combustibili lichizi, comportand sursa lor proprie de caldura.
3) Masinile de gatit, supierele si cuptoarele de bucatarie.
4) Cuptoarele rotisoare, grilurile-rotisoare, cuptoarele de patiserie si cuptoarele de paine, ca si gratarele "Barbecue".
5) Resourile de toate felurile pentru incaperi, voiaj, camping etc., inclusiv resourile pentru incalzit mancarea, avand o sursa de caldura.
6) Vetrele de spalatorie si cazanele cu vatra pentru spalat.
Sobele si masinile de gatit combinate cu un cazan si putand fi folosite suplimentar si la incalzirea centrala, raman clasificate aici. Sunt in schimb excluse din aceasta pozitie aparatele utilizand si electricitatea ca mijloc de incalzire, cum este, de exemplu, cazul masinilor de gatit mixte gaz-electricitate (pozitia nr. 85.16).
Toate aceste aparate pot fi emailate, nichelate, cuprate etc., prevazute cu accesorii din alte metale comune sau echipate cu o captuseala interioara refractara.
Sunt clasificate, de asemenea, in aceasta pozitie partile aparatelor susmentionate, din fonta, fier sau otel, care pot fi recunoscute clar ca atare, de exemplu placile cuptoarelor, plitele, cercurile, cenusarele, vetrele amovibile, arzatoarele simple (cu gaze, cu petrol etc.), usile, gratarele, picioarele, barele de protectie, barele port faclie si dispozitivele de incalzit farfurii.
a) Radiatorele pentru incalzire centrala, generatoarele si distribuitoarele de aer cald, ca si partile acestora, de la pozitia nr. 73.22.
b) Ustensilele denumite uneori cuptoare, necomportand un dispozitiv de incalzire sa fie asezate pur si simplu pe o masina de gatit sau pe un cazan (pozitia nr. 73.23).
c) Lampile de sudat si forjele portabile (pozitia nr. 82.05).
d) Arzatoarele pentru alimentarea cuptoarelor (pozitia nr. 84.16).
e) Cuptoarele industriale sau de laborator de la pozitia nr. 84.17.
f) Aparatele si dispozitivele pentru incalzire, pentru gatit, pentru prajit etc., de la pozitia nr. 84.19, in special:
1) Incalzitoarele de apa si incalzitoarele de baie neelectrice (pentru uz casnic sau nu).
2) Anumite aparate de incalzire sau de gatit specializate, care nu au in mod normal utilizare menajera (de exemplu, filtrele mari de cafea si prajitoarele pentru unitati comerciale, precum si sterilizatoarele, dulapurile incalzitoare, dulapurile uscatoare si celelalte aparate incalzite cu abur sau prin alte procedee de incalzire indirecta si avand de multe ori serpentine, pereti dubli, funduri duble etc.).
g) Aparatele electrotermice de la pozitia ne. 85.16.
73.22 - RADIATOARE PENTRU INCALZIREA CENTRALA, CU INCALZIRE NEELECTRICA SI PARTILE LOR, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL; GENERATOARE SI DISTRIBUITOARE DE AER CALD (INCLUSIV CELE CARE POT FUNCTIONA SI CA DISTRIBUITOARE DE AER RECE SAU DE AER CONDITIONAT), PREVAZUTE CU UN VENTILATOR SAU CU O SUFLANTA CU MOTOR SI PARTILE LOR, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL.
- Radiatoare si parti lor:
73.22.11 - - Din fonta
73.22.19 - - Altele
73.22.90 - Altele
Aceasta pozitie cuprinde:
1) Radiatoarele pentru incalzire centrala, adica corpurile de incalzire constituite, de obicei, fie din asamblarea unor elemente tubulare cu nervuri, a unor tuburi cu aripioare etc., fie chiar din simple chesoane din fonta sau din otel, in care circula apa sau aburul venind de la cazan. Radiatoarele de acest fel pot fi inchise intre pereti din lemn sau din metal.
Sunt, de asemenea, clasificate in aceasta grupa aparatele, a caror functionare este bazata pe efectul combinat al unui radiator care circula apa calda sau rece si al unor guri (fante), prin care trece aerul conditionat sub presiune, aceste doua elemente fiind amplasate intr-o carcasa comuna prevazute cu gratare. Oprirea radiatorului permite acestor aparate sa functioneze numai ca distribuitoare de aer conditionat.
Sunt excluse de la aceasta pozitie agregatele pentru conditionarea aerului (pozitia nr. 84.15), precum si radiatoarele electrice (pozitia nr. 85.16).
2) Elementele si celelalte parti ale radiatoarelor, care pot fi recunoscute ca atare.
Nu sunt considerate ca parti ale acestor aparate:
a) Tevaria care face legatura intre cazane si radiatoare si accesoriile tevariei (pozitiile nr. 73.03 pana la 73.07).
b) Suporturile radiatoarelor (pozitiile nr. 73.25 sau 73.26).
c) Robinetii de aductie pentru abur sau pentru apa calda (pozitia nr. 84.81).
3) Generatoarele de aer cald sau aerotermele, cu orice sistem de combustie (carbune, uleiuri grele, gaz etc.).
Aceste aparate de incalzire autonome, fixe sau mobile, au ca parti principale: o camera de combustie (cu arzator) sau o vatra, un schimbator de caldura (fascicul de tevi, de exemplu), care cedeaza curentului de aer trecut de-a lungul suprafetei exterioare a tevilor caldura gazelor de ardere care circula prin interior, si un ventilator sau o suflanta cu motor. Ele sunt echipate in general cu o conducta de evacuare a gazelor arse.
Aceste aparate, cu convectie directa, fixe sau mobile, se deosebesc de radiatoarele mentionate in Nota explicativa a pozitiei nr. 73.21, prin dispozitivul de suflare (ventilator, suflanta etc.) cu care sunt prevazute si care permit o repartizare sau o orientare a aerului cald in diferite locuri de incalzit.
Generatoarele de aer cald pot fi echipate cu diferite accesorii, cum sunt arzatoarele cu pompa, ventilatoarele cu motor electric pentru alimentarea cu aer a arzatoarelor, aparatele de reglare si control (termostat, pirostat etc.), filtrele de aer etc.
4) Distribuitoarele de aer cald constand dintr-un corp de incalzire format de obicei dintr-un ansamblu de tevi cu aripioare sau cu zabrele si dintr-un ventilator cu motor electric, reunite intr-o carcasa comuna prevazuta cu deschizaturi (cu gratare sau volete rabatabile).
Aceste aparate, care trebuie sa fie racordate la un cazan de incalzire centrala, in functie de tipul lor constructiv, pot fi puse pe sol, fixate pe perete sau suspendate pe tavan, pe stalpi etc.
Unele dintre aceste aparate pot fi echipate cu o priza de aer exterioara care le permite sa functioneze ca distribuitoare de aer proaspat, daca bateria de incalzire a fost oprita.
Sunt excluse din aceasta pozitie distribuitoarele de aer conditionat, care amesteca, sub controlul unui termostat de reglare, aerul cald si aerul rece aduse sub presiune si continand, in special, intr-o carcasa comuna o camera de amestec si doua orificii prevazute cu ventile sau cu clape actionate prin dispozitive de reglaj pneumatice, dar necontinand nici radiator, nici ventilator, nici suflanta cu motor (pozitia nr. 84.79).
Generatoarele si distribuitoarele de aer cald se clasifica in aceasta pozitie, oricare ar fi locul unde trebuie sa fie utilizate aceste aparate. In consecinta, raman clasificate aici generatoarele de aer cald pentru incalzirea localurilor si uscarea diferitelor materiale (furaje, cereale etc.), precum si generatoarele de aer cald destinate incalzirii vehiculelor din Sectiunea XVII. Totusi, aparatele distribuitoare de aer cald, care utilizeaza caldura produsa de motorul vehiculului si care trebuie sa fie legate in mod obligatoriu cu acest motor, se incadreaza in Sectiunea XVII, conform dispozitiilor din Nota 1 g) a Sectiunii XV si din Nota 3 a Sectiunii XVII.
5) Partile generatoarelor si distribuitoarelor de aer cald (schimbatoare de caldura, guri, tevi sau tuburi de difuziune directa, clapete, gratare etc.), care pot fi recunoscute ca atare.
Nu sunt considerate ca parti ale acestor aparate:
a) Tevaria care face legatura intre cazane si anumite distribuitoare de aer cald si accesoriile tevariei (pozitiile nr. 73.03 pana la 73.07).
b) Ventilatoarele (pozitia nr. 84.14), filtrele de aer (pozitia nr. 84.21) si aparatele de reglare si control (Capitolul 90).
73.23 - ARTICOLE DE MENAJ SAU DE UZ GOSPODARESC SI PARTILE LOR, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL; SARMA DE PARCHET, DIN FIER SAU DIN OTEL; BURETI, SPALATOARE DE VASE, MANUSI SI ARTICOLE SIMILARE PENTRU CURATAT, LUSTRUIT SAU UTILIZARI SIMILARE, DIN FIER SAU DIN OTEL.
7323.10 - Sarma de parchet din fier sau otel; bureti, spalatoare de vase, manusi si articole similare pentru curatat, lustruit sau utilizari similare
- Altele:
7323.91 - - Din fonta, neemailate
7323.92 - - Din fonta, emailate
7323.93 - - Din oteluri inoxidabile
7323.94 - - Din fier sau din otel, emailate
7323.99 - - Altele
A. - ARTICOLE DE MENAJ SAU DE UZ GOSPODARESC SI PARTILE LOR
Aceasta grupa cuprinde un numar foarte mare de articole nedenumite si necuprinse mai specific intr-o alta pozitie a Nomenclaturii si utilizate in bucatarie, la oficiu, pentru servitul mesei sau alte utilizari gospodaresti. Se clasifica aici, de asemenea, aceleasi articole folosite in hoteluri, restaurante, pensiuni, spitale, cantine si cazarmi.
Aceste articole pot fi din fonta, din otel turnat, din tabla, din foi, din sarma, din plase sau panza de fier sau de otel si pot sa fie obtinute prin orice procedeu (turnare, forjare, stantare, ambutisare etc.); ele pot sa aiba manere, capace si alte accesorii din alte materiale sau sa fie compuse partial din alte materiale, cu conditia ca sa-si mentina caracterul de obiect din fonta, din fier sau din otel.
Printre aceste articole, pot fi mentionate:
1) Articolele utilizate indeosebi in bucatarii si oficii, cum sunt marmitele (inclusiv marmitele de fiert alimentele in abur, cu sau fara presiune si marmitele sau fierbatoarele de sterilizat conservele), tuciurile, oalele minune, caserolele, oalele de fiert peste, talgerele, vasele de preparat dulceata, tavile si tigaile de fript, craticioarele, rotisoarele, plitele de fript sau pentru patiserie, gratarele, ustensilele zise cuptoare care se aseaza pe un aparat de incalzire, fierbatoarele, strecuratoarele de pasat legume, panerele de prajit, formele (de patiserie, de prajitura), canile si stacanele de apa, cutiile (sau bidoanele) de lapte pentru menaj, cutiile de bucatarie (pentru condimente, sare etc.), panerele pentru salata, recipientele gradate pentru bucatarie, suporturile pentru scurs vesela, palniile.
2) Articolele pentru servitul mesei, cum sunt platourile, talere, farfuriile, supierele, legumierele, sosierele, zaharnitele, untierele, canile de lapte, cremierele, farfuriile pentru aperitive, cafetierele (inclusiv filtrele mici lipsite de elementul incalzire), ciainicile, cestile, cupele paharele fara picior, suporturile pentru oua fierte, bolurile pentru clatit degetele la masa, cosurile (de paine, de fructe etc.), suporturile pentru farfurii, strecuratoarele de ceai, solnitele, portcutitele, caldarile de gheata, panerele pentru turnat vinul, inelele pentru servetele, clesti pentru masa.
3) Articolele de uz gospodaresc, cum sunt masinile de spalat de uz casnic, ciuberele, cutiile de gunoi sau cenusa, galetile (de apa, de carbune etc.), stropitoarele, cenusarele, fierbatoarele, cosurile pentru sticle, grilajele, gratarele amovibile de curatat picioarele, suporturile pentru fierul de calcat, cosurile si panerele (de lenjerie, de legume, de fructe, etc.), cutiile de scrisori, umerasele pentru imbracaminte, calapoadele si intinzatoarele metalice pentru incaltaminte, cutiile de alimente.
Sunt, de asemenea, cuprinse aici partile din fonta, din fier sau din otel, ale articolelor susmentionate, cum sunt capacele, manerele, urechile, cozile si separatoarele pentru marmitele autoclave.
B. - SARME DE PARCHET DIN FIER SAU DIN OTEL; BURETI, SPALATOARE DE VASE, MANUSI SI ARTICOLE, SIMILARE PENTRU CURATAT, LUSTRUIT SAU UTILIZARI SIMILARE
Sarmele de parchet din fier sau din otel constau din sarme foarte fine si incalcite, livrate in general in pachete conditionate pentru vanzarea cu amanuntul.
Sub denumirea de bureti, spalatoare de vase, manusi, lavete etc. sunt desemnate articolele finite, confectionate din inele impletite, din lamele sau din sarme impletite, uneori fixate pe un maner. Nu se tine cont de eventuala prezenta, in aceste articole, a firelor de materiale textile impletite cu sarmele de fier sau de otel, cu conditia ca aceste articole sa-si mentina caracterul de produs din metal.
Grupa cuprinde, in afara de acestea, un ansamblu de articole avand in principal cu caracter menajer, utilizate in special pentru curatirea ustensilelor de bucatarie si a aparatelor sanitare, pentru lustruirea aparatelor din metale, pentru intretinerea podelelor si parchetelor.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Bidoanele, cutiile si recipientii similari de la pozitia nr. 73.10.
b) Sobele, cazanele cu vatra, masinile de gatit, gratarele "BARBECUE", placile de incalzit, resourile si aparatele similare de la pozitia nr. 73.21.
c) Cosurile de hartie (pozitia nr. 73.25 sau 73.26, dupa caz).
d) Articolele de uz casnic sau gospodaresc avand caracterul de scula sau de ebosa de scula, chiar daca sunt cu dispozitive mecanice, cum sunt lopetile, farasele, tirbusoanele, razatoarele de branza si cele similare, tepusele pentru frigarui, deschizatoarele de conserve, spargatoarele de nuci, deschizatoarele de sticle, ondulatoarele de par, fiarele de calcat, clestii, telurile, (de oua, de maioneza etc.), forme de prajituri cu aspect de fagure (gaufre), rasnitele de cafea sau de piper, masinile de macinat mecanice, presele de suc de carne sau de fructe, prese pentru piure, razatoarele de legume etc. (Capitolul 82).
e) Articolele de cutitarie, precum si lingurile, polonicele, furculitele etc, din pozitiile nr. 82.11 pana la 82.15 inclusiv.
f) Casele de bani si casetele de siguranta (pozitia nr. 83.03).
g) Articolele avand caracterul de obiecte de ornament (pozitia nr. 83.06).
h) Cantarele de uz casnic (pozitia nr. 84.23).
i.j) Aparatele electrice de uz gospodaresc de la Capitolul 85, si, in special, cele de la pozitiile nr. 85.09 si 85.16.
k) Micile obiecte suspendate, de pastrat alimente si alte mobile din Capitolul 94.
l) Aparatele de iluminat de la pozitia nr. 94.05.
m) Sitele de mana (pozitia nr. 96.04), brichetele si aprinzatoarele (pozitia nr. 96.13), termosurile si celelalte recipiente izotermice de la pozitia nr. 96.17.
73.24 - ARTICOLE DE IGIENA SAU DE TOALETA SI PARTILE LOR, DIN FONTA, DIN FIER SAU DIN OTEL.
7324.10 - Chiuvete de bucatarie si de baie, din oteluri inoxidabile
- Cazi de baie
7324.21 - - Din fonta, chiar emailate
7324.29 - - Altele
7324.90 - Altele, inclusiv parti
Aceasta pozitie cuprinde un numar foarte mare de articole nedenumite si necuprinse mai specific in alte pozitii ale Nomenclaturii si utilizate pentru igiena sau toaleta.
Aceste articole pot fi din fonta, din otel turnat, din tabla, din placi, din sarma, din grilaj sau din panza din fier sau din otel si pot fi obtinute prin orice procedee (turnare, forjare, stantare, ambutisare etc.); ele pot fi echipate cu manere, capace si alte accesorii din alte materiale sau sa fie compuse partial din alte materiale, cu conditia ca ele sa-si mentina caracterul de obiecte din fonta, din fier sau din otel.
Printere aceste articole pot fi mentionate cazile de baie, bideurile, baile de sezut, bazinele de picioare, chiuvetele de bucatarie, lavabourile, tasnitoarele de spalat mainile, chiuvetele, suporturile pentru sapun, pentru burete, bazinele pentru dus sau cada, bazinele si dusurile cu injectie, caldarile igienice, pisoarele si plostile de pat, oalele de noapte, scaunele de closet, rezervoarele de evacuat chiar echipate cu mecanismul lor, scuipatoarele, suporturile de hartie igienica.
Sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Bidoanele, cutiile si recipientii similari de la pozitia nr. 73.10.
b) Dulapioarele de farmacie sau de toaleta suspendate si celelalte mobile de la Capitolul 94.
73.25 - ALTE ARTICOLE TURNATE DIN FONTA, DIN FIER DAU DIN OTEL.
7325.10 - Din fonta nemaleabila
- Altele:
7325.91 - - Bile si articole similare pentru concasoare
7325.99 - - Altele
In aceasta pozitie sunt cuprinse toate articolele turnate, din fonta, din fier sau din otel, nedenumite si necuprinse in alta parte.
Printre articolele clasificate la aceasta pozitie pot fi mentionate: articolele pentru canalizare (trape de vizitare, gratare si placi de scurgere etc.), bornele, capacele sau placile pentru gurile de incendiu, cismelele, cutiile postale, bornele de apel si cele similare, bornele de amaraj, burlanele si jgheaburile de acoperis, cuvelajele de mana, bilele pentru concasoare, creuzetele fara dispozitive mecanice sau termice, contragreutatile pentru suspendat, imitatiile de flori si frunze (cu excluderea articolelor pozitiei nr. 83.06) si buteliile (oalele) de transportat mercurul.
In aceasta pozitie nu sunt clasificate articolele turnate care constituie articole cuprinse la alte pozitii ale Nomenclaturii (care pot fi recunoscute drept parti pentru masini sau aparate, de exemplu), nici articolele turnate nefinite, care mai cer o prelucrare suplimentara, dar care prezinta deja caracteristicile esentiale ale acestor articole finite.
In afara de acestea, sunt excluse de la aceasta pozitie:
a) Articolele de tipul celor obtinute prin alte procedee, cum este sinterizarea (pozitia nr. 73.26).
b) Statuile, vazele, urnele si crucile ornamentale (pozitia nr. 83.06).
73.26 - ALTE ARTICOLE DIN FIER SAU DIN OTEL (+).
- Forjate sau stantate, dar neprelucrate altfel:
7326.11 - - Bile si articole similare pentru concasoare
7326.19 - - Altele
7326.20 - Articole din sarma de fier sau de otel
7326.90 - Altele
In aceasta pozitie sunt clasificate articolele din fier sau din otel, obtinute prin forjare sau stantare, prin decupare sau ambutisare sau prin alte procedee cum sunt indoirea, asamblarea, sudarea, strunjirea, frezarea sau gaurirea, necuprinse nici in pozitiile precedente ale acestui capitol, nici in Nota 1 a Sectiunii XV, nici in Capitolele 82 sau 83, nici in celelalte parti ale Nomenclaturii.
Se clasifica aici, mai ales:
1) Potcoavele pentru potcovit animale, blacheurile pentru tocuri si aparatoarele pentru incaltaminte (chiar cu tinte), ghearele si crampoanele pentru urcat pe copaci, jaluzelele de aerisire nemecanice, storurile cu lamele metalice, cercurile pentru butoaie, fieraria pentru liniile electrice (coliere, suporturi, console etc.), dispozitivele de suspendare sau de fixare pentru lanturile izolatoarelor (balansiere, verigi, prelungitoare, ochete sau inele cu tija, ball-sockets, clesti de suspendare, clame de prindere etc.), bile de rulmenti necalibrate (vezi Nota 6 a Capitolului 84), tarusii pentru imprejmuiri si corturi, tarusii pentru priponirea vitelor, arcurile (balustrade) pentru trotuare, alei etc., aracii pentru plantatii, piesele de rigidizare si de intindere pentru sarme de imprejmuire, tiglele si jgheaburile, colierele de strangere servind la fixarea tevilor subtiri pe elemente rigide cum sunt tuburi, robineti etc., coliere si bride de suport pentru tevarie (cu exceptia colierelor si celorlalte dispozitive similare care pot fi recunoscute ca fiind conceputa in mod special pentru asamblarea elementelor tubulare sau a altor elemente ale constructiilor metalice, pozitia nr. 73.08), masurile de volum (decalitri, litri etc., altele decat simpli recipienti gradati de uz casnic de la pozitia nr. 73.23), degetarele pentru cusut, ploturile zise cuie pentru semnalizarea rutiera (treceri de pietoni), carligele forjate, inchizatoarele de lantisor pentru toate utilizarile, treptele si scarile, scarile mici portative (un fel de trepte), caprele de schela, suporturile pentru miezuri de topitorie (cu exceptia daltilor de turnatorie de la pozitia nr. 73.17) si imitatiile de flori si frunze din fier sau din otel forjat (excluzand articolele de la pozitia nr. 83.06 si imitatiile de bijuterii de la pozitia nr. 71.17).
2) Articolele din sarma, cum sunt capcanele, laturile, trapele, cursele de soareci, plasele de prins pasari, legaturile de furaj, de jerbe si altele similare, levierele pentru pneuri, sarmele pentru spate de tesut formate din doua sarme suprapuse si sudate una de cealalta, inelele nazale pentru animale, carligele de somiera metalice, carligele de macelarie, carligele de ardezie si altele similare, ca si cosurile de hartie.
3) Anumite cutii si recipiente cum sunt cutiile de scule, care nu au fost special concepute sau amenajate in interior pentru a primi scule speciale, cu sau fara accesoriile lor (vezi Nota explicativa de la pozitia nr. 42.02), cutiile colectionarilor de plante si altele similare, casetele pentru bijuterii, cutiile de pudra si farduri, porttigaretele sau porttigarile, cutiile pentru tutun, bombonierele etc. (excluzand recipientii de la pozitia nr. 73.10, cutiile de menaj de la pozitia nr. 73.23 si articolele de ornament de la pozitia nr. 83.06).
Sunt, de asemenea, cuprinse aici dispozitivele de fixare cu ventuza, constituite dintr-o montura, un maner, un levier destinat sa creeze o depresiune si din ventuze din cauciuc destinate a fi atasate temporar pe un obiect (sticla in special) in vederea deplasarii lui.
In aceasta pozitie nu sunt clasificate articolele forjate care se clasifica la alte pozitii ale Nomenclaturii (care pot fi recunoscute ca parti de masini sau de aparate, de exemplu), nici articolele forjate nefinite care mai necesita o prelucrare suplimentara, dar care prezinta deja caracteristicile esentiale ale acestor articole finite.
Sunt, in afara de acestea, excluse din aceasta pozitie:
a) Articolele de la pozitia nr. 42.02.
b) Rezervoarele, butoaiele mari, cuvelem si recipientele similare de la pozitiile nr. 73.09 sau 73.10.
c) Articolele turnate din fonta, din fier sau din otel (pozitia nr. 73.25).
d) Furniturile de birou, cum sunt clemele de carte, calimarile, suporturile pentru tocuri, tampoanele de sugativa, prespapierele, portsigilii (pozitia nr. 83.04).
e) Statuile, vazele, urnele si crucile ornamentale (pozitia nr. 83.06).
f) Etajerele de dimensiuni mari destinate sa fie montate si fixate permanent in magazine, ateliere si alte locuri de depozitate a marfurilor (pozitia nr. 73.08), ca si celelalte etajere si rafturi de la pozitia nr. 94.03.
g) Carcasele abajururilor (pozitia nr. 94.05).
Nota explicativa de subpozitii.
Subpozitiile nr. 7326.11 si 7326.19
Produsele de la aceste subpozitii pot sa fi suferit, dupa forjare sau stantare, prelucrarile sau tratamentele de suprafata urmatoare:
Indepartarea bavurilor si a unor defecte de stantare prin operatiuni grosiere de debavurare, de razuire si netezire, de prelucrare cu ciocanul, cu foarfecele sau cu pila; indepartarea arsurii prin decapare cu acid; curatirea simpla cu jet de nisip: degrosarea sau albirea grosiera, ca si alte operatii efectuate in mod simplu pentru detectarea defectelor metalului; aplicarea de acoperiri grosiere cu grafit, ulei, gudron, miniu sau produse similare, destinate in mod vizibil sa protejeze obiectele impotriva ruginii sau altor oxidari; matritarea, poansonarea, imprimarea etc., de inscriptii simple, cum sunt marcile de fabrica.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: