Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 68 din 5 ianuarie 2000  ARTICOLE DIN PIATRA, IPSOS, CIMENT, AZBEST, MICA SAU DIN MATERIALE SIMILARE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 68 din 5 ianuarie 2000 ARTICOLE DIN PIATRA, IPSOS, CIMENT, AZBEST, MICA SAU DIN MATERIALE SIMILARE

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

ARTICOLE DIN PIATRA, IPSOS, CIMENT, AZBEST, MICA SAU DIN MATERIALE SIMILARE

Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) articolele de la Capitolul 25;
b) hartiile si cartoanele cretate, impregnate sau acoperite, de la pozitia nr. 48.10 sau 48.11 (de exemplu cele acoperite cu pudra de mica sau de grafit, hartiile si cartoanele bituminate sau asfalte);
c) tesaturile si alte suprafete textile grunduite, impregnate sau acoperite de la Capitolele 56 sau 59 (de exemplu cele acoperite cu pudra de mica, cu bitum sau asfalt);
d) articolele de la Capitolul 71;
e) unelte si parti de unelte de la Capitolul 82;
f) pietrele litografice de la pozitia nr. 84.42;
g) izolatorii electrici (pozitia nr. 85.46) si piesele izolante de la pozitia nr. 85.47;
h) pietrele mici pentru polizoare dentare (pozitia nr. 90.18);
i.j) articolele de la Capitolul 91 (de exemplu cutii si casete pentru pendule sau aparate de orologerie);
k) articolele de la Capitolul 94 (de exemplu mobile, aparate de iluminat, constructii prefabricate);
l) articolele de la Capitolul 95 (de exemplu jocuri, jucarii, aparate pentru sport);
m) articolele de la pozitia nr. 96.02, daca ele sunt confectionate din materialele mentionate in Nota 2 b) a Capitolului 96, articolele de la pozitia nr. 96.06 (de exemplu creioanele de ardezie) si de la pozitia nr. 96.10 (de exemplu ardezia pentru scris sau desenat);
n) articolele de la Capitolul 97 (de exemplu obiecte de arta).
2. - In sensul pozitiei nr. 68.02, expresia pietre monumentale sau de constructie prelucrate se refera nu numai la pietrele clasificate la pozitiile nr. 25.15 sau 25.16, ci si la celelalte pietre naturale (de exemplu silex, cuartit, dolomit, stearit) prelucrate in mod similar, cu exceptia ardeziei.

CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde:
A) Anumite produse minerale de la Capitolul 25, care au suferit o prelucrare de natura sa le excluda de aici prin aplicarea Notei 1 de la Capitolul mentionat;
B) Produsele excluse de la Capitolul 25 prin Nota 2 e) a acestui Capitol;
C) Anumite produse obtinute pornind de la materialele minerale ale Sectiunii V;
D) Anumite produse obtinute pornind de la produsele din Capitolul 28 (de exemplu materialele abrazive artificiale).
Anumite produse apartinand categoriilor C) sau D) prin aglomerare cu ajutorul liantilor, continand materiale de umplutura si avand o armatura sau, daca este vorba despre produse cum sunt abrazivele sau mica, pot fi fixate pe hartie, carton, materiale textile sau pe alt suport.
Majoritatea acestor produse si articole sunt obtinute prin operatiuni (de exemplu cioplire, macinare etc.), care afecteaza mai ales forma si nu natura materialului constitutiv. Unele dintre ele sunt obtinute prin aglomerare (de exemplu lucrarile din asfalt sau anumite pietre abrazive aglomerate prin arderea sau vitrifierea liantului). Altele pot sa fi fost durificate in autoclava (caramizile silicocalcaroase). Capitolul cuprinde de asemenea, anumite bunuri obtinute prin procese care implica transformarea mai profunda a materialului originar, transformare care poate sa mearga chiar pana la topire (de exemplu topirea pentru obtinerea lanei de zgura, bazaltului topit etc.).

Articolele obtinute prin arderea pamanturilor carora li s-a dat in prealabil o forma, apartinand industriei ceramice, sunt in general cuprinse in Capitolul 69, cu exceptia anumitor articole de olarit de la pozitia nr. 68.04. Fibrele de sticla si articolele din sticla, sticla din pamant ars, cuartul topit sau alte silice topite sunt clasificate in Capitolul 70.
De asemenea, in afara de excluderile mentionate mai jos in Notele explicative ale pozitiilor, sunt excluse din acest Capitol:
a) Diamantele si celelalte pietre pretioase si/sau semipretioase, naturale, artificiale sau reconstituite, obiectele formate din aceste materiale si toate celelalte articole clasificate in Capitolul 71.
b) Pietrele litografice de la pozitia nr. 84.42.
c) Placile (de exemplu de ardezie, marmura, azbociment) perforate pentru tablourile de comanda sau de distributie si care pot fi recunoscute ca atare (pozitia nr. 85.38), precum si izolatoarele si piesele din materialele izolante pentru electricitate, de la pozitia nr. 85.46 sau 85.47.
d) Articolele de la Capitolul 94 (de exemplu, mobile, aparate de iluminat, constructii prefabricate).
e) Articolele din materiale de la acest Capitol, care reprezinta jocuri, jucarii sau articole sportive (Capitolul 95).
f) Materialele minerale pentru cioplit, mentionate in Nota 2 b) a Capitolului 96, prelucrate sau reprezentand articole (pozitia nr. 96.02).
g) Obiectele de arta, de colectie sau de antichitate de la Capitolul 97.

68.01 - PAVELE, BORDURI PENTRU TROTUAR SI DALE PENTRU PAVAJ, DIN PIETRE NATURALE (ALTELE DECAT ARDEZIA).
Pozitia cuprinde pietrele naturale (de exemplu gresie, granit, porfir), altele decat ardezia, sub formele utilizate in mod obisnuit pentru pavaj sau bordurarea soselelor, a trotuarelor si, in general, a tuturor partilor de sol afectate de circulatie, inclusiv pietrele, avand forme similare si susceptibile a fi utilizate in alte scopuri. Galetii si celelalte pietre rotunjite pentru pietruirea drumurilor se clasifica la pozitia nr. 25.17.
Produsele de la aceasta pozitie sunt obtinute prin despicare, degrosare si fasonare a pietrelor de cariera, manual sau mecanic. Pavelele si dalele pentru pavaj au in general fata vizibila rectangulara (inclusiv patrata), dar in timp ce dalele sunt subtiri in comparatie cu lungimea si latimea, pavelele au forma mai mult sau mai putin regulata de cuburi sau de trunchiuri de piramida. Bordurile pentru trotuare sunt pietre drepte sau curbate, cu sectiune in general rectangulara (alta decat patrata).
Pozitia cuprinde pietrele pavajele, dalele pentru pavaj si bordurile de trotuare recunoscute ca atare, chiar in starea simplu despicata, degrosata (cioplita grosier) sau taiata, ca si piesele prelucrate prin percutie, slefuire, frecare cu nisip, slefuire cu praf de diamant sau avand marginile rotunjite, tesite, cepuite si canelate sau special prelucrate pentru o utilizare particulara (acesta este cazul bordurilor cu scobituri, pentru rigole sau pentru iesiri din garaje).
Bordurile dalele etc., din beton sau pietre artificiale se clasifica la pozitia nr. 68.10, iar dalele de pavaj din gresie din pamant ars, in Capitolul 69.

68.02 - PIETRE MONUMENTALE SAU DE CONSTRUCTIE (ALTELE DECAT ARDEZIA) PRELUCRATE SI ARTICOLE DIN ACESTE PIETRE, CU EXCLUDEREA CELOR DE LA POZITIA NR. 68.01; CUBURI PENTRU MOZAICURI SI ARTICOLE SIMILARE, DIN PIETRE NATURALE (INCLUSIV ARDEZIA), CHIAR PE SUPORT; GRANULE, CLORURI SI PRAFURI DE PIETRE NATURALE (INCLUSIV ARDEZIA), COLORATE ARTIFICIAL.
6802.10 - Dale, cuburi si articole similare, chiar rectangulare (inclusiv patrate), la care cea mai mare suprafata poate fi inscrisa intr-un patrat cu latura sub 7 cm; granule, cioburi si prafuri colorate artificial
- Alte pietre monumentale sau de constructie si articole din aceste pietre, cioplite simplu sau taiate si cu suprafata plana sau neteda:
6802.21 - - Marmura, travertin si alabastru
6802.22 - - Alte pietre calcaroase
6802.23 - - Granit
6802.29 - - Alte pietre
- Altele:
6802.91 - - Marmura, travertin si alabastru
6802.92 - - Alte pietre calcaroase
6802.93 - - Granit
6802.99 - - Alte pietre
Pozitia cuprinde pietrele monumentale sau de constructie naturale (cu exceptia ardeziei), care au fost prelucrate pana la un stadiu superior produselor de cariera de la Capitolul 25. Totusi, exista anumite exceptii in care produsele sunt cuprinse mai specific la alte pozitii din Nomenclatura si astfel de exemple sunt date la sfarsitul Notei explicative si in Consideratiile generale ale Capitolului.
In consecinta sunt cuprinse in Capitolul 25 pietrele cioplite pentru monumente sau de constructie prezentate in blocuri, bucati sau placi (felii) brute, debitate simplu (fractionate sau despicate), degrosate (cioplite grosier) sau debitate simplu prin taiere (toate fetele fiind de forma rectangulara). Cele care au suferit o prelucrare superioara celor mentionate anterior, se clasifica in acest Capitol.
Astfel pozitia cuprinde pietrele pentru zidarie, pentru strunjire, pentru sculptura, adica:
A) Ebosele articolelor obtinute prin simpla taiere, precum si placile taiate la o forma particulara (avand una sau mai multe fete de forma triunghiulara, hexagonala, trapezoidala, circulara etc.).
B) Pietrele indiferent de forma lor (chiar blocuri, placi sau felii), chiar reprezentand articole finite, care au fost fasonate, (adica pietre carora li s-a dat aspectul de "piatra" prin slefuire de-a lungul marginilor, fetele ramanand cu proeminente brute), au fost prelucrate prin percutie, slefuire, canelare, rabotare, sablare, cioplire, mulare, strunjire, decorare, sculptare etc.
Printre aceste articole pot fi mentionate materialele destinate constructiei de cladiri sau altor scopuri, inclusiv placile care au suferit una dintre prelucrarile de mai sus, dalele, lespezile pentru acoperirea peretilor, treptele de scara, cornisele, frontoanele, balustradele, consolele, pervazurile si grinzile orizontale de porti, ferestrele sau semineurile, politele de fereastra, pragurile de usa, monumentele funerare, bornele de marcare sau de amarare, panourile de semnalizare rutiera si panourile de orientare (chiar emailate), bornele de hotar, canalele de scurgere, jgheaburile, bazinele fantanilor, bilele pentru mori, vase pentru flori, coloanele, soclurile si capetele de coloane, statuile si statuetele, piedestalurile, basoreliefurile, crucile, figurile de animale, bazinele, vazele, cupele, bombonierele, trusele de scris, scrumierele, presse-papier-urile, imitatiile de fructe sau frunze. In ce priveste obiectele de fantezie sau ornamentale combinate cu alte materiale, se clasifica la aceasta pozitie numai daca pastreaza caracterul de articol din piatra, sub rezerva dispozitiilor particulare privind bijuteriile de fantezie sau articolele combinate cu metale pretioase, placate sau dublate cu metale pretioase (vezi Notele explicative de la Capitolul 71).
Placile care formeaza obiecte de acoperire a mobilelor (bufete, lavabouri, mese de cafea etc.) in general din marmura, care daca sunt prezentate concomitent cu mobila (chiar demontate) careia ii sunt destinate, urmeaza regimul respectivelor mobilelor (Capitolul 94). Prezentate izolat, aceste articole se clasifica aici.
Articolele din piatra cioplita sau de constructie, sunt in general obtinute din pietre de la pozitiile nr. 25.15 sau 25.16, dar pot fi de asemenea obtinute pornind de asemenea de la orice alta piatra naturala, cu exceptia ardeziei (de exemplu dolomita, cvartit, silex, steatit). Datorita rezistentei la caldura si la coroziune, aceasta din urma varietate de piatra este utilizata in special la constructia cuptoarelor recuperatoare. De asemenea se mai foloseste si in utilajele pentru fabricarea pastei de hartie, in industria chimica etc.
Se clasifica aici, de asemenea, cuburile mici, zarurile si articolele similare din marmura sau din alte pietre naturale (inclusiv ardezia), pregatite pentru mozaic sau pentru diferite acoperiri etc., chiar fixate pe hartie sau alte materiale. Pe de alta parte granulele, cioburile fara destinatie particulara, ca cioburile colorate artificial, se clasifica la Capitolul 25. Granulele, cioburile si prafurile pietrelor naturale, necolorate artificial, inclusiv ardezia, (de exemplu pentru decorarea vitrinelor) se clasifica la aceasta pozitie.
Dimpotriva, articolele cum sunt placile, dalele, lespezile, obtinute prin aglomerarea fragmentelor de pietre naturale cu ciment sau cu alt liant (de exemplu material plastic), si statuetele, coloanele mici, cupele etc., fabricate prin mulare si aglomerare din pulbere sau granule de pietre, se clasifica la pozitia nr. 68.10.
De asemenea, pozitia exclude:
a) Ardezia prelucrata si articolele din ardezie, altele decat cuburile, zarurile si articolele similare pentru mozaic de la pozitiile nr. 68.03, 96.09 sau 96.10.
b) Articolele din bazalt topit (pozitia nr. 68.15).
c) Articolele din steatit, cioplit sau fasonat din roca si care au suferit o ardere ceramica, de la Capitolele 69 sau 85, dupa caz.
d) Bijuteria de fantezie (pozitia nr. 71.17).
e) Articolele de la Capitolul 91 (de exemplu cutiile si carcase de pendule si alte parti de orologie).
f) Aparatele de iluminat si partile lor (pozitia nr. 94.05).
g) Butoanele din piatra (pozitia nr. 96.06) si cretele de la pozitiile nr. 95.04 sau 96.09).
h) Lucrari originale de arta monumentala sau de sculptura (pozitia nr. 97.03).

68.03 - ARDEZIE NATURALA PRELUCRATA SI ARTICOLE DIN ARDEZIE NATURALA SAU AGLOMERATA (ARDEZINA).
Ardezia naturala sub forma de blocuri sau placi brute, clivate, spaltuite sau altfel debitate, degrosate (cioplite grosier) sau simplu debitate prin taiere, apartine de pozitia nr. 25.14, pozitia cuprinde produse care au suferit o prelucrare mai avansata (de exemplu blocurile si placile decupate altfel decat in forma patrata sau rectangulara, slefuite, polizate, cioplite, strapunse, lacuite, emailate, mulurate sau ornamentate).
Pozitia cuprinde, intre altele, articole din ardezie naturala, de exemplu lespezile de imbracare si dalele (pentru cladiri, pavaje, instalatii chimice, etc.), slefuite, polizate sau altfel prelucrate, jgheaburile, rezervoarele, bazinele, canalele de scurgere, rigolele si lespezi pentru seminee.
Pozitia cuprinde de asemenea, ardeziile pentru acoperisuri si pentru acoperirea partii superioare a zidurilor, fatadelor etc., cu conditia ca ele sa fie recunoscute ca atare, atat cele care au o forma particulara (poligonala, rotunda etc.), cat si cele rectangulare (inclusiv patrate).
Articolele din ardezie aglomerata (ardezina) sunt, de asemenea, cuprinse la aceasta pozitie.
Pozitia nu cuprinde:
a) Granulele, cioburile si pulberea de ardezie, necolorate artificial (pozitia nr. 25.14).
b) Cuburile si articolele similare, pentru mozaic din ardezie, precum si granulele, cioburile si prafurile de ardezie, colorate artificial (pozitia nr. 68.02).
c) Creioanele de ardezie (pozitia nr. 96.09) si tablitele pentru scriere sau desenare, gata pentru intrebuintare, chiar inramate (pozitia nr. 96.10).

68.04 - PIETRE DE MOARA, PIETRE DE POLIZOR SI ARTICOLE SIMILARE, FARA BATIURI, PENTRU MACINAT, DEFIBRAT, CONCASAT, ASCUTIT, POLIZAT, RECTIFICAT, TAIAT, PIETRE DE ASCUTIT SAU DE POLIZAT MANUAL SI PARTILE LOR, DIN PIETRE NATURALE, DIN MATERIALE ABRAZIVE AGLOMERATE, NATURALE SAU ARTIFICIALE, SAU DIN CERAMICA, CHIAR AVAND PARTI DIN ALTE MATERIALE (+).
6804.10 - Pietre de moara si pietre abrazive pentru macinat, sfaramat si decorticat
- Alte pietre de moara, pietre de polizat si articole similare:
6804.21 - - Din diamante naturale sau sintetice, aglomerate
6804.22 - - Din alte materiale abrazive aglomerate sau din ceramica
6804.23 - - Din pietre naturale
6804.30 - Pietre de ascutit sau polizat manual
Pozitia cuprinde in special:
1) Pietrele de moara si discurile abrazive, deseori de mari dimensiuni, pentru macinare, defibrare, concasare etc., cum ar fi pietrele de moara (superioare sau inferioare), discuri abrazive pentru defibrarea lemnului, azbestului etc., morile de concasare pentru fabricarea hartiei, vopselelor etc.
2) Discurile abrazive de tipul celor de ascutit sau slefuit scule (discuri de tocila sau similare) destinate a fi montate pe masini de tocilarie manuala, cu pedala sau cu motor.
Discurile din aceste doua categorii sunt, in general, plate, tronconice sau cilindrice.
3) Pietrele, discurile, varfurile abrazive etc., care constituie unelte veritabile ale masinilor-unelte sau ale utilajelor electromecanice sau pneumatice manuale, care sunt utilizate in industrie pentru prelucrarea metalelor, pietrelor, sticlei, ceramicii, materialelor plastice dure, cauciucului, pielii, sidefului, fildesului etc. de exemplu pentru debavurare, slefuire, polizare, ascutire, rectificare sau si pentru taiere sau decupare.
Cu exceptia anumitor discuri pentru taiere, care pot avea diametre destul de mari, aceste articole au, in general, dimensiuni mai mici decat discurile din categoriile precedente si pot avea orice forma (de exemplu conica, sferica, de farfurie, inel sau oala). Periferia poate fi plana sau profilata.
Pozitia cuprinde, nu numai unelte realizate in principal din materiale abrazive si articolele care constau dintr-un cap, uneori foarte mic, din material abraziv, fixat pe o tija metalica, ci si alte articole constand dintr-un miez de material rigid (metal, lemn, fibra vulcanizata, material plastic, pluta etc.) pe care se fixeaza un strat compact de materiale abrazive fixate permanent (de exemplu discurile de taiere, in general din metal, care au o bordura din material abraziv la partea periferica sau numai o serie de insertii din material abraziv). Pozitia cuprinde, de asemenea, elementele abrazive pentru masini de honuit, chiar montate in dispozitivele lor port-piatra pentru fixare pe corpul sculei de honuit.
Totusi, trebuie mentionat ca anumite unelte, avand materiale abrazive in constitutia lor, sunt excluse si se clasifica la Capitolul 82. Acestea sunt numai unelte ai caror dinti, muchii sau alte parti de taiere nu si-au pierdut functia lor proprie prin adaugarea pulberilor abrazive, adica sunt scule care pot fi utilizate chiar fara aplicarea acestor pulberi, contrar sculelor de la aceasta pozitie. Fierastraiele care au dintii de taiere acoperiti cu pulbere din materiale abrazive, se clasifica la pozitia nr. 82.02. De asemenea, sculele denumite burghie-coroane, care se utilizeaza la decuparea discurilor de sticla, cuart etc., se clasifica la pozitia nr. 68.04, daca partea activa (facand abstractie de pulberea abraziva) este neteda sau la pozitia nr. 82.07 daca ea are dinti (chiar acoperiti cu materiale abrazive).
4) Pietrele, chiar cu maner, utilizate manual, pentru ascutirea, slefuirea sau polizarea metalelor sau a altor materiale.
Aceste pietre au diferite forme (de exemplu rectangulara, trapezoidala, sector sau segment de cerc, forma de lama de cutit, alungite si subtiate la extremitati) si au sectiunea patrata, triunghiulara, semirotunda etc. Ele pot fi de asemenea, sub forma de plachete prismatice, in general din carbura de bor aglomerata, utilizate manual pentru a indrepta sau ascuti discurile din materiale abrazive artificiale sau, ca utilizare secundara, pentru ascutirea sculelor metalice.
Aceste pietre sunt utilizate in special la ascutirea uneltelor si instrumentelor de taiere (de exemplu cutite, cutite de seceratoare, secere, coase etc.) sau pentru ascutirea metalelor.
Pentru ascutirea instrumentelor de taiere foarte fine (de exemplu briciuri sau instrumente chirurgicale) se utilizeaza pietre cu granulatie foarte fina, numite pietre de slefuit (cu ulei) care sunt stropite cu apa sau ulei inainte de utilizare. Anumite pietre (de exemplu piatra ponce) sunt de asemenea utilizate pentru toaleta (pilirea unghiilor), manichiura sau pedichiura, precum si pentru curatirea sau lustruirea metalelor.
Discurile abrazive si articolele similare de la aceasta pozitie, sunt facute din pietre naturale, chiar aglomerate (de exemplu gresia, granitul, lava, silexul, molasa, dolomita, cuartul si trahitul), din materiale abrazive aglomerate, naturale sau artificiale (de exemplu smirghel, piatra ponce, tripoli, kiselgur, sticla pisata, corindon, carbura de siliciu sau carborundum, granat, carbura de bor etc.) sau din materiale ceramice (din argila sau pamanturi refractare arse ori din portelan).
Aglomerarea discurilor abrazive se face prin amestecarea materialelor abrazive cu lianti ca materialele ceramice (de exemplu pulbere de argila sau caolin, uneori cu adaos de feldspat), silicat de sodiu, substante numite elastice (cum sunt cauciucul, guma lac "selac", materiale plastice) sau cimenturile (in general ciment de magneziu). Uneori se incorporeaza in materiale si fibre textile (de exemplu bumbac, in, nailon).
Materialele abrazive sunt macinate mai mult sau mai putin fin, apoi sunt amestecate cu liantul; masa astfel obtinuta se topeste sau se muleaza in forme, aceasta operatie fiind urmata de uscare, ardere in cuptor (daca este necesar pana la vitrificare in cazul liantilor ceramici) sau de vulcanizare (daca liantul este cauciuc, guma lac sau material plastic) si apoi de rectificare.
Anumite discuri abrazive de slefuit (cu ulei) sunt facute din pulberi abrazive spalate.
Discurile de la aceasta pozitie si in special cele pentru zdrobire sau defibrare, care au uneori renuri pe suprafetele lor, pot fi dintr-o singura piesa sau din segmente suprapuse. De asemenea pot avea locase pentru fixarea manerului si inele metalice interioare sau exterioare, din metale obisnuite, sau greutati ori cavitati de echilibrare; de asemenea, ele pot sa aiba un ax sau o tija, dar nu trebuie sa aiba batiu. Discurile abrazive cu batiu se clasifica la pozitia nr. 82.05 daca sunt utilizate manual sau au pedala ori la Capitolele 84 sau 85, daca sunt actionate de un motor.
Semifabricatele de discuri abrazive, recunoscute ca atare, se clasifica de asemenea, la aceasta pozitie; ele pot fi chiar segmente si alte parti de disc abraziv, chiar prezentate separat, din pietre naturale, din abrazive aglomerate sau din ceramica.
Pozitia nu cuprinde:
a) Pietrele ponce parfumate, sub forma de placute, tablete sau forme similare (pozitia nr. 33.04).
b) Materialele abrazive naturale sau artificiale sub forma de pulbere sau granule aplicate pe produse textile, pe hartie, carton sau alte materiale, chiar daca aceste produse textile, hartii etc., sunt lipite ulterior pe suporturi ca discuri sau baghete din lemn (pile fine utilizate in orologerie sau mecanica fina etc.) pozitia nr. 68.005).
c) Discurile abrazive mici, utilizate numai la masinile de frezat stomatologice (pozitia nr. 90.18).

Note explicative de subpozitie.
Subpozitia nr. 6804.10
Produsele acestei subpozitii sunt concepute pentru a reduce dimensiunea particulelor de material, cum ar fi granule, paste, pigmenti etc. si nu pentru debavurare, polizare, ascutirea sculelor, indreptare sau orice alta operatie care implica o indepartare de material.
Discuri de macinare sau sfaramare
Acestea sunt in general discuri prezentate ca pereche, avand o suprafata conica (un disc este concav si celalalt convex) renurata spre centru pentru a permite zdrobirea granulelor si scurgerea acestora spre mijlocul discului.
Discuri de defibrare
Aceste discuri abrazive au dimensiuni mari, cantarind in general cateva tone si sunt fabricate ca o singura piesa sau din mai multe blocuri asamblate prin lipire. Aceste discuri abrazive au diametrul peste 1200 mm si grosimea peste 500 mm.

68.05 - PULBERI SAU GRANULE ABRAZIVE, NATURALE SAU ARTIFICIALE, APLICATE PE SUPORT DIN MATERIALE TEXTILE, DIN HARTIE, DIN CARTON SAU DIN ALTE MATERIALE, CHIAR DECUPATE, CUSUTE SAU ALTFEL ASAMBLATE.
6805.10 - Aplicate numai pe tesaturi din materiale textile
6805.20 - Aplicate numai pe hartie sau carton
6805.30 - Aplicate pe alte materiale
Pozitia cuprinde materialele textile, hartia, cartonul, fibra vulcanizata, pielea sau alte materiale, in rulouri sau decupate sub orice forma (foi, benzi, panglici, rondele, segmente etc.) precum si fire sau sfori din fibre textile, acoperite cu materiale abrazive naturale sau artificiale macinate sau pulverizate, uneori colorate artificial, smirghelul, corindonul, carbura de siliciu (carborundul), granatul, piatra ponce, silexul, cuartul, nisipul, sticla sau materialele similare, in general lipite cu ajutorul adezivilor pe baza de materiale plastice. Pozitia cuprinde, de asemenea, produsele similare din materiale netesute, in care materialul abraziv este dispersat uniform in masa si fixat pe fibrele textile cu un liant. Benzile, rondelele, segmentele etc. astfel obtinute pot fi cusute, prinse cu agrafe, lipite sau altfel asamblate, in special sub forma unor scule (discuri de piele pentru industria de orologerie, razuitoare etc.), prin fixare permanenta pe plachete sau baghete de lemn sau pe alte materiale. Pozitia exclude discurile abrazive formate dintr-un suport rigid (de exemplu carton, lemn, metal) pe care este aplicat un strat compact de material abraziv, deseori sub forma de pulbere sau granule, si sculele manuale similare (pozitia nr. 68.04).
Articolele de la aceasta pozitie sunt utilizate de obicei pentru slefuirea sau polizarea manuala sau mecanica a metalelor, lemnului, plutei, sticlei, pielii, cauciucului (durificat sau nu), maselor plastice precum si pentru netezirea sau lustruirea suprafetelor lacuite sau vopsite si de exemplu pentru ascutirea garniturilor de carde.

68.06 - LANA DE ZGURA, DE ROCA SI ALTA LANA MINERALA SIMILARA; VERMICULITA, ARGILA EXPANDATA, ZGURA SPONCIOASA SI PRODUSE DIN MATERIALE MINERALE SIMILARE EXPANDATE; AMESTECURI SI ARTICOLE DIN MATERIALE MINERALE PENTRU IZOLARI TERMICE SAU FONICE SAU PENTRU ABSORBTIA ZGOMOTULUI, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIILE NR. 68.11, 68.12 SAU DE LA CAPITOLUL 69.
6806.10 - Lana de zgura, de roca si lana minerala similara, chiar amestecate intre ele, in vrac, foi sau rulouri
6806.20 - Vermiculita si argila expandata, spuma de zgura si produse similare expandate, chiar amestecate intre ele
6806.90 - Altele
Lana de zgura sau de roca (de exemplu de granit, de bazalt, de calcar, de dolomit) se obtine prin topirea unuia sau mai multor astfel de constituenti si transformarea lichidului in fibre, in general prin actiunea fortei centrifuge si prin suflare cu abur sau aer.
Pozitia cuprinde de asemenea, o categorie de fibre denumite "alumino-silicati" numite si "fibre ceramice". Acestea sunt obtinute prin topirea unui amestec de alumina si de silice, in diferite proportii, continand uneori cantitati mici de alti oxizi, cum ar fi oxidul de zirconiu, de crom sau de bor. Amestecul este sulfat si trecut printr-o filiera, producandu-se un conglomerat de fibre.
Lana minerala de la aceasta pozitie se prezinta, ca vata de sticla de la pozitia nr. 70.19, cu aspect fibros sau de fulgi. Se distinge totusi de aceasta din urma, nu numai prin compozitia chimica (vezi Nota 4 din Capitolul 70), dar si prin culoarea si lungimea fibrelor, care in general sunt mai putin albe si mai putin lungi decat cele de sticla.
Vermiculita expandata (silicat de mica) se obtine din vermiculita bruta de la pozitia nr. 25.30, printr-un tratament termic corespunzator, care determina expansiunea materialului, acesta ocupand un volum mult mai mare, de maximum 35 de ori volumul initial. Vermiculita expandata se prezinta uneori sub forma vermiculara.
Pozitia cuprinde forme expandate similare obtinute prin tratamentul termic al perlitului, obsidianului, cloritelelor etc. Acestea constau in general din granule sferice foarte usoare. Perlitul activat prin tratament termic, se prezinta sub forma de pulbere alba, stralucitoare, de structura microlamelara si se clasifica la pozitia nr. 38.02.
Argilele expandate se obtin fie prin calcinarea argilelor alese special fie a unui amestec de argile si de alte materiale (de exemplu lesie de soda). Spuma de scorie se obtine prin adaugarea unor cantitati mici de apa la scoria in curs de topire; ea nu trebuie confundata cu zgura granulata, a carei densitate este mult mai mare, fiind obtinuta prin varsarea in apa a scoriei topite. Acest din urma produs se clasifica la pozitia nr. 26.18.
Toate produsele mentionate mai sus sunt incombustibile si sunt foarte bune izolatoare termice, sonore sau fonoabsorbante. Ele sunt clasificate aici, chiar daca se prezinta in vrac.

Sub rezerva dispozitiilor de mai jos privind continutul tolerat de azbest, pozitia cuprinde, de asemenea, amestecurile de materiale minerale (altele decat azbestul) pentru utilizarea ca izolanti termici sau sonori sau ca fonoabsorbante, in vrac, de exemplu compuse in special din kiselgur, faini fosile silicioase, carbonat de magneziu, aceste produse fiind adaugate deseori la ipsos, zgura de carbune, rumegus, praf de pluta sau aschii de lemn, fibre textile etc. Lana minerala mentionata mai sus pot face parte din astfel de amestecuri, in masa, fiind utilizata ca produs de intercalare pentru izolarea plafoanelor, acoperisurilor, peretilor etc. Pozitia cuprinde articolele, in general cu densitate mica, din produsele si amestecurile mentionate mai sus (de exemplu placi, lespezi, brichete, tevi, cochilii, sfori sau buraje). Aceste articole pot fi colorate artificial in masa, impregnate cu substante ignifuge, prevazute cu armatura metalica sau intarite cu hartie.
Amestecurile si articolele clasificate aici pot contine o cantitate mica de fibre de azbest, pentru a facilita utilizarea lor. Cantitatea de azbest nu depaseste in general 5% din greutate. Pozitia exclude articolele din azbociment (pozitia nr. 68.11) si amestecurile pe baza de azbest sau cele din azbest si carbonat de magneziu ca si articolele din aceste materiale (pozitia nr. 68.12).
Pozitia cuprinde de asemenea, diatomitul si alte roci silicioase taiate in blocuri sau in alte forme.
Articolele din beton usor, chiar continand o anumita proportie de vermiculita espandata, de argila expandata sau materiale similare, se clasifica la pozitia nr. 68.10.
Articolele obtinute prin ardere ceramica, se clasifica la Capitolul 69.

68.07 - ARTICOLE DIN ASFALT SAU DIN MATERIALE SIMILARE (DE EXEMPLU BITUM DIN PETROL, REZIDUURI DIN GUDRON, SMOALA).
6807.10 - In rulouri
6807.90 - Altele
Pozitia cuprinde articolele comune obtinute din materialele de la pozitiile nr. 27.08, 27.13, 27.14 sau 27.15 (smoala din gudron de huila, asfalturile si bitumurile naturale, reziduurile de la tratamentul huilelor, al petrolului si similare, amestecurile bituminoase etc.). Aceste articole contin de obicei materiale de umplutura ca nisip, scorie, creta, ipsos, ciment, talc, sulf, fibre de azbest, rumegus sau fibre de lemn, deseuri de pluta, rasini naturale etc.
Asfaltul, bitumul, gudronul etc. sub forma de blocuri de tipul celor retopite inainte de utilizare sunt excluse (Capitolul 27) chiar daca aceste materiale au fost rafinate sau deshidratate ori au fost amestecate cu alte materiale. Pe de alta parte produsele de la aceasta pozitie trebuie sa fie recunoscute ca articole.
Printre articolele cuprinse la aceasta pozitie, trebuie mentionate:
1) Dalele, placile, lespezile, caramizile etc. obtinute prin presare sau topire si utilizate la acoperisuri, fatade, pavaje.
2) Placile pentru acoperisuri formate dintr-un suport (de exemplu din carton-pasla, din val sau tesatura din fibra de sticla, tesatura din fibre artificiale sau sintetice sau din iuta, foi subtiri din aluminiu) imbibat sau acoperit pe ambele fete cu asfalt (sau cu produse similare).
3) Placile de constructie, formate dintr-unul sau mai multe straturi de tesatura sau hartie, imbibate cu asfalt sau un alt produs similar.
4) Tevile si recipientele turnate sau mulate.
Tevile si recipientele din asfalt, acoperite sau ramforsate cu metal trebuie sa fie considerate ca articole din asfalt sau ca articole metalice, functie de materialul care le confera caracterul esential.
Tevile si recipientele din metal (fonta, otel etc.) imbracate cu materiale asfaltice sau gudronoase, urmeaza in schimb regimul articolelor din metal corespunzatoare.
Pozitia exclude:
a) Hartiile si cartoanele stratificate, imbracate, impregnate sau acoperite cu asfalt sau cu produse similare, destinate a fi folosite pentru ambalare (pozitia nr. 48.11).
b) Tesaturile imbracate, impregnate sau acoperite cu asfalt sau cu produse similare (Capitolul 56 sau 59).
c) Articolele din azbociment aditivate cu asfalt (pozitia nr. 68.11).
d) Tesaturile sau paturile etc. din fibra de sticla, simplu acoperite sau impregnate cu bitum sau asfalt (pozitia nr. 70.19).

68.08 - PANOURI, PLANSE, PLACI, BLOCURI SI ARTICOLE SIMILARE DIN FIBRE VEGETALE, DIN PAIE SAU DIN FIBRE DE LEMN, DIN TALAS SAU DIN DESEURI DIN LEMN AGLOMERATE CU CIMENT, IPSOS SAU ALTI LIANTI MINERALI.
Pozitia cuprinde materialele de constructie sau de izolatie termica sau fonica sau ca absorbante fonice, turnate, formate din materiale vegetale ca celuloza, fibre de lemn, lana de lemn, bastonase de lemn, aschii, rumegus sau alte deseuri de lemn, paie, trestie, stuf, fibre vegetale sau "crin vegetal" etc., aglomerate cu lianti minerali (ciment, inclusiv cimentul cu oxiclorura de mneziu, ipsos, var, silicati de sodiu sau de potasiu sau soda solubila etc.), aditivate uneori cu materiale minerale de umplutura (ca pamantul silicios fosil, carbonatul de magneziu, nisipul sau azbestul sau ramforsate cu metal.
Aceste produse sunt in general sub forma de blocuri, panouri, plansee, arcade, placi, in general suficient de putin dense, dar rigide si in care materialele vegetale se regasesc aproape intacte intre liant si materialele de umplutura.
Articolele de la aceasta pozitie nu trebuie confundate cu panourile de particule de la pozitia nr. 44.10, nici cu panourile de fibre de la pozitia nr. 44.11, acestea fiind fabricate din materiale aglomerate cu ajutorul liantilor organici. Pozitia exclude de asemenea, nici pluta aglomerata (pozitia nr. 45.04) si articolele de la pozitia nr. 68.11.

68.09 - ARTICOLE DIN IPSOS SAU DIN COMPOZITII PE BAZA DE IPSOS
- Planse, placi, panouri, dale si articole similare, neornamentate:
6809.11 - - Acoperite sau intarite cu hartie sau cu carton
6809.19 - - Altele
6809.90 - Alte articole
Pozitia cuprinde articole din ipsos natural sau din compozitii pe baza de ipsos, colorat sau nu, care constau din amestecuri ca stucul (ipsos stins cu o solutie de clei, care dupa intarire, are deseori la suprafata aspectul de marmura), "staff"-ul sau ipsosul fibros (ipsos stins - in general cu o solutie de gelatina sau clei - si intarit cu calti textili), ipsosul alaunat (denumit si ciment englezesc ciment Keene) si preparate similare care pot sa contina fibre textile, fibre de lemn sau rumegus de lemn, nisip, var, scorie, fosfati etc., dar in care ipsosul joaca rolul esential.
Aceste articolele pot fi vopsite, lacuite, ceruite, bronzate, aurite sau argintate (prin toate procedeele), uneori asfaltate pe suprafata; ele pot fi ramforsate cu metal sau alte materiale. Pozitia cuprinde panouri, planse, placi sau lespezi pentru constructii (uneori acoperite cu un strat subtire de carton pe ambele fete), articole turnate sub forma de amprente, statui, statuete, rozete, coloane, bazine, vaze, articole decorative, matrite industriale.
Pozitia exclude:
a) Fesele ghipsate pentru tratarea fracturilor, conditionate pentru vanzarea cu amanuntul (pozitia nr. 30.05) si atele ghipsate pentru fracturi (pozitia nr. 90.21).
b) Articolele de la pozitiile nr. 68.06 sau 68.08.
c) Modele anatomice, de corpuri stereometrice, de cristale, hartile in relief sau celelalte modele destinate demonstratiilor, care nu sunt susceptibile de alte utilizari (pozitia nr. 90.23).
d) Manechinele pentru vitrine si altele similare (pozitia nr. 96.18).
e) Productiile originale de arta monumentala sau de sculptura (pozitia nr. 97.03).

68.10 - ARTICOLE DIN CIMENT, DIN BETON SAU DIN PIETRE ARTIFICIALE, CHIAR ARMATE (+).
- Tigle, dale, caramizi si articole similare:
6810.11 - - Blocuri si caramizi pentru constructii
6810.19 - - Altele
- Alte articole:
6810.91 - - Elemente prefabricate pentru cladiri sau pentru constructii civile
6810.99 - - Altele
Pozitia cuprinde articole turnate, presate sau centrifugate (de exemplu anumite tuburi) din ciment, beton sau piatra artificiala, altele decat articolele de la pozitia nr. 68.06 sau 68.08, in care cimentul este numai liant sau articolele din azbociment de la pozitia nr. 68.11.
Pozitia cuprinde de asemenea, elementele prefabricate pentru cladiri sau constructii civile.
Prin denumirea de piatra artificiala se intelege imitatiile de piatra naturala obtinute prin aglomerarea fragmentelor, granulelor sau pulberii de pietre naturale (marmura si alte pietre de calcar, granit, porfir, serpentin etc.) cu ajutorul cimentului, varului sau al altor lianti (de exemplu masele plastice). Articolele din de piatra artificiala includ si pe cele din "granito" sau din "terrazzo".
Sunt clasificate, de asemenea, la aceasta pozitie articolele din ciment de zgura.
Pozitia cuprinde, intre altele, blocurile, caramizile, dalele, tiglele, grilajele pentru executarea plafoanelor si peretilor (care constau din rame de fier combinate cu placi din ciment), dalele, grinzile si elementele de constructii, stalpii, indicatoarele, bornele, bordurile de trotuar, conductele, treptele de scara, balustradele, cazile, chiuvetele, toaletele, jgheaburile, cuvele, bazinele de fantana, monumentele funerare, stalpii de semnalizare, pilonii, traversele pentru cai ferate sau similare, elementele de cale de ghidare pentru aerotrenuri, tocuri de porti, pervazuri ferestre sau semineuri, politele pentru ferestre, pragurile pentru usi, frizele, cornisele, vazele pentru flori si alte ornamente arhitectonice sau pentru gradini, statuile, statuetele, reprezentarile de animale, obiectele de ornament.
Se clasifica de asemenea, la aceasta pozitie caramizile, dalele si alte articole silicocalcaroase, obtinute dintr-o pasta rezultata ca amestec de nisip si var; dupa mulare sub presiune, aceste articole sunt supuse timp de cateva ore actiunii vaporilor de apa la presiune ridicata, la o temperatura de aproximativ 140°C, in autoclave mari, orizontale. Aceste produse, albe sau colorate artificial, sunt utilizate in aceleasi scopuri ca si caramizile, dalele etc. obisnuite.
Cand se incorporeaza in pasta bucati de cuart de diferite dimensiuni, se obtin produse de tipul celor din pietre artificiale. Placi silicocalcaroase usoare si poroase, pentru izolatii se fabrica de asemenea, adaugand amestecului pulbere metalica, care provoaca o degajare de gaze; astfel de placi nu sunt totusi mulate sub presiune, ci turnate inaintea introducerii in autoclava.

Articolele de la acesta pozitie pot fi slefuite, slefuite cu praf de diamant polizate, lacuite, bronzate, emailate, ardeziate, impodobite cu muluri, ornamentate, colorate in masa lor sau prevazute cu o armatura metalica (beton armat, beton precomprimat) sau de alta natura sau prevazute cu accesorii (de exemplu balamale etc.) din diferite materiale.
Pozitia exclude:
a) blocurile de beton sfaramate (pozitia nr. 25.30)
b) articolele din ardezie aglomerata (pozitia nr. 68.03).
Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 6810.91
Subpozitia cuprinde elementele prefabricate pentru cladiri sau pentru constructii civile, ca panourile de fatada, peretii interiori, elementele de planse, elementele de fundatie, planseele, tunelurile, coronamentele si elementele de ecluze sau de baraje, debarcaderele, cornisele etc. Aceste elemente, in general din beton, contin de obicei armaturi destinate sa usureze asamblarea lor.

68.11 - ARTICOLE DIN AZBOCIMENT, CELULOZOCIMENT SAU SIMILARE.
6811.10 - Table ondulate
6811.20 - Alte table, panouri, dale, tigle si articole similare
6811.30 - Tuburi, tevi, conducte si accesoriile lor
6811.90 - Alte articole
Pozitia cuprinde articole intarite, constituite dintr-un amestec intim de fibre (de exemplu azbest, celuloza sau alte fibre vegetale, fibre de polimeri sintetici sau de sticla, fire metalice) si de ciment sau alti lianti hidraulici in care fibrele incorporate joaca rol de armatura. Aceste articole pot sa contina de asemenea, asfalt, smoala etc.
Produsele de acest tip sunt formate in general prin rularea continua, sub presiune a straturilor subtiri de amestec din fibre-ciment-apa sau prin mulare (eventual sub presiune), prin presiune sau prin extruziune.
Pozitia cuprinde placile patrate sau dreptunghiulare de orice dimensiune si grosime, obtinute dupa cum s-a aratat mai sus, precum si articolele fabricate din aceste placi, de exemplu prin decupare, precum si prin ambutisare, mulare, rulare etc., inainte ca liantul sa fi facut priza; placile si dalele pentru acoperirea fatadelor, acoperisurilor, peretilor sau mobilelor, politele pentru ferestre, literele si cifrele didactice, barele pentru bariere, placile ondulate, rezervoarele, jgheaburile, chiuvetele, racordurile pentru tuburi, garniturile, mansoanele, panourile care imita sculptura, prajinile, jgheaburile de streasina, lucarnele, jardinierele, bacurile si ghivecele de flori, canalele de ventilatie, canalele pentru cabluri, capacele pentru cosuri, tuburile etc.
Aceste articole pot fi colorate in masa lor, lacuite, imprimate, emailate, decorate, gaurite, pilite, rabotate, nivelate, polizate sau altfel prelucrate; ele pot fi de asemenea, ramforsate cu metal etc.

68.12 - AZBEST PRELUCRAT IN FIBRE; AMESTECURI PE BAZA DE AZBEST SAU PE BAZA DE AZBEST SI CARBONAT DE MAGNEZIU; ARTICOLE DIN ACESTE AMESTECURI SAU DIN AZBEST (DE EXEMPLU FIRE, TESATURI, OBIECTE DE IMBRACAMINTE, ACOPERAMINTE DE CAP (PALARII), INCALTAMINTE, GARNITURI), CHIAR ARMATE, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 68.11 SAU 68.13
6812.10 - Azbest prelucrat in fibre; amestecuri pe baza de azbest si carbonat de magneziu
6812.20 - Fire si fibre
6812.30 - Funii si sfori, chiar impletite
6812.40 - Tesaturi si stofe, tricotate sau crosetate
6812.50 - Imbracaminte, accesorii de imbracaminte, incaltaminte si acoperaminte de cap (palarii)
6812.60 - Hartii, cartoane si pasle
6812.70 - Foi comprimate din azbest si elastomeri, pentru imbinari, chiar prezentate in rulouri
6812.90 - Altele
Pozitia cuprinde fibrele de azbest pentru toate utilizarile (de exemplu filatura, impaslire, filtrare, izolare, burare), care au suferit o prelucrare superioara celei de triere, batere si spalare. Acestea sunt, de exemplu, fibrele cardate si fibrele vopsite. Fibrele brute de azbest sau sortate dupa lungime, precum si cele care au fost batute si spalate, se clasifica la pozitia nr. 25.24.
Se clasifica, de asemenea, aici amestecurile de azbest cu carbonat de magneziu, cu fibre de celuloza, cu rumegus de lemn, cu piatra ponce, cu talc, cu ipsos, cu pamant silicios fosil, cu scorie, cu oxid de aluminiu, cu fibre de sticla, cu pluta etc., utilizate ca produse izolatoare de caldura, ca materiale filtrante sau pentru fabricarea obiectelor mulate.
Pozitia cuprinde in particular, o categorie de articole din azbest pur sau din azbest la care s-au adaugat materialele mentionate in paragraful anterior si care contin de asemenea deseori, rasini naturale sau materiale plastice, silicat de sodiu, asfalt, cauciuc etc. Aceste articole pot fi obtinute prin impaslire, filare, rasucire, impletire, tesere, confectionare sau mulare.
Hartia, cartonul si pasla din azbest se obtin in general prin transformarea fibrelor in pasta prin strivire, depunerea acesteia pe sita unei masini, de forma rotunda, comprimarea cu o presa hidraulica si etuvarea in mod similar cu obtinerea placilor de azbociment de la 68.11. Acestea se mai pot obtine comprimand la cald cu o forta de presiune mare foile de azbest suprapuse si lipite cu ajutorul unei mase plastice. Aceste produse, difera de cele de la pozitia 68.11 prin aceea ca fibrele de azbest se disting usor, se prezinta sub forma rulouri, foi, placi sau decupate sub forma de benzi, cadre, discuri, inele etc.
Pentru fabricarea firelor, fibrele de azbest sunt supuse actiunii batatoarelor, apoi ele sunt supuse unei cardari, urmate de trecerea prin flaier. Aceste fire pot fi simple sau rasucite. Fibrele de azbest care nu au fost trefilate (in filatura se utilizeaza de obicei fibrele lungi), fibrele mijlocii sau scurte se utilizeaza la fabricarea cartonului, a paslei sau a hartiei de azbest, a azbocimentului sau a pulberii de azbest.
Printre celelalte articole din azbest clasificate la aceasta pozitie, pot fi mentionate sforile, funiile, impletiturile, sulurile tesaturile taiate in bucati sau decupate, panglicile, tuburile, tevile, rigolele, racordurile, recipientele, baghetele, dalele, garniturile de obturare (altele decat garniturile metaloplastice si garniturile in intregime din azbest, prezentate in seturi cu alte garnituri de la pozitia nr. 84.84), placile filtrante, suporturile pentru farfurii, imbracaminte, acoperamintele de cap si incaltamintea de protectie pentru pompieri, pentru protectia antiaeriana, pentru muncitori care lucreaza in industria metalurgica sau chimica (veste, pantaloni, sorturi, maneci, manusi, jambiere, capisoane si masti cu sticla de mica, casti, cizme cu talpa si caramb din pasla), saltelele, scuturile pentru pompieri, cearceafurile pentru stingerea focului, perdelele si decorurile de teatru, bilele si conurile de fier imbracate cu azbest pentru combaterea incendiilor in conductele de gaz.
Toate aceste articole pot fi ramforsate cu metal (in general din fire de alama sau zinc) sau sa fie intarite de exemplu cu fibre textile sau cu fibre de sticla; ele pot fi de asemenea, lubrifiate, pudrate cu talc, grafitate, cauciucate, lacuite, bronzate, colorate in masa, polizate, gaurite, frezate sau altfel prelucrate.
In afara de produsele mentionate in excluderile Consideratiilor generale, sunt excluse, de asemenea, de la aceasta pozitie:
a) Pulberea si fulgii de azbest pozitia nr. 25.24).
b) Semiprodusele si articolele fabricate in principal din material plastic, care contin azbest (Capitolul 39).
c) Articolele din azbociment (pozitia nr. 68.11).
d) Garniturile de frictiune pe baza de azbest de la pozitia nr. 68.13.

68.13 - MATERIALE DE FRICTIUNE SI ARTICOLE DIN ACESTEA (DE EXEMPLU PLACI, ROLE, BENZI, SEGMENTI, DISCURI, SAIBE, MEMBRANE), NEMONTATE, PENTRU FRANE, PENTRU AMBREIAJE SAU PENTRU TOATE ORGANELE SUPUSE FRECARII, PE BAZA DE AZBEST, DE ALTE SUBSTANTE MINERALE SAU DE CELULOZA, CHIAR COMBINATE CU MATERIALE TEXTILE SAU CU ALTE MATERIALE.
6813.10 - Garnituri de frana
6813.90 - Altele
Garniturile de frictiune sunt de obicei fabricate prin comprimarea unor straturi de tesatura sau impletitura din azbest, care au fost impregnate cu material plastic, smoala sau cauciuc sau dintr-un amestec de fibre de azbest, de material plastic si alte materiale similare, care sunt supuse unei matritari la presiune ridicata. Aceste garnituri pot fi ramforsate cu metal, cum ar fi alama, zincul sau plumbul, ori pot fi fabricate din fire de metal sau de bumbac, acoperite in azbest. Datorita coeficientului de frecare ridicat si rezistentei la caldura si uzura, ele sunt destinate imbracarii segmentilor de frana, a discurilor si conurilor de ambreiaj sau a altor organe de frecare pentru vehicule de toate tipurile, pentru macarale, drage si alte masini. Exista de asemenea garnituri de frictiune pe baza de alte substante minerale (gratit sau pamant silicos fosil) sau de fibre de celuloza.
In functie de utilizarea la care sunt destinate, garniturile de frecare se prezinta sub forma de placi, role, benzi, segmenti, discuri, rondele, inele sau decupate sub alte forme. Ele pot fi asamblate prin coasere, pot fi gaurite sau altfel prelucrate.
Pozitia exclude:
a) Garniturile de frictiune care nu contin substante minerale sau fibre de celuloza (de exemplu garniturile de pluta) care se clasifica in general dupa materialul constitutiv.
b) Garniturile de frana, montate (inclusiv garniturile fixate pe o placa metalica, prevazuta cu alveole, limbi perforate sau cu alte imbinari similare, pentru frane cu disc) care sunt clasificate ca parti ale masinilor sau ale vehiculelor carora le sunt destinate (de exemplu pozitia nr. 87.08).

68.14 - MICA PRELUCRATA SI ARTICOLE DIN MICA, INCLUSIV MICA AGLOMERATA SAU RECONSTITUITA, CHIAR PE SUPORT DE HARTIE, DE CARTON SAU DIN ALTE MATERIALE.
6814.10 - Placi, foi si benzi de mica aglomerata sau reconstituita, chiar pe suport
6814.90 - Altele
Pozitia cuprinde mica naturala care a suferit o prelucrare superioara clivajului si debavurarii (in special decuparii) si pe de alta parte produsele obtinute prin aglomerarea micei reconstituite si articolele din aceste materiale.
Foile si lamelele subtiri obtinute prin simpla clivare a blocurilor de mica extrase din mina (books) si prin debavurare, sunt cuprinse in pozitia nr. 25.25.
Dimpotriva, se clasifica la aceasta pozitie produsele obtinute prin decuparea acestor foi sau benzi. Aceste produse au borduri nete fiind decupate prin stantare.
Mica naturala se utilizeaza destul de frecvent sub forma de foi sau lamele. Totusi, datorita inconvenientelor (dimensiunile mici ale cristalelor, lipsa de flexibilitate, pret de cost ridicat etc. cel mai des se folosesc agregate de mica (de exemplu micanita, micafolie) compozitii de splittings suprapuse sau asezate alaturat, lipite cu ajutorul unui liant (de exemplu guma-lac, rasini naturale, material plastic, asfalt). Aceste produse sunt sub forma de foi, placi, benzi de orice grosime, cateodata cu suprafete destul de mari si acoperite pe una sau pe ambele fete cu tesaturi din fibre textile, din fibre de sticla, din hartie sau din azbest.
Se obtin de asemenea, foi subtiri de mica, insa fara aglomerant, pornind de la deseuri reduse la praf, apoi in pasta, printr-un procedeu in acelasi timp termic, chimic si mecanic, care aminteste de cel utilizat la fabricarea hartiei (mica reconstituita).
Aceste foi subtiri sunt, fie lipite cu un liant suplu pe o hartie sau tesatura, fie utilizate pentru fabricarea placilor sau benzilor de o grosime determinata, obtinute prin suprapunerea mai multor foi subtiri si lipirea lor cu ajutorul unui liant organic.
De fapt, diferitele forme sub care se prezinta articolele cuprinse aici, constau pe de o parte din placi, foi sau benzi in role cu lungimi nedeterminate, sau decupate in vederea unei utilizari determinate, in forma de patrat, dreptunghi, discuri sau orice alta forma si, pe de alta parte din lucrari mulate, cum ar fi tuburile, jgheaburile, toate aceste articole putand fi colorate in masa, vopsite, slefuite, frezate sau altfel prelucrate.
Fiind data rezistenta ei deosebita la caldura si transluciditatea ei relativa, mica este utilizata in special la fabricarea vizoarelor de cuptor sau de focar, a usilor cu geam pentru aparatele de incalzire (cuptoare etc.), a sticlelor de ochelari de protectie pentru lucratori sau a tuburilor lampilor incasate. Insa, din cauza proprietatilor ei dielectrice excelente, principala utilizare a ei se gaseste in electrotehnica, in special in constructia motoarelor, generatoarelor, tranformatoarelor, condensatoarelor, rezistentelor etc. Se cuvine de altfel sa se mentioneze, din acest punct de vedere, ca izolatoarele si celelalte piese izolante din mica pentru masini, aparate sau instalatii electrice, chiar nemontate, se clasifica la pozitiile nr. 85.46 pana la 85.48; condensatoarele cu mica drept dielectric, sunt clasificate la pozitia nr. 85.32.
Pozitia exclude:
a) Mica sub forma de praf si deseurile de mica (pozitia nr. 25.25).
b) Hartiile si cartoanele acoperite cu praf de mica (pozitiile nr. 48.10 sau 48.14), ca si tesaturile acoperite cu praf de mica (pozitia nr. 59.07) care nu trebuie sa fie confundate cu agregatele de mica sau cu mica reconstituita, descrise mai sus.
c) Vermiculita expandata si exfoliata de la pozitia nr. 68.06 (vezi in aceasta privinta Nota explicativa corespunzatoare).
d) Ochelarii de protectie din mica si sticlele lor (pozitia nr. 90.04).
e) Mica prezentata sub forma de accesorii pentru pomul de Craciun (pozitia nr. 95.05).

68.15 - ARTICOLE DIN PIATRA SAU DIN ALTE MATERIALE MINERALE (INCLUSIV DIN FIBRE DE CARBON SI ARTICOLE DIN ACESTEA, ARTICOLE DIN TURBA), NEDENUMITE SI NECUPRINSE IN ALTA PARTE.
6815.10 - Articole din grafit sau din alt carbon, pentru utilizari altele decat cele electrice
6815.20 - Articole din turba
- Alte articole:
6815.91 - - Care contin magneziu, dolomita sau cromita
6815.99 - - Altele
Pozitia cuprinde articolele din piatra sau din alte materiale minerale necuprinse in pozitiile precedente ale Capitolului sau in alta parte a Nomenclaturii, cu excluderea, in consecinta, a articolelor care reprezinta produse ceramice in sensul Capitolului 69.
Sunt clasificate aici, in particular:
1) Articole din grafit natural sau artificial (chiar cu puritate nucleara) sau din alt carbon, pentru utilizari altele decat cele electrice si in special: filtre, rondele, cuzineti, tuburi, socluri, precum si caramizi si placi care au suferit o prelucrare; formele pentru fabricarea pieselor mici, cu un relief delicat (de exemplu monede, medalii, soldati de plumb pentru colectii).
2) Fibrele de carbon precum si articolele din fibre de carbon. Fibrele de carbon sunt fabricate in mod obisnuit prin carbonizarea polimerilor organici sub forma de filamente. Ele sunt utilizate, de exemplu ca produse de ramforsare.
3) Articolele din turba (de exemplu placi, cochilii, ghivece pentru cultura plantelor); totusi, articolele textile din fibre de turba, sunt excluse (Sectiunea XI).
4) Caramizile nearse, din dolomit prajit, aglomerat cu gudron.
5) Caramizile si celelalte articole (in special produsele cu magneziu sau cromomagneziu) simplu aglomerate cu un liant chimic, dar nearse. Aceste articole capata consistenta definitiva, printr-o ardere ceramica, in cursul primei incalziri a cuptorului chiar in structura in care ele sunt incorporate. Prezentate in stare arsa, aceste articole se clasifica la pozitiile nr. 69.02 sau 69.03.
6) Cuvele din pamanturi pe baza de silice si de alumina macinate si mulate, nearse (de exemplu cele pentru topirea sticlei).
7) Pietrele de incercare pentru testarea metalelor pretioase; acestea pot fi chiar pietre naturale (de exemplu lidita sau piatra lidiana, neagra, rugoasa, foarte dura, cu graunti fini si indesati, care nu este atacata de acizi).
8) Articolele pentru pavaje si dale etc. obtinute prin topire si comprimare in mori, fara liant, zgura, sau alte scorii din furnale inalte si care nu au caracterul articolelor utilizate ca izolatoare termice de la pozitia nr. 68.06.
9) Tuburi filtrante din cuart sau din silex macinat si aglomerate.
10) Articolele din bazalt topit, utilizate sub forma de blocuri, dale si placi in special, datorita rezistentei ridicate la uzura a acestui material, ca acoperiri in sisteme de conducte, cupe de transportare si toate celelalte dispozitive de alunecare pentru cocs, carbune, minereu, pietris, pietre etc.
Sunt, de asemenea, excluse de la aceasta pozitie:
a) Blocurile, placile si semifabricatele similare din grafit sau din alt carbon, servind in principal la fabricarea, prin decupare, a periilor pentru utilizari electrice (pozitia nr. 38.01. vezi Nota explicativa corespunzatoare).
b) Articolele refractare, arse dupa modul utilizat la produse ceramice, pe baza de materiale carbonate (grafit, cocs etc.) si de smoala de gudron sau de argila (pozitiile nr. 69.02 sau 69.03, dupa caz).
c) Carbuni, periile, electrozii si alte piese sau obiecte utilizate in electricitate (pozitia nr. 85.45).

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016