Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Note de Capitol.
1. - Capitolul nu cuprinde:
a) dantelele crosetate de la pozitia nr. 58.04;
b) etichetele, ecusoanele si articolele similare, tricotate sau crosetate de la pozitia nr. 58.07;
c) materialele tricotate sau crosetate, impregnate, acoperite, imbracate sau stratificate de la Capitolul 59. Totusi, catifelele, plusurile, materialele buclate tricotate sau crosetate, impregnate, acoperite, imbracate sau stratificate, raman clasificate la pozitia nr. 60.01.
2. - Capitolul cuprinde si tesaturile fabricate din fire de metal si care sunt de tipul celor utilizate pentru imbracaminte, mobilier sau decoratiuni interioare.
3. - In Nomenclatura, expresia articole tricotate se refera si la produsele cusute-tricotate, in care ochiurile de impletitura sunt compuse din fire textile.
CONSIDERATII GENERALE
Capitolul cuprinde produsele textile cu ochiuri care nu se obtin prin intreteserea firelor de urzeala si a firelor de batatura, ci in mod esential asa cum se indica mai jos.
A) Tricotaje din batatura si tricotaje din urzeala
I) Tricotajele din batatura se obtin cu ajutorul unui fir textil cu mers sinuos continuu, formand randuri de ochiuri dispuse in acelasi sens de-a lungul tricotului. Exista interstitii intre ochiurile acestui tip de tricot care permit alunecarea acestora unele in celelalte conferind tricotului extensibilitate in orice sens. Tricotajul din batatura se destrama foarte usor cand se rupe firul.
II) Tricotajele din urzeala se obtin cu ajutorul unui numar mare de fire asezate in aceeasi directie (adica pe lungimea stofei in directia urzelii) fiecare fir formand bucle in randuri la dreapta si la stanga. Buclele tricoturilor de acest tip, de obicei par ca sunt dispuse perpendicular pe latimea stofei. Anumite tricotaje din urzeala obtinute cu ajutorul a doua serii de fire de urzeala care se incruciseaza pe diagonala, prezinta efecte oblice de la dreapta la stanga si de la stanga la dreapta, pe intreaga lor latime. Tricotajul din urzeala este indesirabil si daca se decupeaza un patrat mic este greu sa se traga firele pe laturile acestui patrat. Cand firele pot fi trase, ele se trag in sensul urzelii (in unghi drept fata de randurile de ochiuri aparente).
Sunt considerate ca tricotaj din urzeala:
1) Produsele obtinute prin coasere-tricotare, cu conditia sa prezinte ochiuri formate cu ajutorul firelor textile.
Procesul de coasere-tricotare se efectueaza pe un razboi similar razboiului de tesut care lucreaza cu ajutorul unor ace cu carlig deschis (ace cu glisiera) si cu cocleti din sarma. Acestea permit formarea unor ochiuri din fire textile si obtinerea unor stofe dintr-o foaie de fibra textila, dintr-una sau mai multe foi din fire textile sau dintr-un planseu, format dintr-o tesatura sau o foaie din material plastic. In anumite cazuri, ochiurile servesc la formarea sau la fixarea buclelor taiate sau nu (tip catifea sau plus). Produsele textile matlasate, captusite sau altfel asamblate obtinute prin coasere-tricotare se clasifica la pozitia nr. 58.11.
2) Produsele constituite dintr-o urzeala si o batatura si fabricate pe razboi de galonat. Urzeala este produsa exclusiv cu croseta, iar firele de batatura sunt introduse in ochiurile urzelii, uneori formand desene.
Tricotajele din batatura si tricotajele din urzeala sunt formate din ochiuri simple ori mai mult sau mai putin complexe. In anumite cazuri ele prezinta goluri si ajung sa imite dantelele: totusi ele raman cuprinse aici. In general pot fi deosebite foarte usor de dantele mai ales prin prezenta in partile lor pline a unor ochiuri caracteristice tricotajului.
B) Tricotaje cu croseta de mana.
Tricotajele cu croseta de mana se obtin cu ajutorul unui fir continuu care se lucreaza manual cu o croseta, astfel incat sa se formeze o serie de bucle angrenate unele de celelalte. Ele pot fi cu ochiuri stranse sau cu ajur si pot prezenta desene. Anumite tricotaje cu efect de fileu sunt formate din bride cu punct de lantisor, dispuse in patrate (acest gen de tricotaj imita plasele innodate), in hexagoane sau avand diferite motive decorative.
Tricotajele se fabrica manual sau mecanic. Tricotajele manuale se fabrica cu doua sau mai multe ace, numite ace de tricotat care au unul sau ambele extremitati alungite si rotunjite sau un singur ac cu o extremitate subtiata si indoita si care se numeste croseta. Tricotajele mecanice se fabrica pe masini de tricotat, rectilinii sau circulare, prevazute cu mici ace speciale al caror varf este curbat sub forma de croseta (ace cu carlig, ace cu limba, ace tubulare).
In acest Capitol nu se face discriminare la nivelul pozitiilor intre materialele textile (din Sectiunea XI) din care sunt formate produsele de tricotaj incluse aici. Acest Capitol cuprinde tricotaje elastice si tricotaje din metal atat timp cat acestea din urma sunt fabricate total sau partial cu fire de metal foarte fine de tipul celor din care se fabrica tesaturile din metal clasificate la pozitia nr. 58.09.
Capitolul cuprinde materialele tricotate plate sau tubulare, sub forma de bucati sau simplu decupate in forma patrata sau dreptunghiulara. Sunt excluse de la acest Capitol bucatile de stofa decupate avand forma patrata sau dreptunghiulara, care au fost supuse unei operatii suplimentare (tivire sau bordare), articolele obtinute in stare finita fiind gata de utilizare (de exemplu fularele) si articolele tricotate sau crosetate prezentate ca articole separate sau ca un numar de articole prinse intr-o singura bucata.
Sunt excluse din acest Capitol:
a) Produsele cusute-tricotate obtinute cu ajutorul fibrelor textile, prelevate in foaie (pozitia nr. 56.02).
b) Plasele de la pozitia nr. 56.08.
c) Covoarele din tricotaje (pozitia nr. 57.05).
d) Tesaturile cu ochiuri innodate si dantelele crosetate (pozitia nr. 58.04).
60.01 - CATIFEA, PLUS, INCLUSIV MATERIALELE ASA-ZISE "CU PAR LUNG" SI MATERIALELE BUCLATE, TRICOTATE SAU CROSETATE.
6001.10 - Materialele asa zise cu "par lung"
- Materiale buclate:
6001.21 -- Din bumbac
6001.22 -- Din fibre sintetice sau artificiale
6001.29 -- Din alte materiale textile
- Altele:
6001.91 -- Din bumbac
6001.92 -- Din fibre sintetice sau artificiale
6001.99 -- Din alte materiale textile
Spre deosebire de catifelele si plusurile tesute de la pozitia nr. 58.01, produsele de la aceasta pozitie au fost obtinute prin tricotare. Principalele metode de fabricare sunt urmatoarele:
1) o masina de tricotat circulara produce un tricot in care cu ajutorul unui fir suplimentar se formeaza bucle care apoi sunt taiate pentru a obtine puful ce confera materialului aspectul de catifea;
2) pe o masina speciala de tricotat cu urzeala doua materiale sunt confectionate fata in fata cu un fir comun; firul este taiat apoi pentru a obtine doua bucati de catifea taiata;
3) fibre textile care provin dintr-o banda de carda sunt introduse in fondul tricotat la formarea ochiurilor (asa numitele stofe cu par lung);
4) buclele sunt formate fixand prin coasere-tricotare firele textile pe un fond textil preexistent (stofe buclate) (vezi Consideratiile generale din prezentul Capitol). Materialele buclate tip buret ("eponge") prezinta pe dos randuri de ochiuri de lantisor care le diferentiaza de produsele de la pozitia nr. 58.02 ale caror randuri de ochiuri dau impresia de puncte continue pe dosul tesaturii in sensul lungimii.
Catifelele, plusurile si stofele buclate, din tricot, impregnate, imbracate, acoperite sau stratificate raman clasificate la aceasta pozitie.
Pozitia exclude:
a) Imitatiile de piele de la pozitia nr. 43.04.
b) Catifelele si plusurile tesute de la pozitia nr. 58.01.
c) Materialele textile tricotate sau crosetate, scamosate (pozitia nr. 58.02).
60.02 - ALTE MATERIALE, TRICOTATE SAU CROSETATE.
6002.10 - Cu latimea de maximum 30 cm, care contin fire elastomerice sau fire de cauciuc, minimum 5% in greutate
6002.20 - Altele, cu latimea de maximum 30 cm
6002.30 - Cu latimea peste 30 cm, care contin fire elastomerice sau fire de cauciuc, minimum 5% in greutate
- Altele, tricotate sau crosetate din urzeala (inclusiv cele obtinute cu razboaie de galonat):
6002.41 -- Din lana sau par fin de animale
6002.42 -- Din bumbac
6002.43 -- Din fibre sintetice sau artificiale
6002.49 -- Altele
- Altele:
6002.91 -- Din lana sau par fin de animale
6002.92 -- Din bumbac
6002.93 -- Din fibre sintetice sau artificiale
6002.99 -- Altele
Pozitia cuprinde materiale tricotate sau crosetate, altele decat cele de la pozitia nr. 60.01.
Dintre materialele clasificate aici se pot mentiona: materialele tricotate simple cu o fata, materialele cu efect file (cu laturi, desene etc.) si materialele duble asamblate fata in fata prin lipire sau coasere.
Toate aceste stofe pot fi vopsite, imprimate sau fabricate cu fire de diferite culori (dintre acestea din urma se pot cita materialele tricotate vanisate, adica tricotate din doua fire de culori sau naturi diferite, de exemplu fabricate printr-o tehnica speciala in doua culori, astfel incat fiecare dintre culori sa apara pe o singura parte a materialului). Ele pot fi, de asemenea, razuite sau presate ceea ce poate avea ca efect disimularea contexturii materialului.
Pozitia exclude de asemenea:
a) Pansamentele medicale pentru vanzarea cu amanuntul (pozitia nr. 30.05).
b) Firele "pentru crosetat" (pozitia nr. 56.06).
c) Etichetele, ecusoanele si articolele similare din tricot (pozitia nr. 58.07).
d) Stofele din tricot brodate (pozitia nr. 58.10).
e) Stofele de tricot din Capitolul 59 si in special stofele de tricot impregnate, imbibate, acoperite sau stratificate de la pozitia nr. 59.03 si 59.07, stofele din tricot cauciucate de la pozitia nr. 59.06 precum si fitilele tricotate pentru lampi, masini de incalzit, lumanari sau similare si tesaturile tubulare de tricot pentru fabricarea mansoanelor de aprindere de la pozitia nr. 59.08.
f) Catifelele, plusurile si stofele buclate din tricot (pozitia nr. 60.01).
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: