Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA nr. 48 din 5 ianuarie 2000  HARTIE SI CARTON; ARTICOLE DIN PASTA DE CELULOZA, DIN HARTIE SAU DIN CARTON    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA nr. 48 din 5 ianuarie 2000 HARTIE SI CARTON; ARTICOLE DIN PASTA DE CELULOZA, DIN HARTIE SAU DIN CARTON

EMITENT: DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 12 bis din 14 ianuarie 2000

Note de Capitol.
1. Capitolul nu cuprinde:
a) articolele de la Capitolul 30;
b) foliile pentru marcare prin presare la cald de la pozitia nr. 32.12;
c) hartiile parfumate si hartiile impregnate sau acoperite pe ambele fete cu produse cosmetice (Capitolul 33);
d) hartia sau vata de celuloza impregnate, imbibate sau acoperite pe o fata sau pe ambele fete cu sapun sau detergent (pozitia nr. 34.01), creme, pasta de curatat, pasta de lustruit sau cu preparate similare (pozitia nr. 34.05);
e) hartiile si canoanele sensibilizate de la pozitiile nr. 37.01 pana la 37.04;
f) hartia impregnata cu reactivi de diagnostic sau de laborator (pozitia nr. 38.22).
g) materialele plastice stratificate care contin hartie sau carton, produsele constituite dintr-un strat de hartie sau de carton acoperite cu material plastic atunci cand grosimea acestuia din urma nu depaseste jumatate din grosimea totala, si articolele din astfel de materiale, altele decat tapetul de la pozitia nr. 48.14 (Capitolul 39).
h) articolele de la pozitia nr. 42.02 (de exemplu articole de voiaj):
i.j) articolele de la Capitolul 46 (produse din impletituri din fibre vegetale sau din nuiele).
k) firele din hartie si articolele textile din fire de hartie (Sectiunea XI);
l) articolele de la Capitolul 64 sau 65;
m) cartonul sau hartia abraziva (pozitia nr. 68.05) sau cartonul sau hartia pe care este aplicata mica (pozitia nr. 68.14); dimpotriva hartia si cartonul acoperite cu praf de mica sunt clasificate in acest Capitol;
n) foliile si benzile subtiri de metal pe suport de hartie sau carton (Sectiunea XV);
o) articolele de la pozitia nr. 92.09:
p) articolele de la Capitol 95 (de exemplu jucarii, jocuri, articole sportive) sau de la Capitol 96 (de exemplu nasturi).
2. Sub rezerva dispozitiilor de la Nota 6, pozitiile nr. 48.01 pana la 48.05 cuprind hartia si cartonul care au suferit prin calandrare sau prin alt mod, o netezire, satinare, lustruire, glasare, polizare sau alte operatiuni similare de finisare sau o falsa filigranare sau slefuire, precum si hartia, cartonul, vata de celuloza si panza din fibre celulozice, colorate sau marmorate in masa lor (altfel decat la suprafata), prin orice procedeu. Totusi hartia, cartonul, vata de celuloza si panza din fibre celulozice care au fost altfel prelucrate, nu se clasifica la aceste pozitii cu exceptia dispozitiilor contrare de la pozitia nr. 48.03.
3. In acest Capitol se considera ca hartie de ziar, hartia nestratificata, de tipul celei utilizate pentru tiparirea ziarelor, la care minim 65% din greutatea compozitiei fibroase totale se constituie din fibre de lemn obtinute printr-un procedeu mecanic sau chimico-mecanic, neincleiata sau foarte putin incleiata, al carui indice de rugozitate masurat cu aparatul Parker Print Surf (1 MPa) pe fiecare fata nu depaseste 2,5 micrometri (microni), cu greutate pe mp cuprinsa intre 40 g inclusiv si 65 g inclusiv.
4. In afara de hartia si cartonul format coala cu coala (hartie de mana), pozitia nr. 48.02 cuprinde numai hartia si cartonul fabricate in principal din pasta albita sau pasta obtinuta printr-un procedeu mecanic si care satisface una din conditiile de mai jos:
Pentru hartia sau cartonul cu o greutate pe m care nu depaseste 150 g:
a) sa contina minimum 10%, fibre obtinute printr-un procedeu mecanic, si
1) sa aiba o greutate pe mp sub 80 g sau
2) sa fie colorate in masa.
b) sa contina peste 8% cenusa si
1) sa aibe o greutate pe mp sub 80 g, sau
2) sa fie colorate in masa;
c) Sa contina peste 3% cenusa si sa aiba un indice de alb (factor de reflexie) de minimum 60%.
d) Sa contina peste 3% dar maximum 8% cenusa, sa aiba un indice de alb (factor de reflexie) de maxim 60% si un indice de rezistenta la rupere sub 2,5 kPA.mp/g.
e) sa contina maxim 3% cenusa, sa aiba un indice de alb (factor de reflexie) de minimum 60% si un indice de rezistenta la rupere sub 2,5 kPa.mp/g.
Pentru hartia sau cartonul avand o greutate pe mp peste 150 g:
a) sa fie colorata in masa
b) sa posede un indice de alb (factor de reflexie) de minimum 60%, si
1) o grosime sub 225 micrometri (microni), sau,
2) o grosime peste 225 micrometri (microni) dar sub 508 micrometri (microni) si un continut de cenusa peste 3%.
c) Sa aiba un indice de alb (factor de relfexie) sub 60%, o grosime sub 254 micrometri (microni) si un continut in cenusa peste 8%.
Pozitia nr. 48.02 nu cuprinde, totusi filtrele din hartie si din carton (inclusiv plicurile din hartie pentru ceai), sau hartia si cartonul de fetru.
5. In acest Capitol, prin hartie si carton Kraft se intelege hartia si cartonul la care cel putin 80% din greutatea compozitiei fibroase totale, se compune din fibre obtinute prin procedee chimice cu sulfat sau cu soda.
6. Cu exceptia dispozitiilor contrare, hartia, cartonul, vata de celuloza si aglomerarile din fibre celulozice care corespund descrierii uneia sau mai multora din pozitiile nr. 48.01 pana la 48.11 se clasifica la acea pozitie care apare ultima in ordinea numerica din Nomenclatura.
7-A). Se clasifica la pozitiile nr. 48.01, 48.02, 48.04 pana la 48.08. 48.10 si 48.11 numai hartia. cartonul, vata de celuloza si panza din fibra de celuloza prezentate sub una din formele:
a) in benzi sau rulouri a caror latime depaseste 15 cm; sau
b) in coli de forma patrata sau dreptunghiulara la care cel putin o latura este mai mare de 36 cm, iar cealalta latura este mai mare de 15 cm, in stare nepliata.
Sub rezerva dispozitiilor de la Nota 6, hartia si cartonul in forma de coli de hartie fabricate manual, de orice marime si forma, in starea in care au fost produse, adica a caror margini prezinta dantelari din fabricatie, se clasifica la pozitia nr. 48.02.
B) Se clasifica la pozitiile nr. 48.03 si 48.09 numai hartia, vata de celuloza si panza din fibre de celuloza prezentate sub una din urmatoarele forme:
a) in benzi sau in rulouri a caror latime depaseste 36 cm; sau
b) in folii de forma patrata sau dreptunghiulara, la care cel putin o latura este mai mare de 36 cm, iar cealalta latura este mai mare de 15 cm, in stare nepliata.
8. In sensul prevederilor pozitiei nr. 48.14, prin hartie de tapet si articole similare, se intelege:
a) hartia prezentata in rulouri, cu o latime egala sau mai mare de 45 cm dar care nu depaseste 160 cm, destinata decorarii peretilor sau plafoanelor:
1) granulata, gofrata, colorata, imprimata cu motive sau altfel decorate la suprafata (de exemplu cu lana textila) chiar acoperite cu material plastic protector transparent;
2) cu o suprafata granulata datorita incorporarii de particule din lemn, paie etc.;
3) acoperita pe una sau ambele fete cu material plastic, stratul de material plastic fiind granulat, gofrat, colorat, imprimat cu motive sau altfel decorat; sau
4) acoperita pe o fata cu materiale de impletit, chiar tesute sau asezate paralel;
b) borduri si frizele de hartie, prelucrate ca mai sus, in rulouri sau nu, destinate decorarii peretilor sau plafoanelor;
c) tapetul din hartie sub forma de panouri, rulouri sau foi, imprimate astfel incat sa formeze un peisaj, un tablou (fototapet), atunci cand sunt puse pe perete.
Articolele pe suport de hartie sau carton, destinate atat pentru acoperirea podelelor cat si a peretilor, se clasifica la pozitia nr. 48.15.
9. Pozitia nr. 48.20 nu cuprinde foile si cartelele nelegate, taiate in format, imprimate, stantate, perforate sau nu.
10. Pozitia nr. 48.23, se aplica intre altele, la cartelele perforate din hartie sau carton, pentru razboaiele de tesut JACQUARD sau pentru masini similare si la hartia dantelata.
11. Cu exceptia articolelor de la pozitia nr. 48.14 sau 48.21, hartia, cartonul, vata de celuloza si articolele din aceste materiale, imprimate cu motive sau ilustrate, care nu au un caracter accesoriu in raport cu utilizarea lor primara, se clasifica la Capitolul 49.


Note de subpozitii.
1. In sensul prevederilor subpozitiilor nr. 4804.11 sau 4804.19 sunt considerate ca hartie si carton pentru coperti, asa-zise "Kraftliner", hartia si cartonul intarite sau satinate, prezentate in rulouri, la care cel putin 80% din greutatea compozitiei fibroase totale este constituita din fibre de lemn obtinute prin procedeul chimic cu sulfat sau cu soda, cantarind peste 115 g/mp si de o rezistenta minima la rupere Mullen egala cu valorile indicate in tabelul urmator sau, pentru orice alta greutate, cu echivalentii lor interpolati sau extrapolati liniar.



┌────────────┬────────────────────────────────────┐
│ Greutate │ Rezistenta minima la rupere Mullen │
│ g/mp │ kPa │
├────────────┼────────────────────────────────────┤
│ 115 │ 393 │
│ 125 │ 417 │
│ 200 │ 637 │
│ 300 │ 824 │
│ 400 │ 961 │
└────────────┴────────────────────────────────────┘



2. In sensul subpozitiilor nr. 4804.21 si 4804.29, se considera ca hartii pentru saci de mari dimensiuni, hartiile intarite, prezentate in rulouri, la care cel putin 80% din greutatea compozitiei fibroase totale este constituita din fibre obtinute prin procedeul chimic cu sulfat sau cu soda, cu o greutate pe mp cuprinsa intre 60 g inclusiv si 115 g inclusiv si care indeplinesc una din urmatoarele conditii:
a) au o rezistenta minima la rupere Mullen egala sau mai mare de 3.7KPa.mp/g si un indice de intindere (alungire) mai mare de 4,5% in sens transversal si mai mare de 2% in sensul masinii.
b) au o rezistenta minima la sfasiere si la rupere prin tractiune, conform celor indicate in tabelul de mai jos, sau cu echivalentul interpolar liniar pentru orice alta greutate:


┌────────┬──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Greutate│Rezistenta minima la sfasiere │Rezistenta minima la rupere prin │
│ g/mp │ mN │ tracţiune kN/m │
│ ├────────────┬────────────────-┼──────────────────┬──────────────────┤
├────────┼────────────┼────────────────-┼──────────────────┼──────────────────┤
│ │in sensul │In sensul masinii│ In sensul │ In sensul masinii│
│ │ masinii │ si transversal │ transversal │ si transversal │
├────────┼───────────-┼────────────────-┼──────────────────┼──────────────────┤
│ 60 │ 700 │ 1.510 │ 1,9 │ 6 │
│ 70 │ 830 │ 1.790 │ 2,3 │ 7,2 │
│ 80 │ 965 │ 2.070 │ 2,8 │ 8,3 │
│ 100 │ 1.230 │ 2.635 │ 3,7 │ 10,6 │
│ 115 │ 1.425 │ 3.060 │ 4,4 │ 12,3 │
└────────┴───────────-┴────────────────-┴──────────────────┴──────────────────┘


3. In sensul subpozitiei nr. 4805.10, prin hartie semichimica pentru caneluri se intelege hartia prezentata in rulouri, la care cal putin 65% din greutatea compozitiei fibroase totale reprezinta fibre din lemn de conifere, nealbite, obtinute printr-un procedeu semichimic, si avand rezistenta la comprimare, masurata prin metoda CMT 60 (Concora Medium Test cu 60 minute conditionare) care depaseste 196 newtoni pentru o umiditate relativa de 50%, la o temperatura de 23°C.
4. In sensul subpozitiei nr. 4805.30, prin hartie sulfit de ambalaj se intelege hartia satinata, la care mai mult de 40% din greutatea compozitiei fibroase totale reprezinta fibre de lemn obtinute prin procedeul chimic cu bisulfit, cu un continut in cenusa care nu depaseste 8% si cu o rezistenta minima la rupere Mullen de cel putin 1,47 KPa.mp/g.
5. In sensul subpozitiei nr. 4810.21, prin hartie acoperita asa-zisa LWC (Light Weighted Coated), se intelege hartia acoperita pe ambele fete cu o greutate totala pe mp sub 72 g, cu greutatea stratului de acoperire sub 15 g/mp pe o fata, pe un suport la care cel putin 50% din greutatea totala a compozitiei fibroase se constituie din fibre de lemn obtinute printr-un procedeu mecanic.

Note explicative de subpozitii.
Nota 1 de subpozitie
In aceasta nota, rezistenta minima la rupere Mullen este exprimata in kilopascali (kPa). Valorile echivalente exprimate in g/cmp sunt urmatoarele:


┌────────────┬──────-┬────────-┐
│ Greutate │ kPa │ g/cmp │
│ g/mp │ │ │
├────────────┼──────-┼────────-┤
│ 115 │ 393 │ 4.030 │
│ 125 │ 417 │ 4.250 │
│ 200 │ 637 │ 6.500 │
│ 300 │ 824 │ 8.400 │
│ 400 │ 961 │ 9.800 │
└────────────┴──────-┴────────-┘


Calculul pentru valorile intermediare (interpolare) sau pentru valori eventual mai mari de 400 g (extrapolare) se poate face cu ajutorul formulelor urmatoare:


┌──────────────────────-┬────────────────────────────────────┐
│ Greutate de baza │Rezistenta minima la explozie Mullen│
│ │ g/cmp │
├──────────────────────-┼────────────────────────────────────┤
│Nedepasind 125 g/mp │Greutate de baza (g/mp) x 22 + 1,500│
│Depasind 125 g/mp │Greutate de baza (g/mp) x 30 + 500 │
│dar nedepasind 200 g/mp│ │
│Depasind 200 g/mp │Greutate de baza (g/mp) x 19 + 2.700│
│dar nedepasind 300 g/mp│ │
│Depasind 300 g/mp │Greutate de baza (g/mp) x 14 + 4200 │
└──────────────────────-┴────────────────────────────────────┘



Nota 2 de subpozitie
Pentru hartia cu o greutate pe mp situata intre valorile indicate in aceasta nota, rezistentele minimale pot fi calculate cu o eroare care nu trebuie sa depaseasca 2%, cu ajutorul formulelor din tabelul de mai jos.


┌──────────────────────────────────-┬────────────────────────────────────────-┐
│ │ Valoare minima │
├──────────────────────────────────-┼────────────────────────────────────────-┤
│Sfasiere, sensul masinii (mN) │Greutate de baza (g/mp) x 13,23 - 94,64 │
│(cifra rotunjita cu multiplul cel │ │
│mai apropiat de 5 mN) │ │
│Sfasiere, sensul masinii si │Greutate de baza (g/mp) x 28,22 - 186,2 │
│transversal (mN) (cifra rotunjita │ │
│ca mai sus) │ │
│Alungire, sensul transversal (kN/m)│Greutate de baza (g/mp) x 0,0449 - 0,8186│
│Alungire, sensul masinii si │Greutate de baza (g/mp) x 0,1143 - 0,829 │
│transversal (kN/m) │ │
└──────────────────────────────────-┴────────────────────────────────────────-┘



CONSIDERATII GENERALE

In Notele explicative care urmeaza si daca nu exista dispozitii contrare termenul hartie se refera si la carton, indiferent de grosimea sau greutatea pe mp.
Hartia se compune din fibrele celulozice ale pastei de la Capitolul 47, imbinate si aglomerate sub forma de foi. Numeroase produse, precum anumite materiale utilizate la fabricarea pliculetelor pentru ceai, sunt alcatuite dintr-un amestec de fibre celulozice si fibre textile (in special fibre sintetice sau artificiale, precum cele definite la Nota 1 din Capitolul 54). Produsele in care fibrele textile predomina in greutate nu vor fi considerate hartie, ci se vor clasifica ca netesute (pozitia nr. 56.03).
Pentru a evita orice incoerenta ce ar putea rezulta din aplicarea diferitelor metode, este in mod special recomandabil ca toate administratiile sa utilizeze metodele de incercare ale Organizatiei internationale de standardizare (ISO) pentru a determina proprietatile fizice ale hartiilor si cartoanelor de la Capitolul 48. De fiecare data cand criteriile de analiza si criteriile fizice enumerate mai jos, sunt mentionate in acest Capitol, este cazul sa fie utilizate urmatoarele norme ISO:



Continut de cenusa:
ISO 2144 Hartie si cartoane -- Determinarea cenusei

Grad de alb:
ISO 2470 Hartie si carton -- Masurarea factorului de reflexie
difuz in albastru (grad de alb ISO)

Determinarea rezistentei si a indicelui de rupere:
ISO 2758 Hartie -- Determinarea rezistentei la rupere
ISO 2759 Carton -- Determinarea rezistentei la rupere

CMT 60 (rezistenta la compresiune):
ISO 7263 Hartie canelurata pentru carton ondulat -- Determinarea
rezistentei la compresie dupa canelare in laborator

Compozitia fibroasa:
ISO 9184/1-3 Hartie, carton si paste -- Determinarea compozitiei
fibroase

Gramaj (greutate):
ISO 536 Hartie si carton -- Determinarea greutatii

Rugozitate Parker Print - surf:
ISO 8791/4 Hartie si carton -- Determinarea rugozitatii (metodele
debitului de aer)

Grosimea unei singure foi:
ISO 534 Hartie si carton -- Determinarea grosimii si a masei
volumice a unei singure foi sau a foilor prezentate in
topuri

Rezistenta la sfasiere:
ISO 1974 Hartie -- Determinarea rezistentei la sfasiere (Metoda
Elmendorf)

Rezistenta la rupere prin tractiune:
ISO 1924/2 Hartie si carton -- Determinarea proprietatilor de
tractiune --
Partea 2: Metoda cu gradient de alungire constant.


Indiferent ca sunt realizate mecanic sau manual, fabricarea propriu-zisa a hartiei comporta trei faze distincte: pregatirea pastei, punerea in foi sau benzi de hartie, si finisarea (apretari sau transformari).


PREGATIREA PASTEI

Pregatirea pastei are ca scop aducerea, prin diluare in apa si periere mecanica, a pastei de hartie (alcatuita sau nu dintr-un amestec de diferite paste) la o consistenta convenabila, dupa incorporarea eventuala a agentilor de incarcare, a agentilor de lipire sau a colorantului.
Agentii de incarcare, care sunt cel mai des de origine anorganica (de exemplu caolin, bioxid de titan, carbonat de calciu) sunt utilizati la cresterea opacitatii hartiei, la ameliorarea capacitatii de imprimare si la economisirea pastei. Agentii de lipire alcatuiti in general, din gelatine sau rasini insolubilizate cu alaun fac hartia mai putin absorbanta la cerneala etc.

FORMAREA FOILOR SI A BENZILOR DE HARTIE

A) Hartii si cartoane fabricate mecanic
Cea mai uzuala metoda de fabricare mecanica a hartiei este prin procesul Fourdrinier. Pasta astfel pregatita este deversata pe o piesa filtranta (cutia de sosire a pastei), apoi pe masa de fabricare alcatuita dintr-o panza mare si lunga, fara sfarsit, din monofilamente sintetice sau artificiale, alama sau bronz care se deplaseaza ca o banda rulanta si este actionata in plus de o miscare vibratorie (oscilatorie) facilitand impaslirea fibrelor, in timp ce eliminarea apei se efectueaza prin panza, prin cadere libera si cu ajutorul unor dispozitive, precum cutii aspirante si cutii de scurgere care sunt asezate sub panza. La anumite masini, banda de pasta, inca fara consistenta, trece apoi sub un cilindru picurator, garnisit cu panza metalica, care activeaza uscarea foii si intarirea ei. In functie de textura sau de lucratura speciala a panzei, acest cilindru permite imprimarea simultana a unui filigran pe foaie. La extremitatea mesei, foaia este preluata de o banda lunga de pasla fara sfarsit care o conduce sub cilindrii de uscare, de asemenea prevazuti cu pasla (presa umeda) si apoi intre cilindrii metalici incalziti (presa uscata) care realizeaza uscarea definitiva.
Metoda cu panza dubla, folosita in principal in industria hartiei de ziar, este o alta tehnica de fabricatie. Pasta trece intre doua role de fasonare si este transportata intre doua "panze". In timpul acestei traiectorii, apa absorbita de panze este eliminata prin cutii si cilindrii de aspiratie si hartia ia forma. Banda de hartie astfel formata este antrenata spre sectorul preselor si uscare. Aceasta metoda permite obtinerea unui produs cu fete similare eliminand astfel latura de pasla si latura de panza a produsului fabricat prin metoda cu masa plata (Fourdrinier).
La alte tipuri de masini analoge, masa de tip Fourdrinier este inlocuita pur si simplu de un tambur mare rotativ cu spatii goale, prevazut cu panza metalica si pe jumatate imersat intr-o cuva plina cu pasta rafinata (masina de forma rotunda). Panza metalica se incarca prin rotire cu un strat de pasta care picura si se aglomereaza inainte de a fi antrenata de banda de pasla a presei umede, fie in banda continua, fie in foi separate, gratie unui dispozitiv de separare a formei. O varianta a acestor masini permite obtinerea foaie cu foaie a cartoanelor cu unul sau mai multe straturi prin infasurare si taiere.
Pentru fabricarea hartiilor si cartoanelor cu mai multe jeturi, compuse din mai multe straturi de pasta, produse simultan si unite pe masina in stare umeda si fara liant se utilizeaza masini care comporta mai multe mese orizontale suprapuse sau o baterie de forme rotunde (masini multiforme) sau chiar masini combinate cu mese orizontale sau cu forme rotunde. Straturile de pasta pot fi colorate sau de calitati diferite.
B) Hartii si cartoane formate foaie cu foaie (hartii fabricate manual)
La hartiile si cartoanele formate foaie cu foaie, stadiul de fabricatie esential adica formarea foii este executat manual chiar daca lucrarile ulterioare vor fi executate mecanic.
Hartia fabricata manual (numita de asemenea si de cuva sau de forma) poate fi obtinuta in principal din orice fel de pasta de hartie dar in general se utilizeaza carpe de in sau de bumbac, de cea mai buna calitate.
Formarea foilor se face punand un pic de pasta lichida pe panza metalica a unui fel de sita dreptunghiulara de mana (forma) pe care muncitorul o scutura pentru a elimina cea mai mare parte a apei si a impasli fibrele. Apoi foile sunt presate intre pasle, dupa care sunt uscate la aer.
Foaia metalica a formei pe care se impaslesc fibrele se poate compune din fibre paralele (vargate) sau dispuse conform unei panze armura (velina) si sa contina in plus desene si motive (filigrane).
Caracteristicile hartiei fabricate manual, care sunt soliditatea, durabilitatea si mai ales calitatea granulatiei o fac apta pentru utilizari speciale: editii de calitate superioara, (carti, gravuri, gravura in cupru), hartie de scris de lux, hartie de desen, hartii fiscale, hartie pentru bilete de banca, hartie de registre, hartie filtru special etc. Este utilizata si la fabricarea cartilor de vizita, a hartiilor cu antet, a calendarelor etc.
Datorita faptului ca cel mai des se obtine direct in formatul uzual, hartia de mana prezinta in mod normal margini foarte neregulat dantelate si subtiate cu bavuri, iar grosimea sa este putin uniforma. Acest criteriu nu este totusi absolut deoarece hartiile sunt uneori decupate si pe de alta parte anumite hartii mecanice frumoase, in special cele obtinute cu masina cu forma rotunda pot fi decupate dantelat pe margini cu conditia insa ca in acest caz taietura sa fie deschisa iar dintii sa fie bine subtiati.

OPERATII DE FINISARE

Dupa eventuala umidificare, hartia poate suferi apoi o operatie de finisare asigurata de dispozitive cu role mecanice incastrate sau nu in masina de hartie (rola de uscare - glasare, role de frecare, masini de netezit, de satinat, de calandrat) care permit ca hartia sa primeasca o glasare de suprafata mai putin sau mai mult activa pe o singura fata (hartie frecata) sau pe ambele fete (hartii netezite, satinate, glasate etc.) si uneori, chiar o filigranare limitata (filigran fals). Practic, toate hartiile obisnuite pentru scris, imprimare sau desen primesc si un apret de suprafata (slefuire), alcatuit de exemplu dintr-un fel de clei sau solutie de amidon, destinate in general sa amelioreze rezistenta lor superficiala precum si rezistenta lor la penetrare si la absorbtia de lichide apoase, precum cerneala.

Hartii si cartoane stratificate sau acoperite

Acest termen indica hartiile la care suprafata sau suprafetele au fost stratificate sau acoperite pentru a obtine o glasare special activa sau pentru a face suprafata proprie pentru anumite utilizari speciale.
Produsele de acoperire constau in general din substante minerale, lianti si alti aditivi necesari acoperirii; precum agenti de rigidizare si agenti de dispersie.
Hartiile carbon, hartiile numite "autocopiante" si alte hartii pentru duplicare sau tipar, in role sau foi de dimensiuni date se clasifica la pozitia nr. 48.09.
Hartiile sau cartoanele stratificate cu caolin sau alte substante anorganice, cu sau fara lianti, in role sau foi, se clasifica la pozitia nr. 48.10. In afara de caolin, substantele anorganice utilizate pentru stratificare contin in mod special sulfat de bariu, carbonat de calciu, sulfat de calciu, silicat de magneziu, oxid de zinc si pulberi metalice. Aceste materiale de stratificare sunt in general aplicate cu ajutorul liantilor precum clei, gelatina, materiale amilacee (de exemplu amidon, dextrina), selac, albumina, latex sintetic. Produsele sunt stratificate cu caolin, etc. pentru a obtine o suprafata glasata, terna sau mata. Produsele stratificate cu caolin sau acoperite cu alte materii anorganice sunt in special: hartiile stratificate pentru imprimare, (inclusiv hartiile stratificate pentru gravuri si hartiile cromo utilizate in litografie), cartoanele stratificate pliante pentru ambalaje, hartiile metalizate (altele decat foile pentru marcare prin presare la cald de la pozitia nr. 32.12), hartiile acoperite cu pulbere de mica, hartiile lacuite sau emailate, (utilizate pentru fabricarea etichetelor sau pentru garnisirea sticlelor). Trebuie subliniat ca liantii, precum cleiul, materiile amilacee etc, utilizate pentru fixarea stratului sunt utilizate si ca apret de suprafata la hartii si cartoane, dar in cazul hartiilor slefuite, nestratificate apretul nu comporta pigment.
Sub rezerva exceptiilor mentionate in definitia pozitiei, hartiile si cartoanele care comporta un strat de gudron de bitum, de asfalt, de materiale plastice sau alte materii organice precum ceara, stearina, fire tunse de postav, pulberi de tesaturi, rumegusul de lemn, pluta granulata, selac, lacurile, prezentate in role sau foi, sunt clasificate la pozitia 48.11. Aceste acoperiri este posibil sa nu necesite liant pentru aplicarea lor. Ele sunt utilizate pentru obtinerea caracteristicilor fizice necesare unei largi game de aplicatii: de exemplu hartii si cartoane de ambalare etanse, hartii si cartoane antiadezive. Aceste hartii si cartoane stratificate sau acoperite cuprind hartii gumate sau adezivi, hartii veline (acoperite cu fire tunse de postav si utilizate pentru a garnisi cutiile sau pentru fabricarea hartiei de tapet), hartie plutata (folosita la ambalaj), hartia grafitata si hartia gudronata de ambalare.
Deseori, se folosesc substante colorante introduse in diversele substante de acoperire.
Un mare numar de hartii si cartoane stratificate sau acoperite sunt in plus puternic glasate printr-o calandrare speciala sau sunt bine acoperite cu un lac destinat sa protejeze cretarea sau acoperirea impotriva umiditatii (de exemplu tapete lavabile).
Este posibil sa se stabileasca o distinctie intre finisarea de suprafata, stratificarea sau acoperire prin folosirea unor combinatii de diferite metode de incercari fizice sau chimice. In majoritatea cazurilor, diferentierea este usor de stabilit fie in functie de natura sau de cantitatea materiei prezente, fie in functie de caracteristicile de ansamblu ale hartiei sau cartonului examinat. In mod general, in cazul hartiilor acoperite la suprafata, aspectul si textura suprafetei naturale a hartiei sunt mentinute, in timp ce in cazul hartiilor stratificate sau acoperite, neregularitatile acestei suprafete naturale sunt eliminate substantial de catre materialul de acoperire.
In cazuri limita pot sa apara dificultati de identificare, in special din urmatoarele motive: se pot obtine hartii in straturi prost lipite in presa de fixare. Anumite substante de acoperire exista si in hartia propriu-zisa (de exemplu umpluturi) si fibrele pot fi vizibile in cazul hartiilor in straturi sau acoperite, cu ajutorul unor materii nepigmentate (de exemplu dispersie apoasa a policlorurii de vinil). Cu toate acestea este posibil sa se determine de ce tip de hartie este vorba prin aplicarea uneia sau mai multor metode de mai jos.
Deseori hartiile stratificate, precum cele pentru gravuri nu se deosebesc deloc la prima vedere de hartiile simplu glasate; totusi stratul poate fi uneori pus in evidenta prin raderea suprafetei sau prin detasarea lui prin imersiune in apa.
Una din metodele de incercare care permite sa se determine daca o hartie este stratificata sau nu (in special cu ajutorul materiilor anorganice) consta in lipirea hartiei cu banda adeziva. Din momentul cand banda se desprinde, cea mai mare parte a stratului va adera. De asemenea, trebuie sa se dizolve fibrele celulozice si anumite amidoane care au aderat la banda cu ajutorul cuprietilendiaminei. Prezenta sau absenta stratului este relevata prin compararea greutatii benzii adezive, inainte sau dupa aceste operatii. Aceasta metoda poate fi utilizata uneori pentru hartiile stratificate cu ajutorul materiilor organice.
Printre alte tehnici utilizate la identificarea hartiilor si cartoanelor stratificate sau acoperite sunt microscopia electronica cu baleiaj, difractia de raze X si spectrofotometria in infrarosu. Aceste tehnici de incercare se aplica la hartiile si cartoanele de la pozitiile nr. 48.10 si 48.11.

Hartii si cartoane colorate sau imprimate

Aceste hartii cuprind pe cele acoperite cu una sau mai multe culori aplicate, prin orice procedeu, inclusiv hartiile care comporta dungi, motive decorative, desene etc. In mod special este vorba de hartii imprimate si marmorate sau cu aspect de jasp la suprafata. Aceste hartii sunt folosite pentru diferite utilizari precum acoperirea cutiilor si la legatorie.
Hartiile se pot imprima cu ajutorul cernelurilor de orice culoare, cu linii, dispuse paralel sau nu, sau incrucisate. Aceste hartii sunt in mod special utilizate pentru fabricarea registrelor contabile, a caietelor scolare, a caietelor de desen, a hartiei sau a caietelor de muzica, a hartiei pentru tipare sau pentru diagrame, hartiei de scris, carnetelor, etc.
Sunt clasificate in acest capitol si hartiile imprimate precum hartiile de ambalaj utilizate in comert, purtand o emblema, un simbol, un desen, sau modul de utilizare a marfii etc. avand un caracter accesoriu care nu este de natura sa modifice destinatia initiala sau sa fie considerate ca fiind clasificate la Capitolul 49 (vezi Nota 11 la acest Capitol).

Hartii si cartoane impregnate

Aceasta categorie este constituita din hartii si cartoane care sunt patrunse de uleiuri, ceara, parafine, materiale plastice pentru a le conferi proprietati speciale precum impermeabilitate, transparenta etc. Hartiile si cartoanele impregnate sunt in mare masura utilizate pentru ambalaj sau izolare electrica.
Printre hartiile si cartoanele impregnate sunt: hartii de ambalaj uleioase; hartii de copiat uleioase sau cerate; hartii de matrite; hartiile si cartoanele izolante impregnate cu materiale plastice, de exemplu hartii cauciucate; hartii si cartoane simplu impregnate cu gudron sau cu bitum.
Anumite hartii precum hartiile suport pentru tapete pot fi impregnate cu insecticide sau produse chimice.

Vata de celuloza si colile din fibre de celuloza constau dintr-un numar variabil de straturi foarte fine de fibre celulozice si slab impaslite, suprapuse si laminate in stare umeda, astfel incat sa aibe tendinta de separare pe loc, in cursul uscarii.

DOMENIUL DE APLICARE A CAPITOLULUI

Capitolul cuprinde:
I) Hartii si cartoane, vata de celuloza si coli din fibra de celuloza de orice fel, in bobine, role sau foi repartizate astfel:
A) Pozitiile nr. 48.01, 48.02, 48.04 si 48.05 cuprind hartiile nestratificate, neacoperite fabricate mecanic si care au putut fi supuse unui colaj sau unor operatii elementare de finisare (de exemplu netezire, satinare, glasare). Pozitia nr. 48.02 cuprinde si hartiile fabricate manual, nestratificate, neacoperite, care au putut fi supuse acelorasi operatii. Pozitia nr. 48.03 cuprinde hartiile nestratificate, neacoperite cu utilizari casnice, hartia igienica sau de toaleta, vata de celuloza sau colile din fibra de celuloza care au putut fi supuse operatiilor mentionate in pozitia respectiva. Nota 2 a Capitolului precizeaza procesele permise pentru hartie, carton, vata de celuloza si colile din fibra de celuloza de la pozitiile nr. 48.01 pana la 48.05.
Prelucrarile permise in sensul pozitiilor nr. 48.01 pana la 48.05 au drept caracteristica faptul ca sunt operatii apartinand unei serii normale de operatii de fabricare a hartiei. Caracteristica hartiilor din aceste pozitii este faptul ca aspectul si textura suprafetei lor naturale se conserva. In cazul hartiilor stratificate, neregularitatile suprafetei naturale ale hartiei sunt in mare masura eliminate de substanta de stratificare care ii confera o noua suprafata celulozica cu un aspect mai placut.
B) Pozitiile nr. 48.06 pana la 48.11 se refera in schimb la anumite hartii sau cartoane speciale (de exemplu simili-sulfurizate, hartia "cristal" si similare, pergament) sau la hartii, cartoane, vata de celuloza si coli din fibra de celuloza care au fost supuse unor tratamente sau lucrari mai active (de exemplu contralipite, ondulate, creponate, gofrate, perforate, liniate, stratificate, acoperite, impregnate, colorate).

Cu exceptia dispozitiilor contrare, hartiile si cartoanele care prezinta particularitati susceptibile de a le face sa fie clasificate in doua sau mai multe din pozitiile mai sus mentionate, trebuie clasificate la ultima pozitie care apare in ordinea de numerotare din Nomenclatura (Nota 6 la acest Capitol).
De asemenea, este important sa se mentioneze ca pozitiile nr. 48.01, 48.02, 48.04 pana la 48.08, 48.10 si 48.11 se refera numai la hartiile, cartoanele, vata de celuloza si colile din fibra de celuloza prezentate in urmatoarele forme:
1) in bobine, role sau benzi a caror latime depaseste 15 cm; sau
2) in foi de forma patrata sau dreptunghiulara la care cel putin una din laturi depaseste 36 cm, iar cealalta 15 cm in stare nepliata. Totusi hartiile si cartoanele formate foaie cu foaie (hartiile fabricate manual) de orice format si orice forma obtinute ca atare, adica cele ale caror margini prezinta dantelari provenite din fabricatie, se vor clasifica, sub rezerva dispozitiilor de la Nota 6, la pozitia nr. 48.02 (Nota 7 A din acest Capitol).
In ceea ce priveste produsele mentionate la pozitiile nr. 48.03 si 48.09, se aplica limitele dimensionale mentionate in Nota 7B) de la acest Capitol, iar produsele trebuie sa fie prezentate:
1) in fasii sau role cu o latime peste 36 cm; sau
2) in foi patrate sau dreptunghiulare cu una din laturi depasind 36 cm si cealalta latura depasind 15 cm in stare nepliata.
II) Blocurile si placile filtrante din pasta de hartie (pozitia nr. 48.12), hartia de tigari, chiar decupate la format sau in caiete sau tuburi (pozitia nr. 48.13), hartie tapet si acoperitoare de perete similare (definita la Nota 8 a acestui Capitol), transparente din hartie pentru ferestre (pozitia nr. 48.14), acoperitoare de podea pe suport de hartie sau carton, chiar decupate (pozitia nr. 48.15).
III) Hartiile, cartoanele, vata de celuloza, colile din fibra de celuloza (altele decat cele vizate la paragraful II) de mai sus) in role sau in foi, taiate la dimensiuni inferioare celor mentionate in paragraful I de mai sus, sau avand alte forme decat cea patrata sau dreptunghiulara si articolele din pasta de hartie, carton, vata de celuloza sau coli din fibra de celuloza. Aceste produse se clasifica la pozitiile nr. 48.16 pana la 48.23.
Termenul pasta de hartie se refera, in sensul pozitiilor nr. 48.12, 48.18, 48.22 si 48.23 si al Notelor explicative corespunzatoare, la ansamblul produselor clasificate la pozitiile nr. 47.01 pana la 47.06, adica pastele din lemn sau din alte materii fibroase celulozice.
Totusi acest Capitol nu cuprinde articolele care au fost excluse prin Nota I si II din acest Capitol.

48.01 - HARTIE DE ZIAR, IN RULOURI SAU FOI.

Termenul de hartie de ziar este definit in Nota 3 din acest Capitol.
In aceasta definitie, sunt considerate ca fibre de lemn obtinute printr-un procedeu mecanic sau chimico-mecanic, fibrele obtinute prin diferite tehnici de fabricare a pastei de lemn in care defibrarea este in intregime sau in mod esential obtinuta prin aplicarea unor forte mecanice asupra materiei prime. Aceste fibre sunt, in general produse sub forma urmatoarelor paste:
1) Pastele mecanice, care reprezinta pasta mecanica obtinuta la defibrator (SGW) si pasta mecanica sub presiune (PGW), ca si pastele obtinute prin rafinare, spre exemplu pasta mecanica de holendru (RPM) si pasta termo-mecanica (TMP).
2) Pastele chimico-mecanice, care sunt, de asemenea, obtinute prin rafinare, dar carora le-au fost adaugate mici cantitati de produse chimice pe parcursul prelucrarii. Ele cuprind, in special, pasta chimico-termo-mecanica (CTPM), pasta chimico-mecanica de holendru (CRMP) si pasta chimico-termomecanica (TCMP), dar nu cuprind pastele semi-chimice cunoscute in general sub denumirea de paste semi-chimice cu sulfit neutru sau paste monosulfit (NSSC), pastele semi-chimice cu bisulfit si paste Kratt semi-chimice.
Pentru descrierea mai detailata a metodelor de productie a acestor paste, vezi Notele explicative ale pozitiilor 47.01 si 47.05.
In aceasta definitie, expresia fibre de lemn nu cuprinde fibrele de bambus.
Conform Notei 7A) a acestui Capitol, pozitia 48.01 se aplica numai hartiei de ziar prezentate sub forma de benzi sau sub forma de rulouri, cu o latime peste 15 cm sau sub forma de foi de forma patrata sau dreptunghiulara la care una dintre laturi depaseste 36 cm si cealalta 15 cm in stare nepliata.
Hartia de ziar de la aceasta pozitie poate sa fi fost supusa prelucrarilor mentionate la Nota 2 de la acest Capitol. Hartia de ziar care a suferit alte prelucrari este, totusi, exclusa.

48.02 - HARTII SI CARTOANE NESTRATIFICATE, NEACOPERITE, DE TIPUL CELOR UTILIZATE PENTRU SCRIS, TIPARIT SAU PENTRU ALTE SCOPURI GRAFICE SI HARTII SI CARTOANE PENTRU CARTELE SAU BENZI DE PERFORAT, IN RULOURI SAU COLI, ALTELE DECAT HARTIA DE LA POZITIA NR. 48.01 SAU 48.03; HARTII SI CARTOANE SUB FORMA DE FOI SAU COLI FABRICATE MANUAL (+).
4802.10 - Hartii si cartoane sub forma de foi sau coli fabricate manual
4802.20 - Hartii si cartoane - suport pentru hartii si cartoane fotosensibile, termosensibile sau electrosensibile
4802.30 - Hartii suport pentru carbon
4802.40 - Hartii suport pentru hartii tapet
- Alte hartii si cartoane, fara fibre obtinute printr-un procedeu mecanic sau in care cel mult 10% din greutatea totala a compozitiei fibroase o constituie astfel de fibre:
4802.51 -- Cu o greutate sub 40 g/mp
4802.52 -- Cu o greutate de minimum 40g/mp dar de maximum 150 g/mp
4802.53 -- Cu o greutate peste 150 g/mp
4802.60 - Alte hartii si cartoane, la care peste 10% din greutatea compozitiei fibroase totale consta din fibre obtinute printr-un procedeu mecanic.
Hartiile si cartoanele, nestratificate si neacoperite, de tipul celor utilizate pentru scris, tiparit sau alte scopuri grafice, si hartiile si cartoanele pentru cartoane sau benzi perforate de la aceasta pozitie sunt definite in Nota 4 din acest Capitol. Tipurile de hartie si carton, care indeplinesc conditiile acestei Note, se clasifica la aceasta pozitie.
Sub rezerva dispozitiilor de la Nota 6, hartiile si cartoanele formate foaie cu foaie (hartie fabricata manual) de orice format si de orice forme obtinute ca atare, adica la care toate marginile prezinta dantelarea provenita din fabricatie, se clasifica la aceasta pozitie.
Hartiile si cartoanele formate foaie cu foaie (hartie fabricata manual) la care una din laturi cel putin a fost decupata si hartiile si cartoanele obtinute la masina nu se clasifica totusi in aceasta pozitie, daca se prezinta in benzi sau rulouri avand o latime de peste 15 cm sau in foi de forma patrata sau dreptunghiulara la care o latura este de peste 36 cm si cealalta 15 cm in stare nepliata (vezi Nota 7A) din acest Capitol). Decupate la alte dimensiuni sau forme, ele se clasifica in alte pozitii ale acestui Capitol (de exemplu pozitiile nr. 48.17, 48.21 sau 48.23).
Hartiile si cartoanele din aceasta pozitie pot fi supuse unor tratamente mentionate in Nota 2 a acestui Capitol, adica au fost supuse prin calandrare sau altfel, unei neteziri, satinari, lustruiri, glasari, polizari etc. sau unei false filigranari sau unei finisari de suprafata, colorari sau marmorari in masa. Hartiile si cartoanele care au fost supuse unui alt tratament sunt excluse si se clasifica in general la pozitiile nr. 48.06 pana la 48.11.
In afara de hartiile si cartoanele formate foaie cu foaie (hartiile fabricate manual) aceasta pozitie cuprinde sub rezerva Notei 4 din acest Capitol:
A) Hartiile si cartoanele-suport precum:
1) Hartii si cartoane de tipul celor utilizate ca suporturi pentru hartiile si cartoanele fotosensibile, termosensibile sau electrosensibile;
2) Hartiile-suport pentru transformarea in hartii carbon "cu o singura folosinta" sau in alte hartii carbon;
3) Hartii suport pentru tapete;
4) Hartii si cartoane-suport pentru hartii si cartoane stratificate cu caolin, mentionate la pozitia nr. 48.10.
B) Alte hartii si cartoane de tipul celor utilizate pentru scriere, tiparire sau alte scopuri grafice precum:
1) Hartie de revista si hartie de editare (inclusiv hartiile subtiri si pufoase, de editare);
2) Hartie pentru imprimare offset;
Carton alb (bristol) pentru tiparire, bristol pentru fise, hartii si cartoane suport pentru carti postale, hartii si cartoane suport pentru etichete, hartie pentru coperti;
4) Hartie pentru afise, hartie de desen, hartie pentru caiete sau bloc-notes-uri, hartie de scris sau hartie pentru scolari;
Hartie pentru corespondenta (bond), hartie duplicatoare, hartie de matrite, hartie pentru masina de scris, hartie pelur si alte hartii pentru corespondenta personala sau de birou;
6) Hartie pentru registre contabile, rulouri de hartie pentru masinile de calculat;
7) Hartie pentru plicuri sau dosare;
8) Hartie pentru registre, hartie pentru formulare si hartie continua pentru formulare;
9) Hartie de siguranta folosita pentru CEC-uri, timbre, bilete de banca sau similare.
C) Hartii si cartoane pentru cartelele sau benzile de perforat.
Pozitia exclude de asemenea:
a) Pozitia de ziar (pozitia nr. 48.01).
b) Hartiile de la pozitia nr. 48.03.
c) Hartia si cartonul filtru (inclusiv hartia pentru pliculetele de ceai) si hartia si cartonul pasla (pozitia nr. 48.05).
d) Hartia pentru tigari (pozitia nr. 48.13).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 4802.20
Sub rezerva Notei 4 la acest Capitol, hartiile si cartoanele de felul celor utilizate ca baza pentru hartia fotosensibila sunt in general hartii sau cartoane din pasta din carpa, sau hartii sau cartoane fine continand pasta din carpa, lipsite de orice substanta straina si in special de orice element metalic (fier sau cupru).
Subpozitia nr. 4802.30
Sub rezerva Notei 4 la acest Capitol, hartiile suport pentru carbon sunt hartii subtiri si rezistente la rupere. Greutatea lor pe mp poate varia intre 9 si 70 g in functie de utilizarea careia ii sunt destinate.

48.03 - HARTII DE TIPUL CELOR UTILIZATE PENTRU HARTIE IGIENICA, PENTRU SERVETELE DE DEMACHIAT, DE STERS MAINILE, PENTRU SERVETELE SAU HARTII SIMILARE PENTRU UTILIZARI CASNICE, DE IGIENA SAU DE TOALETA, VATA DE CELULOZA SI PANZA DIN FIBRE CELULOZICE, CHIAR CREPONATE, INCRETITE, GOFRATE, STANTATE, PERFORATE, COLORATE LA SUPRAFATA, DECORATE LA SUPRAFATA SAU IMPRIMATE, IN RULOURI SAU IN COLI.

Aceasta pozitie cuprinde doua categorii de produse:
1) Hartii de tipurile utilizate ca hartie de toaleta, servetelele de demachiat, servetele de sters mainile sau servetele si hartii similare de felul celor folosite in scopuri casnice sau sanitare. Cu toate acestea hartiile de acest tip in rulouri cu o latime de maximum 36 cm sau taiate la orice alta dimensiune sau forma decat cele mentionate in continutul Notei 7B) a acestui Capitol, si alte articole casnice, igienice sau de toaleta, facute din acest tip de hartie sunt clasificate la pozitia nr. 48.18.
2) Vata de celuloza si colile din fibre celulozice. Totusi produsele de acest tip in rulouri a caror latime de maximum 36 cm sau taiate la orice alta dimensiune si forma decat cele mentionate la Nota 7B) din acest Capitol si alte articole din vata de celuloza sau coli din fibre celulozice se clasifica la pozitiile nr. 48.18, 48.19 sau 48.23.
Vata de celuloza este formata dintr-un strat de fibre celulozice cu o gofrare peste 35% a carui greutate inainte de gofrare poate atinge 20 g/mp (pe strat); ea este constituita dintr-unul sau mai multe straturi.
Retelele din fibre de celulozice numite tesaturi sunt formate dintr-o retea de fibra celulozica de formatie deschisa cu o creponare maxima de 35%, a caror greutate inainte de creponare poate atinge 20 g/mp (pe strat). Tesatura poate fi constituita dintr-unul sau mai multe straturi.
Este bine sa se precizeze ca indiferent de tratamentele indicate la Nota 2 din acest Capitol la care au putut fi supuse, produsele din aceasta pozitie pot fi incretite, gofrate, stantate, perforate, colorate, decorate la suprafata sau imprimate. Trebuie precizat ca dimensiunile descrise in Nota 7B) pentru produsele de la aceasta pozitie din acest Capitol sunt diferite de cele prezentate mai jos in Nota 7A) din acest Capitol pentru bunurile de la pozitiile nr. 48.01, 48.02, 48.04 pana la 48.08, 48.10 si 48.11.
Pozitia exclude de asemenea:
a) Vata de celuloza impregnata sau acoperita cu substante farmaceutice conditionate pentru vanzarea cu amanuntul in scopuri medicale, chirurgicale, stomatologice sau veterinare (pozitia nr. 30.05).
b) Hartia si vata de celuloza impregnate, fatuite sau acoperite cu sapun sau detergent (pozitia nr. 34.01) sau ceara, creme, produse ceruite sau preparate similare (pozitia nr. 34.05).
c) Hartie sugativa (pozitia nr. 48.05).

48.04. HARTII SI CARTOANE KRAFT, NESTRATIFICATE, NEACOPERITE, IN RULOURI SAU IN COLI, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA 48.02 SAU 48.03.
- Hartii si cartoane pentru coperti, asa-zise "Kraftliner":
4804.11 -- Nealbite
4804.19 -- Altele
- Hartii Kraft pentru saci:
4804.21 -- Nealbite
4804.29 -- Altele
- Alte hartii si cartoane Kraft cu o greutate de maximum 150 g/mp:
4804.31 -- Nealbite
4804.39 -- Altele
- Alte hartii si cartoane Kraft cantarind peste 150 g/mp, dar sub 225 g/mp:
4804.41 -- Nealbite
4804.42 -- Albite uniform in masa si la care peste 95% din greutatea compozitiei fibroase totale este constituita din fibre de lemn obtinute printr-un procedeu chimic
4804.49 -- Altele
- Alte hartii si cartoane Kraft cu o greutate pe mp de minimum 225 g:
4804.51 -- Nealbite
4804.52 -- Albite uniform in masa si la care peste 95% din greutatea compozitiei fibroase totale este constituita din fibre de lemn obtinute printr-un procedeu chimic
4804.59 -- Altele

Termenul de hartii si cartoane Kraft este definit in Nota 1 a acestui Capitol. Categoriile cele mai importante de hartii si cartoane Kraft sunt: hartiile si cartoanele pentru coperti numite Kraftliner, hartiile Kraft pentru saci cu continut mare si alte hartii Kraft pentru ambalaj.
Hartiile si cartoanele pentru coperti numite Kraftliner si hartiile Kraft pentru saci cu continut mare sunt definite in Notele 1 si 2 din subpozitiile acestui Capitol. Termenul de "fibre de lemn" din definitia hartiei numita Krafiliner nu cuprinde fibrele de bambus.
Hartia si cartonul Kraft nu se clasifica in aceasta pozitie decat daca sunt prezentate in rulouri sau foi avand o latime peste 15 cm sau in foi de forma patrata sau dreptunghiulara, cu o latura peste 36 cm, iar cealalta peste 15 cm in stare nepliata (vezi Nota 7A) din acest Capitol). Decupate conform altor dimensiuni sau forme, se clasifica in general la pozitia nr. 48.23.
Hartiile si cartoanele din aceasta pozitie au putut fi expuse unor tratamente stipulate la Nota 2 din acest Capitol, adica supuse unei calandrari sau unei neteziri, satiniri, lustruiri, glasari, polizari etc., sau unei false filigranari, finisari de suprafata, colorari sau marmorari in masa. Hartiile si cartoanele care au fost supuse unui alt tratament sunt excluse si se clasifica in general la pozitia nr. 48.07, 48.08, 48.10 sau 48.11.

48.05 - ALTE HARTII SI CARTOANE NESTRATIFICATE SI NEACOPERITE, IN RULOURI SAU IN FOI, CARE NU AU FOST SUPUSE UNOR TRATAMENTE SAU PROCESE COMPLEMENTARE, ALTELE DECAT CELE STIPULATE LA NOTA 2 DE LA ACEST CAPITOL (+).
4805.10 - Hartie semichimica pentru caneluri
- Hartii si cartoane multistrat:
4805.21 -- Cu fiecare strat albit
4805.22 -- Numai cu un strat exterior albit
4805.23 -- Cu trei sau mai multe straturi, din care numai doua straturi exterioare albite
4805.29 -- Altele
4805.30 - Hartie sulfit pentru ambalaj
4805.40 - Hartie filtru si carton filtru
4805.50 - Hartie si carton pasla, hartie si carton lanos
4805.60 - Alte hartii si cartoane avand o greutate maxima de 150 g/mp
4805.70 - Alte hartii si cartoane avand o greutate peste 150 g/mp si sub 225 g/mp
4805.80 - Alte hartii si cartoane avand o greutate minima de 225 g/mp

Pozitia cuprinde hartiile sau cartoanele nestratificate, nici acoperite fabricate mecanic sub forma de rulouri sau foi (in ce priveste dimensiunile se va consulta Nota 7A) din acest Capitol) cu exceptia celor incluse la pozitiile nr. 48.01 pana la 48.04. Totusi sunt excluse anumite hartii si cartoane speciale sau produse speciale (pozitiile nr. 48.06 pana la 48.08 si nr. 48.12 pana la 48.16) precum si hartiile si cartoanele care au fost supuse la alte tratamente decat cele permise in Nota 2. Astfel spre exemplu sunt hartiile sau cartoanele acoperite sau impregnate mentionate la pozitiile nr. 48.09 pana la 48.11.
Pozitia cuprinde:
1) Hartia semichimica pentru caneluri, definita in Nota 3 de subpozitie a acestui Capitol.
2) Hartii si cartoane cu straturi multiple care sunt produse obtinute prin comprimarea in stare umeda a doua sau a mai multor straturi de pasta, la care unul cel putin prezinta caracteristici diferite de celelalte. Aceste diferente provin fie din natura pastelor (de exemplu pasta de fibre reciclate) sau din procedeul de obtinere (de exemplu paste mecanice, paste chimice) fie pentru pastele de aceiasi natura si obtinute prin aceleasi procedee prin gradul de prelucrare al acestor paste (de exemplu pasta albita, pasta nealbita, pasta colorata).
3) Hartie sulfit de ambalaj definita in Nota 4 de subpozitii din acest Capitol. Termenul fibre din lemn din aceasta definitie nu cuprinde fibrele de bambus.
4) Hartia si cartonul filtru inclusiv hartia pentru pliculetele de ceai.
5) Hartia si cartonul pasla.
6) Hartia sugativa.
Pozitia exclude panourile din fibra de lemn (pozitia nr. 44.11).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 4805.40
Hartiile si cartoanele filtru sunt produse poroase, lipsite de fibre de lemn obtinute printr-un procedeu mecanic sau semichimic, nelipite, destinate sa retina particulele solide din lichide si gaze. Se obtin din pasta din carpe sau din pasta chimica sau dintr-un amestec al acestor paste si pot sa cuprinda si fibre sintetice sau fibre de sticla. Dimensiunea porilor este determinata de cea a particulelor care trebuie retinute. Pozitia include hartiile si cartoanele filtre destinate pentru fabricarea pliculetelor de ceai, a filtrelor de cafea a filtrelor pentru automobile precum si filtrele si hartiile pentru analiza care nu sunt nici acide, nici alcaline si trebuie sa aiba un continut foarte redus de cenusa.
Subpozitia nr. 4805.50
Hartia si cartonul pasla si hartia si cartonul lanos sunt produse facute dintr-o masa fibroasa mai mult sau mai putin absorbanta. Pentru fabricarea lor se utilizeaza deseuri si rebuturi de hartie sau carton de pastele lemn sau deseuri de materiale textile sub forma de fibre. Aceste produse prezinta in general un aspect gri-bleu inchis, cu suprafete grosier fibroase si amestecate cu impuritati. Sunt utilizate in mod special la fabricarea cartoanelor pentru acoperisuri si ca insertii pentru articole de marochinarie si corsete.

48.06 - HARTII SI CARTOANE SULFURIZATE, HARTII REZISTENTE LA GRASIMI, HARTII CALC SI HARTII GLAZURATE, SATINATE TRANSPARENTE SAU TRANSLUCIDE, IN RULOURI SAU IN FOI.
4806.10 - Hartii si cartoane sulfurizate (pergament vegetal)
4806.20 - Hartii rezistente la grasimi
4806.30 - Hartie calc
4806.40 - Hartii glazurate, satinate, transparente sau translucide

Hartia sulfurizata (numita si hartie pergamentoasa sau pergament vegetal) se obtine prin supunerea timp de cateva secunde a unei foi de hartie de buna calitate, neapretata si nici incarcata, actiunii unei bai de acid sulfuric care hidrolizeaza celuloza si o transforma partial in amiloid, materie gelatinoasa si impermeabila. Dupa spalare completa si uscare, aceasta hartie mult mai rezistenta decat hartia initiala, este translucida, impermeabila la corpuri grase si in mare masura la apa si la gaze. Sortimentele cele mai grele si mai rigide precum articolele obtinute prin laminare in stare umeda a doua sau mai multe foi de hartie sulfurizata sunt denumite carton pergamentos.
Se fabrica hartii similare printr-un procedeu analog, adaugand pastei oxid de titan. Hartiile astfel obtinute se clasifica ca hartii sulfurizate dar sunt opace.
Hartia sulfurizata se utilizeaza ca ambalaj protector a unor materii grase (precum untul sau untura topita), al altor produse alimentare sau a dinamitei, precum membrana pentru osmoza sau dializa, precum hartia pentru diplome sau desen, pentru fabricarea felicitarilor, etc. Cartonul pergamentos este folosit ca substituient al pieilor pergamentoase pentru legatorie, fabricarea abajururilor, a articolelor de voiaj, etc.
Hartia sulfurizata pe o singura fata (pentru fabricarea anumitor hartii de tapet) se clasifica de asemenea la aceasta pozitie.
Hartia rezistenta la grasimi (cunoscuta in unele tari ca "imitatie de pergament") sau similisulfurizata se obtine simplu printr-o rafinare speciala a pastei (de obicei pasta cu bisulfit) ale carei fibre au fost puternic sfaramate si hidrolizate prin batere prelungita in apa. Aceasta hartie este translucida si in mare masura impermeabila la corpuri grase. Nu este aproape niciodata satinata. Are aceleasi utilizari ca hartia sulfurizata dar datorita pretului sau mai scazut este folosita in mod special la ambalarea produselor grase alimentare. Seamana cu hartia sulfurizata dar prezinta o rezistenta mai mica la apa.
Hartia sulfurizata si hartia rezistenta la grasimi sunt deseori facute mai flexibile si mai translucide printr-o apretare usoara cu glicerol, glucoza etc., in cursul finisarii. Acest tratament nu modifica clasificarea hartiei.
Hartia rezistenta la grasimi se deosebeste de hartia sulfurizata prin rezistenta la dezagregare in apa: imersata timp de cateva minute, hartia sulfurizata se destrama greu si destramarea se face fara bravuri in timp ce hartia rezistenta la grasimi, tratata in acelasi mod, se destrama usor si destramarea este plina de fibre smulse.
O hartie similara cu hartia rezistenta la grasimi (imitatie de hartie rezistenta la grasimi) de asemenea impermeabila la materiile grase dar intr-un grad mai redus se obtine din pasta a carei macinare nu a fost prelungita si ale carei fibre nu au fost supuse unei hidrolize totale. Pentru a spori transparenta si stralucirea acestei hartii, uneori se amesteca cu pasta o emulsie de parafina sau stearina.
Hartia calc naturala care este o hartie similara cu hartia rezistenta la grasimi se obtine printr-o rafinare foarte puternica destinata sa-i mareasca transparenta. Aici se clasifica celelalte tipuri de hartie calc.
Hartia transparenta satinata ("cristal") se fabrica in acelasi mod ca hartia rezistenta la grasimi, dar in stadiul final de fabricatie se dobandeste transparenta sa caracteristica si densitate crescuta prin operatii repetate de umidificare si glasare sub presiune intre cilindrii incalziti ai unui supercalandru. Hartiile calandrate transparente similare sunt fabricate astazi printr-o metoda analoga adaugand pastei materiale plastice sau alte materii.
Desi, in general, hartia transparenta satinata nu este colorata, se fabrica si varietati colorate (hartie calandrata translucida) prin adaugarea la pasta a unor coloranti. Aceasta hartie desi de cele mai multe ori mai putin impermeabila decat hartia sulfurizata sau hartia rezistenta la grasimi poate fi utilizata ca hartie de ambalaj pentru alimente, trufandale, flori, pentru fabricarea plicurilor etc; decupate in benzi fine se utilizeaza drept materiale de conditionare, de exemplu pentru ciocolata.
In ce priveste dimensiunile produselor clasificate in aceasta pozitie, se va consulta Nota 7A) din acest Capitol.

Pozitia exclude hartiile facute impermeabile la apa sau materii grase prin stratificare, impregnare sau prin procedee similare, in functie de modalitatea de producere a lor (pozitia nr. 48.09 sau 48.11).

48.07 - HARTII SI CARTOANE ASAMBLATE PLAN PRIN LIPIRE, NESTRATIFICATE, NEACOPERITE, NEIMPREGNATE, CHIAR RANFORSATE INTERIOR, IN RULOURI SAU IN FOI.
4807.10 - Hartii si cartoane stratificate interior cu bitum, gudron sau asfalt
4807.90 - Altele

Pozitia cuprinde hartii si cartoane obtinute prin fixarea unul peste celalalt cu ajutorul unui adeziv a doua sau mai multe straturi de hartie sau carton. Aceste articole pot fi compuse din hartie sau carton de orice fel iar adezivul utilizat poate fi de origine animala, vegetala sau minerala: de exemplu lipici, dextrina, gudron, asfalt, latex.
Produsele din aceasta pozitie se diferentiaza de articolele rubricilor precedente - realizate in cursul fabricatiei prin suprapunerea de straturi de hartie sudate fara liant, prin simpla compresiune prin faptul ca dupa imersiunea in apa sau in orice alt solvent adecvat, se despart usor in diversele lor straturi pe care apare cleiul utilizat; aceste diferite straturi constitutive se separa de asemenea in general sub efectul arderii hartiei.
Hartiile si cartoanele asamblate prin lipire si in care materialul adeziv joaca in plus rolul de produs de impermeabilitate (duo-Kraft cu gudron, in special), precum si hartiile si cartoanele ranforsate in interior cu bitum, gudron, asfalt, un miez din material textil sau din alt material (panza din textile sau din fibre metalice, material plastic etc.) se vor clasifica in aceasta pozitie daca conserva caracteristicile esentiale ale hartiei si cartonului; aceste produse sunt utilizate mai ales pentru ambalare.
Produsele de calitate superioara la care diversele straturi sunt putin aparente, sunt folosite pentru tiparire sau scriere. Alte calitati sunt utilizate pentru fabricarea cutiilor sau pentru legarea cartilor. In ceea ce priveste dimensiunile articolelor care se clasifica in aceasta pozitie, se va consulta Nota 7A) din acest Capitol.
Pozitia exclude panourile din fibre (pozitia nr. 44.11).

48.08 - HARTII SI CARTOANE ONDULATE (CHIAR ACOPERITE PRIN LIPIRE) CREPONATE, INCRETITE, GOFRATE, STANTATE, SAU PERFORATE, IN RULOURI SAU IN FOI, ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 48.03.
4808.10 - Hartii si cartoane ondulate, chiar perforate
4808.20 - Hartii Kraft pentru saci de continut mare, creponate sau incretite, chiar gofrate, stantate sau perforate
4808.30 - Alte hartii Kraft, creponate sau incretite chiar gofrate, stantate sau perforate
4808.90 - Altele

Pozitia cuprinde o varietate de hartii sau cartoane prezentate in bobine, rulouri sau foi si a caror caracteristica comuna este faptul ca au fost supuse in timpul sau dupa fabricare unei operatii de ondulare astfel incat suprafata lor nu mai este nici neteda nici uniforma. In ce priveste dimensiunile, articolele care se clasifica la aceasta pozitie se va consulta Nota 7A) din acest Capitol. Pozitia cuprinde:
1) Hartii si cartoane ondulate.
Hartiile si cartoanele ondulate sunt obtinute prin trecerea hartiei sau cartonului intre rulouri canelate cu aplicare de caldura si abur. Aceste articole pot fi compuse dintr-o singura foaie ondulata care poate fi de asemenea acoperita pe o singura fata sau pe ambele fete cu o foaie plana contralipita (ondulate simplu fata si ondulate dublu fata). Pentru a obtine cartoane mai tari (panouri) se mareste numarul de straturi alternate pe foi ondulate si pe foi plane.
Hartiile si cartoanele ondulate servesc in principal la fabricarea cutiilor sau a cartoanelor pentru ambalaj. Se utilizeaza si ca material de protectie in ambalare.
2) Hartii creponate sau incretite.
Se obtin fie prin tratamentul mecanic al hartiei umede, fie dupa fabricare prin trecerea hartiei intre doua rulouri cu suprafata striata. Aceasta operatie care reduce considerabil dimensiunile foii de hartie initiale, da un produs cu un aspect incretit si foarte elastic.
Totusi, vata de celuloza si colile din fibre celulozice, a caror suprafata prezinta in mod natural un aspect usor creponat nu sunt considerate ca atare si se clasifica la pozitiile nr. 48.03, 48.18 sau 48.23. Sunt de asemenea excluse hartiile extensibile obtinute prin procedeul "Clupak" care comprima coala de hartie prin flexiunea si presarea fibrelor in momentul obtinerii. Aceste hartii desi sunt fabricate prin tratament mecanic al colii in stare umeda si prezinta caracteristici de elasticitate nu au in general aspectul normal incretit al hartiilor creponate sau incretite (in general pozitia nr. 48.04 sau 48.05).
Hartiile creponate sau incretite sunt folosite, la una sau mai multe grosimi, pentru fabricarea unui mai mare numar de articole precum sacii de ciment sau alte ambalaje, ghirlande etc. Totusi hartiile de acest tip cu utilizari casnice, de igiena sau de toaleta sunt excluse (pozitia nr. 48.03). Sunt excluse si produsele de tipurile mentionate in nota de la pozitia nr. 48.18.
3) Hartii si cartoane gofrate sau stantate.
Prezinta reliefuri mai marcate obtinute in general, dupa fabricare, prin comprimarea foilor de hartie uscate sau umede, intre cilindri sau placi metalice, garnisite cu motive gravate sau stantate. Aceste articole de aspect si calitate foarte variata, cuprind in special hartii gofrate propriu-zis, hartii granulate care imita anumite varietati de piele, marochinarie etc., hartii panzate (chiar daca sunt obtinute pe masini cu ajutorul cilindrilor imbracati cu panza). Se utilizeaza la fabricarea anumitor hartii de scris (in mod special hartie panzata), hartie de tapet etc., si sunt utilizate la legatorie, corsete etc.
4) Hartii si cartoane perforate.
Se obtin prin perforarea cu un perforator a foilor de hartie in stare uscata. Perforatiile pot afecta forma de desen a hartiei si pot fi divers dispuse sau simplu la intervale regulate.
Pozitia cuprinde benzile de hartie simplu incizate sau perforate cu acul pentru a facilita decuparea ulterioara.
Hartia perforata este utilizata in general la confectionarea hartiei pentru acoperirea etajerelor, al sertarelor, ca material de ambalaj etc.
Pozitia exclude, in afara de articolele de la pozitiile nr. 48.03 si 48.18:
a) Hartiile cu granulatie naturala evidenta in special hartia de desen (pozitia nr. 48.02 sau 48.05).
b) Cartoanele perforate pentru partea mecanica a dispozitivelor de tricot textil (Jacquard), hartia dantelata si hartia broderie (pozitia nr. 48.23).
c) Cartelele, discurile si rulourile din hartie sau carton perforat pentru instrumente muzicale mecanice (pozitia nr. 92.09).

48.09 - HARTII CARBON, HARTII ASA-ZISE "AUTOCOPIANTE" SI ALTE HARTII COPIATIVE (INCLUSIV HARTII STRATIFICATE, ACOPERITE SAU IMPREGNATE PENTRU HARTIE STENCIL SAU PLACI OFFSET), CHIAR IMPRIMATE, IN RULOURI SAU IN FOI.
4809.10 - Hartii carbon si hartii similare
4809.20 - Hartii asa-zise "autocopiante"
4809.90 - Altele

Aceasta pozitie cuprinde anumite hartii fatuite, impregnate sau altfel obtinute, prezentate in role sau in foi. Trebuie precizat ca dimensiunile prevazute in Nota 7B) din acest Capitol, pentru subprodusele din acest Capitol, sunt diferite de cele stipulate mai jos in Nota 7A) din acest Capitol pentru bunurile de la pozitiile nr. 48.01, 48,02, 48,04 pana la 48.08, 48.10 si 48.11. Cand nu raspund acestor criterii, hartiile in cauza se clasifica la pozitia nr. 48.16. O descriere detailata a acestor hartii figureaza in Nota explicativa de la pozitia nr. 48.16.
Pozitia exclude:
a) Foile pentru marcare prin presare la cald (pozitia nr. 32.12)
b) Hartiile sensibilizate (in general, pozitia nr. 37.03).

48.10 - HARTIILE SI CARTOANELE STRATIFICATE CU CAOLIN SAU CU ALTE SUBSTANTE ANORGANICE PE UNA SAU PE AMBELE FETE, CU SAU FARA LIANTI, CU EXCEPTIA ORICAREI ALTE STRATIFICARI SAU ACOPERIRI, CHIAR COLORATE LA SUPRAFATA, DECORATE LA SUPRAFATA SAU IMPRIMATE IN ROLE SAU IN FOI (+).
- Hartii si cartoane de tipurile celor utilizate pentru scris, imprimat sau pentru alte scopuri grafice, fara fibre, obtinute printr-un procedeu mecanic sau in care cel mult 10% din greutatea totala a compozitiei fibroase este constituita din astfel de fibre:
4810.11 -- Cu o greutate maxima de 150 g/mp
4810.12 -- Cu o greutate peste 150 g/mp
- Hartii si cartoane de tipul celor utilizate pentru scris, tiparit sau pentru alte scopuri grafice la care peste 10% din greutatea totala a compozitiei fibroase o reprezinta fibre obtinute printr-un procedeu mecanic:
4810.21 -- Hartie stratificata usoara, asa-zisa "LWC"
4810.29 -- Altele
- Hartii si cartoane Kraft, altele decat cele de tipul celor utilizate pentru scris, imprimat sau pentru alte scopuri grafice:
4810.31 -- Albite uniform in masa si la care peste 95% din greutatea totala a compozitiei fibroase o reprezinta fibre de lemn obtinute printr-un procedeu chimic, cu o greutate maxima de 150 g/mp
4810.32 -- Albite uniform in masa si la care peste 95% din greutatea totala a compozitiei fibroase o reprezinta fibre de lemn obtinute printr-un procedeu chimic cu o greutate peste 150 g/mp
4810.39 -- Altele
- Alte hartii si cartoane:
4810.91 -- Multistratificate
4810.99 -- Altele

Alte substante anorganice in afara de caolin utilizate in mod curent pentru stratificare sunt sulfatul de bariu, silicatul de magneziu, carbonatul de calciu, sulfatul de calciu, oxidul de zinc si pulberi metalice (vezi Consideratiile generale ale acestui Capitol referitoare la hartiile si cartoanele stratificate sau grunduite). Materiale anorganice de stratificare la care se refera notele pozitiei pot cuprinde cantitati reduse de substante organice destinate in special sa amelioreze caracteristicile de suprafata ale hartiilor.
Aceasta pozitie cuprinde cat timp este vorba de o stratificare cu caolin sau alte substante anorganice, hartii si cartoane de tipul celor utilizate pentru scris, imprimat sau pentru alte scopuri grafice (hartiile stratificate usor din aceasta categorie sunt definite in Nota 5 a subpozitiei acestui Capitol; termenul fibra de lemn din definitie nu cuprinde fibrele de bambus) precum si hartii si cartoane Kraft si hartii si cartoane multistratificate definite in Nota explicativa de la pozitia nr. 48.05.
In ce priveste dimensiunile articolelor care se clasifica la aceasta pozitie, vezi Nota 7A) din acest Capitol.
Pozitia exclude:
a) Hartii parfumate sau hartii impregnate sau acoperite cu farduri (Capitolul 33).
b) Hartii si cartoane sensibilizate la pozitiile nr. 37.01 pana la 37.04.
c) Tapete si acoperitoare de pereti similare precum si vitrofanii (pozitia nr. 48.14).
d) Abrazivele aplicate pe hartii sau cartoane (pozitia nr. 68.05) sau mica sub alta forma decat pulbere aplicata pe un suport din hartie sau carton (pozitia nr. 68.14).
e) Foile si benzile subtiri din metal pe suport din hartie sau carton (Sectiunea XV).

Note explicative de subpozitie.
Subpozitiile nr. 4810.11, 4810.12, 4810.21 si 4810.29
Hartiile si cartoanele vizate in aceste subpozitii sunt cele care in stare nestratificata se clasifica la pozitia nr. 48.02.
Subpozitia nr. 4810.91
Hartiile si cartoanele multistratificate sunt descrise in Nota explicativa de la pozitia nr. 48.05.

48.11 - hartii, cartoane, vata de celuloza si panza din fibre celulozice stratificate, acoperite, impregnate, colorate la suprafata, decorate sau imprimate la suprafata, in rulouri sau in foi, altele decat produsele de tipul celor descrise la pozitiile nr. 48.03, 48.09, sau 48.10.
4811.10 - Hartii si cartoane gudronate, bituminate sau asfaltate
- Hartii si cartoane gomate sau adezive:
4811.21 -- Autoadezive
4811.29 -- Altele
- Hartii si cartoane acoperite, impregnate sau imbracate cu material plastic (cu exceptia adezivilor):
4811.31 -- Albite, cu o greutate peste 150 g/mp
4811.39 -- Altele
4811.40 - Hartii si cartoane acoperite, impregnate sau imbracate cu ceara, parafina, stearina, ulei sau glicerina
4811.90 - Alte hartii, cartoane, vata de celuloza si panza din fibre celulozice

Sub rezerva dispozitiilor din Nota 7A) a acestui Capitol si a exceptiilor mentionate in continutul pozitiei si in sfarsit, pozitia cuprinde produsele de mai jos prezentate in bobine, rulouri sau foi.
A) Hartii, cartoane, vata de celuloza si panza din fibre celulozice la care una sau ambele fete au fost total sau partial stratificate sau acoperite, cu alte materii decat caolinul sau alte substante anorganice (de exemplu hartia termosensibila folosita in principal in telecopiere).
B) Hartii, cartoane, vata de celuloza si panza din fibre celulozice impregnate (vezi Consideratiile generale din acest Capitol: hartii si cartoane impregnate).
C) Hartii, cartoane, vata de celuloza si panza din fibre celulozice acoperite sau imbracate sub rezerva ca, in cazul hartiilor sau cartoanelor acoperite sau imbracate cu material plastic, grosimea acestuia din urma nu depaseste jumatatea grosimii totale (vezi Nota 1g) din acest Capitol).
Hartiile si cartoanele destinate fabricarii de ambalaje pentru bauturi si alte produse alimentare care contin texte si ilustratii imprimate referitoare la marfurile care urmeaza a fi ambalate in ele, acoperite pe ambele fete cu straturi transparente de materiale plastice, dublate sau nu de o foaie metalica (pe fata care va constitui partea interioara a ambalajului), sunt, de asemenea, clasificate la aceasta pozitie. Aceste produse pot fi pliate si marcate in prealabil in scopul usurarii decuparii dupa fabricarea ambalajelor individuale.
D) Hartii, cartoane, vata de celuloza si panza din fibre celulozice, colorate cu una sau mai multe culori la suprafata, inclusiv hartiile si cartoanele indienizate sau marmorate la suprafata precum cele acoperite cu imprimari sau ilustratii avand un caracter accesoriu, care nu este de natura sa le modifice destinatia lor initiala sau sa le faca sa fie considerate ca articolele ce se clasifica in Capitolul 49 (vezi Nota 11 si Consideratiile generale din acest Capitol: hartii si cartoane colorate sau imprimate).
Pozitia exclude:
a) Vata de celuloza impregnata sau acoperita co substante farmaceutice etc. de la pozitia nr. 30.05.
b) Hartiile parfumate si hartiile impregnate sau acoperite cu farduri (Capitolul 33).
c) Hartia si vata de celuloza impregnate, acoperite cu sapun si detergenti (pozitia nr. 34.01) sau cu creme, ceara de parchet, briantine sau preparate similare (pozitia nr. 34.05).
d) Hartii si cartoane sensibilizate de la pozitiile nr. 37.01 pana la 37.04.
e) Hartiile indicatoare tip "turnesol", hartie de identificat polaritatea (polii) si alte hartii impregnate cu reactivi de diagnostic sau de laborator (pozitia nr. 38.22)
f) Produse constituite dintr-un strat de hartie sau de carton, acoperit sau imbracat cu material plastic cand grosimea acestuia din urma depaseste jumatatea grosimii totale (Capitolul 39).
g) Hartii care contin linii simple si sunt destinate sa fie utilizate ca hartii liniate (pozitia nr. 48.02, 48.04 si 48.05).
h) Tapete si acoperitoare de pereti similare si vitrofanii (Pozitia nr. 48.14).
i.j) Placi pentru acoperisuri constituite dintr-un suport din carton pasla imbibat in asfalt (sau un produs similar) sau acoperite pe cele doua fete ale sale cu un strat din acest material (pozitia nr. 68.07).

48.12 - BLOCURI FILTRANTE SI PLACI FILTRANTE, DIN PASTA DE HARTIE.
Aceste articole sunt compuse din fibre vegetale (bumbac, in, lemn etc.) cu continut mare de celuloza, aglomerate prin simpla presiune, fara adaos de liant astfel incat sa formeze blocuri sau placi de consistenta redusa.
Fibrele vegetale pot fi folosite singure sau in amestec cu fibre de azbest; totusi, in acest ultim caz, blocurile sau placile nu sunt clasificate aici, decat daca isi pastreaza caracterul de articole din pasta de hartie.
Fibrele sunt mai intai transformate in pasta si data fiind utilizarea finala a articolelor ele trebuie sa fie debarasate total de orice impuritate pentru a nu da lichidelor filtrate nici miros, nici gust si nici culoare.
Se pot fabrica blocuri si placi filtrante si prin aglomerarea a doua sau mai multe foi (uneori fasonate manual) din fibre astfel tratate.
Blocurile si placile filtrante sunt utilizate la aparatele pentru filtrarea lichidelor: vinuri, alcoolul, bere, otet etc. Se clasifica aici indiferent de forma sau dimensiunea lor.
Pozitia exclude:
a) Linters-ul de bumbac simplu comprimat in forma de placi sau foi (pozitia nr. 14.04).
b) Celelalte articole din hartie folosite pentru filtrarea lichidelor si in special hartiile si cartoanele filtre (pozitiile nr. 48.05 sau 48.23) si vata de celuloza (pozitiile nr. 48.03 sau 48.23).

48.13 - HARTII DE TIGARETE, CHIAR TAIATE IN FORME, IN COLITE SAU IN TUBURI.
4813.10 - In colite sau in tuburi
4813.20 - In rulouri cu o latime maxima de 5 cm
4813.90 - Altele

Pozitia cuprinde toate hartiile pentru tigarete (inclusiv hartia pentru etui-uri si teci, utilizata la invelirea armaturii filtrului in capatul-filtru si hartia manseta utilizata la fixarea capatului-filtru la tigareta de tutun), indiferent de forma sau prezentarea lor. In general hartia de tigarete se prezinta sub una din urmatoarele forme:
1) In foi, adunata in colite (chiar acoperita cu viniete sau imprimate), de dimensiuni adecvate pentru confectionarea unei tigarete rulate cu mana.
2) In tuburi de lungime egala cu cea a unei tigarete.
3) In rulouri decupate la latimea necesara pentru a fi utilizate pe masina de facut tigarete (in general 5 cm max).
4) In rulouri avand o latime mai mare de 5 cm.
Aceste hartii de calitate superioara obtinute in general din pasta de canepa sau in sunt foarte subtiri si rezistente; sunt deseori dungate sau filigranate si cand contin materii de incarcare, acestea difera de obicei de cele folosite pentru alte hartii. In general albe, aceste hartii pot fi uneori colorate sau impregnate cu diverse substante precum salpetru, creozot, suc de lemn dulce.
Hartiile de tigarete pot fi acoperite pe o fata cu ceara, parafina, pulberi metalice si alte substante impermeabile; uneori tuburile pot fi acoperite la unul din capetele de hartie tare, cu pluta, pai, matase etc. sau prevazute cu filtre, in general compuse dintr-o mica spirala de hartie gofrata, din vata de celuloza sau din fibre de acetat de celuloza.

48.14 - HARTII TAPET SI HARTII SIMILARE PENTRU ACOPERIT PERETII; TRANSPARENTE DIN HARTII PENTRU FERESTRE (+),
4814.10 - Hartii "INGRAIN"
4814.20 - Hartii tapet si hartii similare pentru acoperit peretii, constituite din hartie acoperita sau imbracata, pe o fata, cu un strat de material plastic, gofrate, colorate, imprimate cu motive sau astfel decorate
4814.30 - Hartii tapet si hartii similare pentru acoperit peretii, constituite din hartie acoperita sau imbracata, pe o fata, cu materiale de impletit, chiar tesute plat sau paralelizate
4814.90 - Altele

A. TAPETE SI ACOPERITOARE DE PERETE SIMILARE

In conformitate cu Nota 8 din acest Capitol, expresia hartie de tapet si hartii similare pentru acoperi peretii se aplica la:
a) Hartii prezentate in rulouri, avand o latime egala sau mai mare de 45 cm, dar care nu depaseste 160 cm, potrivite pentru decorarea peretilor si plafoanelor si care in plus intrunesc una din cerintele urmatoare:
1) sa fi fost granulate, gofrate, colorate la suprafata, imprimate sau decorate altfel la suprafata (de exemplu cu fire tunse), chiar acoperite sau imbracate cu material plastic protector transparent destinat sa faca hartia lavabila. Aceste acoperitoare de perete sunt cunoscute de obicei sub numele de hartii tapet.
Hartia numita lincrusta apartine de asemenea acestei categorii. Acest articol este alcatuit dintr-o hartie groasa acoperita cu un grund compus din ulei de in oxidat si din substante de umplutura. Lincrusta, care este gofrata si decorata la suprafata se utilizeaza la decorarea peretilor si plafoanelor.
2) sa prezinte o suprafata granulata datorita incorporarii, in cursul fabricatiei, a unor particule de lemn, pai etc. Aceste acoperitoare de perete sunt de obicei cunoscute sub denumirea de ingrain. Ele pot fi decorate la suprafata (de exemplu vopsite) sau prezentate in forma lor initiala, in stare nedecorata. Hartia ingrain nedecorata este grunduita de obicei cu un strat de vopsea, dupa ce a fost asezata pe perete.
3) sa fi fost acoperite sau imbracate cu material plastic, stratul de material plastic fiind granulat, gofrat, colorat, imprimat cu motive sau altfel decorat. Aceste acoperitoare de perete sunt lavabile si sunt mai rezistente la abraziune, decat cele descrise la rubrica 1 de mai sus. Produsele al caror strat din material plastic este din clorura de polivinil sunt cunoscute sub denumirea de hartii din vinil sau hartii plastifiate.
4) sa fie total sau partial acoperite cu materiale de impletit, chiar tesute aplatizat sau paralelizat. Unele din aceste acoperitoare de perete comporta un strat de materiale reunite cu ajutorul unor materiale textile filate.
b) Borduri si frize care sunt benzi de hartie drepte, tratate ca mai sus (gofrate, imprimate cu motive, decorate la suprafata cu un amestec de ulei sicativ si umpluturi, grunduite sau acoperite cu material plastic) chiar prezentate in rulouri sau apte pentru decorarea plafoanelor si a peretilor.
c) Acoperitoare de perete din hartie formate din mai multe panouri imprimate, astfel incat sa formeze un peisaj, un tablou sau un motiv o data ce sunt puse pe perete (cunoscute si sub denumirea de decoruri fotografice murale). Panourile pot avea orice dimensiuni si se pot prezenta in rulouri sau in foi.

B.- (VITROFANII) TRANSPARENTE DIN HARTII PENTRU FERESTRE

Aceste articole sunt constituite din hartie subtire si rezistenta, transparenta si lustruita fin. Acoperite cu imprimari decorative diverse, foarte des colorate, imitand vitraliile, sunt destinate sa fie lipite pe geamuri in scop ornamental sau mai simplu, pentru a atenua transparenta. Pot fi de asemenea acoperite cu imprimari sau ilustratii pentru a fi utilizate in scopuri publicitare sau de reclama.
Vitrofaniile pot fi prezentate in rulouri, foi sau chiar decupate la forme diferite, apte pentru aplicarea directa pe geamuri. In sfarsit, pot fi grunduite cu un produs adeziv.
Pozitia exclude:
a) Tapete adezive constituite numai dintr-o foaie de material plastic pe care se aplica o hartie protectoare care se scoate in momentul utilizarii (Capitolul 39).
b) Tapete alcatuite din foi de placaj sau din pluta pe un suport din hartie (pozitiile nr. 44.08, 45.02 sau 45.04).
c) Articole similare tapetelor, dar mai groase si mai rigide alcatuite, de exemplu dintr-un strat de material plastic pe un suport de carton, de obicei prezentate in rulouri mai mari (de exemplu 183 cm) utilizate ca acoperitori de parchet sau tapete (pozitia nr. 48.15).
d) Decalcomanii care seamana uneori cu vitrofaniile (pozitia nr. 49.08).
e) Tapet din materiale textile pe un suport de hartie (pozitia nr. 59.05).
f) Tapetele alcatuite dintr-o foaie subtire de aluminiu pe un suport din hartie (pozitia nr. 76.07).

Note explicative de subpozitii.
Subpozitia nr. 4814.10
Se considera ca hartie "Ingrain" hartia descrisa de la Nota 8 a) 2) din acest Capitol.

48.15 - MATERIALE DE ACOPERIT PARCHETUL, PE SUPORT DE HARTII SAU DE CARTON, CHIAR DECUPATE.

Pozitia cuprinde numai materialele de acoperit parchetul al caror suport este din hartie sau carton (deseori carton pasla), impregnate sau nu cu asfalt, bitum, sau alte materiale similare, acoperite la suprafata cu un strat de grund de compozitie variabila (pasta de linoleum, rasina de balat, amestec de ulei si carbonat de calciu etc.). Aceste articole pot fi colorate sau marmorate in masa, compuse din mai multe straturi de paste multicolore, juxtapuse sau chiar acoperite cu modele decorative.
Materialele de acoperit parchetul pot fi prezentate in rulouri, foi sau taiate la lungime si dimensiuni determinate pentru a fi utilizate drept covorase, covoroase de baie, carelaje de parchet, seturi de masa etc.
Acoperitoarele de podea asemanatoare celor din aceasta pozitie, dar al caror planseu este din textile si in special din linoleum se incadreaza la pozitia nr. 59.04.
Pozitia exclude materialele de acoperit parchetul fara suporturi, care se clasifica in functie de materialul constituent (Capitolele 39, 40, 45 etc.).

48.16 - HARTII CARBON, HARTII ASA-ZISE "AUTOCOPIANTE" SI ALTE HARTII PENTRU MULTIPLICAT (ALTELE DECAT CELE DE LA POZITIA NR. 48.09), HARTII STENCIL SI PLACI OFFSET, DIN HARTIE, CHIAR AMBALATE IN CUTII.
4816.10 - Hartii carbon si hartii similare
4816.20 - Hartii asa-zise "autocopiante"
4816.30 - Hartii stencil
4816.90 - Altele

Aceasta pozitie cuprinde hartiile acoperite sau uneori impregnate, care permit reproducerea prin presiune (de exemplu cu ajutorul caracterelor de la masina de scris), prin umidificare, cerneluire etc., a unui document original intr-un numar variabil de exemplare.
Hartiile de acest fel nu sunt cuprinse in acest capitol decat daca sunt prezentate in rulouri, avand o latime care nu depaseste 36 cm, sau in foi patrate sau dreptunghiulare, nici una din laturile lor nedepasind 36 cm in stare nepliata, sau decupate in alta forma decat patrata sau dreptunghiulara; prezentate in alt mod se clasifica la pozitia nr. 48.09. Hartiile stencil si placile offset nu sunt supuse nici unei conditii de dimensiune. Hartiile din aceasta pozitie sunt de obicei prezentate in cutii.
Ele pot fi clasificate in doua categorii in functie de procedeul de reproducere pe care-l implica:

A. HARTII CARE REPRODUC DOCUMENTUL ORIGINAL PRIN TRANSFERUL UNEI PARTI SAU A INTREGII PARTI A SUBSTANTEI CU CARE SUNT ACOPERITE SAU AL MATERIALULUI CU CARE SUNT IMPREGNATE PE O ALTA SUPRAFATA.

Grupa cuprinde:
1) Hartia carbon si hartiile similare.
Aceste hartii sunt compuse din hartie acoperita sau impregnata uneori cu materii grase, ceara, parafina etc., amestecate cu negru de fum sau cu alti coloranti. Ele sunt utilizate pentru a copia desene sau texte dactilografiate sau manuscrise prin amprenta directa pe hartie obisnuita.
Aceste hartii se pot prezenta sub forma de:
a) hartie subtire utilizata pentru a fi intercalata, cu utilizare unica sau repetata; sau
b) hartie acoperita de gramaj normal, facand de obicei parte dintr-un teanc (set).
Se clasifica de asemenea in aceasta grupa hartiile carbon pentru duplicatorul hectografic care permite obtinerea unei hartii cliseu care, la randul sau, se foloseste pentru obtinerea a nenumarate copii.
2) Hartii asa-zise "autocopiante".
Aceste hartii denumite, de obicei hartii fara carbon se pot prezenta in teancuri. Imprimarea decurge din reactia a doua substante diferite separate normal una de cealalta, fie in aceeasi fila, fie pe foile invecinate din teanc si care sunt puse in contact prin presiunea exercitata de penita sau de caracterele unei masini de birou.
3) Hartii cu transfer termic.
Este vorbe de hartii acoperite pe una din fetele lor cu un produs termosensibil care permite obtinerea la un aparat cu raze infrarosii a unei copii dupa un document original pe o foaie de hartie obisnuita, prin transferul unei parti a colorantului amestecat cu produsul de acoperire (transfer termic).

B. HARTII PENTRU DUPLICARE, APARATE DE MULTIPLICAT STENCIL SI PLACI OFFSET CARE REPRODUC DOCUMENTE PRIN ALTE PROCEDEE DECAT CELE DESCRISE IN PARAGRAFUL (A) DE MAI SUS.

Grupa cuprinde:
1) Hartii stencil si aparate de multiplicat stencil.
Hartiile stencil sunt hartiile fara umplutura, subtiri si rezistente, facute impermeabile prin acoperire sau impregnare cu parafina, ceara, colodiu sau produse similare. Bataia unei masini de scris sau scrierea cu o penita sau orice alt instrument adecvat perforeaza stratul impermeabil conform unui traseu care corespunde textului sau desenului de multiplicat.
Aparatele de multiplicat stencil sunt fixate in general cu o margine de o foaie suport din hartie groasa, a carei margine superioara este perforata pentru a permite fixarea pe masina de multiplicat; uneori exista si o foaie de insertie din hartie obisnuita, destinata sa conserve copia.
Aparatele de multiplicat stencil comporta in general repere gradate si diverse mentiuni imprimate.
Pozitia cuprinde si matritele inramate pentru masinile de imprimat adrese.
2) Hartiile pentru placi offset si placile offset.
Hartiile pentru placile offset sunt hartiile acoperite pe o fata cu o unsoare speciala ceea ce le face impermeabile la cerneala litografica. Placile offset permit reproducerea pe hartie obisnuita cu ajutorul masinilor de birou, a textelor sau desenelor care sunt prezentate manual, fie mecanic, sau prin alte mijloace grafice.

Hartiile de la aceasta pozitie se pot prezenta si sub forma de teanc care combina mai multe procedee de reproducere descrise mai sus. In mod special acesta este cazul celor constituite dintr-o hartie acoperita pe o fata cu o cerneala speciala care ii permite sa reproduca la fel ca o hartie carbon si in negativ, un text sau un desen pe o a doua hartie tratata intr-un mod destul de asemanator cu cele descrise in alin. 2 din paragraful B. Aceasta ultima hartie fixata pe un aparat de tip adecvat, permite reproducerea in pozitii si in mai multe exemplare a textului sau a desenelor originale prin transferul pe hartie obisnuita a cernelii depuse la suprafata sa in cursul operatiei precedente.
Hartiile pentru duplicare sau rapoarte care comporta texte sau desene de reprodus se clasifica aici chiar daca se prezinta sub forma de lucrari brosate.
Pozitia exclude:
a) Hartiile rapoarte pentru marcare prin presare la cald, constituite din foi subtiri acoperite cu metale, pulberi metalice sau pigmenti si utilizate in special pentru marcare in legatorie sau pentru garniturile interioare de palarii (pozitia nr. 32.12).
b) Hartiile si cartoanele sensibilizate de la pozitiile nr. 37.01 pana la 37.04.
c) Paste pe baza de gelatina pe un suport din hartie pentru reproduceri grafice (pozitia nr. 38.24).
d) Aparate pentru multiplicat stencil constituite dintr-o pelicula din material plastic, fixata pe un suport din hartie detasabila, decupata la format si perforata la o extremitate (Capitolul 39).
e) Hartiile acoperite cu un produs sensibil la caldura, care permite sa se obtina o copie a unui document original direct prin innegrirea produsului de acoperire (termocopiere) (pozitia nr. 48.11 sau 48.23)
f) Topuri si carnete cu cotor, chiar comportand coli de hartie carbon (pozitia nr. 48.20).
g) Decalcomanii (pozitia nr. 49.08).

48.17 - PLICURI, CARTI POSTALE NEILUSTRATE DIN HARTIE SAU CARTON; CUTII, MAPE SI ARTICOLE SIMILARE, DIN HARTIE SAU CARTON CONTINAND UN SET DE ARTICOLE DE CORESPONDENTA.
4817.10 - Plicuri
4817.20 - Hartie in forma de plic, carti postale neilustrate si carti postale pentru corespondenta
4817.30 - Cutii, mape si articole similare, din hartie sau din carton continand un set de articole de corespondenta

Pozitia cuprinde articole din hartie sau carton pentru corespondenta, cu exceptia totusi a hartiilor de scris, in foi separate sau in blocuri si sub rezerva exceptiilor mentionate mai jos.
Aceste articole pot comporta mentiuni imprimate precum initiale, nume, adrese, blazoane, marci de fabrica, viniete etc., atat timp cat acestea isi pastreaza un caracter accesoriu in ce priveste utilizarea acestor produse.
Hartiile in forma de plic sunt constituite dintr-o foaie de hartie ale carei margini sau colturi lipite (si uneori perforate) sunt destinate sa fie pliate pentru a evita utilizarea plicului.
Cartile postale neilustrate mentionate aici trebuie sa fie acoperite cu mentiuni imprimate de exemplu cu privire la adresa sau locul de lipire a timbrului.
Cartile postale pentru corespondenta nu sunt clasificate in aceasta pozitie decat daca comporta lucrari semnificative pentru utilizarile speciale (margini dantelate, portiuni aurite, colturi rotunjite, initiale, nume etc.), in absenta carora sunt considerate ca hartii decupate mentionate la pozitia nr. 48.23 (de exemplu cazul cartilor de vizita, netiparite).
Aceasta pozitie cuprinde si cutiile, mapele si articolele similare din hartie sau carton continand un set de articole de corespondenta.
Pozitia exclude:
a) Blocurile de hartie de scrisori si blocnotes-urile mentionate la pozitia nr. 48.20.
b) Foile de hartie de scrisori, pliate sau nu, chiar acoperite cu mentiuni imprimate, chiar conditionate pentru vanzarea cu amanuntul (de exemplu in cutii) (pozitia nr. 48.23).
c) Carti postale, hartiile in forma de plic si plicurile care comporta imprimarea valorii postale (intreguri - postale) (pozitia nr. 49.07).
d) Cartile postale imprimate sau ilustrate si cartile postale imprimate de la pozitia nr. 49.09.
e) Scrisori acoperite cu mentiuni imprimate si articole similare imprimate utilizate pentru transmiterea avizelor, anunturilor chiar si daca aceste imprimari trebuie sa fie ulterior completate cu mentiuni de mana (pozitia nr. 49.11).
f) Plicuri si maxime ilustrate pentru emisiunile denumite "prima zi", lipsite de timbre postale (pozitia nr. 49.11), chiar daca comporta timbre postale (pozitia nr. 97.04).

48.18 - HARTII DE TIPUL CELOR UTILIZATE PENTRU HARTIE IGIENICA SI PENTRU HARTII SIMILARE, VATA DE CELULOZA SAU SERVETELE DIN FIBRE CELULOZICE, DE TIPUL CELOR DE UZ CASNIC SAU SANITAR, IN RULOURI CU O LATIME CARE NU DEPASESTE 36 CM, SAU TAIATE IN FORME; BATISTE, SERVETELE DEMACHIANTE, SERVETELE PENTRU STERS MAINILE, SERVETELE SI FETE DE MASA, SCUTECE, SERVETELE SI TAMPOANE IGIENICE, LENJERIE DE PAT SI ARTICOLE SIMILARE PENTRU UZ CASNIC, DE TOALETA, IGIENIC SAU SPITALICESC, IMBRACAMINTE SI ACCESORII DE IMBRACAMINTE, DIN PASTA DE HARTIE, VATA DE CELULOZA SAU TESATURI DIN FIBRE CELULOZICE.
4818.10 - Hartie igienica
4818.20 - Batiste, servetele demachiante si servetele pentru sters mainile
4818.30 - Fete de masa si servetele de masa
4818.40 - Servetele si tampoane igienice, scutece pentru copii si articole igienice similare
4818.50 - Imbracaminte si accesorii de imbracaminte
4818.90 - Altele

Aceasta pozitie cuprinde hartia igienica si hartiile similare, vata de celuloza si tesaturile din fibre celulozice si alte articole cu utilizari casnice, de toaleta sau igienice:
1) in rulouri sau foi cu o latime maxima de 36 cm;
2) in coli dreptunghiulare sau patrate cu o latura de maximum 36 cm in stare nepliata;
3) taiate in forme, altele decat dreptunghiulare sau patrate.
Cuprinde, de asemenea, articole de uz casnic, sanitare sau spitalicesc, cum ar fi accesorii de imbracaminte din paste de hartie, hartie, vata de celuloza sau tesaturi din fibre celulozice.
Produsele de la aceasta pozitie sunt frecvent obtinute din materiale de la pozitia nr. 48.03.
Pozitia exclude:
a) Vata de celuloza impregnata sau acoperita cu substante farmaceutice sau conditionata pentru vanzarea cu amanuntul in scopuri medicale, chirurgicale, stomatologice sau veterinare (pozitia nr. 30.05).
b) Hartiile parfumate si hartiile impregnate sau imbibate cu farduri (Capitolul 33).
c) Hartia si vata de celuloza impregnate, imbibate sau acoperite cu sapun sau detergent (pozitia nr. 34.01) sau cu ceara, creme pentru pantofi, substante caustice sau preparate similare (pozitia nr. 34.05).
d) Articolele mentionate in Capitolul 64.
e) Acoperamintele de cap si parti ale acestora mentionate la Capitolul 65.

48.19 - CUTII, SACI, PUNGI, CORNETE SI ALTE AMBALAJE DIN HARTIE, CARTON, VATA DE CELULOZA SAU STRATURI DIN FIBRE CELULOZICE; OBIECTE DIN CARTON PENTRU BIROU, PENTRU MAGAZINE SAU SIMILARE.
4819.10 - Cutii din hartie sau carton ondulat
4819.20 - Cutii si obiecte din carton, pliante, din hartie sau carton neondulat
4819.30 - Saci, cu latimea bazei de cel putin 40 cm
4819.40 - Alti saci; pungi, mape (altele decat cele pentru discuri) si cornete
4819.50 - Alte ambalaje inclusiv mape pentru discuri
4819.60 - Obiecte din carton pentru birou, pentru magazine si similare

A) Cutii, saci, mape, cornete si alte ambalaje.
Aceasta grupa cuprinde recipiente si ambalaje de orice dimensiuni si forme utilizate in general pentru ambalaj, transport, stocare sau vanzare de marfuri, indiferent daca este vorba de articole cu aspect banal sau articole mai ingrijite ca aspect (decorate, etc.). Se pot cita in mod special: cutii si cartoane, saculete (inclusiv saculetele de horticultura), cornete, mape si saci; cilindri (carcase de ambalaj) din carton sul sau altfel confectionate, chiar prevazute cu cercuri din alte materiale: tuburi de carton cu sau fara capac pentru ambalarea periodicelor, planurilor, documentelor etc.; huse pentru haine; vase si cornete (chiar parafinate) pentru lapte, dulceata, serbete etc. Pozitia se refera si la sacii din hartie cu utilizari speciale, precum sacii pentru aspiratoarele de praf, sacii pusi la dispozitia calatorilor care sufera de rau de mare sau rau de aer si mapele si invelitorile pentru discuri.
Pozitia cuprinde cutii si cartoane pliante. Se intelege prin cutii si cartoane pliante:
- cutiile si cartoanele prezentate in stare aplatizata si al caror montaj rezulta din simpla repliere a partilor solidare unele cu celelalte (de exemplu cutii pentru dulciuri) precum si:
- cartoane asamblate sau destinate sa fie asamblate cu clei, agrafe etc., pe o singura parte, formarea celorlalte parti rezultand din constructia insasi a cartonului si inchiderea eventuala a acestuia putand fi terminata de exemplu, la nivelul fundului sau al capacului, prin lipirea unei benzi adezive sau cu ajutorul agrafelor.
Articolele din aceasta grupa pot sa contina mentiuni imprimate precum denumiri de firme, instructiuni de folosire sau chiar viniete. De exemplu, pliculetele pentru seminte care au gravuri de flori sau legume precum si denumirea firmei si recomandari pentru insamantare, se clasifica aici; tot aici intra si ambalajele de ciocolate, sau faini dietetice ornate cu imagini care se pot decupa pentru amuzamentul copiilor.
Articolele de acest fel pot fi prevazute si cu garnituri sau accesorii din alte materiale; dublaje din textile, intarituri din lemn, manere din sfoara, colturi din metal sau material plastic etc.
B) Cartonaje de birou, de magazin si similare.
Spre deosebire de articolele din grupa A de mai sus, articolele prezentate in aceasta grupa sunt recipiente rigide, avand o fabricatie mai ingrijita care le confera un caracter durabil precum clasoare, cutii de curier, cutii clasoare, cutii de birou, cutii pentru raioanele de magazine. Ele sunt utilizate pentru clasarea, aranjarea si pastrarea documentelor sau ale marfurilor in birou, pravalii, depozite etc.
Aceste articole pot contine si garnituri (manere, sarniere, dispozitive de inchidere, rame pentru etichete etc) sau armaturi din textile, metal, lemn, materiale plastice sau alte materiale.
Pozitia exclude:
a) Articolele de la pozitia nr. 42.02 (articolele de voiaj etc).
b) Cutiile si recipientele din impletituri de hartie (pozitia nr. 46.02)
c) Hartiile sau cartoanele imprimate, acoperite sau imbracate de la pozitia nr. 48.11, prezentate in rulouri, destinate fabricarii ambalajelor, pliate si marcate in prealabil pentru a usura decuparea in timpul fabricarii ambalajelor individuale.
d) Album pentru esantioane sau pentru colectie (pozitia nr. 48.20).
e) Saci si alte recipiente din tesatura de hartie (pozitia nr. 63.05).

48.20 - REGISTRE, REGISTRE CONTABILE, CARNETE (DE NOTE, DE COMENZI, DE CHITANTE) AGENDE, BLOCNOTESURI, BLOCURI DE HARTIE PENTRU SCRISORI SI ARTICOLE SIMILARE, CAIETE, MAPE, CLASOARE, (CU FOI DETASABILE SAU ALTELE), COPERTI PENTRU DOSARE SAU ALTE ARTICOLE SCOLARE, DE BIROU SAU DE PAPETARIE, INCLUSIV TOPURI DE HARTII SI DE CARNETE DIVERSE, CHIAR CU FOI DE HARTIE CARBON, DIN HARTIE SAU DIN CARTON; ALBUME PENTRU ESANTIOANE SAU PENTRU COLECTII SI COPERTI PENTRU CARTI, DIN HARTIE SAU CARTON.
4820.10 - Registre, registre contabile, carnete (de note, de comenzi, de chitante), blocnotes-uri, blocuri de hartie pentru scrisori, agende si articole similare
4820.20 - Caiete
4820.30 - Clasoare, articole de legatorie (altele decat copertile de carte), coperti de dosare
4820.40 - Topuri de hartie si carnete diverse, chiar cu foi de hartie carbon
4820.50 - Albume pentru esantioane sau pentru colectii
4820.90 - Altele

Pozitia cuprinde diverse articole de papetarie, altele decat articolele pentru corespondenta mentionate la pozitia nr. 48.17 si articole vizate in Nota 9 din acest Capitol. Sunt incluse:
1) Registrele si registrele contabile; carnetele de note de orice fel; carnetele de comenzi, carnetele de chitante, blocurile cu hartie de scris, blocnotesuri-uri, agendele, carnetele repertoar.
2) Caietele. Caietele pot contine foi de hartie liniata dar, de asemenea, pot contine modele de scris care sa fie reproduse cu scriere manuala.
Totusi, caietele destinate lucrarilor educative, uneori denumite "caiete de scris", cu sau fara texte narative, care contin intrebari sau exercitii referitoare la texte care nu imbraca un caracter accesoriu in raport cu utilizarea lor initiala, ca si caiete de exercitii care contin spatii destinate a fi completate manual, sunt excluse din aceasta pozitie (pozitia nr. 49.01). Caietele de exercitii pentru copii, continand ilustratii insotite de texte cu caracter complementar si care sunt utilizate pentru exercitii de scriere sau altele, sunt de asemenea excluse (pozitia nr. 49.03).
3) Clasoarele (altele decat cutiile clasoare), lucrarile de legatorie concepute pentru regruparea foilor mobile, a revistelor si articolelor similare precum legaturi cu clema, cu resort, cu tija sau cu inel, precum si coperti de dosare (port foi).
4) Topurile de hartie si carnetele cu cotor: topurile de hartie si carnetele cu cotor sunt alcatuite din mai multe seturi de imprimate de birou imprimate pe o hartie autocopianta sau comportand foi de hartie carbon. Aceste imprimate sunt folosite pentru a face copii multiple si se pot prezenta sub forma continua (banda) sau sub forma discontinua. Contin formulare imprimate care trebuiesc completate ulterior.
5) Carnetele cu foi de hartie carbon: sunt analoge carnetelor cu cotor, cu singura diferenta ca nu comporta text imprimat sau nu comporta decat semne de identificare precum antetele. Sunt foarte utilizate pentru redactarea unor copii multiple si ca la majoritatea topurilor de hartie si a carnetelor cu cotor, foile care le compun sunt unite cu ajutorul unui strat de clei si sunt perforate.
6) Albumele pentru mostre sau pentru colectii (de exemplu timbre, fotografii).
7) Alte articole de papetarie cum ar fi mapele de birou (pliante sau nu).
8) Copertile pentru carti (lucrari de legatorie pentru carti si invelitoarele de carti), chiar inscriptionate (titluri, etc.) sau ilustrate.
Anumite articole de la aceasta pozitie pot fi adesea tiparite cu o suma considerabila de inscriptii sau ilustratii si se clasifica la aceasta pozitie (si nu la Capitolul 49), cu conditia ca inscriptiile si ilustratiile sa aiba un caracter accesoriu in raport cu utilizarea lor initiala, de exemplu, inscriptiile ce figureaza pe formulare (destinate in mod esential sa fie completate de mana sau de masina) si pe agende (destinate, in principal, scrierii).
Aceste articole pot fi in plus legate in piele, tesatura sau material plastic si prevazute cu dispozitive sau armaturi din metal, materiale plastice etc.
Soclurile de bloc-notesuri de birou confectionate din lemn, marmora etc., urmeaza propriul lor regim, foile neagrafale pentru temele scolare (coli) se clasifica la pozitia nr. 48.23. Tot aici intra si foile perforate pentru lucrarile de legatorie mobile. Foile detasate de album se clasifica in mod distinct in functie de caracteristicile lor.
Pozitia nu cuprinde:
a) carnetele de cecuri (pozitia nr. 49.07)
b) documentele de transport: cum ar fi biletele necompletate, care au mai multe cupoane (pozitia nr. 49.11).
c) biletele de loterie, "bilete de razuit" si bilete de tombola (in general pozitia nr. 49.11)

48.21 - ETICHETE DE TOATE GENURILE, DIN HARTIE SAU CARTON, IMPRIMATE SAU NU. (+)
4821.10 - Imprimate
4821.90 - Altele

Aceasta pozitie cuprinde toate varietatile de etichete din hartie sau carton, destinate sa fie fixate de un obiect pentru a-i indica felul, identitatea, posesorul, destinatia, pretul etc., care au fost concepute pentru a fi lipite (etichete autoadezive) sau fixate cu alte mijloace (de exemplu, cu cordoane).
Etichetele pot fi imprimate sau prevazute cu ilustratii, gomate, prevazute cu dispozitive de fixare, crosete sau alte mijloace de fixare, dar ranforsate, cu metal sau alte materiale. Ele pot fi perforate, prezentate in foi sau stranse in caiete.
Autocolantele imprimate, destinate a fi utilizate, de exemplu, in scopuri publicitare sau pentru scopuri decorative, "autocolantele umoristice" si "autocolantele pentru ferestre", sunt excluse (pozitia nr. 49.11).
Pozitia exclude etichetele care constau dintr-o foaie destul de solida din metal comun, imbracata pe una sau pe ambele fete cu o foaie subtire imprimata sau nu (pozitiile nr. 73.26, 76.16, 79.07 etc. sau 83.10, dupa caz).

Note explicative de subpozitii
Subpozitia nr. 4821.10
Subpozitia cuprinde toate etichetele imprimate, oricare ar fi semnificatia importantei imprimarii. Astfel, etichetele imprimate cu linii sau care nu contin decat o simpla bordura, sau care sunt simplu ilustrate cu mici motive sau alte simboluri, trebuie considerate a fi "imprimate" in sensul prezentei pozitii.

48.22 - TAMBURURI, BOBINE, CANETE, MOSOARE SI SUPORTURI SIMILARE, DIN PASTA DE HARTIE, HARTIE SAU CARTON, CHIAR PERFORATE SAU INTARITA.
4822.10 - De felul celor folosite pentru infasurarea firelor textile
4822.90 - Altele

Aceasta pozitie cuprinde bobine, tuburi, canete, mosoare, conuri si alte suporturi similare, utilizate pentru infasurarea firelor textile sau metalice, atat pentru utilizari industriale cat si pentru vanzarea in detaliu. Ea se refera de asemenea si la tuburi si mandrine (cu capete deschise sau inchise) precum tambururi si tamburine care sunt utilizate la rularea tesaturilor, panglicilor, dantelelor sau a hartiilor si alte materiale.
Aceste articole sunt constituite din foi de hartie rulate, din carton si pasta de hartie (vezi Consideratiile generale din acest Capitol, penultimul aliniat), comprimate sau mulate, si sunt uneori si perforate. Ele pot fi lacuite sau rigidizate cu un strat de material plastic; totusi articolele care au dobandit astfel caracterul de articole, confectionate din material plastic stratificat se vor clasifica la Capitolul 39.
Aceste suporturi pot prezenta la extremitatile lor ranforsari sau garnituri din lemn, metal sau alte materiale.
Pozitia exclude diferitele suporturi din hartie sau carton de forma plata (carti, discuri, stele), destinate aceleiasi utilizari (pozitia nr. 48.23).

48.23 - ALTE HARTII, CARTOANE, VATA DE CELULOZA SI TESATURI DIN FIBRE CELULOZICE DECUPATE IN FORME; ALTE ARTICOLE DIN PASTA DE HARTIE, DIN HARTIE, DIN CARTON, DIN VATA DE CELULOZA SI DIN STRATURI DIN FIBRE CELULOZICE.
- Hartie gumata sau adeziva, in benzi sau rulouri:
4823.11-- Autoadezive
4823.19 -- Altele
4823.20 - Carton filtru si hartie filtru
4823.40 - Hartii si diagrame pentru aparatele de inregistrat, sub forma de bobine, foi sau discuri
- Alte hartii si cartoane de tipul celor utilizate pentru scris, imprimat sau pentru alte scopuri grafice:
4823.51 -- Imprimate, stantate sau perforate
4823.59 -- Altele
4823.60 - Tavi, vesela, farfurii, cani si articole similare din hartie sau carton
4823.70 - Articole turnate sau presate din pasta de hartie
4823.90 - Altele

Pozitia cuprinde:
A) Hartii si cartoane neincluse intr-una din pozitiile precedente ale acestui capitol:
- in benzi sau rulouri cu o latime de maximum 15 cm;
- in foi patrate sau dreptunghiulare la care nici una din laturi nu depaseste 36 cm in stare nepliata;
- decupate in alta forma decat patrata sau dreptunghiulara.
B) Vata de celuloza sau tesaturi din fibre celulozice neincluse intr-una din pozitiile precedente ale acestui capitol:
- in benzi sau rulouri avand o latime de maximum 36 cm;
- in foi patrate sau dreptunghiulare la care nici o parte nu depaseste 36 cm in stare nepliata;
- decupate in alta forma decat patrata sau dreptunghiulara.
C) Toate articolele din pasta de hartie, hartie, carton, vata de celuloza sau tesaturi din fibre celulozice care nu sunt incluse intr-una din pozitiile precedente ale acestui capitol si care nu sunt excluse prin Nota 1 din acest Capitol.
Pozitia include:
1) Hartii gumate sau adezive, in benzi sau rulouri.
2) Hartii si cartoane filtru, plisate sau sub forma de discuri. In general aceste articole au alte forme decat patrata sau dreptunghiulara, de exemplu circulara, in cazul hartiilor sau cartoanelor filtru.
3) Bobine, foi sau discuri cu diagrama pentru aparatele de inregistrat.
4) Hartii si cartoane de tipul celor utilizate pentru scris, tiparit, sau in alte scopuri grafice neincluse in pozitiile precedente ale acestui capitol, precum hartiile de scris in foi separate (pentru scrisori), hartia concept.
5) Tavile, vesela, farfuriile, canile si articolele similare din hartie sau carton.
6) Articole turnate sau presate din pasta de hartie.
7) Benzile perforate pe margini pentru monotipuri, teletipuri sau aparate similare, hartiile sau cartoanele pentru masinile de calculat sau pentru masinile folosite la statistici.
8) Benzile si lamele pliate sau nu, chiar acoperite pentru impletituri din fibre vegetale, cosuri, sau alte utilizari. Totusi, benzile impregnate cu reactivi compusi de diagnostic sau de laborator, sunt clasificate la pozitia nr. 38.22.
9) Lana sau fibra de hartie pentru ambalaj, compuse din benzi mici intretesute.
10) Hartii decupate pentru ambalarea bomboanelor, fructelor etc. (papiote).
11) Hartii si cartoane in discuri, pentru patiserie, rondele de hartie pentru borcanele de dulceata, hartii decupate pentru fabricarea sacilor
12) Cartele neperforate pentru masinile de perforat, chiar in benzi.
13) Hartii si cartoane perforate pentru razboaie de tesut Jacquard si similare (vezi Nota 10 din acest Capitol), adica prevazute deja cu perforatiile necesare la comanda masinilor de tesut, (hartii si cartoane intepate).
14) Hartie dantela si hartie broderie, margini pentru etajere.
15) Imbinari din hartie.
16) Coltare sau sarniere pentru timbre sau fotografii, paspartuuri pentru fotografii sau gravuri, colturi pentru valize.
17) Vase de filatura, suporti plati pentru infasurarea firelor, panglicilor etc., placi turnate cu alveole pentru ambalarea oualor (cofraje).
18) Intestine artificiale din hartie impermeabilizata.
19) Tipare, modele si sabloane, chiar asamblate.
20) Evantaie si paravane de mana, din foi de hartie si monturi din orice material precum si foile lor prezentate izolat; totusi evantaiele sau paravanele de mana cu montura din metale pretioase se clasifica la pozitia nr. 71.13.
In afara de produsele excluse prin Nota 1 din acest Capitol, sunt excluse din aceasta pozitie si urmatoarele:
a) Hartii pentru omorat mustele (pozitia nr. 38.08).
b) Panouri din fibre (pozitia nr. 44.11).
c) Bilete de loterie, "bilete de loterie care se razuiesc" si bilete de tombola (in general pozitia nr. 49.11)
d) Umbrele din hartie (pozitia nr. 66.01).
e) Flori, frunze si fructe artificiale si parti ale lor (pozitia nr. 67.02).
f) Izolatoare si alte piese pentru electricitate (Capitol 85).
g) Articolele din Capitolul 90 (atele si alte articole de proteza si de ortopedie si modele pentru demonstratii, de exemplu cadrane pentru aparate stiintifice).
h) Cadrane pentru ceasornicarie (pozitia nr. 91.14).
i) Cartuse, impletituri si separatoare (pozitia nr. 93.06).
k) Abajururi (pozitia nr. 94.05).

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016