Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
____________ *) Aprobat prin <>Ordinul nr. 1.114 din 23 decembrie 2003 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 176 din 1 martie 2004 FIŞA NR. 1 PREALERTA - ANUNŢAREA SUSPICIUNII DE BOALA DE NEWCASTLE 1. Numele şi adresa persoanei care primeşte raportul 2. Numele, adresa şi numãrul de telefon al persoanei ce raporteazã suspiciunea de boalã de Newcastle: 3. Data şi ora raportãrii: 4. Detalii despre exploataţia în care este suspectatã boala: a) Adresa, numãr de telefon, numãrul de înregistrare: b) Harta zonei: c) Nume, adresa, numãr telefon al proprietarului de pãsãri/exploataţie: d) Numele, adresa, numãrul de telefon al medicului veterinar: e) Categoria şi numãrul aproximativ de pãsãri din exploataţie: Categoria şi numãrul de pãsãri la care este suspectatã boala de Newcastle: 5. Numãrul de referinţã alocat cazului: 6. Numele, adresa şi numãrul de telefon al inspectorului veterinar cãruia i-a fost transmis raportul: 7. Data şi ora transmiterii raportului cãtre inspectorul veterinar: 8. Ora primului raport al inspectorului veterinar cãtre Centrul Naţional de Control al Bolii; 9. Semnãtura 10. Data şi ora FIŞA NR. 2 MĂSURI DE RESTRICŢIE DE NECESITATE IMPUSE DE SUSPICIUNEA DE BOALĂ 1. Numãrul de referinţã al cazului 2. Numele deţinãtorului de pãsãri/fermei 3. Adresa deţinãtorului de pãsãri/fermei (i) Subsemnatul, inspector veterinar al (titlul administraţiei veterinare), prin prezenta vã aduc la cunoştinţã cã, în acord cu prevederile legislative de control al bolilor la pãsãrile mai sus menţionate, mişcarea animalelor, persoanelor, produselor de la acestea, materialelor sau vehiculelor spre sau din ferma numitã mai jos sunt supuse condiţiilor menţionate în aceastã notã. 4. Adresa fermei: 5. Numãrul de înregistrare al fermei: aceste restricţii vor rãmâne în vigoare pânã la anularea printr-o notã de serviciu. 6. Motivul prezentului act: 7. Nume: 8. Adresa oficialã şi numãrul de telefon de contact al inspectorului veterinar: 9. Semnãtura: 10. Data şi ora: FIŞA NR. 3 RAPORT PRELIMINAR AL GRUPULUI DE EXPERŢI ŞI INSPECTORI 1. Numãrul de referinţã al cazului; 2. Data şi ora vizitei; 3. Numele, adresa şi numãrul de telefon de contact al inspectorului veterinar care efectueazã investigaţia; adresa fermei sau a locaţiei în care este suspectatã boala de Newcastle; 4. Adresa exploataţiei sau a locaţiei în care este suspectatã boala de Newcastle; 5. Numãrul de telefon; 6. Numãrul de înregistrare; 7. Numele şi adresa deţinãtorului de animale/fermei; 8. Numãrul de telefon; 9. Zona de protecţie şi supraveghere a fermei; 10. Numele, adresa şi numãrul de telefon al medicului veterinar propriu: 11. Detalii despre pãsãrile prezente în fermã:
┌────────────────┬────────────────────────┬───────────────────┬───────────────┐
│ Categoria de │ Total pãsãri în viaţã │ Numãrul pãsãrilor │ Numãr pãsãri │
│ pãsãri │ │ cu simptome │ moarte │
├────────────────┼────────────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
└────────────────┴────────────────────────┴───────────────────┴───────────────┘
12. Detalii despre alte animale prezente în fermã
┌──────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────────┐
│ Specii │ Numãr │ Sunt izolate? │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────┤
└──────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────┘
13. Semne clinice observate
┌─────────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ Simptome │ Categoria │ Numãr de pãsãri cu │
│ │ afectatã │ simptome │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────────┤
└─────────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────────┘
14. Leziuni anatomo-patologice
┌─────────────────────┬────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Leziunea │ Categoria afectatã │ Numãr de pãsãri cu leziuni │
├─────────────────────┼────────────────────────┼──────────────────────────────┤
└─────────────────────┴────────────────────────┴──────────────────────────────┘
15. Schiţa fermei arãtând amplasarea pãsãrilor, în particular cele cu simptome; 16. Tipul de adãposturi; 17. Lista fermelor învecinate cu ferma respectivã: 18. Probe recoltate pentru diagnostic;
┌────────────────────┬──────────────────────┬───────────────────┬─────────────┐
│ Proba │ Categoria de │ Identificarea │ Numãr de │
│ recoltatã │ pãsãri │ pãsãrii │ probe │
├────────────────────┼──────────────────────┼───────────────────┼─────────────┤
└────────────────────┴──────────────────────┴───────────────────┴─────────────┘
(se va nota orice pasãre ucisã în scop de diagnostic) 19. Mişcarea pãsãrilor spre şi în afara fermei în ultimele 21 de zile, astfel: a) Mişcarea înspre fermã
┌───────────────┬────────────────┬────────────────┬───────────────────────────┐
│ Data │ Categoria │ Originea │ Dacã prezintã simptome de │
│ │ │ │ boala de Newcastle: │
├───────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
└───────────────┴────────────────┴────────────────┴───────────────────────────┘
b) Mişcarea în afara fermei
┌───────────────┬────────────────┬────────────────┬───────────────────────────┐
│ Data │ Categoria │ Originea │ Dacã prezintã simptome de │
│ │ │ │ boala de Newcastle: │
├───────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
└───────────────┴────────────────┴────────────────┴───────────────────────────┘
20. Mişcarea produselor de la pãsãri, deşeurilor şi echipamentului înspre şi în afara fermei în ultimele 21 de zile, astfel: a) Mişcarea înspre fermã
┌───────────────┬────────────────┬────────────────┬───────────────────────────┐
│ Data │ Categoria │ Originea │ Dacã prezintã simptome de │
│ │ │ │ boala de Newcastle: │
├───────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
└───────────────┴────────────────┴────────────────┴───────────────────────────┘
b) Mişcarea în afara fermei
┌───────────────┬────────────────┬────────────────┬───────────────────────────┐
│ Data │ Categoria │ Originea │ Dacã prezintã simptome de │
│ │ │ │ boala de Newcastle: │
├───────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────────────────┤
└───────────────┴────────────────┴────────────────┴───────────────────────────┘
21. Date despre suspiciunea existenţei bolii în fermã; 22. Date despre momentul când boala a debutat; 23. Date despre sursa de infecţie probabilã; 24. Necesitatea aplicãrii unor mãsuri de restrictive asupra unor ferme învecinate care pot fi o sursa de infecţie sau la care infecţia poate fi rãspânditã:
┌──────────────────────┬─────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ Lista fermelor │ Adresa │ Numele, adresa şi numãrul │
│ puse sub │ fermei │ de telefon al proprietarului │
│ restricţie: Numãr │ │ │
│ de înregistrare │ │ │
├──────────────────────┼─────────────────────┼────────────────────────────────┤
└──────────────────────┴─────────────────────┴────────────────────────────────┘
25. Numele inspectorului veterinar care completeazã raportul 26. Semnãtura 27. Data şi ora completãrii raportului FIŞA NR. 4 PRELEVAREA ŞI TRIMITEREA DE PROBE LA LABORATOR PENTRU CONFIRMAREA SAU INFIRMAREA BOLII 1. Nr. de referinţã al cazului: 2. Adresa fermei 3. Nr. telefon: 4. Nr. de înregistrare: 5. Localizare pe hartã 6. Istoric al cazului a) data la care fost declaratã boala: b) data la care au fost semnalate primele semne ale bolii: c) simptome notate de cãtre inspectorul veterinar d) durata bolii e) sursa posibilã a infecţiei 7. Pãsãri prezente în fermã
┌──────────────────┬─────────────────────┬───────────────────┬────────────────┐
│ Categoria de │ Total în viaţã │ Nr. de pãsãri │ Nr. pãsãri │
│ pãsãri │ │ cu semne │ moarte │
│ │ │ clinice │ │
├──────────────────┼─────────────────────┼───────────────────┼────────────────┤
└──────────────────┴─────────────────────┴───────────────────┴────────────────┘
8. Probe trimise pentru diagnostic:
┌─────────────┬──────────────────────────┬─────────────────┬──────────────────┐
│ Proba │ Sursa (categoria │ Identificarea │ Nr. probelor │
│ │ şi locaţia în cadrul │ pãsãrilor │ │
│ │ fermei) │ │ │
├─────────────┼──────────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
└─────────────┴──────────────────────────┴─────────────────┴──────────────────┘
9. Data şi ora trimiterii probelor: 10. Metoda de trimitere a probelor cãtre laborator: 11. Numele, adresa oficialã şi numãrul de telefon de contact al medicului veterinar care a prelevat probele 12. Semnãtura: 13. Data: FIŞA NR. 5 RIDICAREA MĂSURILOR DE RESTRICŢIE 1. Nr. de referinţã al cazului: a) numele proprietarului de pãsãri/exploataţiei b) adresa proprietarului/exploataţiei (i) Subsemnatul, inspector veterinar la (denumirea administraţiei veterinare), prin aceasta, în acord cu prevederile legislative privind controlul mai sus-menţionatei boli, ridic restricţiile pentru (data impunerii mãsurilor de urgenţã), restricţiile de mişcare a pãsãrilor, persoanelor, animalelor, materialelor sau vehiculelor spre şi dinspre exploataţie/locaţie. 2. Adresa holdingului/locaţiei: 3. Nr. de înregistrare al holdingului: 4. Numele, adresa oficialã şi nr. de telefon de contact al inspectorului veterinar: 5. Semnãtura: 6. Data şi ora FIŞA NR. 6 RAPORTUL PRIVIND ANCHETA EPIDEMIOLOGICĂ 1. Nr. de referinţã al cazului; 2. Adresa exploataţiei infectate; 3. Nr. de telefon; 4. Nr. de înregistrare; 5. Harta de referinţã; 6. Numele, adresa şi nr. de telefon al proprietarului; 7. Numerele de înregistrare, adresele şi harta de referinţã a altor exploataţii aflate sub acelaşi patronaj; 8. Detalii privind pãsãrile sacrificate:
┌──────────────────┬──────────┬────────────────┬────────────────┬─────────────┐
│ Categoria │ Numãr │ Nr. celor │ Descrierea │ Nr. de │
│ │ │ cu │ simptomelor │ probe │
│ │ │ simptome │ │ colectate │
├──────────────────┼──────────┼────────────────┼────────────────┼─────────────┤
└──────────────────┴──────────┴────────────────┴────────────────┴─────────────┘
9. Data estimatã a proximei expuneri la virusul bolii de Newcastle; 10. Detalii privind probele trimise
┌──────────────┬──────────────────────────┬───────────────────┬───────────────┐
│ Material │ Sursa: categoria │ Identificarea │ Nr. probei │
│ │ de pãsãri şi locaţia │ pãsãrilor │ │
│ │ în fermã │ │ │
├──────────────┼──────────────────────────┼───────────────────┼───────────────┤
└──────────────┴──────────────────────────┴───────────────────┴───────────────┘
11. Mãsurile de siguranţã adecvate în cadrul exploataţiei afectate, incluzând notificãrile şi folosirea procedurilor de dezinfecţie la intrarea şi ieşirea din exploataţie; 12. Identificarea unor probleme particulare privind îndepãrtarea din exploataţia infectatã a carcaselor sau efectuarea curãţeniei, dezinfecţiei, dezinsecţiei şi deratizãrii în exploataţia infectatã; 13. Procedurile aplicate în cazul existenţei unor astfel de probleme; 14. Identificarea sursei de infecţie a exploataţiei; 15. Urmãtoarele exploataţii sunt sub restricţie, şi s-au fãcut vizite de supraveghere în: a) Exploataţii din care provin pãsãrile ce au fost duse în exploataţia infectatã cu 21 de zile înainte de apariţia simptomelor. b) Exploataţii în care s-au deplasat ulterior vehicule care au transportat pãsãrile cãtre exploataţia infectatã. c) Exploataţii de la care holdingul infectat a primit produse de la pãsãri, deşeuri, echipament sau alte materiale ce pot transmite infecţia cu 21 de zile înainte de apariţia simptomelor. d) Exploataţii ce au primit pãsãri din exploataţia infectatã cu 21 de zile înainte de apariţia simptomelor. e) Exploataţii vizitate cu 21 de zile înainte de apariţia simptomelor de persoane care trãiesc sau lucreazã în exploataţia infectatã sau de veterinari ce au venit în contact cu pãsãri în cursul lucrului sau vizitelor efectuate. f) Exploataţii cu risc de contact direct sau indirect cu 21 de zile înainte de apariţia simptomelor cu pãsãri din exploataţia infectatã prin magazine sau centre de colectare. g) Exploataţii de pãsãri apropiate exploataţiei infectate. h) Este necesar sã se punã sub restricţie şi supraveghere alte exploataţii? i) Dacã da, este necesar sã fie furnizatã o listã a acestora. j) Ce recoltare de probe se recomandã pentru exploataţiile aflate în supraveghere? k) E recomandat ca în exploataţiile cu risc particular de expunere la infecţie sã fie efectuatã uciderea pãsãrilor susceptibile ce nu prezintã încã semne clinice de boalã? 16. Numele, adresa şi numãrul de telefon al persoanei ce a completat acest document: 17. Semnãtura: 18. Data: FIŞA NR. 7 PROCEDURI DE DIAGNOSTIC 1. Diagnosticul de supraveghere a bolii de Newcastle se realizeazã în conformitate cu prevederile Programului acţiunilor strategice de prevenire şi combatere a bolilor la animale, prin supravegherea serologicã a efectivelor de pãsãri din exploataţiile avicole, gospodãriile populaţiei şi a efectivelor de pãsãri din import. 2. Diagnosticul de confirmare sau infirmare a bolii de Newcastle se realizeazã prin: a) examene virusologice de izolare a virusului bolii de Newcastle din probe de organe provenite de la pãsãri moarte sau pãsãri ucise în scop de diagnostic şi probe de tampoane traheale şi tampoane cloacale recoltate de la pãsãri vii; b) identificarea virusului prin reacţia de inhibare a hemaglutinãrii, utilizând un antiser de referinţã contra bolii de Newcastle; c) testul patogenitãţii intracerebrale efectuat pe pãsãri SPF în vârstã de o zi. FIŞA NR. 8 PROCEDURĂ DE NOTIFICARE INTERNĂ ŞI INTERNAŢIONALĂ Prezenta este întocmitã în conformitate cu prevederile Codului Zoo-Sanitar Internaţional, Titlul 1.2 - Notificãri şi informaţii epizootologice, art. 1.2.0.3. Administraţiile veterinare trebuie sã adreseze la OIE: 1. O declaraţie sub forma unei telegrame, telex sau telecopie, în 24 de ore: a) de la prima apariţie a unei boli din Lista A sau de la reapariţia sa într-o ţarã sau într-o zonã a ţãrii consideratã pânã în acel moment ca indemnã; b) de la orice nouã constatare ce se referã la una din bolile din Lista A, care are importanţã epidemiologicã pentru alte ţãri; c) de la suspiciunea uneia dintre bolile din Lista A, dacã aceastã suspiciune constituie o noutate importantã din punct de vedere epidemiologic pentru celelalte ţãri; d) de la orice nouã constatare ce se referã la o boalã ce nu figureazã în Lista A, dar prezintã o importanţã epidemiologicã extraordinarã pentru alte ţãri. 2. La notificarea efectuatã conform pct. 1 de mai sus, îi va urma un raport sãptãmânal prin telegramã, telex sau telecopie, cu informaţii complementare asupra evoluţiei situaţiei, justificând declaraţia de urgenţã. Expedierea rapoartelor sãptãmânale va continua pânã când boala este eradicatã sau pânã când situaţia este suficient stabilizatã, în aceastã situaţie, vor trimite la OIE rapoarte lunare conform pct. 3. 3. Un raport lunar asupra absenţei sau apariţiei şi evoluţiei bolilor din Lista A, precum şi asupra datelor privind bolile neînscrise în listã, dar având importanţã epidemiologicã pentru alte ţãri; 4. Un raport anual asupra bolilor din Listele A şi B şi oricãror altor boli cu importanţã socio-economicã sau un interes veterinar major. FIŞA NR. 9 PROCEDURĂ ŞI ACŢIUNI DE INSTITUIRE A ZONELOR DE PROTECŢIE ŞI SUPRAVEGHERE 1. Zona de protecţie şi zona de supraveghere se stabilesc în conformitate cu prevederile <>Ordinului nr. 312/8.08.2001 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, prin care se aprobã Norma sanitarã veterinarã privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea şi combaterea bolii de Newcastle, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 5 octombrie 2001. 2. Autoritatea Sanitarã Veterinarã va institui în jurul exploataţiei infectate, o zonã de protecţie cu o razã de cel puţin 3 km care este inclusã într-o zonã de supraveghere cu o razã de cel puţin 10 km. Se vor stabili graniţele acestor zone, cãile de acces şi punctele de control, se interzice accesul în aceste zone şi organizarea de târguri, expoziţii, pieţe de pãsãri. 3. În zona de protecţie se aplicã urmãtoarele mãsuri: a) identificarea tuturor exploataţiilor din zonã care deţin pãsãri domestice şi sãlbatice în captivitate. b) inspecţii periodice la toate exploataţiile din zonã care deţin pãsãri, examinarea clinicã a acestora iar dacã este necesar recoltarea de probe pentru examen de laborator. c) pãsãrile sã fie crescute în hale şi adãposturi care sã poatã fi izolate. d) la intrarea şi ieşirea din exploataţie sã existe mijloace de dezinfecţie corespunzãtoare. e) sã fie pusã sub control circulaţia persoanelor care manipuleazã pãsãri, carcase de pasãre şi ouã, vehiculele cu care se transportã pãsãrile, carcasele şi ouãle în interiorul zonei; transportul pãsãrilor va fi interzis cu excepţia tranzitului pe autostrãzi sau calea feratã. f) se va interzice transferul de pãsãri sau ouã de incubat din exploataţia de origine, cu excepţia celui autorizat de autoritatea sanitarã veterinarã. g) transportul aşternutului sau a dejecţiilor se va face numai cu aviz sanitar veterinar. h) vor fi interzise târgurile, pieţele, expoziţiile sau alte forme de aglomerare a pãsãrilor domestice sau a altor pãsãri. 4. Mãsurile se vor menţine cel puţin 21 zile de la efectuarea mãsurilor de curãţenie şi dezinfecţie preliminarã în zona infectatã; dupã aceastã perioadã zona de protecţie va fi inclusã în zona de supraveghere sanitarã veterinarã. 5. În zona de supraveghere sanitarã veterinarã se vor aplica urmãtoarele mãsuri: a) identificarea tuturor exploataţiilor din zonã care deţin pãsãri domestice. b) controlul circulaţiei pãsãrilor şi ouãlor de incubat din interiorul zonei. c) interzicerea circulaţiei pãsãrilor domestice în afara zonei pe parcursul primelor 15 zile cu excepţia transportului direct cãtre un abator desemnat de autoritatea sanitarã veterinarã; carnea provenitã de la aceste pãsãri va fi însoţitã de un marcaj special de salubritate. d) interzicerea circulaţiei ouãlor de incubat în afara zonei, cu excepţia celor destinate unei staţii de incubaţie desemnate de autoritatea sanitarã veterinarã; înainte de expediere ouãle şi ambalajele trebuie dezinfectate. e) interzicerea circulaţiei aşternutului şi dejecţiilor în afara zonei. f) interzicerea târgurilor, pieţelor, expoziţiilor şi altor aglomerãri de pãsãri. g) se interzice transportul pãsãrilor cu excepţia tranzitului pe autostrãzi sau cãi ferate. 6. Mãsurile se aplicã cel puţin timp de 30 de zile de la efectuarea operaţiunilor de curãţenie şi dezinfecţie în exploataţia infectatã. FIŞA NR. 10 PROCEDURI DE VACCINARE DE NECESITATE PENTRU BOALA DE NEWCASTLE 1. Dupã aprobarea de cãtre Autoritatea sanitarã veterinarã a vaccinãrilor contra bolii de Newcastle, este necesarã întocmirea unui plan de efectuare a acestor vaccinãri. 2. Comitetul Naţional de Control al Bolii este responsabil pentru aprovizionarea cu vaccin, folosirea acestuia în acord cu legislaţia comunitarã şi pentru stabilirea zonei în care va fi utilizat. 3. Este planificatã cantitatea necesarã de vaccin, operaţiunile necesare pentru distribuirea lui, inclusiv lanţul frigorific de la punctul de primire la punctul de pãstrare şi apoi la locul utilizãrii. 4. Echipamentul de vaccinare, suficient sã asigure administrarea unei mari cantitãţi de vaccin în scurt timp, ţinut în pãstrare de Comisia Localã de Control al bolii va putea fi trimis rapid în zona unde va fi utilizat. 5. Va fi completatã o listã cu personalul veterinar, tehnic şi centrul administrativ, care va fi instruit privind procedurile de vaccinare şi care va fi în legãtura cu Centrul de Vaccinãri de Urgenţã. 6. Fiecare echipã de vaccinare va fi constituitã dintr-un medic veterinar şi un tehnician veterinar. 7. Înaintea vaccinãrii, pãsãrile vor fi examinate clinic şi vaccinarea se va aplica numai pãsãrilor care nu prezintã semne clinice de boalã. FIŞA NR. 11 PROCEDURĂ DE STINGERE A FOCARULUI ŞI RIDICARE A MĂSURILOR DE CARANTINĂ Operaţiunile de stingere a focarului şi ridicarea mãsurilor de carantinã se realizeazã în conformitate cu <>Ordinul nr. 156/27 dec. 1999 , pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind anunţarea, declararea şi notificarea unor boli transmisibile ale animalelor, cap. VII - Stingerea bolilor transmisibile şi ridicarea restricţiilor sanitare veterinare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123/23.03.2000. FIŞA NR. 12 PROCEDURI DE REPOPULARE 1. Reintroducerea pãsãrilor în exploataţii se va face numai dupã cel puţin 30 de zile de la efectuarea operaţiunilor de curãţenie şi dezinfecţie; 2. La reintroducerea pãsãrilor în exploataţie trebuie respectate urmãtoarele mãsuri: a) Acţiunea începe cu introducerea pãsãrilor santinelã care au fost controlate şi care au reacţionat negativ în ceea ce priveşte prezenţa anticorpilor contra virusului bolii de Newcastle, sau care provin din exploataţii libere de restricţii legate de aceastã boalã. Pãsãrile santinelã trebuie plasate în întreaga exploataţie, iar dupã 40 de zile de la introducere trebuie examinate în ceea ce priveşte prezenţa anticorpilor specifici, conform manualului de diagnostic. Repopularea completã se va face numai în condiţiile în care nici una din pãsãrile santinelã nu a dezvoltat anticorpi contra virusului bolii de Newcastle. b) Pãsãrile din efectivul repopulat nu pot pãrãsi exploataţia înainte de efectuarea examenelor serologice, conform manualului de diagnostic şi numai dacã rezultatele examenelor au fost negative. FIŞA NR. 13 PROCEDURI DE INSTRUIRE PENTRU COMBATEREA BOLII DE NEWCASTLE 1. Instruirea privind diferite aspecte corelate cu Boala de Newcastle se adreseazã: a) Centrului naţional de luptã contra bolii de Newcastle b) Grupelor de experţi la nivel naţional c) Echipelor de experţi naţionali d) Laboratorului naţional de referinţã e) Centrelor locale de luptã contra bolii de Newcastle f) Grupelor de experţi locali g) Echipelor de experţi locali 2. Fiecare din aceste structuri trebuie sã fie instruitã în sistem piramidal de cãtre structura direct ierarhicã pentru subiecte vizând responsabilitãţile specifice în controlul Bolii de Newcastle. 3. Structurile centrale se vor instrui lunar. 4. Structurile teritoriale menţionate sunt instruite trimestrial de cãtre structurile centrale. 5. La nivelul CNLCBN se ţine un registru în care se înregistreazã fiecare instruire, tematica, participanţii, lectorii, evaluarea. 6. Semestrial şeful CNLCBN trebuie sã se instruiascã la Laboratorul Comunitar de Referinţã al Uniunii Europene. FIŞA NR. 14 PROCEDURI DE PUBLICITATE, AVERTIZARE A POPULAŢIEI, RELAŢII CU MASS-MEDIA 1. Este necesarã informarea mass-mediei: a) Asupra bolii: semne, simptome, pericole. b) Informarea comunitãţii agricole. c) Prezentarea bolii şi consecinţe pentru sãnãtatea publicã. 2. De asemenea este importantã legãtura cu Ministerul Sãnãtãţii pentru: a) vaccinarea antigripalã a populaţiei care activeazã în creşterea industrialã a pãsãrilor; b) intensificarea supravegherii populaţiei active (conjunctivite datorate virusului bolii de Newcastle, sezonul gripelor, etc.) FIŞA Nr. 15 PROCEDURĂ DE SCENARII EPIDEMIOLOGICE PENTRU BOALA DE NEWCASTLE ROMÂNIA Raport detaliat asupra Bolii de Newcastle Focarul nr. ...... 1. Localizarea: a) localitatea, municipiul b) localitãţi învecinate c) judeţul 2. Tipul de exploataţie şi dimensiunile acesteia: a) nr. de pãsãri b) categoria c) ferme nepopulate: Da ....., Nu ...... 3. Suspiciunea: a) date asupra suspiciunii b) de cine a fost anunţatã? c) nr. de pãsãri bolnave/moarte şi categoria d) nr. pãsãri cu semne clinice e) nr. probe recoltate:
┌───────────────────────┬────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ Nr. probe │ Examene │ Probe pozitive │
│ │ efectuate │ │
├───────────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────┤
└───────────────────────┴────────────────────────┴────────────────────────────┘
f) alte investigaţii efectuate şi rezultatele obţinute; 4. Diagnosticul 4.1. centrul unde au fst efectuate investigaţiile cu scop de diagnostic; 4.2. metodele de diagnostic; 4.3. date asupra confirmãrii bolii; 5. Depopularea 5.1. date asupra depopulãrii 5.2. metode de depopulare 6. Curãţenia preliminarã şi diagnosticul 7. Epidemiologie 7.1. Situaţia fermei Sursa de infecţie Descrierea exploataţiei şi mãsurilor luate
┌───────┬──────────┬─┬─────────────────────────────────┬──────┬─────┬─────────┐
│Exploa-│ │T│ Situatã în │Nr. │Nr. │ Alte │
│tatia │Nr. pãsãri│i├─────────┬────────────┬──────────┤probe │probe│ mãsuri │
│ │ │p│ Zona de │ Zona de │ Zona │recol-│pozi-│(ucidere,│
│ │ │u│protecţie│supraveghere│Exterioarã│tate │tive │ etc.) │
│ │ │l│ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────────┼─┼─────────┼────────────┼──────────┼──────┼─────┼─────────┤
└───────┴──────────┴─┴─────────┴────────────┴──────────┴──────┴─────┴─────────┘
7.2. Situaţia în zonã 7.2.1. Exploataţii învecinate (distanţe) Descrierea lor şi mãsurile luate
┌────────────┬──────────┬─────────┬─────────────┬────────────┬────────────────┐
│ Exploataţia│ Nr. │ Tipul │ Nr. probe │ Nr. │ Alte mãsuri │
│ │ pãsãri │ │ recoltate │ probe │ (ucidere, etc.)│
│ │ │ │ │ pozitive │ │
├────────────┼──────────┼─────────┼─────────────┼────────────┼────────────────┤
└────────────┴──────────┴─────────┴─────────────┴────────────┴────────────────┘
7.2.2. Ferme cu care s-a venit în contact (alte ferme, FNC, abator, etc) Descrierea acestora şi mãsurile luate
┌───────┬──────────┬─┬─────────────────────────────────┬──────┬─────┬─────────┐
│Exploa-│ │T│ Situatã în │Nr. │Nr. │ Alte │
│tatia │Nr. pãsãri│i├─────────┬────────────┬──────────┤probe │probe│ mãsuri │
│ │ │p│ Zona de │ Zona de │ Zona │recol-│pozi-│(ucidere,│
│ │ │u│protecţie│supraveghere│Exterioarã│tate │tive │ etc.) │
│ │ │l│ │ │ │ │ │ │
├───────┼──────────┼─┼─────────┼────────────┼──────────┼──────┼─────┼─────────┤
└───────┴──────────┴─┴─────────┴────────────┴──────────┴──────┴─────┴─────────┘
______________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.