Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
CAPITOLUL 6
Instalaţii fixe de stingere a incendiului cu spumă
5. Textul existent al capitolului se înlocuieşte după cum urmează:
"1 Aplicare
Acest capitol detaliază specificaţiile pentru instalaţiile fixe de stingere a incendiului cu spumă pentru protecţia încăperilor de maşini, în conformitate cu regula II-2/10.4.1.1.2 din Convenţie, încăperilor de marfă, în conformitate cu regula II-2/10.7.1.1, compartimentelor pompelor de marfă, în conformitate cu regula II-2/10.9.1.2, şi încăperilor pentru vehicule, încăperilor de categorie specială şi încăperilor ro-ro, în conformitate cu regula II-2/20.6.1.3. Acest capitol nu se aplică compartimentelor pompelor de marfă ale tancurilor chimice care transportă mărfuri lichide, prevăzute la regula II-2/1.6.2 din Convenţie, cu excepţia cazului în care Administraţia acceptă în mod special utilizarea acestor instalaţii pe baza încercărilor suplimentare cu combustibil pe bază de alcool şi spumă rezistentă la alcool. Dacă nu se prevede altfel în mod expres, cerinţele din acest capitol se aplică navelor construite la sau după 1 ianuarie 2014.
2. Definiţii
2.1 Rata de umplere proiectată este cel puţin rata de umplere nominală minimă utilizată în timpul încercărilor de aprobare.
2.2 Spuma este mediul de stingere produs atunci când soluţia de spumă trece printr-un generator de spumă şi este amestecată cu aerul.
2.3 Soluţia de spumă este o soluţie de spumă concentrată şi apă.
2.4 Spuma concentrată este un lichid care, atunci când este amestecat cu apă în concentraţie corespunzătoare formează o soluţie de spumă.
2.5 Tubulaturile de livrare spumă sunt tubulaturile de aprovizionare pentru introducerea spumei cu expansiune crescută în încăperea protejată de generatoarele de spumă situate în afara încăperii protejate.
2.6 Raportul de amestecare spumă este procentul de spumă concentrată amestecat cu apă formând soluţia de spumă.
2.7 Generatoare de spumă sunt dispozitive de descărcare sau ansambluri prin care soluţia de spumă cu expansiune ridicată este aerată pentru a forma spumă, care este evacuată în încăperea protejată. Generatoarele de spumă care folosesc aerul interior constau de obicei dintr-o duză sau set de duze şi o carcasă. Carcasa este fabricată de obicei din table perforate din oţel/oţel inox care formează o cutie care încadrează duza/duzele. Generatoarele de spumă care utilizează aerul exterior constau de obicei din duze incluse într-o carcasă care pulverizează pe un ecran. Un ventilator antrenat electric, hidraulic sau pneumatic permite aerarea soluţiei.
2.8 Instalaţiile de stingere a incendiilor cu spumă cu expansiune ridicată sunt instalaţii fixe de stingere a incendiilor prin inundare totală, care utilizează fie aerul interior, fie aerul exterior pentru aerarea soluţiei de spumă. O instalaţie de stingere a incendiilor cu spumă cu expansiune ridicată este formată din două generatoare de spumă şi spuma concentrată dedicată aprobată în timpul încercărilor de incendiu specificate la punctul 3.1.3.
2.9 Instalaţie de spumă cu aer interior este o instalaţie fixă de stingere a incendiilor, cu spumă cu expansiune ridicată, cu generatoarele de spumă situate în interiorul încăperii protejate şi care trag aer din acea încăpere.
2.10 Debitul nominal este debitul soluţiei de spumă, exprimat în l/min.
2.11 Rata nominală de aplicare este debitul nominal pe suprafaţă, exprimată în l/min/m².
2.12 Raportul nominal de expansiune spumă este raportul dintre volumul de spumă şi volumul de soluţie de spumă din care a fost făcută, în condiţii de încetare a focului, precum şi la o temperatură ambiantă, de exemplu în jurul valorii de 20°C.
2.13 Producţie nominală de spumă este volumul de spumă produs pe unitatea de timp, de exemplu debitul nominal înmulţit cu raportul nominal de expansiune spumă, exprimată în mc/min.
2.14 Rata nominală de umplere este raportul dintre producţia nominală de spumă şi suprafaţă, adică exprimată în m²/min.
2.15 Timpul nominal de umplere este raportul dintre înălţimea încăperii protejate şi rata nominală de umplere, adică exprimat în minute.
2.16 Instalaţie de spumă cu aer exterior este o instalaţie fixă de stingere a incendiilor cu spumă cu expansiune ridicată, cu generatoarele de spumă situate în exteriorul încăperii protejate şi care sunt alimentate cu aer proaspăt.
3 Instalaţii fixe de stingere a incendiilor cu spumă cu expansiune ridicată
3.1 Caracteristici principale
3.1.1 Instalaţia trebuie să poată fi acţionată manual şi trebuie să fie proiectată pentru a produce spumă, la rata de aplicare dorită, în termen de un minut de la lansare. Lansarea automată a instalaţiei nu trebuie să fie permisă decât dacă sunt prevăzute măsuri operaţionale corespunzătoare sau interblocări pentru a preveni ca orice instalaţie de folosire locală cerută de regula II-2/10.5.6 din Convenţie să influenţeze eficacitatea instalaţiei.
3.1.2 Spuma concentrată trebuie să fie aprobată de Administraţie pe baza liniilor directoare elaborate de către Organizaţie*). Diferite tipuri de spumă concentrată nu trebuie să fie amestecate într-o instalaţie cu spumă cu expansiune ridicată.
----------
*) Se face referire la Instrucţiunile pentru performanţă şi criteriile de încercare şi supraveghere a spumelor concentrate cu expansiune ridicată pentru instalaţiile fixe de stingere a incendiului (MSC/Circ.670).
3.1.3 Instalaţia trebuie să fie capabilă de stingerea incendiilor şi fabricată şi încercată spre satisfacţia Administraţiei pe baza instrucţiunilor elaborate de către Organizaţie**).
----------
**) Se face referire la Instrucţiunile pentru aprobarea instalaţiilor de stingere a incendiilor cu spumă cu expansiune ridicată (MSC.1/Circ.1384).
3.1.4 Instalaţia şi componentele sale trebuie să fie proiectate corespunzător pentru a rezista la schimbările de temperatură ambiantă, vibraţie, umiditate, şoc, colmatare şi coroziune în mod normal întâlnite pe nave. Tubulaturile, fitingurile şi componentele conexe în interiorul spaţiilor protejate (cu excepţia garniturilor) trebuie să fie proiectate pentru a rezista la 925°C.
3.1.5 Instalaţia de tubulaturi, rezervoarele de stocare de spumă concentrată, componentele şi accesoriile tubulaturii în contact cu spuma concentrată trebuie să fie compatibile cu spuma concentrată şi să fie construite din materiale rezistente la coroziune, cum ar fi din oţel inoxidabil sau echivalent. Alte instalaţii de tubulaturi şi generatoare de spumă trebuie să fie realizate integral din oţel galvanizat sau echivalent. Tubulaturile de distribuţie trebuie să aibă capacitatea de autodrenare.
3.1.6 Mijloacele pentru încercarea funcţionării instalaţiei şi asigurarea presiunii necesare şi a debitului trebuie să fie prevăzute cu manometre la ambele prize (apă şi aprovizionare cu spumă concentrată) şi la ieşirea din dozatorul de spumă. O supapă de încercare trebuie să fie instalată pe tubulaturile de distribuţie în aval de dozatorul de spumă, împreună cu diafragmele corespunzătoare căderii de presiune calculată a instalaţiei. Toate secţiunile tubulaturii trebuie să fie prevăzute cu conexiuni de spălare, drenare şi purjare cu aer. Toate duzele trebuie să poată fi scoase pentru inspecţie, pentru a se asigura că acestea nu sunt înfundate cu reziduuri.
3.1.7 Trebuie prevăzute mijloace pentru ca echipajul să verifice în condiţii de siguranţă cantitatea de spumă concentrată şi să ia probe de control periodice pentru calitatea spumei.
3.1.8 Instrucţiunile de utilizare pentru instalaţie trebuie să fie afişate la fiecare poziţie de operare.
3.1.9 Piesele de schimb trebuie să fie furnizate pe baza instrucţiunilor producătorului.
3.1.10 Dacă un motor cu combustie internă este folosit ca un motor primar pentru pompa de apă de mare pentru instalaţie, rezervorul de combustibil lichid pentru motorul primar trebuie să conţină suficient combustibil pentru a permite pompei de a opera la sarcină maximă cel puţin 3 ore şi trebuie să fie suficiente rezerve de combustibil disponibile în afara încăperilor de maşini de categoria A, pentru a permite pompei să opereze la sarcină maximă timp de încă 15 ore. În cazul în care rezervorul de combustibil deserveşte simultan şi alte motoare cu combustie internă, capacitatea totală a rezervorului de combustibil trebuie să fie adecvată pentru toate motoarele.
3.1.11 Generatoarele de spumă şi tubulaturile trebuie să fie amplasate în încăperea protejată pentru a avea acces la maşinile instalate pentru activităţile de întreţinere periodică.
3.1.12 Sursa instalaţiei de alimentare cu energie, alimentare cu spumă concentrată şi mijloacele de control ale instalaţiei trebuie să fie uşor accesibile şi simplu de utilizat şi trebuie să fie dispuse la poziţiile din afara încăperii protejate, astfel încât să nu poată fi întrerupte de un incendiu în încăperea protejată. Toate componentele electrice conectate direct la generatoarele de spumă trebuie să aibă cel puţin un indice IP 54.
3.1.13 Instalaţia de tubulaturi trebuie să fie dimensionată conform unei tehnici de calcul hidraulic***) pentru a asigura disponibilitatea de debite şi presiuni necesare pentru corecta performanţă a instalaţiei.
----------
***) Dacă se foloseşte metoda Hazen-Williams, următoarele valori ale coeficientului de frecare "C" pentru diferite tipuri de tubulatură care poate fi utilizată ar trebui aplicate:
Tubulatură de tip C
- oţel moale, negru sau galvanizat 100
- cupru şi aliaje de cupru 150
- oţel inoxidabil 150
3.1.14 Amenajarea încăperilor protejate trebuie să fie astfel încât ele să poată fi ventilate în timp ce acestea sunt umplute cu spumă. Trebuie să fie prevăzute proceduri pentru a se asigura că uşile, clapetele şi alte deschideri adecvate sunt ţinute deschise în cazul unui incendiu. Pentru instalaţiile de spumă cu aer interior, nu trebuie ca spaţiile sub 500 mc să fie în conformitate cu această cerinţă.
3.1.15 Trebuie stabilite proceduri la bord care cer ca personalul care reintră în încăperea protejată, după o descărcare a spumei prin instalaţie, să poarte un aparat de respirat, pentru a se proteja la aerul cu deficit de oxigen şi produsele de combustie antrenate în pătura de spumă.
3.1.16 Planurile de instalare şi manualele de utilizare trebuie să fie furnizate la navă şi să fie disponibile la bord. O listă sau un plan trebuie să fie afişate indicând spaţiile acoperite şi localizarea zonei pentru fiecare secţiune. Instrucţiuni pentru încercare şi întreţinere trebuie să fie disponibile la bord.
3.1.17 Toate instrucţiunile/planurile pentru instalarea, operarea şi întreţinerea instalaţiei trebuie să fie redactate în limba de lucru a navei. Dacă limba de lucru a navei nu este engleza, franceza sau spaniola, trebuie să fie inclusă o traducere în una dintre aceste limbi.
3.1.18 Încăperea generatorului de spumă trebuie să fie ventilată pentru a preveni supresiunea şi trebuie să fie încălzită pentru a se evita riscul de îngheţare.
3.1.19 Cantitatea de spumă concentrată disponibilă trebuie să fie suficientă pentru a produce un volum de spumă cel puţin egal cu de 5 ori volumul celei mai mari încăperi protejate, delimitată de pereţii din oţel la o rată nominală de expansiune, sau să fie suficientă pentru 30 de minute de funcţionare maximă pentru cea mai mare încăpere protejată, care din ele este mai mare.
3.1.20 Încăperile de maşini, compartimentele pompelor de marfă, încăperile pentru vehicule, încăperile ro-ro şi încăperile de categorie specială trebuie prevăzute cu alarme sonore şi vizuale în încăperea protejată, care avertizează despre acţionarea instalaţiei. Aceste alarme trebuie să funcţioneze pe durata intervalului de timp necesar pentru a evacua încăperea, dar în niciun caz mai puţin de 20 de secunde.
3.2 Instalaţie de spumă cu aer interior
3.2.1 Instalaţii pentru protecţia încăperilor de maşini şi a compartimentelor pompelor de marfă
3.2.1.1 Instalaţia trebuie alimentată la sursa de energie principală şi la sursa de energie de urgenţă. Sursa de energie de urgenţă trebuie să fie prevăzută în afara încăperii protejate.
3.2.1.2 Capacitatea generării de spumă trebuie să fie suficientă pentru a asigura rata minimă de umplere proiectată pentru instalaţie şi trebuie să fie, de asemenea, suficientă pentru umplerea completă a celei mai mari încăperi protejate, în termen de 10 minute.
3.2.1.3 Amplasarea generatoarelor de spumă trebuie să fie în general proiectată pe baza rezultatelor încercărilor de aprobare. Cel puţin două generatoare trebuie să fie instalate în fiecare încăpere care conţine motoare cu combustie internă, cazane, epuratoare şi echipamente similare. Micile ateliere şi încăperile similare pot fi protejate de un singur generator de spumă.
3.2.1.4 Generatoarele de spumă trebuie să fie distribuite uniform sub plafonul cel mai înalt din încăperile protejate, inclusiv carcasa motorului. Numărul şi amplasarea generatoarelor de spumă trebuie să fie adecvate pentru a se asigura că toate zonele cu risc ridicat sunt protejate în toate părţile şi la toate nivelurile încăperii. În locuri inaccesibile pot fi necesare generatoare de spumă suplimentare. Generatoarele de spumă trebuie să fie amplasate astfel încât să lase un spaţiu liber de cel puţin un metru înaintea orificiilor de evacuare spumă, cu excepţia cazului în care a fost încercată o distanţă mai mică. Generatoarele trebuie amplasate în spatele structurii principale, suficient de sus şi suficient de departe de motoare şi cazane, în poziţii în care ele nu riscă să fie distruse de o explozie.
3.2.2 Instalaţii pentru protecţia încăperilor pentru vehicule, încăperilor ro-ro şi încăperilor de categorie specială şi încăperilor de marfă
3.2.2.1 Instalaţia trebuie să fie alimentată de la sursa de energie principală a navei. Nu este necesar să se prevadă o sursă de energie de urgenţă.
3.2.2.2 Capacitatea generării de spumă trebuie să fie suficientă pentru a asigura rata minimă de umplere proiectată pentru instalaţie şi trebuie să fie, de asemenea, suficientă pentru a permite umplerea completă a celei mai mari încăperi protejate în termen de 10 minute. Cu toate acestea, pentru instalaţiile pentru protecţia încăperilor pentru vehicule, încăperilor ro-ro şi încăperilor de categorie specială cu punţi care sunt destul de etanşe la gaze şi care au o înălţime a punţii de nu mai mult de 3 m, rata de umplere nu trebuie să fie mai mică de două treimi din rata de umplere proiectată şi suplimentar suficientă pentru a permite umplerea completă a celei mai mari încăperi protejate, în termen de 10 minute.
3.2.2.3 Instalaţia poate fi împărţită în secţiuni, dar capacitatea şi proiectarea sa trebuie să fie determinate pe baza încăperii protejate care necesită cel mai mare volum de spumă. Nu este necesar ca încăperile protejate adiacente să fie deservite simultan în cazul în care partiţionările dintre acestea sunt de clasa "A" de separaţii.
3.2.2.4 Amplasarea generatoarelor de spumă trebuie, în general, să fie proiectată pe baza rezultatelor încercărilor de aprobare. Numărul de generatoare poate fi diferit, dar rata de umplere minimă proiectată determinată pe durata aprobării trebuie asigurată de către instalaţie. Cel puţin două generatoare trebuie să fie instalate în fiecare încăpere. Generatoarele de spumă trebuie să fie amplasate pentru a asigura distribuirea uniformă a spumei în încăperile protejate şi eliminarea trebuie să ţină cont de obstacolele aşteptate atunci când marfa este încărcată la bord. Generatoarele trebuie să fie amplasate cel puţin la fiecare punte secundară, inclusiv punţile mobile. Generatoarele trebuie să fie distanţate în plan orizontal, astfel încât spuma să umple rapid toate zonele din încăperea protejată. Aceasta trebuie să fie stabilită pe baza încercărilor la scară reală.
3.2.2.5 Generatoarele de spumă trebuie să fie amplasate în aşa fel încât să lase un spaţiu liber de cel puţin un metru înaintea orificiilor de evacuare spumă, cu excepţia cazului în care a fost încercată o distanţă mai mică.
3.3 Instalaţie de spumă cu aer exterior
3.3.1 Instalaţii pentru protecţia încăperilor de maşini şi a compartimentelor pompelor de marfă
3.3.1.1 Instalaţia trebuie alimentată de la sursa de energie principală şi de la sursa de energie de urgenţă. Sursa de energie de urgenţă trebuie să fie prevăzută în afara încăperii protejate.
3.3.1.2 Capacitatea generării de spumă trebuie să fie suficientă pentru a asigura rata de umplere minimă proiectată pentru instalaţie şi suplimentar trebuie să fie adecvată pentru a umple complet cea mai mare încăpere protejată în termen de 10 minute.
3.3.1.3 Amplasarea tubulaturilor de evacuare spumă trebuie să fie, în general, proiectată pe baza rezultatelor încercărilor de aprobare. Numărul tubulaturilor poate fi diferit, dar rata de umplere minimă proiectată determinată pe parcursul încercărilor de aprobare trebuie să fie asigurată de instalaţie. Cel puţin două tubulaturi trebuie să fie instalate în fiecare încăpere care conţine motoare cu combustie, cazane, epuratoare şi echipamente similare. Micile ateliere şi încăperi similare pot fi protejate de o singură tubulatură.
3.3.1.4 Tubulaturile de evacuare spumă trebuie distribuite uniform sub plafonul cel mai înalt din încăperile protejate, inclusiv carcasa motorului. Numărul şi amplasarea conductelor de spumă trebuie să fie adecvate pentru a se asigura că toate zonele cu risc ridicat sunt protejate în toate părţile şi la toate nivelurile încăperii. Tubulaturi de spumă suplimentare pot fi necesare în locuri inaccesibile. Tubulaturile de spumă trebuie să fie plasate astfel încât să lase un spaţiu liber de cel puţin un metru înaintea orificiilor de evacuare spumă, cu excepţia cazului în care a fost încercată o distanţă mai mică. Tubulaturile trebuie amplasate în spatele structurii principale şi mai sus şi mai departe de motoare şi cazane în poziţii în care ele nu riscă să fie distruse de o explozie.
3.3.1.5 Amplasarea tubulaturilor de evacuare spumă trebuie să fie astfel încât generatoarele de spumă să nu poată fi afectate de un incendiu în încăperea protejată. Dacă generatoarele de spumă sunt amplasate adiacent zonei protejate, tubulaturile de evacuare spumă trebuie instalate astfel încât să permită o distanţă de cel puţin 450 mm de separaţie între generatoare şi încăperea protejată, iar peretele separaţiei trebuie să fie de clasă "A-60". Tubulaturile de evacuare spumă trebuie să fie construite din oţel cu o grosime de cel puţin 5 mm. Suplimentar, clapete din oţel inoxidabil (simple sau multilamelare) cu o grosime de cel puţin 3 mm trebuie să fie instalate la deschiderile în pereţi sau punţi, între generatoarele de spumă şi încăperea protejată. Clapetele trebuie să fie operate automat (de un motor electric, pneumatic sau hidraulic), prin controlul de la distanţă al generatorului de spumă corespunzător acestora şi să fie dispuse să rămână închise până ce sunt pornite generatoarele de spumă.
3.3.1.6 Generatoarele de spumă trebuie să fie amplasate astfel încât să poată fi asigurată o alimentare corespunzătoare cu aer proaspăt.
3.3.2 Instalaţii pentru protecţia încăperilor pentru vehicule, încăperilor ro-ro şi încăperilor de categorie specială şi încăperilor de marfă
3.3.2.1 Instalaţia trebuie să fie alimentată de la sursa principală de alimentare a navei. Nu este necesar să se prevadă o sursă de energie de urgenţă.
3.3.2.2 Capacitatea generării de spumă trebuie să fie suficientă pentru a asigura rata minimă de umplere proiectată pentru instalaţie şi trebuie să fie, de asemenea, suficientă pentru umplerea completă a celei mai mari încăperi protejate, în termen de 10 minute. Cu toate acestea, pentru instalaţiile pentru protecţia încăperilor pentru vehicule, a încăperilor ro-ro şi a încăperilor de categorie specială cu punţi care sunt destul de etanşe la gaze şi care au o înălţime a punţii de nu mai mult de 3 m, rata de umplere nu trebuie să fie mai mică de două treimi din rata de umplere proiectată şi suplimentar suficientă pentru a permite umplerea completă a celei mai mari încăperi protejate, în termen de 10 minute.
3.3.2.3 Instalaţia poate fi împărţită în secţiuni, dar capacitatea şi proiectarea instalaţiei trebuie să fie determinate pe baza încăperii protejate care necesită cel mai mare volum de spumă. Nu este necesar ca încăperile protejate adiacente să fie deservite simultan în cazul în care partiţionările dintre acestea sunt de clasa "A" de separaţii.
3.3.2.4 Amplasarea tubulaturilor de evacuare spumă trebuie să fie, în general, proiectată pe baza rezultatelor încercărilor de aprobare. Numărul tubulaturilor poate fi diferit, dar rata de umplere minimă proiectată determinată pe parcursul încercărilor de aprobare trebuie să fie asigurată de instalaţie. Cel puţin două tubulaturi trebuie să fie instalate în fiecare încăpere. Generatoarele de spumă trebuie amplasate astfel încât să fie o distribuţie uniformă a spumei în încăperile protejate, iar evacuarea trebuie să ţină cont de obstacolele aşteptate atunci când marfa este încărcată la bord. Tubulaturile trebuie să conducă cel puţin la fiecare punte secundară, inclusiv la punţile mobile. Tubulaturile trebuie să fie distanţate în plan orizontal astfel încât spuma să umple rapid toate părţile din încăperea protejată. Aceasta trebuie să fie stabilită pe baza încercărilor la scară reală.
3.3.2.5 Instalaţia trebuie să fie amplasată astfel încât să lase un spaţiu liber de cel puţin un metru înaintea orificiilor de evacuare spumă, cu excepţia cazului în care a fost încercată o distanţă mai mică.
3.3.2.6 Amplasarea tubulaturilor de evacuare spumă trebuie să fie astfel încât generatoarele de spumă să nu poate fi afectate de un incendiu în încăperea protejată. Dacă generatoarele de spumă sunt amplasate adiacent zonei protejate, tubulaturile de evacuare spumă trebuie instalate la o distanţă de cel puţin 450 mm de separaţia dintre generatoare şi încăperea protejată, iar peretele separaţiei trebuie să fie de clasă "A-60". Tubulaturile de evacuare spumă trebuie să fie construite din oţel cu o grosime de cel puţin 5 mm. Suplimentar, trebuie să fie instalate clapete din oţel inoxidabil (simple sau multilamelare) cu o grosime de cel puţin 3 mm la deschiderile în pereţi sau punţi, între generatoarele de spumă şi încăperea protejată. Clapetele trebuie să fie operate automat (electric, pneumatic sau hidraulic), prin controlul de la distanţă al generatorului de spumă corespunzător acestora şi să fie dispuse să rămână închise până ce generatoarele de spumă sunt pornite.
3.3.2.7 Generatoarele de spumă trebuie să fie amplasate astfel încât să poată fi asigurată o alimentare corespunzătoare cu aer proaspăt.
3.4 Încercările necesare după instalare
3.4.1 După instalare, tubulaturile, valvulele, racordurile şi ansamblurile instalaţiei trebuie să fie încercate spre satisfacţia Administraţiei, inclusiv încercările funcţionale ale instalaţiei de alimentare şi instalaţiei de control, pompelor de apă, pompelor de spumă, valvulelor, staţiilor de evacuare de la distanţă şi locale şi ale alarmelor. Debitul la presiunea necesară trebuie verificat pentru instalaţie folosind orificii montate pe linia de încercare. În plus, toate tubulaturile de distribuţie trebuie să fie spălate cu apă dulce şi parcurse de aer pentru a se asigura că acestea nu sunt înfundate.
3.4.2 Încercări funcţionale ale tuturor dozatoarelor de spumă sau ale altor dispozitive de amestecare spumă trebuie să fie efectuate pentru a confirma faptul că toleranţa raportului de amestecare este de la +30 până la 0% din raportul de amestec nominal definit la aprobarea instalaţiei. Pentru dozatoare de spumă care utilizează spume concentrate de tip Newtonian cu vâscozitatea cinematică egală sau mai mică decât 100 cSt la 0°C şi densitatea egală cu sau mai mică decât 1.100 kg/mc, această încercare poate fi efectuată cu apă în loc de spumă concentrată. Alte amplasamente trebuie să fie încercate cu spuma concentrată existentă.
3.5 Instalaţiile care folosesc aerul exterior cu generatoare instalate în încăperea protejată
Instalaţiile care utilizează aerul exterior, dar cu generatoare situate în interiorul încăperii protejate şi alimentate cu tubulaturile de aer proaspăt pot fi acceptate de către Administraţie, cu condiţia că aceste instalaţii s-au dovedit a avea performanţe şi fiabilitate echivalentă cu instalaţiile definite la 3.3. Pentru acceptare, Administraţia ar trebui să ia în considerare următoarele caracteristici minime de proiectare:
.1 valorile minimale şi maximale care sunt acceptabile pentru presiunea aerului şi debitul în tubulaturile de alimentare;
.2 funcţionarea şi fiabilitatea sistemelor de clapete;
.3 amplasarea şi distribuirea tubulaturilor de livrare de aer, inclusiv orificiile de evacuare spumă; şi
.4 separarea tubulaturilor de evacuare aer din încăperea protejată.
4 Instalaţii fixe de stingere a incendiului cu spumă cu expansiune redusă
4.1 Cantitatea de spumă concentrată
4.1.1 Spuma concentrată din instalaţiile fixe de stingere a incendiului cu spumă cu expansiune redusă trebuie să fie aprobate de către Administraţie pe baza instrucţiunilor elaborate de către Organizaţie*). Diferite tipuri de spumă concentrată nu trebuie amestecate într-o instalaţie cu spumă cu expansiune redusă. Spume concentrate de acelaşi tip, dar de la diferiţi producători, nu pot fi amestecate, în afară de cazul în care sunt aprobate ca fiind compatibile.
-------------
*) Se face referire la Liniile directoare revizuite pentru criteriile de performanţă şi supravegherea privind instalaţiile fixe de stingere a incendiului cu spumă cu coeficient redus de spumare (MSC.1/Circ.1312)
4.1.2 Instalaţia trebuie să fie capabilă să descarce prin orificiile de descărcare fixe, în nu mai mult de 5 minute, o cantitate de spumă suficientă pentru a produce un strat de spumă efectivă peste cea mai mare zonă separată pe care combustibilul este posibil să se răspândească.
4.2 Cerinţe de instalare
4.2.1 Trebuie prevăzute mijloace pentru distribuirea eficientă a spumei, prin intermediul unei instalaţii fixe de tubulatură cu valvule sau robinete de comandă, la orificiile de descărcare corespunzătoare, şi pentru dirijarea eficientă a spumei prin intermediul pulverizatoarelor fixe spre alte locuri principale din încăperea protejată în care există riscul declanşării unui incendiu. Trebuie dovedit Administraţiei, prin calcule sau încercări, că mijloacele prevăzute pentru distribuirea eficientă a spumei sunt acceptabile.
4.2.2 Mijloacele de comandă ale acestor instalaţii trebuie să fie uşor accesibile şi simplu de utilizat şi trebuie să fie grupate într-un număr cât mai mic posibil de posturi pentru care nu există riscul de a fi izolate de un incendiu declanşat în încăperea protejată."
CAPITOLUL 8
Instalaţii automate de stingere a incendiului cu sprinklere, de detectare şi de alarmă în caz de incendiu
6 La paragraful 2.1.1, se introduce următoarea frază între prima şi a doua frază existente:
"Posturile de comandă, unde apa poate produce daune echipamentului esenţial, pot fi echipate cu o instalaţie de tip cu tubulatură uscată sau o instalaţie cu preacţiune, aşa cum este permis de către regula II-2/10.6.1.1 din Convenţie."
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: