Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Capitolul 1
Generalitãţi
Partea 1 - Aplicare
1 La sfârşitul paragrafului 1.2 se adaugã urmãtoarea nouã frazã dupã cum urmeazã:
"Totuşi, dacã nu se prevede în mod expres altfel, amendamentele la Cod, adoptate dupã 1 iulie 2002, se aplicã numai navelor ale cãror chile sunt puse sau care se aflã într-un stadiu similar de construcţie la data la care amendamentele intrã în vigoare ori dupã aceastã datã."
Capitolul 10
Instalaţii de detectare a fumului prin extragerea de probe
2 Textul existent al capitolului 10 se înlocuieşte dupã cum urmeazã:
"1 APLICARE
Prezentul capitol conţine cerinţe aplicabile instalaţiilor de detectare a fumului prin extragerea de probe din încãperile de marfã, aşa cum se prevede în capitolul II-2 din Convenţie. Dacã nu se prevede în mod expres altfel, cerinţele din acest capitol se aplicã navelor construite la 1 ianuarie 2012 sau dupã aceastã datã.
2 CERINŢE TEHNICE
2.1 Cerinţe generale
2.1.1 Ori de câte ori în textul acestui capitol apare cuvântul «instalaţie», acesta va însemna «instalaţie de detectare a fumului prin extragerea de probe».
2.1.1.1 O instalaţie de detectare a fumului prin extragerea de probe conţine urmãtoarele elemente principale:
.1 prizele de fum: dispozitive pentru extragerea de probe, care sunt instalate la capetele deschise ale tubulaturii pentru extragerea de probe din fiecare magazie de marfã, care îndeplinesc funcţia fizicã de colectare a probelor de aer pentru transmiterea la panoul de comandã prin tubulaturile pentru extragerea de probe şi care pot, de asemenea, sã acţioneze ca duze de evacuare pentru instalaţia fixã de stingere a incendiului cu gaz, dacã existã;
.2 tubulatura pentru extragerea de probe: reţea de tubulaturi, care racordeazã prizele de fum la panoul de comandã şi care se extinde pe sectoare astfel încât sã se poatã identifica uşor locul producerii incendiului;
.3 robinete cu 3 poziţii: dacã instalaţia este interconectatã la o instalaţie fixã de stingere a incendiului cu gaz, robinetele cu 3 poziţii sunt utilizate în mod normal pentru racordarea tubulaturilor pentru extragerea de probe la panoul de comandã şi, în cazul detectãrii incendiului, poziţia lor este modificatã din nou astfel încât sã racordeze tubulaturile pentru extragerea de probe la manifoldul de evacuare de la instalaţia de stingere a incendiului şi sã izoleze panoul de comandã; şi
.4 panoul de comandã: elementul principal al instalaţiei care asigurã supravegherea continuã a încãperilor protejate în scopul detectãrii fumului. În general, acesta poate include camera de supraveghere sau senzorii pentru detectarea fumului. Aerul extras din încãperile protejate este aspirat prin intermediul prizelor de fum şi al tubulaturilor pentru extragerea de probe şi dus la camera de supraveghere, iar apoi la camera cu senzori pentru detectarea fumului unde fluxul de aer este verificat cu ajutorul senzorilor electrici pentru detectarea fumului. Dacã fumul este detectat, panoul de dublare, care în mod normal se aflã pe punte, emite automat o alarmã acusticã (fãrã indicarea locului). Atunci, prin senzorul de detectare a fumului echipajul poate sã stabileascã în care magazie de marfã este localizat incendiul şi sã acţioneze robinetul corespunzãtor cu 3 poziţii pentru descãrcarea agentului de stingere a incendiului.
2.1.2 Toate instalaţiile prevãzute trebuie sã poatã funcţiona continuu, cu excepţia instalaţiilor care funcţioneazã pe baza unui principiu de verificare secvenţialã şi care pot fi acceptate dacã intervalul de timp dintre douã verificãri succesive ale aceleiaşi poziţii corespunde unui interval de timp maxim admisibil, determinat dupã cum urmeazã:
Intervalul de timp (I) va depinde de numãrul de puncte de verificare (N) şi de timpul de rãspuns al ventilatoarelor (T), cu o toleranţã de 20%:
I = 1,2 x T x N
Totuşi, intervalul de timp maxim admisibil nu va depãşi 120 s [I(max) = 120 s].
2.1.3 Instalaţia trebuie sã fie proiectatã, construitã şi instalatã astfel încât sã împiedice scurgerea vreunor substanţe toxice ori inflamabile sau a agentului pentru stingerea incendiului în încãperile de locuit, încãperile de serviciu, postul de comandã ori încãperile de maşini.
2.1.4 Instalaţia şi echipamentul sãu trebuie sã fie proiectate astfel încât sã reziste la variaţiile tensiunii de alimentare în regim permanent şi în regim tranzitoriu, la schimbãrile temperaturii ambiante, la vibraţii, umiditate, şocuri, lovituri şi coroziune care apar în mod normal la bordul unei nave şi sã se evite posibilitatea aprinderii unui amestec de aer şi gaz inflamabil.
2.1.5 Instalaţia trebuie sã fie de un tip care sã poatã fi încercat în ceea ce priveşte funcţionarea sa corectã şi revenirea în regim normal de funcţionare fãrã înlocuirea vreunei componente.
2.1.6 Pentru echipamentul electric utilizat la funcţionarea instalaţiei trebuie sã fie prevãzutã o sursã echivalentã de energie.
2.2 Cerinţe privind componentele
2.2.1 Trebuie sã existe certificare referitoare la faptul cã senzorul instalaţiei intrã în funcţiune înainte ca densitatea fumului din camera de mãsurare sã depãşeascã 6,65% obscuritate pe metru.
2.2.2 Se va prevedea dublarea ventilatoarelor pentru extragerea de probe. Aceste ventilatoare trebuie sã aibã o capacitate suficientã pentru a asigura funcţionarea în condiţii normale sau ventilaţia în interiorul zonei protejate, iar dimensiunea tubulaturii de racordare trebuie sã fie determinatã în funcţie de capacitatea de aspiraţie a ventilatorului şi de dispunerea tubulaturilor astfel încât sã fie îndeplinite prevederile de la 2.4.2.2. Diametrul interior al tubulaturii pentru extragerea de probe nu trebuie sã fie mai mic de 12 mm. Capacitatea de aspiraţie a ventilatorului trebuie sã fie suficientã pentru a asigura un timp de rãspuns la cea mai îndepãrtatã zonã conform criteriului cerut pentru timpul de rãspuns de la 2.4.2.2. Un mijloc pentru monitorizarea debitului de aer trebuie sã fie instalat la fiecare tubulaturã pentru extragerea de probe.
2.2.3 Panoul de comandã trebuie sã permitã observarea fumului în fiecare tubulaturã pentru extragerea de probe.
2.2.4 Tubulatura pentru extragerea de probe trebuie sã fie proiectatã astfel încât sã se asigure, pe cât este practic posibil, cã sunt extrase cantitãţi egale de aer din fiecare prizã de fum racordatã.
2.2.5 Tubulatura pentru extragerea de probe trebuie sã fie prevãzutã cu un dispozitiv pentru purjarea periodicã cu aer comprimat.
2.2.6 Panoul de comandã al instalaţiei pentru detectarea fumului trebuie sã fie încercat conform standardelor EN 54-2 (1997), EN 54-4 (1997) şi CEI 60092-504 (2001). Se pot utiliza standarde alternative de testare conform cerinţelor Administraţiei.
2.3 Cerinţe cu privire la instalare
2.3.1 Prize de fum
2.3.1.1 În fiecare spaţiu închis, pentru care se cere detectarea fumului, trebuie sã fie amplasatã cel puţin o prizã de fum. Totuşi, atunci când un spaţiu este destinat sã transporte hidrocarburi sau mãrfuri congelate în mod alternativ cu mãrfuri pentru care este necesarã o instalaţie pentru extragerea de probe, atunci se pot prevedea mijloace pentru izolarea prizelor de fum din aceste compartimente. Aceste mijloace trebuie sã fie conform cerinţelor Administraţiei.
2.3.1.2 Prizele de fum trebuie sã fie amplasate pe plafon sau în locuri cât mai înalte posibil din încãperea protejatã şi trebuie sã fie distanţate astfel încât nicio parte a zonei punţii superioare sã nu se gãseascã la mai mult de 12 metri de o prizã de fum, aceastã distanţã fiind mãsuratã pe orizontalã. Dacã instalaţiile sunt utilizate în spaţii care pot fi ventilate mecanic, poziţia prizelor de fum trebuie sã ţinã seama de efectele ventilaţiei. Cel puţin o prizã de fum suplimentarã trebuie sã fie amplasatã în partea superioarã a fiecãrui canal de ventilaţie de evacuare. O instalaţie de filtrare corespunzãtoare trebuie sã fie prevãzutã la priza de fum suplimentarã pentru a împiedica contaminarea cu praf.
2.3.1.3 Prizele de fum trebuie sã fie amplasate acolo unde nu existã riscul producerii de lovituri sau al deteriorãrii fizice.
2.3.1.4 Instalaţiile de tubulaturi pentru extragerea de probe trebuie sã fie echilibrate astfel încât sã se îndeplineascã prevederile paragrafului 2.2.4. Numãrul prizelor de fum, racordate la fiecare tubulaturã pentru extragerea de probe, trebuie sã asigure îndeplinirea prevederilor de la 2.4.2.2.
2.3.1.5 Prizele de fum care deservesc mai multe spaţii închise nu trebuie sã fie racordate la aceeaşi tubulaturã pentru extragerea de probe.
2.3.1.6 La magaziile de marfã, unde sunt prevãzute «panouri întrerupte» care nu sunt etanşe la gaz (platforme mobile de arimare), prizele de fum trebuie sã fie amplasate atât la partea superioarã, cât şi la partea inferioarã a magaziilor.
2.3.2 Tubulatura pentru extragerea de probe
2.3.2.1 Dispunerea tubulaturii pentru extragerea de probe trebuie sã fie astfel încât locul izbucnirii incendiului sã poatã fi identificat uşor.
2.3.2.2 Tubulatura pentru extragerea de probe trebuie sã fie cu drenare automatã şi protejatã în mod corespunzãtor la lovituri sau deteriorare fizicã ce rezultã în urma manevrãrii mãrfii.
2.4 Cerinţe privind comanda instalaţiei
2.4.1.Semnale vizuale şi acustice pentru indicarea incendiului
2.4.1.1 Detectarea fumului sau a altor produse de ardere trebuie sã declanşeze un semnal vizual şi acustic la panoul de comandã şi la panoul de indicare.
2.4.1.2 Panoul de comandã trebuie sã fie amplasat pe puntea de navigaţie sau în postul de comandã a instalaţiei pentru stingerea incendiului. Dacã panoul de comandã este amplasat în postul de comandã a instalaţiei pentru stingerea incendiului, panoul de indicare trebuie sã fie amplasat pe puntea de navigaţie.
2.4.1.3 Informaţii clare cu privire la încãperile deservite trebuie sã fie afişate pe panoul de comandã şi panoul de indicare sau lângã acestea.
2.4.1.4 În scopul detectãrii pierderilor de energie trebuie sã se efectueze verificarea surselor de alimentare cu energie necesare pentru funcţionarea instalaţiei. Orice pierdere de energie trebuie sã fie semnalizatã la panoul de comandã şi pe puntea de navigaţie prin semnale vizuale şi acustice care vor fi distincte de semnalul care indicã detectarea fumului.
2.4.1.5 La panoul de comandã trebuie sã fie prevãzute mijloace pentru confirmarea manualã a recepţionãrii tuturor semnalelor de alarmã şi de defecţiune. Semnalizarea acusticã la panoul de comandã şi panourile de indicare se poate opri manual. Pe panoul de comandã trebuie sã existe o distincţie clarã între situaţiile de funcţionare normalã, de alarmã, de confirmare a recepţionãrii semnalului de alarmã, de defecţiune şi de oprire a semnalului.
2.4.1.6 Instalaţia trebuie sã fie configuratã astfel încât sã revinã automat în poziţia normalã de funcţionare dupã ce au fost remediate cauzele care au produs alarma şi defecţiunea.
2.4.2. Încercarea
2.4.2.1 Trebuie sã fie prevãzute instrucţiuni corespunzãtoare şi piese de schimb necesare pentru efectuarea încercãrii şi a întreţinerii instalaţiei.
2.4.2.2 Dupã instalare, instalaţia trebuie sã fie încercatã în stare de funcţionare utilizând dispozitive de producere a fumului sau dispozitive echivalente pentru producerea fumului. Semnalul de alarmã trebuie sã fie recepţionat în postul de comandã în cel mult 180 de secunde pentru punţile pentru vehicule şi cel mult 300 de secunde pentru magaziile pentru containere şi magaziile de mãrfuri generale, dupã ce fumul a ajuns la cea mai îndepãrtatã prizã de fum."
3. Dupã capitolul 15 existent se adaugã urmãtorul nou capitol 16:
"Capitolul 16
Instalaţii fixe de detectare a gazului de hidrocarburi
1 APLICARE
1.1 Prezentul capitol conţine cerinţe aplicabile instalaţiilor fixe de detectare a gazului de hidrocarburi, aşa cum se prevede în capitolul II-2 din Convenţie.
1.2 O instalaţie combinatã pentru detectarea gazului, aşa cum se prevede în regulile II-2/4.5.7.3 şi II-2/4.5.10, se poate accepta în cazul în care instalaţia îndeplineşte pe deplin prevederile regulii II-2/2 din Convenţie.
2 CERINŢE TEHNICE
2.1 Generalitãţi
2.1.1 Instalaţia fixã pentru detectarea gazului de hidrocarburi la care se face referire în capitolul II-2 din Convenţie trebuie sã fie proiectatã, construitã şi încercatã conform cerinţelor Administraţiei pe baza standardelor de performanţã elaborate de cãtre Organizaţie*).
---------
*) Se face referire la Liniile directoare pentru proiectarea, construcţia şi încercarea instalaţiei fixe pentru detectarea gazului de hidrocarburi (MSC.1/Circ.1370).
2.1.2 Instalaţia trebuie sã cuprindã unitatea centralã care sã permitã mãsurarea şi analiza gazului, precum şi tubulaturile pentru extragerea de probe de gaz din toate tancurile de balast şi spaţiile goale din spaţiile dublu-corpului şi dublu-fundului navei care sunt adiacente tancurilor de marfã, inclusiv tancul de forpic şi orice alte tancuri şi spaţii de sub puntea pereţilor etanşi adiacenţi la tancurile de marfã.
2.1.3 Instalaţia poate fi integratã în instalaţia pentru detectarea gazului din compartimentul pompelor de marfã, cu condiţia ca spaţiile menţionate la paragraful 2.1.2 sã fie eşantionate la intervalul de timp prevãzut la paragraful 2.2.3.1 pentru extragerea de probe. De asemenea, se poate lua în considerare extragerea continuã de probe din alte locuri, cu condiţia respectãrii intervalului de timp pentru extragerea de probe.
2.2 Cerinţe privind componentele
2.2.1 Tubulaturi pentru extragerea de probe de gaz
2.2.1.1 La echipamentul pentru detectare nu trebuie sã fie prevãzute tubulaturi simple pentru extragerea de probe, cu excepţia tubulaturilor care deservesc fiecare pereche de locuri pentru extragerea probelor, aşa cum se prevede la paragraful 2.2.1.3.
2.2.1.2 Materialele din care sunt executate tubulaturile pentru extragerea de probe de gaz, precum şi dimensiunile tubulaturilor pentru extragerea de probe de gaz trebuie sã fie astfel încât sã se împiedice obstrucţionarea lor. În cazul în care nu sunt utilizate materiale metalice, acestea trebuie sã fie conducãtoare de electricitate. Tubulaturile pentru extragerea de probe de gaz nu trebuie sã fie confecţionate din aluminiu.
2.2.1.3 Configuraţia tubulaturilor pentru extragerea probelor de gaz trebuie sã fie adaptatã la construcţia şi dimensiunile fiecãrui spaţiu. Cu excepţia prevederilor de la paragrafele 2.2.1.4 şi 2.2.1.5, instalaţia pentru extragerea de probe trebuie sã permitã existenţa a cel puţin douã locuri pentru extragerea de probe de gaz de hidrocarburi din fiecare spaţiu, din care unul este amplasat la partea superioarã şi altul la partea inferioarã a spaţiului unde se efectueazã extragerea de probe. În cazul în care se prevede astfel, locul de la partea superioarã pentru extragerea de probe de gaz nu se va situa mai jos de 1 metru faţã de plafonul tancului. Locul de la partea inferioarã pentru extragerea de probe de gaz trebuie sã se situeze deasupra înãlţimii longitudinalei învelişului fundului, dar la cel puţin 0,5 m faţã de fundul tancului, şi trebuie sã fie prevãzut cu mijloace de închidere în caz de obstrucţionare. La amplasarea locurilor fixe pentru extragerea de probe, se va acorda atenţie densitãţii vaporilor de la produsele petroliere prevãzute a fi transportate, precum şi diluãrii rezultate în urma purjãrii sau ventilãrii încãperii.
2.2.1.4 Din motive practice şi/sau de exploatare, la navele cu un deadweight mai mic de 50.000 tone, Administraţia poate permite amplasarea unui singur loc pentru extragerea de probe de la fiecare tanc.
2.2.1.5 La tancurile de balast din dublu-fundul navei, la tancurile de balast care nu sunt destinate a fi parţial umplute şi la spaţiile goale nu se cere amplasarea unui loc la partea superioarã pentru extragerea de probe de gaz.
2.2.1.6 Trebuie sã fie luate mãsuri pentru prevenirea obstrucţionãrii tubulaturii pentru extragerea de probe de gaz atunci când tancurile sunt balastate prin utilizarea jetului de aer comprimat în scopul curãţãrii tubulaturii dupã trecerea din modul e balastare în modul de încãrcare a mãrfii. Instalaţia trebuie sã fie prevãzutã cu o alarmã care sã indice dacã tubulatura pentru extragerea de probe de gaz este obstrucţionatã.
2.2.2 Dispozitiv pentru analiza gazului
2.2.2.1 Dispozitivul pentru analiza gazului trebuie sã fie amplasat într-un loc sigur, eventual în zonele situate în exteriorul zonei de marfã a navei; de exemplu, în postul de comandã a operaţiunilor cu marfã şi/sau pe puntea de navigaţie, suplimentar faţã de compartimentul maşinilor hidraulice în cazul montãrii pe peretele prova, cu condiţia respectãrii urmãtoarelor cerinţe:
.1 tubulaturile pentru extragerea de probe nu trebuie sã treacã prin încãperi neprotejate la gaz, cu excepţia cazului în care acest lucru se permite conform prevederilor alineatului .5;
.2 tubulaturile pentru extragerea de probe de gaz de hidrocarburi trebuie sã fie prevãzute cu ecrane de protecţie. Proba de gaz de hidrocarburi extrasã trebuie sã fie direcţionatã spre atmosferã, fapt pentru care capetele tubulaturii trebuie sã fie situate într-un loc sigur, care nu se aflã în apropierea unei surse de aprindere sau în apropierea prizelor de aer din zona de locuit;
.3 la fiecare tubulaturã pentru extragerea de probe, pe partea lateralã a peretelui protejat la gaz trebuie sã fie montatã o valvulã cu închidere manualã, care sã fie uşor accesibilã pentru exploatare şi întreţinere;
.4 echipamentul pentru detectarea gazului de hidrocarburi, inclusiv tubulatura pentru extragerea de probe, pompele pentru extragerea de probe, solenoizii, dispozitivele pentru analizã etc., trebuie sã fie amplasat într-un dulap suficient de bine etanşat la gaz (de exemplu, un dulap metalic, complet închis, care are o uşã prevãzutã cu garnituri de etanşare), care trebuie sã fie supravegheat prin intermediul propriului sãu loc pentru extragerea de probe. Dacã concentraţia de gaz depãşeşte 30% din limita inferioarã de inflamabilitate în interiorul dulapului metalic, întregul dispozitiv pentru analiza gazului trebuie sã fie dezactivat în mod automat; şi
.5 dacã amplasarea dulapului nu poate fi fãcutã direct pe perete, tubulaturile pentru extragerea de probe trebuie sã fie din metal sau alt material echivalent şi nu trebuie sã aibã racorduri detaşabile, cu excepţia punctelor de racordare ale valvulelor de închidere amplasate pe perete şi a dispozitivului pentru analizã, şi trebuie sã fie pozate pe cea mai scurtã cale.
2.2.3 Echipament pentru detectarea gazului
2.2.3.1 Echipamentul pentru detectarea gazului trebuie sã fie proiectat astfel încât din fiecare tubulaturã pentru extragerea de probe din fiecare spaţiu protejat sã se poatã extrage probe şi efectua analize în mod continuu, la intervale de timp care nu depãşesc 30 de minute.
2.2.3.2 Trebuie sã fie prevãzute mijloace pentru a putea efectua mãsurãtori cu instrumente portabile, în cazul în care instalaţia fixã s-a defectat sau în cazul calibrãrii instalaţiei. Dacã instalaţia s-a defectat, trebuie sã fie aplicate proceduri pentru ca atmosfera sã fie monitorizatã în continuare cu instrumentele portabile şi pentru ca rezultatele mãsurãtorilor sã fie înregistrate.
2.2.3.3 Alarme acustice şi vizuale trebuie sã fie declanşate în postul de comandã a operaţiunilor cu marfã, pe puntea de navigaţie şi la dispozitivul pentru analizã atunci când concentraţia de vapori dintr-un anumit spaţiu atinge o valoare prestabilitã care nu va fi mai mare decât echivalentul a 30% din limita inferioarã de inflamabilitate.
2.2.3.4 Echipamentul pentru detectarea gazului trebuie sã aibã o construcţie care sã permitã efectuarea uşoarã a încercãrii şi calibrãrii sale."
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: