Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   AMENDAMENT nr. 1 din 26 iunie 2024  convenit între Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii, prin scrisoarea semnată la Luxemburg la 24 iunie 2024 şi la Bucureşti la 26 iunie 2024, la Contractul de finanţare - Investiţii prioritare în domeniul siguranţei rutiere în România - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 15 decembrie 2022 şi la Luxemburg la 19 decembrie 2022    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 AMENDAMENT nr. 1 din 26 iunie 2024 convenit între Guvernul României şi Banca Europeană de Investiţii, prin scrisoarea semnată la Luxemburg la 24 iunie 2024 şi la Bucureşti la 26 iunie 2024, la Contractul de finanţare - Investiţii prioritare în domeniul siguranţei rutiere în România - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 15 decembrie 2022 şi la Luxemburg la 19 decembrie 2022

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 766 din 5 august 2024
──────────
    Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 929 din 1 august 2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 766 din 5 august 2024.
──────────
    Prin curier
    MINISTERUL DE FINANŢE
    Bd. Libertăţii nr. 16, sectorul 5
    RO-050706 Bucureşti
    România
    În atenţia doamnei Carmen Moraru, secretar de stat
    e-mail: secretariat.dgrfi@mfinante.gov.ro
    Luxemburg, 24 iunie 2024
    JU/OPS-EU/CE/PCF/kc N^o 2024-08537
    Subiect: Investiţii prioritare în siguranţa rutieră în România Numărul operaţiunii (Serapis N°): 2020-0888; numărul contractului (FI N°): 93.107 Contract de finanţare între Banca Europeană de Investiţii („Banca“) şi România, acţionând prin Ministerul Finanţelor(„Împrumutatul“), din data de 19 decembrie 2022 („Contractul de finanţare“) Scrisoare de amendament nr. 1

    Stimaţi domni,
    facem referire la Contractul de finanţare.
    1. Definiţii şi interpretare
    1.1. În prezenta scrisoare de amendament („Scrisoarea“) „Data intrării în vigoare“ înseamnă data la care Banca confirmă (inclusiv prin poşta electronică sau alte mijloace electronice) Împrumutatului că Banca a primit în formă şi fond satisfăcătoare pentru acesta:
    (a) 2 (două) exemplare originale ale prezentei scrisori pe suport de hârtie, semnate în mod corespunzător de către Împrumutat şi
    (b) dovada că executarea acestei scrisori de către Împrumutat a fost autorizată în mod corespunzător şi că persoana sau persoanele care semnează această scrisoare în numele Împrumutatului sunt autorizate în mod corespunzător să facă acest lucru. Această dovadă trebuie să fie furnizată de Împrumutat împreună cu această scrisoare semnată în mod corespunzător, cu excepţia cazului în care a fost livrată anterior Băncii, sau Împrumutatul confirmă în scris că nu a avut loc nicio schimbare în ceea ce priveşte autoritatea persoanei sau persoanelor autorizate să semneze această scrisoare în numele Împrumutatului.

    1.2. Cu excepţia cazului în care contextul impune altfel sau dacă nu este definit altfel, termenii definiţi în Contractul de finanţare şi expresiile utilizate în respectivul contract de finanţare au acelaşi înţeles atunci când sunt utilizaţi în prezenta scrisoare.
    1.3. Principiile de interpretare prevăzute în Contractul de finanţare vor avea efect ca şi cum ar fi prevăzute în prezenta scrisoare.
    1.4. Orice trimitere la un „articol“, o „anexă“ sau un „document ataşat“ este, cu excepţia cazului în care contextul impune altfel sau este indicat altfel, o trimitere la un articol, o anexă sau un document ataşat din prezenta scrisoare.
    1.5. Titlurile articolelor, anexelor sau documentelor ataşate sunt doar pentru referinţă.
    1.6. Începând cu Data intrării în vigoare, orice trimitere din Contractul de finanţare la „prezentul Contract“ (sau alte referinţe similare) va fi citită şi interpretată ca o trimitere la respectivul contract de finanţare, astfel cum a fost amendat prin prezenta scrisoare.
    1.7. Anexele, dacă există, la prezenta scrisoare fac parte integrantă din prezenta scrisoare.

    2. Context
    2.1. Ne referim la corespondenţa cu Împrumutatul şi la scrisoarea Împrumutatului din data de 20 martie 2024 şi ataşată la prezenta ca documentul ataşat I (Scrisoarea Împrumutatului), prin care Împrumutatul a informat Banca cu privire la modificările aduse descrierii tehnice a Contractului de finanţare, cu impact asupra Programului A.3 (Lista preliminară indicativă a schemelor) şi a solicitat eliminarea acesteia din Contractul de finanţare în întregime.
    2.2. În lumina aspectelor de mai sus, părţile au convenit modificarea Contractului de finanţare, după cum este descris mai jos.

    3. Amendamente la Contractul de finanţare
    3.1. Începând cu Data intrării în vigoare, Contractul de finanţare se modifică după cum urmează:
    (a) Anexa A.3 (Lista preliminară indicativă a schemelor) din Contractul de finanţare va fi ştearsă în întregime.
    Având în vedere eliminarea Anexei A.3 (Lista preliminară indicativă a schemelor) din Contractul de finanţare, anexele ulterioare vor fi renumerotate în consecinţă. Toate trimiterile din cadrul prezentului contract la anexele menţionate mai sus vor fi interpretate ca trimiteri la anexele nou renumerotate.

    (b) Următoarele definiţii „Persoană sancţionată“ şi „Sancţiuni“ din secţiunea „Definiţii“ a Contractului de finanţare se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "Persoană sancţionată“ înseamnă orice persoană sau entitate (pentru evitarea oricărui dubiu, termenul entitate include, dar nu se limitează la, orice guvern, grup sau organizaţie teroristă) care este o ţintă desemnată sau care face în alt mod obiectul sancţiunilor (inclusiv, fără limitare, ca urmare a faptului că este deţinută sau controlată în alt mod, direct sau indirect, de către orice persoană sau entitate, care este o ţintă desemnată sau care face în alt mod obiectul sancţiunilor)."

    "Sancţiuni“ înseamnă legile, reglementările, embargourile comerciale sau alte măsuri restrictive (inclusiv, în special, dar fără a se limita la, măsuri în legătură cu finanţarea terorismului) cu efect sancţionatoriu de natură economică sau financiară adoptate, administrate, implementate şi/sau puse în aplicare periodic de oricare dintre următoarele:
    (i) Organizaţia Naţiunilor Unite şi orice agenţie sau persoană care este numită, împuternicită sau autorizată în mod corespunzător de către Organizaţia Naţiunilor Unite să adopte, să administreze, să implementeze şi/sau să pună în aplicare astfel de măsuri;
    (ii) Uniunea Europeană şi orice agenţie sau persoană desemnată, împuternicită sau autorizată în mod corespunzător de către Uniunea Europeană să adopte, să administreze, să implementeze şi/sau să pună în aplicare astfel de măsuri; şi
    (iii) Guvernul Statelor Unite şi orice departament, divizie, agenţie sau birou al acestuia, inclusiv Biroul de supraveghere a activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei Statelor Unite, Departamentul de Stat al Statelor Unite şi/sau Departamentul de Comerţ al Statelor Unite; şi
    (iv) Guvernul Regatului Unit şi orice departament guvernamental, agenţie sau autoritate de reglementare din Regatul Unit, inclusiv, dar fără a se limita la Trezoreria Majestăţii Sale"

    (c) Se elimină definiţiile „Persoană sancţionată SUA“ şi „Sancţiuni SUA“ din secţiunea „Definiţii“ a Contractului de finanţare, împreună cu orice altă referire la acestea pe tot parcursul Contractului de finanţare.


    4. Declaraţii şi garanţii
    Cu referire la faptele şi circumstanţele existente în acel moment la:
    (a) data la care Împrumutatul contrasemnează prezenta scrisoare; şi
    (b) Data intrării în vigoare,

    Împrumutatul face în continuare declaraţiile şi garanţiile care sunt considerate repetate în temeiul şi în conformitate cu articolul 6.9 (Declaraţii generale şi garanţii) din Contractul de finanţare ca şi cum fiecare trimitere din aceste declaraţii şi garanţii la „prezentul Contract“ ar include o trimitere la (i) Contractul de finanţare, astfel cum a fost amendat prin prezenta scrisoare; şi (ii) prezenta scrisoare.

    5. Diverse
    5.1. Cu excepţia cazului în care este în conformitate cu prevederile articolului 3 (Amendamente la Contractul de finanţare) din prezenta scrisoare, nicio prevedere din prezenta scrisoare nu va afecta drepturile băncii în ceea ce priveşte apariţia oricărui eveniment de neîndeplinire a obligaţiilor sau încălcare (oricum ar fi descris) sau nerespectare în legătură cu Contractul de finanţare, inclusiv, fără limitare la orice eveniment de neîndeplinire a obligaţiilor sau încălcare (oricum ar fi descris) sau nerespectare în legătură cu Contractul de finanţare care nu a fost prezentat de Împrumutat în scris înainte de data prezentei scrisori sau care apare la sau după data prezentei scrisori.
    5.2. Prevederile Contractului de finanţare, cu excepţia celor modificate prin prezenta scrisoare, vor rămâne în vigoare şi îşi vor produce efectele integral. Prezenta scrisoare nu este (şi nu va fi considerată) un consimţământ, acord, modificare sau renunţare cu privire la orice termeni, prevederi sau condiţii ale Contractului de finanţare, cu excepţia celor convenite în mod expres în prezentul document. Banca îşi rezervă orice alt drept sau cale de remediere pe care le poate avea în acest moment sau ulterior.
    5.3. Prezenta scrisoare nu implică o novaţie şi nici nu are un efect de natura novaţiei asupra Contractului de finanţare.
    5.4. Banca emite prezenta scrisoare bazându-se pe informaţiile furnizate Băncii de către Împrumutat până la data prezentei în legătură cu aceste aspecte ca fiind adevărate, complete şi exacte. Aceasta nu aduce atingere drepturilor pe care Banca le poate avea în orice moment în legătură cu orice altă circumstanţă sau chestiune decât cele menţionate în mod specific în prezenta scrisoare sau în legătură cu orice astfel de informaţii care nu sunt adevărate, complete şi exacte, drepturi care vor rămâne în vigoare şi îşi vor produce efectele integral.
    5.5. Împrumutatul va face, la cererea Băncii, toate acele acte şi lucruri necesare sau de dorit pentru a pune în aplicare modificările efectuate sau care urmează să fie efectuate în temeiul prezentei scrisori.
    5.6. Prevederile articolelor 10.4 (Nerenunţare), 11.2 (Jurisdicţie), 11.3 (Locul executării), 11.6 (Lipsa validităţii), 11.7 (Modificări), 11.8 (Exemplare), 11.9 (Neaplicabilitatea anumitor evenimente) şi 12.1 (Notificări) din Contractul de finanţare vor fi încorporate în prezenta scrisoare ca şi cum ar fi prevăzute integral în prezenta scrisoare şi ca şi cum trimiterile din acele clauze la „prezentul Contract“ sunt trimiteri la prezenta scrisoare.

    6. Lege aplicabilă şi jurisdicţie
    6.1. Prezenta scrisoare şi orice obligaţii necontractuale care decurg din sau în legătură cu aceasta vor fi reglementate de legile Marelui Ducat al Luxemburgului.
    6.2. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene are competenţa exclusivă de a soluţiona orice litigiu („Litigiul“) care decurge din sau în legătură cu prezenta scrisoare (inclusiv un litigiu privind existenţa, validitatea sau rezilierea prezentei scrisori sau consecinţele nulităţii acesteia) sau orice obligaţie necontractuală care decurge din sau în legătură cu prezenta scrisoare.
    6.3. Părţile sunt de acord că instanţele din Luxemburg sunt instanţele cele mai potrivite şi mai convenabile pentru soluţionarea litigiilor şi, prin urmare, nicio parte nu va susţine contrariul.

    7. Instrucţiuni de semnare
    Dacă sunteţi de acord cu cele de mai sus, vă rugăm să returnaţi Băncii prin scrisoare recomandată sau curier 2 (două) exemplare originale anexate pe suport hârtie ale acestei scrisori, marcate în atenţia doamnei Paula Cringanu-Filip, Departamentul juridic, datate şi semnate în mod corespunzător în numele şi pe seama Împrumutatului.


┌──────────────────────────────────────┐
│Cu consideraţie, │
│Banca Europeană de Investiţii │
├──────────────────┬───────────────────┤
│(semnătură │(semnătură │
│ilizibilă) │ilizibilă) │
│Hanna Karczewska, │Manuel Duenas, │
│şef departament │şef departament │
└──────────────────┴───────────────────┘

    Agreat şi acceptat de către şi în numele
    Ministerului de Finanţe,
    acţionând prin Ministerul Finanţelor,
    în calitate de Împrumutat
    (semnătură ilizibilă)
    Nume: Moraru Carmen
    Funcţie: secretar de stat
    Dată: 26 iunie 2024
    Documentul ataşat I
    Scrisoarea Împrumutatului
    ROMÂNIA
    MINISTERUL DE FINANŢE
    BIROUL SECRETARULUI DE STAT
    Bucureşti, 20 martie 2024
    Către: Domnul Manuel Duenas, şef departament,
    Europa Centrală şi de Sud-Est
    Banca Europeană de Investiţii
    100 Blvd. Konrad Adenauer, Luxemburg
    Re: Investiţii prioritare în siguranţa rutieră în România
    Fl nr. 93.107, Serapis nr. 2020-0888
    Stimate domnule Duenas,
    Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), desfăşoară în mod extensiv activităţi de îmbunătăţire a siguranţei traficului, prin promovarea programelor de siguranţă a traficului şi implementarea măsurilor tehnice de reducere a accidentelor. Ca parte a acestor activităţi, MTI, prin intermediul CNAIR, desfăşoară un proiect constând într-un program multianual de investiţii care acoperă schemele de siguranţă rutieră a infrastructurii pe reţeaua rutieră naţională, susţinut de BEI prin împrumutul menţionat mai sus.
    După cum a fost subliniat de MTI şi CNAIR, diligenţele necesare aferente acestor investiţii^1 au fost iniţiate în 2018, când au fost propuse anumite măsuri de îmbunătăţire a siguranţei traficului. Aceste măsuri au fost considerate adecvate la momentul respectiv, având în vedere numărul de accidente rutiere, traficul rutier şi dezvoltarea urbană din zonă şi caracteristicile tehnice ale sectoarelor rutiere respective.
    ^1 Denumite, în Contractul de finanţare, scheme.

    Proiectul sprijinit prin împrumutul BEI a fost pregătit şi negociat între 2021 şi 2022 şi a intrat în vigoare în luna iunie 2023. În această perioadă, alte elemente necesare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere şi măsuri urgente de siguranţă a traficului au fost identificate ca fiind mai stringente şi urgente. Dezvoltarea urbană accelerată şi alte lucrări de infrastructură rutieră întreprinse între timp (autostrăzi, drumuri expres, şosele de centură etc.) au influenţat soluţiile tehnice incluse iniţial în Contractul de finanţare semnat cu BEI în luna decembrie 2022. Aceste evoluţii şi schimbări nu au putut fi anticipate în mod clar la momentul respectiv.
    CNAIR a identificat, pentru moment, că cel puţin pentru 8 din cele 89 de scheme incluse în contractul de finanţare soluţia tehnică stabilită în contract trebuie modificată şi/sau domeniul de aplicare al lucrărilor să fie redus în măsura în care doar o parte dintre serviciile stabilite pentru execuţie să fie finanţate în cadrul Proiectului, respectiv lucrările de construcţii civile. Modificările constituie o consecinţă directă a evoluţiilor recente, care au necesitat implementarea altor proceduri şi măsuri de creştere a siguranţei rutiere în zonele selectate, diferite de cele stabilite iniţial în cadrul Proiectului.
    De asemenea, după cum indică CNAIR, există o mare probabilitate ca, în viitorul apropiat, alte scheme care fac parte din Contractul de finanţare să fie afectate de acest tip de modificări (soluţie tehnică diferită faţă de soluţiile avute în vedere iniţial).
    Având în vedere circumstanţele de mai sus, pentru a evita mai multe modificări ale Contractului de finanţare menţionat mai sus, vă rugăm să luaţi în considerare modificarea acestui contract prin eliminarea secţiunii A.3 Lista preliminară indicativă a Schemelor din Anexa A - Specificaţiile proiectului şi raportarea din contract. Subliniem că, în cadrul procedurilor existente de alocare/realocare prevăzute în Contractul de finanţare, BEI va evalua şi aproba fiecare schemă propusă de Împrumutat pentru a fi inclusă în proiect.
    Am dori să profităm de această ocazie pentru a ne reînnoi aprecierea profundă pentru sprijinul acordat de echipa Băncii de-a lungul timpului în implementarea programelor noastre strategice.
    Cu deosebită consideraţie,
    Carmen Moraru,
    secretar de stat
    (semnătură ilizibilă)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016