Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   AMENDAMENT din 20 iunie 2017  convenit prin schimbul de scrisori dintre România, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Republica Moldova, prin Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, la Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 AMENDAMENT din 20 iunie 2017 convenit prin schimbul de scrisori dintre România, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Republica Moldova, prin Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei, la Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 756 din 21 septembrie 2017

──────────
    Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 674 din 21 septembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 756 din 21 septembrie 2017.
──────────

    MINISTERUL FINANŢELOR AL REPUBLICII MOLDOVA
    MD-2005, mun. Chişinău, 7 Cosmonauţilor str.,
    www.mf.gov.md, tel. (022) 26-25-23, fax 022-26-25-17
    No. 13/1-14/92
    06.04.2017
    Domnului Viorel Ştefan,
    ministrul finanţelor publice din România
    Stimate Domnule Ministru,
    În contextul intenţiei Guvernului Republicii Moldova de a solicita cea de-a treia tranşă din împrumutul acordat de către Guvernul României, cu referire la Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România, în calitate de împrumutător, şi Republica Moldova, în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori între Prim-ministrul României şi Prim-ministrul Republicii Moldova, din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din data de 5 februarie 2016 (în continuare, „Acord“), solicităm respectuos modificarea anexei 1 (Calendar de efectuare a tranşelor din finanţarea rambursabilă), fără modificarea sumei aferente a tranşei menţionate, după cum urmează:
    - Tranşa 3 (40 000 000,00 euro) 25.09.2017

    Apreciem sprijinul dumneavoastră în procesul de consolidare a stabilităţii Republicii Moldova şi sperăm că eforturile noastre bilaterale vor contribui la consolidarea cooperării economice şi financiare între ţările noastre.
    Cu deosebită consideraţiune,


                    Ministru,
                    Octavian Armaşu

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    CABINET MINISTRU
    NR. 567.238/20 IUNIE 2017
    STR. APOLODOR NR. 17
    SECTOR 5, BUCUREŞTI
    TEL.: +021 319 97 49
    FAX: +021 312 16 30
    Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova
    Domnului Octavian Armaşu,
    ministrul finanţelor
    Ref.: Modificarea Calendarului de eliberare a tranşei nr. 3 în cadrul Acordului privind asistenţă financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova în sumă de până la 150 milioane de euro
    Stimate Domnule Ministru,
    Ca urmare a scrisorii dumneavoastră nr. 13/1-14/92 din 6.04.2017 prin care solicitaţi modificarea anexei nr. 1 (Calendarul de efectuare a tranşelor din finanţarea rambursabilă) din cadrul Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România, în calitate de împrumutător, şi Republica Moldova, în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, aşa cum a fost completat prin schimbul de scrisori dintre prim-miniştrii României şi Republicii Moldova din data de 30 ianuarie 2016, respectiv din data de 5 februarie 2016, privind data de eliberare a tranşei nr. 3, fără modificarea sumei aferente, vă comunicăm acordul nostru cu privire la eliberarea în data de 25.09.2017 a sumei de 40.000.000 euro aferente tranşei nr. 3, în condiţiile în care va fi respectată condiţionalitatea aferentă eliberării tranşei în conformitate cu prevederile Acordului (art. 3.2), respectiv efectivitatea facilităţilor de finanţare acordate de FMI pe o perioadă de 3 ani prin două instrumente de creditare (Mecanismul de finanţare extinsă - EFF şi Mecanismul extins de creditare - ECF), în valoare totală de 178,7 mil. USD.
    În acest context vă informăm că, în conformitate cu Legea nr. 91/2016 pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă dintre România, în calitate de împrumutător, şi Republica Moldova, în calitate de împrumutat, în sumă de până la 150.000.000 euro, semnat la Chişinău la 7 octombrie 2015, schimburile de scrisori purtate între România şi Republica Moldova pentru stabilirea celei de-a treia trageri, cât şi pentru notificarea şi confirmarea îndeplinirii măsurilor agreate între părţi vor fi aprobate printr-o hotărâre a Guvernului. După publicarea hotărârii Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice va putea iniţia demersurile la nivel tehnic de eliberare a tranşei nr. 3, în valoare de 40.000.000 euro, în data de 25.09.2017.
    Asigurându-vă de întreaga noastră disponibilitate, vă rugăm să primiţi, domnule ministru, expresia înaltei noastre consideraţii,


                    Viorel Ştefan,
                    ministrul finanţelor publice

    MINISTERUL JUSTIŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA
    9.08.17 nr. 02/8852
    Ministerul Finanţelor Publice,
    România
    Subiect: Acordul de finanţare rambursabilă încheiat între România (în calitate de Împrumutător) şi Republica Moldova (în calitate de Împrumutat) pentru o sumă maximă de 150.000.000 euro
    Stimaţi domni,
    În calitatea mea de ministru al justiţiei din Republica Moldova fac referire la Acordul de finanţare rambursabilă mai sus menţionat şi la anexele acestuia ce constituie parte integrantă a lui (denumite împreună în continuare „Acordul“), încheiat între România (denumită în continuare „Împrumutător“) şi Republica Moldova (denumită în continuare „Împrumutat“) la data de 7 octombrie 2015.
    Garantez că am toată competenţa necesară pentru a emite această opinie legală în legătură cu Acordul în numele Împrumutatului.
    Am examinat originalul Acordului. Am studiat, de asemenea, prevederile relevante din legile naţionale şi internaţionale aplicabile Împrumutatului, mandatul semnatarului şi alte documente pe care le-am considerat necesare sau adecvate. De asemenea, am efectuat şi alte investigaţii şi am analizat aspectele juridice pe care le-am considerat relevante pentru opinia legală exprimată prin prezenta.
    Termenii utilizaţi şi nedefiniţi în această opinie legală vor avea semnificaţia stabilită în Acord.
    Condiţionat de cele de mai sus, opinia mea legală este că:
    1. Conform legislaţiei, ministrul finanţelor este autorizat să contracteze obligaţii de natura datoriei de stat.
    2. În temeiul celor menţionate mai sus şi luând în considerare prevederile legale Ministerul Finanţelor, în numele Republicii Moldova, a negociat şi încheiat Acordul cu România (în calitate de Împrumutător) pentru o sumă maximă de 150.000.000 euro.
    3. Conform prevederilor Acordului, Împrumutatul este angajat în mod valabil şi irevocabil să îndeplinească toate obligaţiile ce îi revin prin acesta.
    4. În mod special, semnarea, ratificarea şi derularea de către Împrumutat a Acordului: (i) au fost autorizate în mod corespunzător prin toate consimţămintele, autorizaţiile şi aprobările necesare; şi (ii) nu au încălcat şi nu vor încălca nicio prevedere sau decizie aplicabilă a niciunei autorităţi competente.
    5. Prin urmare, nimic din acest Acord nu contravine sau nu limitează drepturile Împrumutatului de a efectua plăţi punctuale şi efective în valoare egală cu orice sumă datorată pentru principal, dobândă, dobânzi penalizatoare sau alte sume datorate conform Acordului.
    6. Acordul este întocmit în forma juridică corectă, în conformitate cu legile Republicii Moldova, având efecte juridice obligatorii împotriva Împrumutatului şi agentului său. Aplicarea dispoziţiilor Acordului nu contravine prevederilor obligatorii din legea Republicii Moldova, tratatelor internaţionale sau principiilor generale acceptate de drept internaţional pe care Împrumutatul este obligat să le respecte.
    7. Pentru a se asigura legalitatea, valabilitatea şi aplicabilitatea Acordului nu este necesară depunerea, înregistrarea sau evidenţierea sa la nicio instanţă sau autoritate din Republica Moldova.
    8. Niciun fel de impozite, taxe, sau tarife impuse de Republica Moldova sau de orice autoritate fiscală a acesteia nu sunt datorate în legătură cu semnarea şi executarea Acordului şi nici în legătură cu vreo plată sau transfer de principal, dobândă, dobânzi penalizatoare ori alte sume datorate conform Acordului.
    9. Nu sunt necesare autorizaţii de control al schimbului valutar şi nu vor fi plătite niciun fel de taxe sau comisioane la transferul sumelor datorate conform Acordului.
    10. Împrumutatul a acceptat în mod legal, efectiv şi irevocabil jurisdicţia exclusivă a Curţii Internaţionale de Justiţie în ceea ce priveşte Acordul şi orice decizie a acestei instanţe va fi definitivă şi aplicabilă în Republica Moldova.
    11. Nici Împrumutatul şi niciuna dintre proprietăţile sale nu sunt imune, pe motive de suveranitate sau pe alte motive, faţă de jurisdicţia, confiscarea - înainte sau după judecare - ori executarea în legătură cu orice acţiune sau procedură ce ţine de Acord, cu excepţia acelor active ce aparţin proprietăţii publice a Împrumutatului.
    12. Confirm existenţa şi efectivitatea facilităţii de finanţare încheiate de Republica Moldova cu FMI, conform legislaţiei Republicii Moldova.
    13. Ratificarea Acordului de finanţare rambursabilă s-a făcut prin Legea nr. 184 din 29 octombrie 2015.
    14. Suma împrumutului, precizată în art. 1 din Acord, va fi primită de Împrumutat în tranşe, în conformitate cu termenii şi condiţiile stabilite în Acord.
    15. În concluzie, Acordul a fost corect semnat şi toate obligaţiile Împrumutatului ce decurg din acesta sunt valabile, obligatorii şi aplicabile în termenii lor, nimic altceva nemaifiind necesar pentru ca acestea să creeze efecte.
    16. Dacă între data emiterii prezentei opinii legale şi data tragerii tranşei va interveni vreun eveniment ce face ca vreuna din afirmaţiile din opinia legală să devină incorectă, voi notifica de îndată Împrumutătorul şi Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova în legătură cu aceasta.

    Cu deosebită consideraţiune,


                    Vladimir Cebotari,
                    ministru

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016