Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Slovace, denumite in continuare parti contractante,
in dorinta reciproca de a dezvolta relatiile de colaborare dintre cele doua state in domeniul turismului,
constiente de importanta turismului ca factor de dezvoltare economica si de intelegere intre cele doua natiuni,
calauzite de principiile si recomandarile Conferintei Natiunilor Unite asupra turismului si calatoriilor internationale (Roma, 1963) si in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Turismului si ale Actului final al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa, 1975,
au convenit cele ce urmeaza:
ART. 1
Partile contractante sunt de acord sa ia masurile necesare pentru a promova si dezvolta schimburile turistice dintre cele doua tari si pentru a incuraja calatoriile cu turisti din terte tari.
Partile contractante vor incuraja, in conformitate cu legislatiile statelor lor nationale, stabilirea de relatii intre organismele guvernamentale competente, intre asociatii si organizatii de turism, agentii de turism, retele hoteliere si vor facilita orice alte activitati pentru promovarea schimburilor turistice dintre cele doua tari.
ART. 2
Partile contractante vor incuraja schimburile reciproce de date si informatii cu privire la legislatia si reglementarile in domeniul turismului, de date statistice, documentatii si proiecte de cercetare referitoare la dezvoltarea industriei turistice.
Partile contractante vor incuraja, pe baza de reciprocitate, schimbul de experti in domeniul turismului pentru cunoasterea infrastructurii turistice, precum si a organizarii si dezvoltarii activitatilor de turism.
ART. 3
Partile contractante vor incuraja si vor sprijini organizarea de calatorii de documentare pentru ziaristi, reporteri de radio si de televiziune, publicisti si experti din turism.
Partile contractante vor facilita, pe baza de reciprocitate, organizarea de expozitii si derularea de filme turistice in scopul prezentarii ofertelor lor turistice.
ART. 4
Partile contractante vor acorda o atentie deosebita ofertei turistice si schimbului de informatii in scopul elaborarii si implementarii de proiecte de investitii de interes reciproc si pentru realizarea de societati mixte.
Partile contractante vor explora posibilitatile de cooperare in realizarea de investitii in comun in sectorul turistic si, in acest scop, vor face schimb de informatii si isi vor comunica reciproc facilitatile in domeniul investitiilor, prevazute in legislatia lor nationala, si posibilitatile de investitii existente in fiecare dintre cele doua tari.
ART. 5
Partile contractante vor coopera in cadrul Organizatiei Mondiale a Turismului si in cadrul altor organizatii internationale din domeniul turismului.
ART. 6
Pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentului acord se va infiinta o comisie mixta formata din reprezentantii celor doua parti contractante.
Comisia mixta se va intruni, de regula, o data la 2 ani sau ori de cate ori partile contractante convin ca este necesar, alternativ in cele doua tari, pentru a analiza dezvoltarea relatiilor turistice bilaterale.
ART. 7
Cheltuielile ocazionate de aducerea la indeplinire a prevederilor prezentului acord vor fi suportate de fiecare parte contractanta, in conformitate cu legile si cu reglementarile in vigoare din fiecare stat.
ART. 8
Partile contractante vor facilita, in concordanta cu legile si cu reglementarile in vigoare din cele doua state, infiintarea de birouri nationale de informatii turistice, care vor functiona ca reprezentante oficiale ale unei parti contractante pe teritoriul statului celeilalte parti contractante, si vor ajuta la crearea conditiilor adecvate privind organizarea si functionarea activitatii lor.
Conditiile de infiintare si functionare a reprezentantelor oficiale vor face obiectul unor intelegeri separate care se vor incheia ulterior, in concordanta cu legile si cu reglementarile in vigoare din cele doua state.
ART. 9
Prezentul acord va intra in vigoare la data ultimei notificari prin care se confirma ca acordul a fost aprobat de autoritatile competente din cele doua state in conformitate cu prevederile legislative respective.
Acordul isi va pastra valabilitatea pe o perioada de 5 ani de la data intrarii sale in vigoare si se va prelungi automat pe noi perioade de cate 5 ani, daca nici una dintre partile contractante nu va comunica in scris, cu 6 luni inainte de expirarea perioadei de valabilitate, intentia sa de a-l denunta.
Denuntarea acordului nu va influenta realizarea programelor si proiectelor convenite in perioada de valabilitate a prezentului acord, cu exceptia cazului in care partile contractante convin in alt mod.
ART. 10
La data intrarii in vigoare a prezentului acord Acordul de cooperare turistica dintre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul Republicii Socialiste Cehoslovace, semnat la Praga la 3 noiembrie 1972, isi inceteaza valabilitatea.
Semnat la Bratislava la 3 septembrie 1999, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, slovaca si engleza.
In caz de diferente de interpretare, textul in limba engleza va prevala.
Pentru Guvernul Romaniei,
Radu Vasile,
prim-ministru
Pentru Guvernul Republicii Slovace,
Miculas Dzurinda,
presedintele Guvernului Republicii Slovace
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: