Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ACORD din 29 noiembrie 1976 privind desfiintarea vizelor intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Guineea
EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 23 din 18 martie 1977
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Guineea, în dorinta de a dezvolta şi întãri relaţiile dintre cele duoa state şi de a facilita reciproc formalitãţile de intrare şi şedere a cetãţenilor lor, au hotãrât sa încheie prezentul acord privind desfiinţarea vizelor.
ART. 1
Cetãţenii fiecãrei dintre pãrţile semnatare, posesori de paşapoarte valabile, pot, fãrã vize, oricare ar fi ţara pe teritoriul cãreia îşi au domiciliul, sa între, sa tranziteze sau sa rãmânã pe teritoriul celeilalte pãrţi semnatare.
Aceasta scutire nu este valabilã decât pentru o şedere care nu depãşeşte 3 luni.
Documentele sunt cele enumerate în anexa prezentului acord.
ART. 2
Cetãţenii unei pãrţi semnatare, care se afla deja pe teritoriul celeilalte pãrţi semnatare şi care, din motive neprevãzute, sunt nevoiti sa rãmânã mai mult de 3 luni în acest stat, trebuie sa solicite la autoritãţile locale prelungirea şederii lor.
Aceasta prelungire se acorda gratuit. Ea nu poate depãşi durata valabilitãţii pasaportului şi nu trebuie sa fie mai mare de 6 luni, socotitã de la data intrãrii pe teritoriul tarii gazda.
ART. 3
Sunt scutiţi de vize de intrare-ieşire pentru toatã durata misiunii lor:
- membrii personalului diplomatic, functionarii consulari şi familiile lor, precum şi persoanele afectate serviciului lor personal;
- membrii personalului administrativ şi tehnic al misiunilor diplomatice, angajaţii consulari şi familiile lor, precum şi persoanele afectate serviciului acestora;
- functionarii şi experţii la organizaţiile internaţionale, cetãţeni ai celor doua pãrţi semnatare, şi familiile lor;
- membrii unei misiuni oficiale, precum şi personalul de asistenta tehnica, ştiinţificã şi culturalã cu caracter permanent şi membrii familiilor lor, precum şi persoanele afectate serviciului lor;
- membrii personalului de serviciu al misiunii diplomatice sau al oficiului consular.
ART. 4
Cetãţenii unei pãrţi semnatare care domiciliazã pe teritoriul celeilalte pãrţi semnatare pot ieşi şi intra pe acest teritoriu în conformitate cu legile şi regulamentele în vigoare în ţara în care îşi au domiciliul.
ART. 5
Intrarea şi ieşirea cetãţenilor unei pãrţi semnatare pe teritoriul celeilalte pãrţi semnatare sunt permise prin orice punct de frontiera deschis traficului internaţional de cãlãtori.
ART. 6
Fiecare parte semnatara se angajeazã ca, în timpul şederii prevãzute de prezentul acord, sa asigure cetãţenilor celeilalte pãrţi semnatare libertatea de deplasare pe teritoriul sau, în condiţiile prevãzute de legislaţia sa interna.
Cetãţenii fiecãrei pãrţi semnatare trebuie, în perioada şederii, sa respecte legislaţia tarii gazda.
ART. 7
Fiecare parte semnatara îşi rezerva dreptul sa refuze intrarea şi şederea pe teritoriul sau persoanelor indezirabile, cetãţeni ai celeilalte pãrţi semnatare.
ART. 8
Cetãţenii fiecãrei pãrţi semnatare, care în timpul şederii lor pe teritoriul celeilalte pãrţi semnatare şi-au pierdut pasaportul, trebuie sa informeze imediat despre aceasta autoritãţile locale competente. Aceeaşi obligaţie exista şi în cazul în care pasaportul a fost distrus.
În aceste cazuri, misiunea diplomaticã sau consularã a statului al cãrui cetãţeni sunt persoanele în cauza le va elibera un alt document de cãlãtorie, care sa le permitã sa se înapoieze în ţara lor. Noul document de cãlãtorie este vizat gratuit de autoritãţile locale competente.
ART. 9
Fiecare parte semnatara va putea, pentru motive de securitate sau de sãnãtate publica, sa suspende provizoriu aplicarea anumitor dispoziţii ale prezentului acord.
Aceasta suspendare provizorie şi ridicarea ei sunt imediat notificate celeilalte pãrţi semnatare, pe cale diplomaticã.
ART. 10
Dispoziţiile prezentului acord nu se aplica cetãţenilor unei pãrţi semnatare care doresc sa se stabileascã pe teritoriul celeilalte pãrţi semnatare.
ART. 11
Prezentul acord va intra în vigoare la 30 de zile de la data schimbãrii notificãrilor.
ART. 12
Prezentul acord se încheie pentru o perioada de un an şi se reînnoieşte, prin tacitã reconducţiune, pana la denunţarea sa de cãtre una din pãrţile semnatare.
Denunţarea va trebui sa fie notificatã pe cale diplomaticã guvernului celeilalte pãrţi semnatare cu cel puţin 3 luni înainte.
Încheiat la Conakry la 29 noiembrie 1976, în doua exemplare originale, în limbile romana şi franceza, ambele exemplare fãcând egala credinţa.
Pentru guvernul
Republicii Socialiste România,
Valeriu Georgescu,
ambasador extraordinar şi plenipotenţiar
al Republicii Socialiste România
în Republica Guineea
Pentru guvernul Republicii Guineea
Abdoulaye Toure,
ministru al comerţului exterior,
vicepreşedinte al Comitetului de Stat
de Cooperare cu Europa de Est
ANEXA 1
-------
la acord
--------
Documentele de cãlãtorie, în sensul articolului 1 al acordului, sunt:
A. Pentru cetãţenii Republicii Socialiste România:
- pasaportul diplomatic;
- pasaportul de serviciu;
- pasaportul simplu;
- pasaportul pentru cetãţenii romani domiciliaţi în strãinãtate;
- carnetul de marinar;
B. Pentru cetãţenii Republicii Guineea:
- pasaportul diplomatic;
- pasaportul de serviciu;
- pasaportul simplu;
- titlul de voiaj.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: