Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 27 noiembrie 2013  între Guvernul României şi Guvernul Muntenegrului privind cooperarea economică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACORD din 27 noiembrie 2013 între Guvernul României şi Guvernul Muntenegrului privind cooperarea economică

EMITENT: ACT INTERNAŢIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 311 din 28 aprilie 2014

    Guvernul României şi Guvernul Muntenegrului, denumite în continuare părţile contractante,
    în spiritul relaţiilor de prietenie dintre cele două ţări,
    conduse de dorinţa de a promova cooperarea economică reciprocă,
    exprimându-şi disponibilitatea de a coopera în găsirea de modalităţi pentru consolidarea şi dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase,
    recunoscând statutul României de stat membru al Uniunii Europene şi stadiul procesului de aderare a Muntenegrului la Uniunea Europeană şi considerând că aceste elemente vor oferi noi oportunităţi pentru extinderea cooperării economice bilaterale,
    convinse că intensificarea acestei cooperări creează condiţii favorabile şi baze adecvate pentru dezvoltarea acestora,
    recunoscând că parteneriatul economic va crea un dialog dinamic pe diferite domenii economice de interes comun, susţinând dezvoltarea economică a ambelor ţări, creşterea eficienţei economice şi a bunăstării consumatorilor,
    dorind să stabilească un cadru adecvat pentru dialog constant având în vedere formularea de măsuri pertinente pentru întărirea cooperării economice în beneficiul ambelor state,
    decise să consolideze, să aprofundeze şi să diversifice cooperarea economică în măsura posibilităţilor lor de creştere, pe baza avantajului reciproc,
    convinse că legături mai puternice între părţile contractante ar putea oferi oportunităţi mai mari şi un mediu reglementat pentru colaborarea economică şi tehnică,
    conduse de dorinţa comună de dezvoltare a relaţiilor în interesul comun şi spiritul de înţelegere reciprocă,
    încredinţate că acest acord va contribui la dezvoltarea relaţiilor economice reciproce,
    au convenit asupra următoarelor:

    ART. 1
    Părţile contractante, în funcţie de capabilităţile lor şi aspiraţiile economice pe termen lung, vor încuraja cooperarea bilaterală în toate domeniile considerate adecvate, în special în sectoarele economic şi tehnic.
    Printre obiectivele acestei cooperări vor fi:
    - dezvoltarea şi prosperitatea industriilor lor;
    - încurajarea cooperării economice;
    - protecţia mediului;
    - în general să contribuie la dezvoltarea economiilor lor şi a nivelului de trai.
    ART. 2
    Cooperarea economică va fi dezvoltată în conformitate cu prezentul acord, prin promovarea activităţilor legate de sectoare economice, în special şi fără limitarea acestora, în principal în următoarele sectoare:
    1. Agricultură şi industria alimentară, silvicultură şi industria lemnului, gestionarea apelor, lucrări de alimentare cu apă;
    2. Resurse naturale şi industria minieră;
    3. Energie, construcţia şi reabilitarea de centrale electrice, reţelele de conducte de gaze şi petrol;
    4. Metalurgie (inclusiv industria de prelucrare a metalelor) şi industria mecanică;
    5. Industria ingineriei electrice şi electronice;
    6. Industria chimică şi petrochimică;
    7. Industria farmaceutică;
    8. Sănătate şi protecţia consumatorilor;
    9. Transport, telecomunicaţii şi ITC;
    10. Turism, inclusiv turismul balnear şi turismul rural;
    11. Protecţia mediului;
    12. Extinderea cooperării între întreprinderile mici şi mijlocii;
    13. Alte domenii de cooperare economică şi industrială, care pot fi stabilite de comun acord pe baza prezentului acord.
    Schimbul de experţi din sectorul public şi privat, tehnicieni, şi reprezentanţii mediului de afaceri va fi facilitat, precum şi transferul de materiale, echipamente şi know-how-ul necesare pentru îndeplinirea activităţilor care intră în sfera de aplicare a prezentului acord.
    ART. 3
    Părţile contractante vor institui o Comisie mixtă româno-muntenegreană pentru cooperare economică, denumită în continuare comisia mixtă, în scopul de a promova şi analiza diverse activităţi economice, ca principal instrument al punerii în aplicare a prezentului acord.
    Comisia mixtă se va stabili la nivel ministerial, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor competente ale ambelor părţi contractante, şi va elabora propriile regulamente, în scopul de a analiza problemele şi de a stabili mecanismul de lucru.
    În îndeplinirea sarcinilor sale, comisia mixtă poate solicita asistenţă şi consiliere din partea funcţionarilor publici şi a instituţiilor guvernamentale ale părţilor contractante, precum şi să stabilească ad-hoc sau permanent grupuri de experţi şi comitete de lucru cu scopul de delegare a responsabilităţilor specifice acestora.
    ART. 4
    Comisia mixtă se întruneşte în sesiuni anuale sau după cum părţile contractante convin, alternativ, în fiecare ţară, la cererea uneia dintre părţile contractante.
    ART. 5
    În scopul de a facilita punerea în aplicare şi promovarea obiectivelor generale ale prezentului acord, comisia mixtă, printre altele, va:
    - examina evoluţia şi perspectivele relaţiilor economice bilaterale;
    - încuraja cooperarea în domenii de interes reciproc prin facilitarea contactelor între societăţile din statele părţilor contractante, identificând proiectele şi sectoarele specifice de potenţial interes pentru cooperare comună şi propunând măsurile necesare pentru a evita obstacolele care pot apărea în timpul punerii în aplicare a programelor de cooperare;
    - informa comunităţile lor de afaceri de oportunităţi ale celeilalte părţi contractante, informându-se reciproc cu privire la legile şi reglementările în vigoare care privesc sau afectează punerea în aplicare a acestui acord;
    - promova şi consolida cooperarea economică a sectoarelor privat şi public, inclusiv transferul de tehnologie, în conformitate cu obligaţiile internaţionale ale părţilor contractante, cu respectarea deplină a drepturilor de proprietate intelectuală şi în conformitate cu politicile şi priorităţile economice şi de dezvoltare ale părţilor contractante;
    - acţiona ca un organism consultativ pentru părţile contractante în ceea ce priveşte chestiuni de cooperare economică ce sunt în cauză şi va încuraja părţile contractante să adopte măsuri adecvate, care vor duce la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale menţionate în prezentul acord;
    - evalua periodic punerea în aplicare a prezentului acord şi va studia propunerile şi recomandările adecvate care să amendeze şi să facă acest instrument mai eficace pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două părţi contractante.
    ART. 6
    În scopul de a identifica şi de a facilita oportunităţi de afaceri şi noi forme de cooperare economică, comisia mixtă va:
    - sprijini înfiinţarea şi funcţionarea birourilor reprezentare, filiale, camere de comerţ bilaterale şi alte entităţi economice, în conformitate cu legislaţia părţilor contractante;
    - promova şi sprijini misiunile economice, târgurile, expoziţiile, seminarele, simpozioanele şi alte activităţi similare;
    - sprijini instituţiile financiare şi băncile din ţările celor două părţi contractante pentru a stabili contacte sau a consolida cooperarea, va promova participarea întreprinderilor mici şi mijlocii la îndeplinirea obiectivelor prezentului acord, va încuraja activităţile de investiţii, crearea de întreprinderi mixte şi filiale ale companiilor.
    ART. 7
    În scopul soluţionării divergenţelor, partea contractantă în cauză poate depune o cerere scrisă de consultări care să aibă loc în cadrul comisiei mixte.
    Consultările vor avea loc în termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii scrise.
    ART. 8
    Acest acord poate fi modificat prin acordul comun al părţilor contractante, exprimat în formă scrisă. Orice astfel de amendament va intra în vigoare în conformitate cu procedura descrisă în paragraful 1 al articolului 10 din prezentul acord.
    ART. 9
    1. Prevederile prezentului acord nu aduc atingere obligaţiilor internaţionale ale părţilor contractante. Acordul se aplică fără a aduce atingere obligaţiilor care decurg din calitatea României de stat membru al Uniunii Europene.
    2. Prezentul acord nu poate fi interpretat sau invocat în niciun fel care ar afecta obligaţiile care decurg din acordurile încheiate între Uniunea Europeană sau Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Muntenegru, pe de altă parte.
    3. Prevederile prezentului acord nu afectează drepturile şi obligaţiile părţilor contractante care decurg din alte acorduri internaţionale la care sunt părţi.
    ART. 10
    Acest acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise prin care părţile contractante se informează reciproc cu privire la îndeplinirea procedurilor cerute de legislaţia lor internă pentru intrarea sa în vigoare.
    Acest acord va fi valabil pentru o perioadă de cinci (5) ani de la data intrării sale în vigoare şi se prelungeşte pentru perioade succesive de cinci ( 5 ) ani, cu excepţia cazului în care una dintre părţile contractante notifică în scris celeilalte părţi contractante, prin canale diplomatice, despre intenţia sa de a denunţa acordul cu cel puţin trei (3) luni înainte de expirarea acestuia.
    Denunţarea acestui acord nu va afecta îndeplinirea proiectelor şi a contractelor încheiate sau aflate în curs de realizare în baza acordului.

    Semnat la Bucureşti la 27 noiembrie 2013, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, muntenegreană şi engleză, toate textele fiind egal autentice.
    În cazul unor diferenţe de interpretare, versiunea în limba engleză va prevala.

     Pentru Guvernul României, Pentru Guvernul Muntenegrului,
       Andrei Dominic Gerea, Vujica Lazovic,
       ministrul economiei vicepremier, ministrul pentru
                                     societatea informaţională
                                         şi telecomunicaţii

                       ________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016