Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 24 august 2009  intre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania si Autoritatea pentru Radioprotectie din Norvegia privind cooperarea in cadrul proiectului intitulat Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 24 august 2009 intre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din Romania si Autoritatea pentru Radioprotectie din Norvegia privind cooperarea in cadrul proiectului intitulat "Energia nucleara sigura - Programul regional de excelenta pentru Romania"*)

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 783 din 17 noiembrie 2009
ACORD din 24 august 2009
între Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare din România şi Autoritatea pentru Radioprotecţie din Norvegia privind cooperarea în cadrul proiectului intitulat "Energia nuclearã sigurã - Programul regional de excelenţã pentru România"*)
EMITENT: ACT INTERNAŢIONAL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 783 din 17 noiembrie 2009

---------
*) Traducere oficialã din limba englezã.


Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare (CNCAN) din România şi Autoritatea pentru Radioprotecţie (NRPA) din Norvegia, în calitate de autoritãţi naţionale competente în domeniul securitãţii nucleare (denumite în continuare pãrţi),
având în vedere <>Acordul privind un program de cooperare norvegian pentru creştere economicã şi dezvoltare durabilã în România dintre Regatul Norvegiei şi România, semnat la Bruxelles în data de 25 iulie 2007 şi aplicat provizoriu începând cu data de 1 august 2007 (denumit în continuare Acord bilateral),
luând în considerare prevederile <>Memorandumului de înţelegere pentru implementarea Programului de cooperare norvegian pentru creştere economicã şi dezvoltare durabilã, semnat la Oslo la data de 7 noiembrie 2007 (denumit în continuare Program),
având în vedere cã pãrţile au convenit sã intre într-un parteneriat prin semnarea unei scrisori de intenţie la Viena în data de 2 octombrie 2008,
luând în considerare cã generarea de energie în condiţii de siguranţã este principala prioritate a ambelor guverne ale pãrţilor,
având în vedere cã cererea CNCAN în cadrul Programului cu România a fost aprobatã de cãtre Innovation Norway la 20 februarie 2009 şi are drept obiectiv îmbunãtãţirea securitãţii nucleare în România,
recunoscând rolul fundamental al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomicã (AIEA) în facilitarea îmbunãtãţirii siguranţei la instalaţiile nucleare, în armonizarea securitãţii nucleare la nivel internaţional, în eforturile de sporire a transparenţei în securitatea nuclearã, în furnizarea de servicii-ţintã de înaltã calitate şi în abordarea noilor domenii ştiinţifice într-o manierã corespunzãtoare şi amãnunţitã,
având în vedere cã pãrţile, în Scrisoarea acestora datatã 19 decembrie 2008, au solicitat AIEA sã stabileascã un program (denumit în continuare Programul extrabugetar) şi cã AIEA, în rãspunsul acesteia datat 23 februarie 2009, a convenit sã stabileascã Programul extrabugetar, în vederea întãririi cooperãrii acestora, incluzând un parteneriat programatic, în afara activitãţilor normale în calitatea sa de agenţie sub auspiciile Naţiunilor Unite,
subliniind cã un cadru legislativ şi de reglementare care guverneazã siguranţa instalaţiilor nucleare este de o importanţã fundamentalã, fiind invocat în convenţii justificative şi în alte instrumente la care atât România, cât şi Norvegia sunt pãrţi/membre sau au semnalat aderarea,
recunoscând rolul Innovation Norway şi orice alt document emis de Innovation Norway în care se specificã termene-limitã, termeni şi condiţii pentru activitãţile implementate în cadrul Programului,
având în vedere cã România este membru al Comunitãţii Europene pentru Energie Atomicã şi astfel este legatã de prevederile Tratatului Euratom şi ale legislaţiei secundare a acestuia, convin urmãtoarele:

ART. I
Obiectiv
Pãrţile vor implementa Programul regional de excelenţã cu scopul de a intensifica securitatea nuclearã în România (denumit în continuare proiectul "Energia nuclearã sigurã"), în vederea îndeplinirii obiectivelor Programului, cu o atenţie specialã acordatã revizuirii şi stabilirii instrumentelor de reglementare, cum ar fi regulamentele, ghidurile, documentele şi asigurarea calitãţii în activitãţile de reglementare, în cadrul Programului, pe baza Condiţiilor şi Termenilor standard ale grantului din partea Innovation Norway pentru implementarea proiectului în acest cadru.
ART. II
Parteneri în proiectul "Energia nuclearã sigurã"
1. În funcţie de natura activitãţilor, implicând atât sarcinile de reglementare şi cele operaţionale, cât şi autoritãţile din România, şi de necesitatea de ancorare internaţionalã a mãsurãtorilor de bazã, metodologiilor aplicate şi evaluãrilor rezultatelor, pãrţile au solicitat implicarea AIEA în implementarea proiectului "Energia nuclearã sigurã". AIEA a convenit sã stabileascã Programul extrabugetar cu obiectivele solicitate.
2. Pãrţile convin sã implice Societatea Naţionalã "Nuclearelectrica" - S.A.(SNN), unicul operator român al centralei nuclearoelectrice comerciale, în proiectul "Energia nuclearã sigurã". Pãrţile considerã implicarea SNN ca fiind de importanţã fundamentalã în ceea ce priveşte obiectivele prezentului acord şi de aceea SNN trebuie sã fie un partener în implementarea proiectului "Energia nuclearã sigurã", prin intermediul Programului extrabugetar stabilit în baza alin. 1.
ART. III
Domenii de cooperare
1. Limitate de legile, reglementãrile şi politicile statelor acestora, pãrţile au convenit ca proiectul "Energia nuclearã sigurã" sã cuprindã activitãţile referitoare atât la domeniul de operare, cât şi la cel de reglementare, în urmãtoarele domenii:
a) analizarea securitãţii nucleare şi managementul riscului;
b) evaluarea şi îmbunãtãţirea culturii de securitate;
c) managementul cunoştinţelor;
d) pregãtirea în caz de urgenţã şi rãspunsul;
e) sistemul integrat de management.
2. Programul extrabugetar va detalia scopul, aspectele financiare, rolul fiecãrei pãrţi şi planul de implementare pentru activitãţile prevãzute la alin. 1.
ART. IV
Drepturile şi obligaţiile pãrţilor
1. Drepturile şi obligaţiile CNCAN:
A. CNCAN este promotorul proiectului. Promotorul proiectului reprezintã principalul punct de contact pentru Innovation Norway. CNCAN va conduce şi administra Comitetul de conducere al Programului, aşa cum este descris în art. V, şi va participa în grupurile tehnice specifice responsabile pentru implementarea activitãţilor din proiectul "Energia nuclearã sigurã".
B. CNCAN este obligatã sã furnizeze contribuţia necesarã în naturã şi în lei, în conformitate cu art. 5 din Acordul bilateral.
C. CNCAN este obligatã sã deschidã un cont pentru proiect şi va fi responsabilã pentru acest cont (vezi art. VI alin. 1).
D. CNCAN este responsabilã pentru verificarea şi aprobarea tuturor rapoartelor interimare, cererilor de platã şi a tuturor documentelor justificative care urmeazã sã fie înaintate Innovation Norway.
2. Drepturile şi obligaţiile NRPA:
A. NRPA va participa la Comitetul de conducere al Programului (vezi art. V) şi la grupurile tehnice aferente responsabile pentru implementarea activitãţilor din proiectul "Energia nuclearã sigurã".
B. NRPA este obligatã sã deschidã un cont pentru proiect şi va fi responsabilã pentru acest cont (vezi alin. 1 al acestui articol). NRPA este responsabilã pentru transferarea fondurilor alocate cãtre partenerii proiectului "Energia nuclearã sigurã".
ART. V
Organizarea implementãrii proiectului "Energia nuclearã sigurã"
1. Pãrţile convin sã stabileascã un Comitet de conducere al Programului (CCP) format dintr-un reprezentant al CNCAN şi un reprezentant al NRPA. Pãrţile pot invita reprezentanţi ai AIEA şi SNN pentru a participa la CCP.
2. Atribuţiile CCP sunt:
A. sã stabileascã şi sã supravegheze implementarea activitãţilor descrise în art. III;
B. sã se asigure cã toate cerinţele Innovation Norway care au legãturã cu proiectul "Energia nuclearã sigurã", în principal Termenii şi Condiţiile standard ale Innovation Norway, sunt îndeplinite într-un timp şi mod adecvate;
C. sã supravegheze transferul fondurilor de la Innovation Norway la partenerii relevanţi: CNCAN, SNN, NRPA, AIEA;
D. sã soluţioneze orice disputã între pãrţi, în concordanţã cu prevederile art. IX.
3. CCP se va reuni cel puţin odatã la 6 luni. CNCAN are responsabilitatea de a distribui agendele pentru întâlnirile CCP cu cel puţin o sãptãmânã înaintea întâlnirii şi minutele întâlnirii, incluzând o listã cu activitãţile propuse, în decurs de douã sãptãmâni dupã întâlnire.
4. Pãrţile, aşa cum este descris în art. II alin. 1 şi 2, au convenit sã includã parteneri adiţionali în implementarea proiectului "Energia nuclearã sigurã".
ART. VI
Aspecte financiare
1. Pãrţile convin ca toate plãţile fãcute de Innovation Norway în proiectul "Energia nuclearã sigurã" sã fie transferate în contul proiectului administrat de NRPA.
2. Plãţile efectuate de Innovation Norway în conturile proiectului vor acoperi cheltuielile pentru proiectul "Energia nuclearã sigurã".
3. Niciun cost suplimentar cu privire la gestionarea fondurilor nu va fi adãugat de cãtre NRPA sau CNCAN pentru managementul proiectului "Energia nuclearã sigurã", cu excepţia acelora pentru taxele normale pentru transferul fondurilor ca parte a implementãrii proiectului. Orice câştig va fi gestionat în conformitate cu prevederile Termenilor şi Condiţiilor standard ale Innovation Norway.
4. NRPA va furniza CNCAN, fãrã întârziere şi dacã se solicitã, o imagine de ansamblu asupra activitãţilor care au legãturã cu acest cont.
ART. VII
Confidenţialitatea
Pãrţile convin, cu excepţia cazului în care este prevãzut astfel de legislaţia naţionalã, ca nicio informaţie sau documentaţie consideratã de oricare parte ca fiind de naturã confidenţialã, primitã de vreuna dintre pãrţi de la cealaltã parte, sã nu fie divulgatã în întregime sau în parte oricãrei alte pãrţi, fãrã consimţãmântul prealabil scris al ambelor pãrţi.
ART. VIII
Amendamente
Prezentul acord poate fi modificat de pãrţi oricând, prin consimţãmânt reciproc. Toate modificãrile vor intra în vigoare la data semnãrii.
ART. IX
Dispute
1. Orice disputã cu privire la interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi soluţionatã prin consultãri între pãrţi în cadrul întâlnirilor în CCP.
2. Pentru orice disputã apãrutã pe care pãrţile nu sunt în mãsurã sã o soluţioneze la prima întâlnire obişnuitã în CCP, pãrţile convin asupra unei întâlniri adiţionale în CCP cât de curând posibil, dar nu mai mult de 3 sãptãmâni dupã şedinţa anterioarã. Pãrţile îşi vor formula, în scris, poziţia asupra disputei şi o vor trimite celeilalte pãrţi cu douã sãptãmâni înainte de desfãşurarea întâlnirii.
3. Dacã disputa nu va putea fi soluţionatã în condiţiile alin. 1 şi 2, aceasta va fi soluţionatã de cãtre Oslo Tingrett în Norvegia sau prin orice alte asemenea mijloace asupra cãrora pãrţile convin. În acest caz, pãrţile vor informa Innovation Norway şi Ministerul Finanţelor Publice al României despre disputã.
ART. X
Dispoziţii finale
1. Prezentul acord va intra în vigoare la data semnãrii şi va rãmâne în vigoare pânã la 31 mai 2011.
2. Toate activitãţile din cadrul descrierilor proiectului care au fost iniţiate, dar nu au fost finalizate la terminarea prezentului acord vor continua pânã la finalizarea în conformitate cu termenii prezentului acord.

Semnat în duplicat la Bucureşti Semnat în duplicat la Osteras
la 24 august 2009, în limba englezã. la 18 august 2009, în limba englezã

Pentru Comisia Naţionalã pentru Pentru Autoritatea pentru
Controlul Activitãţilor Nucleare, Radioprotecţie din Norvegia,
Vajda Borbala, Ole Harbitz,
preşedinte director general


-------




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016