Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 18 martie 1982  intre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul Republicii Populare Ungare privind unificarea permiselor de trecere a frontierei de stat romano-ungare in interes de serviciu Guvernul Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACORD din 18 martie 1982 intre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul Republicii Populare Ungare privind unificarea permiselor de trecere a frontierei de stat romano-ungare in interes de serviciu Guvernul Romaniei

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 34 din 6 iunie 1986


Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare, în dorinta de a facilita controlul permiselor de trecere a frontierei de stat în interes de serviciu, au hotãrât sa încheie prezentul acord privind unificarea acestor permise.
În acest scop şi-au numit împuterniciţii lor:
Guvernul Republicii Socialiste România, pe Victor Bolojan, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Socialiste România în Republica Populara Ungara;
Guvernul Republicii Populare Ungare, pe generalul-locotenent Ladvanszky Karoly, adjunct al ministrului afacerilor interne al Republicii Populare Ungare, care, dupã schimbul împuternicirilor, gãsite în buna şi cuvenitã forma,
au convenit asupra urmãtoarelor:

ART. 1
(1) Cetãţenii Republicii Socialiste România şi cetãţenii Republicii Populare Ungare trec frontiera de stat romano-ungara pentru îndeplinirea sarcinilor izvorite din aplicarea tratatelor, acordurilor şi convenţiilor în vigoare între cele doua state, pe baza unui permis de trecere a frontierei, stabilit în prezentul acord, denumit în continuare permis.
(2) În permis vor fi înscrise tratatul, acordul sau convenţia în baza cãruia a fost eliberat, datele personale ale titularului permisului, valabilitatea acestuia, punctele de trecere a frontierei, precum şi sectorul unde urmeazã sa-şi îndeplineascã activitatea.
În permis vor fi menţionate, de asemenea, drepturile şi obligaţiile titularului permisului, prevãzute în tratatul, acordul sau convenţia în baza cãruia aceasta se elibereazã.
(3) Permisul va fi tipãrit în limba romana şi limba ungara.
Modelul permisului este cel prevãzut în anexa nr. I care face parte integrantã din prezentul acord.
ART. 2
(1) Permisul va fi eliberat cetãţenilor romani de cãtre organele competente ale Ministerului de Interne al Republicii Socialiste România, iar cetãţenilor unguri, de cãtre organele competente ale Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Populare Ungare.
(2) permisul nu este supus vizei organului competent al celeilalte pãrţi contractante.
ART. 3
(1) Permisul da dreptul la un numãr nelimitat de treceri ale frontierei de stat.
(2) Valabilitatea permisului este de 5 ani de la data eliberãrii şi poate fi prelungit pentru un nou termen de 5 ani.
ART. 4
(1) Titularul permisului este obligat sa respecte legislaţia statului pe teritoriul cãruia sa afla.
(2) Trecerea pe teritoriul celuilalt stat este permisã numai în sectorul unde urmeazã sa-şi îndeplineascã activitatea şi pe perioada de timp înscrisã în tratatul, convenţia sau acordul în baza cãruia s-a eliberat permisul.
(3) pentru executarea unor lucrãri temeinic justificate, în cazuri de boala, accidente, care necesita îngrijiri medicale, precum şi alte cazuri neprevãzute, se permite rãmânerea pe teritoriul celuilalt stat pe o durata mai mare decât cea prevãzutã în permis. În asemenea cazuri, aprobãrile se dau de cãtre organele competente ale celor doua pãrţi contractante.
ART. 5
(1) În scopul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, titularul permisului poate trece frontiera şi prin alte locuri decât punctele de control pentru trecerea frontierei.
(2) Trecerea frontierei prin alte locuri decât punctele de control pentru trecerea frontierei trebuie anunţatã, în prealabil, organelor de paza a frontierei. Organul de paza a frontierei, înainte de trecerea frontierei, informeazã despre aceasta organul de paza a frontierei al celeilalte pãrţi contractante, indicând locul şi data trecerii frontierei, sectorul unde urmeazã sa-şi îndeplineascã sarcina de serviciu pe teritoriul celuilalt stat şi durata şederii. Trecerea frontierei se va efectua numai atunci când organul competent al celeilalte pãrţi contractante şi-a dat acordul.
(3) Trecerea frontierei prin alte locuri decât punctele de control pentru trecerea frontierei - în afarã cazurilor excepţionale - nu se poate efectua decât pe timp de zi, de la rãsãritul pana la apusul soarelui.
ART. 6
(1) Personalul tehnic şi auxiliar necesar îndeplinirii sarcinilor de serviciu, care nu dispune de permis, poate trece frontiera împreunã cu o persoana titulara de permis, pe baza unei liste nominale şi a buletinului de identitate sau a legitimatiei de serviciu prevãzutã cu fotografie.
Modelul listei nominale este cel prevãzut în anexa nr. II, care face parte integrantã din prezentul acord.
(2) În lista nominalã nu pot figura decât maximum 20 persoane de fiecare titular de permis.
Lista nominalã se întocmeşte de organul care ordonã lucrãrile şi va fi avizatã de organul competent al Ministerului de Interne sau de paza a frontierei al partii contractante ai carei cetãţeni sunt cei care figureazã în lista.
(3) Lista nominalã se întocmeşte în patru exemplare, în limba statului cãruia îi aparţin cetãţenii. Primul exemplar rãmâne la titularul permisului, al doilea la organul care a întocmit lista, al treilea la organul care permite ieşirea, iar al patrulea la organul care accepta intrarea.
(4) Drepturile şi obligaţiile persoanelor înscrise în lista nominalã sunt identice cu cele ale persoanei posesoare de permis.
ART. 7
Titularul permisului este obligat sa anunţe fãrã intirziere pierderea sau distrugerea permisului organului care l-a eliberat. Dacã pierderea sau distrugerea permisului a avut loc pe teritoriul celuilalt stat, va fi anuntat cel mai apropiat organ al Ministerului de Interne al statului respectiv, care îi va elibera o adeverinta în scopul reintoarcerii în ţara.
ART. 8
Organele competente ale pãrţilor contractante sunt autorizate sa refuze intrarea sau sa revoce dreptul de şedere a persoanei posesoare de permis sau a celei înscrise în lista nominalã, în situaţia în acre aceasta nu respecta legile tarii pe teritoriul cãreia se afla ori foloseşte permisul în alt scop decât cel pentru care a fost eliberat.
ART. 9
Problemele litigioase ivite pe timpul aplicãrii acordului vor fi soluţionate de cãtre organele competente ale ministerelor de interne ale celor doua pãrţi contractante, în cadrul legãturilor lor directe.
ART. 10
(1) pe data intrãrii în vigoare a prezentului acord înceteazã valabilitatea dispoziţiilor referitoare la permisele de trecere a frontierei de stat în interes de serviciu, prevãzute în tratatul şi convenţiile încheiate între Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare, dupã cum urmeazã:
- Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind organizarea serviciului de frontiera în statia comuna Curtici, semnat la Bucureşti la 22 martie 1960;
- Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind înfiinţarea punctului rutier Bors, semnatã la Bucureşti la 30 septembrie 1962;
- Tratatul dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare privind regimul frontierei de stat romano-ungare şi colaborarea în problemele de frontiera, semnat la Budapesta la 13 iunie 1963;
- Convenţia dintre Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Populare Ungare pentru reglementarea problemelor hidrotehnice referitoare la apele ce formeazã frontiera de stat sunt intretaiate de frontiera, semnatã la Bucureşti la 3 noiembrie 1969.
(2) În mod corespunzãtor îşi pierd valabilitatea dispoziţiile referitoare la permisele de trecere a frontierei în interes de serviciu, prevãzute în regulamentele elaborate în baza tratatului şi convenţiilor menţionate la pct. 1.
ART. 11
Permisele de trecere a frontierei în interes de serviciu eliberate anterior rãmân valabile în continuare timp de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului acord.
ART. 12
Organele competente ale pãrţilor contractante îşi vor transmite, reciproc, pe cale diplomaticã, cu cel puţin 30 de zile înainte de darea în folosinta, modelul permisului şi fascimilul ştampilei folosit la eliberarea permisului.
ART. 13
Dispoziţiile acordului se aplica şi acelor reglementãri referitoare la permisele de trecere a frontierei de stat în interes de serviciu prevãzute în tratatele, convenţiile şi acordurile ce se vor încheia între cele doua pãrţi contractante dupã intrarea în vigoare a prezentului acord.
ART. 14
(1) Acordul va fi supus aprobãrii şi va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data schimbului de note pe cale diplomaticã.
(2) Acordul este valabil pe timp de 5 ani, socotiţi de la data intrãrii în vigoare. Dacã nici una dintre pãrţile contractante nu-l va denunta cu 6 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate, acordul se prelungeşte pe o noua perioada de 5 ani.
Încheiat la Budapesta la 18 martie 1982, în doua exemplare originale, fiecare în limba romana şi în limba ungara, ambele texte având aceeaşi valabilitate.

Din partea Guvernului
Republicii Socialiste România,
Victor Bolojan

Din partea Guvernului
Republicii Populare Ungare,
Karoly Ladvanszky



ANEXA 1

pagina 1

Coperta

REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA
Stema Stema

Permis Permis
de trecere a frontierei de trecere a frontierei în baza Acordului
dintre Guvernul Republicii Socialiste
România şi Guvernul Republicii Populare
Ungare privind unificarea permiselor de
trecere a frontierei de stat romano-ungare
în interes de serviciu,
încheiat la Budapesta la 18 martie 1982.

Seria ............... şi nr. ..................
Permisul conţine .................... pagini.

____________
Se întocmeşte în limba statului care îl elibereazã.
Permisul se scrie în limba romana şi limba ungara.

pagina 2

Numele ..........................................
Prenumele .......................................
Data naşterii: anul, luna, ziua .................
Domiciliul ......................................
Calitatea .......................................

pagina 3

FOTOGRAFIA

Observaţii:
Se va aplica ştampila timbru sec, a organului emitent, pe coltul fotografiei.

....................................
Semnatura titularului


pagina 4

Valabil pana la:
Anul ............ luna ........... ziua .................
Data emiterii ...........................................
Semnatura ...............................................
Ştampila

Prelungit pana la:
Anul................. luna .......... ziua ..............
Data ....................................................
Semnatura ...............................................
Ştampila

paginile 5 şi 6

Permisul autoriza trecerea frontierei prin punctul de trecere a frontierei ................... în scopul executãrii de lucrãri, în sectorul ................. ........................................................................

Data .........................................
Semnatura ....................................
Ştampila

pagina 7

Înregistrãri oficiale ale organului emitent.

pagina 8

Înregistrãri oficiale ale organului care permite intrarea, cu privire la prelungirea termenului de şedere.

paginile 9 şi 10

Drepturile şi obligaţiile persoanei care deţine permisul.





ANEXA 2

LISTA NOMINALĂ
cuprinzând persoanele care, în scopul îndeplinirii sarcinilor de serviciu,
pot trece frontiera de stat romano-ungara pe la punctul de trecere a frontierei
................................................................................
în afarã punctului de trecere a frontierei, la borna de hotar nr. ..............
Numele şi prenumele persoanei care poseda permisul .............................
............................ Numãrul permisului ................................
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numãrul buletinului de identitate
crt. Numele şi prenumele sau al legitimatiei de serviciu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
2.
3.
.....
20.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locul şi data eliberãrii, semnatura şi ştampila celui care a ordonat
lucrãrile.
Valabil pana în anul ............. luna ................ ziua .............
Semnatura şi ştampila organului competent al Ministerului de Interne sau de
paza a frontierei.

Data ........................................



---------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016