Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ACORD din 17 noiembrie 1975 de cooperare economica, stiintifica si tehnica intre guvernul Republicii Socialiste Romania si guvernul Republicii Togoleze
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 39 din 30 aprilie 1976
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Togoleze, denumite mai jos pãrţi contractante,
dorind sa dezvolte ansamblul relaţiilor economice, ştiinţifice şi tehnice între cele doua tari, pe baza respectãrii principiilor de baza respectãrii principiilor egalitãţii în drepturi, avantajul reciproc, independentei şi suveranitãţii naţionale, neamestecul în problemele interne,
constiente de necesitatea de a dezvolta cooperarea economicã ştiinţificã şi tehnica între cele doua tari,
animate de vointa de a stringe legãturile de prietenie şi fraternitate care unesc popoarele roman şi togolez,
convinse de cooperarea unei colaborãri intense între ţãrile în curs de dezvoltare şi a eliminãrii decalajelor economice între ţãrile în curs de dezvoltare şi ţãrile dezvoltate economic, imperativ major instaurãrii unei noi ordini economice internaţionale,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Pãrţile contractante sunt de acord sa stabileascã între ele relaţiile de cooperare economicã, ştiinţificã şi tehnica, în special în domeniile agricol, geologic-minier, petrolier şi industrial, în vederea contribuirii la dezvoltarea lor economicã.
ART. 2
Pe baza dispoziţiilor prezentului acord, pãrţile contractante vor putea sa încheie aranjamente speciale, aparţinând altor domenii, diferite de cele din articolul de mai sus.
ART. 3
Pãrţile contractante îşi acorda, în relaţiile lor de cooperare economicã, ştiinţificã şi tehnica, tratamentul clauzei naţiunii celei mai favorizate, excepţie fãcând angajamentele speciale luate în cadrul acordurilor regionale de cooperare.
ART. 4
Cooperarea economicã, ştiinţificã şi tehnica se va realiza, în special, prin:
a) realizarea în comun de obiective economice şi tehnice;
b) realizarea în cooperare de studii tehnico-economice şi de fezabilitate;
c) schimburi de informaţii şi documentaţii;
d) asistenta tehnica şi pregãtirea de cadre.
ART. 5
Cele doua pãrţi contractante convin sa constituie o comisie mixtã de cooperare, compusa din reprezentanţii celor doua pãrţi,care va avea sarcina sa examineze:
- mãsurile necesare pentru dezvoltarea relaţiilor economice, ştiinţifice şi tehnice între cele doua tari;
- punerea în aplicare a prevederilor prezentului acord.
ART. 6
Termenele, preţurile condiţiile de livrare şi de plata, precum şi celelalte obligaţii ale fiecãrei pãrţi pentru livrãrile reciproce în cadrul acţiunilor de cooperare, vor fi stabilite în contractele care se vor încheia între organizaţiile desemnate de cele doua pãrţi.
ART. 7
Pãrţile contractante convin convin ca plata livrãrilor reciproce efectuate de Republica Socialistã România şi Republica Togoleza sa se facã în devize liber convertibile.
ART. 8
În vederea realizãrii prevederilor art. 1, guvernul Republicii Socialiste România va livra guvernului Republicii Togoleze instalaţiile industriale, materiale şi echipamente de fabricaţie româneascã, va efectua studii şi cercetãri, va livra proiecte de execuţie tehnica pentru montajul şi punerea în funcţiune a maşinilor şi instalaţiilor livrate, precum şi instruirea tehnica a personalului togolez pentru exploatarea respective.
ART. 9
Guvernul Republici Tongoleze se angajeazã sa garanteze plata contravalorii livrãrii şi prestaţiilor menţionate în art. 8.
ART. 10
Cele doua pãrţi sunt de acord sa elibereze, în cadrul reglementãrilor în vigoare în cele doua tari, licentele şi autorizaţiile privind livrãrile şi prestaţiile de servicii care se vor efectua în cadrul prezentul acord, potrivit condiţiile prezentate prin contractele ce se vor încheia între organizaţiile desemnate de cele doua plati.
ART. 11
Pãrţile contractante convin, ca în viitor, sa angajeze negocieri privind încheierea unui acord pentru protejarea şi garantarea reciprocã a investitilor şi a veniturilor.
ART. 12
Pãrţile contractante garanteazã transferul în devize liber convertibile al beneficiarilor, devidendelor, ratelor de credit, dobânzilor sau oricãror alte drepturi rezultând din investiţiile de capital a uneia din pãrţi contractante, conform legilor şi reglementãrilor în vigoare în cele doua tari.
ART. 13
Documentaţia tehnica şi a orice informaţie transmise de cãtre organizaţiile uneia din pãrţile contractante organizaţiilor celeilalte pãrţi contractante, în legatura cu livrãrile, punerea în funcţiune şi exploatarea obiectivelor convenite, în conformitate cu prezentul acord, vor fi utilizate de cãtre partea contractantã care le-a primit şi nu vor fi transmise unei terţe persoane juridice sau fizice decât cu acordul celeilalte pãrţi contractante.
ART. 14
Prezentul acord va intra în vigoare la data schimbului instrumentelor de aprobare, conform legislatiilor şi reglementãrilor pãrţilor contractante.
El va fi valabil pe o durata nedeterminatã, dacã una dintre pãrţile contractante nu va comunica celeilalte pãrţi, în scris, cu 6 luni în prealabil, intenţia sa de a-l revizui parţial sau total.
Plãţile revizuite sau imbunatatite prin consimtamint reciproc vor intra în vigoare la aprobarea lor de cãtre cele doua pãrţi.
ART. 15
Dispozitivul prezentului acord vor continua sa se aplice dupã expirarea sau denunţarea sa tuturor contractelor încheiate în perioada de valabilitate a sa, care nu vor fi în întregime executate la data expirãrii sau denunţãrii.
Încheiat la data de 17 noiembrie 1975 în Lome, în doua exemplare originale în limba romana şi limba franceza, ambele texte fiind egal autentice.
Pentru guvernul Republicii
Socialiste România
Nicolae Ionescu
Pentru guvernul Republicii
Togoleze,
Koudjolou Dogo
----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: