Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Guvernul României şi Guvernul Republicii Azerbaidjan, denumite în continuare pãrţi,
în baza principiilor Tratatului privind relaţiile de prietenie şi cooperare între România şi Republica Azerbaidjan, semnat la Baku la 27 martie 1996,
dorind sã asigure condiţiile favorabile pentru dezvoltarea domeniului tehnico-militar, pe baza principiilor egalitãţii şi respectului reciproc,
au convenit urmãtoarele:
ART. 1
1. Pãrţile, prin autoritãţile competente, prevãzute la art. 2, luând în considerare nevoile de apãrare a statelor lor, vor lua toate mãsurile necesare pentru dezvoltarea, reciproc avantajoasã, a cooperãrii în domeniul tehnico-militar, în special în ceea ce priveşte furnizarea de echipamente militare şi de tehnicã de luptã şi realizarea reparaţiilor de naturã tehnico-militarã.
2. Pãrţile, în conformitate cu legislaţia naţionalã a statelor lor şi cu obligaţiile internaţionale asumate, vor stabili condiţiile legale, de organizare, precum şi altele, necesare pentru încheierea contractelor externe, între persoanele juridice competente din statele lor, în direcţiile de cooperare tehnico-militarã menţionate.
ART. 2
Autoritãţile competente ale pãrţilor pentru aplicarea prevederilor prezentului acord sunt urmãtoarele:
- pentru partea românã - Ministerul Apãrãrii Naţionale;
- Ministerul Economiei şi Comerţului;
- pentru partea azerã - Ministerul Apãrãrii din Republica Azerbaidjan.
ART. 3
1. Furnizarea reciprocã de armament şi echipament militar, muniţie, piese de schimb, instruirea, prestarea serviciilor de întreţinere în domeniul tehnico-militar se vor realiza în baza acordurilor tehnice şi/sau a contractelor încheiate între subiectele cooperãrii tehnico-militare ale pãrţilor.
2. Nomenclatorul şi volumul producţiei de bunuri, serviciile furnizate, condiţiile şi modalitãţile de platã vor fi specificate în acordurile tehnice şi contractele menţionate la alin. 1.
ART. 4
1. Transferurile de produse militare care fac obiectul prezentului acord vor fi efectuate în concordanţã cu legislaţiile naţionale ale pãrţilor.
2. Echipamentul militar şi tehnica de luptã, furnizate în conformitate cu prezentul acord, inclusiv documentaţia tehnicã, precum şi orice alte informaţii legate de aceasta, nu vor putea fi transferate sau puse la dispoziţia unei terţe pãrţi fãrã consimţãmântul prealabil scris al pãrţii care le-a transferat.
3. Fiecare parte, în conformitate cu legislaţia statului sãu, va asigura informaţiilor clasificate primite de la cealaltã parte aceeaşi protecţie pe care o asigurã propriilor informaţii clasificate de un nivel echivalent de clasificare a acestora.
4. Nicio informaţie, consideratã clasificatã de cãtre partea care a elaborat-o şi a fãcut-o disponibilã, nu poate fi dezvãluitã sau transferatã unei terţe pãrţi fãrã consimţãmântul prealabil scris al pãrţii emitente.
5. Aspectele concrete referitoare la protecţia informaţiilor clasificate vor face obiectul unui acord specific, care urmeazã a fi încheiat la nivel guvernamental.
ART. 5
1. În scopul aplicãrii prevederilor prezentului acord, pãrţile vor înfiinţa Comisia româno-azerã de cooperare tehnico-militarã, denumitã în continuare Comisia.
2. Comisia va cuprinde nu mai mult de 5 reprezentanţi ai fiecãrei pãrţi. Regulamentul de funcţionare al Comisiei va fi adoptat la prima reuniune a acesteia.
3. Comisia se întruneşte anual, alternativ în România şi în Azerbaidjan. Partea gazdã în Comisie prezideazã lucrãrile acesteia şi asigurã secretariatul.
ART. 6
1. Prevederile prezentului acord nu vor afecta drepturile şi obligaţiile pãrţilor rezultând din alte acorduri internaţionale la care acestea sunt pãrţi şi nu vor fi folosite împotriva intereselor altor state.
2. Orice divergenţe referitoare la interpretarea sau aplicarea prezentului acord vor fi rezolvate prin negocieri între pãrţi, fãrã a fi supuse spre soluţionare instanţelor internaţionale sau unei terţe pãrţi.
ART. 7
1. Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri scrise prin care pãrţile se informeazã despre îndeplinirea procedurilor legale interne, necesare pentru intrarea acestuia în vigoare.
2. Prezentul acord poate fi amendat oricând cu consimţãmântul scris al pãrţilor. Amendamentele vor intra în vigoare în conformitate cu prevederile alin. 1.
3. Prezentul acord se încheie pe o perioadã de 5 ani şi va fi în mod automat prelungit pe noi perioade de 5 ani, dacã niciuna din pãrţi nu notificã, în scris, cu cel puţin 6 luni înaintea expirãrii perioadei de valabilitate, despre intenţia sa de încetare a valabilitãţii acestuia.
4. Fiecare parte poate denunţa prezentul acord printr-o notificare scrisã adresatã celeilalte pãrţi pe cale diplomaticã. Prezentul acord îşi înceteazã valabilitatea dupã o perioadã de 6 luni de la data primirii unei astfel de note.
5. Încetarea valabilitãţii prezentului acord nu va afecta validitatea aplicãrii contractelor şi a acordurilor tehnice încheiate în baza acestuia. Cu toate acestea, în cazul încetãrii valabilitãţii prezentului acord, toate informaţiile clasificate furnizate sau generate conform acestuia vor continua sã fie protejate în conformitate cu prevederile acestuia, pânã când partea care le-a transmis va exonera cealaltã parte de aceastã obligaţie.
Semnat la Baku la 14 martie 2006, în douã exemplare originale, fiecare în limbile românã, azerã şi englezã, toate textele fiind egal autentice. În cazul unor diferenţe privind interpretarea, textul în limba englezã va prevala.
pentru Guvernul României,
Teodor Atanasiu,
ministrul apãrãrii naţionale
pentru Guvernul Republicii Azerbaidjan,
Safar Abiyev,
general colonel,
ministrul apãrãrii
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: