Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD DE SEDIU  din 27 septembrie 2024  între Guvernul României şi Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic  şi de cercetare în materie de securitate cibernetică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACORD DE SEDIU din 27 septembrie 2024 între Guvernul României şi Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 266 din 27 martie 2025
──────────
    Ratificat prin LEGEA nr. 31 din 25 martie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 266 din 27 martie 2025.
──────────
    Guvernul României, denumit în continuare „Guvernul României“, şi
    Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică, denumit în continuare „Centrul de competenţe“ sau „Centrul“, reprezentat de directorul său executiv,
    denumite în comun „părţile“,
    având în vedere Regulamentul (UE) 2021/887 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 mai 2021 de înfiinţare a Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică şi a Reţelei de centre naţionale de coordonare - Jurnalul Oficial L 202, 8.6.2021, p.1 (denumit în continuare „Regulament“), şi în special articolul 45 din acesta,
    având în vedere oferta României prezentată în cadrul procedurii de sediu şi considerentul 20 din Regulamentul prin care se precizează că sediul Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică este în Bucureşti, România,
    întrucât articolul 30 din Regulament prevede că Statutul funcţionarilor (denumit în continuare „Statutul funcţionarilor“) şi Regimul aplicabil altor agenţi ai Uniunii Europene (denumit în continuare „CEOS“) - Jurnalul Oficial P 045 14.6.1962, p. 1385, şi amendamentele la acesta în vigoare şi normele adoptate în comun de către instituţiile Uniunii în scopul aplicării Statutului funcţionarilor şi CEOS se aplică personalului Centrului de competenţe,
    întrucât articolul 32 din Regulament prevede că Protocolul nr. 7 privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene (denumit în continuare „Protocolul“) se aplică Centrului de competenţe şi personalului acestuia,
    întrucât pentru punerea în aplicare a Protocolului trebuie convenite prevederi administrative suplimentare,
    au convenit după cum urmează:
    ART. 1
    Domeniu de aplicare
    Prezentul acord stabileşte condiţiile în care Guvernul României va sprijini înfiinţarea Centrului de competenţe la Bucureşti, România, prin furnizarea unui amplasament adecvat şi acordarea de sprijin Centrului de competenţe şi prin conferirea de privilegii şi imunităţi Centrului de competenţe, directorului executiv al acestuia, precum şi altor membri ai personalului şi, după caz, membrilor de familie ai acestora.

    ART. 2
    Definiţii
     În sensul prezentului acord:

    (1) Toate referirile din Protocol la Uniunea Europeană se înţeleg ca referiri la Centrul de competenţe.

    (2) Cu excepţia art. 6, 12, 14 şi 15 din Protocol, referirile la Consiliu şi Comisie se interpretează ca referiri la Consiliul de conducere al Centrului de competenţe.

    (3) Toate referirile din Protocol la funcţionarii şi la alţi agenţi ai Uniunii Europene se înţeleg ca referiri la personalul angajat de Centrul de competenţe, făcând obiectul Statutului funcţionarilor şi al CEOS.

    (4) „Personalul statutar“ înseamnă personalul angajat de ECCC care face obiectul Statutului funcţionarilor Uniunii Europene sau al Regimului aplicabil celorlalţi agenţi ai Uniunii Europene, care includ agenţii temporari şi agenţii contractuali.

    (5) „Experţi naţionali detaşaţi“ înseamnă personalul detaşat la Centrul de competenţe de către statele membre şi Comisia Europeană, în conformitate cu Decizia Comisiei C (2008) 6.866 de stabilire a normelor privind detaşarea la Comisie a experţilor naţionali şi a experţilor naţionali în formare profesională şi cu articolul 31 din Regulamentul (UE) 2021/887.

    (6) „Director executiv“ înseamnă directorul executiv al Centrului, în conformitate cu articolul 16 din Regulamentul 2021/887.

    (7) „Membru de familie“ înseamnă oricare dintre următoarele categorii de persoane:
    a) soţul/soţia;
    b) partenerul înregistrat, dacă statutul este obţinut în conformitate cu legislaţia naţională relevantă a unui stat membru al UE;
    c) copiii până la vârsta de 21 de ani care sunt în întreţinerea părintelui sau a tutorelui lor; limita de vârstă poate fi extinsă la 25 de ani dacă se dovedeşte, cu documente oficiale, faptul că aceştia urmează studii sau programe de pregătire profesională;
    d) orice persoană aflată în întreţinerea membrului personalului şi în relaţie cu care Centrul de competenţe aplică prevederile art. 2 alin. (4) din anexa VII la Statutul funcţionarilor.
    Pentru a beneficia de imunităţile şi privilegiile prevăzute de prezentul acord şi în conformitate cu art. 13, „membri de familie“ se referă la persoanele care se încadrează în categoriile de mai sus care însoţesc membrii personalului, formând o singură gospodărie.



    (8) „Sediul“ include clădirile, indiferent dacă acestea sunt temporare sau definitive, părţi ale clădirilor şi zonele adiacente, inclusiv locurile de parcare, intrarea în clădire, sălile de şedinţe, puse la dispoziţie, întreţinute, ocupate sau utilizate de către Centrul de competenţe în România în legătură cu funcţiile şi scopurile acestuia.


    ART. 3
    Statut juridic
    (1) În temeiul articolului 39 din Regulament, Centrul de competenţe este un organism cu personalitate juridică al Uniunii Europene. Se bucură de cea mai extinsă capacitate juridică acordată persoanelor juridice, conform legii române. Acesta poate, în special, să dobândească sau să dispună de bunuri mobile şi imobile şi poate fi parte la proceduri judiciare.
    (2) Centrul de competenţe este reprezentat de directorul executiv.
    (3) Sediul Centrului de competenţe este în Bucureşti, România.

    ART. 4
    Sediul Centrului de competenţe
    (1) Guvernul României va sprijini înfiinţarea Centrului de competenţe la Bucureşti: (i) prin asigurarea unui sediu adecvat; (ii) prin acoperirea tuturor costurilor aferente amenajării spaţiilor prevăzute la alin. (2) al acestui articol; (iii) prin acoperirea tuturor costurilor, aşa cum sunt prevăzute la alin. (9) al acestui articol, începând cu data de 8 mai 2023 şi până la expirarea unei perioade de 10 ani calculate de la data semnării prezentului acord.
    (2) Sediul trebuie să răspundă cerinţelor, condiţiilor şi specificaţiilor enumerate în anexa I, care precizează şi responsabilităţile convenite între Centrul de competenţe şi Guvernul României în ceea ce priveşte întreţinerea localului.
    (3) Cerinţele, condiţiile şi specificaţiile enumerate în anexa I sunt elaborate în continuare şi fac obiectul unui contract de subînchiriere gratuită între Centrul de competenţe şi Guvernul României.
    (4) Sediul va fi asigurat în deplină stare de funcţionare în scopul pentru care Centrul îl va folosi şi în conformitate atât cu standardele normale aplicabile în România, cât şi cu manualul privind condiţiile de cazare a serviciilor Comisiei Europene.
    (5) Centrul de competenţe are dreptul exclusiv de folosire a sediului.
    (6) Centrul de competenţe poate arbora steagul Uniunii, drapelul României şi drapelul cu emblema Centrului pe sediul său.
    (7) Centrul de competenţe are dreptul exclusiv de a-şi afişa emblema la sediul Centrului şi pe mijloacele de transport ale Centrului.
    (8) Autorităţile competente din România şi organismele aflate sub controlul lor vor asigura furnizarea către Centrul de competenţe, la cerere, a tuturor serviciilor necesare, precum, dar fără a se limita la energie electrică, căldură, apă, canalizare, gaz, poştă, comunicaţii, drenaj, colectare deşeuri, apărare împotriva incendiilor şi deszăpezire.
    (9) Guvernul României îşi asumă şi suportă plata cheltuielilor de amenajare, închiriere şi întreţinere a sediului, inclusiv a serviciilor menţionate la alin. (8) al prezentului articol, pentru perioada menţionată la alin. (1) al prezentului articol. Serviciile menţionate vor fi prestate în condiţii echitabile, în aşa fel încât Centrul de competenţe să beneficieze de condiţii similare celor care se acordă în împrejurări analoage administraţiei publice din România.
    (10) În cazul oricărei întreruperi sau ameninţări de întrerupere a oricăror astfel de servicii, autorităţile române vor considera nevoile Centrului de competenţe ca fiind de importanţă egală cu cele ale departamentelor esenţiale ale Guvernului şi vor lua măsurile în consecinţă pentru a se asigura că activitatea Centrului nu este prejudiciată.
    (11) Centrul de competenţe poate instala şi utiliza echipamente de telecomunicaţii în sediul său. Autorităţile române vor lua măsurile administrative corespunzătoare pentru a facilita instalarea şi utilizarea de către Centru a sistemelor de telecomunicaţii menţionate, în conformitate cu legislaţia şi reglementările naţionale, şi se asigură că autorizaţiile necesare pentru instalarea şi utilizarea antenelor fixe sau mobile pentru telecomunicaţiile prin satelit şi alte echipamente sunt emise în timp util.
    (12) Centrul de competenţe va comunica autorităţilor române, cu cel puţin 30 de zile înainte, specificaţiile tehnice ale echipamentului necesar a fi instalat, inclusiv caracteristicile echipamentului hardware şi benzile de frecvenţă utilizate.

    ART. 5
    Imunitate şi inviolabilitate
    (1) Sediul Centrului de competenţe, cu excepţia locurilor de parcare, este inviolabil. Acesta nu va fi supus unor măsuri de percheziţie, rechiziţie, confiscare, expropriere sau oricărei forme de sechestru.
    (2) Centrul de competenţe, bunurile, activele şi fondurile sale beneficiază de imunitate în faţa acţiunilor judiciare şi nu vor face obiectul niciunei măsuri administrative sau juridice de constrângere fără autorizaţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
    (3) Arhivele Centrului de competenţe, corespondenţa sa oficială, precum şi alte documente şi date oficiale aparţinând Centrului de competenţe sau deţinute de acesta sunt inviolabile.

    ART. 6
    Securitatea Centrului de competenţe
    (1) Centrul de competenţe adoptă regulile şi procedurile interne necesare pentru asigurarea securităţii şi menţinerea bunei ordini în interiorul clădirilor şi altor spaţii utilizate de acesta. Centrul poate, în special, să refuze accesul în clădirile sale sau în alte incinte sau să îndepărteze orice persoane considerate indezirabile.
    (2) Centrul de competenţe poate numi agenţi de pază şi gărzi de corp pentru a-şi proteja sediul, personalul şi vizitatorii.
    (3) Deţinerea armelor de foc de către agenţii de pază sau gărzile de corp intră sub incidenţa legilor naţionale din România şi necesită autorizarea prealabilă de către instituţiile naţionale competente.
    (4) Niciun funcţionar al autorităţilor române sau nicio persoană care exercită vreo autoritate publică, administrativă, judiciară, militară sau poliţienească nu poate pătrunde în incinta Centrului de competenţe (cu excepţia locurilor de parcare) fără aprobarea prealabilă a directorului executiv al Centrului sau a reprezentantului autorizat al acestuia. O astfel de aprobare se prezumă în cazul unui incendiu sau al unei situaţii de urgenţă sau al altor dezastre care constituie un pericol pentru sănătatea şi siguranţa publică şi necesită intervenţie de protecţie imediată.
    (5) Guvernul României va face tot posibilul pentru a asigura o protecţie adecvată a incintelor Centrului, mai ales pentru a preveni accesul neautorizat sau alte forme de perturbare. Autorităţile din România vor acorda asistenţă Centrului de competenţe, la cererea directorului executiv, în vederea menţinerii securităţii şi bunei ordini a spaţiilor utilizate de acesta (a se vedea şi anexa I). Centrul de competenţe poate, în special, să solicite autorităţilor competente din România să ia măsurile necesare pentru asigurarea sau restabilirea securităţii şi bunei ordini în interiorul clădirilor şi altor spaţii utilizate de acesta şi în zonele din jurul incintei clădirii, pentru a asigura accesul în siguranţă la sediul său pentru personalul şi vizitatorii săi.
    (6) La cererea Centrului de competenţe, Guvernul României va oferi, prin intermediul autorităţilor competente, servicii de protecţie pentru asigurarea securităţii zonei exterioare a sediului Centrului de competenţe.
    (7) Autorităţile competente din România şi Centrul de competenţe se informează reciproc cu privire la toate problemele care afectează securitatea personalului, vizitatorilor şi a spaţiilor Centrului. În special, aceştia îşi desemnează şi îşi comunică reciproc numele şi funcţiile persoanelor responsabile cu stabilirea şi menţinerea unei astfel de cooperări, fără a aduce atingere reglementărilor UE şi naţionale privind protecţia datelor cu caracter personal.

    ART. 7
    Comunicaţii
    (1) Pentru comunicările sale oficiale şi transmiterea tuturor documentelor sale, Centrul de competenţe se bucură de tratamentul acordat de Guvernul României misiunilor diplomatice.
    (2) Centrul stabileşte şi operează reţele clasificate şi neclasificate, sisteme şi mijloace de comunicare prin cifru securizat, precum şi monitorizarea acelor sisteme din motive de securitate şi din alte raţiuni permise.
    (3) Nicio comunicare oficială adresată Centrului de competenţe sau oricărui membru al personalului acestuia sau comunicare emisă de Centru, sub orice formă sau prin orice mijloc de transmitere, nu poate face obiectul vreunei restricţii de niciun fel, nici caracterul său confidenţial nu poate fi prejudiciat. Această protecţie se extinde, în special, asupra publicaţiilor, conţinutului online, e-mailurilor, benzilor şi discurilor magnetice şi optice, imaginilor, filmelor sau oricărei alte înregistrări vizuale sau sonore.
    (4) Acelaşi regim este aplicabil şi dreptului Centrului de a utiliza coduri şi de a expedia şi primi corespondenţa, precum şi alte materiale oficiale, prin curier, în valize sigilate. De asemenea, Centrul de competenţe poate beneficia de comunicare prin intermediul unui transmiţător wireless instalat cu autorizarea prealabilă a autorităţilor române competente.

    ART. 8
    Tratament fiscal
    (1) Centrul de competenţe este scutit de orice impozite directe asupra spaţiilor pe care le deţine sau închiriază, activelor sale, veniturilor şi altor proprietăţi.
    (2) Centrul de competenţe este scutit de la plata oricăror impozite indirecte, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, şi taxe pe vânzări pentru furnizarea de bunuri şi servicii (inclusiv cele privind consumul de gaze, energia electrică şi orice tip de combustibil), precum şi orice impozite şi taxe aferente cheltuielilor oficiale ale Centrului, cu condiţia ca valoarea facturată să nu fie mai mică de 500 lei, inclusiv TVA. În ceea ce priveşte, în special, livrările de bunuri supuse accizelor şi destinate uzului oficial al Centrului, acesta este scutit de la plata accizelor şi a TVA la livrarea de bunuri în cantităţi rezonabile, care urmează să fie determinate în conformitate cu legislaţia fiscală naţională aplicabilă.
    (3) Scutirea de TVA se aplică, în principiu, direct sau, atunci când acest lucru nu este posibil, prin rambursare, pe baza formularelor relevante pe care autorităţile din România le vor furniza Centrului de competenţe şi care trebuie transmise către entităţile responsabile pentru validare, trimestrial. În urma depunerii documentelor solicitate, autoritatea fiscală aferentă va restitui Centrului de competenţe, în termen de 45 de zile, valoarea taxelor.

    ART. 9
    Taxele vamale şi TVA la import şi export
    (1) Centrul de competenţe este scutit de toate taxele vamale şi TVA, interdicţiile şi restricţiile privind importurile şi exporturile pentru articolele destinate uzului său oficial.
    (2) Articolele astfel importate nu pot fi înstrăinate, cu titlu gratuit sau în schimbul unei sume, în România sau pe piaţa internă, fără aprobarea prealabilă a autorităţilor române competente.
    (3) Centrul de competenţe va fi, de asemenea, scutit de orice taxe vamale şi orice interdicţii şi restricţii la import şi export pentru publicaţiile sale.

    ART. 10
    Alte facilităţi financiare
    (1) Activele financiare ale Centrului de competenţe nu vor face obiectul niciunei restricţii, niciunui control financiar sau moratoriu de orice fel.
    (2) Centrul de competenţe poate primi şi păstra, în mod liber, orice tip de fonduri, valută de orice fel sau numerar prin canale autorizate şi poate opera conturi în orice valută, în măsura în care este necesar pentru satisfacerea nevoilor sale instituţionale. Centrul de competenţe poate primi, de asemenea, împrumuturi pentru finanţarea proiectelor de achiziţie de clădiri, în conformitate cu normele aplicabile.
    (3) Centrul de competenţe va putea efectua tranzacţii de capital fără interdicţiile sau restricţiile prevăzute de legea română.

    ART. 11
    Vehiculele Centrului de competenţe
    (1) Centrul de competenţe este scutit de orice taxe, inclusiv taxa de înmatriculare şi TVA, taxe vamale şi orice restricţii de import pentru vehiculele şi alte echipamente tehnice destinate uzului oficial al Centrului, precum şi la piesele de schimb pentru acestea, importate sau achiziţionate.
    (2) Vehiculele destinate utilizării oficiale a Centrului de competenţe vor fi acoperite de asigurare de răspundere civilă, care va fi plătită de Centru, şi vor fi înmatriculate într-o serie specială, similară cu înmatricularea vehiculelor utilizate de misiunile diplomatice acreditate în România. Aceste vehicule, aflate în proprietatea Centrului de competenţe, vor fi scutite de taxele datorate pentru folosirea drumurilor publice, precum şi de plata vinietei.
    La înmatricularea acestor vehicule, Centrul de competenţe va plăti doar contravaloarea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor de înmatriculare eliberate.

    (3) Numărul maxim de vehicule destinate utilizării oficiale a Centrului de competenţe nu trebuie să depăşească cinci (5).
    (4) Centrul de competenţe poate dispune în mod liber de aceste vehicule la cinci ani după ce au fost achiziţionate în România sau importate, fără nicio interdicţie sau restricţie şi fără nicio altă taxă vamală sau alte taxe şi impozite.

    ART. 12
    Intrarea şi şederea
    (1) Autorităţile din România vor lua măsurile corespunzătoare pentru a facilita intrarea, şederea şi ieşirea de pe teritoriul său a următoarelor persoane, indiferent de cetăţenia acestora: membri ai consiliului de conducere şi ai altor organe ale Centrului de competenţe, directorul executiv, personalul, precum şi membrii de familie care fac parte din gospodăria directorului executiv şi a personalului.
    (2) Vizele, când sunt necesare persoanelor menţionate la alin. (1) al acestui articol, precum şi orice alte autorizaţii necesare se eliberează acestor persoane în mod gratuit şi cât mai repede posibil. Centrul de competenţe va notifica Ministerul Afacerilor Externe al României în legătură cu aplicaţiile pentru viză înainte de depunerea acestora la consulatele române respective.
    (3) Directorul executiv, personalul statutar şi experţii naţionali detaşaţi, precum şi membrii de familie care fac parte din gospodăria acestora sunt scutiţi de orice restricţii privind imigrarea sau formalităţi pentru înregistrarea străinilor.

    ART. 13
    Notificarea numirilor, carduri speciale
    (1) Centrul de competenţe va notifica, în timp util, Ministerul Afacerilor Externe al României despre:
    (a) numirea directorului executiv şi a altor membri ai personalului statutar sau a experţilor naţionali detaşaţi, indicând, de asemenea, data la care se încheie atribuţiile lor în cadrul Centrului;
    (b) data sosirii şi plecării definitive a directorului executiv, a celorlalţi membri ai personalului, precum şi a membrilor de familie care fac parte din gospodăria lor.

    (2) În fiecare an sau ori de câte ori este necesar (de exemplu, numire, încetare a contractului, încetare intempestivă a contractului), Centrul trimite o listă cu numele şi adresele directorului executiv, personalului statutar, precum şi ale experţilor naţionali detaşaţi şi membrilor de familie care fac parte din gospodăria lor către Ministerul Afacerilor Externe al României.
    (3) Directorului executiv al Centrului, personalului Centrului şi membrilor de familie ai acestora care fac parte din gospodăria acestora li se eliberează un card special de către Ministerul Afacerilor Externe al României, conform procedurilor aplicabile în cazul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale. Cardul special va servi drept carte de rezidenţă şi dovadă a privilegiilor şi imunităţilor acordate titularului în temeiul prezentului acord.

    ART. 14
    Privilegii şi imunităţi ale directorului executiv şi ale personalului statutar al Centrului de competenţe
    (1) În conformitate cu dispoziţiile articolelor 11 şi 15 din Protocol, directorul executiv şi personalul statutar al Centrului de competenţe:
    (i) se bucură de imunitate de jurisdicţie pentru actele îndeplinite de aceştia în calitatea lor oficială, inclusiv declaraţiile lor orale şi scrise. Această imunitate continuă şi după încetarea funcţiilor lor;
    (ii) sunt scutiţi de plata impozitelor naţionale pe indemnizaţiile, salariile şi retribuţiile plătite de Centrul de competenţe, precum şi de obligaţia de a declara autorităţilor fiscale sumele reprezentând venituri din salarii sau asimilate salariilor plătite de Centrul de competenţe care sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii;
    (iii) au dreptul de a importa din ultima lor ţară de reşedinţă sau din ţara a cărei cetăţenie o deţin, fără taxe vamale şi fără TVA şi fără interdicţii sau restricţii, la momentul stabilirii iniţiale, în termen de doi ani de la preluarea postului lor în cadrul Centrului de competenţe şi în maximum trei transporturi, mobilierul şi bunurile personale, inclusiv autovehiculele de uz personal;
    (iv) au dreptul de a exporta, pe parcursul unei perioade de trei ani de la data încetării funcţiilor la Centrul de competenţe, fără plata taxelor vamale şi a TVA aferente şi fără interdicţii sau restricţii, mobilierul şi bunurile personale, inclusiv autovehiculele de uz personal. Perioada de trei ani menţionată în prezentul alineat reprezintă o limită maximă şi se utilizează doar în mod excepţional;
    (v) beneficiază de facilităţile acordate în mod obişnuit funcţionarilor de rang egal ai misiunilor diplomatice acreditate în România în ceea ce priveşte reglementările monetare sau de schimb valutar.

    (2) În plus, directorul executiv şi membrii personalului statutar al Centrului de competenţe, cu condiţia să nu fie cetăţeni români sau să nu fi fost rezidenţi permanenţi în România înainte de a fi fost angajaţi de către Centrul de competenţe, beneficiază de următoarele facilităţi:
    (i) scutirea de la plata TVA incluse în preţul bunurilor şi serviciilor destinate uzului personal, inclusiv a combustibilului, cu condiţia ca valoarea, inclusiv TVA, a unei singure chitanţe sau facturi să nu fie mai mică de 500 RON. Această rambursare nu se aplică achiziţionării de servicii de telecomunicaţii, servicii de eliminare a deşeurilor şi alte utilităţi publice. TVA plătită se rambursează până la 25.000 EUR per membru al personalului, de la data începerii şi până la data încheierii contractului cu Centrul de competenţe, la cursul de schimb valabil la data de 1 ianuarie a fiecărui an, în conformitate cu anexa II. În pragul menţionat nu se include achiziţionarea autovehiculului menţionat la subpunctul (ii). Scutirea de TVA se aplică prin rambursare, pe baza unor formulare relevante pe care autorităţile din România le pun la dispoziţia Centrului de competenţe şi care trebuie transmise trimestrial pentru validare autorităţilor competente;
    (ii) achiziţionarea unui autovehicul fără plata TVA şi a taxelor de înmatriculare, de pe piaţa internă sau din statul gazdă. Un al doilea autovehicul poate fi achiziţionat, în aceleaşi condiţii, de către membrii personalului care sunt eligibili pentru primirea alocaţiilor familiale în conformitate cu Statutul funcţionarilor UE şi dacă autovehiculul respectiv este hibrid sau electric;
    (iii) scutirea de la orice taxe de înmatriculare relevante şi de la taxele datorate pentru utilizarea drumurilor publice, precum şi de la plata vinietei pentru două autoturisme înmatriculate în România;
    (iv) au dreptul de a înlocui autovehiculele menţionate la subpunctul (iii) al alineatului (1) şi subpunctul (ii) al alineatului (2) din prezentul articol, în caz de furt sau de distrugere completă a acestora, în condiţiile menţionate mai sus, după expirarea unei perioade de şase luni de la data la care furtul a fost declarat autorităţilor competente din România sau, în cazul distrugerii complete, după ce autovehiculul a fost retras pentru casare;
    (v) autovehiculele menţionate la subpunctul (iii) al alineatului (1) şi la subpunctele (ii) şi (iv) ale alineatului (2) din prezentul articol pot fi înlocuite fie la plata taxelor vamale şi a TVA pentru cel anterior, fie la transferul către o altă persoană care are dreptul la aceeaşi scutire, fie la transferul într-un alt stat membru al UE, fie la lăsarea în România, în conformitate cu legislaţia vamală aplicabilă. Această condiţie este supusă unui termen de 3 ani, timp în care membrul personalului statutar rămâne obligat la plata taxelor vamale şi a TVA pentru vehiculul respectiv. După această perioadă de timp, TVA nu se mai datorează. Cu toate acestea, în cazul în care membrul personalului părăseşte serviciul Centrului de competenţe înainte de sfârşitul perioadei de 3 ani, TVA şi taxele vamale se aplică proporţional cu perioada menţionată;
    (vi) au dreptul de a importa sau de a achiziţiona de pe piaţa internă, fără taxe vamale, accize şi TVA, băuturi alcoolice şi produse din tutun, ambele în cantităţi rezonabile, destinate uzului personal;
    (vii) au dreptul, împreună cu membrii familiilor lor, să primească aceeaşi asistenţă pentru repatriere ca şi cea acordată diplomaţilor în cazul unor crize internaţionale.

    (3) Directorul executiv şi membrii personalului Centrului de competenţe beneficiază de prevederile incluse la alineatul (2), de la secţiunea (i) la secţiunea (vii), de la data preluării atribuţiilor lor la Centrul de competenţe, astfel cum au fost notificaţi în mod oficial de către Centrul de competenţe autorităţilor române competente.
    (4) Pe lângă privilegiile şi imunităţile specificate la alineatele (1) şi (2) din prezentul articol, directorul executiv şi membrii de familie care fac parte din gospodăria sa, cu condiţia să nu fie cetăţeni români, beneficiază, în România, de privilegiile şi imunităţile, scutirile şi facilităţile acordate şefilor misiunilor diplomatice şi membrilor familiilor acestora în conformitate cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961, inclusiv de o plăcuţă specială pentru maşina personală a directorului executiv. Acest lucru se aplică, de asemenea, persoanelor care îndeplinesc funcţiile de director executiv interimar, cu titlu temporar, pentru o perioadă de cel puţin două luni. Ministerul Afacerilor Externe al României asigură aplicarea dispoziţiilor menţionate mai sus în conformitate cu procedurile aplicate în cazul misiunilor diplomatice, al posturilor consulare şi al reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale. Directorul executiv poate beneficia, de asemenea, de protecţia reşedinţei sale de către Guvernul României, la solicitarea Centrului.
    (5) Directorul executiv, personalul statutar al Centrului de competenţe şi membrii de familie care fac parte din gospodăria acestora au acces la toate serviciile publice furnizate de România, inclusiv la serviciile medicale, la serviciile de şcolarizare, la serviciile de îngrijire a copiilor şi la drepturile de închiriere, fără discriminare în raport cu cetăţenii români.
    (6) În cazul în care, în orice moment în viitor, Guvernul României va acorda privilegii, imunităţi şi tratament mai favorabile oricărui alt organism al Uniunii în raport cu privilegiile, imunităţile şi tratamentul prevăzute în prezentul acord, Centrul de competenţe sau orice persoană inclusă în personalul său, inclusiv directorul executiv, care beneficiază de privilegii şi imunităţi în temeiul prezentului acord, se va bucura de aceste privilegii, imunităţi şi tratament mai favorabile. Guvernul român notifică Centrul de competenţe, în termen de două luni, cu privire la intrarea în vigoare a acestor condiţii mai favorabile.

    ART. 15
    Experţi naţionali detaşaţi
    (1) Orice retribuţii, alocaţii şi alte plăţi efectuate de Centrul de competenţe experţilor naţionali detaşaţi sunt scutite de impozitele naţionale şi de contribuţiile sociale obligatorii, precum şi de obligaţia de a declara la autorităţile fiscale sumele reprezentând venituri din salarii sau asimilate salariilor plătite de Centrul de competenţe.
    (2) Atât timp cât rămân acoperiţi de sistemul de securitate socială din ţara din care sunt detaşaţi la Centrul de competenţe sau de sistemul aplicabil personalului Comisiei Europene, experţii naţionali detaşaţi sunt scutiţi de toate contribuţiile obligatorii la organismele de securitate socială din România. În consecinţă, în această perioadă, aceştia nu sunt acoperiţi de reglementările de securitate socială din România, cu excepţia cazului în care se înscriu în mod voluntar în sistemul de securitate socială din România. Situaţia lor de securitate socială este guvernată de reglementările europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.
    (3) Dispoziţiile alineatului (2) din prezentul articol se aplică, mutatis mutandis, membrilor de familie ai experţilor naţionali detaşaţi, cu excepţia cazului în care aceştia sunt angajaţi în România de către un alt angajator decât Centrul de competenţe sau beneficiază de prestaţii de securitate socială în România.
    (4) Experţii naţionali detaşaţi, care nu sunt cetăţeni români sau rezidenţi permanenţi în România în momentul preluării funcţiilor, beneficiază de aceleaşi privilegii prevăzute la art. 14 alin. (2).

    ART. 16
    Reprezentanţii statelor membre care participă la lucrările Centrului de competenţe
    (1) În conformitate cu articolul 10 alineatele (1)-(2) din Protocol, reprezentanţii statelor membre care participă la lucrările Centrului de competenţe, consilierii şi experţii tehnici ai acestora beneficiază, în exercitarea atribuţiilor lor şi în timpul deplasării către şi de la locul de reuniune, de privilegiile, imunităţile şi facilităţile obişnuite.
    (2) Prezentul articol se aplică, de asemenea, membrilor grupului consultativ strategic al Centrului de competenţe, astfel cum se prevede la articolul 18 din Regulament.
    (3) Articolul 10 din Protocol se aplică, de asemenea, membrilor consiliului de conducere.

    ART. 17
    Securitate socială
    (1) Centrul de competenţe este scutit de toate contribuţiile obligatorii la sistemele de securitate socială din România în ceea ce priveşte directorul executiv, personalul statutar, experţii naţionali detaşaţi, precum şi membrii consiliului de conducere, fără a aduce atingere dispoziţiilor prevăzute în Statutul funcţionarilor şi Regimul aplicabil celorlalţi agenţi ai Uniunii Europene.
    (2) Directorul executiv, personalul statutar şi experţii naţionali detaşaţi nu intră sub incidenţa reglementărilor naţionale în materie de securitate socială, cu excepţia cazului în care se înscriu în mod voluntar în sistemul naţional de securitate socială, şi beneficiază de asigurare socială în conformitate cu Statutul funcţionarilor şi Regimul aplicabil celorlalţi agenţi ai Uniunii Europene. Aceleaşi dispoziţii se aplică membrilor de familie din gospodăria directorului executiv, personalului statutar şi experţilor naţionali detaşaţi, cu excepţia cazului în care aceştia sunt angajaţi în România de către un alt angajator decât Centrul de competenţe sau primesc prestaţii de securitate socială în România.
    (3) Guvernul României va asigura recunoaşterea sistemului comun de asigurări de sănătate (JSIS) al Uniunii Europene, informând furnizorii de servicii medicale cu privire la prezenţa beneficiarilor JSIS în România, şi va recunoaşte documentele care confirmă afilierea la JSIS emise în acest sens.

    ART. 18
    Dreptul la muncă
    Membrilor de familie din gospodăria directorului executiv, a personalului statutar şi a experţilor naţionali detaşaţi ai Centrului de competenţe, care nu sunt cetăţeni ai UE, li se acordă dreptul de a lucra pe durata şederii în România a directorului executiv, a membrului personalului statutar sau a expertului naţional detaşat.

    ART. 19
    Şcolarizare
    Personalul Centrului şi membrii de familie care fac parte din gospodărie au acces la educaţie şi la grădiniţe, inclusiv la instruirea în limba română furnizată de autorităţile române (inclusiv autorităţile locale, municipale şi altele asemenea), în aceleaşi condiţii şi cu plata aceloraşi taxe de curs ca şi cele aplicabile cetăţenilor români.
    Guvernul României cooperează cu Centrul de competenţe pentru a facilita accesul şi acceptarea în sistemele de învăţământ public românesc/şcolile internaţionale prezente în Bucureşti şi Ilfov a copiilor aflaţi în întreţinerea directorului executiv, a personalului statutar şi a experţilor naţionali detaşaţi ai Centrului.
    Directorul executiv (interimar) al Centrului de competenţe va avea posibilitatea de a contracta şi de a rezerva locuri pentru copiii personalului în şcolile internaţionale prezente în Bucureşti şi Ilfov, în conformitate cu procedurile de admitere ale şcolilor respective.

    ART. 20
    Facilităţi de transport public
    La cererea Centrului de competenţe, Guvernul României poate facilita, cu diligenţa necesară, dialogul cu autorităţile locale pentru a asigura conexiuni de transport adecvate către sediul Centrului, dacă este necesar. O staţie de metrou sau de autobuz, inclusiv legătura cu aeroportul, va exista în imediata apropiere (la mai puţin de 1 km de mers pe jos) de sediul Centrului.

    ART. 21
    Ridicarea imunităţilor
    (1) Privilegiile şi imunităţile acordate prin Protocol sunt conferite exclusiv în interesul Centrului de competenţe şi al Uniunii, şi nu în beneficiul personal al persoanelor în cauză.
    (2) Directorul executiv al Centrului de competenţe ridică imunitatea acordată unui membru al personalului statutar al Centrului de competenţe ori de câte ori directorul executiv consideră că ridicarea acestei imunităţi nu este contrară intereselor Centrului de competenţe sau ale Uniunii.
    (3) Consiliul de conducere al Centrului de competenţe ridică imunitatea acordată directorului executiv al Centrului de competenţe ori de câte ori acesta consideră că ridicarea acestei imunităţi nu este contrară intereselor Centrului de competenţe sau intereselor Uniunii.

    ART. 22
    Comunicarea şi sprijinul autorităţilor competente
    (1) Centrul de competenţe comunică în permanenţă cu Guvernul României cu privire la aspectele administrative şi organizatorice care privesc buna şi eficienta funcţionare a acestuia pe teritoriul României.
    (2) Guvernul României asigură servicii de sprijin pentru Centrul de competenţe şi pentru membrii personalului acestuia prin intermediul unui grup operativ specific, sub coordonarea Cancelariei Prim-Ministrului.
    (3) Grupul operativ se angajează să sprijine Centrul de competenţe, printre altele, în următoarele domenii:
    a. înregistrarea şederii de către autorităţile române;
    b. asistenţă la stabilirea în ţară;
    c. asistenţă în identificarea/selectarea serviciilor medicale, recunoaşterea şi acceptarea asigurării de sănătate;
    d. asistenţă în căutarea unui loc de muncă pentru membrii de familie ai personalului Centrului;
    e. asistenţă în identificarea de soluţii de şcolarizare pentru copiii personalului Centrului;
    f. asistenţă pentru utilizarea mijloacelor de transport în comun;
    g. orice alt domeniu considerat util pentru a asista Centrul de competenţe în timpul funcţionării în România.

    (4) Responsabilităţile grupului operativ special înfiinţat pentru serviciile de sprijin oferite Centrului de competenţe vor fi elaborate printr-un memorandum de înţelegere, care va fi încheiat după intrarea în vigoare a prezentului acord.

    ART. 23
    Prevenirea abuzurilor
    Fără a aduce atingere privilegiilor şi imunităţilor lor, Centrul de competenţe, directorul executiv şi ceilalţi membri ai personalului respectă legile României. Centrul cooperează în orice moment cu autorităţile Guvernului României pentru a facilita o bună administrare a justiţiei.

    ART. 24
    Soluţionarea disputelor
    (1) Orice dispută cu privire la interpretarea sau aplicarea prezentului acord se va soluţiona cu prioritate pe cale amiabilă, prin negocieri directe între părţi.
    (2) Disputele care nu sunt soluţionate pe această cale sunt deferite Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de către Centrul de competenţe sau de către România, după ce a notificat celeilalte părţi, cu două luni înainte, intenţia sa de a sesiza Curtea.

    ART. 25
    Intrarea în vigoare
    (1) Prezentul acord intră în vigoare la data primirii de către Centru a notificării scrise prin care Guvernul României notifică Centrul cu privire la finalizarea procedurilor sale interne relevante.
    (2) Prezentul acord rămâne în vigoare până la finalizarea închiderii Centrului de competenţe, cu excepţia cazului în care părţile convin altfel.
    (3) Prezentul acord poate fi modificat prin acordul reciproc al părţilor. Astfel de modificări intră în vigoare în conformitate cu alineatul (1) din prezentul articol.
    (4) Oricare dintre părţi poate denunţa prezentul acord prin intermediul unei notificări scrise adresate celeilalte părţi. Denunţarea intră în vigoare la şase luni de la data notificării.

    Semnat la Bucureşti la data de 27 septembrie 2024, în două exemplare originale, în limbile română şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţă de interpretare, textul în limba engleză va prevala.
    Drept mărturie, subsemnaţii, împuterniciţi în mod corespunzător, au semnat prezentul acord.


                    Pentru Guvernul României
                    Alexandru-Mihai Ghigiu,
                    şeful Cancelariei Prim-Ministrului
                    Pentru Centrul european de competenţe în domeniul industrial,
                    tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică
                    Luca Tagliaretti,
                    director executiv

    ANEXA I

    Sediul Centrului de competenţe (articolul 4 din Acord)
    A. Guvernul României sprijină înfiinţarea Centrului de competenţe la Bucureşti, România, prin punerea la dispoziţia Centrului de competenţe a spaţiilor de birouri situate în Bucureşti, în clădirea CAMPUS (denumite în continuare „sediul“). Sediul este pus la dispoziţia Centrului de competenţe în mod gratuit, inclusiv întreţinerea şi costurile cu utilităţile, electricitatea, căldura, apa, canalizarea, gazul, poşta, comunicaţiile, scurgerea, colectarea deşeurilor, protecţia împotriva incendiilor şi deszăpezirea, precum şi toate serviciile publice necesare începând cu data de 8 mai 2023 până la expirarea unui termen de 10 ani de la data semnării Acordului.
    B. Sediul este pus la dispoziţia Centrului de competenţe. În cazul în care Guvernul României nu deţine în proprietate sediul oferit, acesta va face demersurile necesare pentru a pune la dispoziţia Centrului de competenţe sediul, inclusiv pentru a ajunge la un acord cu proprietarul (POLITEHNICA Bucureşti Naţional). În acest scop, Guvernul României încheie un contract de închiriere cu proprietarul. La data de 8 mai 2023, Guvernul României, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a încheiat un contract de subînchiriere gratuită cu Centrul în calitate de sublocatar (denumit în continuare „Contractul de subînchiriere“).
    C. Locaţie: Sediul va fi situat la etajele 6 şi 7 din Centrul CAMPUS, bulevardul Iuliu Maniu nr. 6, sectorul 6, Bucureşti. Sediul are o suprafaţă utilă brută totală de aproximativ 900 mp la etajul 6 şi de aproximativ 875 mp la etajul 7. Dimensiunea spaţiilor Centrului va fi de aproximativ 1.775 mp suprafaţă brută la sol, care va cuprinde spaţii de birouri, grupuri sanitare, coridoare şi spaţii de arhivă, precum şi spaţii pentru utilizări specifice, de exemplu, holuri de intrare, săli de şedinţă etc., permiţând până la 60 de angajaţi. În plus, vor fi prevăzute suficiente locuri de parcare pentru personal şi vizitatori, în conformitate cu legislaţia locală relevantă. În cazul extinderii atribuţiilor şi a personalului Centrului se vor identifica spaţii suplimentare, în mod ideal, în sediul iniţial al acestuia sau în zona din apropiere.
    D. Costurile de întreţinere şi reparaţii ale sediului (inclusiv costurile de modernizare şi extinderi viitoare) vor fi acoperite de Guvernul României începând cu 8 mai 2023 până la expirarea unui termen de 10 ani de la data semnării Acordului.
    E. Sediul trebuie să asigure logistica necesară şi un spaţiu adecvat pentru birouri, astfel cum se prevede la punctul C. Sediul trebuie să asigure o infrastructură comună şi săli de şedinţă de diferite dimensiuni pentru a găzdui diferitele activităţi ale Centrului. Până la predarea spaţiilor finale situate la etajele 6 şi 7 ale Centrului CAMPUS, capacităţile individuale de arhivare şi depozitare în afara sediului vor fi, de asemenea, puse la dispoziţie într-un spaţiu separat situat în clădire sau în apropiere (cu o suprafaţă cuprinsă între 51 mp şi 240,2 mp).
    Sediul va respecta standardele de securitate, siguranţă şi securitate cibernetică, în conformitate atât cu standardele normale aplicabile în România, cât şi cu manualul privind condiţiile de cazare a serviciilor Comisiei Europene şi în conformitate cu Decizia Comisiei privind securitatea în cadrul
    Comisiei^1, cu Manualul Comisiei privind specificaţiile standard ale clădirilor^2 şi cu propunerea de Regulament de stabilire a măsurilor pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în instituţiile, organele, oficiile şi agenţiile Uniunii^3 Serviciul Român de Protecţie şi Pază va asigura protecţia locaţiei Centrului. Detaliile privind condiţiile de utilizare a spaţiilor sunt specificate în Contractul de subînchiriere gratuită.

    ^1 Decizia Comisiei (UE, Euratom) 2015/443 din 13 martie 2015 privind securitatea în cadrul Comisiei (JO L 72, 17.3.2015, p. 41).
    ^2 Manual de specificaţii standard pentru construcţii https://ec.europa.eu/oib/doc/mit-1-performance-and-technical-performance-specification_en.pdf
    https://ec.europa.eu/oib/doc/mit-1-performance-and-technical-performance-specification_de.pdf
    https://ec.europa.eu/oib/doc/mit-1-performance-and-technical-performance-specification_fr.pdf.
    ^3 Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor măsuri de consolidare a solidarităţii şi a capacităţii Uniunii de a detecta ameninţările şi incidentele de securitate cibernetică, de a se pregăti şi de a răspunde la acestea COM/2023/209 final.

    ANEXA II

    Interpretare privind cursul de schimb
    Până la aderarea României la zona euro, cursul de schimb între moneda locală şi euro va lua ca referinţă cursul de schimb al Băncii Naţionale a României valabil la data de 1 ianuarie a fiecărui an.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016