Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Mihai Constantinescu○ - preşedinte
Miklos Fazakas○ - judecãtor
Florin Bucur Vasilescu - judecãtor
Constantin Burada○ - magistrat-asistent
Completul de judecata, convocat potrivit <>art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 , avînd în vedere actele dosarului, retine urmãtoarele :
Regia Autonomã "Administraţia Portului Constanta" a chemat în judecata Societatea Comercialã "Compania Romana de Pescuit Oceanic" - S.A. Tulcea solicitind obligarea piritei la plata sumei de 31.178.702 lei, reprezentind debite restante şi, respectiv, a penalitatilor de intirziere aferente.
Litigiul face obiectul Dosarului nr. 464/1994 al Tribunalului Tulcea, iar la termenul de 16 iunie 1994, Societatea Comercialã "Compania Romana de Pescuit Oceanic" - S.A. Tulcea a invocat excepţia de neconstituţionalitate a <>Hotãrîrii Guvernului nr. 393 din 20 iulie 1992 . În motivarea exceptiei, pirita susţine ca prin hotãrîrea respectiva s-au trecut în administrarea reclamantei unele construcţii hidrotehnice, printre care şi Baza de pescuit oceanic Midia, aflatã pînã la acea data în structura sa, incalcindu-se astfel art. 107 din Constituţie, <>art. 20 din Legea nr. 15/1990 şi <>art. 35 din Legea nr. 31/1990 .
Tribunalul Tulcea, prin Încheierea din 16 iunie 1994, a dispus suspendarea judecaţii şi a sesizat Curtea Constituţionalã în vederea soluţionãrii exceptiei, fãrã a-şi exprima opinia în legatura cu aceasta.
○
○○CURTEA CONSTITUŢIONALĂ,
luind act de excepţia de neconstituţionalitate invocatã de Societatea Comercialã "Compania Romana de Pescuit Oceanic" - S.A. Tulcea, în fata Tribunalului Tulcea, de Încheierea de sesizare din 16 iunie 1994, de raportul întocmit de judecãtorul desemnat în acest scop şi avînd în vedere dispoziţiile art. 144 lit. c) şi ale <>art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi prevederile Legii nr. 47/1992 , retine urmãtoarele :
examinînd excepţia de neconstituţionalitate se constata ca aceasta se referã la neconstituţionalitatea <>Hotãrîrii Guvernului nr. 393 din 20 iulie 1992 . Cu privire la competenta Curţii de a soluţiona excepţia invocatã, este de menţionat ca prin Decizia nr. 5 din 17 ianuarie 1994, definitiva prin nerecurare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 63 din 10 martie 1994, Curtea a statuat ca nu intra în competenta sa verificarea constituţionalitãţii hotãrîrilor Guvernului, asupra legalitãţii acestora urmînd sa se pronunţe instanţele judecãtoreşti, în esenta pentru urmãtoarele motive :
- atribuţiile Curţii Constituţionale sînt expres şi limitativ menţionate în art. 144 lit. c) din Constituţie care se referã doar la controlul constituţionalitãţii "legilor şi a ordonanţelor", dispoziţie preluatã şi în <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 ;
- termenul lege priveşte actul legislativ adoptat de Parlament şi promulgat de Preşedintele României, iar termenul ordonanta, actul adoptat pe baza unei delegari legislative ;
- hotãrîrile Guvernului pot fi atacate doar în fata instanţelor judecãtoreşti, îndeosebi pe calea contenciosului administrativ.
Aceste considerente care fundamenteazã Decizia nr. 5/1994, consacrate în practica jurisdicţionalã a Curţii Constituţionale, subzistã şi în speta de fata, întrucît nu exista nici un element nou care sa le infirme şi deci sa facã necesarã reconsiderarea lor. De aceea, excepţia urmeazã a fi respinsã ca vadit nefondata.
Pentru motivele arãtate, în temeiul art. 144 lit. c) şi al art. 145 alin. (2) din Constituţie, precum şi al art. 13 alin. (1) lit. A.c) şi <>art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 , în unanimitate,
○○CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
○○ În numele legii
○○○DECIDE :
Respinge ca vadit nefondata excepţia de neconstituţionalitate a <>Hotãrîrii Guvernului nr. 393/1992 , invocatã de Societatea Comercialã "Compania Romana de Pescuit Oceanic" - S.A. Tulcea în Dosarul nr. 464/1994 al Tribunalului Tulcea.
Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţatã în şedinţa din 3 octombrie 1994.
○○PREŞEDINTE,
dr. Mihai Constantinescu
○○○○○○ Magistrat-asistent
○○○○○○ Constantin Burada
○○○--------------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: